Wandelvakantie in de Taurus in Turkije

Turkije - Taurus & Cappadocië, 9 dagen Te voet door ongerept hooggebergte

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs tentenkampen en guesthouses

Avontuurlijke wandelaars hebben nu de kans het ruigste, hoogste en mooiste deel van het Taurusgebergte in het Turkse binnenland te verkennen. Inwoners van het bergdorp Cukurbag zetten iedere zomer tentenkampen op voor wandelaars in de ongerepte bergen van Nationaal Park Aladaglar. In de kampen is een kok aanwezig die ons liefdevol van smakelijk eten en drinken voorziet. Andere medewerkers vervoeren de bagage (per paard of jeep) en zorgen dat er na de wandeling een tentje voor ons klaarstaat. Zo is het mogelijk dat je zonder zware rugzak, ver in dit woeste en lege kalklandschap door kunt dringen. Hier geen dorpen, wegen of skipistes, maar vele kleurige inheemse bloemen, bergmeren en fraaie rotsformaties met steenbokken. We sluiten de reis af met een verblijf in Cappadocië, het vulkanisch sprookjesland.

Uniek aan deze reis

  • Wandelen in onbewoond gebied
  • Het kleurrijke sprookjesland van Cappadocië
  • Goede verzorging in tentenkampen
  • Bijzondere ontmoetingen met semi-nomaden
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Turkije - Taurus & Cappadocië

In het kort ziet je programma voor de komende 9 dagen er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst Çukurbağ, overnachting Çukurbağ
  • Dag 2: wandeling Emlivallei, overnachting tentenkamp Emli
  • Dag 3: wandeling naar Sokulupinar, overnachting tentenkamp Sokulupinar
  • Dag 4: wandeling naar Yedigoller, overnachting tentenkamp Yedigoller
  • Dag 5: wandeling naar Suner Tepe, overnachting tentenkamp Yedigoller
  • Dag 6: wandeling naar Sogukpinar, overnachting tentenkamp Sogukpinar
  • Dag 7: wandeling naar Ulupinar, bus naar Cappadocië, overnachting Çavusin
  • Dag 8: wandeling Zerni en Meskenditvallei, overnachting Çavusin
  • Dag 9: einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Nationaal Park Aladaglar. We verblijven hier in een familie guesthouse aan de voet van het majestueuze gebergte, vlakbij de ingang van het park.

Overnachting in

Çukurbağ

Dag 2

Na het ontbijt worden we in een kwartier naar ons basiskamp in de Emlivallei gebracht. We laten onze bagage achter en wandelen naar de Mangircikloof. Tussen jeneverbes- en cederbomen door bereiken we de groene vlakte Alaca Yayla. De uitzichten op de zuidelijke Aladaglar zijn spectaculair. Misschien komen we herders tegen die hier hun kuddes laten grazen. Na de lunch bij een bron dalen we af via Oluksekisi, een oud semi-nomadisch kamp. In ons basiskamp staan de thee en koekjes al klaar. I ’s Avonds kookt de kok een heerlijk maal voor ons. We genieten van de avond midden in de natuur en de miljoenen sterren aan de hemel boven de steile kalkwanden van de Taurus.
Wandeling: 8 km, 650m stijgen en dalen, 5-6 uur lopen

Overnachting in

Emli Kamp

Dag 3

Vermoedelijk worden we gewekt door het vrolijke gekwetter van vogels. Na het Turkse ontbijt in de nomadentent krijgen we een ruim bemeten lunchpakket mee en beginnen aan de wandeling naar het volgende kamp. Het eerste stuk gaat door een open bos van coniferen en sparren, dat naarmate we hoger komen, steeds dunner wordt. Boven op het Eznevitplateau worden we ongetwijfeld uitgenodigd om een kop thee of ayran (typische yoghurtdrank) te komen drinken bij een semi-nomadische familie. Het uitzicht vanaf de hoogvlakte is fantastisch en we maken vast een berg foto's. Vanaf Sakartas dalen we af naar ons tweede kamp: Sokulupinar, op 2000 m hoogte gelegen op een mooie weide met uitzicht, onder enorme kalkwanden. De thee staat al klaar. Na het diner kruipen we gezellig rond het kampvuur.
Wandeling: 15 km, 750m stijgen, 550m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Sokulupinar Kamp

Dag 4

Vandaag maken we de zwaarste klim van de trektocht. Gelukkig alleen met een dagrugzakje, de rest van de bagage gaat op een paardenrug naar boven. Na een korte transfer starten we de wandeling in de Karayakvallei. Het eerste stuk is nog redelijk relaxt, maar al snel vinden we onszelf terug in een indrukwekkend steile kloof op een schier oneindige puinhelling. De klim is steil, maar gelukkig opent de kloof zich en in de weidse vallei is er meer ruimte voor bochten in het pad. Hier worden we misschien al ingehaald door de paarden die de bagage en eten naar boven dragen. Waarschijnlijk gaan ze diezelfde middag nog terug, een hele prestatie, ook voor de begeleiders. Het eind van de lange klim is de Celikbuyduran Pas van 3450 meter hoog. Na een welverdiende lunchpauze bij een bron betreden we de Yedigöller, het Plateau van de 7 Meren. Yedigöller is een glooiende hoogvlakte van bruingrijze kalksteen, omgeven door statige bruine tot roodbruine kalkwanden. In het begin van de zomer is het hier bijna onbegroeid, maar later in het seizoen wordt het steeds groener en komen er ook nomadenfamilies omhoog om hun schapen te weiden. We dalen langzaam af naar het kamp, gelegen op 3100 m hoogte in de buurt van het Büÿük Göl, het Grote Meer. Dit kamp kan alleen te voet bereikt worden en is daarom wat primitiever dan de andere kampen, maar ook hier staan de tenten al klaar en is er meer thee dan we op kunnen.
Wandeling: 13 km, 1600m stijgen, 625 m dalen, 7-8 uur

Overnachting in

Yedigöller Kamp

Dag 5

Vanuit ons hooggelegen kamp is de beklimming van de Suner Tepe (3700 m) relatief eenvoudig. De top ligt in het hart van het Aladaglargebergte en biedt fantastisch uitzicht op het massief en bij helder weer in de verte de vulkanen Hasan en Erciyes. De route is heen en terug hetzelfde en voor het beste uitzicht is het zaak vroeg te vertrekken. Na afloop van de beklimming nodigt het meer uit tot een frisse duik. Of bezoek een semi-nomadische familie in de buurt.
Wandeling: 10 km, 600m stijgen en dalen, 5 uur

Overnachting in

Yedigöller Kamp

Dag 6

Als we na een stevig ontbijt het hooggelegen kamp verlaat, zijn de paarden met onze bagage al op pad. We dalen af naar de Hacervallei, een diep U-vormig gletsjerdal aan de oostkant van de Aladaglar. Door prachtig naaldbos wandelen over gravelpaden verder naar Sogukpinar. Het berglandschap en de vele kleuren van de wilde bloemen vormen een schitterend decor. Aan het eind van de middag bereiken we ons kamp in Sogukpinar ('koude bron').
Wandeling: 14 km, 50m stijgen, 1350 m dalen, 5-6 uur

Overnachting in

Sogukpinar Kamp

Dag 7

We verlaten Sogukpinar en dalen door een pijnbos af naar Ulupinar. Dit authentieke en onaangetaste dorp in de Aladaglar staat ook wel bekend als Barazama. We lunchen in het huis van een dorpsbewoner en hebben nog wat tijd om het lokale dorpsleven te ervaren. Na de lunch rijden we via de Kapuzbasi watervallen naar Cappadocië. De watervallen worden gevoed door smeltwater van sneeuw en gletsjers in de Aladaglar dat via een ondergrondse rivier door de rotsen naar buiten komt. Na een uur of drie rijden komen we aan in ons onderkomen in het dorp Çavusin in Cappadocië. De rest van de middag is vrij.
Wandeling: 7 km, 650 m dalen, 2-3 uur

Overnachting in

Çavusin

Dag 8

Na een korte transfer starten we onze wandeling in de Zemivallei, een groen dal met geërodeerd vulkanisch gesteente, prachtige rotsformaties, grotten en hoge populieren. Aan het eind van het dal kunnen we even een kijkje nemen in de El Nazar kerk voor we in de bus stappen die ons naar de Meskendirvallei brengt. We wandelen langs grotwoningen en andere bouwsels van een oude christelijke beschaving. We steken door naar de Rode Vallei, alweer zo'n prachtig dal in Cappadocië met spectaculaire rotsformaties en ongelooflijke kleuren. Hier kunnen we de verstopte Uzumlukerk en twee andere kerken bezoeken. De grotkerkjes dateren vermoedelijk uit de 8e of 9e eeuw en zijn later nog versierd met fresco's. Het laatste deel van de wandeling voert door de al even mooie Rose Valley.
Wandeling: 5 + 9 km, 6 uur in totaal

Overnachting in

Çavusin

Dag 9

Na het ontbijt zit ons avontuur in het binnenland van Turkije erop.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste nacht in Çukurbağ en de laatste twee nachten in Cavusin overnachten we in guesthouses. 
Tijdens de trektocht in de Taurus slapen we in tentenkampen in de bergen. Je slaapt in een prima tweepersoons koepeltentje, voorzien van matrassen. Je neemt zelf alleen een slaapzak mee. Wel een warme, want tijdens heldere nachten kan er nachtvorst voorkomen. In het tentenkamp vind je ook een kooktent en een ruime eettent. Bij de eerste twee kampen is er een stenen douche- en WC-gebouwtje (alleen koud water), bij de andere kampen zijn WC-tenten. 
Omdat in het kalkgesteente alle regen- en smeltwater verdwijnt in scheuren en spleten zijn er in het Aladaglargebergte nauwelijks beekjes, hooguit in het vroege voorjaar. Alle kampen zijn daarom opgezet op plekken bij een bron die het hele jaar water levert. Het bronwater is fris en goed drinkbaar. Hiermee vul je je drinkflessen en kun je je opfrissen.
Er zijn meerdere organisaties actief die hun kampen soms vlakbij elkaar, soms verder van elkaar hebben. In de kampen overnachten meestal enkele groepen wandelaars (van over de hele wereld) tegelijk. Daarnaast kamperen er soms nomaden met hun dieren (schapen, honden, ezels) in de buurt.

Tegen bijbetaling kun je een eenpersoonskamer en eenpersoonstent boeken.

Maaltijden

Alle maaltijden tijdens de reis zijn inbegrepen, vanaf het diner op dag 2 t/m het ontbijt op dag 9. In Cukurbag en Cavusin ontbijten en dineren we in het guesthouse. Tijdens het kamperen wordt er door de kok een prima ontbijt bereid met brood, tomaten, komkommer en kaas. We krijgen een uitgebreid lunchpakket mee en vullen zelf onze waterflessen voor onderweg. Bij aankomst in het kamp wacht er thee en de kok maakt ’s avonds een goed maal, meestal beginnend met soep en eindigend met fruit.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • alle diners
  • lunch dag 2 t/m 8
  • transfers volgens programma
  • bagagevervoer
  • entree NP Aladaglar
  • lokale gids
  • diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
  • overige entrees
  • verzekeringen
  • fooien
  • uitgaven van persoonlijke aard

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Deze trektocht kan alleen gedaan worden door ervaren bergwandelaars. In het Taurusgbergte lopen we veel over steile puinhellingen zonder noemenswaardig pad en tot ver in de zomer moeten er (soms steile) sneeuwvelden worden overgestoken. We komen geen bordjes of markeringen tegen en op wat nomaden na is het gebied onbewoond. We wandelen en overnachten tot boven de 3000 m hoogte. Het grootste deel van de tocht (m.u.v. Cappadocië)  is er geen mobiel bereik. De wandelingen in het lager gelegen Cappadocië zijn gemakkelijker; hier lopen we veelal over duidelijke zandwegen en smalle wandelpaadjes.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgenoten op het vliegveld van Kayseri of in de eerste accommodatie.

Vlucht informatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Turkish Airlines vanaf Amsterdam via Istanbul naar Kayseri v.v.

 Vluchtschema
TK 1952 Amsterdam Istanbul vertrek om 11.20 aankomst 15.50 uur
TK 2020 Istanbul Kayseri vertrek om 18.25 aankomst 19.55 uur
TK 2027 Kayseri Istanbul vertrek om 10.55 aankomst 12.40 uur
TK 1953 Istanbul Amsterdam vertrek om 14.05 aankomst 16.40 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

 

In het begin van het seizoen (eind juni, begin juli) kan er nog boven de 3000 m nog veel sneeuw liggen in het Taurusgebergte, maar de bijzondere bloemen bloeien al volop. In de zomer kan het overdag in de zon flink warm worden, maar 's avonds koelt het altijd af in de bergen.

In Cappadocië kunnen de temperaturen in de zomer overdag boven de 30 graden. Vanwege de ligging tussen 1000m en 1300m hoogte is de lucht gelukkig droog en koelt het ’s nachts lekker af.

Ga je binnenkort op reis naar Turkije bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen en vaccinaties te halen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Vanaf 2 maart 2020 hebben reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum meer nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen).

Als je op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
In Turkije bestaat een kleine kans een darminfectie op te lopen. Het in acht nemen van hygiënische regels verminderd het gevaar hierop. Loop je toch iets op, dan blijven de verschijnselen meestal beperkt tot 2 of 3 dagen diarree. In Turkije komen ook enkele gevreesde infectieziekten nog voor (buiktyfus, hepatitis etc.). Ook hierop is de kans niet groot, maar toch wat groter dan in ons land.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Malaria
In Turkije komt in beperkte mate in het zuidoosten tussen mei en oktober Malaria voor. Er komt GEEN Malaria voor in het westen en zuidwesten. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.


Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De meeste Turken zien stelen als zo’n beetje het laagste wat je kan doen. Het gebeurt daarom maar zelden dat er wordt gestolen. Je hoeft daarom niet zeer krampachtig alles in de gaten te houden. Wel zullen mensen uit nieuwsgierigheid soms in je spullen grasduinen. Als er veel kinderen in de buurt zijn moet je oppassen. Veel van onze artikelen zijn voor hen machtig interessant.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelvakantie in de Taurus in Turkije

Turkije - Taurus & Cappadocië

Te voet door ongerept hooggebergte

Wandelvakantie langs tentenkampen en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).