Tanzania - Serengeti, 12 dagen Mara Crossing door de ogen van Martin van Lokven

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Iets bijzonders

Themareis vanuit hotel, lodge en tented-lodges

In en rondom de Mara-rivier liggen vervaarlijk uitziende Nijlkrokodillen rustig te wachten. Elk jaar weten ze dat door de Mara een waar 'feestmaal' voorbij zwemt. De Mara is de rivier die duizenden gnoes, zebra's en Thomson gazellen moeten oversteken op zoek naar de grazige gronden in de Masai Mara in Kenia. Fotograaf, bioloog en Afrika-liefhebber Martin van Lokven neemt je mee naar het uiterste noorden van de Serengeti om getuige te zijn van dit spektakel. Vanuit een gerieflijke tented lodge heb je vier volle dagen de tijd om 's werelds grootste natuurlijke migratie van dichtbij mee te maken. Behalve de soms krachtige stroom waarin de gnoes en zebra's letterlijk de kop boven water moeten zien te houden, vormen de Nijlkrokodillen een extra barriere. Met verlengde 4x4 Toyota Landcruisers - elk met maximaal 4 deelnemers met je eigen raamplaats en veel ruimte - zoeken we de mooiste plekken op om dit natuurspektakel gade te slaan. Leeuwen, cheetahs, luipaarden en hyena’s, de gnoes worden van alle kanten belaagd. Te midden van Afrika's mooiste savannelandschap en het strijdtoneel van de de Mara-oversteek, is dit dé natuurreis waar je herinneringen maakt en je foto's op een hoger plan tilt.

Uniek aan deze reis

 • SNP-reisleider, fotograaf en bioloog Martin van Lokven
 • Directe KLM-vlucht
 • Verlengde 4x4 Landcruisers
 • Zes raamplaatsen voor vier deelnemers, ruimte en 360 graden zicht
 • Reis in klein groepsverband (maximaal 12 deelnemers)
 • Vier volle dagen verblijf nabij Mara-rivier
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Tanzania - Tanzania Serengeti

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op Kilimanjaro International Airport worden we hartelijk verwelkomd door een vertegenwoordiger van onze lokale partner in Tanzania. Met een privé transfer rijden we naar The African Tulip, ons luxe boutique hotel voor vanavond, in het hart van Arusha.

Overnachting in

Arusha

Dag 2

Na het ontbijt rijden we over een goede weg westwaarts naar de lodge in het centrale deel van het Serengeti Nationaal Park. In het landschap onderweg zien we Masai woningen en Masai herders met hun grazende en - bij aangelegde drinkpoelen - drinkende koeien en geiten. We rijden bij het dorpje Mbt wa Mbu de Grote Slenk uit en hebben een fraai uitzicht op het Manyara Nationaal Park met het Lake Manyara meer. Na het passeren van het laatste dorp – Karatu – zullen we kort stoppen bij de gate van de Ngorongoro Conservation Area, een beschermd gebied grenzend aan het Serengeti Nationaal Park. Vanaf nu is het gedaan met asfalt en kunnen we de verrekijkers en fotospullen uit de tassen halen. Onderweg zien we wellicht onze eerste leeuwen en cheetahs. De game(drive) is on!

Op de rand van de Ngorongorokrater, mede beschermd door de status van UNESCO werelderfgoed, staan we even stil bij het graf van Bernard en Michael Grzimek. Bernard was een dierentuindirecteur, zoöloog, schrijver van natuurboeken, filmer en een drijvende kracht achter de Zoologische Gesellschaft Frankfurt, een groep onderzoekers die ook nu nog actief zijn in de Serengeti. Met zijn zoon Michael heeft hij de Serengeti in de jaren ’50 van de vorige eeuw wereldwijd bekendheid gegeven door het boek en de film ‘Serengeti Shall Not Die’. Zonder hen was er wellicht geen nationaal park Serengeti geweest. Michael verongelukte in zijn vliegtuigje in 1959 terwijl hij aan het filmen was, na een botsing met een gier. Na zijn dood werd de as van Bernard begraven naast zijn zoon op de rand van de krater.

Bij goed zicht kunnen we een eerste blik in de krater werpen die 600 meter lager ligt. Tijdens de afdaling richting het Serengeti Nationaal Park zien we onze eerste giraffen grazend aan de hier nog volop aanwezige acacia’s. We zien ook voor het eerst de eindeloze vlaktes van de Serengeti laag in de verte liggen. Al genietend en fotograferend rijden we door naar Naabi Hill gate, de officiële entree van het Serengeti Nationaal Park. Na een korte stop rijden we door naar onze lodge gelegen in het centrale deel van het Serengeti-ecosysteemen waar vaak luipaarden worden gezien.

Overnachting in

Serengeti National Park

Dag 3

Vanuit  onze lodge rijden we al wild zoekend en fotograferend naar het noorden van de Serengeti, het doel van onze reis. Het is daar, op de grens met Kenia, waar de gnoes de Mara rivier oversteken. Misschien zien we vandaag wel onze eerste oversteek! We overnachten de komende nachten in een luxe en zeer comfortabel mobiel kamp van Serengeti Acacia Camps.

Overnachting in

Serengeti National Park

Dag 4-7

Vier hele dagen lang hebben we elke ochtend en middag game drives, op zoek naar grote groepen gnoes die proberen de Mara rivier over te steken. En met hen ook zebra’s en Thomson gazelles. Leeuwen, cheetahs, luipaarden en hyena’s belagen de gnoes van alle kanten. In de Mara rivier liggen gigantische krokodillen te wachten op de overstekende gnoes, zebra’s en gazelles. Een zeer indrukwekkende gebeurtenis! Tussen de middag zullen we lunchen in het kamp of we nemen onze lunch mee en nuttigen die in het veld. In de namiddag zijn we weer op pad voor de middag game-drive die tot vlak voor zonsondergang voortduurt om optimaal van het mooie licht te genieten dat neerstrijkt op de vele dieren en het savannelandschap. Voor of na het diner bespreekt Martin foto’s en vertelt hij over de natuur van Tanzania.

Overnachting in

Serengeti National Park

Dag 8

In de loop van de ochtend of vroege middag - afhankelijk van de fotografische mogelijkheden - vertrekken we al fotograferend naar onze lodge in het centrale gedeelte van de Serengeti waar we ook op de heenweg hebben overnacht.

Overnachting in

Serengeti National Park

Dag 9

Na een laatste ochtend game-drive in de Serengeti vertrekken we richting de Ngorongoro krater. Met een doorsnede van circa 25 kilometer, een hoogte van 2400 meter en een diepte van 600 meter is de beroemde Ngorongoro-krater de grootste caldera ter wereld. Ooit zat er een naar schatting 4500-5800 meter hoge vulkaankegel boven op wat nu de krater is, voordat deze er met een enorme explosie af werd geblazen. Onvoorstelbaar wat een natuurgeweld dat geweest moet zijn. De hoge wand vormt nu de natuurlijke afsluiting van een waar paradijs met wel 30.000 gnoes, zebra’s, buffels en andere grazers, maar ook met de hoogste dichtheid leeuwen en hyena’s van heel Afrika. Martin heeft eens in één oogopslag 17 hyena’s en 13 leeuwen geteld. En maximaal 32 hyena’s op één plaats! Uiteraard zullen we morgen op zoek gaan naar zwarte neushoorns, waarvan er zo’n 30 in de krater leven.

Overnachting in

Ngorongoro-krater

Dag 10

Na koffie en thee rijden we bij ochtendgloren de krater in. Ontbijt en lunch hebben we bij ons, zodat we tot ver in de middag in de krater kunnen zijn. In de krater wemelt het van de dieren. Grazende buffels, gnoes, zebra’s, olifanten en struisvogels naderen tot op korte afstand onze auto’s. In tegenstelling tot buiten de krater laten elandantilopen zich in de krater goed zien en fotograferen. Hyena’s en leeuwen liggen en lopen tot op de onverharde wegen en niet zelden schurkt een leeuw zich tegen een auto aan. Zebra’s gaan vaak pas op het laatste moment voor je van de weg af en laten zich goed portretteren. Een dag in de krater is een onvergetelijke ervaring! Aan het einde van de middag rijden we terug richting de lodge.

Overnachting in

Ngorongoro-krater

Dag 11-12

We genieten van een rustig ontbijt op een, nu eens schappelijke tijd waarna we vertrekken naar Arusha. Onderweg naar de ‘gate’ van de Ngorongoro Conservation Area hebben we onze fotospullen nog steeds paraat want er is altijd kans om buffels en olifanten te zien. Soms worden er ook luipaarden en leeuwen op de kraterrand gezien. Na de ‘gate’ begint het asfalt weer. We bezoeken een of twee souvenirwinkels, lunchen onderweg en arriveren bij ons hotel The African Tulip. Hier nemen we afscheid van onze chauffeur/gidsen, waarna we onze kamers opzoeken en de laatste uren gebruiken om ons op te frissen en te relaxen. Van hieruit hebben we een transfer met minibus naar het vliegveld. De volgende dag aankomst in Nederland.

Todd Gustafson

SNP Natuurreizen en Martin van Lokven zijn Todd Gustafson zeer dankbaar voor het gebruik van enkele van zijn foto’s die bij deze reis zijn publiceerd. Todd Gustafson is Amerikaan, groeide op in Tanzania en leidt al 20 jaar safari’s naar Oost-Afrika. Grote merken gebruiken zijn foto’s voor allerlei uitingen en publicaties, Voor National Geographic was hij de ‘on screen expert’ voor twee Great Migration televisie specials. Hij heeft diverse boeken over safari fotografie gemaakt en inmiddels zijn er weer twee in druk. Martin ontmoette Todd in Costa Rica in 2005 waar ze beiden een reis aan het voorbereiden waren. Sindsdien treffen ze elkaar regelmatig in Tanzania tijdens fotoreizen. Martin kent hem als een buitengewoon vriendelijke, enthousiaste en behulpzame man en als zeer getalenteerd professioneel safari fotograaf. Een fotograaf met een buitengewone intuïtie voor diergedrag die ook nog eens sneller fotografeert dan zijn schaduw. Todd leidt fotoreizen naar Tanzania, Madagascar, Namibië, India, Brazilië en Costa Rica.

 

NB Programma

 • Tijdens deze reis zullen de gemaakte foto’s ’s avonds en soms tussen de middag door Martin worden besproken. Je krijgt uitleg en tips gedurende de gehele reis. Voor en met name na het diner zal er dagelijks een praatje worden houden, waarin compositie, belichting, objectief, sluitertijd, diafragma, nabewerking beeld, diergedrag en hoe daarop te anticiperen allemaal aan bod komen. Uiteraard is er gedurende de gehele reis gelegenheid vragen aan Martin te stellen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Arusha verblijven we in een kleinschalig boutique hotel The African Tulip. De kamers beschikken allen over een privé WC/douche. Tijdens het verblijf in het centrale gedeelte van de Serengeti, beter bekend als Seronera, overnacht je in de canvas-tenten van Acacia Central Camp. In het noorden van de Serengeti nabij de Mara-rivier verblijven we in Acacia Migration Camp. Dit kleinschalige luxe tented-camp (slechts 10 canvas-tenten) bevindt zich in het Kogatende-gebied, bekend om zijn perfecte ligging om de migratie-bewegingen van nabij te gaan volgen. De canvas-tenten in Seronera en Kogatende bestaan uit tweepersoonsbedden en een en-suite badkamer. Het tented camp in Kogatende is mobiel omdat het in de maanden december t/m mei in het zuiden van de Serengeti wordt geplaatst, in de maanden juni t/m november op de plek wanneer wij er zijn. In Ngorongoro Conservation Area verblijven we in de Ngorongoro Sopa Lodge, gelegen op de rand van de Ngorongoro-krater wat garant staat voor een panoramisch uitzicht op de krater. Alle kamers beschikken over een privé WC/douche en er is een zwembad. Op de laatste dag van vertrek staan ons nog kamers ter beschikking in The African Tulip om de bagage voor de terugreis goed in te pakken en om nog een verfrissende douche te kunnen nemen voor aanvang van de terugvlucht.

Over de maaltijden

Tijdens de safari zijn alle maaltijden inbegrepen. Gezien het late tijdstip van aankomst op de eerste dag is het diner niet inbegrepen, evenals het diner op de laatste dag.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers luchthaven – hotel Arusha v.v. met bus
 • transfers per 4x4 verlengde Toyota Llandcruisers
 • overnachtingen hotel en lodges met en-suite badkamer
 • alle maaltijden (van ontbijt dag 2 t/m lunch dag 11)
 • mineraal water tijdens transfers
 • diensten lokale chauffeurs (tevens gidsen)
 • entree en concession fees nationale parken (ter waarde van US$ 1340)
 • SNP-reisleider/fotograaf Martin van Lokven
 • fotobesprekingen
 • kennismakingsbijeenkomst (maand voor vertrek)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • drankjes tijdens verblijf accommodaties
 • visum
 • verzekeringen
 • vaccinaties
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. souvenirs en fooien)

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens de vele gamedrives krijg je uitleg van de lokale gidsen/chauffeurs en bioloog/fotograaf Martin van Lokven. De nadruk tijdens deze reis ligt op het gadeslaan van de grote groepen gnoes, zebra’s en gazellen die de Mara rivier oversteken (en soms weer terug) en de interactie met Nijlkrokodillen, leeuwen, cheeta’s,  hyena’s en mogelijk zelfs luipaarden. 

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen. Het zijn niet zo zeer de activiteiten die een fysieke inspanning vergen, maar het zijn vaak de inspannende gamedrives in combinatie met een hoge temperatuur waar je rekening mee dient te houden. Om die reden is er altijd mineraal water aan boord van de safarivoertuigen om de dorst te lessen. Overdag rijden we soms over wat hobbelige en stoffige wegen, 's Avonds genieten we weer van het comfort van de comfortabele lodges en tented camp waar we verblijven tijdens deze reis. Alle kamers en de tented-lodge beschikken over een privé en-suite badkamer. Neem soepel zittende wandelschoenen mee. Dit kunnen ook softwalkers zijn daar je niet veel wandelt tijdens de reis.

Over de groepssamenstelling

De deelnemers komen uit Nederland en België. Vrijwel altijd gaan er deelnemers mee die al eerdere reizen met Martin hebben gemaakt, maar bovenal zijn het mensen met een passie voor de Afrikaanse natuur en zich graag verder wil bekwamen in fotografie. Of je nu net bent begonnen of al een semi-professional bent, elke fotograaf is welkom op deze reis. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap bij de eerste accommodatie van de reis in Arusha.

Vluchtinformatie

Bij deze reis is de vlucht inbegrepen in de reissom. De heen- en terugreis vindt plaats met KLM naar Kilimanjaro International Airport.

Vluchtschema
KL 569 Amsterdam - Kilimanjaro vertrek 10.50 aankomst 20.10 uur
KL 571 Kilimanjaro - Amsterdam vertrek 21.10 aankomst 07.20 uur *

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met het e-ticket binnen 3 weken voor vertrek.

* aankomst de volgende dag

Omdat Tanzania tegen de evenaar aan ligt, zijn de temperatuurschommelingen in de loop van het jaar klein. Naarmate je hoger komt nemen de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht toe. Met name ‘s nachts kan het kwik in de bergen tot 10° C dalen, terwijl het in de overige, lagere noordelijke delen overdag tot 35° C kan oplopen. Het klimaat kent geen indeling in zomer of winter, maar wordt ingedeeld in vier andere seizoenen:

 • van eind maart tot begin mei is het regenseizoen met regen die meestal in korte heftige periodes valt
 • van juni tot en met oktober is het koeler en droog weer met af en toe een korte regenbui.
 • vanaf oktober tot begin december is het de periode van de zogenaamde korte regens, met vooral aan het einde van de middag en 's nachts regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer, waardoor er ook in deze tijd goed te reizen valt.
 • na de korte regens is het van eind december tot en met medio maart droog en heet.

De trek van de gnoe in het Serengeti - Masai Mara ecosysteem is één van de meest tot de verbeelding sprekende spektakels in de dierenwereld. Immense kuddes grazend op de oneindige savanne. Een trek zonder einde, elk jaar tot wel 3000 kilometer. Regens – en dus vers gras en water – bepalen de richting van de trek. Zo ook het moment van de spectaculaire oversteek van de Mara rivier. Op weg naar de Masai Mara in Kenia arriveren begin juli de eerste gnoes in de noordelijke Serengeti in Tanzania. Eind juli is het veilig om aan te nemen dat gnoes de Mara rivier zullen gaan oversteken. Die oversteek is niet een eenmalige gebeurtenis. In de periode eind juli tot in oktober steken gnoes in beide richtingen de Mara over, in reactie op regenbuien, het verse gras en water achterna. Voor krokodillen is dit een jaarlijks terugkerend festijn. Gnoes zoeken dan ook een zo goed mogelijke plek om over te steken, ondiep en met niet te steile oevers. Maar ook leeuwen en andere carnivoren liggen aan beide zijden van de rivier in hinderlaag. Wanneer er paniek uitbreekt worden er gnoes vertrapt, breken een poot of verdrinken. Augustus is de beste tijd voor het zien van de meest spectaculaire oversteken. Eind oktober en november trekken de kuddes weer zuidwaarts.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Tanzania ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (Tsh of TZS). Er zijn briefjes van 200, 500, 1000, 5000 en 10.000 shilling in omloop. Munten zijn er van 50, 100 en 200 shilling. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of op www.xe.com. Tijdens deze reis naar Tanzania dien je rekening te houden met enkele bijkomende kosten zoals drankjes, souvenirs, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. In Tanzania is het gebruikelijk om degene die een dienst naar tevredenheid verricht met een fooi te bedanken. Voor de chauffeurs/gidsen en dragers van bagage dien je te rekenen op een fooi van ca. US$ 40 p.p. Wij adviseren het zakgeld mee te nemen in de vorm van contante US$ en € 's. Pinnen is alleen in de plaats Arusha mogelijk.  Het minimum geadviseerde zakgeld bedraagt € 250. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

De transfers van en naar de luchthaven Kilimanjaro International Airport worden met busjes uitgevoerd. Tijdens de safarieis (vanaf dag 2 tot en met dag 11 tot aan de terugkomst bij het hotel) wordt er gereden in (verlengde) 4x4 Toyota Landcruisers waarvan het dak omhoog kan. Tijdens de safari heb je gegarandeerd een raamplaats.  Alle Landcruisers beschikken over zes stoelen achterin (3 links en 3 rechts) waarvan er maximaal per auto vier worden bezet. Hierdoor ben je verzekerd van veel bewegingsvrijheid en een goed zicht. Elke safariauto wordt bestuurd door een chauffeur die tevens ranger is. In een van de safari-auto's zit Martin naast de chauffeur, hij zal zoveel mogelijk tijdens deze reis rouleren van auto.

Foto uitrusting 

Voor deze themareis is een telelens echt een aanraderl! Dat kan zowel een zogenaamd vast brandpunt objectief zijn als een zoomobjectief. Afhankelijk van de camera – full frame of niet-full frame - is maximaal 300 mm tot 500 mm aan te raden  Daarbij heeft een zoomobjectief het grote voordeel dat dieren dichtbij ook nog in beeld passen. Zodat niet alleen een portret van één gnoe of leeuwenwelpje gemaakt kan worden, maar ook de kudde of meerdere spelende leeuwenwelpjes nog in beeld passen. Neem naast een telelens een groothoek lens mee voor landschappen en als je hebt een macrolens voor bloemen, insecten en kleine dieren als kameleons. 

Algemene uitrusting

Qua klimaat kan het 's avonds behoorlijk afkoelen, neem daarom een winddicht jack en een warme fleece mee. Vooral de nachten in de hoger gelegen gebieden (o.a. de Ngorongoro) kunnen koud zijn. Drinkflessen hoef je niet mee te nemen daar je elke dag een fles mineraalwater krijgt. Ook een klamboe is niet nodig, ze zijn aanwezig in de accommodaties.

Paklijst:

 • Weekendtas
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Warme fleece
 • Luchtige kleding
 • Winddicht jack 
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insectenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencreme met UV-filter

Wij raden je aan voor deze reis een (grote) weekendtas mee te nemen. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar het lastig is deze in te pakken in de safari-auto's. Met weekendtassen kan de ruimte in de auto's optimaal worden benut. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen. Een dagrugzakje voor veldfles (ca. 1 a 1,5 liter), regenjas en eventueel verrekijker, fototoestel en/of filmcamera is voldoende.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt geleid door Martin van Lokven, een ervaren SNP-reisleider, tevens gepassioneerd bioloog, natuurfotograaf en natuurkenner. Martin is als peuter al gefascineerd door de natuur. Als tiener is hij met zijn vrienden van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie er ook altijd te vinden, vogels kijkend en natuur belevend. Niet gek dat hij uiteindelijk bioloog is geworden. Na bijna twee jaar als bioloog te hebben gewerkt, komt hij na een lange reis naar India – op zoek naar tijgers – en een lezing van de beroemde natuurfotograaf Frans Lanting op een keerpunt in zijn leven. Hij volgt zijn hart en gaat helemaal voor de professionele natuur- en reisfotografie. Zijn droom, fotograferen voor National Geographic. Daar hij echter nog nauwelijks ervaring heeft, combineert hij het leerproces met werk als reisleider voor SNP Natuurreizen. Vanaf 1996 werd hij een professioneel fotograaf, gespecialiseerd in landschap, wildlife, natuur en de mens daar in. Sinds 2002 begeleidt hij fotoreizen voor SNP Natuurreizen. 

Martin heeft over de hele wereld mogen fotograferen. Van wijnboeren in Australië, kiwi’s in Nieuw-Zeeland en pinguïns in Antarctica tot tijgers in India en zeeleguanen op de Galápagos. Van kolibries in Costa Rica en leeuwen in Afrika tot de papegaaiduikers van IJsland en de beren van Alaska. Inmiddels is Martin een internationaal bekende en prijswinnende natuurfotograaf. En zijn droom, fotograferen voor het prestigieuze National Geographic is werkelijkheid geworden. In opdracht van NG reisde hij de afgelopen jaren naar Tanzania, Sri Lanka en de Azoren. Martin is een groot liefhebber en kenner van het Serengeti ecosysteem, de gnoetrek en grote katachtigen. Hij komt al 20 jaar in de Serengeti en heeft 25 jaar ervaring met leeuwen, luipaarden en cheeta’s. Elk jaar bezoekt hij Tanzania, in 2015 zelfs in opdracht voor de Nederlandstalige tak van National Geographic Traveler. Hij schreef een artikel over Ndutu – de Secret Serengeti – van Hugo van Lawick, de wereldberoemde National Geographic fotograaf en filmer die er dertig jaar lang zijn vaste kamp had. Vanuit dit kamp maakte Van Lawick beroemde films als The Serengeti Symphony en The Leopard Son.

Tijdens de safari’s zorgt Martin – in samenwerking met de gidsen/chauffeurs – voor de beste fotokansen en fotoposities. En de beste camera-instellingen voor de beste foto’s. Martin bespreekt de beelden die je maakt tijdens deze reis. Iedereen met gebruik van een digitale reflexcamera tot aan een compact camera, gevorderd of een enthousiaste beginner, is welkom op deze reis. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor een bezoek aan Tanzania heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 6 maanden geldig dient te zijn bij je vertrek uit Tanzania. Je paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende pagina's bevatten.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Tanzania heb je een toeristisch visum nodig (single entry, maximaal 90 dagen geldig). We raden je met klem aan je visum vooraf aan te vragen waarmee je de immigratie bij aankomst in Tanzania bespoedigt. Lokaal een visum aanvragen behoort nog tot de mogelijkheid maar kan ca. twee uur in beslag nemen. Voordat de aanvraag van een digitaal visum staan 10 dagen. Vraag je visum dus minimaal 3 weken voor vertrek aan. Je paspoort dient nog minimaal 1 lege bladzijde te bevatten en nog 6 maanden geldig te zijn op de dag dat je het land binnenkomt.

Gebruik de volgende link voor het digitaal aanvragen van je visum: elektronisch visum  

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je bijzondere aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de reisleiding en/of je chauffeur/gids in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, e.d.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen de felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek.

Hoogteziekte
Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro (5895 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bijv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts te raadplegen. Heb je reeds in Nederland/België ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je (huis)arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

Lezenswaardige boekjes over gezondheid in de tropen en reizen met kinderen

’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Gezond op reis met kinderen' zijn lezenswaardige boekjes met veel informatie over risico's, tips en adviezen om gezond op reis te gaan en blijven. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en internetwinkels. 

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Tanzania en Zanzibar binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Tanzania en op Zanzibar zelf komt Gelekoorts voor. Reist u door naar Kenia: voor dit land is vaccinatie tegen Gelekoorts VERPLICHT.
Voor Tanzania is een Cholera-verklaring vereist, wanneer u over land Tanzania binnenkomt.

Malaria
In Tanzania komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 1.800 m hoogte liggen. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In wildparken mag je zonder toestemming van de chauffeur/gids niet uit de auto stappen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies van Tanzania.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Tanzania - Serengeti

Mara Crossing door de ogen van Martin van Lokven

Themareis vanuit hotel, lodge en tented-lodges

Zwaarte
Comfort
Iets bijzonders
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten