Tanzania - Pioniersfietsreis, 13 dagen Kilimanjaro tot aan de Indische Oceaan

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Fietsen

Fietsreis langs lodges, guesthouses, hotel en een beach cottage

Over een onverharde weg downhill tussen Mount Meru en de Kilimanjaro. Is een betere start van de nieuwe pioniersfietsreis door het onbekende noordoosten van Tanzania denkbaar? Neen! Fiets door Maasai-landschap waarin jonge herders het vee kundig naar kralen loodsen als de avond valt. Kijk niet raar op als je nauwlettend in de gaten wordt gehouden door zebra’s, Thomson gazellen en - op veilige afstand - een kudde olifanten. Fiets langs lokale markten met witte baobabvruchten, bron van vitaminen en mineralen. Beetje poeder met water in je bidon en fietsen maar door het Rau-forest waar zwartwitte franjeapen genieten van hun 'droneview'. Strek de benen voor een wandeling naar Tanzania's grootste waterval. Handen uit de mouwen bij de lokale koffieboer en natuurlijk proeven we vers gebrouwen koffie met een geurend 'bakkie'. Fietsen over de onverharde paden in de onherbergzame Usambara Mountains is een lust voor elke fietsliefhebber! Met sporadisch een dorpje en een paar boda boda's, de lokale motortaxi, fiets je door wonderschoon Afromontaan bos. Rust weer even uit tijdens de gamedrives door het landschappelijk prachtige wildpark Mkomazi en het vogelrijke Saadani, het enige wildpark in Tanzania dat grenst aan de Indische Oceaan. In Tanga, Pangani en Bagamoyo laten lokale gidsen tastbare bewijzen zien uit de tijd van de koloniale machthebbers waarbij de Oman-sultans zich verrijkten aan de slaven- en ivoorhandel. Hoe groot is het contrast met het onaangetaste rif van Maziwe dat je al snorkelend verkent om daarna te turen over de Indische Oceaan vanaf je eigen schommelstrandbed. Een volgauto met fietstrailer, toolkit én een team van enthousiaste Tanzanianen staan garant voor jouw fietsplezier. Het enige wat jij moet is fietsen en genieten van een stuk onbekend Tanzania en accommodaties waar je beslist wilt terugkomen. 

 

Uniek aan deze reis

 • Fietsen langs Chagga en Maasai nederzettingen
 • Usambara Mountains, weelderig nevelwoud off the beaten track
 • Alle maaltijden en drinkwater inbegrepen
 • Landschappelijk oogstrelend Mkomazi National Park
 • Huur MTB's mogelijk: Trek 4300 Hardtail (26 inch) of e-MTB Trek Powerfly 4 (29 inch)
 • Directe KLM-vlucht
 • Optionele verlenging specerijeneiland Zanzibar
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Tanzania - Tanzania Fietsreis

In het kort ziet je programma voor de komende 13 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Kilimanjaro International Airport, overnachting flanken Kilimanjaro
 • Dag 2: fietsen door Maasai-savanne, overnachting Ngabobo
 • Dag 3: fietsen door Maasai en Chagga land, overnachting nabij Moshi
 • Dag 4: fietsen door Rau forest, Materuni Waterfalls, kofie-tour, overnachting nabij Moshi
 • Dag 5: bezoek Mweka Wildlife College, gamedrive Mkomazi NP, overnachting nabij Lushoto
 • Dag 6: fietsen en wandelen West Usamabara Mountains, overnachting nabij Lushoto
 • Dag 7: fietsen door Weast Usambara Mountains, transfer naar Tanga, overnachting Tanga
 • Dag 8: bezoek museum, fietsen naar Pangani, transfer naar logde, overnachting Ushongo-beach
 • Dag 9: optioneel bezoek Maziwe Island Marine Reserve, overnachting Ushongo-beach
 • Dag 10: fietsen naar Saadani NP, gamedrive Saadani NP, overnachting Saadani NP
 • Dag 11: fietsen naar Bagamoyo, overnachting Bagamoyo
 • Dag 12: fietsen door Bagamoyo naar Kaole-ruïnes, transfer naar Dar es Salaam, vertrek
 • Dag 13: aankomst Nederland/België

 • Voor meer details klik je op de betreffende dag.

  Dag 1

  Bij aankomst op Kilimanjaro International Airport worden we hartelijk verwelkomd door de Tanzaniaanse crew die ons tijdens deze fietsreis begeleid. We rijden 's avonds in ca. twee uur door naar de westelijke flanken van de Kilimanjaro op 1700 meter hoogte. We verblijven in de gerieflijke kamers en cottages op een werkende boerderij op een landgoed van bijna 30 km². Na een lichte maaltijd is het tijd om van je nachtrust te genieten. 

  Overnachting in

  Westelijke flank Mount Kilimanjaro

  Dag 2

  Na een goede nachtrust is er niets beter dan een heerlijk ontbijt én te genieten van het uitzicht. Bij helder weer kun je zowel Kilimanjaro als Mount Meru zien liggen. Het uitzicht in de nabijheid zijn de rollende heuvels van de werkende boerderij die al bijna 40 jaar lang een familiebedrijf is.  

  De locatie van de lodge is de ideale plek om je meegebrachte fiets gereed te maken of, indien je een mountainbike bij boeking hebt bijgehuurd, deze goed af te stellen zodat je comfortabel fietst. Uiteraard assisteren de gidsen je met het afstellen van je fiets. Nadat iedereen ‘fietsklaar’ is vangt de reis aan. Het begin is rustig dalend door een prachtig landschap waar talloze gewassen worden verbouwd en altijd wel mensen op het land werkzaam zijn. Wees niet verbaasd als je naast koeien ook zebra’s, gnoes, Thomson gazelles, giraffen en zelfs olifanten kunt tegenkomen. Voor het fietsklaar maken en het fietsen van een kleine 35 km trekken we de hele ochtend en begin van de middag dag uit, een rustig begin. Ons einddoel vandaag zijn Maasai cottages die prachtig zijn ingericht. En ja, ook de bedden zijn top! Neem een verkoelende duik in het zwembad alvorens we voor het avondeten wandelend een nabij gelegen plek opzoeken voor een 'sundowner' om het weidse landschap in ons op te nemen. 's Avonds genieten van het diner.

  Fietsafstand: 33 km gravelweg (hier en daar met steentjes) en 1 km geasfalteerde weg

  Overnachting in

  nabij dorp Ngabobo

  Dag 3

  Het eerste gedeelte van de fietsreis voert ons door de uitgestrekte Maasai-savanne. Je fietst langs Maasai-nederzettingen waarbij de kleurrijke kleding van Maasai mooi afsteekt tegen de overwegend gele tinten van dor gras.  Naarmate we verder fietsen rijden komen we terecht in het gebied van de Chagga’s, een van oudste volkeren in deze regio. In deze vruchtbare streek fietsen we langs shamba's (kleine akkertjes) met hun gewassen als bananen, koffie, mais, bonen, zonnebloemen en avocado's. Traditioneel heeft elk Chagga-gezin een klein erf met twee of drie rieten hutjes en een graanschuurtje, maar hun huizen worden steeds moderner. 

  Nadat we bij een lokale markt in Sadala een stop hebben gemaakt, vindt de transfer plaats per auto naar de Weru Weru River Lodge. De lodge is in een moderne stijl opgetrokken met natuurlijk een tikkeltje Afrikaanse architectuur. Vanuit de open lounge en bar overzie je de tuin en het zwembad, heb je een goed internetbereik via de gratis wifi en is het genieten van een drankje. 

  Fietsafstand: ca. 40 km, gravelweg en klein stukje asfalt, ca. 5-6 uur

  Overnachting in

  nabij Moshi

  Dag 4

  Vandaag fietsen we langs Jacaranda-bomen met hun o-zo-fraaie-paarse-bloesem. We fietsen door de 'residential area' van de provinciale hoofdstad van de Chagga’s, Moshi. Wat opvalt zijn de goed onderhouden asfaltwegen, mooie huizen, talloze nursery's (jonge plantjes en bomen) en vrouwen die vaak kilometers lopen met hun handelswaar op 't hoofd voor de markt in Moshi. We zijn op weg naar het Rau Forest reservaat waarin het tussen de hoge bomen heerlijk fietsen in de schaduw is. Kijk uit naar blauwe meerkatten (aapsoort) en de zwartwitte franjeapen. Ook bevinden zich aan de randen van dit bos rijstvelden waarin vele vogels (koereigers en ibissen) en vlinders zich ophouden. Bij de heilige oude (teak)boom van 51 meter (!) hoog, waar lokale mensen komen in de hoop dat hun gebeden worden gehoord, rusten we even met een bakje koffie. 

  Zodra we door het Rau forest zijn gefietst, vervolgen we onze weg weer met de auto's terug naar Moshi richting het dorp Materuni dat dichtbij de grens van het nationale park Kilimanjaro ligt. We maken een makkelijke wandeling van ca. drie kwartier naar de Materuni waterval, met 93 meter de hoogste van Tanzania. Dé plek om te genieten van een smaakvolle lunch en en om te zwemmen! Tijdens de wandeling komen we meer te weet van de Chagga-bevolking en hun cultuur.  De dag eindigt met een vers gebrouwen kopje koffie tijdens een koffieexcursie in het dorp Materuni. Aan het einde van de middag nemen we onze intrek weer in de comfortabele Weru Weru River Lodge. Relax in de aangename bar vlakbij het zwembad  en geniet ‘s avonds van het diner.
   
  Fietsafstand: 25-35 km over gravelweg en asfalt, duur ca. 3- 4 uur

  Overnachting in

  nabij Moshi

  Dag 5

  Na het goede ontbijt staan onze fietsen weer helemaal gewassen en gesmeerd voor ons klaar. We fietsen door de fraaie buitenwijken van Moshi langs 'green nurseries', de plek waar iedereen planten en bomen koopt. Vrouwen lopen langs de kant van de weg met zware bananentrossen op hun hoofd. Op weg naar de markt. In Moshi bezoeken we het Mweka Wildlife College, een vermaard opleidingsinstituut in Tanzania voor wildlife managers en rangers. Met een korte rondleiding krijg je te horen waar het instituut Mweka voor staat en wat haar doelen zijn ten aanzien van natuurbehoud en je kunt de rangers en parkmanagers van de toekomst allerlei vragen stellen. 

  Met de bus rijden we ca. 220 km verder naar het zuidoosten waar we het Mkomazi National Park bezoeken. Rijdend in een 4x4 safari-voertuig door het heuvelachtige landschap is betoverend. Het park wordt  nauwelijks door toeristen bezocht. Het aantal wilde dieren is minder overdadig dan bijvoorbeeld in de Serengeti, en de big five komt er niet voor, maar het park met zijn vele vergezichten en wilde dieren is een 'off the beaten track' ervaring! We vervolgen onze weg langs de Pare-bergreeks, sisal plantages en door een paar dorpjes. Bij het plaatsje Mambo slaan we van de hoofdweg af en slingergt de weg langzaam omhoog de Usambara bergen in. We brengen de nacht door in de Usambara bergen op een half uurtje rijden ten noordoosten van Lushoto.

  Fietsafstand: ca. 15 km, gravelweg en asfalt, vlak 

  Overnachting in

  nabij Lushoto

  Dag 6

  Na een heerlijk ontbijt in de lodge kun je de benen strekken in de prachtige tuinen rondom de lodge. Wie weet zie je wat kolibri's rondfladderen die o.a. op vuurpijlen afkomen met hun prachtige geel-oranje bloemen. De fietsen zijn weer schoongemaakt en staan voor ons klaar om een mooi stuk door de bossen van Usambara over een gravelweg te gaan fietsen. De ondergrond is rood en hard. Klei met veel ijzer erin. We fietsen 14 km naar Lushoto, de kleine gemoedelijke hoofdstad in de westelijke Usamabara's. De stad herbergt een aantal oude koloniale gebouwen uit de tijd van de Duitse koloniale bezetters (1887 - 1915). Nadat we ook de markt hebben verkend, fietsen we door naar Irente Farm waar we genieten van een welverdiende lunch. Te voet wandelen we ca. 4 km naar een werkelijk prachtig uitzichtpunt, uiteraard als het weer ons gunstig is gezind. Vanaf hier worden we opgepikt met de auto's die ons weer terug rijden naar de lodge waar het aan de openlucht-bar met 4 barkrukken heerlijk zitten is met een drankje.

  Fietsafstand: ca. 14 km, gravelweg, op en neer

  Overnachting in

  nabij Lushoto

  Dag 7

  Wakker worden omgeven door de tropische wouden van de de Usambara Mountains is geen straf! Geniet van de uitzichten terwijl we op de fiets over onverharde wegen rijden. Een oude Lutherse kerk, postkantoor, gevangenis en een begraafplaats voor missionarissen lichten al een tipje van de sluier op dat Lushoto een belangrijke historische plaats was. We fietsen over onverharde wegen richting Korogwe waar we overstappen in de bus om de laatste 100 km naar de Indische Oceaan af te leggen. We brengen de avond en nacht door in Tanga, de meest noordelijke zeehavenstad van Tanzania. We verblijven in een comfortabel hotel met een fraai gazon en uitkzicht over de Indische Oceaan.

  Fietsafstand: ca. 30-40 km, onverhard

  Overnachting in

  Tanga

  Dag 8

  In de ochtend verkennen we het Urithi museum. Je ervaart al snel wat voor een belangrijke havenstad Tanga was voor de Duitsers die eind 19e eeuw in de ‘scramble for Africa’ verwoede pogingen deden ook delen van het continent Afrika te koloniseren. Na dit bezoek pakken de fietsen weer op!  We fietsen langs kustplaatsjes en door velden van katoen, maïs en suikkerriet. We krijgen een goed beeld van de rurale levensstijl van de bewoners. Met een verkoelende bries door de haren geniet je ondertussen van de vergezichten op de Indische Oceaan. Daar waar we een veerboot moeten nemen om de Pangani rivier over te steken, rijden we de laatste km’s met de Landcruiser  naar onze accommodatie even ten zuiden van Pangani. Schoenen uit, geen TV, geen nieuws, de komende twee nachten verblijven we in een geweldig kleinschalige beach cottage aan een langgerekt strand mét palmbomen!  

  Fietsafstand: 40 km cycling over gravel- en asfaltwegen

  Overnachting in

  Ushongo-strand, nabij Pangani

  Dag 9

  Vandaag een vrije dag. We raden je aan beslist een kijkje te nemen in Pangani, het nabij gelegen vissersplaatsje aan de riviermonding van de Pangani, de rivier die het water afvoert afkomstig van Mount Meru en de Klilimanjaro. Vanwege de diversiteit aan koloniale heersers over Pangani (Sultanaten, Duitsers, Engelsen en Aziaten), wandel je door de geschiedenis waarbij de moessons maar al te graag ‘helpen’ de eens fraaie gebouwen langzaam hun schoonheid te verliezen. Of juist niet, vergankelijkheid heeft ook iets moois!

  Het verblijf bij de lodge is puur genieten van de witte zandstranden omzoomd met palmbomen. Niet verwonderlijk dat ook de soepschildpadden (green turtles) deze stranden hebben uitgekozen voor hun nesten die je onder begeleiding kunt bezoeken. Het ca. op 10 km vnaf de kust liggende Maziwe-eiland is een eiland omzoomd met prachtige koraalriffen met hard en zacht koraal, dieptes die varieren van 5 tot 35 meter, watertemperaturen van 26 – 29°C  en een zichtbaarheid van 1 tot 20 meter. Boek ter plaatse een optionele snorkelexcursie naar het Maziwe Island Marine Reserve. Voor beginnende snorkelaars is het een prima plek. Ook duikers kunnen een of twee fun dives maken (via een PADI duikorganiatie) in het maritieme reservaat. 

   

  Overnachting in

  Ushongo-strand, nabij Pangani

  Dag 10

  We pakken de fiets weer op en nemen afscheid van het Ushongo strand. Nadat we weer door een aantal nederzettingen zijn gefietst, wordt de natuur weer wat uitbundiger. Het kan zijn dat we onderweg wat antilopen of andere viervoeters tegenkomen. We bezoeken vanmiddag het Saadani National Park, een bijzonder wildpark dat als enige in Tanzania grenst aan de oceaan. Net als Mkomazi zul je hier niet het wild in grote getalen aantreffen, maar olifanten, leeuwen, giraffen, gnoes en allerlei antilopen komen er wel degelijk voor.

  Fietsafstand  40 km, meeste gravelwegen

  Overnachting in

  Saadani National Park

  Dag 11

  Terwijl we worden gadegeslagen door grazers en ‘browsers’ fietsen we door het Saadani National Park naar de kustplaats Bagamoyo. In ons strandresort vieren we ‘s avonds het einde van ons fietsavontuur met een feestelijke dis.

  Fietafstand: 53 km, gravelweg

  Overnachting in

  Bagamoyo

  Dag 12-13

  Deze ochtend verkennen we al fietsend de kuststad Bagamoyo en haar omgeving. Bagamoyo in Swahili betekent ‘rust je hart’, een betekenis die duidt op het illustere slavenverleden van de stad. Veel families uit het sultanaat Oman handelden in zout, maar ook in slaven. Bagamoyo was de plek waar de slaven verbleven alvorens ze in Zanzibar op de slavenmarkten werden verhandeld. Veel ruïnes geven de rijkdom weer van enkele families in een donkere periode voor Afrika eind 19e eeuw. Bagamoyo is ook de startplek geweest waar de bekende Engelse ontdeklingsreizigers Burton, Grant, Stanley, Livingstone en Speke hun reis begonnen op zoek naar de oorsprong van de rivier de Nijl.
   
  Na deze culturele verkenning van de stad is het tijd voor een heerlijke lunch. ‘s Middags kun je bijkomen van alle indrukken van de reis. De kamers van het strandresort houden we wat langer aan totdat het tijd is om per bus de ca. drie uur durende reis naar Dar es Salaam te ondernemen. Aan het waterfront van de hoofdstad van Tanzania dineren we in Italiaanse sferen om de reis in stijl af te sluiten. Met een transfer naar de luchthaven eindigt de reis. Terugvlucht naar Nederland, aankomst de volgende dag.

  Blader door het programma

  Reisdetail

  Over de accommodaties

  Tijdens deze reis verblijven we in bijzondere accommodaties geselecteerd vanwege hun unieke ligging, ambiance en gastvrijheid. Aan de kust ten zuiden van Pangani, kunnen we gerust stellen dat de accommodatie tot de buitencategorie behoort. De Tides Lodge is zo'n plek waar alles klopt! Het is een kleinschalig boutique-style lodge met slechts 7 beach cottages. Liggend vanaf je hangmat op je veranda of je privé schommelbed geniet je van de ruisende kalme golfslag. Het is zo'n plek waar je 's ochtends een vers kopje koffie/thee op je eigen veranda geserveerd krijgt, gaat snorkelen bij een prachtig rif en 's avonds geniet van heerlijke cocktails en aan het strand dineert met eten om je vingers bij af et likken. Al helemaal voor de visliefhebbers! 

  Bij aanvang van de reis verblijven we in de Simba Farm Lodge, een werkende boerderij waarbij we in elk verschillend ingerichte cottages verblijven. Met een eigen moestuin en verse eieren is het ontbijt smakelijk. Tel hierbij het weids uitzicht over de vruchtbare vallei op met aan de horizon Mount Meru, bij helder weer een imposante puist! Iets lager ligt de in authentieke stijl opgetrokken Maasai-lodge waarbij je met de sunset-wandeling je in niemandsland waant. Nabij Moshi is het genieten van de Weru Weru River Lodge waarbij naast de ruime kamers de lounge & bar 'the place to be' is. Even ten noorden van Lushoto ligt de Muller's Mountain Lodge middenin het bos. Qua onderhoud kan deze lodge wel een likje gebruiken, maar de ligging en de authenticiteit vergoeden alles. In Tanga overnachten we iin een middenklasse hotel met ruime kamers en een ontbijt op het buitenterras met uitzicht over het strak gemaaide gazon en de zee. Na het verblijf in de Tides Lodge verblijven we aan de kust in het Saadani National Park. Juist na het (deels) fietsen van Pangani naar Saadani is het strandverblijf in de Saadani Safari Lodge volop genieten. Ruime kamers, veel zitjes, een infinty-pool, heerlijk eten en het strand letterlijk aan je voeten. We sluiten deze reis in Bagamoyo af in een nieuwe lodge waarvan alle huisjes, enkele met twee verdiepingen, zeezicht hebben en een eigen beschaduwde veranda. 

  Alle accommodaties (op twee na) beschikken over een zwembad, heerlijk om het klamme zweet van je af te spoelen. 

  Alle accommodaties beschikken over tweepersoonskamers met een privé WC/douche.

  Mocht je interesse hebben in een eenpersoonskamer, wees er snel bij. Voor alle accommodaties, op twee na, zijn maximaal 4 eenpersoonskamers beschikbaar. Alleen bij het verblijf in Saadani NP (1 nacht) en Bagamoyo (1 nacht) zijn de tweepersoonskamers op indeling (met iemand van gelijkse sexe). Bij alle accommodaties is een stroompunt aanwezig voor opladen van accu's voor mobiele telefoons, tablets en andere apparatuur. 

  Over de maaltijden

  Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen. Er wordt tijdens deze reis 6 liter mineraalwater per persoon per dag verstrekt. 

  Inbegrepen

  • Heen- en terugreis per KLM
  • Lokale gidsen (per 6 deelnemers 1 lokale gids) 
  • Mecanicien (vanaf 13 deelnemers)
  • Ondersteunende wagens
  • Alle accommodaties 
  • Alle maaltijden (3x per dag) incl. welkomdiner dag van aankomst en diner laatste dag 
  • 6 liter drinkwater per dag per deelnemer 
  • Snacks en fruit bij waterstops (onderweg)
  • Luchthaven transfers (aankomst en vertrek) 
  • Alle transfers tijdens de reis
  • Entrees nationale parken (Saadani en Mkomazi) a US$  118 pp
  • Arusha Flying Medical Tourist Cover 
  • Lokale belastingen en lokale BTW 
  • boekje Te gast in Tanzania

  Niet inbegrepen

  • drankjes bij maaltijden 
  • optionele excursies
  • bij huurfiets (lokaal te huur MTB of e-Bike)
  • bij eigen fiets: KLM-fietstransport plus fietsdoos (ca. € 220)
  • visum
  • verzekeringen
  • vaccinaties
  • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. souvenirs en fooien)

  Over de activiteiten

  De route is voornamelijk bergafwaarts en vlak. De lengte van de fietsetappes zijn gering (variërend van 15-35 km, niet elke dag) doch kunnen wisselen qua lengte als de groep langer kan en wil fietsen. Met alle fietstrajecten worden we begeleid door volgauto's die dichtbij zijn als het moet en uit het zicht zijn als het kan. Omdat de fietsgidsen met portafoons in contact staan met de chauffeur(s) is de communicatie makkelijk. Mocht je iets eerder willen afhaken dan de groep, dan is dat altijd mogelijk en is de volgauto snel ter plaatse. De volgauto's vervoeren al je bagage (inclusief wat extra kleding voor overdag zoals een regenjasje). Ze nemen voldoende drinkwater voor onderweg mee (je bidon is zo bijgevuld) en ze ondersteunen de fietsgidsen bij het veilig passeren van enkele kruispunten. Er wordt nauwelijks op asfalt gereden (slechts 1 km op dag 2 en een stukje bij het verlaten van Tanga), het merendeel van de wegen bestaat uit 'olfantenpaadjes', grind- en gravelwegen, dé wegen waar je veel plezier beleeft van je mountainbike.

  De zwaarte van deze fietsreis is ingeschaald op twee, de te fietsen afstanden zijn immers niet te lang en je kunt altijd gebruik maken van de volgauto die zijn uitgerust met een fietsimperiaal. De temperaturen zijn overdag aangenaam tot warm, variërend  tussen de 20 en 30 °C. De meeste fietskilometers maken we in de ochtend, het dagdeel met de meest aangename temperatuur. Aan de kust is het uieraard warmer. 's Nachts daalt de temperatuur (van dag 2 t/m 6) behoorlijk naar ca. 10-15 °C, aan de kust blijft het 's avonds meestal zwoel.

   

  Speciale verzekering

  Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

  LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas helaas niet mogelijk om een (huur)fiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

  Praktische informatie

  Vluchtinformatie

  Informatie
  Bij deze reis is de internationale vlucht inbegrepen. Je vliegt met de KLM rechtstreeks naar Kilimanjaro International Airport en terug vanaf Dar es Salaam.

  Vluchtschema
  KL 567  Amsterdam - Kilimanjaro       10.50 - 20.10 uur
  KL 571  Dar es Salaam - Amsterdam 23.15 - 07.20 uur *)

  Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

  *) aankomst de volgende dag

  Eigen mountainbike meenemen 

  Op de KLM vlucht van Amsterdam naar Kilimanjaro International Airport en weer terug vanaf Dar es Salaam mag je 1 stuks ruimbagage inchecken tot maxiaal 23 kg per persoon. Bij deze reis is de fiets niet standaard inbegrepen.

  Je kunt je eigen mountainbike meenemen. Vanwege internationale wetgeving mag je geen e-bike of elektrische fiets meenemen. De kosten voor het vervoer van je eigen mountainbike bedraagt € 200 op de KLM-retourvlucht. Voor de terugvlucht is het van belang dat de huurfiets alleen vanaf Dar es Salaam mag worden meegenomen, en niet vanaf Zanzibar, mocht je deze reis optioneel willen verlengen. Je dient je mountainbike verplicht in een fietsdoos in te pakken. Op Schiphol zijn fietsdozen verkrijgbaar a € 20 per stuk. De afmeting hiervan bedraagt 176,5 cm x 23 cm x 101,50 cm. De fietsdoos weegt 4,5 kg. Inclusief de fietsdoos mag je totale ruimbagage maximaal 23 kilo bedragen. Je dient je fiets goed te verpakken. Het stuur moet in de lengterichting van het frame, de pedalen en andere uitstekende delen dienen te zijn verwijderd en de bandenspanning dient te zijn verlaagd. Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets. De fietsdoos kan ter plaatse voor US$ 10 worden vervoerd van Arusha naar Dar es Salaam. Het vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren. 

  Omdat Tanzania tegen de evenaar aan ligt, zijn de temperatuurschommelingen in de loop van het jaar klein. Naar gelang de hoogte zijn er echter flinke verschillen in temperatuur. Met name ‘s nachts kan het kwik in de bergen tot 10° C dalen, terwijl het in de overige, lagere noordelijke delen overdag tot 35° C kan oplopen. Het klimaat kent geen indeling in zomer of winter, maar wordt ingedeeld in vier andere seizoenen:

  • van eind maart tot begin mei is het regenseizoen met zware regenval
  • van juni tot en met oktober is het koeler en droog weer met af en toe een korte regenbui
  • vanaf oktober tot begin december is het de periode van de zogenaamde korte regens, met vooral aan het einde van de middag en 's nachts regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer, waardoor er ook in deze tijd goed te reizen valt
  • na de korte regens is het van eind december tot en met medio maart droog en heet.

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Tanzania ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

  Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

  De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (Tsh of TZS). Er zijn briefjes van 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 shilling in omloop. Munten zijn er van 50, 100 en 200 shilling. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of op www.xe.com. Tijdens deze reis dien je rekening te houden met enkele kosten zoals drankjes bij de maaltijden, souvenirs, optionele excursies (bijvoorbeeld op je vrije dag in Pangani), uitgaven van persoonlijke aard en fooien. In Tanzania is het gebruikelijk om degene die een dienst naar tevredenheid verricht met een fooi te bedanken. Voor de chauffeurs/gidsen dien je te rekenen op een fooi van ca. US$ 40 p.p.

  Mocht je willen snorkelen op je vrije dag in Pangani, dan is de snorkelexcursie naar het Maziwe Island Marine Reserve een aanrader. Het beschikt  over een uitbundig marine wildlife en veel koraal. Deze zandbank ligt ca.10 km voor de kust van Pangani. Voor deze excursie gaan parasols mee voor de schaduw en tevens een ontbijt- of lunchbox (afhankelijk van het getij) met de nodige drankjes. Het water is zeer ondiep en wordt geleidelijk aan dieper. Het is zeer geschikt voor de ongeoefende snorkelaar. Kosten snorkelexcursie US$ 60 pp (bij 2 t/m 4 deelnemers). Hierbij is het transport, lokale gids, duikbrillen en flippers inclusief. Een Fun Dive kost US$ 95 pp, twee Fun Dives US$ 120. Naast deze bedragen geldt voor iedereen een entree van US$ 12 pp voor het Maziwe island Reserve. 

  Reken voor de uitgaven ter plaatse op een minimum bedrag van ca. US$ 300. Ook al kun je bij aankomst US$ pinnen, we raden je aan al vanuit Nederland/België cash US$ mee te nemen. Wij merken hierbij op dat het vermelde minimum bedrag een indicatie is en dat het daadwerkelijke bedrag dat je uitgeeft persoonsafhankelijk is. Fooien kun je in US$ betalen. De reisleiding kan ter plaatse een fooienpot instellen die uiteraard voor iedereen inzichtelijk is en goed wordt beheerd.   

   

  Tijdens deze reis worden we altijd begeleid door twee voertuigen. Om je zo veilig mogelijk te laten fietsen, rijdt er 1 voertuig voor de groep uit en een tweede voertuig rijdt achter. Tijdens de de safari's in de nationale parken Mkomazi en Saadani maken we gebruik van 4x4 safari-voertuigen. 

  Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie op reis te gaan. Ook al zijn de fietsafstanden niet lang op deze reis, het warme klimaat, de stoffige wegen en het feit dat je iets voorovergebogen op een MTB rijdt, zijn verzwarende factoren. Ervaring met het fietsen op een mountainbikie is een vereiste voor deze reis. Op deze manier geniet je meer van de fietsreis, de omgeving en de tal van excursies, al dan niet inbegrepen. 

  Houd er rekening mee dat het 's avonds in de hooglanden rondom de Kilimanjaro het aardig kan afkoelen. Neem daarom een winddicht jack en een warme fleece mee. Overdag kan het zeer warm zijn, neem om die reden daarom de nodige bescherming mee tegen de zon.

  Paklijst:

  • EHBO eenvoudige middelen
  • Dagrugzakje
  • Fietstassen
  • Fietsschoenen
  • sandalen/slippers
  • Fleece jack
  • Handschoenen (optioneel)
  • Luchtige kleding
  • Regenkleding
  • Warme kleding
  • Zonnehoed of pet
  • Zwemkleding
  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • Zonnebrandolie
  • Zonnebril
  • Anti-insektenmiddel
  • Verrekijker
  • Zaklamp
  • Bidon / veldfles (1 liter)
  • Handdoek(en)
  • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
  • Handgel of vochtige doekjes
  • Lippencreme met UV-filter

  Wij raden je aan voor deze reis fietstassen mee te nemen. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar het lastig is deze in te pakken in de safari-auto's. Met weekendtassen kan de ruimte in de auto's optimaal worden benut. U hoeft nergens tijdens de reis met uw bagage te wandelen. Een dagrugzakje voor veldfles, regencape en eventueel verrekijker, fototoestel en/of videocamera is voldoende. De maximale bagagelimiet bedraagt 20 kilo pp. 

  Juli 2019 -  De Tanzaniaanse autoriteiten hebben zich als een van de eerste landen in de wereld uitgesproken tegen het gebruik van niet herbruikbaar plastic. Vanaf 1 juni 2019 is het bij wet niet meer toegestaan plastic  tasjes het land in te voeren en in het land zelf te gebruiken. Uitzonderingen hierop zijn ziplocs (hergebruik is het doel hiervan), plastic verpakkingsmateriaal bij eten, sanitaire producten en medicijnen. Bij de immigratie kan zowel je hand- als ruimbagage hierop worden gecontroleerd. 

  Deze reis wordt begeleid door een ervaren team van lokale Engelssprekende reisleiders met een groot enthousiasme voor reizen in zijn algemeenheid en fietsen in het bijzonder. Ze kennen het land waar je doorheen reist. De reisleider vertelt je met plezier over allerlei wetenswaardigheden omtrent natuur en cultuur. Tevens bezitten zij een passie voor de lokale gebruiken, omgangsvormen en cultuur. De reisleider staat altijd open voor je vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor je reist en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgt hij of zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

  Voor een bezoek aan Tanzania heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 6 maanden geldig dient te zijn bij je vertrek uit Tanzania. Je paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende pagina's bevatten.

  N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Voor een verblijf in Tanzania heb je een toeristisch visum nodig (single entry, maximaal 90 dagen geldig). We raden je met klem aan je visum vooraf aan te vragen waarmee je de immigratie bij aankomst in Tanzania bespoedigt. Lokaal een visum aanvragen behoort nog tot de mogelijkheid maar kan ca. twee uur in beslag nemen. Voordat de aanvraag van een digitaal visum staan 10 dagen. Vraag je visum dus minimaal 3 weken voor vertrek aan. Je paspoort dient nog minimaal 1 lege bladzijde te bevatten en nog 6 maanden geldig te zijn op de dag dat je het land binnenkomt.

  Gebruik de volgende link voor het digitaal aanvragen van je visum: elektronisch visum  

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je bijzondere aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
  N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de reisleiding en/of je chauffeur/gids in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

  Gezondheidszorg
  N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Hygiëne
  Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

  EHBO
  Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, e.d.

  Praktisch

  • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
  • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
  • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen de felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek.

  Hoogteziekte
  Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro (5895 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bijv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts te raadplegen. Heb je reeds in Nederland/België ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je (huis)arts te raadplegen.

  Acclimatisatietips
  Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

  • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
  • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
  • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
  • Rook niet.
  • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
  • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
  • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

  Lezenswaardige boekjes over gezondheid in de tropen en reizen met kinderen

  ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Gezond op reis met kinderen' zijn lezenswaardige boekjes met veel informatie over risico's, tips en adviezen om gezond op reis te gaan en blijven. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en internetwinkels. 

  Verplicht
  Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Tanzania en Zanzibar binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Tanzania en op Zanzibar zelf komt Gelekoorts voor. Reist u door naar Kenia: voor dit land is vaccinatie tegen Gelekoorts VERPLICHT.
  Voor Tanzania is een Cholera-verklaring vereist, wanneer u over land Tanzania binnenkomt.

  Malaria
  In Tanzania komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 1.800 m hoogte liggen. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen
  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?
  U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

  De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  In wildparken mag je zonder toestemming van de chauffeur/gids niet uit de auto stappen.

  Recent reisadvies
  Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies van Tanzania.

  Wat kost deze reis?

  Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  Tanzania - Pioniersfietsreis

  Kilimanjaro tot aan de Indische Oceaan

  Fietsreis langs lodges, guesthouses, hotel en een beach cottage

  Zwaarte
  Comfort
  Fietsen
  Groepsreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Vertrekdatum

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Vertrekdatum

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

  Startdatum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  -text

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

  SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten