Verenigde Staten - Utah & Californië, 19 dagen Wandelen in de mooiste nationale parken van het Westen

« Terug naar overzicht

Actieve natuurrondreis langs lodges en hotels, inclusief huurauto

Rondreis per huurauto door de meest spectaculaire natuurgebieden van de Verenigde Staten in de staten Californië, Nevada, Utah en Arizona. Ontdek de fantastische kleurige landschappen van het Coloradoplateau met haar canyons en woestijnen in de beroemde Nationale Parken van Zion, Bryce, Capitol Reef, Death Valley, Natural Bridges, en Grand Canyon. Geniet van de ruwe bergwereld van de Sierra Nevada in Yosemite en Mammoth Lakes. Je verblijft in comfortabele hotels en sfeervolle lodges, veelal nabij de parken. Gebruik de SNP-wandelbeschrijvingen voor onvergetelijke tochten. Upgrade naar historische parklodges mogelijk.

Uniek aan deze reis

 • Alle beroemde natuurparken in één reis
 • Ook uitvoerbaar met elektrische huurauto via Hertz
 • Upgrade naar historische parklodges mogelijk
 • Vele wandelingbeschrijvingen en kaartjes
 • Verblijf dichtbij of in natuurparken
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Verenigde Staten - Utah & Californië

In het kort ziet je programma voor de komende 18 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Las Vegas, overnachting Las Vegas
 • Dag 2: rijden naar Grand Canyon National Park, overnachting Tusayan
 • Dag 3: wandeling en verkenning Grand Canyon National Park, overnachting Tusayan
 • Dag 4: rijden door Monument Valley naar Bluff, overnachting Bluff
 • Dag 5: wandeling Natural Bridges National Monument, rijden naar Moab, overnachting Moab
 • Dag 6: wandeling en verkenning Arches National Park, overnachting Moab
 • Dag 7: rijden naar Capitol Reef National Park, overnachting Torrey
 • Dag 8: wandeling en verkenning Capitol Reef National Park, overnachting Torrey
 • Dag 9: rijden naar Bryce Canyon, wandeling Escalante, overnachting Bryce Canyon
 • Dag 10: wandeling en verkenning Bryce Canyon, rijden naar Springdale, overnachting Springdale
 • Dag 11: wandeling en verkenning Zion National Park, overnachting Springdale
 • Dag 12: rijden naar Death Valley National Park, overnachting Stovepipe Wells
 • Dag 13: verkenning Death Valley National Park, rijden naar Mammoth Lakes, overnachting Mammoth Lakes 
 • Dag 14: wandeling Mammoth Lakes Siera Nevada, overnachting Mammoth Lakes
 • Dag 15: rijden naar Yosemite National Park, wandeling, overnachting El Portal
 • Dag 16: wandeling en verkenning Yosemite National Park, overnachting El Portal
 • Dag 17: rijden naar San Francisco, verkenning, overnachting San Francisco
 • Dag 18: verkenning San Francisco, overnachting San Francisco
 • Dag 19: einde reis

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Las Vegas. Je haalt de huurauto en rijdt naar je hotel. Las Vegas is een bizarre stad. Vooral in de avond valt de absurde hoeveelheid lichtreclames, flitsende lampen, glitters én hotels op. Een typisch stukje  Amerika, zeer zeker bezienswaardig. Las Vegas is dé gokstad van Amerika met casino's waar roulette en black-jack gespeeld wordt, maar het meest populair zijn toch wel de 'one-armed bandits'. De gebouwen in Las Vegas gaan soms alle proporties te buiten: Arabische en Romeinse kastelen, sprookjeshotels en nagebouwde steden als Venetië en Parijs.

Overnachting in

Las Vegas - The Platinum Hotel & Spa

Dag 2-3

Je verlaat de stad en rijd meteen de weidsheid van Arizona in. Na 440 km(4,5 uur rijden) bereik je het Grand Canyon National Park. Hier verblijf je 2 nachten in het dorpje Tusayan, op de zuidrim van de Grand Canyon, net buiten het park. De volgende dag heb je alle tijd voor een verkenning van de South Rim Drive. Een wandeling in deze kloof van wereldformaat is een reis door de geologische tijd. 

Optionele uitbreiding
Voor een toeslag kun je in een van historische lodges in het park overnachten: Bright Angel Lodge (eenvoudig, minder comfort dan de standaard acco, max 2 personen per cabin), El Tovar (meest luxe accommodatie) of East Yavapai (modern en familystyle). Boek dan wel op tijd want de vraag naar deze lodges is groot.

Dag 4

Voor een laatste maal rijd je over de highway 64 dwars door het Grand Canyon National Park en werp je bij de Desert View Watchtower nog een blik in de diepte. Onvergetelijk. Je passeert de Little Colorado River en door de uiterst spaarzaam begroeide en bewoonde binnenlanden en kleurige 'badlands' bereik je Cameron. Hier rijd je het Navajo Nation binnen, een enorm territorium dat grotendeels bewoond wordt door de 'natives': de Navajo indianen. Binnen dit gebied hebben ze een bescheiden soevereiniteit. Je doorkruist het spectaculaire Monument Valley en Valley of the Gods, waar je een korte wandeling kunt maken (mits het niet te heet is). Je steekt de San Juan River over en rijdt de staat Utah binnen. Je overnacht in het dorpje Bluff.

Dagafstand: 370 km, 4 uur rijden

Optionele uitbreiding
Onderneem onderweg een optionele gegidste excursie van 2,5 uur per 4WD jeep door het Navajo land en leer over de heilige plaatsen, de tradities en verhalen van deze oorspronkelijke bewoners van het land. Wil je echt 'off the beaten track' volg dan je Navajo gids te voet voor een 3,5 uur durende wandeling waar geen mens komt. Aanbevolen wordt dit niet hartje zomer te doen vanwege de hoge temperaturen. Deze excursies vinden plaats nabij Gouldings Lodge in Monument Valley, waar je ook een extra nacht zou kunnen toevoegen en dan de excursies op de volgende ochtend plaatsen.

Wil je een van onderstaande dagactiviteiten vanuit Bluff toevoegen dan moet je een extra nacht in Bluff bijboeken.

Overnachting in

Bluff - Desert Rose Inn

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

monument-valley-mesas.jpg

Utah * Jeeptour Navajo Country

Monument Valley is het land van de Navajo, oftwel de Dineh. Natuurlijk kun je gewoon met je eigen auto over highway 160 of 163 dwars door dit verbazingwekkende land rijden, maar als je echt een intensieve kennismaking met Monument Valley wilt, stap dan in een 4WD jeep, bestuurd door een Navajo gids. Op deze excursie van 2,5 uur zie je petroglyphen en pictogrammen, monolieten en hoodoos. Wat dit allemaal is, dat vertelt de gids je, evenals de historie, tradities en verhalen van zijn volk.

 

Utah * Guided hike Navajo Country

Monument Valley is betoverend mooi. Tafelbergen die als schepen in een oceaan van zand lijken te drijven. Vermiljoenrode zandstenen monolieten oprijzend in een helblauwe hemel, gepolijst door regen en wind. Eeuwenlang het leefgebied van de Navajo indianen. Wat is er mooier dan met een Navajo gids een wandeling te maken door dit land. Geniet van de verbazende natuur terwijl de gids je plekken laat zien waar niemand anders kan komen. Luister naar de verhalen, legendes en historie van Monument Valley en de Navajo gemeenschap. Een wandeling van ongeveer 3,5 uur die echt 'off the beaten track' gaat.

 

 

canyoneering_utah_with_kids.jpg

Utah * Calf Canyon Canyoneering

De activiteit waarbij men al klimmend, klauterend en springend zich door een canyon beweegt, gebruik makend van touwen, heet 'canyoneering'. Een duidelijk tikkeltje spannender dan gewoon wandelen! Deze gegidste halve dag tour start in Bluff (nabij Blanding, Utah) en is vooral geschikt voor beginners en kinderen. Je leert abseilen, klimmen, 'schoorstenen' en waden in de prachtige omgeving van Calf Canyon. Bij hoog water moet er mogelijk een heel klein stukje gezwommen worden en dat zal best fris zijn, afhankelijk van de tijd van het jaar. In totaal leg je ruim 3 km af door de canyon, en duurt de tocht 3-4 uur. Last van hoogtevrees is niet handig, of je moet het willen overwinnen! Wandelschoenen met goede grip zijn essentieel en je kleren worden vies.
Voor alle gegidste buitensportactiviteiten in Noord-Amerika ben je verplicht een 'waiver' te tekenen voordat je kunt deelnemen. Risicovolle activiteiten zoals raften, canyoning, klimmen of klettersteigen vallen vaak niet onder een standaard reisverzekering. Via SNP Natuurreizen kun je een reisverzekering afsluiten waarbij de dekking voor canyoning wel inclusief is.
Begintijd staat op je voucher. Zorg minimaal 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn om materialen te passen.

Dag 5

Vertrek vroeg zodat je tijd genoeg hebt voor een mooie wandeling onderweg. Een eerste stop vormt het Gooseneck State Park, waar de San Juan River een prachtig panorama heeft gecreëerd. Dan over highway 261 en de spectaculaire Moki Dug-out klim je uit de Valley omhoog. Boven op het plateau ziet het landschap er compleet anders uit. Hier ligt het Natural Bridges National Monument waar  je op zoek gaat naar de 700 jaar oude klifwoningen en rotsschilderingen van de Anasazi indianen, verborgen in steile canyonwanden. Onvergetelijk is de heerlijke wandeling onderlangs Sipapu, Kachina en Owachomo Bridge, 3 massieve steenbogen.
Aan het eind van de middag vervolg je je weg weer met de auto naar Moab, het outdoor centrum van de regio.

Dagafstand 300 km; 3,5 uur rijden.

Overnachting in

Moab - Aarchway Inn

Dag 6

Vroeg op voor een zonsopgang (of laat op de dag een zonsondergang) nabij Delicate Arch, de mooiste steenboog in Arches National Park. Hierna maak je een wandeling in de 'Devils Garden', onder imposante natuurlijke steenbruggen door, waarvan de Landscape Arche met zijn overspanning van bijna 100 meter de grootste van de wereld is. Het omringende semi-woestijnlandschap biedt vele interessante planten, zoals de Utah-jeneverbes, ‘Mormonen-thee’ en yucca’s.

Timed Entry Ticket
Meerdere nationale parken in de VS hebben te kampen met een te grote instroom van bezoekers per dag. Dit zorgt voor overvolle parkeerplaatsen, drukte en luchtvervuiling. Om dit te beteugelen, waardoor iedereen een prettiger verblijf krijgt in het park, hebben sommige parken een reserveringssysteem in 2024, een zogenaamde Timed Entry Ticket. Dit kun je alleen zelf, dit kan SNP niet voor je doen.
Lees alles over het hoe en wat omtrent dit Timed Entry Ticket in Arches National Park op Reserveren Toegang Nationale Parken.

Optionele uitbreiding
De omgeving van Moab biedt eindeloos veel mogelijkheden voor prachtige wandelingen (bijvoorbeeld ook nog in het Canyonlands National Park), maar ook voor een raft op de Coloradorivier (van eenvoudig tot spectaculair, zie info hieronder), of een rit per mountainbike. Daarom kun je gerust een extra dag toevoegen in Moab.

Overnachting in

Moab - Aarchway Inn

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Colorado-River-Westwater-Canyon_6590426097_l.jpg

Utah * Westwater Canyon Rafting

Door National Geograhpic Explorer omschreven als 'the best one-day whitewater rafting in the west'. Hou je vast op deze wildernisrivier die je over een lengte van 17 mijl (27 km) afzakt in stabiele meerpersoonsrafts met gids. Geschikt voor avonturiers met enige raft-ervaring, want je 'neemt' stroomversnellingen in de categorie III-IV (zelfs een V tussen midden mei en eind juni), en dat is best spannend! Kinderen moeten minimaal 12 jaar oud zijn en alle deelnemers moeten goed kunnen zwemmen. Je krijgt natuurlijk een helm en zwemvest. Maar in het voorjaar (april-15 juni) is het water nog fris en is het noodzakelijk een wetsuite te huren (niet inbegrepen). Vanaf juli is het water beduidend warmer en is een wetsuite niet meer nodig. Geniet van de spanning, maar ook het schitterende landschap. Een unieke ervaring. Excursie vangt aan in Moab om 7.00 uur in de ochtend en duurt ongeveer 10 uur, inclusief transfers.
Voor alle gegidste buitensportactiviteiten in Noord-Amerika ben je verplicht een 'waiver' te tekenen voordat je kunt deelnemen. Risicovolle activiteiten zoals raften, canyoning, klimmen of klettersteigen vallen vaak niet onder een standaard reisverzekering. Via SNP Natuurreizen kun je een reisverzekering afsluiten waarbij de dekking voor raften wel inclusief is.

