Dagwandeling in Chimanimani National Park

Zimbabwe - Great Explorer, 17 dagen Wandel- en safariparadijs omgeven door Afrikaanse gastvrijheid

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Rondreis met privé vervoer en chauffeur

Vanuit het koninklijk paleis bij de Great Zimbabwe Ruïns overzie je de schoonheid van het land met de rollende heuvels en vele granieten 'kopjes'. Met bergen die reiken tot boven de 2600 meter hoogte die worden afgewisseld met glooiende groene heuvels, rivieren en talrijke watervallen tot aan ongerepte wildernis. Wandel in de nevelige Nyanga bergen over de Turaco-trail met uitzicht op de Pungwe kloof en Zimbabwe’s hoogste berg Nyangani. De Eastern Highlands staan garant voor meeslepende vergezichten, nauwelijks toeristen, gevarieerde dagwandelingen langs vruchtbare valleien met mais, bananen, koffie en thee en oogverblindende watervallen. Matopos en Hwange staan bovenaan ieders safarilijst. Zeldzame neushoorns, meeslepende landschappen, betrokken mensen die het wild beschermen. De reis kan niet anders eindigen dan bij Mosi-oa-Tunya, de Victoria Watervallen. Met donderend geweld wordt een mistgordijn opgetrokken die zijn weerga niet kent. De Zimbabwanen ontvangen je hartelijk, laat je verrassen!

Uniek aan deze reis

 • Comfortabele auto met privé chauffeur
 • Dagwandelingen Eastern Highlands
 • Granieten 'kopjes' en 'whaleback' bergen
 • Hartelijke ontmoetingen Shona en Ndebele
 • Indrukwekkende Great Zimbabwe Ruïns
 • Victoria Watervallen 7e Nieuwe Wereldwonder
 • Wildlife in Matopos en Hwange National Park
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zimbabwe - Great Explorer

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op Harare International Airport word je verwelkomd door je chauffeur. Na de eerste kennismaking rijd je in maximaal een half uur naar het guesthouse in de noordelijke woonwijken van Harare. Het kleinschalige guesthouse wordt gekarakteriseerd door ruimte, een prachtige tuin en rust. Precies wat je nodig hebt na een lange reis! Het centrum van Harare - de levendige hoofdstad van Zimbabwe - ligt op ca. 5 minuten rijden.

Balancerende rotsen van Domboshava! Voor de middag kun je optioneel een bezoek brengen aan de Domboshava Rock Paintings. Op een half uurtje rijden krijg je direct een voorproefje van de uitzichten die je deze reis gaat zien. Strek de benen en geniet van de panorama's van het rotsachtige landschap. Bushmen paintings van uitstekende kwaliteit en informatieborden geven veel achtergrondinformatie.

Overnachting in

Harare

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Balancerende rotsen van Domboshava

Op een half uurtje rijden ten noorden van Harare liggen de imposante balancerende rotsen van Domboshava met een paar mooie rotstekeningen. Je krijgt hiermee direct een voorproefje van de uitzichten die je op veel plekken in Zinmbabwe zult aantreffen. Strek de benen en geniet van de panorama's van het rotsachtige landschap. Bushmen paintings van uitstekende kwaliteit en informatieborden geven je veel achtergrondinformatie.

Dag 2

De rondreis gaat van start. Hoe comfortabel is het dat je wordt gereden, zeker bij het verlaten van de drukke stad Harare. De chauffeur is niet alleen je steun en toeverlaat, maar tevens je vraagbaak voor al je vragen hebt over het boeiende land Zimbabwe. De route van vandaag gaat via de hoofdweg naar het oosten via kleine plaatsen als Marondera en Rusape. De route wordt voortgezet naar het noorden, via Juliasdale richting Honde Valley. De laatste paar kilometers worden over een onverharde weg afgelegd naar de eindbestemming Mtarazi National Park. De landschappen van vandaag zijn afwisselend, de eerste 150 km rijd je op het zogenaamde 'Highveld', met uitzichten over uitgestrekte landerijen met rotspartijen. Hierna doemen de Eastern Highlands op aan de horizon. Vanaf Rusape rijd je over een rustige weg met schitterende uitzichten met genoeg ruimte voor fotomomenten. Met name de Acacia bomen zijn een stop waard. De chauffeur weet waar ze te vinden zijn. Je sluit deze dag af met een korte wandeling van 600 meter naar de Mutarazi Falls, de hoogste watervallen van Zimbabwe, die uitmonden in de groene vruchtbare Honde-vallei met Mozambique aan de einder. De komende twee nachten verblijf je in een comfortabele lodge nabij het Mutarazi Falls National Park.

Reistijd ca. 5-6 uur, ongeveer 350 km over rustige voornamelijk verharde wegen

Overnachting in

nabij Mutarazi Falls National Park

Dag 3

Vandaag staat een 11 km lange wandeling door het Nyanga National park op het programma, het meest noordelijke deel van de Eastern Highlands. Niet voor niets wordt dit ook wel het 'Schotland van Afrika' genoemd. Met het vertrek vanaf de lodge (1800m.) wandel je door Afromontaan bos afgewisseld met open stukken grasweiden vanaf waar je met goed weer de uitgestrekte Hone-vallei ziet liggen met de grillige pieken aan de einder die de grens met Mozambique markeert. Onder begeleiding van een lokale gids wandel je langs waterstroompjes en steek je ze af en toe over. Zodra je de Pungwe-vallei ziet liggen, zie je bij helder weer de hoogste berg van Zimbabwe liggen, Mount Nyangani (2592 m.), die meer het silhouet vertoont van een slapende reus. Wijs nooit met een vinger naar deze berg, volgens het geloof van de locals brengt het ongeluk. Soms wordt de natuur onderbroken door stukken land dat door plaatselijke boeren als akkerland wordt gebruikt om okra, bananen of tabaksplanten te groeien. Het kleinere wild wordt goed vertegenwoordigt met de aanwezigheid van onder meer hagedissen, vele vogelsoorten en wellicht een slang. De Pungwe Lilly kleurt prachtig rood in het bloeiseizoen (feb/mrt). Gedurende het gehele jaar door heerst er in de Eastern Highlands een aangenaam bergklimaat die voor wat afkoeling kunnen zorgen in de warme maanden.

Wandeling: 11 km, 4 uur wandelen (excl. pauzes)

Overnachting in

nabij Mutarazi Falls National Park

Dag 4

Na de inspanningen van gisteren, heb je vandaag een korte rijdag (ca. 140 km; reistijd 2,5 uur). Je daalt af naar de Honde Valley, een vruchtbare streek waar kleine boeren van alles verbouwen: maïs, bananen, koffie, thee en verschillende andere gewassen, al met al een kleurrijke omgeving met geweldige uitzichten onder andere de Mtarazi watervallen. Het eindpunt van vandaag is de diep in de vallei verscholen Aberfoyle Lodge, schitterend gelegen tussen imposante theeplantages. De lodge werd oorspronkelijk gebouwd als gastenverblijf en clubhuis voor de theeplantages. De tand des tijds heeft de lodge doorstaan mede door een renovatie waarbij het authentieke karakter bewaard is gebleven. De omgeving is simpelweg overweldigend: een mix van thee- en fruitplantages, tropisch oerwoud, bergstroompjes met een ruime variëteit aan vogels, vlinders en insecten. Een paradijs voor wandelaars.

Bij de Mermaids pool kun je een duik nemen in een natural pool terwijl je onderweg een waterkrachtcentrale bezoekt die de energie opwekt voor o.a. de lodge waarin je verblijft. Over een natuurlijke spectaculaire glijbaan in één van de vele bergstroompjes in de nabije omgeving duik je de Nyawamba pool in. Ook kun je de Wamba theefabriek bezoeken, een gegidste wandeling door een organische pepertuin maken of een canopy tour waarin je van platform naar platform roetsjt.

Overnachting in

Honde Valley

Dag 5

We nemen afscheid van de Nyanga Mountains en verruilen deze vandaag voor de Bvumba-bergketen. De eerste kilometers boemel je rustig over een onverharde weg langs pinewood plantages. Zodra de weg weer verhard is rijden we door heuvelachtig ruraal landschap (zogenaamde Communal Lands) van Mtasa, een prachtige route met een aaneenschakeling van traditionele dorpjes, met alweer imponerende vergezichten. We rijden langs imposante granieten rotsen, de een nog mooier dan de ander. Met bottlestores met niets verhullende namen zoals 'Bar 'l Amour' en kleine marktjes met fruit, groente en 2e-hands kleding, slingert de weg naar beneden. Grote stukken geïrrigeerde akkerbouw en her en der kleine boerderijen verraden waar de bewoners in de omgeving van Mutare hun levensonderhoud mee verdienen. Na een relatief korte rit van 3 uur (125 km), word je hartelijk ontvangen in de lodge nabij Mutare alwaar heerlijke lunches worden geserveerd. In de jaren '90 is de lodge door een Duits echtpaar gebouwd en in al die jaren zeer goed onderhouden. Naast de ruime lodges en chalets, allen smaakvol ingericht, is vooral de grote tuin een lust om doorheen te wandelen.

's Middags kun je in en rondom de lodge ontspannen in de vogelrijke tuin, op de veranda van je chalet en verkoeling zoeken in het zwembad. Op het terrein van de lodge zijn tevens een paar makkelijke wandelingen uitgezet en goed gemarkeerd. Wil je er 's middags op uit, het Vumba National Park ligt binnen handbereik (45 minuten rijden) met vele mogelijkheden voor activiteiten als wandelen en vogelen in het Bunga Forest of gewoonweg genieten van de geweldige uitzichten. De lodge heeft een prima restaurant en een prima plek om van de serene omgeving te genieten. 

Overnachting in

Odzi Valley, nabij Mutare

Dag 6

Van de drie berggebieden in de Eastern Highlands is de regio Chimanimani het meest verlaten en ongerept. Het berggebied rondom het dorpje Chimanimani wordt ook wel ‘hikers paradise’ genoemd, vanwege de honderden kilometers aan wandelpaden in combinatie met het afwisselende landschap bestaande uit groen, bergen en water. Vandaag is de dag dat we de ca. 220 km rijden naar dit zuidoostelijk puntje van de Eastern Highlands, een route met weinig vlakke stukken. Onderweg is er alle tijd om stops te maken om de vele verschillende landschappen te bewonderen. Het dorpje Chimanimani ligt aan de voet van reusachtige bergen die vanuit het dorp zichtbaar zijn en het vormt je basis voor de komende drie nachten. Op de dag van aankomst, als de tijd het toelaat, kun je optioneel de nabij gelegen Bridal Veil Falls bezoeken.

Vanwege de afgelegen ligging van deze Chimanimani Mountains wordt dit gebied door weinig reizigers aangedaan. De overnachtingsmogelijkheden zijn daarom over het algemeen authentiek te noemen, zo ook de self catering lodge waar je de komende nachten verblijft. Het lijkt alsof je in de jaren '80 binnenstapt. De huiselijke sfeer met o.a. een open haard, maar bovenal de toewijding en gastvrijheid van de eigenaren geven je een waar 'thuis-gevoel'. 

Overnachting in

Chimanimani

Dag 7

Vanaf de cottage (1665 m.) begint de 'Greenmont-Matsetso' wandeling van bijna 11 km lengte. Je wandelt door bossen waarin de lokale 'pathfinder' en leerling gids je bijzondere bomen aanwijst als Gumtree, Muzhanje, Matemba, Msasa en Mushavunga die - in het seizoen - bijzondere vruchten dragen. Een pittig klimmetje van ca. 240 meter voert je naar een hoogte van 1760 meter waarbij je uitkomt op een soort alpiene weide met proteas en een fraai panorama. De brede vallei strekt zich uit met rechts het dorpje Chimanimani aan de voet van de berg Porkpie en de bergreeks Chimanimani recht tegenover je, de plek waar je morgen gaat wandelen. je maakt een pittige afdaling door een vegetatie die zich laat omschrijven als Miombo Woodland, om uiteindelijk uit te komen bij de vruchtbare vallei waarin de Matsetso-gemeenschap woonachtig is. Je krijgt uitleg wat de bewoners verbouwen op hun kleine akkers en wie weet word je bij iemand thuis welkom geheten, het is immers de gemeenschap waar jullie 'pathfinder' is opgegroeid. Na een klein klimmetje uit de vallei en je bent weer terug bij de cottage.

Wandeling: 10,6 km, 4 uur wandelen (excl. pauzes), 220 m. omhoog en omlaag. 

Overnachting in

Chimanimani

Dag 8

Een wandeling door het Chimanimani National Park mag niet ontbreken in deze reis! Tegen de achtergrond van bergtoppen van ruim 2400 meter hoogte, spectaculaire rotsformaties en tropische beplanting, maak je vandaag een wandeling die op 1330 meter hoogte aanvangt. Omdat in het park geen infrastructuur noch accommodaties aanwezig zijn, maak je onder begeleiding van een 'pathfinder' een wandeling die langzaam omhoog gaat naar 1815 meter. Adem de zuivere lucht in en laat je betoveren door de absolute schoonheid van deze ongerepte bergreeks waar zo weinig toeristen komen. Langzaam klauter en wandel je omhoog om uiteindelijk op een plateau aan te komen waar het wandelpad zich langs gebeeldhouwde rotsformaties kronkelt. Vanaf de 'mountainhut' ontvouwt zich een panomara met uitzicht op de pieken Peza (lokaal ook Mnt Ben Nevis genoemd), Mawenje en Kweza (Mnt Binga), die met zijn 2436 meter het hoogste punt is van het kwartsgebergte Chimanimani. 

Wandeling: 7,1 km, 2,5 uur wandelen (excl. pauzes), 480 m. omhoog en omlaag. 

Overnachting in

Chimanimani

Dag 9

Je neemt afscheid van de Eastern Highlands en daalt langzaam af naar de meer bewoonde warmere wereld. Je passeert bananenplantages, thee- en koffie plantages bij Chipinge en je ziet de eerste baobabs weer. Kleinschalige akkerbouw vindt plaats, mensen lopen weer langs de kant van de weg. Daar waar je de Birchenough Bridge over de Save-rivier passeert, is het asfalt even slecht, maar het uitzicht op en vanaf de brug weer erg mooi. De laatste km's vanaf Masvingo naar de Great Zimbabwe Ruïns rijd je over een weg die is aangelegd in 1989 met de komst van Queen Elizabeth. De komende nachten verblijf je in een lodge wier bouwstijl is geïnspireerd op de architectuur van de Great Zimbabwe Ruïns, een aaneenschakeling van muren, rotspartijen en traditionele decoraties geven de lodge een aparte en mystieke sfeer. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. Er is een uitstekend restaurant en een zwembad met alweer een prachtig uitzicht.

Overnachting in

nabij Masvingo

Dag 10

Vandaag vindt een wandeling plaats in een unieke setting waarbij je kennis maakt met de lokale bewoners in hun eigen woon- en werkomgeving. Je ontmoet ze in een ongedwongen sfeer middels een wandeling door typisch plattelands gebied tussen Lake Mutirikwe en de Great Zimbabwe Ruïns. Nadat we de lokale gids onderweg hebben opgepikt arriveer je in nog geen half uur bij zijn homestead, het start- en eindpunt van de wandeling. Maak kennis met zijn familie en bezichtig zijn homestead. In de kraal worden de koeien ’s nachts beschermd. Op de akkerveldjes wordt maïs en uien verbouwd en je treft er een waterbron aan en een vijver met vis. De wandeling start met het volgen van een riviertje richting Buromo Primary School. Over smalle bospaadjes, langs kleine dorpjes, dan weer over kale rotsen. Intussen vertelt de lokale gids over medicinale planten en bomen die je onderweg kunt zien. Bij de school, zonder de kinderen te storen, hoor je het verhaal van onderwijs in Zimbabwe sinds de onafhankelijkheid in 1980, de succesverhalen maar ook de moeilijke omstandigheden van droogte en armoede. De wandeling gaat verder naar Chief’s Hill waar enkele (vage) rotstekeningen te zien zijn. Het uitzicht is prachtig. Verder naar boven zijn oude 'granaries' te zien, aardenpotten die vroeger, in tijden van stammentwisten gebruikt werden om graan veilig op te slaan. Via een andere route ga je terug naar de homestead waar een traditionele lunch wordt geserveerd.

De wandeling duurt ongeveer 4 uur, de hoogte verschillen zijn minimaal, behalve het gedeelte naar en van Chief’s Hill, met een korte steile klim met wat klauterwerk.

Overnachting in

nabij Masvingo

Dag 11

Over het 'hoogveld' gaat de weg naar beneden door een heuvelachtig landschap. De vele bruggen die je passeert gaan voornamelijk over droge rivierbeddingen. Onderweg passeer je de universiteitsstad Zvishavane, waar zich tevens grote platinummijnen bevinden. Na de afstand van ca. 310 km, kom je aan in de tweede hoofdstad van Zimbabwe: Bulawayo, ook wel de The City of Kings genoemd. Bulawayo heeft een rijke historie, en daar is veel van te zien in de binnenstad. Veel historische gebouwen zijn bewaard gebleven. Een korte stadswandeling is beslist de moeite waard evenals een bezoek aan het Natural History Museum. Dit grootste 'old style' museum van Zimbabwe toont de rijke collectie aan flora en fauna en geeft inzage in de geologie en de geschiedenis van land en volk. In middag leg je het laatste stukje af en rijd je in ongeveer 45 minuten van Bulawayo naar de accommodatie net even buiten het Matopos Nationaal Park gelegen. Gastvrij word je onthaald in een  voormalige boerderij, smaakvol tot gastenverblijf verbouwd in de jaren '90. Slenter door de prachtige tuin met zwembad met uitzicht op een enorme granieten rotspartij. Een ideale plek van waaruit je de verborgen schatten van Matopos kunt ontdekken.

Overnachting in

nabij Matopos National Park

Dag 12

Vandaag maak je met een open safari-auto en een lokale gids een dagtrip naar het Matopos National Park. Het gebied gebied beslaat een oppervlakte van ca. 3000 km², met als centraal punt het 424 km² grote beschermde Matobos National Park. De granieten heuvels met zijn vele stroompjes, rotblokken en bossen zijn 2 biljoen jaar geleden ontstaan door erosie en verwering van het granieten schild dat een groot deel van Zimbabwe bedekt. In de rotsheuvels vind je veel rotstekeningen uit de vroege Steentijd. De heuvels en de grote rotsen werden gebruikt als natuurlijke schuilplaatsen door deze vroege bewoners, de bosjesmannen. Het gebied heeft nog steeds een grote culturele betekenis voor de lokale bevolking. In het park vinden nog ieder jaar  belangrijke ceremonies plaats.

In het nationale park vinden we een grote verscheidenheid aan dieren, zoals de zwarte en witte neushoorn, gnoes, giraffen, sable antilope, klipspringer, zebra’s , luipaarden, cheeta’s, nijlpaarden en waterbokken. Daarnaast vinden we een grote rijkdom van vogels en vegetatie. Zoals meer dat 200 verschillende boomsoorten, ruim 100 grassoorten en ruim 150 vogelsoorten. Ook bezoek je één van de vele rotstekeningen. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan het graf van John Cecil Rhodes, de controversiële stichter van Rhodesië, de voormalige naam van Zimbabwe. Wanneer je de vergezichten en kleuren ziet vanaf zijn graf bij de ondergaande zon, zal je begrijpen waarom hij hier begraven wilde worden en niet in zijn woonplaats Kaapstad. Het is een ongelooflijk mooi panorama, dat met recht "World's View' wordt genoemd.

Rhino Tracking! Optioneel kun je een game-drive maken met een safariauto en ranger door het Matopos National Park waarbij je de laatste meters te voet aflegt om oog in oog te staan met deze vredelievende beesten. Een 'once in a lifetime' ervaring! 

Overnachting in

nabij Matopos National Park

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Rhino Tracking Matopos National Park

Maak een game-drive met een ranger op zoek naar de witte neushoorns in een bepaalde sectie in het Matobos National Park. De laatste meters zul je te voet afleggen om deze imposante vredelievende beesten van zeer dichtbij op een veilige manier te bewonderen. Vanwege het feit dat neushoorns zeer veel worden gestroopt, worden er geen aantallen neushoorns die in Matobos voorkomen verstrekt. Het oog in oog staan met deze beesten is een dijk-van-een-ervaring!  Vertrouw op de kennis en kunde van de ranger, veiligheid voor iedereen bij deze excursie staat voorop! 

Dag 13

De weg naar Hwange National Park voert langs stoffige dorpjes door een steeds droger wordend savannelandschap. In ca. 4 uur (ongeveer 300 km) kom je in de loop van de middag aan in een privé concessie van het Hwange National Park. Hwange is Zimbabwe's grootste nationale park met een oppervlakte net zo groot als België. Het park herbergt behalve de Big 5, een enorm gevarieerde flora en fauna. In de lodge waar je de komende twee nachten verblijft, gerund door een Nederlands/Zimbabwaanse echtpaar, gaan hartelijkheid, passie voor de natuur en geweldige kookkunsten hand in hand. Vanaf een aantal chalets en het hoofdgebouw heb je uitzicht over een valei waar de wilde dieren op afkomen om te grazen en te drinken en waar ze ’s avonds een veilig heenkomen zoeken. Vanwege de prive concessie kom je amper andere auto’s tegen. Je maakt ’s middags een gamedrive waarop je altijd de kans hebt een groep Afrikaanse wilde honden te zien. Op een mooie plek geniet je van de sundowner. Laat de nachtelijke geluiden op je inwerken als ’s avonds het diner wordt geserveerd door het vriendelijke personeel.

Overnachting in

Hwange private concessie

Dag 14

Vandaag heb je een heerlijke vrije dag waardoor je zelf bepaalt wat je doet.

Op het terrein van de lodge kun je 's ochtends een game-drive maken maar je kunt ook kiezen voor een late brunch, het is tenslotte vakantie... Mocht je optimaal van de tijd gebruik willen maken, dan is een bezoek aan het vlakbij gelegen Painted Dog Conservation een absolute aanrader. Via prachtige informatie panels wordt de bezoeker op de hoogte gebracht wat deze privé organisatie doet om de de Afrikaanse wilde hond te beschermen. Ook geeft men voorlichting aan de lokale jeugd over de unieke eigenschappen van deze viervoeters. 

Hwange National Park! Boek optioneel een extra dag bij indien je met een ranger in een safari-auto een gedeelte van het grote Hwange National Park wilt verkennen. Hwange is beroemd vanwege de grote hoeveelheid olifanten. Daarnaast zijn er nog zo’n 100 andere diersoorten en 400 verschillende vogelsoorten te vinden. Liefhebbers van de Big Five zijn in Hwange aan het goede adres, hoewel de luipaard en de neushoorn zich goed weten te verstoppen. Het park meet 14.500 km² en ligt circa 1.000 meter boven zeeniveau, waardoor het er, afhankelijk van het seizoen, flink koud kan zijn. Het landschap is zeer gevarieerd en bestaat uit acaciabossen, grasland en zandvlaktes, die vanuit de Kalahari woestijn in Botswana naar Hwange zijn gewaaid. Vanwege het droge klimaat en het ontbreken van grote rivieren in het park, zijn er 63 - door mensen aangelegde - drinkplaatsen in het park, die het wild het hele jaar door van water voorzien. Het onmiskenbare geluid van de waterpompen die het water naar de drinkplaatsen pompen wordt ‘Hwange’s heart beat’ genoemd; de hartslag van Hwange.

Overnachting in

Hwange Private Concession

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Gamedrive Hwange NP

Ga op stap met een lokale parkgids in een safari-auto om het Hwange National Park te verkennen, een must see! Het grootste wildpark van Zimbabwe is beroemd vanwege het grote aantal imposante olifanten. Daarnaast zijn er nog zo’n 100 andere diersoorten en 400 verschillende vogelsoorten te bewonderen. Liefhebbers van de Big Five zijn in Hwange aan het goede adres, hoewel de luipaard en de neushoorn zich goed weten te verstoppen. Het park meet 14.500 km² en ligt circa 1.000 meter boven zeeniveau, waardoor het er, afhankelijk van het seizoen, flink koud kan zijn. Het landschap is zeer gevarieerd en bestaat uit acaciabossen, grasland en zandvlaktes, die vanuit de Kalahari woestijn in Botswana naar Hwange zijn gewaaid. Vanwege het droge klimaat en het ontbreken van grote rivieren in het park, zijn er 63 - door mensen aangelegde - drinkplaatsen in het park, die het wild het hele jaar door van water voorzien. Het onmiskenbare geluid van de waterpompen die het water naar de drinkplaatsen pompen wordt ‘Hwange’s heart beat’ genoemd; de hartslag van Hwange.

Dag 15-16

Met een privé transfer rijd je in ca. 2 uur naar de waardige afsluiting van deze reis, de wereldberoemde Victoria Watervallen die met recht op de lijst staan van 'de zeven nieuwe wereldwonderen'. De immense watervallen waaraan Victoria Falls z'n naam dankt zijn niet voor niets Zimbabwe's toeristische trekpleister nummer 1. Over een breedte van 1,7 kilometer stort het water van de Zambezi zich hier over een honderd meter hoge breuklijn. Een spectaculair en ontzagwekkend schouwspel van kracht en pracht met de veelzeggende Shona-naam ' Mosi-oa-Tunya', oftewel 'de rook die dondert'. Soms is de waternevel op 30 km afstand waar te nemen. Naast een bezoek aan de watervallen kun je vanuit Victoria Falls allerlei andere activiteiten ondernemen zoals raften of kanoën op de Zambezi, wildlife cruises of game-drives maken in het Victoria Falls NP. Je verblijft in een zeer rustig gedeelte van Victoria Falls, op loopafstand van de watervallen. De comfortabele kamers, het zwembad, een prima restaurant en vriendelijk en hulpvaardig personeel. 's Middags is de high tea in het Victoria Falls Hotel, het oudste hotel in Zimbabwe uit 1905, een belevenis en 's avonds zijn er teveel plekken om heerlijk te dineren. In het SNP-reispakket geven we je natuurlijk de beste tips om deze reis in stijl af te sluiten.  

Overnachting in

Victoria Falls

Dag 17

Na het ontbijt vindt de transfer plaats naar het op een circa half uur rijden gelegen internationale vliegveld van Vicfalls. De terugreis naar Nederland/België kan beginnen.

Verlenging naar Kaapstad! Vanaf 18 mei 2017 start Kenya Airways als eerste luchtvaartmaatschappij (!) met een directe vlucht tussen VicFalls en Kaapstad (10.20 - 13.25 uur). Hiermee rond je deze wandel- en safarireis in Zimbabwe af in de 'City of all Mothers', aan de voet van de Tafelberg. Vanaf Kaapstad heb je een ruime keuze aan luchtvaartmaatschappijen om terug te vliegen naar Nederland/België.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in een zeer gevarieerde mix van middenklasse guesthouses, self-catering chalets en mooi gelegen lodges. Elke accommodatie ligt weer in zijn eigen omgeving, heeft zijn eigen sfeer en omgang. De self catering accommodaties In de Eastern Highlands (Nyanga NP en Chimanimani NP) zijn gekozen voor hun unieke ligging en ruime opzet. Ook al zijn ze enigszins verouderd qua meubilair en kan er beslist her en der een likje verf bij, er is in deze afgelegen gebieden nauwelijks keuze. Door de lage instroom aan toeristen - ook weer een pluspunt voor de échte wandelliefhebber - in de Eastern Highlands, vergt het van de eigenaren veel passie en liefde om hun accommodatie met hun woonhuis in de nabijheid 'up and running' te houden. Voor onderhoud en investeringen is helaas vaak te weinig geld beschikbaar. Alle overige accommodaties zijn qua sfeer, ligging en onderhoud prima.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • 11x ontbijt, 6x diners en 1x lunch
 • 13 dagen auto met privé chauffeur (dag 2 t/m 14)
 • alle transfers volgens programma
 • entrees (Mutarazi Falls, Nyanga NP, Chimanimani NP, Matopos NP
 • bezoek Great Zimbabwe Ruïns (incl. entree en gids)
 • game-drive met safari-auto en lokale gids Matopos National Park (dag 12)
 • game-drive Hwange Private Concession (dag 13)
 • lokale 'pathfinders' (dag 3, 6 en 7)
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis
 • maaltijden voor zover niet inclusief
 • visum
 • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes en fooien)

Huurauto

Tijdens deze reis beschik je van dag 2 t/m 13 over een auto met chauffeur die je veilig op de plaats van bestemming brengt. Tevens is de chauffeur natuurlijk bereid allerlei vragen te beantwoorden, de meeste chauffeurs zullen veel wetenswaardigheden graag met je delen. De chauffeurs spreken Engels en natuurlijk de lokale taal Nbedele. Ze zullen tevens assisteren bij het vinden van handige adressen (o.a. het vinden van supermarkten). In een reisgezelschap van 1-3 personen maak je de reis in een Toyota Harrier (of vergelijkbaar). Bij een reisgezelschap van 4 personen rijd je in een Toyota H1 minibus (of vergelijkbaar). 

Over de activiteiten

Deze reis is voor iedereen met een goede conditie prima te doen. Alle dagwandelingen in de Eastern Highlands en nabij Lake Muturikwe zijn niet langer dan 11 km met een maximale stijging van ca. 600 meter. Je wandelt alleen met je dagrugzak altijd onder begeleiding van lokale Engelssprekende 'pathfinders'. Omdat er weinig internationaal toerisme in de Eastern Highlands plaatsvindt, en al helemaal nauwelijks op het gebied van wandelen, zijn er geen goed opgeleide gidsen voorhanden. Om die reden maken we gebruik van 'pathfinders'. Ze kennen de weg en proberen je uiteraard zoveel mogelijk te vertellen. De ene pathfinder is weer ambitieuzer dan de ander, het niveau van informatieoverdracht is helaas niet consistent. De wandelingen zijn ter plekke aan te passen i.o.m. de 'pathfinders'. Gidsen bij de Great Zimbabwe Ruins en in de nationale parken van Matopos en Hwange zijn gekwalificeerd en opgeleid om hun kennis over te dragen en de wensen en behoeften van een klant goed aan te voelen.

Afhankelijk van het reisseizoen kan het weer overdag een verzwarende factor zijn, denk hierbij aan kou en regen in de Eastern Highlands. Lees je goed in over het klimaat en de voor jou meest geschikte reisperiode. Door de grote hoogteverschillen tijdens deze reis, krijg je te maken met temperatuurschommelingen en een afwisselend klimaat dat kan variëren van kou tot hitte.

Extra's

Excursies

Balancerende rotsen van Domboshava (vanaf € 42,- per persoon)

Op een half uurtje rijden ten noorden van Harare liggen de imposante balancerende rotsen van Domboshava met een paar mooie rotstekeningen. Je krijgt hiermee direct een voorproefje van de uitzichten die je op veel plekken in Zinmbabwe zult aantreffen. Strek de benen en geniet van de panorama's van het rotsachtige landschap. Bushmen paintings van uitstekende kwaliteit en informatieborden geven je veel achtergrondinformatie.

Rhino Tracking Matopos National Park (vanaf € 125,- per persoon)

Maak een game-drive met een ranger op zoek naar de witte neushoorns in een bepaalde sectie in het Matobos National Park. De laatste meters zul je te voet afleggen om deze imposante vredelievende beesten van zeer dichtbij op een veilige manier te bewonderen. Vanwege het feit dat neushoorns zeer veel worden gestroopt, worden er geen aantallen neushoorns die in Matobos voorkomen verstrekt. Het oog in oog staan met deze beesten is een dijk-van-een-ervaring!  Vertrouw op de kennis en kunde van de ranger, veiligheid voor iedereen bij deze excursie staat voorop! 

Gamedrive Hwange NP (vanaf € 78,- per persoon)

Ga op stap met een lokale parkgids in een safari-auto om het Hwange National Park te verkennen, een must see! Het grootste wildpark van Zimbabwe is beroemd vanwege het grote aantal imposante olifanten. Daarnaast zijn er nog zo’n 100 andere diersoorten en 400 verschillende vogelsoorten te bewonderen. Liefhebbers van de Big Five zijn in Hwange aan het goede adres, hoewel de luipaard en de neushoorn zich goed weten te verstoppen. Het park meet 14.500 km² en ligt circa 1.000 meter boven zeeniveau, waardoor het er, afhankelijk van het seizoen, flink koud kan zijn. Het landschap is zeer gevarieerd en bestaat uit acaciabossen, grasland en zandvlaktes, die vanuit de Kalahari woestijn in Botswana naar Hwange zijn gewaaid. Vanwege het droge klimaat en het ontbreken van grote rivieren in het park, zijn er 63 - door mensen aangelegde - drinkplaatsen in het park, die het wild het hele jaar door van water voorzien. Het onmiskenbare geluid van de waterpompen die het water naar de drinkplaatsen pompen wordt ‘Hwange’s heart beat’ genoemd; de hartslag van Hwange.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Harare en een terugvlucht vanaf Victoria Falls.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Zimbabwe is het gehele jaar door te bezoeken. Er zijn echter verschillen per periode en per gebied waar je verblijft tijdens deze reis, waarbij we direct opmerken dat het weer in Zimbabwe moeilijker is te voorspellen. Dat geldt met name voor de hoeveelheid jaarlijkse regenval, die jaar op jaar verschilt. Het afgelopen regenseizoen 2015/2016 is extreem droog geweest, een gevolg van het wereldwijde El-Niño effect. Dit is vooral te merken in de laag gelegen gebieden (denk hierbij aan Hwange en Victoria Watervallen) met als gevolg weinig gras voor vee en ook een tekort aan gras en drinkwater in de wildparken. Gelukkig gelden er nog steeds een aantal wetmatigheden. In de bergachtige gebieden (Eastern Highlands) liggen de temperaturen lager dan gemiddeld, het kan er gedurende het gehele jaar regenen en mistig zijn. Het verschil in klimaat laat zich verder vertalen naar de volgende reisperiodes:

 • juni - augustus: de ‘koudste’ maanden met name in de Eastern Highlands. Hier kunnen de dagen nat en kil zijn met mist en motregen. Tijdens deze natte periode kan de zon zich beslist laten zien. Indien het weer hiertoe aanleiding geeft, kunnen wandelingen worden aangepast. De dagtemperatuur voor het maken van safari’s is weer aangenaam, ongeveer 20 - 27 °C. In de namiddag en de vroege ochtend daalt het kwik makkelijk tot 0 - 8 °C. Al met al een reisperiode waarin regen- en warme kleding een vereiste is
 • september - oktober: de temperaturen stijgen en het landschap wordt (nog) droger. Het wild concentreert zich rondom waterbronnen waardoor dit een goede periode is om het wild waar te nemen in de nationale parken. De temperatuur kan in oktober oplopen tot 40 °C
 • november - maart: de maanden staan bekend als de ‘green season’, wanneer de regens arriveren. Gedurende de dag zijn de temperaturen hoog, variërend van 30 - 35 °C, echter in Eastern Highlands zijn de temperaturen lager en aangenamer. Bij regen kan de temperatuur dalen naar 15 - 18 °C. De regens vallen meestal in korte en hevige onweersbuien. Hoewel de regens per jaar veranderen is het nog steeds een aangename periode om te reizen. Tussen de regens zijn er namelijk langere periodes van droogte. De periode is goed voor vogelaars het is ook de tijd dat de meeste dieren jongen krijgen.
 • april - mei: deze maanden zijn mooie maanden met een blauwe luchten, droge lucht en een kleurrijk groen landschap. De temperaturen in de nacht dalen waardoor het aangenaam koel is. Wegen in de parken drogen al uit waardoor deze beter begaanbaar worden voor het maken van safari’s.

Wanneer zijn de Victoria Falls het best te bezoeken? De watervallen zijn in volle glorie te zien als het water hoog staat. Ze zijn van dichtbij te bekijken als het water laag staat. In de periode mei-juni bereikt de waterstand van de Zambezi haar hoogste niveau en bestaat de waterval uit een 1,7 km lang (mist)gordijn van 108 meter naar beneden vallend water. In deze tijd zijn de meeste uitkijkpunten erg nat en is regenkleding een must. Door de mist is het moeilijk om foto’s te maken. De beste manier om de watervallen te bewonderen is vanuit de lucht. Wanneer de waterstand een stuk lager is (in de periode oktober-december), neem je meerdere kleinere watervallen waar. In deze tijd zijn er veel activiteiten te ondernemen. Een van de activiteiten is zwemmen bij de 'Devil’s swimming pool', waarbij er op de rand van de waterval kan worden gezwommen. Misschien wel de beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken, is gedurende de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de uitkijkpunten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zimbabwe ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De officiële munteenheid van Zimbabwe is de Amerikaanse dollar die in 2009 de Zimbabwe dollar heeft vervangen om de hyperinflatie een halt toe te roepen. De Amerikaanse dollar is echter zeer slecht verkrijgbaar, om die reden raden wij aan Amerikaanse dollars (in kleine coupures) in cash mee te nemen voor de uitgaven ter plaatse. Denk hierbij aan de uitgaven voor de maaltijden die niet zijn inbegrepen, drankjes, fooien en andere persoonlijke uitgaven. Neem kleine coupures mee van de US$ (1, 5, 10 en 20) die allen onbeschadigd dienen te zijn. Hoewel het geven van een fooi niet vereist is, is het een blijk van waardering voor de gegeven service. Uiteraard is de hoogte van de fooi afhankelijk van de geleverde service en de tevredenheid hierover. Voor de lokale chauffeur is een richtlijn US$ 5 per persoon per dag. De meeste (safari)lodges hebben een tip box. De fooien worden verdeeld over de gehele staf met uitzondering van de managers en gidsen. Hiervoor is de richtlijn US$ 5 per persoon per dag. Houd rekening met een bedrag van minimaal US$ 600,- per persoon aan uitgaven tijdens deze reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

In een reisgezelschap van maximaal 3 personen worden alle trajecten afgelegd in een Toyota Harrier (of vergelijkbaar) met privé chauffeur die tevens een informatiebron is om veel te weet te komen over Zimbabwe. In een reisgezelschap van 4 personen wordt gebruik gemaakt van een Hyundai H1 minibus (of vergelijkbaar).

Omdat de temperaturen in de wintermaanden (mei-aug) met name 's nachts en 's ochtends veel lager liggen dan in de zomermaanden (okt-mrt), dien je rekening te houden met warmere kleding in de wintermaanden. Denk hierbij gerust aan thermo-ondergoed, dikke fleece, muts en handschoenen. Belangrijk is dat je schoenen comfortabel zitten. Dit kunnen gympen zijn, Teva's/Keen en/of sandalen. Voor de wandelingen die je met deze reis maakt zijn hoge bergschoenen (klasse B) sterk aan te raden, bij voorkeur waterafstotend. Tijdens de wandelingen in het Nyanga NP die je een aantal stroompjes/beekjes over te steken, om die reden is het prettig als je schoenen waterafstotend zijn. Voor je verblijf in Bulawayo en VicFalls en in en rondom de accommodaties zijn makkelijk zittende lichte schoenen/sandalen meer dan voldoende. Voor het bezoek aan nationale parken en game reservaten is het advies niet te felle kleding qua kleuren te dragen. Door kleding in aardetinten worden de dieren het minst afgeleid.

Paklijst:

 • Weekendtas
 • Dagrugzak (25 liter)
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Comfortabele hoge bergwandelschoenen
 • Lichte schoenen/sandalen
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Warme kleding
 • Thermo-ondergoed, muts en handschoenen (alleen in wintermaanden)
 • Lange broek(en)
 • Regenkleding
 • blouse/T-shirt met lange mouwen
 • Zonnehoed (of pet), zonnebrandolie, zonnebril en lippencrème
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Camera (met eventueel extra accu en geheugenkaartjes)
 • Eventueel verrekijker
 • Zaklamp (hoofdlamp type Petzl)
 • Veldfles (min. 1 liter) 

 • rugzakje voor overdag
 • stevige wandelschoenen
 • lichte schoenen, voor ‘s avond of in de steden.
 • zomerkleding
 • warme trui
 • lange (afritsbare) wandelbroek
 • blouse en/of T-shirts met korte en lange mouwen
 • zwemkleding
 • regenkleding
 • zaklantaarn (extra batterijen), zakmes
 • veldfles (minstens 1,5 liter)
 • GELDIG paspoort
 • zonnebrandolie, hoed, zonnebril en lippencreme
 • sterk aan te raden: camera en verrekijker
 • sporttape (breed en zware kwaliteit), norit, anti diarree medicijnen, vitaminen, second skin tegen blaren en andere EHBO spullen.

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Persoonspapieren
Voor een verblijf in Zimbabwe hebt u een geldig paspoort en een visum nodig.
N.B. Wijziging van deze informatie is mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de Zimbabwaanse ambassade of consulaat (zie onder nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Narcoticawet vallen, is een aparte vergunning nodig. Meer informatie vindt u op EMP en douane.

U kunt een visum kopen op de luchthaven bij aankomst. Een single entry bedraagt US$ 30. Een double entry (als u bijvoorbeeld ook een uitstapje doet naar Botswana) bedraagt US$ 45. Een triple entry kost US$ 55 en dient vooraf aangevraagd te worden via de Ambassade van Zimbabwe in Brussel. Het visum is 3 maanden geldig.

Hygiëne
We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Vaak kunnen problemen ook beperkt blijven door goed uitgerust aan de reis te beginnen. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Water kan alleen worden gedronken als het gekookt is of als het vakkundig wordt gedesinfecteerd. Gebruik dus ook nooit ijsblokjes.

Tropen Instituut
Een lezenswaardig boekje is ’Hoe blijf ik gezond in de Tropen’, een uitgave van het Tropen Instituut. Het is te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en uiteraard bij het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen) zelf.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Als men UIT een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht. Een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen evenals bescherming tegen Hepatitis A. Soms is een Cholera-verklaring nodig.

Malariagebieden
Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Malaria komt het hele jaar voor in Zimbabwe. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen.

Meer informatie
De bovenstaande aanbevelingen zijn slechts een indicatie. SNP is geen medische instelling. Aangezien de gezondheidsadviezen per land regelmatig wijzigen, verwijst SNP u door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Het LCR geeft de richtlijnen uit voor vaccinaties en preventie van malaria bij reizigers. Deze richtlijnen zijn uiterst actueel en worden gebruikt door GGD’s, speciale reizigersklinieken en huisartsen. Op de website van het LCR kunt u een eenvoudig advies per land opvragen. Let u wel op dat het hier ook aanbevelingen van algemene aard betreft.

Persoonlijk advies
Om te weten of/welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen voor u en uw reis nodig zijn, moet u zich persoonlijk laten adviseren door een reizigersadvies- en vaccinatiebureau of door uw huisarts. Neem hiervoor tijdig contact op met de GGD, liefst 4 tot 6 weken voor vertrek. De reisbestemming, de verblijfsduur, de soort reis en de gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen wat er nodig is. Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen dus verschillen per reiziger. Neem voor een bezoek aan de GGD uw SNP reisprogramma mee zodat zij kunnen zien in welk gebied u reist en u een gericht medisch advies kunnen geven.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum.

Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
* vaccinatie en reisadvies bij u thuis
* buiten kantooruren en in weekenden
* vaccinatie door erkende artsen
* vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl gegaan.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ZW_Rusape_Serengeti_5_-_wandeling_mr_Jura_WEB.jpg

Zimbabwe - Great Explorer

Wandel- en safariparadijs omgeven door Afrikaanse gastvrijheid

Rondreis met privé vervoer en chauffeur

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 326 klanten