banner Turkmenistan

Turkmenistan - Wandelreis, 18 dagen wandelen door mystieke landschappen langs de zijderoute

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

kampeertrektocht en enkele hotelovernachtingen

Deze nieuwe kampeertrektocht door Turkmenistan is dé reis voor pioniers. In dit land met zijn van oorsprong nomadische bevolking wandel je door desolate bergvalleien en woestijngebieden, langs vervallen handelssteden en burchten en langs voormalige kustlijnen. Het contrast tussen de moderne witmarmeren architectuur van de hoofdstad Ashgabat, het dieprood van de traditionele klederdracht, het okergeel van de Chilmametkum zandwoestijn of de inktzwarte sterrenhemel is overal aanwezig. Bezoek de visbazaar in de havenstad Turkmenbashi, dwaal door de ruïnes van de oude zijderoute stad Dehistan bij zonsondergang en bewonder die ene prehistorische klif bij Yangisuw. Geniet van de desolaatheid in dit grootse land met zijn ‘slechts’ zes miljoen inwoners en oppervlakte van maar liefst zeven keer Nederland en België tezamen. De wandelingen zijn voor iedereen met een redelijke conditie goed te doen. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • kamperen op fraaie natuurlocaties met comfort van paar hotelovernachtingen
 • Pioniersreis met balans tussen outdoor, natuur, cultuur en geschiedenis
 • Reis met goed uitgeruste jeeps
 • Te gast bij nomadische Turkmenen
 • Wandelingen door grote verscheidenheid aan unieke landschappen
 • Yangikala kalksteen kliffen, Chilmametkum zandwoestijn en Boyadag vulkaan
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Turkmenistan - wandelreis

Natuur staat centraal in deze reis: het verbind ons met de nomadische cultuur wanneer we door de woestijn reizen; het bepaalt waar vestigingen en pleisterplaatsen op de oude karavaanroutes zich bevonden, en het brengt ons naar de mooiste landschappen.  Vanzelfsprekend brengen we dan ook de meeste nachten door in koepeltentjes in de vrije natuur; na iedere 3 of 4 nachten kamperen is er weer even de mogelijkheid om te douchen en op een echt bed te slapen.

 

We maken 15 wandeltochten, door zowel berg- als woestijnlandschappen, langs kustlijnen en rivieroevers, naar de top van een vulkaan en naar de rand van een krater. Zo is er een dagtocht van 18 kilometer door het zand van de Chilmametkum Woestijn, en een dag waarbij we 1200 meter klimmen naar de hoogvlakte van het Balkan Gebergte; maar ook een korte wandeling van maar 8 kilometer langs de Golf van Garabogaz, en een van 5 kilometer langs de oevers van een oude rivierbedding naar de overblijfselen van een vroeg-Perzisch fort. Meer dan een goede conditie is niet nodig; maar mocht je een wandeling willen overslaan dan is dat geen enkel probleem.

 

Doordat we grote afstanden afleggen tijdens de reis en tevens zoveel mogelijk willen wandelen en zien, beginnen de meeste dagen al vroeg. Toch is er voldoende tijd gemaakt om ook volop te genieten van de rust en de ruimte (internet is vrijwel afwezig tijdens deze reis), om bijvoorbeeld de visbazaar te bezoeken wanneer we in de havenstad Turkmenbashi zijn, om door de ruïnes van de oude zijderoute stad Dehistan te dwalen bij zonsondergang, het ontwaken van het woestijndorpje Balishem te bestuderen, of om bij Yangisuw die ene unieke prehistorische klif te vinden die nog niemand heeft ontdekt.


Dag 1

Vlucht met Turkish Airlines via Istanbul naar Ashgabat. Aankomst ’s nachts. In de aankomsthal staat je gids op je te wachten en rijd je in ongeveer een half uur naar je hotel, dat aan de rand van de nieuwe stad ligt. Je hebt nog een paar uur om te slapen voordat je de stad bij daglicht gaat ontdekken.

Overnachting in

Ashgabat

Dag 2

Vanochtend verkennen we de moderne stad Ashgabat en bezoeken we de meest spectaculaire monumenten die hier in de afgelopen 20 jaar verrezen zijn. Natuurlijk hoort daar ook een bezoekje bij aan de Ark der Neutraliteit, met op zijn top de ronddraaiende gouden sculptuur van de eerste president van onafhankelijk Turkmenistan, Saparmurat Niyazov, bijgenaamd Turkmenbashi: hoofd der Turkmenen. De stad dankt zijn bestaan aan de legers van de Russische Tsaren, die er in 1884 een administratief centrum maakten tijdens de aanleg van de trans-Kaspische spoorweg. Het groeide uit tot hoofdstad van de Sovjetrepubliek Turkmenië. Van de tsaristische en sovjetarchitectuur is weinig meer te ontdekken tegenwoordig: in de jaren '90 van de vorige eeuw heeft het oude centrum een volledige make-over gekregen en is in stijl met de nieuw-ontwikkelde stadsdelen, met wit marmer bepleisterd. Parken met hedendaagse monumenten en grootse fonteinen liggen door de stad verspreid. Zij geven wat verkoeling op hete zomeravonden, het enige dagdeel dat de stadsbewoners hun huizen met airco, auto’s of werkplekken willen verruilen voor wat frisse buitenlucht.

 

In de middag brengen we een bezoek aan het Nationaal Museum. Hier krijgen we een goede compacte inleiding in de historische rol en de culturele tradities die we in de komende twee weken in levende lijve gaan ontdekken. De Kopetdag bergen hebben ons de hele dag al achtervolgd, en dus sluiten we deze dag af met een wandeling over de enige geregistreerde wandelroute die het land rijk is: de Trap der Gezondheid. Het in totaal bijna 30 kilometer lange betonnen pad is aangelegd door Turkmenbashi in de jaren '90 met de bedoeling om de stadsbewoners aan te zetten tot meer beweging. Wij houden het voor vandaag op een route van 7 kilometer, die ons op het hoogste punt (745 m) een mooi uitzicht op de stad oplevert. Vlak voor we afdalen, hebben we goed zicht op de opgravingen van de vroeg-Perzische vesting Nissa, omringd door enorme stadswallen, waarin de overblijfselen van 48 torens nog zichtbaar zijn.

 

Wandeling van ongeveer anderhalf uur, met 360 meter stijgen in de eerste kilometer door middel van trappen, en 460 meter dalen in de laatste kilometer, ook door middel van betonnen treden.

Overnachting in

Ashgabat

Dag 3

Direct na het ontbijt staan de jeeps voor ons klaar om de stad in westelijke richting uit te rijden. Ons einddoel van vandaag is de voet van de Dushak Eretdag bergtop (2450m) in het Kopetdag gebergte. Maar we bezoeken eerst net buiten Ashgabat de Turkmenbashi Moskee. Deze gigantische witmarmeren moskee uit 2004 zit vol symboliek die refereert aan de verworven onafhankelijkheid; naast Koran teksten zijn de pilaren en plafonds ook met quotes uit de Ruhnama ('boek van de ziel') versiert. Dit boek werd door Turkmenbashi geschreven en reflecteert zijn kijk op de normen en waarden waar de Turkmeense bevolking naar zou moeten leven en handelen, normen en waarden die tijdens zeventig jaar van communistische overheersing verwaterd of onderdrukt zijn geweest. Naast de moskee staat een mausoleum, waar de familie Niyazov hun laatste rustplaats heeft en waar ook Turkmenbashi is begraven nadat hij op 21 december 2006 overleed. Het mausoleum is beslist een bezoekje waard.

 

Na een half uur met de auto doemt een blauwe koepel op van nog een moskee. Deze heeft een heel andere, meer traditionele stijl. Hij ligt in het stadje Geok Depe, en werd gebouwd ter nagedachtenis aan de duizenden Turkmenen die hier in 1879 sneuvelden in de Slag om Geok Depe tegen de modern-uitgeruste legers van de Russische Tsaar. Aan de rand van het stadje lunchen we in een lokaal cafeetje en zetten dan koers naar de bergen. Na een half uur rijden komen we aan de rand van het dorpje Uch Birleshik. Daar stappen wij uit onze jeeps om de rest van de afstand tot ons kampement te voet af te leggen. We wandelen ruim drie uur (15 km, met 850 meter zeer geleidelijke stijging). Aan de voet van de Dushak Eretdag kan het in het voor- en najaar behoorlijk fris worden na zonsondergang. Een warme kruik in de slaapzak is dan best fijn. Het kamp bevindt zich op ongeveer 1230m hoogte.

Overnachting in

aan de voet van Dushak Eretdag

Dag 4

Wie het landschap van een wat hoger gelegen punt wil bekijken staat vroeg op voor een energieke wandeling over een bedding van grote keien en langs de steile rotswanden van de Dushak Eretdag. Op zo’n 2000m hoogte kom je dan op een prachtig uitzichtpunt, van waaruit je de gehele bergketen en de woestijn kunt overzien. Er zijn geen paden, maar onze berggids weet waar we zijn moeten. Als je het liever wat rustiger aan wil doen, kun je deze ochtend prima genieten van de berglucht, en ervoor kiezen om een wat minder zware wandeling te maken.

 

Rond het middaguur rijden we terug naar de grote weg bij Geok Depe, en vervolgen onze weg westwaarts naar Kowata, waar we na een uur rijden arriveren. Kowata betekent 'vader der grotten' en hier bevindt zich dan ook de ingang naar een enorm ondergronds grottenstelsel, dat deels met mineraalhoudend water is gevuld. Deze plek is ook populair onder de lokale bevolking, en er zijn verschillende cafeetjes waar ook wij gebruik van maken om te lunchen. Wie zin heeft, kan de 60 meter lange trap afdalen de grot in, en in het ondergrondse meer zwemmen. Na de afgelopen eerste nacht in onze tenten en de verhitte klim van deze ochtend, is het aangenaam vertoeven in het warme water (constant zo’n 37 graden Celsius).

 

Na de lunch kunnen we even uitrusten terwijl de jeeps ons in zo’n 2,5 uur over goed geasfalteerde wegen naar onze volgende bestemming rijden: de maanlandschappen die zich ten zuiden van het stadje Serdar uitstrekken. Gelukkig gaan we ook vandaag weer de natuur in en zijn de laatste 15 kilometer off-road. Wanneer we op onze kampeerplek komen, is er nog net genoeg tijd om de benen te strekken. We volgen het smalle pad van natuurbeheerders en lokale jagers tot aan een uitzichtpunt, vanwaar we weer terug lopen naar het kamp.

 

Wandeling van 1,5 uur (heen 3,5 km met stijging van zo’n 200 m, en terug 3,5 km met daling van zo’n 200m).

Overnachting in

Central Moon Mountains

Dag 5

Vandaag nemen we de tijd om het bizarre grijze, vrijwel onbegroeide landschap van dichtbij te bekijken. Een aangename wandeling (ca. 4 uur, 15 km, 260 m stijgen en 100m dalen) voert ons dwars door het grillige gebied naar de plek voor een picknick lunch. Hierna rijden we in ruim drie uur – nog altijd in westelijke richting – langs de oevers van de rivier de Sumbar en het woestijndorp Madau naar onze volgende bestemming.

 

We verwisselen geleidelijk het heuvelland voor een uitgestrekte woestijnvlakte totdat plotseling de overblijfselen van de oude stad Dehistan oprijzen. Dehistan was een belangrijke stad in de tijd van het Rijk van Khorezmië en nam een belangrijke plaats in op de handelsroute van diens hoofdstad Kunya Urgench in het noorden van het huidige Turkmenistan naar de zuidelijk gelegen handelssteden van Perzië. Toen de rivier die de stad van water voorzag, opdroogde, is ook de stad langzaam verdwenen. De huizen in het nabij gelegen Madau zijn grotendeels gebouwd met bakstenen uit Dehistan. We slaan onze tenten op naast deze ruïnes. Terwijl de zon ondergaat kun je in een van de twee minaretten klimmen om het originele mozaïekwerk op de oude medressa poort zo goed te kunnen bewonderen.

Overnachting in

naast de ruïnes van Dehistan

Dag 6

Op zo’n 7 kilometer van de stad ligt de begraafplaats die bij de stad hoorde. Door de eeuwen heen hebben de nomadenstammen hier hun dierbaren begraven, en ook nu nog wordt de begraafplaats gebruikt door dorpen in de omgeving. Hier staat de oudste vrijdagsmoskee die Turkmenistan rijk is, en waarin de originele mihrab nog grotendeels bewaard is gebleven. Het feit dat je hier alleen bent, maakt dit bezoekje nog mooier.

 

We vertrekken richting de kust. In iets minder dan 2 uur rijden we naar een van de meer dan 50 vulkanen die dit kustgebied rijk is. Het zijn grote zandbergen van 50 tot 100 meter hoog, waaruit olie, gas en water borrelt, en een aantal wordt nog altijd geëxploiteerd. Het gebied is bezaaid met jaknikkers en ziet er wat onheilspellend uit. We maken een wandeling door het vulkaanlandschap van de (opgedroogde) vulkaan Boyadag. Het is een vreemde gewaarwording dit doodstille gebied waar geen levend wezen of plantje te bekennen is. Als we op de top staan (115m) zien we de hele vulkaan onder ons. Het is een wandeling van ongeveer 3 uur (12 km, met 230m stijging en 220m daling).

 

Weer beneden aangekomen staan de jeeps ons op te wachten. Na nog een uur rijden over goede asfaltwegen bereiken we de stad Balkanabad waar we in het enige hotel gaan overnachten. Even douchen, en een zacht matras. We zien de steile wanden van het Balkan gebergte dat direct achter de stad opdoemt, en vragen ons af hoe het is om daar boven op te staan.

Overnachting in

Balkanabad

Dag 7

Vandaag rijden we verder in noordelijke richting, langs bergen en over een weidse vlakte waar alleen wat kamelen grazen. Het woestijngebied Chilmametkum is een ongerepte stuk woestijn met zuidelijk en noordelijk een aantal nomadische dorpjes. Het hart ervan behoort uitsluitend toe aan schapen en kamelen. We rijden langs de noordkant waar we naast een enkel dorpje ook een groot pelgrimsoord tegenkomen. Hier staat het mausoleum van Gozli Ata, 'de man die in je ziel kon kijken'. Dankzij lokale donaties is dit pelgrimsoord uitgegroeid tot een heus oord voor mensen die een dagje rust en heil zoeken. Er is een gastenverblijf en een enorme kookgelegenheid. We maken dan ook van de gelegenheid gebruik om hier de lunch te nuttigen.

 

Wat verderop komen we langs een tweede mausoleum van Kemal Ata met zijn omringende vreemde versteende zandformaties. We springen een aantal keer in en uit de jeeps om ze van dichtbij te bekijken, maar uiteindelijk komen we dan toch aan op de plek waar we ons kamp opslaan. Deze plek was in 1984 het beginpunt van de enige Sovjetexpeditie die ooit dwars door de Chilmametkum en regelrecht over het Balkan gebergte in 12 dagen bij Balkanabad eindigde. De deelnemers van deze expeditie schreven al over de verrassende schoonheid van deze route. Wij treden de komende dagen in hun voetsporen, maar dan zonder zware bepakking én met meer kennis van het gebied.

Overnachting in

Esfahan

Dag 8

Na een nacht onder de prachtige sterrenhemel vangt vandaag de woestijntocht aan. De zandduinen liggen haaks op de route die wij aanhouden en dat betekent dat we zeker zes van die enorme duinen over moeten. Met wat woestijngrassen en struiken hebben we af en toe vaste grond onder onze voeten. De Balkan komt elke keer een stukje dichterbij bij iedere duin die we beklimmen. We volgen de voetsporen van de kuddes schapen en kamelen die leiden naar een omheining van droge struikjes of een waterput. Het is een heerlijke wandeldag, een dag met zoveel stilte. Ook deze avond slapen we in de woestijn, geen dorpje te bekennen in de wijde omgeving. We wandelen op een hoogte tussen de 30 en 160 meter. Wandeling van ongeveer 6 uur (18 km, met 230m stijging en 260m daling).

Overnachting in

Chilamelekum

Dag 9

We rijden vandaag de woestijn uit en komen op de vlakte met een reeks dorpjes. We nemen een kijkje in Adjikui bij o.a. een familie die ook in 1984 het expeditieteam behulpzaam was bij het aanwijzen van de meest gunstige berghelling die naar de top van de Balkan leidt Na de wandeling van gisteren en de klim die ons morgen te wachten staat, doen we het vandaag rustig aan. We bekijken een oude ruïne daterend uit de tijd van de Massagetae, een nomadisch steppevolk dat het gebied bewoonde in de eeuwen voordat de Turkmeense nomadenstammen er zich vestigden. Daarna rijden we door naar de voet van de Balkan waar we ons kamp opslaan (450m).


Overnachting in

aan de voet van de Balkan

Dag 10

We hebben er lang naar gestaard en vandaag zullen we er bovenop staan, op de rand van de Balkan-hoogvlakte. Via rotsen en schapenpaadjes banen we ons een weg omhoog naar de top van de Balkuyi (1269m). Het uitzicht is schitterend: aan de ene kant de Chilmametkum en aan de andere kant de Karakum, met daardoorheen slingerend de droge rivierbedding van de Uzboy rivier. Eenmaal boven gekomen lopen we langs de steile bergwand. We kamperen in de beschutting van een kleine kloof op 1400m hoogte. Wandeling van ruim 7 uur (ongeveer 9 km, met 1200m stijgen). Voor wie deze tocht iets te zwaar lijkt, is er de mogelijkheid om met de jeep omhoog te rijden en vervolgens een kortere wandeling te maken naar het kamp (8 km, 4 uur, met 600m stijgen en 600 m dalen).

Overnachting in

Balkan-hoogvlakte

Dag 11

Het Balkan gebergte bestaat uit twee delen: het oostelijke deel Sekidag waarlangs we gisteren omhoog gekomen zijn en Arlandag, waarop een televisiemast staat en waar een bergweggetje heen voert. Beide delen worden gescheiden door een spectaculaire kloof waarin wij afdalen naar de laagvlakte waar Balkanabad ligt. Wandeling is 18 km met een daling van 1200m en duur van ongeveer 6 uur. Na deze intensieve wandeldagen stappen we in de jeeps die onderaan de kloof staan te wachten en ons in ca. 2 uur naar de havenstad Turkmenbashi rijden. We overnachten in een van de vele moderne strandhotels aan de kust net buiten de stad in de recreatiezone Awaza. De witmarmeren torens zitten in de zomer vol met Turkmeense gezinnen die de zee opzoeken. In het voor-en naseizoen is het er verlaten. De protserige architectuur staat weer in schril contrast met de afgelopen dagen maar dat maakt het weer bijzonder en zo typisch Turkmenistan.

Overnachting in

Turkmenbashi

Dag 12

Vandaag geen grote wandelingen. Deze ochtend verkennen we de stad Turkmenbashi, en natuurlijk gaan we dan ook naar de centrale bazaar. Ook een bezoekje aan het lichtblauwe Russisch-orthodoxe kerkje ter bescherming van de vissers mag niet ontbreken. We lunchen in een cafeetje in de stad. In de middag kun je ontspannen op het strand bij het hotel, of een boekje lezen aan het (binnen- of buiten) zwembad.

Overnachting in

Turkmenbashi

Dag 13

De komende twee dagen staan in het teken van kustlijnen. We gaan naar de kust van de Golf van Garabogaz. In een poging van de Sovjetregering het waterpeil van de Kaspische Zee te laten stijgen, werd de  Golf van Garabogaz afgesloten. Op oude Sovjet-landkaarten is de Garabogaz Golf afwezig! Met Turkmenbashi aan de macht, was een van zijn eerste verordeningen het openbreken van de dam, zodat deze binnenzee zich weer met water kon vullen. Daarmee kwam er een eind aan de rampzalige verzilting van het gebied rondom de golf. We rijden eerst een eindje terug richting Balkanabad via de drukke snelweg waarover we twee dagen geleden Turkmenbashi ook bereikten. Maar na ruim een uur rijden slaan we af naar het noorden, en vervolgen een rustige weg over dezelfde uitgestrekte vlakte die we ook aandeden op weg naar het pelgrimsoord Gozli Ata en Chilmametkum. Deze keer gaan we echter wel richting de kust. Na het laatste dorpje Goshoba, waar we nog even een kopje thee of koffie nemen en de auto’s weer volgetankt worden, rijden we in een rechte lijn naar de kust. In totaal vanuit Turkmenbashi tot aan de kust rijden we zo’n 3,5 uur. Aan de rand van de kust kunnen we naar hartenlust weer aan de wandel. Het ene uitzicht is nog mooier dan het andere. Witte en roze kliffen liggen grillig langs de zilte oevers. Dit zijn niet de oevers van de golf uit de vroege Sovjettijd. Dit zijn de overblijfselen van de Parathetys Oceaan die miljoenen jaren geleden dit gebied bedekte. De eerste wandeling die we maken vandaag, geeft ons uitzicht op de kliffen van bovenaf. De aangename wandeling neemt zo’n twee uur in beslag (8 km, met 180m stijging en 180m daling).

 

Daarna nemen we de jeeps om in een half uur de afstand te overbruggen naar de plek waar een steile afdaling ons tot aan de bodem van de kliffen brengt. Het laatste stuk lopen we tot aan de plek waar we vandaag ons kamp maken. Na een wandeling van een uur (4 km, met een daling van 150m) kun je rustig het perfecte plekje zoeken om van de zonsondergang te genieten.

Overnachting in

Yangisuw

Dag 14

We pakken de jeeps om in een uurtje naar nog zo’n schitterende plek te rijden: Yangikala is de verzamelnaam voor dit gebied. Ook hier gaat het om de prehistorische kustlijn van de Parathetys Oceaan. Hier zijn de kliffen nog grilliger en rood van kleur. Als je goed kijkt, zie je dat de grond bezaaid ligt met schelpen en versteend zeeleven uit die tijd. De wandeling hier is maar 5 km (stijging/daling nihil), maar we nemen er de tijd voor en spenderen zo’n twee uur voordat we verder rijden in noordelijke richting. Na zo’n 2,5 uur rijden komt een kaarsrechte streep in het landschap op ons af. We lopen de laatste 2 kilometers over de vlakte richting de spierwitte kliffen. Je kunt je aardig vergissen in de afstand in dit landschap! We rijden door het dorpje Koymat, waar de bevolking voornamelijk van Kazachse oorsprong is (dat is ook niet zo gek: we zitten vlakbij de grens met Kazachstan, en ook de Kazachen zijn van oorsprong nomaden). Na nog een klein half uur rijden, in het duingebied voorbij het dorp zoeken we een beschutte kampeerplek voor de nacht.

Overnachting in

Koymat

Dag 15

Op een uur rijden van ons kamp ligt het dorpje Jamala, waar we plotseling bij de droge rivierbedding van de Uzboy staan. Die hadden we al eerder gespot, toen we op de Balkan stonden. Vanaf hier rijden we omhoog, langs de hoge noordelijke kant van de grillig slingerende rivieroevers, waar op sommige plaatsen een poel water glinstert uit onderaardse minerale waterbronnen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat het water rood, groen of gelig gekleurd is, alles behalve helder blauw. We komen verschillende grafheuvels tegen die net als de ruïnes bij de Balkan bergen, dateren uit de tijd van de Massagetae. Na ruim 2 uur rijden komen we bij het dorp Melegoch, waar we de tijd nemen om te lunchen en kennis te maken met de inwoners. Er wordt nog door meerdere mensen met valken op klein wild gejaagd; iets wat ook de Arabieren graag doen wanneer zij Turkmenistan bezoeken.

 

Na de lunch rijden we een klein uurtje voordat we uit de auto’s stappen en langs de oevers van de Uzboy lopen totdat we de vervallen muren van een fort op zien duiken. Ygdykala was een strategische uitvalsbasis die stamt uit de vroeg Perzische tijd, net als Nissa bij Ashgabat. We rijden verder in zo’n twee uur naar het dorp Balishem. In de duinen naast het dorp zetten we onze tenten op voor de nacht. Als het stil en donker is, hoor je alleen nog af en toe het geblaat van schapen en kamelen.

Overnachting in

nabij Balishem

Dag 16

Nadat we de nodige woestijnlandschappen hebben gezien, staat er vandaag wel een zeer bijzonder reisdoel op het programma. Ons reisdoel is Darwaza, een enorme gaskrater waaruit duizenden vlammen oplaaien. De rit langs verschillende dorpjes gaat in oostelijke richting, en zal zo’n 6 uur in beslag nemen. De ontluistering is groot als we dan ineens bij de spoorbaan en asfaltweg komen die bijna kaarsrecht door Turkmenistan lopen en de 800 kilometer van noord naar zuid met elkaar verbinden. We steken beide over en laten de jeeps achter. De laatste 4 kilometer naar de Poort van de Hel , zoals de krater onder reizigers wordt genoemd, leggen we te voet af. De aangename wandeling duurt een uur, stijging 90m, daling 50m. Onder genot van een koud drankje (dat is dan weer het voordeel van de nabijheid van de hoofdweg) staren we naar het roodgouden vlammengeweld. Een bijzondere laatste dag in de natuur.

Overnachting in

nabij Darwaza

Dag 17

We bereiden ons voor op de terugkeer naar de bewoonde wereld die zich langzaam aandient doordat we de laatste 4 uur in zuidelijke richting over een heuse snelweg naar Ashgabat rijden. Wel een snelweg zonder vangrails waardoor we moeten opletten voor kamelen die zich midden op de weg kunnen bevinden. Als de skyline van Ashgabat in zicht komt, realiseren we ons dat het einde van de reis nabij is.

 

Na aankomst in ons hotel en lunch, is er de mogelijkheid om de stad in te gaan om nog wat souvenirs te kopen, of gewoon rond te wandelen in de omgeving van de centrale bazaar in de oude (Sovjet)stad. We sluiten de dag af met een traditioneel Turkmeens diner, gevolgd door een rondrit door de stad, waar het wel iedere avond Kerstmis lijkt: de parken, monumenten, fonteinen, straten, appartementencomplexen, regeringsgebouwen en commerciële centra – alles is verlicht met honderdduizenden witte en gekleurde spotjes en neonreclames. Ashgabat wordt daarom ook wel het Las Vegas van Centraal Azië genoemd.

Overnachting in

Ashgabat

Dag 18

Met hoogstens een paar uurtjes slaap vertrekken we uit ons hotel naar het vliegveld van Ashgabat. In de vroege uren vlieg je via Istanbul weer terug naar Nederland/België.

NB Programma

Let op: de vermelde wandelduur is exclusief langere pauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met alle deelnemers, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis slapen we 6 nachten in hotels, en maar liefst 11 nachten in tenten. De hotelovernachtingen zijn in Ashgabat (3), Balkanabad (1) en Turkmenbashi-Awaza (2). Alle hotels in Turkmenistan zijn staatshotels, gebouwd in de afgelopen 10-15 jaar. De stijl varieert van protserig chique tot grotesk, met enorme kroonluchters in de lobby en veelal witmarmeren buitengevels. Voor de charme kom je hier niet. Ook de hulpvaardigheid van het hotelpersoneel en hun kennis van de Engelse taal laat vaak heel wat te wensen over. Het zal nog wel enige decennia duren voordat dit verandert. Maar de hotelkamers zijn ruim, de bedden goed, en het sanitair functioneert prima. En dat is cruciaal wanneer we de rest van de nachten in tenten overnachten.

 

Het hotel in Ashgabat maakt onderdeel uit van het centrum voor huwelijksregistratie, en was aanvankelijk bedoeld voor verre familie en vrienden. Het heeft dan ook wat romantische elementen zoals een vleugel in de lobby. In Turkmenbashi slapen we in een strandhotel van 16 etages hoog. Het is met name bedoeld om de grote hoeveelheid Turkmeense gasten in de zomervakanties te herbergen, en is dus ook nogal groots opgezet. Het heeft zowel een (verwarmd) binnen- als een buitenzwembad. Het hotel in Balkanabad wordt met name gebruikt door zakenreizigers die in de regio op bezoek zijn bij bedrijven in de energie industrie. Alle drie de hotels zouden onder Europese normen 3 sterren krijgen.

 

De route is zo opgebouwd dat we eenmaal 3 nachten kamperen voor we weer een hotel bereiken, en tweemaal 4 nachten kamperen voor we weer een douche en bed tot onze beschikking krijgen. Alle hotels beschikken over 1- en 2-persoonskamers.

 

Wanneer we kamperen, kamperen we in de vrije natuur; er zijn geen campings. Ieder van de 11 nachten kamperen we op een andere locatie. Dat betekent we iedere keer de tenten zelf opzetten en afbreken. Daarbij zijn is het lokale chauffeursteam ook behulpzaam. Ieder koppel of individu krijgt dezelfde tent voor de hele reis. Iedereen krijgt ook een gemarkeerde matras en slaapzak, een kussentje en kussensloop. De tenten, matrassen en slaapzakken zijn van Europese fabrikanten, maar blijven gevoelig voor schade, met name aan ritsen en door doorns aan struikgewas. Er gaat dan ook altijd wat reserve materiaal mee.

De tenten zijn koepeltenten die volledig afsluitbaar zijn (ivm insecten). Ze zijn vrij laag (90 cm max. hoogte) om minder vatbaar te zijn voor wind en zand. Je kunt er dus alleen op de knieën in- en uit kruipen. Voor 2 personen die een tent delen, is er een 3-persoonstent; daarmee blijft er plek over om persoonlijke bagage te plaatsen. Voor mensen die een individuele tent boeken, is er een 2-persoonstent.

 

Matrassen zijn dunne (6cm) opblaasbare luchtbedden (type thermorest). Wie liever een wat dikker matras heeft, raden we aan om dat zelf mee te nemen.

 

Slaapzakken zijn voldoende warm om tot zo’n 5 graden boven nul een comfortabele warme nacht te hebben. Verder hebben we kruiken voor eventuele erg koude nachten.  Een eigen slaapzak meenemen mag natuurlijk ook, maar hoeft niet. We raden wel aan om een eigen binnenslaapzak mee te nemen.

 

Aangezien we in de natuur kamperen, zijn er geen sanitaire voorzieningen aanwezig. Een toiletplek duiden we aan wanneer we de locatie van het kamp en de tenten hebben bepaald (daar komt dan ook een afvalemmer voor het toiletpapier). Er is water om handen, gezicht en voeten te wassen. Om tanden te poetsen gebruiken we flessenwater. We gebruiken bij voorkeur grote hervulbare tanks van 20l, waaruit we dan op ieders verzoek de eigen drinkflacon bijvullen. Voor douchen en haren wassen is tijdens het kamperen geen mogelijkheid. Wel komen we soms langs waterputten, en als de pompbediende aanwezig is, dan kunnen we daar gebruik van maken.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen. Zelfs in de hoofdstad Ashgabat kan het lastig zijn om een passend restaurantje te vinden, laat staan om de menukaart te ontcijferen. Indien aanwezig en mogeklijk zijn voor onderweg lokale cafeetjes en restaurantjes gereserveerd voor de lunch. Als we na een lange dag bij een hotel aankomen, blijven we in het restaurant van het hotel eten. De ontbijtbuffetten in de hotels zijn internationaal georiënteerd. Lunches en diners in openbare gelegenheden zijn eenvoudig maar lekker, en hebben meestal een Aziatisch of Turkse invloed. Waar mogelijk wordt vers gebakken vis geserveerd. Brood en verse kruiden maken hiervan altijd een vast onderdeel uit.

 

Wanneer we met de jeep onderweg zijn kunnen we als lunch brood, kaas, ei, jam, fruit, tomaat, soep uit een pakje en warme drank verwachten. Tijdens wandelingen krijgen we een lunchpakket mee. Op de kampeerlocaties wordt als diner meestal een eenpansgerecht bereid, dus een rijk gevulde soep, waarin vlees, groenten en aardappel, rijst of pasta verwerkt is. Ook als je vegetarisch wilt eten, kan dat prima. Maaltijdvariatie of haute cuisine moet je op deze kampeertrektocht (met een aantal hotelovernachtingen) niet verwachten, wel gezond en smakelijk eten.

 

Op markten zijn ook altijd verse kruiden en zuivelproducten te krijgen en waar mogelijk zullen we deze ook in de maaltijden verwerken. Ook noten en gedroogd fruit hebben we altijd bij ons als snack voor onderweg. ’s Avonds kun je een biertje drinken (of een wijntje, wodka, of cognac) die in hotels, restaurants en op lokale markten verkrijgbaar zijn.

Duurzaamheid

Inbegrepen

 • lokale transfers en stadsvervoer in Ashgabat in minibus of touringcar
 • transport buiten Ashgabat met comfortabele jeeps, inclusief bagagevervoer
 • Verblijf in hotels in Ashgabat, Balkanabad en Turkmenbashi-Awaza (6 nachten)
 • Verblijf in tenten (11 nachten)
 • Tenten zijn voorzien van slaapmatten, slaapzakken, kussens, kruiken, kampeertafels en –stoelen
 • Kook- en maaltijdbenodigdheden tijdens kampementen
 • Alle maaltijden
 • Entree toegang Nationaal Museum en het ondergrondse meer bij Kowata
 • Lokale Engelstalige gids met cultuur- en historische kennis
 • Diensten van een lokale niet-Engelstalige wandelgids
 • Diensten van een veldkok
 • Uitnodigingsbrief voor aanvragen en verkrijgen Turkmeens visum) 
 • SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • cameraticket Nationaal Museum
 • eventuele inentingen
 • reis- en/of annuleringsverzekering
 • persoonlijke uitgaven (souvenirs, tussendoortjes, etc.)
 • fooien
 • visumkosten bij aankomst luchthaven Ashgabat (US$ 107 pp)
 • kosten aankomst- en migratiebelasting (US$ 12 pp)

Over de activiteiten

Doordat het land zo groot is en we verschillende typen landschap gaan ervaren, moeten we aardig wat kilometers afleggen. Daar waar asfaltwegen aanwezig zijn kan dat in relatief comfort en met een fatsoenlijke snelheid. Die reisdelen zijn vaak het minst interessant dus je kunt dan gerust even je ogen dichtdoen. Het reizen in de natuur is veel leuker maar vindt vaker over slecht onderhouden wegen, plaats, grind of zandpaden en door een enkele rivierbedding. Dat gaat gepaard met het nodige gehobbel. In elke jeep zit 1 persoon voorin en 3 personen op de achterbank. We stoppen geregeld om even bij te komen, de benen te strekken, van plaats te wisselen of gewoon omdat er wat moois te zien is.

 

De eerste 10 dagen zijn de wandelingen langer en intensiever, met als zwaarste dag de klim naar de bergrand van de Balkan waarbij we zo’n 1200m stijgen. De laatste week zijn er meer korte wandelingen met weinig hoogteverschil. Tijdens die eerste 10 dagen, en met name in de bergen van de Kopetdag en Balkan lopen we over paden gemaakt door jeeps (natuurbeheer), motorfietsen (jagers) en kuddes schapen en geiten, maar ook regelmatig over onbetreden grond. Dat geeft aan dat wij echt te maken hebben met een pioniersreis. De ondergrond varieert van rotsen, losse keien, grind en zand, en af en toe een plukje gras, struikgewas of stroompje water. Stevige, enkelhoge, waterdichte wandelschoenen en afritsbare lange broeken zijn de beste outfit om al deze soorten terrein het hoofd te bieden. De laatste week zijn lage wandelschoenen of hardloopschoenen voldoende (en in het woestijnzand lopen lichtere schoenen natuurlijk aangenamer).

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap in de eerste accommodatie in Ashgabat in Turkmenistan.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt je met Turkish Airlines naar Ashgabat v.v.

Vluchtschema reizen 30 augustus en 30 september 2018

TK 1952 Amsterdam - Istanbul vertrek 11.10 aankomst 15.40 uur
TK 0322 Istanbul - Ashgabat  vertrek 20.05 aankomst 01.55 uur *
TK 0325 Ashgabat  - Istanbul vertrek 07.50 aankomst 10.05 uur
TK 1953 Istanbul - Amsterdam vertrek 15.05 aankomst 17.45 uur

Vluchtschema reis 1 november 2018

TK 1958 Amsterdam - Istanbul vertrek 14.55 aankomst 20.20 uur 
TK 0322 Istanbul - Ashgabat  vertrek 21.35 aankomst 03.20 uur *
TK 0323 Ashgabat  - Istanbul vertrek 04.15 aankomst 06.30 uur 
TK 1951 Istanbul - Amsterdam vertrek 08.45 aankomst 10.40 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvangt je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

Voor je reis naar Turkmenistan heb je een passpoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is op de dag van aankomst in Turkmenistan. 

Ook heb je een visum nodig. Het visum kan je afhalen bij aankomst op het vliegveld in Ashgabat, of op de Turkmeense Ambassade in Brussel. Wij raden sterk aan om, in geval je je visum bij de ambassade wilt afhalen, gebruik te maken van de visumhulp die SNP biedt, of van een visumdienst. Het duurt misschien wat langer, maar kost evenveel om het visum op de luchthaven af te halen, en dat ben je er zeker van dat het visum correct gedateerd wordt. Het wil nog wel eens voorkomen dat de data op visa(aanvragen) bij een ambassade niet helemaal correct worden ingevuld, en als het visum eenmaal is uitgegeven, is veranderen vrijwel onmogelijk. Betaling bij een ambassade is in euro, maar bij de luchthaven kan dat uitsluitend in Amerikaanse dollars (met onbeschadigde bankbiljetten; denominatie maakt niet uit).

 

Voordat je je visum kunt gaan afhalen, heb je een kopie van een uitnodigingsbrief nodig (Letter of Invitation, LOI). SNP zal die verzorgen en je digitaal toesturen, zodat je hem zelf kunt uitprinten. In die brief vind je de gegevens van niet alleen jezelf, maar ook je medereizigers; dat maakt niet uit, je kunt er gewoon individueel je visum mee gaan afhalen op een ambassade. De andere namen worden dan gewoon genegeerd en de brief blijft geldig wanneer een medereiziger eenzelfde kopie aanbiedt bij de ambassade.

 

Om de uitnodigingsbrief te verzorgen heeft SNP minimaal 5 weken tijd nodig en de ambassade ongeveer een week. Dit houdt in dat je minimaal 7 weken voor vertrek deze reis kunt boeken mits wij direct de volgende gegevens van je ontvangen:  

 • een goede kleurenscan of goede digitale foto van de pagina van je paspoort waarop je foto staat; zorg ervoor dat de gehele pagina erop staat en dat er geen weerkaatsing van flitslicht zichtbaar is;
 • een digitale recente pasfoto in kleur (dit hoeft niet dezelfde te zijn als de foto op je paspoort);
 • nationaliteit(en);
 • burgerlijke staat;
 • naam en geboortedatum van echtgenoot/echtgenote en eventuele kinderen;
 • huidig woonadres;
 • laatst genoten beroepsopleiding waarvoor je een diploma, certificaat of licentie hebt verkregen; en de naam en plaats van dat opleidingsinstituut;
 • huidige of laatstgenoten beroep en naam en adres van je werkgever
 • locatie waar je je visum wenst op te halen;
 • data van eerdere bezoeken aan Turkmenistan en/of data van eerdere aanvraag(en) voor uitnodigingsbrief(en), plus de redenen van eerdere (geplande) bezoeken.

Zodra alle gegevens ontvangen zijn door ons kan de aanvraag door de lokale agent in behandeling worden genomen. Vraag ons om uitleg of hulp indien nodig.

Wanneer je van plan bent je visum op de luchthaven af te halen, zorg er dan voor dat je een (nette) kopie/print van de uitnodigingsbrief bij je hebt die je kunt laten zijn bij inchecken in Amsterdam en boarden in Istanbul.

 

 

Turkmenistan heeft een continentaal klimaat; de zomermaanden (juni-augustus) zijn er door het hele land heen droog en erg heet. De temperaturen overdag kunnen dan oplopen tot zelfs 50 graden Celsius, zeker in de laaggelegen delen van het land. In de winter (december-februari) is het koud, maar in het noorden aanzienlijk kouder dan in het zuiden van Turkmenistan. In het noordelijk deel van het land kan het dan regelmatig -20 graden °C worden, terwijl in Ashgabat -10 °C al uitzonderlijk koud is. In de bergen valt er tussen november en maart sneeuw, terwijl de rest van het land daar weinig van ziet. Het regent beduidend meer in de maanden maart en april, maar ook in mei, juni, oktober en november is regen geen uitzondering. In september, oktober en november kunnen zandstormen vormkomen. Aan de kust van de Kaspische Zee en langs de prehistorische oceaanoevers van Yangikala staat vrijwel altijd een behoorlijke wind.

 

Deze reis wordt uitgevoerd in de periodes met de minste kans op neerslag, wanneer de verwachte temperaturen zo aangenaam mogelijk zijn. Dat neemt niet weg dat er altijd een kleine kans op regen bestaat, en dat dagen boven de 30 graden geen uitzondering zullen zijn. De verschillen tussen dag- en nachttemperatuur zullen in ieder geval aanzienlijk zijn, wat fijn is op hete dagen, maar ook behoorlijk koud op koele dagen. Maar zelfs bij dagen boven de 30 graden is het door de droge lucht en de regelmatig aanwezige wind, toch aangenaam. Het houdt wel in dat kleding op al deze weersomstandigheden zal moeten worden aangepast. Zomer- en winterkleding tegelijk. Een wind- en regenjack is niet overbodig evenals zonnebrandcrème en een hoofddeksel. 

 

Bij (voorspelde) hevige regenval of zandstormen kan het programma en de overnachtingsplek aangepast worden. In plaats van kamperen, eten en slapen we dan in een pelgrimsoord of bij mensen thuis. Dit zal alleen bij hoge uitzondering plaatsvinden daar een georganiseerde overnachting bij mensen thuis in Turkmenistan verboden is. In deze gevallen worden er twee kamers tot onze beschikking gesteld, een voor de heren en een voor de dames.

 

Je hebt weinig extra geld nodig tijdens de reis, want alle noodzakelijke kosten, zoals maaltijden en drinkwater zijn bij de reissom inbegrepen. Ook omdat we een groot deel van onze tijd in de natuur doorbrengen, is er geen mogelijkheid om geld uit te geven. Houdt wel rekening met de aankomstbelasting, visakosten, fooien, souvenirs, (alcoholische) drankjes, eigen extra snacks, eventueel een cameraticket in het Nationaal Museum en andere persoonlijke uitgaven.

 

Creditcards worden vrijwel nergens nog geaccepteerd, en pinautomaten zijn nog niet uitgerust voor gebruik met buitenlandse pinpassen. Euro’s zijn moeilijk te wisselen – zeker buiten Ashgabat - en tegen lage koers. Het is dus ten zeerste aan te raden dat je recente (na 1999), niet-beschadigde Amerikaanse dollars meeneemt, die in hotels en banken gewisseld kunnen worden in lokale valuta. Aan 150 dollar heb je voldoende, tenzij je van plan bent bijvoorbeeld een tapijt te gaan aanschaffen. Mocht je dat laatste willen, dan zal onze lokaal agent je ter plaatse hierin van advies voorzien. 

 

De Manat is de lokale munteenheid in Turkmenistan. Wisselkoersen zijn door de regering vastgelegd. In heel 2017 stond 3,5 manat gelijk aan 1 dollar (ofwel 4 manat voor een euro). Er is geen zwarte markt; wisselen kan op het vliegveld, bij lokale banken en bij sommige hotels, restaurants en winkels.

 

Tijdens de reis leggen we bijna 2100 kilometer per 4x4 jeeps af waarbij we uitsluitend gebruik maken van vervoer over land. Buiten Ashgabat reizen we met Toyota of Landrover-jeeps die allen zijn uitgerust met autogordels op voor- en achterbanken en airconditioning. De grotere (en landschappelijk minst interessante) delen van de route zijn grotendeels op asfalt, waar doorgereden kan worden en het voor alle passagiers aangenaam zitten is. De kortere, mooiere stukken van de route gaan over slechte of onverharde paden, met de bijbehorende kuilen, hobbels en bochten. Ook al passen we daarop de snelheid aan, deze ritten blijven vermoeiend.

Natuurlijk is het belangrijk om met een goede conditie aan de reis te beginnen. Maar zeker zo belangrijk is het om met een open blik deel te nemen aan de reis. Dit is een reis door een land waar toerisme nog erg in de kinderschoenen staat en waar wandelreizen een unicum zijn. De lokale partner van SNP heeft ruime ervaring in de berg- en woestijngebieden waar je met deze reis komt. Ook zul je over de nodige flexibiliteit moeten beschikken bij onverwachte situaties die het programma kunnen beïnvloeden, zoals weersomstandigheden of autopech. Het is leuk om voor de reis een blik op Google Earth te werpen en de landschappen waardoor we reizen op satellietbeeld te bestuderen. Je zult zien dat we, ondanks de grote afstanden die wij afleggen, de route maar een kwart van het land bestrijkt, maar uiteraard wel het meest gevarieerde zuidwestelijke kwart.

 • Dagrugzak (15-20 liter) met regenhoes
 • Enkelhoge waterdichte wandelschoenen
 • Lichte wandelschoenen (voor steden en eventueel kampementen)
 • Wandelstokken (geen must, maar kan prettig zijn)
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort en visum
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Veldflessen (bestand tegen kokend heet water)
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Waterdichte zakken (waar je hoofdbagage in droog blijft)
 • Lippencreme met UV-filter
 • EHBO Diacure
 • EHBO eenvoudige middelen

Ook met deuren en ramen gesloten zal stof en zand binnen weten te dringen in de jeeps. Om die reden is het aan te raden om een extra zak om je rugzak of weekendtas te doen, en om je camera ook extra bescherming te geven. Voor de overnachting op dag 10 zal je persoonlijke bagage door dragers van de auto’s naar ons kamp worden gebracht. Dit is een wandeling van zo’n 4 uur. Indien mogelijk, zorg ervoor dat je voor deze dag een kleine bagage selectie kunt maken voor de dragers, zodat de rest in de auto’s kan blijven. 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Al onze reizen worden geleid door ervaren SNP-reisleiders. Het zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Behalve hun liefde voor de natuur, hebben zij ook het enthousiasme voor wandelreizen door mooie landschappen gemeen. Zij zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens uw reis en doen er alles aan om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende Z-scholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis, het werken op hoogte, EHBO in risicogebieden en tijdens trekkings en het werken met local crew management.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kopetdag

Turkmenistan - Wandelreis

wandelen door mystieke landschappen langs de zijderoute

kampeertrektocht en enkele hotelovernachtingen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen