Wandelvakantie langs tentenkampen en guesthouses
Uniek aan deze reis
- Wandelen in onbewoond gebied
- Het kleurrijke sprookjesland van Cappadocië
- Goede verzorging in tentenkampen
- Bijzondere ontmoetingen met semi-nomaden
De eerste nacht in Çukurbağ en de laatste twee nachten in Cavusin overnachten we in guesthouses.
Tijdens de trektocht in de Taurus slapen we in tentenkampen in de bergen. Je slaapt in een prima tweepersoons koepeltentje, voorzien van matrassen. Je neemt zelf alleen een slaapzak mee. Wel een warme, want tijdens heldere nachten kan er nachtvorst voorkomen. In het tentenkamp vind je ook een kooktent en een ruime eettent. Bij de eerste twee kampen is er een stenen douche- en WC-gebouwtje (alleen koud water), bij de andere kampen zijn WC-tenten.
Omdat in het kalkgesteente alle regen- en smeltwater verdwijnt in scheuren en spleten zijn er in het Aladaglargebergte nauwelijks beekjes, hooguit in het vroege voorjaar. Alle kampen zijn daarom opgezet op plekken bij een bron die het hele jaar water levert. Het bronwater is fris en goed drinkbaar. Hiermee vul je je drinkflessen en kun je je opfrissen.
Er zijn meerdere organisaties actief die hun kampen soms vlakbij elkaar, soms verder van elkaar hebben. In de kampen overnachten meestal enkele groepen wandelaars (van over de hele wereld) tegelijk. Daarnaast kamperen er soms nomaden met hun dieren (schapen, honden, ezels) in de buurt.
Tegen bijbetaling kun je een eenpersoonskamer en eenpersoonstent boeken.
Alle maaltijden tijdens de reis zijn inbegrepen, vanaf het diner op dag 2 t/m het ontbijt op dag 9. In Cukurbag en Cavusin ontbijten en dineren we in het guesthouse. Tijdens het kamperen wordt er door de kok een prima ontbijt bereid met brood, tomaten, komkommer en kaas. We krijgen een uitgebreid lunchpakket mee en vullen zelf onze waterflessen voor onderweg. Bij aankomst in het kamp wacht er thee en de kok maakt ’s avonds een goed maal, meestal beginnend met soep en eindigend met fruit.
Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.
Deze trektocht kan alleen gedaan worden door ervaren bergwandelaars. In het Taurusgbergte lopen we veel over steile puinhellingen zonder noemenswaardig pad en tot ver in de zomer moeten er (soms steile) sneeuwvelden worden overgestoken. We komen geen bordjes of markeringen tegen en op wat nomaden na is het gebied onbewoond. We wandelen en overnachten tot boven de 3000 m hoogte. Het grootste deel van de tocht (m.u.v. Cappadocië) is er geen mobiel bereik. De wandelingen in het lager gelegen Cappadocië zijn gemakkelijker; hier lopen we veelal over duidelijke zandwegen en smalle wandelpaadjes.
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgenoten op het vliegveld van Kayseri of in de eerste accommodatie.
Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Turkish Airlines vanaf Amsterdam via Istanbul naar Kayseri v.v.
Vluchtschema
TK 1952 Amsterdam Istanbul vertrek om 11.20 aankomst 15.50 uur
TK 2020 Istanbul Kayseri vertrek om 18.25 aankomst 19.55 uur
TK 2027 Kayseri Istanbul vertrek om 10.55 aankomst 12.40 uur
TK 1953 Istanbul Amsterdam vertrek om 14.05 aankomst 16.40 uur
Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.
Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.
In het begin van het seizoen (eind juni, begin juli) kan er nog boven de 3000 m nog veel sneeuw liggen in het Taurusgebergte, maar de bijzondere bloemen bloeien al volop. In de zomer kan het overdag in de zon flink warm worden, maar 's avonds koelt het altijd af in de bergen.
In Cappadocië kunnen de temperaturen in de zomer overdag boven de 30 graden. Vanwege de ligging tussen 1000m en 1300m hoogte is de lucht gelukkig droog en koelt het ’s nachts lekker af.
Ga je binnenkort op reis naar Turkije bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen en vaccinaties te halen indien nodig.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Vanaf 2 maart 2020 hebben reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum meer nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen).
Als je op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Hygiëne
In Turkije bestaat een kleine kans een darminfectie op te lopen. Het in acht nemen van hygiënische regels verminderd het gevaar hierop. Loop je toch iets op, dan blijven de verschijnselen meestal beperkt tot 2 of 3 dagen diarree. In Turkije komen ook enkele gevreesde infectieziekten nog voor (buiktyfus, hepatitis etc.). Ook hierop is de kans niet groot, maar toch wat groter dan in ons land.
EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Malaria
In Turkije komt in beperkte mate in het zuidoosten tussen mei en oktober Malaria voor. Er komt GEEN Malaria voor in het westen en zuidwesten. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
De meeste Turken zien stelen als zo’n beetje het laagste wat je kan doen. Het gebeurt daarom maar zelden dat er wordt gestolen. Je hoeft daarom niet zeer krampachtig alles in de gaten te houden. Wel zullen mensen uit nieuwsgierigheid soms in je spullen grasduinen. Als er veel kinderen in de buurt zijn moet je oppassen. Veel van onze artikelen zijn voor hen machtig interessant.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).