Colorado_raft_en_camp_4.jpg

Utah * Colorado River Raft

Voor iedereen die kennis wil maken met raften, het met een rubberboot afzakken van een rivier, is dit een goede keuze. Deze halve dag tour richt zich op beginners en families met kinderen. Het wordt gewoon een leuke dag met een 'scenic float', een rustige vaartocht over de Colorado rivier, door een van de mooiste landschappen van het gebied. Heerlijk om daar op deze manier over het water doorheen te reizen. Langs Fisher Tower, door ProfessorValley en onderweg een viertal stroomversnellingen in de categorie 1-II. Er is voldoende gelegenheid om lekker in de rivier te springen. Doe dus een paar schoenen aan die nat mogen worden (geen slippers, die raak je kwijt). Kinderen moeten minimaal 25 kg wegen. Er is een ochtend (8.30) en middagtrip (11.30). In het voorjaar is het waterniveau hoger en de temperatuur koel. Voor alle gegidste buitensportactiviteiten in Noord-Amerika ben je verplicht een 'waiver' te tekenen voordat je kunt deelnemen. Risicovolle activiteiten zoals raften, canyoning, klimmen of klettersteigen vallen vaak niet onder een standaard reisverzekering. Via SNP Natuurreizen kun je een reisverzekering afsluiten waarbij de dekking voor raften wel inclusief is.

Dag 7-8

Je verlaat Moab en via Green River en de 'painted hills' bij Hanksville rijd je het Capitol Reef National Park via de oostelijke entree binnen. Dit is een van de minder bekende parken in de regio, wat minder bezocht, maar ook weer met fantastische wandelmogelijkheden. Hier in het 'land of the sleeping rainbow' wandel je door droge canyons en 'washes', over zinderende plateau's of maak je een avontuurlijke waadtocht onderlangs de 'Goosenecks'. Ook vind je in het park de voormalige nederzetting Fruit Valley van de mormoonse kolonisten.

Dagafstand: 250 km, 3 uur rijden

Overnachting in

Torrey - Best Western Capitol Reef Resort

Dag 9

Vandaag een relatief korte reisdag van 190 km (2,5 uur rijden). Maar hierbij moet je wel een flinke berg over, Boulder Mountain. Scenic Byway # 12 voert je over de pas op 2800 meter hoogte. Het loof van de ratelpopulier kleurt in de zomer frisgroen, beekjes klateren en de kans om herten te zien is groot. In de herfst is de berg één groot kleurenpalet, en mogelijk ligt er al een laagje sneeuw. 
Onderweg maak je een heerlijke wandeltocht. Je volgt Calf Creek door een frisgroene vallei, ook hoogzomer, omgeven door steile rotswanden. Mogelijk zie je in het water nog een beverburcht, en tussen de rotsen een enkele ruïne van de Anazasi indianen. Eindpunt is de imposante Calf Creek Falls, met 40 meter kraakhelder water één van Utah's mooiste watervallen.

Aansluitend reis je verder naar Bryce Canyon National Park. Met haar onwaarschijnlijke vormen en kleuren maakt dit park bij de meeste bewoners een onuitwisbare indruk. Bezoek deze avond Sunset Point maar eens bij de zonsondergang. Je verblijft net buiten het park in het prima hotel. 

Optionele uitbreiding
Voor een toeslag kun je in de Lodge at Bryce Canyon in het park overnachten (vroeg boeken is dan essentieel want deze lodge zit snel vol!).

 

 

 

Dag 10-11

Begin je dag met een ontspannen wandeling door een amphitheater van roze, rode en gele zandstenen torentjes, over het sprookjesachtige Fairyland Trail of de Queens-Peekaboo-Navajo Loop Trail. Je zult het met ons eens zijn: Bryce Canyon is onnavolgbaar mooi.

Aansluitend pak je de auto en rijd je de 140 km (2 uur rijden) naar Zion National Park. Hier overnacht je  in het dorpje Springdale, aan de zuidingang van het park.
Zion, met haar gloeiendrode zandsteenformaties, koele canyons en versteende zandduinen, is een mekka voor de wandelaar. Waad door de kniediepe Virgin River, door Refrigerator Canyon naar Angels Landing, of luister naar je eigen stem in Echo Canyon. 

Wil je de befaamde Angels Landing wandeling maken dan moet je meespelen in de loterij want er worden maar een beperkt aantal tickets per dag uitgegeven. Zie de website van Zion National Park voor instructies.

Optionele uitbreiding
Voor een toeslag kun je overnachten in de Zion Lodge, de enige lodge die in het nationale park is gelegen. 

Overnachting in

Springdale - Driftwood Lodge BW of Zion Lodge

Dag 12

Vandaag een reisdag. Je verlaat Springdale en volgt Interstate 15 naar Las Vegas. Daar ga je verder over highway 95 naar Stovepipe Wells, midden in Death Valley National Park. Dit is een van de droogste en heetste plaatsen in de VS, waarbij de temperaturen in de zomermaanden tot boven 50 graden kunnen stijgen. Geen plek voor een wandeling maar wel een mooie rondrit: stop bij Zabriskie Point voor het uitzicht op Panamint Mountains, breng een bezoek aan het Visitor Center in Furnace Creek of verbaas jezelf over de Devils Golfcourse....
In de namiddag bereik je na een rit van 500 km (5 uur) je motel midden in de woestijn, een unieke plek!

Overnachting in

Stovepipe Wells - Stove Pipe Wells Motel

Dag 13-14

In de verte, aan het einde van Death Valley doemen de contouren op van een 4000 meter hoge (mogelijk besneeuwde) bergketen: de Sierra Nevada. Na 290 km (3 uur rijden) bereik je Mammoth Lakes, een dorp op 2400 meter hoogte gelegen. Je overnacht in een lodge in de natuur.

De volgende dag heb je de tijd om een heerlijke wandeling te maken in de koelte van het hooggebergte. Bijvoorbeeld naar de Devils Postpile, een basaltstenen rots als overblijfsel van een vulkaan. Of je volgt een deel van de John Muir Trail, genoemd naar de beroemde Amerikaanse natuurvorser.

Overnachting in

Mammoth Lakes - Tamarack Lodge

Dag 15-16

Je daalt af uit de bergen van Mammoth Lakes en stopt bij Mono lake, een zoutmeer midden in de woestijn, waar vreemdsoortige kalkstenen schoorsteentjes in oprijzen. Bij Lee Vining ga je verder in westelijke richting en klim je tot op de 3000 meter hoge Tioga Pass, de toegangspoort tot het befaamde Yosemite National Park. Na een middagwandeling in de Tuolumne Meadows vervolg je de 'parkroad' via Olmstedt Point en bereik je  het gehucht El Portal, net buiten de westelijke ingang van Yosemite.
De volgende dag wandel je door de beroemde Yosemite Valley met de Yosemite Falls, de granieten Half Dome en El Capitan. Heb je de keuze plan je verblijf in Yosemite dan niet in het weekend omdat er dan veel bezoekers uit San Francisco verblijven.

Dagafstand:170 km; 2,5 uur rijden

NB: de 3000 m hoge Tioga Pass wordt meestal pas eind mei sneeuwvrij gemaakt en geopend. Als deze nog gesloten is moet je 3 uur extra rijden om via highway108 over de Sonora Pass naar El Portal te rijden. Deze pas gaat gemiddeld 2 weken eerder open dan Tioga Pass. Als deze ook nog dicht is dan moet je nog verder noordelijker 2 uur extra omrijden via highway 88 over Carson Pass (totaal dus 7,5 uur rijden). Deze is het hele jaar open, maar is een wat smallere tweebaansweg.

Optionele uitbreiding
Voor een toeslag kun je een upgrade maken voor een luxer hotel in El Portal (Yosemite View Lodge).

Timed Entry Ticket
Meerdere nationale parken in de VS hebben te kampen met een te grote instroom van bezoekers per dag. Dit zorgt voor overvolle parkeerplaatsen, drukte en luchtvervuiling. Om dit te beteugelen, waardoor iedereen een prettiger verblijf krijgt in het park, hebben sommige parken een reserveringssysteem in 2024, een zogenaamde Timed Entry Ticket. Dit kun je alleen zelf, dit kan SNP niet voor je doen.
Lees alles over het hoe en wat omtrent dit Timed Entry Ticket in Yosemite National Park op Reserveren Toegang Nationale Parken.

Overnachting in

El Portal - Cedar Lodge of Yosemite View Lodge

Dag 17-18

Je laat de natuur voor wat ie is en daalt af uit de bergen, steekt de Sacramento Valley door en bereikt na 320 km (4 uur rijden) San Francisco 'on the bay'. Als uitgangspunt voor je verkenning van deze stad kozen we een hotel downtown. Maar om veel gewandel te besparen, want de stad is groot, kun je ook een 'çablecar pass' kopen en reis je de gehele dag met de karakteristieke tram. Van de kolonie zeeleeuwen op Fisherman's Wharf naar de Victoriaanse huizen op Alamo Square; van het grootste 'Chinatown' buiten China naar de haarspeldbochten van Lombard Street. Breng wat tijd door in Golden Gate Park met haar Japanse theetuin en ga uit eten in het Italiaanse North Beach of de historische wijk Union Square.

Het is mogelijk je huurauto vandaag al in te leveren, of je houdt hem tot aan het einde van je reis.

Overnachting in

San Francisco - Fitzgerald Hotel

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

ALCA_140722_FS_07.jpg

California * Alcatraz Day Tour

Wie San Francisco zegt, zegt Alcatraz! Voor iedereen die geinteresseerd is in een stuk geschiedenis is de excursie naar Alcatraz een must. Deze staatsgevangenis op een eiland in de baai van San Francisco was operationeel tussen 1934 en 1963 en was de verblijfplaats van enkele beruchte misdadigers zoals Al Capone en Robert Stroud. Maar wat velen niet realiseren is dat het eiland ook een schat aan bijzondere planten herbergt, zicht geeft op het zeeleven en duizenden nestelende zeevogels. Ook zie je de herinneringen aan de American Indian Occupation, een belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van de rechten van de inheemse bevolking. De excursie duurt ongeveer 3 uur, inclusief de boottocht retour. Alleen dat al levert een prachtig zicht op de skyline van San Francisco op. Kies voor een ochtend of middagexcursie, waarbij de vroegste om 9.10 het rustigst is. Vooraf reserveren is noodzakelijk voor deze excursie.

Dag 19

Aansluitend aan je terugvlucht lever je de huurauto in op het vliegveld. Einde arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Accommodatie in de Verenigde Staten is in het algemeen erg comfortabel. Kamers zijn ruim, met 1 of 2 tweepersoonsbedden, en altijd voorzien van douche/wc, tv en meestal ook telefoon en wifi. Ter vergelijking met Europese hotels zijn de meeste hotels in Amerika nieuwer, moderner en luxer, maar stralen duidelijk minder sfeer uit. Ook liggen hotels/motels, zeker in het geval van een 'ketenhotel' (Best Western, Holiday Inn, Comfort Inn) vaak dicht bij een doorgaande weg, wat men in Amerika heel logisch en prettig vindt. Toch hebben wij in het aanbod getracht om zoveel mogelijk op sfeer, locatie en duurzaamheid te letten. In de steden verblijf je in prima middenklasse hotels en daarbuiten vaak in mooie houten 'lodges', midden in de natuur nabij de Nationale Parken en met een authentieke sfeer. Kijk bij de dag-tot-dag beschrijvingen voor een link naar de accommodatie. 
Bij een aantal parken wordt de mogelijkheid geboden tegen een toeslag het standaard hotel te upgraden naar een parklodge. Lodges in het park liggen vaak op een mooie locatie en zijn bijzonder van architectuur. Maar omdat de meeste een historisch karakter hebben en dus al vele decennia geleden gebouwd zijn, zijn de kamers vaak kleiner en minder luxe dan gelijk geprijsde hotels buiten het park. Kies je voor een parklodge dan kies je dus vooral voor de sfeer en ligging.
Voor het gebruik van elektrische apparaten (bijvoorbeeld batterijoplader) in de hotels heb je een verloopstekker met platte polen nodig (of een 'wereldstekker'); voltage is 110 volt.

In Amerika en Canada worden in principe de volgende maten voor bedden gehanteerd:
single bed (eenpersoonsbed) 99 cm
twin bed (eenpersoonsbed) 99 cm
double bed (tweepersoonsbed) 137 cm
Queen bed (tweepersoonsbed) 152 cm
King bed (tweepersoonsbed) 193 cm
Indien er een tweepersoonskamer voor je is geboekt, zonder verdere omschrijving, dan kunnen daar alle typen bedden in staan. Een driepersoonskamer kent 2 tweepersoonsbedden, dus geen 3 losse eenpersoonsbedden. Indien je met 4 personen een kamer deelt met '2 x tweepersoonsbed', zonder verdere omschrijving, dan kan dat een combinatie van double/queen/king zijn. Indien je niet wilt dat iemand een bed moet delen dan moet je dus voldoende bedden of kamers aanvragen.

Over de maaltijden

De maaltijden zijn niet inbegrepen. Soms is een 'continental breakfast' wel inbegrepen: een eenvoudig ontbijt met zoete broodjes, vruchtensappen en koffie/thee, vaak yoghurt en ontbijtgranen, en eieren of zelf te maken pancakes. Helaas wordt dit ontbijtbuffet in meerdere hotels geserveerd met wegwerpbordjes en wegwerpbestek. Omdat dit een 'complimentary service' van het hotel is, kan deze op ieder moment gewijzigd worden of zelfs opgezegd worden en kunnen we je daarin geen garantie geven.  Vraag dus toch altijd in het hotel na of een complimentary onbijt is inbegrepen. Alle accommodaties beschikken over een eigen restaurant waar je 'a la carte' kan ontbijten en dineren. Onderweg kun je lunchen in een restaurantje of je zorgt zelf voor wat inkopen voor een picknick. Supermarkten zijn uitgebreid aanwezig met een zeer uitgebreid assortiment.

Inbegrepen

 • overnachtingen op basis van één kamer, in hotels en motels
 • autohuur standaard incl. verzekeringen en belastingen (type B bij 1-2 personen, type C bij 3 personen, type F bij 4 personen
 • digitale reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • vlucht
 • maaltijden
 • eventuele 'resort fees' door hotel ter plaatse te innen
 • overige entrees en excursies
 • bijkomende kosten auto (brandstof, evt. parkeer, evt. tol, evt. dropoff) 
 • eventuele upgrade huurauto

Huurauto inbegrepen

De getoonde prijs is inclusief de huur van een standaard auto, type afhankelijk van aantal personen, inclusief verzekeringen en belastingen. Indien je een ander type auto wenst, de autoprijzen per dag wilt weten en de huurvoorwaarden, verwijzen wij naar de informatie onder de knop autohuur USA. De totale rijafstand bedraagt ongeveer 3500 km. Voor deze 'one way' betaal je ter plaatse mogelijk dropoffkosten.

Mogelijk met elektrische huurauto
We hebben bij deze reis de routes gecheckt op laadstations onderweg en kunnen concluderen dat je deze reis ook kunt uitvoeren met een elektrische huurauto (EV) van Hertz. Kies voor een EV met een 'longe range' van ruim 500 km actieradius en je hebt altijd genoeg stroom om je routes uit te voeren. Lees hier alles over het huren van een elektrische Tesla of Polestar en vraag bij boeking voor een upgrade naar dit type auto. Je betaalt hiervoor een toeslag die je grotendeels terugverdient ter plekke vanwege minder brandstofkosten. Maak je reis nog duurzamer door voor elektrisch te kiezen!

Ter plaatse te betalen

 • parkentrees (National Park Pass geldig in alle parken, per auto $ 80,-)
 • voor deze 'one way' betaal je ter plaatse voor type B, C, F $ 200,- + tax, en voor typen Q4, L en R $ 350,- + tax

Over de activiteiten

In het uitgebreide informatiepakket dat je ontvangt staan allerlei ideeën, kaarten en beschrijvingen voor excursies en wandelingen. Hiermee kun je zelf bepalen of je een lichte of zware, een korte of lange wandeling wilt maken, waardoor je zelf de zwaarte van de reis kunt bepalen. Met name in de maanden mei en juni kan het voorkomen dat er op grote hoogte nog sneeuw ligt, of opnieuw sneeuw valt, waardoor de hoog gelegen wandelingen niet uitvoerbaar zijn. Er zijn altijd alternatieve wandelingen voorhanden. Het is dan ook altijd verstandig een bezoek aan een natuurpark te beginnen bij het Visitor Center waar je een complete update van mogelijkheden kunt krijgen, je plannen kunt bespreken en eventueel kaarten kunt aanschaffen.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook uitermate geschikt om met (jonge) kinderen te ondernemen. Omdat je met een eigen auto rondreist kun je zelf het tempo bepalen en stoppen waar je wilt. Onderweg, in de bezoekerscentra en in de accommodaties, vindt je allerlei foldertjes met leuke activiteiten voor de kinderen, die je zelf kunt toevoegen. Uit ons informatiepakket dat je bij de reis krijgt pik je zelf de wandelingen die je samen met de kinderen het meest aanspreekt, en natuurlijk maakt de kans op het zien van beesten de wandelingen ook voor de kinderen erg spannend. Je zult merken dat in een dergelijke setting wandelen met de kinderen een leuke activiteit wordt. Sommige hotels beschikken ook over een zwembad, dat zeker door de kids gewaardeerd zal worden.

Extra's

Excursies

canyoneering_utah_with_kids.jpg

Utah * Calf Canyon Canyoneering (vanaf € 164,- per persoon)

De activiteit waarbij men al klimmend, klauterend en springend zich door een canyon beweegt, gebruik makend van touwen, heet 'canyoneering'. Een duidelijk tikkeltje spannender dan gewoon wandelen! Deze gegidste halve dag tour start in Bluff (nabij Blanding, Utah) en is vooral geschikt voor beginners en kinderen. Je leert abseilen, klimmen, 'schoorstenen' en waden in de prachtige omgeving van Calf Canyon. Bij hoog water moet er mogelijk een heel klein stukje gezwommen worden en dat zal best fris zijn, afhankelijk van de tijd van het jaar. In totaal leg je ruim 3 km af door de canyon, en duurt de tocht 3-4 uur. Last van hoogtevrees is niet handig, of je moet het willen overwinnen! Wandelschoenen met goede grip zijn essentieel en je kleren worden vies.
Voor alle gegidste buitensportactiviteiten in Noord-Amerika ben je verplicht een 'waiver' te tekenen voordat je kunt deelnemen. Risicovolle activiteiten zoals raften, canyoning, klimmen of klettersteigen vallen vaak niet onder een standaard reisverzekering. Via SNP Natuurreizen kun je een reisverzekering afsluiten waarbij de dekking voor canyoning wel inclusief is.
Begintijd staat op je voucher. Zorg minimaal 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn om materialen te passen.

Utah * Guided hike Navajo Country (vanaf € 88,- per persoon)

Monument Valley is betoverend mooi. Tafelbergen die als schepen in een oceaan van zand lijken te drijven. Vermiljoenrode zandstenen monolieten oprijzend in een helblauwe hemel, gepolijst door regen en wind. Eeuwenlang het leefgebied van de Navajo indianen. Wat is er mooier dan met een Navajo gids een wandeling te maken door dit land. Geniet van de verbazende natuur terwijl de gids je plekken laat zien waar niemand anders kan komen. Luister naar de verhalen, legendes en historie van Monument Valley en de Navajo gemeenschap. Een wandeling van ongeveer 3,5 uur die echt 'off the beaten track' gaat.

 

 

monument-valley-mesas.jpg

Utah * Jeeptour Navajo Country (vanaf € 65,- per persoon)

Monument Valley is het land van de Navajo, oftwel de Dineh. Natuurlijk kun je gewoon met je eigen auto over highway 160 of 163 dwars door dit verbazingwekkende land rijden, maar als je echt een intensieve kennismaking met Monument Valley wilt, stap dan in een 4WD jeep, bestuurd door een Navajo gids. Op deze excursie van 2,5 uur zie je petroglyphen en pictogrammen, monolieten en hoodoos. Wat dit allemaal is, dat vertelt de gids je, evenals de historie, tradities en verhalen van zijn volk.

 

Colorado-River-Westwater-Canyon_6590426097_l.jpg

Utah * Westwater Canyon Rafting (vanaf € 205,- per persoon)

Door National Geograhpic Explorer omschreven als 'the best one-day whitewater rafting in the west'. Hou je vast op deze wildernisrivier die je over een lengte van 17 mijl (27 km) afzakt in stabiele meerpersoonsrafts met gids. Geschikt voor avonturiers met enige raft-ervaring, want je 'neemt' stroomversnellingen in de categorie III-IV (zelfs een V tussen midden mei en eind juni), en dat is best spannend! Kinderen moeten minimaal 12 jaar oud zijn en alle deelnemers moeten goed kunnen zwemmen. Je krijgt natuurlijk een helm en zwemvest. Maar in het voorjaar (april-15 juni) is het water nog fris en is het noodzakelijk een wetsuite te huren (niet inbegrepen). Vanaf juli is het water beduidend warmer en is een wetsuite niet meer nodig. Geniet van de spanning, maar ook het schitterende landschap. Een unieke ervaring. Excursie vangt aan in Moab om 7.00 uur in de ochtend en duurt ongeveer 10 uur, inclusief transfers.
Voor alle gegidste buitensportactiviteiten in Noord-Amerika ben je verplicht een 'waiver' te tekenen voordat je kunt deelnemen. Risicovolle activiteiten zoals raften, canyoning, klimmen of klettersteigen vallen vaak niet onder een standaard reisverzekering. Via SNP Natuurreizen kun je een reisverzekering afsluiten waarbij de dekking voor raften wel inclusief is.

Colorado_raft_en_camp_4.jpg

Utah * Colorado River Raft (vanaf € 77,- per persoon)

Voor iedereen die kennis wil maken met raften, het met een rubberboot afzakken van een rivier, is dit een goede keuze. Deze halve dag tour richt zich op beginners en families met kinderen. Het wordt gewoon een leuke dag met een 'scenic float', een rustige vaartocht over de Colorado rivier, door een van de mooiste landschappen van het gebied. Heerlijk om daar op deze manier over het water doorheen te reizen. Langs Fisher Tower, door ProfessorValley en onderweg een viertal stroomversnellingen in de categorie 1-II. Er is voldoende gelegenheid om lekker in de rivier te springen. Doe dus een paar schoenen aan die nat mogen worden (geen slippers, die raak je kwijt). Kinderen moeten minimaal 25 kg wegen. Er is een ochtend (8.30) en middagtrip (11.30). In het voorjaar is het waterniveau hoger en de temperatuur koel. Voor alle gegidste buitensportactiviteiten in Noord-Amerika ben je verplicht een 'waiver' te tekenen voordat je kunt deelnemen. Risicovolle activiteiten zoals raften, canyoning, klimmen of klettersteigen vallen vaak niet onder een standaard reisverzekering. Via SNP Natuurreizen kun je een reisverzekering afsluiten waarbij de dekking voor raften wel inclusief is.

ALCA_140722_FS_07.jpg

California * Alcatraz Day Tour (vanaf € 51,- per persoon)

Wie San Francisco zegt, zegt Alcatraz! Voor iedereen die geinteresseerd is in een stuk geschiedenis is de excursie naar Alcatraz een must. Deze staatsgevangenis op een eiland in de baai van San Francisco was operationeel tussen 1934 en 1963 en was de verblijfplaats van enkele beruchte misdadigers zoals Al Capone en Robert Stroud. Maar wat velen niet realiseren is dat het eiland ook een schat aan bijzondere planten herbergt, zicht geeft op het zeeleven en duizenden nestelende zeevogels. Ook zie je de herinneringen aan de American Indian Occupation, een belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van de rechten van de inheemse bevolking. De excursie duurt ongeveer 3 uur, inclusief de boottocht retour. Alleen dat al levert een prachtig zicht op de skyline van San Francisco op. Kies voor een ochtend of middagexcursie, waarbij de vroegste om 9.10 het rustigst is. Vooraf reserveren is noodzakelijk voor deze excursie.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Las Vegas en een terugvlucht vanaf San Francisco. Houd er bij de planning van de terugreis rekening mee, dat je - door het verschil in tijdzones - pas een dag later weer thuis bent.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Je mag 1 stuks ruimbagage gratis inchecken (naast de handbagage), met een maximum gewicht van 23 kg. Steeds meer vluchtmaatschappijen naar Amerika en Canada rekenen kosten voor het inchecken van een tweede stuk bagage per persoon (dus al in Amsterdam bij vertrek), en soms zelfs voor een eerste stuk bagage. Voor het tweede stuk bagage dien je vrijwel zeker € 50,- bij te betalen op het vliegveld. Indien je een stopover van meerdere dagen maakt, bijvoorbeeld in New York, alvorens naar je eindbestemming te vliegen, dan wordt deze vlucht naar de eindbestemming een nationale vlucht en moet je in de meeste gevallen extra betalen voor de bagage (ongeveer $ 15,- voor het eerste stuk en $ 25,- voor het tweede stuks). Ook worden op deze nationale vluchten veelal maaltijden uitsluitend tegen betaling geleverd. De bepalingen van airlines hieromtrent wijzigen regelmatig. Op de internetsite van de maatschappij waarmee je vliegt vind je de actuele informatie hierover.

Vertrek tussen 1 mei t/m 15 oktober. Voorseizoen (mei) en naseizoen (oktober) zijn duidelijk rustiger maar ook minder warm dan de overige zomermaanden. Tot ver in mei ligt er zeker nog sneeuw op hoogte in Yosemite waardoor niet alle wandelingen mogelijk zijn en de weg naar Glacier Point gesloten is. Wel zijn de lager gelegen delen van Yosemite gewoon open, met ruim voldoende wandelmogelijkheden. Ook is het altijd mogelijk dat in de maand oktober een sneeuwbui valt in hogere delen als Boulder Mountain en Yosemite. Meestal blijft deze sneeuw niet lang liggen maar mogelijk moet je tijdelijk omrijden.
De 3000 m hoge Tioga Pass wordt meestal pas eind mei sneeuwvrij gemaakt en geopend. Als deze nog gesloten is moet je 3 uur extra rijden om via highway108 over de Sonora Pass naar El Portal te rijden. Deze pas gaat gemiddeld 2 weken eerder open dan Tioga Pass. Als deze ook nog dicht is dan moet je nog verder noordelijker 2 uur extra omrijden via highway 88 over Carson Pass (totaal dus 7,5 uur rijden). Deze is het hele jaar open, maar is een wat smallere tweebaansweg.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Utah & Californië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Hotels en duurzaamheid 

Duurzame oplossingen in de toeristische industrie staat in de Verenigde Staten nog in de kinderschoenen. De meeste hotels hanteren wel wat basisregels: gebruik ledlampen, hergebruik handdoeken stimuleren, muur- en raamisolatie en dergelijke. Een doorn in het oog van de bewuste reiziger is het gebruik van wegwerpbestek, plastic bordjes en bekers bij het gratis aangeboden ontbijtbuffet in vele hotels en het niet scheiden van het afval dat hieruit voort komt. Hierover is niet te overleggen met de afzonderlijke hotels. Onze oplossing hiervoor is dat je zelf een herbruikbaar bord, mok en bestek meeneemt. Door dit te gebruiken bij het ontbijt en daarna zelf even af te wassen maak je ook een statement naar andere reizigers in de ontbijtruimte. Tevens is het handig om deze spullen bij te hebben als je onderweg wilt picknicken.
Sommige lodges, met name in de nationale parken, hebben wel degelijk een uitgebreid plan omtrent duurzaamheid.

 

Overal in Amerika kun je makkelijk betalen met een creditcard zoals Mastercard, VISA, American Express. Houd er rekening mee dat in winkels en restaurant er bij de vermelde prijzen nog meestal tax bovenop komt (ongeveer 10 % in de meeste staten). Voor een ontbijt of een lunch in een restaurant moet je ongeveer $ 12-15 rekenen, en een diner $ 25-35,-(exclusief alcohol) , afhankelijk van type restaurant. Kijk bij de dag-tot-dag-beschrijvingen en informatie over de accommodaties welke maaltijden eventueel wel al zijn inbegrepen. In restaurants wordt een fooi verwacht van 10-15 %. Eigenlijk is dit geen fooi maar het bedieningsgeld dat je rechtstreeks aan het bedienend personeel afdraagt. Tevens kun je met bankpas, mits voorzien van een 'maestro' symbool, in de meeste plaatsen geld pinnen uit een automaat.

Van SNP krijg je een uitgebreid informatiepakket met tips voor wandelingen en excursies, parkbeschrijvingen en een routebeschrijving. Met name in de steden kan het soms wat lastig zijn de routebeschrijving naar je hotel te volgen. Een navigatiesysteem kan daarbij helpen. Dit kun je optioneel vooraf huren bij de auto of je neemt eigen navigatie of route app mee.
Het informatiepakket is afgestemd op de standaardreis en je persoonlijke aanpassingen worden daarin niet verwerkt. Wel vind je tevens informatie in het reispakket van de aanvullende bouwstenen. In de bezoekerscentra van de Nationale Parken krijg je een gratis overzichtskaartje van het park uitgereikt, en zijn topografische kaarten tegen betaling te verkrijgen. Het totale SNP-informatiepakket is specifiek gericht op de natuurlijke belevingen. Het wordt dan ook aangeraden om hiernaast een algemene reisgids aan te schaffen.

Meerdere nationale parken in de VS hebben te kampen met een te grote instroom van bezoekers per dag. Dit zorgt voor overvolle parkeerplaatsen, drukte en luchtvervuiling. Om dit te beteugelen, waardoor iedereen een prettiger verblijf krijgt in het park, hebben sommige parken een reserveringssysteem ingesteld in 2023. Om Arches National Park te kunnen bezoeken moet je vooraf een reservering maken, een zogenaamde Timed Entry Ticket. Dit kun je alleen zelf, dit kan SNP niet voor je doen, op de website van Arches National Park. Dit kun je doen vanaf 3 maanden voor je aankomstdag. Wacht daar dus niet mee en doe het zodra het kan! Je krijgt een tijdslot van 1 uur waarbinnen je het park in kunt rijden. Na binnenkomst kun je gewoon de hele dag in het park vertoeven, maar je kunt slechts 1x per dag het park in en uit. Naast het ticket moet de houder van het reserveringsbewijs een identificatiebewijs (met foto) tonen en een standaard toegangsbewijs of de National Park Pass die toegang geeft tot alle nationale parken. Indien het niet vooraf gelukt is kun je op de dag van tevoren vanaf 18.00 uur opnieuw op dezelfde website een ticket proberen te bemachtigen, die dan beperkt aangeboden worden.
Mocht je ernaast grijpen dan kun je niet het park in en ben je aangewezen op de mooie wandelingen die we buiten het park aanbieden.
Ook voor het maken van de befaamde Angels Landing wandeling in Zion National Park is een reserveringssysteem ingesteld, maar uitsluitend voor die wandeling. Zie Angels Landing Permits.

Voor ieder 'National Park' of 'National Monument' moet je entree betalen. Meestal is dat $ 25,- per auto voor meerdere (tot 7) dagen. Maar omdat je meerdere parken gaat bezoeken kun je beter vooraf de ‘America the Beautiful Annual Pass’ kopen voor $ 80,- per auto. Dat is ruim goedkoper dan de parken afzonderlijk betalen. De pas is gedurende de hele reis (een jaar lang zelfs) geldig in alle nationale parken, maar ook nationale monumenten en federal recreation areas. Voor de State Parks moet je dan nog wel apart betalen. Je kunt deze jaarpas in het eerste park dat je bezoekt kopen, of je bestelt hem online op US Park Pass. Houd rekening met een verzendtijd van 10-15 werkdagen!

 • bagage in rugzak, weekendtas of koffer
 • dagrugzakje (= handbagage in het vliegtuig)
 • lichte bergschoenen of stevige wandelschoenen
 • waadschoenen voor natte canyontochten/zwemmen
 • regenkleding (jas liefst van ademende stof)
 • luchtige zomerkleding (houd rekening met verbranden), zwemkleding en warme kledingstukken voor de  avonden en koude dagen 
 • zonnebril, zonnebrand, lippenvet en pet
 • fototoestel
 • evt. navigatiesysteem met wegenkaart Noord-Amerika of routeapp
 • verloopstekker met platte polen voor gebruik elektrische apparaten (voltage 110 volt)
 • evt. bord/mok/bestek voor gebruik in hotels (zie kopje 'duurzaamheid')
 • GELDIG paspoort en rijbewijs
 • Kopieën van paspoort, reis en ziektekostenverzekering 
 • Amerikaans geld, pinpas en creditcard 
 • Enkele EHBO benodigdheden, zoals tape, pleisters, snelverband, pijnstillers, pleister tegen blaren
  Heb je vragen over de benodigde uitrusting, aarzel niet maar bel met onze medewerkers op kantoor

 • Ieder jaar in de zomermaanden zijn er bosbranden actief in de staat California. Je kan vooraf de situatie raadplegen op  de website van National Fire News. Eenmaal ter plaatse kun je lokaal informatie inwinnen bij politie, rangerstations en in de hotels, met name om te checken of het veilig is op de plek waar je een wandeling wil maken.
 • Ieder jaar is het weer even afwachten wanneer precies de Tioga Pass Road over de 3000 meter hoge Tiogapass opengaat. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er nog kan liggen tot ver in het voorjaar/zomer. Kijk op de website van Yosemite National Park voor een update. Indien de pas nog dicht is, of weer dicht gaat wegens hernieuwde sneeuwval, ben je gedwongen om een omleiding te rijden via Sonora Pass (highway 108). Dit voegt 2 tot 2½ uur reistijd toe op de dag dat je van Mammoth Lakes naar El Portal of omgekeerd reist.
 • Let op! Bij het invullen van het ESTA-formulier dien je goed te letten op het correct invullen van een O (letter 'O') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als je bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd kunt worden.
 • per 6 juli 2023 is de informatie omtrent de ESTA-aanvraagprocedure gewijzigd: wie op of na 12 januari 2021 in Cuba is geweest, of onder andere de Cubaanse nationaliteit bezit, kan niet in aanmerking komen voor het Visa Waiver Program (VWP). Dat wil zeggen dat je niet via de ESTA de reistoestemming kunt aanvragen, maar contact moet opnemen met de ambassade omtrent een reistoestemming. Heb je al een ESTA goedgekeurd gekregen dan wordt ie zonder bericht ingetrokken indien je niet onder het VISA Waiver Program valt. Voor het officiële bericht verwijzen we naar de website US Customs and Border Protection.

Ga je binnenkort op reis naar de Verenigde Staten bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigde-staten-van-amerika. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/verenigde-staten/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

In het kader van het ESTA-programma moet je vooraf een elektronische Reistoestemming voor de VS aanvragen. Lees alle belangrijke informatie over deze Reistoestemming (ESTA), paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage door deze link te volgen.

Het is ook mogelijk de ESTA aan te vragen via de ESTA-app, beschikbaar in de Apple Store en op Google Play. Uitleg over hoe deze te gebruiken vind je in bijgevoegde document: ESTA-mobile guide.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor toegang tot of een verblijf in de Verenigde Staten heb je geen visum nodig. Wel moet je een elektronische reistoestemming aanvragen (ESTA).

Aanvraag ESTA-reistoestemming
Indien je het ESTA formulier rechtstreeks aanvraagt via de website van ESTA dan kost dat $ 21,- dat je per creditcard via de website moet betalen

ESTA-formulier rechtstreeks

ESTA-mobile guide

NB: Per 6 juli 2023 is de informatie omtrent de ESTA-aanvraagprocedure gewijzigd: wie op of na 12 januari 2021 in Cuba is geweest, of onder andere de Cubaanse nationaliteit bezit, kan niet in aanmerking komen voor het Visa Waiver Program (VWP). Dat wil zeggen dat je niet via de ESTA de reistoestemming kunt aanvragen, maar contact moet opnemen met de ambassade omtrent een reistoestemming. Heb je al een ESTA goedgekeurd gekregen dan wordt ie zonder bericht ingetrokken indien je niet onder het VISA Waiver Program valt. Voor het officiële bericht verwijzen we naar de website US Customs and Border Protection

Indien je geen betaling via de ESTA-website wilt maken dan biedt SNP de mogelijkheid deze reistoestemming via de VisumCentrale CIBT aan te vragen. Dit is wel een stuk duurder.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken veroorzaakt door het tijdsverschil of een ander klimaat tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De Verenigde Staten zijn een land met een hoge standaard van gezondheid en hygiëne. De medische voorzieningen zijn uitstekend maar niet gratis, dus een reisverzekering is verplicht.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Voor een bezoek aan de Verenigde Staten heb je geen vaccinaties nodig.

Medicijnen
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen . Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Hygiëne
Bij de bereiding van maaltijden wordt in hotels en restaurants hoogste zorg besteed aan hygiëne, zodat ziekten zelden voorkomen. Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan de handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, sporttape, rekverband, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2-3 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.
 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid) en Dengue (Knokkelkoorts).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Hoewel de berichten in de media over wapenbezit, geweld en criminaliteit anders doen vermoeden is de Verenigde Staten een veilig land om te bezoeken. In de grote steden doe je er verstandig aan  waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder de kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers. In de grote steden zijn meestal 'no go areas', waar je dus beter niet kunt komen. Vraag in je hotel informatie hierover.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

hiking_zion,_Andrushko.jpg

Verenigde Staten - Utah & Californië

Wandelen in de mooiste nationale parken van het Westen

Actieve natuurrondreis langs lodges en hotels, inclusief huurauto

Zwaarte
Comfort

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.