Turkije, Griekenland - Rhodos & Turkse zuidkust, 11 dagen Gastvrij Griekenland en zonovergoten Turkse baaien

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Het zonnige eiland Rhodos is Grieks, maar ligt vlakbij de Turkse kust. Deze afwisselende fietsvakantie laat je proeven van het beste van beide werelden. Start op Rhodos met de vlindervallei Petaloudes en zijn historische hoofdstad, Unesco-werelderfgoed. Steek per boot over naar het Turkse Marmaris. Je verblijft in Akyaka, een mooie badplaats aan de monding van een frisse rivier met “drijvende” restaurants. Fiets langs de betoverende Golf van Gökova en het eiland van Cleopatra. Verken het onbekende, maar landschappelijk zeer aantrekkelijke schiereiland Bozburun. Daarna vaar je terug voor een Grieks slotakkoord op Rhodos. Je hebt vrijwel dagelijks de keuze tussen een lichtere en een zwaardere variant van de route én je kunt een e-bike huren.

Uniek aan deze reis

 • Het ongerepte schiereiland Bozburun
 • Onderwaterwandelweg in de baai van Orhaniye
 • Unesco-werelderfgoed van Rhodos-stad
 • Vlindervallei Petaloudes
 • GPS tracks aanwezig
 • E-bike huur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Turkije, Griekenland - Rhodos & Turkse zuidkust

Rhodos is één van de grootste Griekse eilanden. Hoewel Rhodos drukbezocht wordt door toeristen merk je daar als fietser niet zo veel van. Het toerisme consentreert zich erg in een paar kustplaatsen, maar daar hoort Kalavarda, het uitgangspunt voor deze reis, niet bij. Meteen bij aankomst ontdek je dat Rhodos verrassend groen is. Kalavarda ligt aan de noordwestkust waar de hele zomer door een aangenaam frisse westenwind waait. Deze zorgt ervoor dat extreem hoge temparturen wegblijven. Rhodos is een welvarend en vruchtbaar eiland. In de zomer zal er weinig neerslag vallen maar door het jaar heen krijgt het eiland genoeg water voor de plantages met sinaasappels, perzikken, druiven, vijgen en ander fruit. Er blijft zelfs water over om te bottelen. Tijdens de fietstochten leer je het midden en noorden van het eiland kennen. In dat gebied liggen de antieke stadstaten van Kamyros en Ialyssos, de middeleeuwse stad Rhodos, de kastelen van Kritinia, de vlindervallei van Petaloudes en veel gastvrijwe dorpen met uitnodigende dorpspleinen.

De overtocht naar Marmaris gaat per snelle catamaran. Marmaris zelf is een toeristenmetropool, waar je op de laatste dag in Turkije kunt rondkijken. Vooral de autovrije boulevard bij de oude stad is aantrekkelijk. Het contrast tussen het moderne Mararis en de omgeving is groot. In Çamli lopen de boerinnen in traditionele kledij en op het platteland achter Akyaka zie je landbouwmachines terug uit onze 70-er jaren. Het gebied is heel dunbevolkt met uitgestrekte bossen. Heel bijzonder zijn de kusten en baaien, zowel de Gökova-kust ten westen van Akyaka als het grillige schiereiland Bozburun. Dit gebied is pas sinds een jaar of dertig via goede wegen ontsloten, daarvoor vond alle verkeer met bootjes plaats. Vooral in plaatsen als Bayir en Söğüt is de samenleving nog zeer trationeel. Als er markt is in een van de dorpen, moet je die zeker bezoeken. Akyaka en Orhaniye zijn kleine badplaatsen, de eerste vooral bezocht door Turkse gasten, de tweede vooral door Europese zeilers. Içmeler is het kleine broertje van Marmaris. Je logeert er aan de stille, groene rand van het stadje. De zee is daar en tijdens de hele reis nooit ver weg.

De reis eindigt met een paar nachten in Rhodos-stad. Je kunt er urenlang rondwandelen door de steegjes en over de pleinen van dit middeleeuwse bolwerk waarvan de volledige, vaak dubbele stadsmuur nog intact is. Door de vele byzantijnse kerken, de moskeeën uit de Turkse tijd en de joodse moskee besef je dat Rhodos altijd op het kruispunt van religies heeft gelegen. De historische gebouwen uit de kruisvaarderstijd staan er in volle glorie bij. Alleen van de Kolossos, een van de zeven wereldwonderen, is nooit iets teruggevonden. Vanuit Rhodos-stad varen er dagelijks bootjes naar Symi, een zeer pittoresk eilandje dat groot is geworden door de handel in sponzen.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld word je naar Kalavarda gebracht. Dat is een klein dorp aan de noordwestkust. Het ligt 800 m van zee op een lage heuvel. In Kalavarda krijg je je fiets uitgereikt. ls je aankomst 's ochtends, dan kun je een inrijrondje fietsen of het strand bezoeken. Of je gaat naar Kamiros (3 km van uw hotel) voor de opgravingen van een antieke stad.
Aan het dorpsplein van Kalavarda is het lekker eten op het terras waar ook de oude mannen aan hun koffie of ouzo nippen. Of strijk neer bij een van de visrestaurants aan zee.

Overnachting in

Kalavarda - Hotel Vouras

Dag 2

Rondrit vanuit Kalavarda (20-33-39 of 49 km, 320 of 700 m stijgen en dalen)
Voor je aan de trektocht begint heb je lekker de tijd voor een mooie dagtocht. Kies je voor de lichtere variant, dan maak je een retourrit langs de kust, die hier totaal onbewoond en ongerept is. Je kunt je beperken tot een korte rit tot je de eilandengroep van Chalki in zicht krijgt. Of je fietst door tot de vissershaven van Kamiros Skala. Je kunt ook nog een lus naar de burchtruïne van Kritinia er aan vastknopen. Als je dat gisteren nog niet hebt gedaan bezoek je de opgravingen van antiek Kamiros. De zwaardere variant gaat landinwaarts voor een rit over de kam van de beboste en dus schaduwrijke Profitis Ilias waar veel herinnert aan de Italiaanse periode in de eerste helft van de 20ste eeuw.
Een dagje doorbrengen in het dorp biedt ook genoeg vertier. Lekker even bijkomen aan het rustige strand met een boek onder de schaduw van enkele tamariskenbomen. Voor de fouragering zijn er wat kleine (vis-)tavernes.

Overnachting in

Kalavarda - Hotel Vouras

Dag 3

Kalavarda - Rhodos-stad (42 km, 375 m stijgen en dalen) en naar Turkije
De etappe naar Rhodos-stad volgt een traject dat meestal door het binnenland loopt. Hier liggen mooie dorpen als Theologos en Maritsa, alsmede de beroemde vlindervallei Petaloudes met van juni tot in september duizenden vlinders van de soort Spaanse Vlag die overzomeren in een koel beekdal. Pastida is een groot dorp en zeer geschikt om te lunchen. Een bosrijk traject brengt je tot aan de helling, waarmee je via de achterdeur Rhodos-stad binnenrijdt. Over een heuvel vol antieke opgravingen daal je af naar het centrum. Bij de lichte variant is een route beschreven die deze heuvels overslaat. Deze etappe kun je uitbreiden met een bezoek aan de 200 m hoge Filerimosheuvel met bovenop de opgravingen van een antieke stadstaat en een minder oud klooster (12 km extra). Aan het eind van de middag neem je de catamaran naar het Turkse Marmaris. Na aankomst wordt u naaar Akyaka gebracht (ca. 30 minuten). Dit is een aangename badplaats aan de monding van een korte rivier. Er zijn prachtige restaurants op vlonders in deze rivier.

Overnachting in

Akyaka

Dag 4

Rondrit Akyaka (49,5 of 72,5 km, 600 of 1000 m stijgen en dalen) 
De kust van de Golf van Gökova is betoverend mooi. Dat de fietstocht een retourrit (50 of 70 km) is, is dan ook bepaald geen straf, want bij elke stand van de zon ziet de baai er weer anders uit. Eindpunt voor de zwaardere variant is het goudgele strand van Akbuk met aangename restaurants. De kustweg golft meestal op zeeniveau maar klimt soms even flink tegen de bergflanken omhoog. De tocht kan worden verlengd met een zwaar traject door het prachtige binnenland. Wilt u het juist lichter, dan keert u al om bij een afgelegen taverna.

Overnachting in

Akyaka

Dag 5

Van Akyaka naar Çamli (44 of 59 km, 340 of 440 m stijgen en dalen)
De etappe begint met een lus door een brede vallei die zeer waterrijk en derhalve ook zeer groen en vruchtbaar is. Er is  grote lus voor de zwaardere variant en een kortere voor de lichtere. Er liggen tal van dorpjes waar je gastvrij aanschuift bij het plaatselijk theehuis. Na een klein stuk over een doorgaande weg bereik je de vallei van Çamli waar je overnacht in prachtig traditioneel hotel gelegen in weelderig dal. Na aankomst kun je nog naar het haventje fietsen (3 km) om daar een boottochtje te maken naar Cleopatra-eiland. Hier ligt een zeer bijzonder strand van schelpenzand, dat volgens de legende zelfs de bewondering van Cleopatra oogstte.

Overnachting in

Çamli

Dag 6

van Çamli naar Orhaniye (39 km, 320 m stijgen en dalen)
Een steile klim brengt je in het dorp Yesil Belde, dat in een groen, vrijwel onbewoond landschap ligt. Door een lommerrijk dal langs een bergbeek bereik je de doorgaande weg naar Datça. Hier ligt het langgerekte dorp Degirmenyani waar vooral de fotogenieke moskee met dubbele minaret opvalt. Bij Hisarönü bereik je het schiereiland van Bozburun. Je volgt een stukje van de westkust tot aan de etappeplaats Orhaniye. Het hotel ligt aan een oogstrelende baai. Door het ondiepe water loopt een 'onderwandelwandelpad': met het water tot de knieën kunt u door de baai wandelen.

Overnachting in

Orhaniye

Dag 7

Hoewel een rustdag in Orhaniye beslist tot de mogelijkheden behoort, zou het erg jammer zijn als je de dagtocht naar Sögüt zou overslaan. Deze rit van gaat door het zuiden van het Bozburun-schiereiland met zijn oogstrelende landschappen en authentieke dorpen. Na Orhaniye wordt het snel stiller en de wegen worden smaller. De route slingert op en neer langs de kust via Turgut naar Selimiye. Daarna volgt een steile beklimming en wordt het landschap kaler. Heel levendig is het dan weer in Bozburun, de naamgever van het schiereiland. Söğüt is het meest karakteristieke dorp van de streek. Na Söğüt fiets je kilometerslang door een ongerept landschap, dat eerste vrij kaal is met grillige rotsformaties, maar daarna ineens heel weelderig wordt. Na Bayir, met op zijn intieme dorpsplein een reusachtige plataan die bijna 2000 jaar oud is steek je weer door naar de westkust (63 km, 1000 m stijgen en dalen).
Voor de lichtere variant is er een kortere rit naar de waterval van Turgut en de plataan van Bayir (29 km, 390 m stijgen en dalen).

Overnachting in

Orhaniye

Dag 8

Van Orhaniye naar Içmeler (35 km, 690 m stijgen en dalen)
De lichte variant van de route vandaag leid je terug naar Degirmenyani en volgt dan een prachtig stil en groen traject met een bescheiding helling naar de badplaats Içmeler. De zwaardere route gaat eerst naar Bayir voor een koffiepauze onder de plataan. Na Bayir overheerst de prachtige, bosrijke natuur, en slechts af en toe stuit je op een kleine nederzetting, sommige met restaurant. Ten slotte volgt een spectaculaire afdaling naar Içmeler.
Içmeler is de kleine buurbadplaats van Marmaris: hoewel het hier ook al aardig druk kan zijn, is het allemaal van een wat bescheidener formaat dan in Marmaris zelf.

Overnachting in

Içmeler

Dag 9

Omdat de boot terug naar Rhodos doorgaans pas aan het einde van de middag vaart heb nog tijd genoeg om Içmeler en/of Marmaris te bekijken, te shoppen of van het strand te genieten. De fietstocht naar Marmaris gaat geheel langs zee over fietspaden (12 km, weinig hoogteverschil). Aan het begin van de avond keer je terug in Rhodos-stad. 's Avonds kun je genieten van de middeleeuwse binnenstad die geheel Unesco-werelderfgoed is.

Overnachting in

Rhodos-stad

Dag 10

Je rustdag in Rhodos-stad gebruik je natuurlijk om deze prachtige historische stad te bekijken. Je kunt dat doen aan de hand van onze stadsrondwandeling die je niet alleen bij alle highlights brengt maar ook in de achterafstraatjes en zelfs tussen de dubbele stadsmuren waar je een onverwachte oase van rust aantreft. De rijke historie van Rhodos gaat met name terug in de tijd van de kruistochten. Hoogtepunten zijn onder andere de ridderburcht, de goed gerestaureerde moskeeën, het Turkse badhuis, de pleinen en stadspoorten. Ben je niet voor een hele dag in een stad, dan raden we je aan een excursie te maken naar Symi. Als je geluk hebt, tref je een veerboot die in de ochtend aanlegt bij het Parormitisklooster in het zuiden van Symi en die aan het eind van de middag terugvaart vanuit de pittoreske hoofdplaats in het noorden. Je kunt desgewenst ook de fiets meenemen en de 20 km tussen Panormitis en Symi-stad per fiets afleggen. Door de overbruggen hoogte van 500 m is dit een pittige tocht.

Overnachting in

Rhodos-Stad

Dag 11

Einde van het arrangement
Je wordt met een taxi naar het vliegveld gebracht. Of verleng je vakantie met een verblijf in Kalavarda.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een mix van kleinschalige, familiegerunde accommodaties en wat grotere hotels. De kamers hebben een eigen douche/toilet en bijna overal heb je een balkon of een terras bij uw kamer. De hotels in Turkije beschikken alle over een zwembad en liggen nabij of zelfs aan zee.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. In Kalavarda op dag 2 en in Çamli op dag 5 is het avondeten inbegrepen. In Kalavarda kookt eigenaresse Irini een van haar typisch Griekse specialiteiten voor je. Als er meer mee-etende gasten zijn, dan wordt in de regel een gezamenlijke tafel gedekt en schotelt Irini u een keur aan gerechten voor. In Çamli krijg je een aantal typisch Turkse voorgerechten voorgeschoteld waarna je nog een hoofdgerecht kunt kiezen uit een deel van de kaart. Op alle andere avonden kiest u zelf uw restaurant. In Kalavarda zijn er kleine eetgelegenheden tegenover het hotel en aan het dorpsplein waar je een meze (Griekse tapas) kunt bestellen. Kalavarda herbergt daarnaast enkele gerommeerde visrestaurants. Akyaka is bekend om zijn “drijvende” restaurants. Ze liggen aan de rivier of op vlonders boven de rivier: een heel speciale ervaring. Deze restaurants hebben een zeer uitgebreide menukaart en vooral de keuze aan vis (zoet- en zoutwatervis) is groot. In Orhaniye beschikt het hotel over een bescheiden maar smakelijk restaurant. In Içmeler zijn eetgelegenheden zowel nabij je hotel als in het centrum. De keuze is ruim, van traditioneel Turks tot internationaal. Ook in Rhodos-stad is de keuze zeer groot.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 x diner
 • Transfers op Rhodos van en naar het vliegveld
 • Boottickets Rhodos - Marmaris v.v.
 • ondersteuning pechservice
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • visum Turkije
 • bootexcursie Cleopatra-eiland
 • persoonlijke uitgaven, entrees en verzekeringen
 • fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

Toeristenbelasting (afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,25 en € 2,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Op Rhodos fiets je door de groene heuvels. De hellingen in Turkije zijn pittig, maar de etappes kort, zodat je volop kunt genieten van de rust aan zee. Van vrijwel alle routes zijn er twee varianten in zwaarte.

Extra dagen

Je kunt een extra dag achteraf boeken in Kalavarda of Rhodos Stad óf ergens onderweg naar keuze (NB: in Camli verblijf je op basis van halfpension, elders op basis van logies-ontbijt). Verleng je je reis met een verblijf in Kalavarda op Rhodos dan fiets je op dag 11 van Rhodos naar Kalavarda. Je bagage wordt vervoerd. In Kalavarda staan diverse dagtochten ter beschikking (worden ter plaatse uitgereikt), zowel fiets- als wandelroutes. Een extra overnachting in Rhodos-stad geeft je meer tijd heeft om deze zeer bezienswaardige stad te bekijken of een excursie te maken in de omgeving.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Rhodos.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van charter, Transavia en lijndienstvluchten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Vertrek - en aankomsttijden van charters worden ongeveer één week voor vertrek bekend. Houdt u er rekening mee dat met name in schoolvakantieperiodes deze tijden zeer vroeg of laat op de dag kunnen zijn.

Rond de mei - en herfstvakantie is een chartervlucht meestal alleen mogelijk bij verblijf van één week. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze Sales afdeling.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je wordt bij aankomst van het vliegveld van Rhodos opgehaald en na afloop weer op tijd naar het vliegveld teruggebracht. Wel moeten wij daarvoor op de hoogte zijn van je vluchtgegevens! Denk er aan deze aan ons kenbaar te maken indien je zelf uw vluchten regelt.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Praktische informatie

Je kunt deze reis starten van eind april tot eind juni en van eind augustus tot half oktober. Het voorjaar is een ideale fietsperiode. Het hoogtepunt van de bloei is in april. In het najaar is het tot laat in november meestal aangenaam warm en is het nog heerlijk zwemmen in het nog warme zeewater. Het najaar wordt vaak gekenmerkt door heldere luchten, en na de eerste regenbui beleeft de natuur een tweede lente. In de zomermaanden bieden we deze reis niet aan vanwege de hoge temperaturen en felle zonneschijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Rhodos ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Er zijn op dit moment geen bijzonderheden.

Je paspoort of de ID-kaart dient op de ingangsdatum van het visum nog 240 (180+60) dagen, d.w.z. 8 maanden, geldig te zijn.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Turkije erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Turkse WA-verzekeraars keren een tamelijk laag bedrag uit. Je ondervangt dit gedeeltelijk met een all-risk verzekering voor de auto door een vakantie cascoverzekering af te sluiten.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Voor een verblijf in Turkije heb je een visum nodig voor een verblijf van max. 90 dagen. Het Turkse vakantievisum heeft een standaard geldigheidsduur van 180 dagen met een maximum verblijf van 90 dagen. Het paspoort of de ID-kaart dient derhalve op de ingangsdatum van het visum nog 240 (180+60) dagen, d.w.z. 8 maanden, geldig te zijn.

E-visum
Het visum voor Turkije koop je vooraf online. Je kunt dit e-visum (ETA) hier, op de Engelstalige website van de Turkse overheid, aanvragen en met een creditcard betalen (20 Dollar per persoon). Je kunt het visum ook aanvragen via de Nederlandse website www.evisumturkije.nl. Hier betaal je meer, maar je kunt wel met IDEAL afrekenen. Vakantiegangers die met het gezin of meerdere personen reizen kunnen één aanvraag indienen voor een e-visum voor alle personen. Dit is alleen mogelijk wanneer alle reizigers hetzelfde soort legitimatiebewijs hebben (paspoort of ID-kaart).
Het e-visum moet uiterlijk 3 dagen voor aankomst in Turkije aangevraagd zijn en dien je zelf uit te printen. Je moet bij binnenkomst in Turkije de print kunnen tonen.

Als je op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
In Turkije bestaat een kleine kans een darminfectie op te lopen. Het in acht nemen van hygiënische regels verminderd het gevaar hierop. Loop je toch iets op, dan blijven de verschijnselen meestal beperkt tot 2 of 3 dagen diarree. In Turkije komen ook enkele gevreesde infectieziekten nog voor (buiktyfus, hepatitis etc.). Ook hierop is de kans niet groot, maar toch wat groter dan in ons land.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Turkije zijn geen vaccinaties verplicht.

Malaria
In Turkije komt in beperkte mate in het zuidoosten tussen mei en oktober Malaria voor. Er komt GEEN Malaria voor in het westen en zuidwesten. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Voor een verblijf in Griekenland hebt u geen vaccinaties nodig.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De meeste Turken zien stelen als zo’n beetje het laagste wat je kan doen. Het gebeurt daarom maar zelden dat er wordt gestolen. Je hoeft daarom niet zeer krampachtig alles in de gaten te houden. Wel zullen mensen uit nieuwsgierigheid soms in je spullen grasduinen. Als er veel kinderen in de buurt zijn moet je oppassen. Veel van onze artikelen zijn voor hen machtig interessant.

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_haven_van_rhodos.jpg

Turkije, Griekenland - Rhodos & Turkse zuidkust

Gastvrij Griekenland en zonovergoten Turkse baaien

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen