Terug naar Zuid-Afrika

Overnachting in een kleinschalig boutique hotel

Johannesburg is sinds zijn ontstaan eind 19e eeuw uit het niets verrezen. Nadat er op de Witwatersrand grote hoeveelheden goud werden ontdekt is het uitgegroeid tot een metropool. De stad bloeit en bruist als nooit tevoren. In de wijk Maboneng tref je er weekend buurtmarkt, een hippe en gezellige verzamelplaats van locals. In Arts on Main ontstaat een geheel nieuwe kunstbeweging. De stad vormt het kloppend commerciële hart van Zuid-Afrika en biedt creatievelingen volop inspiratie. Fiets door Soweoto langs de huizen van Mandela en Tutu en bezoek een shabeen. Verken de historische plaatsen Hector Pieterson's Museum, Conical Tower en Constitution Hill. Overzie vanaf het dakterras van de Carlton Tower de vibe in 'Jozi', de bijnaam van deze bruisende stad.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 288311
3 dagen

Zuid-Afrika - Johannesburg * Jozi Actief & Cultureel

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Na aankomst op de internationale luchthaven van Johannesburg heeft u een privé transfer naar een zeer  aangenaam boutique hotel om lekker bij te komen van de lange vlucht. 

Overnachting in

Johannesburg - Boutique hotel

Dag 2

Vandaag is het 'Jozi' time, de bijnaam van Johannesburg. Met 's ochtends een fietstour (2 uur) en na de lunch een verkenning van de highlights in Jozi met de auto, belooft het een enerverende dag te worden. De gids neemt je vandaag op sleeptouw om enkele plaatsen te bezoeken waar in de jaren 1960 en 1990 geschiedenis is geschreven. Ook wordt Johannesburg van zijn nieuwe kant getoond, de stad kijkt immers graag vooruit.

Bij het boutique hotel word je na het ontbijt opgehaald om allereerst te fiets Soweto te verkennen. In Soweto, een afkorting die staat voor SOuth WEst TOwnship, fiets je naar het huis waar Mandela heeft gewoond. Een begeleide tour door dit kleine eenvoudige huisje, inmiddels omgebouwd tot museum, is een interessante belevenis. De straat waar Nelson Mandela ooit woonde, Vilakazi street, is bekend door het feit dat dit de enige straat in de wereld is waar ooit 2 Nobelprijswinnaars hebben gewoond, Desmond Tutu en Nelson Mandela. Ook zijn er her en der unieke kunstwerken geplaatst die verbonden zijn aan bepaalde belangrijke gebeurtenissen tijdens de apartheidstijd. Een wandeling door deze straat geeft je interessante en feitelijke informatie over het leven van toen. Het Hector Pieterse Memorial & Museum is het volgende bezoek. Dit gedenkteken en museum herinnert aan een van de grootste schoolopstanden in 1976 die bloedig werd neergeslagen. De aanleiding was dat Afrikaans als verplichte taal werd ingevoerd op de scholen. Hector, een schooljongen van 12 jaar, werd een van de vele slachtoffers tijdens de gewelddadige opstanden. Hector groeide uit tot symbool van deze zwarte bladzijde in de apartheidsgeschiedenis.

Na de lunch rijd je met de auto naar Museum Africa in Johannesburg's Newtown Cultural District. Dit museum geeft veel informatie over de rol die Johannesburg speelde in geologisch, sociaal, politiek, economisch en historisch oogpunt. Ook wordt ingegaan op de sociale omstandigheden van mijnwerkers in de goudmijnen rondom Johannesburg. Newtown is tevens de plek waar veel live muziekoptredens plaatsvinden in o.a het Market Theatre. Je bezoek wordt aangepast aan actuele gebeurtenissen in dit gebied. We rijden over de Nelson Mandela brug naar Doornfontein waar de stad in opbouw is. Duizenden studenten van over heel Afrika komen hier voor studies. Oude gebouwen worden gerenoveerd en omgebouwd tot studentenhuisvesting en moderne studentenhotels en conferentiecentra. In downtown Jozi gaan we naar de hoogste verdieping van het Carlton Centre, eens het hoogste gebouw in Jozi, vanaf waar je een fraai beeld hebt van de uitgestrektheid van de stad.

Zoals vele stadscentra in andere delen van de wereld heeft ook het stadscentrum van Jozi een periode meegemaakt van sterk verval tot slumachtige toestanden in sommige delen. 'Big Business' zocht een veiligere huisvesting in Sandton, een voorstad van Johannesburg. Het wordt ook wel het Powerhouse van Afrika genoemd. Maar downtown Johannesburg is bezig met een 'comeback'. Het is een echte 'Afrika-stad' geworden, vriendelijk en een gezellig rommelachtig gebeuren. Veel, heel veel, mensen van over heel Afrika wonen, studeren en werken er. Hele buurten zijn en worden door plaatselijke organisaties opgeknapt om de toeristen weer aan te trekken naar de stad die bol staat van de geschiedenis en weer bruist van leven.

Aan het einde van de middag bezoek je 'Constitutional Hill', daar waar het Hooggerechtshof waakt over de grondwet van het land. De plaats waar het hof zich bevindt is minstens zo interessant. Op de heuvel bouwde Paul Kruger een gevangenis - met de bijnaam 'Number Four'- om de Zuid-Afrika Republiek te beschermen tegen de Engelsen. Na de laaste Anglo-Boeren oorlog (1899-1902), gebeurde het omgekeerde. Boeren werden door de Engelsen in deze gevangenis geplaatst en zelfs enkelen geëxecuteerd. Tijdens het Apartheidsregime moesten vele blanken veroordeelden hier hun straf afwachten voordat ze werden overgeplaatst. 

Aan het einde van deze dag word je teruggebracht naar het boutique hotel waar 's avonds in het Blue Hippo restaurant een diner wordt geserveerd (inbegrepen).

Overnachting in

Johannesburg - Boutique hotel

Dag 3

Na het ontbijt eindigt hier uw eerste kennismaking met Zuid-Afrika en bent u gereed om uw reis verder voort te zetten. 

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • 2 nachten boutique hotel o.b.v. logies & ontbijt
 • 1x diner in Blue Hippo restaurant
 • privé vervoer luchthaven - hotel v.v.
 • fietstour Soweto (2 uur) met lokale gids 
 • bezoek Arts on Main, Conical Tower, Constitutional Hill en Carlton Tower onder begeleiding van lokale gids (incl. vervoer)
 • entrees en lunch (dag 2)

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooi lokale gidsen

Praktische informatie

het hele jaar

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Paspoort 

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Belangrijk 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs