Terug naar Tanzania

Beklimming van Afrika's hoogste berg

De bijna volmaakte kegel van Mount Kilimanjaro is één van de klassieke beelden van Afrika. Als een koning rijst de met sneeuw bedekte top op uit de omringende savanne. Een beklimming van de Uhuru-peak (5895 meter) is een bijzondere ervaring. Door de grote variatie aan landschappen én het halen van de top zal de Kilimanjaro een diepe indruk achterlaten. Deze 7-daagse tocht is geheel verzorgd met gidsen, dragers en koks. U overnacht in tenten. Het enige dat u zelf nog moet doen is wandelen en de top halen!

Zwaarte
Comfort
vanaf € 2.491
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 285502
7 dagen

Tanzania - Mount Kilimanjaro * Lemosho

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

In de ochtend wordt u vanaf uw hotel in Arusha (niet inbegrepen) ogehaald voor de 3 uur durende transfer naar de Londorosi gate die aan de westzijde van de Kilimanjaro ligt. Zodra alle formaliteiten zijn geregeld kan de trektocht van start! We rijden eerst nog een klein stukje verder naar de start van de Lemosho route voor de lunch. Hierna gaat het dan echt beginnen! Je wandelt in het begin door bebost gebied met smalle paden. De Chamber's route van vandaag, rijker aan flora en fauna dan sommige 'populairdere' routes, wordt weinig gebruikt. In ca. 3-4 uur wandelen bereiken we onze overnachtingsplaats Mti Mkubwa (=Grote Boom).

Hoogtemeters:  650 m., wandelduur 3-4 uur


Overnachting in

Mti Mkubwa (2650 m.)

Dag 2

Na het ontbijt gaan we weer op pad door het laatste stukje bos eindigend bij een moerassig stuk met hoge grassen, heide en vulkanische rotsen bedekt met baardmossen. We lunchen in een prachtige vallei vlakbij de Shira-krater op 3050m. hoogte. Na de lunch steken we de Shira-caldera over, een hoogplateau dat zelden wordt bezocht. Shira is een van de drie vulkanische kegels gevuld met lava afkomstig van de Kibo-top. De kraterrand is verweerd door weer en vulkanische activiteiten. Vandaag zul je de eerste blik kunnen werpen op  de Kibo-top. We slaan onze tenten op in het Shira One Camp. 

Hoogtemeters 96 0 m.; wandelduur 5-6 uur

Overnachting in

Shira One Camp 1 (3610 m.)

Dag 3

Een hele dag verkenning van het Shira plateau. Je wandelt in oostelijke richting en passeert de Shira Cathedral richting de met sneeuw en ijs bedekte top van Kibo. Shira is een van de hoogste plateaus op aarde, gemiddeld 3.800 meter.  Je stijgt vandaag niet heel veel, zodat je aan de hoogte kunt wennen. De uitzichten zijn onverminderd prachtig. De wandeltijd vandaag bedraagt 5-6 uur. Aankomst in Shira Two Camp. 
Hoogtemeters 24 0 m.; wandelduur 5-6 uur


Overnachting in

Shira Two Camp (3850 m.)

Dag 4

Vandaag is de laatste dag die gezien de geringe stijging van vandaag (maar 100 meter) prima is voor een goede acclimatisatie. De op zich lange wandeldag van 7 uur gaat vaak op en neer. Je wandelt over woestijnachtige bergranden naar de Lava Tower aan de zuidelijke flank van de Kibo-piek. De Lava Tower is een 100 meter hoge vulkanische bult die een winderige pas op meer dan 4000 meter hoogte markeert. In de middag dalen we af over een steil pad naar de Great Barranco vallei waarbij de 'giant lobelia's' en kruiskruidplanten een welkome afwisseling zijn na het barre landschap van gisteren. Het Barranco Camp, qua ligging een van de mooiste tijdens deze route, ligt op een vlak terrein aan drie kanten ingesloten door hoge rotswanden en het Kibo massief zelf.

Hoogtemeters 100 m.; wandelduur 7 uur

Overnachting in

Barranco Camp (3950 m.)

Dag 5

Aan de oostzijde van de vallei doemt de Barranco muur op, een 300 meter hoge muur van vulkanisch gesteente. Ook al lijkt het steil, de muur laat zich makkelijk beklimmen. Het uitzicht vanaf de muur is magnifiek! De rest van de wandeldag omcirkelen we de Kibo peak die aan onze linkerzijde blijft. Na de afdaling de Karanga vallei in gaat het pad weer steil omhoog. Het wordt geleidelijk kouder en het landschap wordt kaler wanneer je bij Barafu Camp (ijs in Swahili) aankomt. De lucht wordt ijler, een rustig wandeltempo wordt steeds belangrijker. Barafu Camp is een open en onbeschut gelegen vlakke plek op een bergrug. Het is het basiskamp van waaruit de toppoging rond middernacht ondernomen zal worden. We eten en drinken zo veel mogelijk voordat we ons voor een flinke rustpauze in onze tenten terugtrekken.

Hoogtemeters 650 m.; wandelduur 7-8 uur


Overnachting in

Barafu Camp (4630 m.)

Dag 6

De hete ochtenddrank komt vroeg in de ochtend! Om middernacht word je gewekt voor deze inspannende dag van 13 tot 16 uur. De beklimming begint om 01.00 uur. De temperatuur varieert van net onder het vriespunt rond middernacht tot min 10° á min 20° vlak voor zonsopgang op de top. Als de maan zichtbaar is, dan zul je verbaasd zijn hoeveel licht deze afgeeft. Het alsmaar zigzaggende pad gaat onder de gletsjers Ratzel en Rebman langs. Achterom zie je de silhouetten van de toppen van Mawenzi tegen de rode gloed van de zon onder de wolken. Na ca. 6-7 uur kom je aan bij de rand van de krater Stella Point op 5790 meter. Op dit punt eindigt het steile pad omhoog. Van hieraf gaat een geleidelijk stijgend stuk van ca. 1-2 uur naar de Uhuru top. De moeite die dit laatste stuk kost is voor velen onvergetelijk. Je staat op het hoogste punt van Afrika op 5890 meter!

Na een kort verblijf op de top daal je af langs een steil pad met losse stenen naar Barafu Camp om wat te rusten. Met opnieuw verzamelde krachten daal je af via de Mweka-route naar het Mweka Camp waar de overnachting is. Aan een lange inspannende dag is een einde gekomen.  

 • Beklimming: hoogtemeters 1300 m.; wandelduur 8-9 uur
 • Afdaling: daling 2800 m.; wandelduur 5-7 uur

Overnachting in

Mweka Camp (3110 m.)

Dag 7

Na het ontbijt daal je verder af naar de Mweka-toegang, de laatste 3 á 4 uur wandelen voordat de missie erop zit! met een temperatuur die steeds aangenamer wordt, einig je op een hoogte van 1250 meter met hopelijk het certificaat dat je de top hebt gehaald. Op de terugweg in twee uur naar Arusha neem je afscheid van de Kilimanjaro en wellicht dat je dit al in je dromen doet omdat je in slaap bent gevallen...  

Hoogtemeters -1250 m.; wandelduur 3-4 uur

Kilimanjaro

In 1889 bereikten de eerste twee Europenanen, Hans Meyer en Ludwig Purtscheller, de top van de Kilimanjaro. Sindsdien zijn vele klimmers de uitdaging aangegaan. De berg komt veelvuldig voor in oude Afrikaanse legenden. Het Chagga-volk geloofde dat de berg de woning was van een boosaardige god die eenieder die hem zou beklimmen zou straffen. Zij noemden de twee toppen 'Kipoo' en 'Kimawenze', nu beter bekend als 'Kibo' en 'Mawenze'. De naam van de berg als geheel is misschien afkomstig van de Swahili-zinsnede "kilemieiroya" wat betekent: de onoverwinnelijke berg. De eerste Europeaan die de berg aanschouwde in 1848 was de Duitse onderzoeker Johannes Rebmann. Hij dacht dat de naam "indrukwekkende berg" betekende. Waar de naam ook aan ontleend is, één ding is zeker: de Kilimanjaro is en blijft een grote, mysterieuze en uitdagende berg om te beklimmen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met de Lemosho-route overnacht u in tenten.

Over de maaltijden

Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro zijn alle maaltijden inbegrepen. Er wordt voor u gekookt door lokale koks. U zult verrast zijn over de kwaliteit en de diversiteit van de maaltijden die in de 'bush' worden klaargemaakt. Bagage die u niet nodig heeft tijdens de beklimming kunt u altijd achterlaten bij onze lokaal agent.

Inbegrepen

 • transfer Arusha-Kilimanjaro v.v.
 • overnachtingen in tenten
 • alle maaltijden tijdens de trektocht
 • Engelstalige gids
 • parkentrees
 • bagagevervoer door dragers
 • rescue fees
 • kaart Kilimanjaro & Noord-Tanzania
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • evt. overnachting in Arusha
 • fooien (zie 'geld op reis')
 • drankjes
 • persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

U maakt een trektocht van 6 dagen. Het zijn niet zozeer de te lopen afstanden die de reis zwaar maken, maar de te overbruggen hoogteverschillen. Het zal duidelijk zijn dat dit een pittige tocht is waarvoor een goede conditie en ervaring met het lopen in de bergen een eerste vereiste is. U wandelt grotendeels over goed begaanbare, soms echter wel steile, voetpaden. Wij adviseren u niet direct de dag na aankomst vanuit Nederland aan deze trektocht te beginnen. Acclimatiseren op hoogte en wennen aan het ritme, weer en eten bevorderen de kans dat u een goede trektocht maakt. Uw lichaam geeft u de tijd om te wennen aan een ander eet- en leefpatroon. Tijdens de tocht heeft u voldoende tijd om rustig te fotograferen of gewoon even uit te rusten en te genieten. Gemiddeld wordt per dag zo'n 4 tot 7 uur gelopen met als enige uitschieter de dag van de beklimming van de top. Dan wandelt u tussen de 10 -13 uur. De zwaarte wordt mede bepaald door de primitieve omstandigheden, de duur van de trek en de mogelijk wisselende weersomstandigheden waarmee u gedurende de trek te maken krijgt. Tenslotte speelt de hoogte natuurlijk een grote rol van betekenis die de trektocht extra zwaar maakt.

Geschikt voor kinderen

Vanaf 11 jaar

Praktische informatie

De besneeuwde top van de Kilimanjaro neemt qua omvang af door de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Soms komt het voor dat de krater helemaal sneeuwvrij is. Toch bezit de berg met zo’n 4 vierkante kilometer gletsjer nog steeds een vijfde van al het natuurlijke ijs in Afrika. Op zo’n enorme berg wisselt het klimaat nogal sterk. Op de zuidelijke hellingen vallen in de periode van maart tot mei de meeste lange regenbuien. De korte regens van de noordoost moesson in de periode van november tot december treffen vooral de noordelijke hellingen. In de regenperiode zuigt de berg het vocht op en hierdoor zijn de zuidelijke hellingen vaak in nevel gehuld, terwijl de top dan baadt in het zonlicht. De beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen valt tussen augustus en november. Hoe hoger u komt, hoe minder hinder u ondervindt van de regen.

Ook al kan de top van de Kilimanjaro gedurende het gehele jaar worden beklommen, op de lager gelegen plaatsen van de berg zijn er regenperiodes te onderscheiden. De maanden waarin de kans het grootst is dat het regent zijn eind maart t/m begin juni en eind oktober t/m begin januari. De droogste periode is februari t/m half maart en de maanden juli t/m september.

De Kilimanjaro wordt het meest beklommen tijdens het Europese zomerseizoen, van juli tot en met oktober. Laat dit je niet beletten om in deze periode de tocht aan te vangen. Groepen worden opgesplitst in kleinere groepjes en de lokale autoriteiten proberen de stroom klimmers zoveel mogelijk te spreiden over verschillende dagen. Afhankelijk van de groepsgrootte gaan meerdere gidsen en dragers mee.

Tijdens de beklimming naar de top van de Kilimanjaro heeft u weinig extra kosten. de belangrijkste extra kostenpost is de fooi voor de bemanning die alles zoveel mogelijk in goede banen probeert te leiden. Bij de beklimming wordt over het algemeen 1 hoofdgids ingezert, 1 of 2 assistent-gidsen, 1 of meerdere koks en meestal 3 dragers per beklimmer. In Tanzania is het gebruikelijk om degene die een dienst verricht met een fooi te bedanken. Omdat de lonen laag zijn levert het krijgen van een fooi een belangrijke bijdrage aan de inkomsten. Dit heeft geleid tot een verwachtinspatroon en standaardisatie van het fooigeld. Tijdens deze beklimming dient u rekening te houden op een bedrag aan fooien voor de gehele crew van ongeveer US$ 200 a 300 per deelnemer. In het SNP-reispakket leest u meer over het fooibeleid en hoe hierin juist te handelen.

Een minibus brengt u vanuit Arusha naar de Kilimanjaro en weer terug.

Uw slaapzak dient bestand te zijn tegen temperaturen van -10 graden Celsius. Denkt u ook aan een regenhoes voor uw (dag-) rugzak. Het kan ook prettig zijn om een thermosfles mee te nemen, zodat u onderweg thee of bouillon kunt drinken. Paklijst:

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bescherm- en regenhoes voor rugzak
 • Rugzak
 • Bergschoenen
 • Lichte wandelschoenen
 • Slaapmatje isolerend
 • Slaapzak (- 10 C)
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding (incl. regenbroek)
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Gamaschen
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Verrekijker
 • Zaklamp
 • Veldflessen
 • Handdoeken
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Uitschuifbare wandelstok(-ken)
 • Lippencreme met UV-filter

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een bezoek aan Tanzania heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 6 maanden geldig dient te zijn bij je vertrek uit Tanzania. Je paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende pagina's bevatten.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Tanzania heb je een toeristisch visum nodig (single entry, maximaal 90 dagen geldig). We raden je met klem aan je visum vooraf aan te vragen waarmee je de immigratie bij aankomst in Tanzania bespoedigt. Lokaal een visum aanvragen behoort nog tot de mogelijkheid maar kan ca. twee uur in beslag nemen. Voordat de aanvraag van een digitaal visum staan 10 dagen. Vraag je visum dus minimaal 3 weken voor vertrek aan. Je paspoort dient nog minimaal 1 lege bladzijde te bevatten en nog 6 maanden geldig te zijn op de dag dat je het land binnenkomt.

Gebruik de volgende link voor het digitaal aanvragen van je visum: elektronisch visum  

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je bijzondere aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de reisleiding en/of je chauffeur/gids in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, e.d.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen de felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek.

Hoogteziekte
Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro (5895 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bijv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts te raadplegen. Heb je reeds in Nederland/België ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je (huis)arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

Lezenswaardige boekjes over gezondheid in de tropen en reizen met kinderen

’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Gezond op reis met kinderen' zijn lezenswaardige boekjes met veel informatie over risico's, tips en adviezen om gezond op reis te gaan en blijven. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en internetwinkels. 

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Tanzania en Zanzibar binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Tanzania en op Zanzibar zelf komt Gelekoorts voor. Reist u door naar Kenia: voor dit land is vaccinatie tegen Gelekoorts VERPLICHT.
Voor Tanzania is een Cholera-verklaring vereist, wanneer u over land Tanzania binnenkomt.

Malaria
In Tanzania komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 1.800 m hoogte liggen. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In wildparken mag je zonder toestemming van de chauffeur/gids niet uit de auto stappen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies van Tanzania.

Prijsinformatie

20 september 2020 - 31 december 2020
2 personen (tweepersoonstent) € 2.491
3 personen (twee- en éénpersoonstent) € 2.303
4 personen (2x tweepersoonstent) € 2.292
5 personen 2x twee- en éénpersoonstent) € 2.292

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs