Tsjechië - Zuid-Bohemen, 8 dagen Op de fiets van Budweis naar Praag

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Fraaie tocht door het Boheemse woud. Je fietst langs golvende landerijen, kasteel Hluboka en de karpervijvers rond Jindrichuv Hrkadec. Bezoek kleurrijke stadjes als Trebon en Tabor, ooit schuilplaats voor predikant Jan Hus. Eindig in historisch Praag, zondermeer één van Europa’s mooiste steden. Maak hier een wandeling naar de Karelsbrug, het Joodse kerkhof en het ‘Gouden Straatje’.

Uniek aan deze reis

 • E-bike mogelijk
 • Eindig in Praag
 • Fiets door merengebied
 • Historische stadjes
 • GPS tracks aanwezig
 • E-bike huur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Tsjechië - Zuid-Bohemen

Het Boheemse woud is het grootste en meest ongerepte natuurgebied van Tsjechië. Het feeërieke middelgebergte vormt al eeuwenlang een inspiratiebron voor sagen, legenden, literatuur en muziek. Vanuit het historische Ceske Budejovice, onder bierliefhebbers beter bekend als Budweis, fiets je langs het beroemde kasteel Hluboka naar Trebon, dat onder toezicht staat van de Unesco. Het landschap is hier vlak tot heuvelachtig en talloze dorpjes met kleurrijke marktpleinen vormen gezellige bakens op je tocht. Door een sfeervol bekenlandschap ga je verder richting Tabor. In de 15e eeuw bouwden de Hussieten, aanhangers van de kerkhervormer Jan Hus, dit stadje bovenop een rots. De vestingwerken en nauwe steegjes maken het stadje praktisch onneembaar, maar het biedt je gastvrij onderdak voor de nacht. Het speciaal voor fietsers aangelegde Hussieten pad voert je over nostalgische plattelandsweggetjes naar de gouden stad Praag. Hier eindigt je arrangement met een rustdag, zodat je alle tijd hebt om de schatten van deze stad op eigen houtje te ontdekken.

Dag 1

Aankomst in Ceske Budejovice, een stad met een rijke historie die je eigenlijk alleen in het oude centrum nog terugvindt. Tevens is de stad bekend vanwege de Budweisbrouwerij.

Overnachting in

Ceske Budejovice

Dag 2

Van Ceske Budejovice naar Trebon: 52 km (340 m stijgen en 290 m dalen).
Vandaag maak je kennis met het afwisselende landschap van het Zuidelijke Bohemen met uitgestrekte bossen en vele meren en dammen. Je bereikt al snel kasteel Hluboka, een imitatie van Windsor Castle in Engeland. Als je het kasteel, met diverse collecties kunstvoorwerpen, uitgebreid wil bezichtigen, dan is dat vandaag mogelijk. U rijdt daarna door het merengebied van Trebon, onderdeel van het UNESCO Biosphere Reserve met een grote rijkdom aan inheemse flora en fauna. Over het platteland met kleurrijke dorpjes fiets je naar Trebon, een klein kuuroord. In de goed bewaarde oude stadskern vind je het kleurige marktplein.

Overnachting in

Trebon

Dag 3

Van Trebon naar Jindrichuv Hradec: 48 km (290 m stijgen en 250 m dalen)
Je verlaat Trebon en zet koers richting Jindrichuv Hradec. Trebon kent een rijke historie op het gebied van visteelt. Het stadje wordt omgeven door een uniek systeem van visvijvers en kanalen dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. De fietsroute van vandaag leid je door het heuvelachtige landschap van de Bohemen. Onderweg passeer je tal van bossen en kleine meertjes. Door een afwisselend gebied met kleine gehuchten bereik je Jindrichuv Hradec.

Overnachting in

Jindrichuv Hradec

Dag 4

Van Jindrichuv Hradec naar Tabor: 48 km (340 m stijgen en 370 m dalen).
Een dag vol culturele hoogtepunten. Startpunt Jindrichuv Hradec is een prachtig plaatsje. De stad, die vroeger Neuhaus heette, heeft een groot kasteel, grote kerken en kleurrijke huizen in de oude binnenstad. Nadat je de stad verlaten hebt, kom je in Cervena Lhota, ofwel 'rood kasteel'. Het kasteel ligt in het water en kan bezocht worden. De ruïne Kozi Hradek is de volgende halte. Dit nationale cultuurmonument wordt drukbezocht door de Tsjechen zelf. Even verder bereik je Tabor, historisch gezien een zeer interessante plaats. In de 15e eeuw was het het toevluchtsoord van de predikant Jan Hus. Tabor heeft een gezellig oud centrum met smalle straatjes.

Overnachting in

Tabor

Dag 5

Van Tabor naar Benesov: 56 km, 490 m stijgen en 560 m dalen.
De langste etappe van je fietsvakantie voert in noordelijke richting naar Benesov. Je peddelt door kleinschalige landbouwgebieden afgewisseld met stukken bos en tussenliggende dorpen met natuurlijk de ondertussen vertrouwde karpervijvers. Er dient regelmatig geklommen te worden; je klimt vandaag boven de 600 meter uit. De klimmetjes zijn echter kort en daarmee goed te doen. Na Votice daal je langzaam weer wat af naar Benešov dat op 360m ligt.

Overnachting in

Benesov

Dag 6

Van Benesov naar Praag: 49 km (430 m stijgen en 550 m dalen).
In Benesov kan je kasteel Konopiste bezoeken voordat je naar de eindbestemming Praag vertrekt. De etappe van vandaag voert voornamelijk door rustige bossen en kasteelparken. Het is duidelijk dat we het merengebied definitief achter ons hebben gelaten, uitgezonderd de immer aanwezige karpervijvertjes. Je komt regelmatig korte hellingen tegen maar uiteindelijk daal je meer dan je stijgt. Bij het stadje Týnec-na-Sázava fiets je langs de rivier de Sázava, een zijrivier van de Vlátava (Moldau). Deze rivier heeft je uitgeleide gedaan in Ceské Budejovice aan het begin van de reis en zal je in Praag weer begroeten.

Overnachting in

Praag

Dag 7

Rustdag in Praag.
Vandaag heb je de hele dag de tijd om deze stad met zijn talloze bezienswaardigheden uit heden en verleden te bezoeken.

Overnachting in

Praag

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede middenklasse-hotels op kamers voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. De lunch koop je zelf onderweg in. Voor het diner kun je terecht in je accommodatie of je zoekt een restaurant op.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Nederlandstalige routebeschrijving
 • Kaartmateriaal
 • Bagagevervoer

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Het niveau van de tochten is middelzwaar. Je fietst ca. 35 tot 65 km per dag door een bosrijke, heuvelachtige omgeving. Er dient elke dag wel geklommen worden, maar de klimmetjes zijn niet lang en niet heel steil. Op enkele dagen kun je kiezen tussen een korte en een lange variant van de route.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement overal een rustdag boeken. Met name Ceske Budejovice en Praag zijn geschikt voor extra nachten.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Ceske Budejovice is ca. 1000 km. Je kan je auto in Ceske Budejovice (betaald) parkeren. Deze parkeerplaats kan je het beste vooraf reserveren (zie aanvullende opties). Op de laatste dag van het arrangement reis je per trein terug van Praag naar Ceske Budejovice. Je fiets kan mee in de trein voor een klein bedrag. Je kunt ook een transfer reserveren (zie transfers).

Treinreis

Wil je vanuit Nederland per trein te reizen, dan kies je een treinreis naar Ceske Budejovice. Vanaf Ceske Budejovice reis je op eigen kosten per taxi naar het eerste hotel. Het arrangement eindigt in Praag. Hier vandaan reis je per trein terug naar Nederland.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Ceske Budejovice    08:08 - 19:58 2
Praag – Amsterdam CS    10:32 - 23:00 1

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Praag.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Praag reis je verder per trein (ca. 2 1/2 u) naar Ceske Budejovice. Vanaf Ceske Budejovice reis je op eigen kosten per taxi naar het eerste hotel. Het arrangement eindigt in Praag. Hier vandaan reis je per vliegtuig terug naar Nederland.

Je kan dit arrangement dagelijks starten van half april tot half oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar zuid-Bohemen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.
In Tsjechië is het dragen van een fietshelm voor fietsers jonger dan 18 jaar wettelijk verplicht.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Tsjechië heb je paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur ervan.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Tsjechië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Tsjechië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Is je verzekering niet geldig in Tsjechië, dan kun je aan de grens een korte-termijnverzekering afsluiten.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Tsjechië zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zicht_op_jindrichuv_hradec.jpg

Tsjechië - Zuid-Bohemen

Op de fiets van Budweis naar Praag

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten