121033banner

Tsjechië - Bohemen, 12 dagen Door het ’Boheems Paradijs’

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit sfeervolle, historische hotels

Schitterende mix van Centraal-Europese cultuur en natuur. Maak mooie, rustige wandelingen over het glooiend Boheemse heuvelland, langs de grillige zandsteenzuilen van Cesky Raj en door de wouden van Sumava. Bezoek statige kuuroorden, massieve burchten, historische kloosters en kerken. Passende afsluiting in monumentaal Praag. Onderweg uitstekend overnachten in sfeervolle hotels.

Uniek aan deze reis

 • Mix van lichte wandelingen en cultuur
 • Slot in Praag
 • Van 19e eeuwse Boheemse kuuroorden tot de wouden van Sumava
 • Verblijf temidden van de zandsteenpilaren van Cesky Raj
Zwaarte
Comfort

Blog spectaculair Tsjechie

Trutnov, Lachov, verkeersborden met klinkende namen gaan aan me voorbij aan de kant van de weg. Lex van den Bosch is onderweg naar Broumovsko, een tegen de Poolse grens geklemde streek rond de plaats Broumov met beboste bergen, golvende heuvels en grillige gevormde rotsformaties. Lees verder...

Dag tot dag

Tsjechië - Bohemen

Het Tsjechische Bohemen was zeer geliefd bij Goethe, Chopin, Kafka en keizer Franz Josef. Zij kwamen er graag kuren vanwege de heilzame werking van het water van voorname oorden als Františkovy Lázne (Franzensbad), Karlovy Vary (Karlstad) en Mariánské Lázne (Marienbad). Nog steeds is een reis naar Bohemen, een streek van zalige rust, ongerepte natuur en vele monumentale stadjes, meer dan de moeite waard. In het spoor van de ‘groten der aarde’ maken we historisch getinte wandeltochtjes door prachtige parken, langs pastelkleurige villa's en statige kuurhotels.Vanuit het middeleeuwse mijnwerkersstadje Kasperske Hory verkennen we de rijke natuur van het Bohemer Woud. Uitstekende wandelpaden en kleine weggetjes voeren ons hier over glooiende landerijen en door drassige bosgebieden, waar we een goede kans hebben op het ‘spotten’ van everzwijnen en reeën. We horen er het beroemde ruisen van de rivier de Vltava ofwel Moldau. Het inspireerde de bekende Tsjechische componist Smetana tot het schrijven van zijn wereldberoemde symfonische gedicht. Langs de zoom van het Boheemse woud vinden we imposante kloosters, kerken en kastelen, zoals Kasperske Hory. In het Nationale Park Sumava maken we een wandeling langs het ongerepte oerbos van Boubin. Ook bezoeken we Cesky Raj, ook wel het ‘Boheemse Paradijs’ genoemd. Weer en wind boetseerden hier hoge, indrukwekkende zandsteenpilaren. We volgen er de ‘Keizersweg’ en bereiken een prachtig uitzichtpunt waar we het feeërieke landschap kunnen overzien. We besluiten onze reis in prachtig Praag, dat terecht tot de mooiste steden van Europa wordt gerekend. We zien de beroemde Karelsbrug over de Moldau, bezoeken de levendige, historische wijken Stare en Novo Mesto en slenteren door de smalle steegjes van de Mala Strana.

Dag 1

Per dagtrein reizen we naar Tsjechië. U arriveert 's avonds in Cheb, waar een bus staat te wachten om ons naar Chodová Planá te brengen.

Overnachting in

Chodová Planá - Hotel U Sladka

Dag 2

Mariánské Lázne is het mooist gelegen kuuroord van Bohemen. De toon wordt er gezet door villa’s en okerkleurige kuurhotels die in weelderig groene parken verborgen liggen. Mariánské Lázne was het lievelingskuuroord van beroemdheden als Goethe, Chopin, Kafka en keizer Franz Josef. Vanochtend kunt u zich vergapen aan alle pracht en praal, die zich verspreid in de grote parken bevindt. In de Kreuzbrunnenkolonade passeert u meerdere heilzame bronnen. Wie wil, kan het water uitproberen, wellicht met een speciale kuurbeker. Ochtendwandeling: ca. 5 km; 2,5 uur; 100m stijgen en dalen.
's Middags bezoeken we het oude Franzenbad, Frantiskovy Lazné. Dit kuuroord is in de Napoleontische tijd gesticht sinds 1890 is er niet veel meer veranderd. Het is een sfeervol en authentiek kuuroord met fraai gepleisterde stadsvilla's en mooie parken.

Overnachting in

Chodová Planá - Hotel U Sladka

Dag 3

We beginnen de dag (na een korte transfer) in het dorpje Kladska. Na een korte wandeling over plankieren door het veen van Kladska, daalt u via bospaden af naar Mariánské Lázne tot aan de geneeskrachtige bronnen en de fontein vlakbij de kolonade van Mariánské Lázne. Hierna bezoekt u de houten Russisch-Orthodoxe kerk van Mariánské Lázne. 's Avonds eten we in een restaurant in de stad. Wandeling: 12 km, 4-5 uur; 50 m stijgen en 300 m dalen.

Overnachting in

Chodová Planá - Hotel U Sladka

Dag 4

's Morgens brengt de bus u naar het op een rots boven de rivier gelegen vestingstadje Loket. Van daar loopt u door het romantische dal van de Ohre naar de door de natuur gebeeldhouwde rotsen van Svatosske Skaly. Hier zijn veel bijzondere veldspaatkristallen te vinden. De gebroeders Grimm deden hier inspiratie op voor hun sprookjes. De rivier verder stroomafwaarts volgend, eindigt de wandeling nabij het kuuroord Karlovy Vary. Ochtendwandeling: 11 km, 3 uur; 100 m stijgen en 150 m dalen. Daarna rijdt u per bus naar Karlovy Vary, het grootste Boheemse kuuroord. U maakt een kleine kuurrondwandeling door een stukje van de stad, waar u bezienswaardigheden als het immense Grand Hotel Pupp en een mooi park in de omliggende heuvels vindt. U bezoekt de colonnade, de heilzame bronnen en het mooie centrum.

Overnachting in

Chodová Planá - Hotel U Sladka

Dag 5

Vandaag reist u naar de glooiende beboste bergen van het Boheemse Woud (totaal ca. 3,5 uur rijden). Onderweg ziet u landerijen die worden afgewisseld met stukjes bos of houtwallen. Vriendelijke heuvels doorsneden door diepe rivierdalen met af en toe kastelen en grote kloosters. Onderweg maken we twee korte wandelingen.  In het in Engelse stijl aangelegde park van slot Lazen staat de barokke uitzichttoren Bolfanek. Van daar heeft u bij helder weer een prachtig uitzicht op het gebied waar u de komende dagen doorbrengt. We wandelen door het park en vervolgens naar Chudenice (2 km., 1 uur wandelen). Na de lunch gaat u per bus verder naar het dorpje Chlumska, vanwaar we een rustige wandeling maken naar de zeer fraai gelegen waterburcht van Svihov, de meest gave van Tsjechië (5 km, 1,5 uur wandelen). Dan rijden we via de na een grondige restauratie weer heropende barokke Klatovy Lékárna (apotheek van Klatovy) naar het hotel in Kasperské Hory, aan de rand van het Boheemse Woud.

Overnachting in

Kasperské Hory - Hotel Kasperk

Dag 6

Na een korte bustransfer naar Kubova Huté leert u een geheel ander gezicht van het Boheemse Woud kennen: een klein oerbos. U maakt tijdens de wandeling kennis met het oerbos dat zich uitstrekt over de flank van de Boubin met zijn 1363 m de hoogste top van het Boheemse Woud. Dankzij het vochtige klimaat en de geïsoleerde ligging vinden we hier de oudste en hoogste bomen van het Boheemse Woud. Lengte 11 km, 350 m stijgen en 550 m dalen, 4 uur. Na de wandeling rijden we weer naar Kasperské Hory terug.

Overnachting in

Kasperské Hory - Hotel Kasperk

Dag 7

Het oude bergstadje Kasperske Hory vormt het middelpunt van de wandeling van deze dag. In de omgeving van het stadje ziet u de imposante burcht van Kasperk. In Kasperske Hory bezoekt u het interessante Böhmerwald (Sumava)-museum. Door een romantisch dal loopt u naar Popelna. In deze streek werd vroeger goud gedolven. Vanuit Popelna wacht ons een kort ritje terug naar het hotel. Wandeling 15 km; 5 uur; 400 m stijgen en 300 m dalen. Wilt u alleen de eerste helft van de wandeling meelopen, dan heeft u nog extra tijd in Kasperske Hory.

Overnachting in

Kasperské Hory - Hotel Kasperk

Dag 8

Vandaag een verplaatsingsdag per bus. Onderweg heeft u enige uren de tijd om de benen te strekken in het fraaie middeleeuwse stadje Kutna Hora. Eens was dit door de zilverwinning de tweede stad van Bohemen. De architectuur van het centrum uit die tijd kon zich meten met die van de huidige hoofdstad. Helaas heeft een grote brand in 1770 veel van de oude kostbaarheden verwoest, maar wat er nog staat, is een rondgang door de kleine straatjes zeker waard. Vooral de gotische kathedraal, met haar bijzondere dak en volgens velen de mooiste van het land, is fraai. Aan het eind van de middag bereiken we het gebied van de Cesky Raj.

Overnachting in

Hruba Skala - Hotel Stekl

Dag 9

Vanaf het hotel bij het slot van Hruba Skala maken we een rondwandeling door de Cesky Raj, ofwel het "Boheems Paradijs". Tussen dichte loofbossen liggen natuurlijke zandsteenkastelen met imposante burchten. Over de "gouden weg" wandelt u langs Hruba Skala. U passeert indrukwekkende rotskastelen. Prozaïsche namen als Drakentoren, Muizengat en Sahara geven een idee van de enorme vormenrijkdom van de rotstorens. Op een andere vooruitstekende rots bevindt zich de gotische vesting Valdstejn. Het was eens het trotse bezit van de machtige familie Waldstein; nu echter zijn de gebouwen in verval. 's Middags gaan we naar de tweelingburcht Trosky. De beide torens Baba en Panna zijn gebouwd op naast elkaar staande bijna loodrecht oprijzende basaltrotsen. Vanaf de burcht wandelen we terug naar Hruba Skala. Wandelingen totaal: 14 km, 4,5 uur; 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Hruba Skala - Hotel Stekl

Dag 10

’s Ochtends maakt u een wandeling door Prachovske Skaly, de natuurlijke rotskastelen van het gebied. Het lijkt een heuse stad, die is opgebouwd uit de meest vreemd gevormde zandsteenpilaren. Over de zogenaamde "Keizerweg" betreedt u dit paradijs. Elke hoek in het gebied levert weer een ander plaatje op. U kunt de wandeling door Prachovske Skaly makkelijk naar eigen wens inkorten of verlengen. Wandeling: 5 of 7 km. (2 tot 3 uur), afhankelijk van de gevolgde route in Prachovske Skaly; ca. 300 m stijgen en dalen. In de middag wordt u naar Praag gebracht.

Overnachting in

Praag - Hotel Jeleni Dvur

Dag 11

Gehele dag in Praag. U heeft Praag niet gezien als u de beroemde burcht aan de Moldau niet heeft bezichtigd. Het centrum kunt u vanaf de burcht aan de overkant van de rivier zien liggen. Op weg naar het centrum loopt u over de Karelsbrug. Deze brug is de verbindingsweg tussen de Praagse Burcht en de groene en rijke wijk Mala Strana op de linkeroever, en de wijken Stare Mesto (Oude Stad) en Novo Mesto (Nieuwe Stad) op de rechteroever. Op de rechteroever zijn het oude stadsplein, met een schitterend stadhuis en een klokkentoren, de Joodse Wijk en het imposante Wenzelplein met het Nationaal Museum zeer de moeite waard. 's Avonds geniet u van een slotdiner in deze geweldige stad.

Overnachting in

Praag - Hotel Jeleni Dvur

Dag 12

Per dagtrein reist u terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis overnachten we in vier verschillende hotels. De hotels zijn van goede kwaliteit. 
Hotel U Sladka ligt in het dorpje Chodova Plana, niet ver van het kuuroord Marianske Lazne. De kamers zijn goed en comfortabel.
Hotel Kasperk is een prima hotel in het hart van het historische stadje Kasperksé Hory, aan de voet van de beboste heuvels van het Boheemse Woud. De kamers zijn smaakvol ingericht. Er is een sfeervol restaurant, ontbijtruimte  en een binnenzwembad. Er is gratis wifi in het gehele hotel.
Hotel Štekl is een familiehotel dat in opdracht van Karel Štekl 1895 gebouwd naast het Hrubá Skála kasteel. Het was een luxe zomerhotel voor welgestelden uit Praag. Vele beroemdheden hebben er overnacht. Het gebouw is in 1991 gerestaureerd en aangepast aan de moderne tijd, waarbij comfort en een rustige ambiance is nagestreefd. Het ligt te midden van de bijzondere rotsformaties van Het Boheemse Paradijs.
Hotel Jeleni Dvur ligt vlakbij het kasteel van Praag en andere culturele hoogtepunten. Het hotel heeft goede kamers, die van alle gemakken voorzien zijn en ademt een gemoedelijke sfeer.

NB: tijdens de reis met vertrek op 7 juli 2018 verblijven we in Cesky Raj niet in Hotel Stekl, maar in het naastgelegen Schlosshotel Hruba Skala. 

Over de maaltijden

De overnachtingen zijn inclusief ontbijt en diner. Voor de lunch dien je zelf te zorgen. Je kunt lunchinkopen doen in een dorp of krijgt gelegenheid in een restaurant onderweg te lunchen.
In de Tsjechische keuken staat van oudsher vlees centraal. Groenten werden vroeger in restaurants nauwelijks geserveerd en zijn nog altijd maar in beperkte mate aanwezig. Voor vegetariërs is de keuze dan ook beperkt. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • alle transfers volgens programma 
 • bagagetransport
 • entrees Orthodoxe kerk Mrarianske Lazne, toren Bulfanek, Burcht Trosky, Sumavy Museum, Prachosvske Skaly, apotheek Klatovy
 • diensten 1 SNP-reisleider en 1 lokale chauffeur

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis per dagtrein (optioneel)
 • lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees
 • transfers naar en van de plaats van je eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis op de natuur- en cultuurbeleving. Op de meeste dagen is er een excursie, stadsbezoek of lichte wandeling. De wandelingen voeren door heuvelachtig terrein met hoogteverschillen die maximaal 550 m per dag bedragen, maar meestal rond 200 m zijn. Pittiger dagwandelingen worden afgewisseld met lichtere ochtend- en middagwandelingen. Gemiddeld wandel je per dag 3 tot 6 uur. De paden zijn goed onderhouden, maar zijn soms wel wat drassig. De zomerse warmte kan, vooral in de lager gelegen gebieden, in juli een verzwarende factor zijn. Ervaring met wandelen is niet nodig, wel moet u over een redelijk goede conditie beschikken.
Natuurlijk kun je ook in het hotel blijven en je dag zelf invullen. Ons programma is immers vrijblijvend.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgenoten op het station van Cheb of in de eerste accommodatie.

Treininformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan reis je heen per dagtrein naar Cheb en terug vanaf Praag .

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Hengelo - Hannover Hbf  08:58 - 11:18                 IC 141
Hannover Hbf - Nürnberg Hbf   12:26 - 15:25 ICE 1537/ICE 587
Nürnberg Hbf  - Cheb                                        16:37 - 18:22 RE 5291

Terugreis Tijden      Treinnr.
Praha-Holesovice-  Berlin Hbf  (Tief)                 08:31 - 12:41                 EC 176
Berlin Hbf (Tief)  - Berlin Hbf  12:41 - 12:50 looppad
Berlin Hbf - Hengelo  14:43 - 19:02  IC 142

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Praktische informatie

Tsjechië heeft een klimaat, dat in grote lijnen vergelijkbaar is met het Nederlandse. De winters zijn wat langer en kouder dan bij ons. De neerslag valt in de winter grotendeels als sneeuw, die hogerop tot in mei kan blijven liggen. De lente en herfst duren er kort en kunnen onbestendig en koel zijn. Nachtvorst in mei en oktober is een normaal verschijnsel. Er is echter ook altijd een aantal mooie warme dagen te verwachten in voor- en najaar. Op mooie voorjaarsdagen komt de bloemenpracht in weiden en bermen goed tot haar recht. De zomers zijn langer, warmer en zonniger dan in Nederland. Wel is er in de hogere gebieden een grotere kans op regen- en onweersbuien in de namiddag. In de zomer, maar met name in de vroege herfst, zijn er langere periodes van stabiel droog en zonnig weer. Eventuele dalmist trekt dan in de loop van de dag op en zorgt voor fraaie plaatjes van in prachtige herfstkleuren gehulde bomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bohemen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Omdat het prijspeil in Tsjechië, vergeleken met Nederland, nog steeds laag is, kunt u met weinig extra geld volstaan. Voor een uitgebreide lunch in een herberg bent u hoogstens € 10,- kwijt, inclusief drankjes. Een gewoon lunchpakket kost nauwelijks € 3,-. Let er wel op dat het prijspeil in Praag aanmerkelijk hoger ligt. De prijzen zijn daar vergelijkbaar met die in Nederland. In Marianske Lazne, Karlovy Vary, Klatovy, Kasperske Hory en Praag zijn banken met geldautomaten. Ook zijn er in de grotere plaatsen wisselkantoren waar u Euro's kunt omwisselen. In Nederland kunt u Tsjechische kronen bij de bank bestellen. Rekent u voor de gehele reis op ca. € 100-150,- voor uw persoonlijke uitgaven.

U wordt vanaf het station van Cheb door een touringcar naar uw eerste accommodatie gebracht; tot in Praag staat deze touringcar tot uw beschikking. De bus brengt u naar de beginpunten en haalt u weer op bij de eindpunten van de wandelingen. De touringcar wordt tevens ingezet voor verplaatsingen naar de overnachtingsplaatsen.

http://reiseauskunft.bahn.de

Wij raden u aan om uitgerust aan uw reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding op de wandelingen adviseren wij u in de weken voordat u op reis gaat, een paar wandelingen te maken. Het is bovendien van belang dat uw schoenen goed ingelopen zijn. Blaren zijn anders onvermijdelijk.

 • GELDIG paspoort of identiteitskaart
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektenkostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, reisgids, flora- en vogelgids
 • licht schoeisel voor ‘s avonds en voor de dagen dat er niet wordt gewandeld


Voor de wandelingen:
 • wandelschoenen die goed ingelopen zijn en voorzien van goed profiel
 • luchtige kleding, maar ook warme kleding
 • zonnebrandolie en zonnebril
 • dagrugzak (min. 30 liter)
 • veldfles (min. 1,5 liter)
 • mok, zakmes, lepeltje en zitmatje voor de lunch

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Tsjechië heb je paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur ervan.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Tsjechië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Tsjechië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Is je verzekering niet geldig in Tsjechië, dan kun je aan de grens een korte-termijnverzekering afsluiten.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Tsjechië zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

mooi_bohemen_hrad_loket_aan_de_ohre.jpg

Tsjechië - Bohemen

Door het ’Boheems Paradijs’

Wandelvakantie vanuit sfeervolle, historische hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen