banner Turkmenistan

Turkmenistan - Wandel- en natuurrondreis, 18 dagen mystieke landschappen langs de zijderoute

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Kampeertrektocht met hotelovernachtingen

Een kampeertrektocht door Turkmenistan, dé reis voor pioniers. In dit land met zijn van oorsprong nomadische bevolking wandel je door desolate bergvalleien en woestijngebieden, langs vervallen handelssteden en burchten en langs voormalige kustlijnen. Het contrast tussen de moderne witmarmeren architectuur van de hoofdstad Ashgabat, het dieprood van de traditionele klederdracht, het okergeel van zandwoestijnen of de inktzwarte sterrenhemel is overal aanwezig. Bezoek de visbazaar in de havenstad Turkmenbashi, dwaal door de ruïnes van de oude zijderoute stad Dehistan bij zonsondergang en bewonder die ene prehistorische klif bij Yangisuw. Geniet van de desolaatheid in dit grootse land met zijn ‘slechts’ zes miljoen inwoners en oppervlakte van maar liefst zeven keer Nederland en België tezamen. Turkmenistan, het land waar alles anders is en niets is wat het lijkt. Ervaar het zelf en ga mee met deze avontuurlijke reis. 

Uniek aan deze reis

 • kamperen in de vrije natuur met comfort van paar hotelovernachtingen
 • Pioniersreis met balans tussen outdoor, natuur, cultuur en geschiedenis
 • Ontmoetingen met gastvrije Turkmenen
 • Wandelingen door afwisselende landschappen
 • Woestijnen met bizarre landschappen
 • Yangikala kalksteen kliffen, Yangisuw, Boyadag vulkaan en Darwaza gaskrater
Zwaarte
Comfort

Chef's Special

In Chef's Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip….of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod. Lees verder...

Dag tot dag

Turkmenistan - wandel- en natuurrondreis

Natuur, cultuur, geschiedenis en geologie, het komt allemaal aan bod tijdens deze pioniersreis. We maken korte en iets langere wandelingen, het verbindt ons met de nomadische cultuur wanneer we door de woestijn reizen. Het  bepaalt waar vestigingen en pleisterplaatsen op de oude karavaanroutes zich bevonden en je ervaart de mooiste landschappen van dichtbij. Prachtige kleuren, weids en leeg. We brengen de meeste nachten door in koepeltentjes in de vrije natuur, maar we overnachten tevens een aantal nachten in comfortabele hotels, heerlijk om te douchen en op een echt bed te slapen. We maken wandeltochten door zowel berg- als woestijnlandschappen, langs kustlijnen en rivieroevers, naar de top van een vulkaan en naar de rand van een krater. We wandelen op deze reis maximaal 850 meter omhoog naar de hoogvlakte van het Balkan gebergte. Ook wandelen we langs de Golf van Garabogaz en langs de oevers van een oude rivierbedding naar de overblijfselen van een vroeg-Perzisch fort.

Met deze reis leggen we grote afstanden af in de auto (4x4 landcruisers) en maken we bijna elke dag wel korte wandelingen en soms wat langere. De wat zwaardere wandelingen in de Balkan en Kopetdag vinden pas in het tweede gedeelte van de reis plaats zodat iedereen in de eerste week kan wennen aan alles wat anders is in Turkmenistan. Er is voldoende tijd gemaakt om volop te genieten van de rust en de ruimte (internet is vrijwel afwezig tijdens deze reis), om bijvoorbeeld de visbazaar te bezoeken wanneer we in de havenstad Turkmenbashi zijn, om door de ruïnes van de oude zijderoute stad Dehistan te dwalen bij zonsondergang, het ontwaken van het woestijndorpje Balishem te observeren of om bij Yangisuw die ene unieke prehistorische klif te vinden die nog niemand heeft ontdekt.

 

Dag 1

Vlucht met Turkish Airlines vanaf Schiphol via Istanbul naar Ashgabat. 

Overnachting in

hotel in Ashgabat

Dag 2

Aankomst vroeg in de ochtend (check kopje 'Heen- en terugreis'). In de aankomsthal worden we opgewacht door een medewerker van de SNP-agent in Ashgabat. We rijden in ongeveer een half uur naar het hotel aan de rand van de nieuwe stad. Afhankelijk van de aankomsttijd kunnen we nog een paar uur slapen voordat we de stad bij daglicht gaan bekijken.   

 

We verkennen de moderne stad Ashgabat en bezoeken de meest spectaculaire monumenten die hier in de afgelopen 20 jaar verrezen zijn. Daar hoort ook een bezoek bij aan de Ark der Neutraliteit met op de top de ronddraaiende gouden sculptuur van de eerste president van onafhankelijk Turkmenistan, Saparmurat Niyazov. Hij heeft als bijnaam Turkmenbashi, hoofd van de Turkmenen. De stad dankt zijn bestaan aan de legers van de Russische Tsaren, die er in 1884 een administratief centrum maakten tijdens de aanleg van de Trans-Kaspische spoorlijn. Ashgabat groeide uit tot de hoofdstad van de Sovjetrepubliek Turkmenië. Van de tsaristische en sovjetarchitectuur is tegenwoordig weinig over. In de jaren '90 van de vorige eeuw heeft het oude centrum een volledige make-over gekregen en is met wit marmer bepleisterd. Parken met hedendaagse monumenten en grootse fonteinen liggen door de nieuwe stad verspreid. Hier vindt men wat verkoeling op hete zomeravonden. Alleen dan willen de inwoners hun huizen met airco, auto's of werkplekken ruilen voor wat frisse buitenlucht.


In de loop van de dag brengen we een bezoek aan het Nationaal Museum. We krijgen een goed beeld van de geschiedenis en de culturele tradities , die we de komende twee weken gaan ontdekken.  
De hele dag al zien we vanuit de stad de Kopetdag bergen en we sluiten de middag af met een wandeling over de enige geregistreerde wandelroute die het land heeft: de trap der Gezondheid. Het betonnen pad is bijna 30 kilometer lang en is in de jaren '90 aangelegd door Turkmenbashi met als doel om de inwoners aan te zetten tot meer beweging. Wij lopen, afhankelijk van de tijd en de temperatuur, een kortere route. Het doel is om het hoogste punt te bereiken (745 meter). Vanaf dit punt hebben we een mooi uitzicht op de stad. Ook hebben we in de afdaling zicht op de 
opgravingen van de vroeg-Perzische vesting Nissa. De vesting is omringd door enorme stadswallen waarin de restanten van 48 torens zichtbaar zijn.

 

Wandeling: ca. 2 uur, 360 meter stijgen via betonnen trappen en 460 meter dalen.

 

 

Overnachting in

hotel in Ashgabat

Dag 3

Na het ontbijt staan de jeeps klaar en rijden we in noordelijke richting de stad uit voor een bijzonder reisdoel. We rijden over een kaarsrechte snelweg die de 800 kilometer van noord naar zuid met elkaar verbinden. Kamelen kunnen de snelweg oversteken of er rustig even van genieten, kortom het blijft goed opletten voor de chauffeurs. Na 4 uur rijden komen we aan bij de gaskrater van Darwaza. Het is een grote krater waaruit vele vlammen oplaaien. Onder de reizigers wordt hij de ‘Poort van de Hel’ genoemd. Aangekomen bij het tentenkamp bij Darwaza wordt er een lunch voor ons bereid. Onze lokale agent heeft er een vaste ploeg medewerkers gestationeerd. Er is een eenvoudige douche en er zijn toiletten. Na de lunch kunnen we wandelen rondom de krater en omgeving. Bij zonsondergang lopen we de 200 meter naar de krater en verbazen we ons over het roodgouden vlammengeweld. Een bizar natuurfenomeen. 

 

 

Overnachting in

Tentenkamp nabij Darwaza

Dag 4

De route naar het woestijndorp Balishem voert ons via verschillende woestijndorpen. Vandaag maken we kennis met de woestijn van Turkmenistan. We rijden voorlopig de laatste kilometers over asfalt. Bij het dorp Aeroport beginnen we aan het gedeelte off-road en zullen de komende dagen vele soorten woestijn beleven. In de buurt van het dorp Yslam hebben we onze picknicklunch. We zetten de tenten op in de buurt van Balishem. Wanneer het stil en donker is, hoor je alleen nog het geblaat van schapen en kamelen. Als de tijd het toelaat maken we een korte wandeling (ca. 2,5 km) in de zandduinen bij Balishem.

Overnachting in

tentenkamp bij Balishem

Dag 5

Vanaf Balishem rijden we verder door de woestijn en zien een aantal semi-nomadische dorpen. We passeren het Golden Age-meer waarin diverse soorten watervogels verblijven. Het meer is verbonden met de Uzboy rivier en bevat zout water. Na een mooie rit langs de slingerende oevers van de Uzboy rivier, stappen we uit en wandelen ongeveer 5 km boven- en onderlangs de rivier naar de restanten van het fort bij Ygdykala. De rivier is zout en je verbaast je over de zoutkristallen en de onderaardse minerale bronnen. Het water in de bronnen is rood, groen of geel van kleur.

Na de picknicklunch vervolgen we de route naar het dorp Melegosh. We maken kennis met de inwoners en drinken er thee. In Melegosh wordt met valken op klein wild gejaagd, een activiteit die Arabieren graag bezigen, ze nemen er zelfs hun eigen valken voor mee. We rijden een route door een zandwoestijn met niets anders dan leegte en af en toe kamelen en grote kuddes schapen. Na het bezoek aan Melegosh rijden we verder door de woestijn en maken kamp op een geschikte plek voorbij Melegosh. Mocht de tijd het toelaten, dan rijden we nog iets verder richting Koymat.

Overnachting in

tentenkamp voorbij Melegosh/Koymat

Dag 6

De komende twee dagen staan in het teken van de Golf van Garabogaz. In een poging van de Sovjetregering het waterpeil van de Kaspische Zee te laten stijgen, werd deze golf afgesloten. Op oude Sovjet-landkaarten is deze golf afwezig. Met de president Turkmenbashi (Niyazov) aan de macht was één van zijn eerste verordeningen het openbreken van de dam, zodat de binnenzee zich weer met water kon vullen. Hiermee kwam er een einde aan de rampzalige verzilting van het gebied rondom de Golf van Garabogaz. 

Onze chauffeurs kiezen de beste route naar de kliffen boven de Golf van Garabogaz. Na een uurtje lopen pikken de landcruisers ons weer op om naar de witte kliffen bij Koymat te rijden. We maken hier een korte wandeling van ca. 2,5 km. De bevolking van Koymat is voornamelijk van Kazachse oorsprong waarmee direct duidelijk is dat we ons vlakbij de grens met Kazachstan bevinden. Ook de Kazachen zijn van oorsprong nomaden. Na een heerlijke picknicklunch bij Yan Yol waarbij we de schaduw van een paar boompjes opzoeken en je je haar en voeten kunt wassen, dalen we via een steil stukje af naar de bodem van de voormalige zee en zetten het kamp op bij de kliffen van Yangisuw. Het water is ver weg. De oevers zijn de overblijfselen van de Parathetys Oceaan die miljoenen jaren geleden dit gebied bedekte. Nadat de tenten staan, maken we in de namiddag een wandeling langs witte en roze kliffen, een wandeling van ca. 9 km waarbij er ca. 80 meter wordt gestegen en gedaald.

Overnachting in

tentenkamp bij Yangisuw

Dag 7

Vanaf ons tentenkamp in Yangisuw maken we een mooie wandeling (ca. 3,5 km). De landcruisers pikken ons op en de route voert ons naar het ca. 60 km verderop gelegen mausoleum en bedevaartsoord van Kemal Ata. Langs het mausoleum stroomt een rivier met er omheen grote rotsbolokken, zogenaamde 'boulders'. Herders komen er om hun schapen en geiten te laten drinken. Het is de enige plek in Turkmenistan waar herders zich verplaatsen op de rug van een kameel. Vroeger dacht men dat de boulders vermomde schapen waren om demonen af te schrikken. Terwijl we hier een korte wandeling (ca. 2,5 km) maken, wordt onze lunch bereid.

Hierna rijden we in 45 minuten naar Gözli Ata, een pelgrimsoord met de mausolea van Gozli Ata en zijn vrouw. Gözli Ata is in Turkmenistan een belangrijke man die in je ziel kon kijken. Veel mensen willen in zijn buurt begraven  worden. Dankzij lokale donaties is dit pelgrimsoord uitgegroeid tot een heus oord voor mensen die rust en heil zoeken. Nadat we ons in het bedevaartsoord hebben geïnstalleerd, maken we een van de mooiste wandelingen bij deze reis. De witte en roze kliffen van Yangikala liggen langs de zilte oevers, de prehistorische kustlijn van de Parathetys Oceaan. De kliffen zijn hier nog grilliger en ze zijn rood van kleur. Als je goed kijkt zie je dat de grond bezaaid ligt met schelpen en versteend zeeleven uit die tijd. We maken hier een wandeling van ca. 6,5 km langs verschillende uitzichtpunten.

Overnachting in

pelgrimsoord Gözli Ata

Dag 8

Na het ontbijt en een bezoek aan de mausoleums met begraafplaats van Gözli Ata rijden we in ongeveer 3 uur naar de havenplaats Turkmenbashi aan de Kaspische Zee. Bij het dorp Gurji worden we weer verwelkomd door een asfaltweg. Na onze gemeenschappelijke lunch in Turkmenbashi rijden we verder richting Awaza waar we overnachten in één van de vele moderne strandhotels aan de kust net even buiten de stad. De witmarmeren torens zitten in de zomer vol met Turkmeense gezinnen die de zee opzoeken. In het voor- en naseizoen is het er verlaten. De protserige architectuur staat in schril contrast met ons tentenkamp van de afgelopen dagen. Dit maakt deze reis zo bijzonder en zo typisch Turkmeens. Met onze landcruisers mogen we niet bij het hotel komen (...) om die reden stappen we over in gele taxi's. Ook dit is Turkmenistan. We genieten van de mooie tuin, de zwembaden en het zwemmen in de Kaspische Zee. 's Avonds vindt het diner plaats in het hotel.

Overnachting in

hotel in Turkmenbashi

Dag 9

Vanochtend verkennen we de stad Turkmenbashi. Een bezoek aan de centrale bazaar mogen we natuurlijk niet overslaan. Ook gaan we naar de lichtblauwe Russisch-Orthodoxe kerk die de vissers beschermt. De middag is ter vrije besteding. Er is genoeg te doen: zwemmen, boekje lezen,  naar de sauna / hamam, jezelf verwennen met een massage, biertje drinken wat je op de bazaar gekocht hebt. We dineren in een restaurant met uitzicht op de Kaspische Zee.

Overnachting in

hotel in Turkmenbashi

Dag 10

Vandaag een lange rijdag van ruim 250 km. Het eerste gedeelte rijden we over de geasfalteerde highway richting Balkanabat. We passeren de plaatsen Dzhebel, Oganly en Hudajberdy. Op een gegeven moment houdt het asfalt op. We lunchen bij een familie thuis in Adjikuyi. Het is gebruikelijk in Turkmenistan om je eigen voedsel mee te nemen en als dank een deel achter te laten. Soms geeft men ook een klein geldbedrag. Nabij Adjikuyi ligt ons tentenkamp aan de voet van de Sekidag in The Great Balkan. In minder dan 10 km wandelen we vanaf Adjikuyi naar ons tentenkamp

Overnachting in

Tentenkamp aan de voet van de Sekidag

Dag 11

Vandaag laten we de tenten staan. We maken een mooie wandeling in de Sekidag. Onze klim begint bij de heilige plek Danata (435 m). Via schapenpaadjes en langs rotsen gaan we steeds hoger met mooie vergezichten. Af en toe moeten we een stukje klauteren. Er zijn wat hoogtevreesgevoelige en nogal steile stukjes vandaag. De kans om een vos te zien is aanwezig. Arenden cirkelen in de lucht. Het doel is het plateau op een hoogte van ongeveer 1050 meter te bereiken. In de schaduw van de paar grote junipers vindt de picknicklunch plaats. We dalen via een andere route af naar ons kamp. Ook in de afdaling bevinden zich een paar steile stukjes.

Wandeling: 10,7 km, 800 meter stijgen en dalen, ca. 5,5 uur.

Overnachting in

Tentenkamp aan de voet van Sekidag

Dag 12

Na het ontbijt wandelen we ca. 5 km voor de landcruisers uit. Vervolgens rijden we naar de stad Balkanabat waar we voor de lunch aankomen. We overnachten in een prima hotel met een grote tuin, échte kamers met een douche en een heerlijk bed. Na de lunch is er tijd om de omgeving te bekijken en een bezoek in gepaste kleding te brengen aan de bazaar Bereket. Er komen zelden toeristen en wij worden hier bekeken. 's Middags kun je even heerlijk ontspannen in het hotel. Soms is er water in het kleine zwembad en er is een grote tuin met een paar volières. Na een drankje aan de bar vindt het diner in het hotel plaats.

Overnachting in

hotel in Balkanabat

Dag 13

We verlaten Balkanabat. Na 1,5 uur rijden bereiken we de olievelden bij de opgedroogde 'moddervulkaan' Boyadag. In het kustgebied bij de Kaspische Zee bevinden zich meer dan 50 vulkanen die het uiterlijk hebben van grote zandbergen tot 100 meter hoog. Een aantal van deze vulkanen wordt nog geëxploiteerd vanwege gas en olie. Het gebied is bezaaid met ja-knikkers, ook wel de 'nodding donkeys' genoemd. Tijdens onze wandeling (4,5 km) zal het doodstille landschap zonder begroeiing en zonder levend wezen vervreemdend aandoen.

Na deze wandeling en onze picknicklunch rijden we ca.130 km verder naar ons kamp bij Dehistan. Deze stad was belangrijk in de tijd van het Rijk van Khorezmië. Ze nam een vooraanstaande plaats in op de handelsroute van diens hoofdstad Kunya Urgench in het noorden van het huidige Turkmenistan naar de zuidelijk gelegen handelssteden van Perzië (het huidige Iran). Toen de rivier, die de stad van water voorzag opdroogde, is de stad langzaam verdwenen. De huizen in het nabij gelegen Madau zijn voor een groot deel gebouwd met de bakstenen van Dehistan. We bezoeken de begraafplaats die bij Dehistan hoorde. Door de eeuwen heen hebben de nomadenstammen hier hun dierbaren begraven. Ook nu nog wordt de begraafplaats gebruikt door dorpen in de omgeving. Bij de begraafplaats staat de oudste vrijdagsmoskee van Turkmenistan waar de originele mihrab voor een groot deel bewaard is gebleven. We slaan onze tenten op naast de ruïnes van Dehistan. Terwijl de zon ondergaat, maken we een korte wandeling (2,5 km) en kunnen we in één van de twee minaretten klimmen om het originele mozaïekwerk op de oude medressapoort te bewonderen. We eten op het 'terras' van één van de huisjes.

 

Overnachting in

tentenkamp bij Dehistan

Dag 14

Na het ontbijt lopen we ruim 6 kilometer door de woestijn in de richting van Madau. De landcruisers pikken ons op om verder te rijden naar het grote woestijndorp Madau in de zandduinen. Na het wat eentonige landschap rijden we een berggebied in met mooi gekleurde bergen. Omdat we op 2 km afstand de grens met Iran passeren, wordt er gepatrouilleerd. In het vruchtbare stuk land worden meloenen verbouwd. We rijden langs de  kloven van de droge Sumbar rivier. We picknicken op een mooie plek bij wat struiken. Terwijl de lunch wordt bereid, is er tijd om een stukje te lopen in het bijzondere landschap. Onderweg naar ons tentenkamp bij de Moon Mountains doemen maanlandschappen op die zich uitstrekken ten zuiden van de stad Serdar (Gyzylarbat). Het is een bizar, vrijwel onbegroeid en grillig landschap. De kans op het vinden van fossielen is groot.

 

Afhankelijk van hoeveel tijd ons nog rest voordat het donker wordt, stappen we uit de landcruisers via Torqay naar ons tentenkamp te wandelen (ca. 8 km, kleine 2 uur). Torqay is een ijzeren driepoot op een hoogte van 641 meter met een fantastisch uitzicht naar alle kanten.

Overnachting in

Tentenkamp Moon Mountains

Dag 15

Mochten we gisteren direct naar ons tentenkamp zijn gereden, dan wandelen we na het ontbijt via een smal pad dat door lokale jagers naar het uitzichtpunt Torqay waar we van het mooie uitzicht genieten (wandeling ca. 5,5 km, 230 meter stijgen en dalen). We verlaten het maanlandschap en wandelen ca. 7 km voordat de landcruisers ons weer oppikken. Met een beetje geluk woont een van de chauffeurs in de stad Serdar (betekent 'rode stad') en worden we uitgenodigd om bij zijn familie te lunchen. In Serdar kunnen we op de bazaar rondwandelen, een leuke lokale markt. Ook Kowata ('vader der grotten') is een perfecte plek om te lunchen én het ondergrondse meer te bezoeken dat voor een deel gevuld is met mineraalhoudend water. Wie zin heeft daalt 60 meter af met een trap om in het meer te zwemmen. Het meer, met een constante temperatuur van zo'n 37 graden Celsius, is populair onder de lokale bevolking. In Geok Depe brengen we een bezoek aan de moskee die een blauwe koepel heeft en van een traditionelere stijl is dan de moskee in Turkmenbashi. De moskee werd gebouwd ter nagedachtenis aan de duizenden Turkmenen die hier in 1879 sneuvelden in de Slag om Geok Depe tegen de modern uitgeruste legers van de Russische Tsaar.

De komende twee nachten proberen we in de Chuli Mountains te verblijven. Of 't lukt hangt van de president af. Omdat hij in deze omgeving een woning heeft, wil hij graag weten wie er in zijn nabijheid verblijft. Het alternatief is om op deze dag naar Saiwan te gaan voor één nacht, een mooie plek met de mogelijkheid een wandeling te maken. Er bevindt zich hier een mausoleum, de restanten van een oud fort en enorm grote moerbeibomen aan een stroompje. Picknicken doen we onderweg of bij Saiwan.

Overnachting in

Tentenkamp bij Chuli Mountains/Saiwan

Dag 16

Na het ontbijt brengen de landcruisers ons in amper 10 minuten naar het beginpunt van de wandeling die ons naar en door de schitterende Leopard Gorge voert met als doel een natuurlijke bron. Vanaf de afdaling naar de kloof is het een deel op en neer dezelfde route naar de bron. Als je de wandeling te lang vindt kan je in de kloof in de schaduw wachten. Tot aan de afdaling is het 6 km om vanaf daar in 3,5 km naar de bron te wandelen. Vanavond nemen we tijdens het diner afscheid van de chauffeurs, de kok en de berggids.

Wandeling: 20,3 km, 650 meter stijgen en dalen, 6.30 uur.

Overnachting in

Tentenkamp nabij Chuli Mountains

Dag 17

Na het ontbijt wandelen we naar de weg (2 km ) waar de bus ons opwacht. We rijden oostwaarts naar de restanten van de Seyit Jemaladdin Moskee wat nu een bedevaartsoord is. Vervolgens gaan we naar een paardenboerderij in het gehucht Gawers. Men fokt er de beroemde Teke paarden, de 'trots' van Turkmenen. Na de lunch rijden we terug naar het hotel in Ashgabat waar we in de loop van de middag arriveren. Je hebt heerlijk de tijd om je op te frissen, een douche te pakken en even niéts te doen.

Na het diner maken we nog een 'city-by-night' tour. Parken, monumenten, fonteinen, straten, appartementencomplexen, regeringsgebouwen en commerciële centra, de een is nog mooier uitgelicht dan de ander. Dat Ashgabat ook wel het Las Vegas van Centraal-Azië wordt genoemd, behoeft verder geen toelichting. Turkmenistan, land van contrasten. Na een korte nachtrust vindt de nachtelijke transfer plaats naar de luchthaven voor de vroege terugvlucht naar Nederland/België.

Overnachting in

hotel in Ashgabat

Dag 18

Na hoogstens een paar uurtjes slaap vertrekken we midden in de nacht naar de luchthaven van Ashgabat voor de terugvlucht naar Nederland/België.

NB Programma

Let op: de vermelde wandelduur is exclusief langere pauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met alle deelnemers, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis slapen we 6 nachten in hotels, 10 nachten in tenten en een nacht in een eenvoudig guesthouse (slaapzaal en mogelijkheid om te wassen/poedelen met het water uit een grote waterput). 

 

De hotelovernachtingen zijn in Ashgabat (3), Balkanabad (1) en Turkmenbashi (2). Alle hotels in Turkmenistan zijn staatshotels, gebouwd in de afgelopen 10-15 jaar. De stijl varieert van protserig chique tot grotesk, met enorme kroonluchters in de lobby en veelal witmarmeren buitengevels. Voor de charme kom je hier niet. Ook de hulpvaardigheid van het hotelpersoneel en hun kennis van de Engelse taal laat vaak heel wat te wensen over. Het zal nog wel enige decennia duren voordat dit verandert. Maar de hotelkamers zijn ruim, de bedden goed, en het sanitair functioneert prima. En dat is cruciaal wanneer we de rest van de nachten in tenten overnachten.

 

Het hotel in Ashgabat maakt onderdeel uit van het centrum voor huwelijksregistratie, en was aanvankelijk bedoeld voor verre familie en vrienden. Het heeft dan ook wat romantische elementen zoals een vleugel in de lobby. In Turkmenbashi slapen we in een strandhotel van 16 etages hoog. Het is met name bedoeld om de grote hoeveelheid Turkmeense gasten in de zomervakanties te herbergen, en is dus ook nogal groots opgezet. Het heeft zowel een (verwarmd) binnen- als een buitenzwembad. Het hotel in Balkanabad wordt met name gebruikt door zakenreizigers die in de regio op bezoek zijn bij bedrijven in de energie industrie. Alle drie de hotels zouden onder Europese normen 3 sterren krijgen. Alle hotels beschikken over 1- en 2-persoonskamers.

 

We kamperen in de vrije natuur, er zijn immers geen campings. Bijna elke nacht (alleen dag 8 en 9 dezelfde kampeerplaats) zetten we de tenten elke keer op en breken we deze zelf af. Daarbij is het lokale chauffeursteam ook behulpzaam. Ieder koppel of individu krijgt dezelfde tent voor de hele reis. Iedereen krijgt ook een gemarkeerde matras en slaapzak, een kussentje en kussensloop. De tenten, matrassen en slaapzakken zijn van Europese fabrikanten, maar blijven gevoelig voor schade, met name aan ritsen en door doorns aan struikgewas. Er gaat dan ook altijd wat reserve materiaal mee. De tenten zijn koepeltenten die volledig afsluitbaar zijn (i.v.m. insecten). Ze zijn vrij laag (90 cm max. hoogte) om minder vatbaar te zijn voor wind en zand. Je kunt er dus alleen op de knieën in- en uit kruipen. Voor 2 personen die een tent delen, is er een driepersoonstent; daarmee blijft er plek over om persoonlijke bagage te plaatsen. Voor mensen die een individuele tent boeken, is er een tweepersoonstent beschikbaar.

 

Matrassen zijn dunne (6cm) opblaasbare luchtbedden (type thermorest). Wie liever een wat dikker matras heeft, raden we aan om dat zelf mee te nemen.

 

Slaapzakken zijn voldoende warm om tot zo’n 5 graden boven nul een comfortabele warme nacht te hebben. Verder hebben we kruiken voor koude nachten. Een eigen slaapzak meenemen mag natuurlijk ook, maar hoeft niet. We raden wel aan om een eigen binnenslaapzak mee te nemen.

 

Aangezien we in de natuur kamperen, zijn er geen sanitaire voorzieningen aanwezig. Een toiletplek duiden we aan wanneer we de locatie van het kamp en de tenten hebben bepaald (daar komt dan ook een afvalemmer voor het toiletpapier). Er is water om handen, gezicht en voeten te wassen. Om tanden te poetsen gebruiken we flessenwater. We gebruiken bij voorkeur grote hervulbare tanks van 20l, waaruit we dan op ieders verzoek de eigen drinkflacon bijvullen. Voor douchen en haren wassen is tijdens het kamperen geen mogelijkheid. Wel komen we soms langs waterputten, en als de pompbediende aanwezig is, dan kunnen we daar gebruik van maken.

Opladen van accu's

In de jeeps kan er opgeladen worden. Een powerbank meenemen is een aanrader, omdat iedereen wel iets op te laden heeft. In de hotels kan je ook opladen waarbij de stekkers dezelfde zijn als in Nederland/België.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen. Zelfs in de hoofdstad Ashgabat kan het lastig zijn om een passend restaurantje te vinden, laat staan om de menukaart te ontcijferen. Indien aanwezig en mogelijk zijn voor onderweg lokale cafeetjes en restaurantjes gereserveerd voor de lunch. Als we na een lange dag bij een hotel aankomen, blijven we in het restaurant van het hotel eten. De ontbijtbuffetten in de hotels zijn internationaal georiënteerd. Lunches en diners in openbare gelegenheden zijn eenvoudig maar lekker, en hebben meestal een Aziatisch of Turkse invloed. Waar mogelijk wordt vers gebakken vis geserveerd. Brood en verse kruiden maken hiervan altijd een vast onderdeel uit.

 

Wanneer we met de jeep onderweg zijn kunnen we als lunch brood, kaas, ei, jam, fruit, tomaat, soep uit een pakje en warme drank verwachten. Tijdens wandelingen krijgen we een lunchpakket mee. Op de kampeerlocaties wordt als diner meestal een eenpansgerecht bereid, dus een rijk gevulde soep, waarin vlees, groenten en aardappel, rijst of pasta verwerkt is. Ook als je vegetarisch wilt eten, kan dat prima. Maaltijdvariatie of haute cuisine moet je op deze kampeertrektocht (met een aantal hotelovernachtingen) niet verwachten, wel gezond en smakelijk eten.

 

Op markten zijn ook altijd verse kruiden en zuivelproducten te krijgen en waar mogelijk zullen we deze ook in de maaltijden verwerken. Ook noten en gedroogd fruit hebben we altijd bij ons als snack voor onderweg. ’s Avonds kun je een biertje drinken (of een wijntje, wodka, of cognac) die in hotels, restaurants en op lokale markten verkrijgbaar zijn.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 18 jaar.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (zie prijsinformatie)
 • Lokale transfers en stadsvervoer in Ashgabat in minibus of touringcar
 • Transport buiten Ashgabat met comfortabele jeeps, inclusief bagagevervoer
 • Verblijf in hotels in Ashgabat, Balkanabad en Turkmenbashi-Awaza (6 nachten)
 • Verblijf in tenten (10 nachten)
 • Verblijf in pelgrimsoord (1 nacht)
 • Toeristenbelasting (tijdens verblijf in hotels)
 • Alle maaltijden
 • Tenten zijn voorzien van slaapmatten, slaapzakken, kussens en kruiken
 • Kampeertafeltjes en krukjes
 • Toilettent 
 • Entree toegang Nationaal Museum
 • Lokale Engelstalige gids met cultuur- en historische kennis
 • Diensten van een lokale niet-Engelstalige wandelgids
 • Diensten van chauffeurs (tevens koks)
 • Uitnodigingsbrief voor aanvragen en verkrijgen Turkmeens visum)
 • SNP reisleider
 

Niet inbegrepen

 • cameraticket Nationaal Museum
 • eventuele inentingen
 • slaapzak en matrasje 
 • reis- en/of annuleringsverzekering
 • persoonlijke uitgaven (souvenirs, tussendoortjes, etc.)
 • fooien
 • visum en aankomstbelasting bij aankomst Ashgabat (US$ 109 pp)

Over de activiteiten

Doordat het land zo groot is en we verschillende typen landschappen gaan ervaren, moeten we aardig wat kilometers afleggen met soms lange reisdagen. Daar waar asfaltwegen aanwezig zijn kan dat in relatief comfort en met een redelijke snelheid. Het reizen door Turkmenistan vindt vaak plaats over slecht onderhouden wegen met kuilen en gaten, over wasbord, door grind of zandpaden en door een enkele rivierbedding. Om deze reden moet je geen last hebben van wagenziekte of rugklachten. In elke jeep zit één persoon voorin en twee personen  achterin. We stoppen geregeld om even bij te komen, de benen te strekken, van plaats te wisselen of gewoon omdat er wat moois te zien is.

 

Met deze pioniersreis maken we relatief korte wandelingen met weinig hoogteverschil. Je went hierdoor aan het warme klimaat en de stof en wind. De iets langere en zwaardere wandelingen vinden plaats in de Balkan en Kopetdag. Het maximale hoogteverschil op deze reis bedraagt 850 meter stijgen en dalen. Met de wandelingen bestaat de ondergrond van rotsachtig, losse keien, grind en zand en af en toe een plukje gras, struikgewas met hier en daar een stroompje water. Stevige, enkelhoge, waterdichte wandelschoenen en afritsbare lange broeken zijn de beste outfit om al deze soorten terrein het hoofd te bieden. Voor de eerste week zijn lage wandelschoenen of hardloopschoenen voldoende. In het woestijnzand lopen lichtere schoenen natuurlijk aangenamer. 

 

 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Bij deze reis is de vlucht inbegrepen in de reissom. De heen- en terugreis vindt plaats met Turkish Airlines naar Ashgabat v.v.

Vluchtschema 

TK 1958 Amsterdam - Istanbul vertrek 14.40 aankomst 19.00 uur 
TK 0322 Istanbul - Ashgabat  vertrek 20.20 aankomst 01.55 uur 
TK 0325 Ashgabat  - Istanbul vertrek 07.50 aankomst 09.55 uur 
TK 1953 Istanbul - Amsterdam vertrek 15.05 aankomst 17.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema en je e-ticket ontvang je binnen 3 weken voor vertrek.

Turkmenistan heeft een continentaal klimaat; de zomermaanden (juni-augustus) zijn er door het hele land heen droog en erg heet. De temperaturen overdag kunnen dan oplopen tot zelfs 50 graden Celsius, zeker in de laaggelegen delen van het land. In de winter (december-februari) is het koud, maar in het noorden aanzienlijk kouder dan in het zuiden van Turkmenistan. In het noordelijk deel van het land kan het dan regelmatig -20 graden °C worden, terwijl in Ashgabat -10 °C al uitzonderlijk koud is. In de bergen valt er tussen november en maart sneeuw, terwijl de rest van het land daar weinig van ziet. Het regent beduidend meer in de maanden maart en april, maar ook in mei, juni, oktober en november is regen geen uitzondering. In september, oktober en november kunnen zandstormen vormkomen. Aan de kust van de Kaspische Zee en langs de prehistorische oceaanoevers van Yangikala staat vrijwel altijd een behoorlijke wind.

 

Deze reis wordt uitgevoerd in de periodes met de minste kans op neerslag, wanneer de verwachte temperaturen zo aangenaam mogelijk zijn. Dat neemt niet weg dat er altijd een kleine kans op regen bestaat, en dat dagen boven de 30 graden geen uitzondering zullen zijn. De verschillen tussen dag- en nachttemperatuur zullen in ieder geval aanzienlijk zijn, wat fijn is op hete dagen, maar ook behoorlijk koud op koele dagen. Het houdt wel in je kleding op al deze weersomstandigheden moet zijn aangepast. Zomer- en warme kleding tegelijk. Een wind- en regenjack is niet overbodig evenals zonnebrandcrème en een hoofddeksel (verplicht!). 

 

Bij (voorspelde) hevige regenval of zandstormen kan het programma en de overnachtingsplek aangepast worden. In plaats van kamperen, proberen we te eten en slapen bij mensen thuis. Dit zal alleen bij hoge uitzondering plaatsvinden daar een georganiseerde overnachting bij mensen thuis in Turkmenistan verboden is. In deze gevallen worden er twee kamers tot onze beschikking gesteld, een voor de heren en een voor de dames.

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Turkmenistan ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je hebt weinig zakgeld nodig tijdens de reis, want alle noodzakelijke kosten, zoals maaltijden en drinkwater zijn bij de reissom inbegrepen. Ook omdat we een groot deel van onze tijd in de natuur doorbrengen, is er geen mogelijkheid om geld uit te geven. Houdt wel rekening met de aankomstbelasting, visakosten (bij aankomst US$ 109), fooien, souvenirs, (alcoholische) drankjes, eigen extra snacks, eventueel een cameraticket in het Nationaal Museum en andere persoonlijke uitgaven. Als richtbedrag voor fooien houd rekening met een bedrag van ca. US$ 80 pp. Indien je tevreden bent met de service ter plaatse dan is het gebruikelijk een fooi te geven, doch de verplichting heb je hierbij niet.   

 

Pinautomaten tref je aan in Ashgabat,  Balkanabad en Turkmenbashi. Je kunt hier alleen geld pinnen met je Visa credit card. Naast het pinnen met deze Visa-card, worden creditcards vrijwel nergens nog geaccepteerd. Omdat euro’s moeilijk zijn te wisselen, raden we je aan om van te voren cash US$ 300 mee te nemen. De US$ bankbiljetten moeten recent zijn uitgegeven (na 1999), niet beschadigd zijn en er mag niets op zijn geschreven.  Wanneer je US dollars terug krijgt, dienen deze ook onbeschadigd te zijn anders heb je er ter plaatse niets meer aan. 

Tijdens de reis leggen we bijna 2100 kilometer af in Toyota Land Cruisers en Toyota Prado jeeps waarbij we uitsluitend gebruik maken van vervoer overland. De auto's zijn uitgerust met autogordels op voor- en achterbanken en airconditioning. De grotere (en landschappelijk minst interessante) delen van de route zijn grotendeels op asfalt, waar doorgereden kan worden. De kortere, mooiere stukken van de route gaan over slechte of onverharde paden, met de bijbehorende kuilen, hobbels en bochten. Ook al passen we daarop de snelheid aan, deze ritten blijven vermoeiend. 

Natuurlijk is het belangrijk om met een goede conditie aan de reis te beginnen. Maar zeker zo belangrijk is het om met een open blik deel te nemen aan de reis. Dit is een reis door een land waar toerisme nog erg in de kinderschoenen staat en waar wandelreizen een unicum zijn. De lokale partner van SNP heeft ruime ervaring in de berg- en woestijngebieden waar je met deze reis komt. Ook zul je over de nodige flexibiliteit moeten beschikken bij onverwachte situaties die het programma kunnen beïnvloeden, zoals weersomstandigheden of autopech. Het is leuk om voor de reis een blik op Google Earth te werpen en de landschappen waardoor we reizen op satellietbeeld te bestuderen. Je zult zien dat we, ondanks de grote afstanden die wij afleggen, de route maar een kwart van het land bestrijkt, maar uiteraard wel het meest gevarieerde zuidwestelijke kwart.

 • Weekendtas (mét goede bescherming tegen zand en stof)
 • Dagrugzak (15-20 liter) met regenhoes
 • (Self-inflatable) matrasjes 
 • Slaapzak
 • Enkelhoge waterdichte wandelschoenen
 • Lichte wandelschoenen of sandalen (voor steden en eventueel kampementen)
 • Afritsbare broeken 
 • Blouses met lange mouwen (ivm bescherming tegen de hitte)
 • Ondergoed en sokken
 • Regenkleding
 • Wandelstokken (aanrader) 
 • Zonnehoed / pet (verplicht)
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Handdoek
 • Wetties en handgel
 • Powerbank (opladen accu's)
 • Krachtvoer / tussendoortjes  
 • GELDIG paspoort en Letter of Invitation 
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Veldflessen (bestand tegen kokend heet water)
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Waterdichte zakken (waar je hoofdbagage in droog blijft)
 • Lippencreme met UV-filter
 • EHBO Diacure
 • EHBO eenvoudige middelen

Alle bagage tijdens de reis wordt vervoerd met 4x4 jeeps. I.v.m. de beperkte kofferruimte kunnen alleen (zachte) weekendtassen mee en beslist geen harde koffers. Verpak de inhoud van je weekendtas goed in plastic zakken i.v.m. het stof en zand. Ook met deuren en ramen gesloten zal stof en zand binnen weten te dringen in de jeeps. Zorg er ook voor dat je camera-uitrusting goed is beschermd tegen stof en zand. Het spreekt voor zich dat ook het dragen van contactlenzen niet aan te raden is. Er zijn bovendien niet veel mogelijkheden om ze tijdens het kamperen goed schoon te maken.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Al onze reizen worden geleid door ervaren SNP-reisleiders. Het zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Behalve hun liefde voor de natuur, hebben zij ook het enthousiasme voor wandelreizen door mooie landschappen gemeen. Zij zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens uw reis en doen er alles aan om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende Z-scholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis, het werken op hoogte, EHBO in risicogebieden en tijdens trekkings en het werken met local crew management.

Voor je reis naar Turkmenistan heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is op de dag van aankomst in Turkmenistan. 

Een visum is verplicht. Voor het verkrijgen van je visum heb je een uitnodigingsbrief nodig (Letter Of Invitation, afgekort tot LOI). SNP zal de LOI voor je regelen en je per post toesturen bij het reispakket. Deze uitnodigingsbrief moet je bij het inchecken op de luchthaven van Schiphol-Amsterdam en boarden in Istanbul kunnen laten zien. Om de uitnodigingsbrief te verzorgen heeft SNP minimaal 5 weken tijd nodig en de ambassade ongeveer een week.

Dit houdt in dat je minimaal 7 weken voor vertrek deze reis kunt boeken mits wij direct de volgende gegevens van je ontvangen: een goede kleurenscan of digitale foto van de pagina van je paspoort waarop je foto staat; zorg ervoor dat de gehele pagina erop staat en dat er geen weerkaatsing van flitslicht zichtbaar is;

Op de luchthaven bij aankomst in Ashgabat dien je het visum te betalen (kosten US$ 109 p.p.) in uitsluitend Amerikaanse dollars (met onbeschadigde bankbiljetten; denominatie maakt niet uit).

 • een digitale recente pasfoto in kleur (dit hoeft niet dezelfde te zijn als de foto op je paspoort);
 • nationaliteit(en);
 • burgerlijke staat;
 • naam en geboortedatum van echtgenoot/echtgenote en eventuele kinderen;
 • huidig woonadres;
 • laatst genoten beroepsopleiding waarvoor je een diploma, certificaat of licentie hebt verkregen; en de naam en plaats van dat opleidingsinstituut;
 • huidige of laatstgenoten beroep en naam en adres van je werkgever;
 • locatie waar je je visum wenst op te halen;
 • data van eerdere bezoeken aan Turkmenistan en/of data van eerdere aanvraag(en) voor uitnodigingsbrief(en), plus de redenen van eerdere (geplande) bezoeken.

Zodra alle gegevens ontvangen zijn, kan de aanvraag voor de LOI door onze lokale agent in Turkmenistan in behandeling worden genomen. Vraag ons om uitleg of hulp indien nodig.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat je maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Turkmenistan zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. 
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en vóór het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt. Wees voorzichtig met o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, e.d..

Praktisch

 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draagt je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Turkmenistan.

Aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Turkmenistan aangeraden:
- DTP (difterie, tetanus en polio)
- Hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Bijzonderheden: Bij een verblijf van langer dan 3 maanden wordt vaccinatie aanbevolen voor:
- Buiktyfus
- Hepatitis B

Malaria
Op Turkmenistan komt geen malaria voor. Doch laat je altijd voorlichten door een GGD arts hierover.

Dengue en Rabies
Om besmetting met dengue of knokkelkoorts te voorkomen, moet je je beschermen tegen muggenbeten. Rabies kan voorkomen bij zoogdieren. Vermijd contact hiermee.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar hebt weinig tijd door een drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het je uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Over het algemeen is Turkmenistan redelijk veilig voor reizigers. Wel kun je te maken krijgen met corrupte douanebeambten en politieagenten. In Ashgabat moet je ervan uitgaan dat er op iedere straathoek een politieman, vaak undercover, staat die nauwgezet in de gaten houdt wat toeristen doen. Wees hier vooral voorzichtig met fotograferen. 

Reisadvies voor Turkmenistan
Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Turkmenistan vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder reisadviezen bij Turkmenistan).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kopetdag

Turkmenistan - Wandel- en natuurrondreis

mystieke landschappen langs de zijderoute

Kampeertrektocht met hotelovernachtingen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 285 klanten