Omringd door gnoes

Tanzania - Gnoetrek, 11 dagen Foto- en natuurreis met Martin van Lokven

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fotograferen

Themareis vanuit hotel en lodges

SNP organiseert weer in samenwerking met fotograaf, bioloog en Afrika-liefhebber Martin van Lokven, een unieke fotoreis naar het Ndutu-gebied in Noord-Tanzania. Het gebied is beroemd vanwege de grote migratie van gnoes, zebra’s en gazelles en wordt met recht ook wel het ‘geheime Serengeti’ genoemd. Niet voor niets had de beroemde filmer en fotograaf Hugo van Lawick dertig jaar lang hier zijn kamp. Met een kleine groep van maximaal 11 deelnemers gaan we met (verlengde) 4x4 Toyota Landcruisers op zoek naar de 'clowns van de savanne', de gnoes. Zij spelen de hoofdrol in deze fotoreis. Een gegarandeerde raamplaats en extra ruimte in de grote terreinwagen geven de beste fotografie-mogelijkheden voor de enorme aantallen gnoes. De jonge gnoes zijn met twee/drie maanden al wel iets groter, maar het zijn de primaire prooi voor de in het gebied levende leeuwen, cheetahs, luipaarden en hyena’s. De reis sluiten we af met een bezoek aan de Ngorongoro krater, één van de dichtstbevolkte natuurgebieden op aarde waarbij grote aantallen gnoes, zebra’s, buffels en carnivoren voor de lens komen. Omdat het ook een laatste toevluchtsoord is voor de zwarte neushoorn in Tanzania, is een ontmoeting met deze prachtige beesten een hoogtepunt van deze foto- en safarireis.

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding door fotograaf en bioloog Martin van Lokven
 • Directe KLM-vlucht
 • 4x4 Landcruisers met veel ruimte
 • Zes raamplaatsen voor vier deelnemers, gegarandeerd optimale fotoplek
 • Reis in klein groepsverband (maximaal 11 deelnemers)
 • Reisdatum: 8 t/m 18 april 2019
 • Veel tijd ingeruimd bij wildlife
 • Verblijf 6 nachten Ndutu Lodge
Zwaarte
Comfort

Interview met Martin van Lokven

Elk voorjaar trekken anderhalf miljoen gnoes door het Tanzaniaanse Ndutu-gebied. Het zijn de hoofdrolspelers in een 11-daagse fotografiesafari onder leiding van fotograaf en bioloog Martin van Lokven. Lees hier het interview.

Dag tot dag

Tanzania - Tanzania Gnoetrek

Met deze reis maken we gebruik van verlengde 4x4 Toyota Landcruisers. In een safariauto kunnen 4 deelnemers plaatsnemen plus de chauffeur/gids, in de andere auto nemen drie deelnemers plaats plus de chauffeur/gids en Martin van Lokven. Alle deelnemers hebben hun eigen raamplaats! Veel ruimte dus om te genieten van wild Tanzania en te fotograferen. We verblijven in de gastvrije en gezellige Ndutu Safari Lodge, gelegen in een oase van rust en vrede. Voor mensen die hier eerder hier zijn geweest is dit vaak een van de redenen om weer terug te komen. Doordat in de tijd van deez reis al weer veel gasten weg zijn, kunnen we genieten van de dieren zonder de drukte van veel andere auto’s. En dat terwijl er bij voldoende regen juist enorme aantallen gnoes in het gebied zijn. De jonge gnoes zijn met twee/drie maanden al wel iets groter, maar zijn de primaire prooi voor de in het gebied levende leeuwen, cheetahs, luipaarden en hyena’s.

Ndutu
We verblijven in Ndutu en Ngorongoro in de Ngorongoro Conservation Area, met het aangrenzende Serengeti Nationaal Park één van de meest bekende ecosystemen van de wereld. Beroemd vanwege de grote migratie van gnoes, zebra’s en gazelles.
Ndutu bestaat uit twee meren, een moeras, acacia’s en daaromheen een grote vlakte, net onder het Serengeti NP. Het is hier dat één van ’s werelds meest bijzondere gebeurtenissen plaatsvindt. In het begin van het jaar brengen de regens water in de door droogte geteisterde vlaktes. Verse grasscheuten kleuren de vlaktes in korte tijd groen. Linten en drommen van grote aantallen gnoes arriveren razendsnel en zijn een uniek schouwspel op zich. Daaropvolgend worden in een tijdsbestek van enkele weken de jonge gnoes geboren, vaak eind januari en februari. Amper een uur oud vormen zij een onderdeel van het Serengeti ecosysteem. De grote kuddes gnoes, zebra’s en gazelles met hun jongen verblijven in en rondom het Ndutu gebied tot in mei, voordat zij verder trekken. Het is door de overvloed aan prooidieren voor leeuwen, cheetahs, hyena's en andere predators een spektakel om nooit te vergeten. Er is zoveel te zien en te fotograferen. Cheetahs met kleine jongen lopen op de savanne en zijn van dichtbij te bekijken en te fotograferen. Zoogdieren, vogels, reptielen, insecten, bomen, landschappen... We besteden aandacht aan alle natuurlijke wonderen van deze ‘geheime Serengeti’, deze hof van Eden.

Ngorongoro
Na zes nachten en vele game drives zal het afscheid van Ndutu, de ‘geheime Serengeti’, zwaar vallen. De reis gaat verder naar de Ngorongoro krater, met een doorsnede van circa 25 kilometer, een hoogte van 2400 meter en een diepte van 600 meter de grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. En sinds 1979 op de UNESCO-lijst als Werelderfgoed. Het is één van de dichtsbevolkte natuurgebieden op aarde en een laatste toevluchtsoord voor de zwarte neushoorn in Tanzania. Er leven er zo’n 30. Op weg naar Ngorongoro bezoeken we de Olduvaikloof en gaan we even bij het museumpje langs. Het is hier dat 3,6 miljoen jaar oude in vulkanische as achtergebleven voetafdrukken van 3 – mogelijk zelfs 4 – mensachtigen zijn gevonden. Na een nacht in de Ngorongoro Sopa Lodge zullen we een volle dag genieten van de enorme aantallen gnoes, zebra’s, buffels en carnivoren. De krater heeft de hoogste dichtheid aan leeuwen en hyena’s van Afrika. Grote mannetjes olifanten komen niet zelden tot vlak voor de auto. Het is hier dat we ook vaak goede foto’s van kroonkraanvogels kunnen maken. Voor onze terugkomst in de lodge bezoeken we kort een Masai cultural boma, waar we helemaal vrij zijn foto’s te maken.

Hugo van Lawick
Het was in Ndutu waar de beroemde filmer en fotograaf Hugo van Lawick dertig jaar zijn kamp had, Camp Ndutu. Het is hier dat hij als National Geographic fotograaf en filmer met zijn toenmalige vrouw Jane Goodall woonde en werkte. Vanuit zijn kamp in Ndutu maakte hij later ook de wereldberoemde bioscoopfilms The Leopard Son en Serengeti Symphony. Hugo van lawick kreeg op zijn Camp Ndutu – op de plaats waar zijn tent heeft gestaan – een staatsbegrafenis.

Dag 1

Bij aankomst op Kilimanjaro International Airport word je hartelijk verwelkomd door een vertegenwoordiger van onze lokale agent. et een privé transfer rijd je naar de The African Tulip, een luxe boutique hotel in het hart van Arusha.

Overnachting in

Arusha

Dag 2

Na het ontbijt rijden we over een goede weg westwaarts naar onze lodge op weg naar misschien wel onze eerste leeuwen. In het landschap onderweg zien we Masai woningen en Masai herders met hun grazende en - bij aangelegde drinkpoelen - drinkende koeien en geiten. We rijden bij het dorpje Mbt wa Mbu de Grote Slenk uit en hebben een fraai uitzicht op het Manyara Nationaal Park met het Lake Manyara meer. Na het passeren van het laatste dorp – Karatu – zullen we kort stoppen bij de gate van de Ngorongoro Conservation Area, een beschermd gebied grenzend aan het Serengeti Nationaal Park. Vanaf nu is het gedaan met asfalt en kunnen we de verrekijkers en fotospullen uit de tassen halen. De game(drive) is on!

Op de rand van de Ngorongorokrater, mede beschermd door de status van UNESCO werelderfgoed, staan we even stil bij het graf van Bernard en Michael Grzimek. Bernard was een dierentuindirecteur, zoöloog, schrijver van natuurboeken, filmer en een drijvende kracht achter de Zoologische Gesellschaft Frankfurt, een groep onderzoekers die ook nu nog actief zijn in de Serengeti. Met zijn zoon Michael heeft hij de Serengeti in de jaren ’50 van de vorige eeuw wereldwijd bekendheid gegeven door het boek en de film 'Serengeti Shall Not Die'. Zonder hen was er wellicht geen nationaal park Serengeti geweest. Michael verongelukte in zijn vliegtuigje in 1959 terwijl hij aan het filmen was, na een botsing met een gier. Na zijn dood werd de as van Bernard begraven naast zijn zoon op de rand van de krater.

Bij goed zicht kunnen we een eerste blik in de krater werpen die 600 meter lager ligt. Tijdens de afdaling richting het Serengeti Nationaal Park en Ndutu zien we onze eerste giraffen grazend aan de hier nog volop aanwezige acacia’s. We zien ook voor het eerst de eindeloze vlaktes van de Serengeti. Al genietend en fotograferend rijden we door naar onze lodge. Gelegen in het zuidoostelijke deel van het Serengeti-ecosysteem, bij het Ndutumeer en omringd door fraaie parasolacacia’s, ligt de gastrije en gezellige Ndutu Safari Lodge in een oase van rust en vrede, ver van de grote toeristenstroom. En dat terwijl in de periode januari tot mei het gebied dankzij de aanwezigheid van ruim een miljoen gnoes en alle activiteit van roofdieren 'the place to be' is.

Overnachting in

Ndutu-gebied - Ndutu Lodge

Dag 3-7

Het is nog donker als we iets voor zes uur met koffie, thee en een koekje zijn neergestreken in één van de zithoeken. Een typische ochtend in de lodge. Onze chauffeur/gidsen dragen zorg voor het ontbijt en nemen deze mee in de auto’s. De ochtend game drive kan van start. Bij het Ndutumeer zijn vaak gnoes en leeuwen te zien. Niet zelden drommen gnoes op de oevers van het meer samen en proberen het meer over te steken. Een zeer indrukwekkende gebeurtenis! In het gebied liggen ook het ‘kleine moeras’ en het ‘grote moeras’, jachtgebied van een groep leeuwen en kraamkamer van cheetahs. Gnoes, zebra’s, giraffen, buffels, hartebeesten, impala’s en andere grazers komen hier drinken. De omliggende open vlaktes zijn het favoriete jachtgebied van Afrika’s snelste jager, cheetah! Hier zullen we cheetahs zien, vaak moeders met jongen. We proberen de jacht op een Thomson gazelle of een jonge gnoe te zien. Tussen de middag zullen we lunchen in de lodge. Bij het badder- en drinkbadje voor de lodge zijn dwergpapegaaien en andere kleurige vogels te zien en te fotograferen. Niet zelden zijn er olifanten dichtbij de lodge te zien. Wellicht vinden we ook een kameleon. In de namiddag gaan we weer op pad voor de middag game-drive die tot vlak voor zonsondergang voortduurt om optimaal van het mooie licht te genieten dat neerstrijkt op de vele dieren en het savannelandschap. Voor of na het diner bespreekt Martin foto’s en vertelt hij over de natuur van Tanzania.

Overnachting in

Ndutu-gebied - Ndutu Lodge

Dag 8

Na een laatste ochtend game-drive waarbij we wederom in het veld ontbijten, vertrekken we na de lunch in de lodge of met lunchbox richting de Ngorongoro krater. Met een doorsnede van circa 25 kilometer, een hoogte van 2400 meter en een diepte van 600 meter is de beroemde Ngorongoro-krater de grootste caldera ter wereld. Ooit zat er een naar schatting 4500-5800 meter hoge vulkaankegel boven op wat nu de krater is, voordat deze er met een enorme explosie af werd geblazen. Onvoorstelbaar wat een natuurgeweld dat geweest moet zijn. De hoge wand vormt nu de natuurlijke afsluiting van een waar paradijs met wel 30.000 gnoes, zebra’s, buffels en andere grazers, maar ook met de hoogste dichtheid leeuwen en hyena’s van heel Afrika. Martin heeft eens in één oogopslag 17 hyena’s en 13 leeuwen geteld. En maximaal 32 hyena’s op één plaats! Uiteraard zullen we morgen op zoek gaan naar zwarte neushoorns, waarvan er zo’n 30 in de krater leven.

Overnachting in

Ngorongoro-krater

Dag 9

Wederom na koffie en thee rijden we bij ochtendgloren de krater in. Ontbijt en lunch hebben we bij ons, zodat we tot ver in de middag in de krater kunnen zijn. In de krater wemelt het van de dieren. Grazende buffels, gnoes, zebra’s, olifanten en struisvogels naderen tot op korte afstand onze auto’s. In tegenstelling tot buiten de krater laten elandantilopen zich in de kratergoed zien en fotograferen. Hyena’s en leeuwen liggen en lopen tot op de onverharde wegen en niet zelden schurkt een leeuw zich tegen een auto aan. Zebra’s gaan vaak pas op het laatste moment voor je van de weg af en laten zich goed portretteren. Een dag in de krater is een onvergetelijke ervaring! Aan het einde van de middag rijden we terug richting de lodge. Direct na het verlaten van de krater bezoeken we een culturele boma van de Masai.

Overnachting in

Ngorongoro-krater

Dag 10-11

We genieten van een rustig ontbijt op een, nu eens schappelijke tijd waarna we vertrekken naar Arusha. Onderweg naar de 'gate' van de Ngorongoro Conservation Area hebben we onze fotospullen nog steeds paraat want er is altijd kans om buffels en olifanten te zien. Soms worden er ook luipaarden en leeuwen op de kraterrand gezien. Na de 'gate' begint het asfalt weer. We bezoeken een of twee souvenirwinkels, lunchen onderweg en arriveren bij ons hotel The African Tulip. Hier nemen we afscheid van onze chauffeur/gidsen, waarna we onze kamers opzoeken en de laatste uren gebruiken om ons op te frissen en te relaxen. Het is nog goed toeven in en bij het zwembad. In de namiddag vindt de transfer plaats naar het vliegveld. De terugreis kan beginnen. De volgende dag aankomst in Nederland/België.

NB Programma

 • Februari is de periode dat de gnoes hun kalveren krijgen in het Ndutu-gebied (zuidwestelijk Serengeti) en de Ngorongoro. In april - als wij in Ndutu zijn - zijn er grote aantallen jonge gnoes van zo'n twee maanden oud, die dichtbij hun moeders blijven. Voor leeuwen, luipaarden, cheeta's en hyena's is er een overvloed aan prooidieren.
 • Tijdens deze reis zullen de gemaakte foto’s ’s avonds en soms tussen de middag door Martin van Lokven worden besproken. Je krijgt uitleg en tips gedurende de gehele reis. Voor en met name na het diner zal er dagelijks een praatje worden houden, waarin compositie, belichting, objectief, sluitertijd, diafragma, nabewerking beeld, diergedrag en hoe daarop te anticiperen allemaal aan bod komen. Uiteraard is er gedurende de gehele reis gelegenheid vragen aan Martin te stellen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Arusha verblijven we in een kleinschalig boutique hotel The African Tulip. De kamers beschikken allen over een privé WC/douche. Tijdens het verblijf in het Ndutu-gebied, verblijven we in de Ndutu Safari Lodge gelegen in het zuidoostelijk gedeelte van het Serengeti ecosysteem. In de schaduw van de sierlijke acacia bomen liggen de bungalows, gebouwd met lokale materialen, met elk een veranda met uitzicht op Lake Ndutu. Alle bungalows hebben een en-suite badkamer. In Ngorongoro verblijven we in de Ngorongoro Sopa Lodge, eveneens beschikken alle kamers over een privé WC/douche. Op de laatste dag van vertrek staan ons nog kamers ter beschikking in The African Tulip om de bagage voor de terugreis goed in te pakken en om nog even een verfrissende douche te kunnen nemen voor aanvang van de terugvlucht.

Over de maaltijden

Tijdens de safari zijn alle maaltijden inbegrepen. Gezien het late tijdstip van aankomst op de eerste dag is het diner niet inbegrepen, evenals de lunch en het diner op de laatste dag.

Inbegrepen

 • lokale transfers per 4x4 safarivoertuigen (landcruisers)
 • overnachtingen hotels en lodges met en-suite badkamer
 • alle maaltijden (van ontbijt dag 2 t/m ontbijt dag 10)
 • mineraal water tijdens transfers
 • diensten lokale chauffeurs (tevens gidsen)
 • entree nationale parken (Ndutu-gebied/Ngorongoro) ter waarde van  US$ 640 pp
 • Entree Olduvai-museum
 • Bezoek Maasai-dorp
 • SNP-reisleider/fotograaf Martin van Lokven

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • drankjes tijdens verblijf in accommodaties
 • lunch en diner dag 10
 • visum
 • verzekeringen
 • vaccinaties
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. souvenirs en fooien)

Over de activiteiten

Tijdens de vele gamedrives krijg je uitleg van de lokale gidsen/chauffeurs en bioloog/fotograaf Martin van Lokven. De nadruk tijdens deze reis ligt op het gadeslaan van de grote groepen gnoes, zebra’s en gazellen en de interactie met leeuwen, cheeta’s,  hyena’s en mogelijk zelfs luipaard. In Ndutu heet deze periode van het jaar niet voor niets het ‘Predator season’! 

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen. Het zijn niet zo zeer de activiteiten die een fysieke inspanning vergen, maar het zijn vaak de inspannende gamedrives in combinatie met een hoge temperatuur waar je rekening mee dient te houden. Om die reden is er altijd mineraal water aan boord van de safarivoertuigen om de dorst te lessen. Overdag rijden we soms over wat hobbelige en stoffige wegen, 's Avonds genieten we weer van het comfort van de comfortabele lodge en hotels waar we verblijven tijdens deze reis. Alle kamers en tented-lodges beschikken over een privé en-suite badkamer. Neem soepel zittende wandelschoenen mee. Dit kunnen ook softwalkers zijn daar je niet veel wandelt tijdens de reis. Tijdens de vele gamedrives en wandeling in het Arusha NP krijg je uitleg van de lokale gidsen/chauffeurs en natuurlijk van Martin. 

Over de groepssamenstelling

De deelnemers komen uit Nederland en België. Vrijwel altijd gaan er deelnemers mee die al één of zelfs twee keer eerder mee zijn geweest. Echte liefhebbers van Ndutu!

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Kilimanjaro.

Vluchtinformatie

Informatie
Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met KLM rechtstreeks naar Kilimanjaro International Airport.

Vluchtschema
KL 569 Amsterdam - Kilimanjaro vertrek 10.35 aankomst 20.10 uur
KL 571 Kilimanjaro - Amsterdam vertrek 21.05 aankomst 07.40 * uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

* Een sterretje (*) achter de vluchtgegevens betekent dat u de volgende dag aankomt

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. U kunt uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als u langer wegblijft betaalt u maar €5 per dag. Meer informatie.

Praktische informatie

Omdat Tanzania tegen de evenaar aan ligt, zijn de temperatuurschommelingen in de loop van het jaar klein. Naarmate je hoger komt nemen de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht toe. Met name ‘s nachts kan het kwik in de bergen tot 10° C dalen, terwijl het in de overige, lagere noordelijke delen overdag tot 35° C kan oplopen. Het klimaat kent geen indeling in zomer of winter, maar wordt ingedeeld in vier andere seizoenen:

 • van eind maart tot begin mei is het regenseizoen met regen die meestal in korte heftige periodes valt
 • van juni tot en met oktober is het koeler en droog weer met af en toe een korte regenbui.
 • vanaf oktober tot begin december is het de periode van de zogenaamde korte regens, met vooral aan het einde van de middag en 's nachts regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer, waardoor er ook in deze tijd goed te reizen valt.
 • na de korte regens is het van eind december tot en met medio maart droog en heet.

Rond februari is de periode dat de gnoes hun kalveren krijgen in het Ndutu-gebied, in het zuidoosten van de Serengeti en het Greater Ngorongoro Conservancy. In april - als wij in Ndutu zijn - zijn er veel jonge gnoes van zo'n twee maanden oud, te zien die allen dichtbij hun moeders blijven. Voor leeuwen, luipaarden, cheeta's en hyena's is er een overvloed aan prooidieren.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Tanzania ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (Tsh of TZS). Er zijn briefjes van 200, 500, 1000, 5000 en 10.000 shilling in omloop. Munten zijn er van 50, 100 en 200 shilling. Voor één euro ontvang je bijna 2600 Tsh (nov. 2017). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com/convert/cheatsheet of op www.xe.com. Tijdens deze reis naar Tanzania dien je rekening te houden met enkele bijkomende kosten zoals drankjes, souvenirs, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. In Tanzania is het gebruikelijk om degene die een dienst naar tevredenheid verricht met een fooi te bedanken. Voor de chauffeurs/gidsen en dragers van bagage dien je te rekenen op een fooi van ca. US$ 40 p.p. Wij adviseren het zakgeld mee te nemen in de vorm van contante US$ en € 's. Pinnen is alleen in de plaats Arusha mogelijk. Bellen met de mobiele telefoon kost ongeveer € 2 per minuut (afhankelijk van uw telecomprovider). Indien je verwacht veel te moeten bellen, loont het de moeite om ter plekke een telefoonkaart aan te schaffen. Het minimum geadviseerde zakgeld bedraagt € 250. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

De transfers van en naar de luchthaven Kilimanjaro International Airport worden met minibussen uitgevoerd. Tijdens de rondreis (vanaf dag 2 tot en met dag 11 tot aan de terugkomst bij de Moivaro Lodge) wordt er gereden in (verlengde) 4x4 Toyota Landcruisers. Tijdens de safari heb je gegarandeerd een raamplaats voor een goed zicht naar buiten om snel en beter foto's en films te maken.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie op reis te gaan. Ook al wandel je tijdens deze reis weinig, het is wel erg prettig dat je schoenen goed zijn ingelopen. Op deze manier geniet je  meer van de reis. Iedereen krijgt de pocket 'Te Gast in Tanzania' thuisgestuurd. In goed gesorteerde reisboekwinkels zijn daarnaast verschillende boeken over Tanzania te koop. Ook in Arusha zijn Engelstalige boeken over het land te verkrijgen.

Foto uitrusting 

Voor deze fotoreis is een telelens echt aan te raden. Dat kan zowel een zogenaamd vast brandpunt objectief zijn als een zoomobjectief. Afhankelijk van de camera – full frame of niet-full frame - is maximaal 300 mm tot 500 mm aan te raden  Daarbij heeft een zoomobjectief het grote voordeel dat dieren dichtbij ook nog in beeld passen. Zodat niet alleen een portret van één gnoe of leeuwenwelpje gemaakt kan worden, maar ook de kudde of meerdere spelende leeuwenwelpjes nog in beeld passen. Neem naast een telelens een groothoek lens mee voor landschappen en – voor rondom de lodge – als je hebt een macrolens voor bloemen, insecten en kleine dieren als kameleons. 

Algemene uitrusting

Qua klimaat kan het 's svonds behoorlijk afkoelen, neem daarom een winddicht jack en een warme fleece mee. Vooral de nachten in de hoger gelegen gebieden (o.a. de Ngorongoro) kunnen koud zijn. Drinkflessen hoef je niet mee te nemen daar je elke dag een fles mineraalwater krijgt. Ook een klamboe is niet nodig, ze zijn aanwezig in de accommodaties.

Paklijst:

 • Weekendtas
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Warme fleece
 • Luchtige kleding
 • Winddicht jack 
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencreme met UV-filter

Wij raden je aan voor deze reis een (grote) weekendtas mee te nemen. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar het lastig is deze in te pakken in de safari-auto's. Met weekendtassen kan de ruimte in de auto's optimaal worden benut. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen. Een dagrugzakje voor veldfles (ca. 1 a 1,5 liter), regenjas en eventueel verrekijker, fototoestel en/of filmcamera is voldoende.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt geleid door Martin van Lokven, een ervaren SNP-reisleider, tevens bioloog en natuurfotograaf. Zijn liefde voor safarireizen in Afrika is groot en hij heeft deze reis dan ook al meerdere keren begeleid. Martin is een groot liefhebber en kenner van het Serengeti ecosysteem, de gnoetrek en grote katachtigen. Hij komt al 20 jaar in de Serengeti en heeft 25 jaar ervaring met leeuwen, luipaarden, cheeta’s en – in India – tijgers. Elk jaar bezoekt hij Tanzania, in 2015 zelfs in opdracht voor National Geographic Traveler. Voor dit grootste reismagazine van Nederland maakte hij een artikel over Ndutu – de Secret Serengeti – van Hugo van Lawick, de wereldberoemde National Geographic fotograaf en filmer die er dertig jaar lang zijn vaste kamp had. Vanuit dit kamp maakte van Lawick beroemde films als The Serengeti Symphony en The Leopard Son. Het is ook in Ndutu dat je – in tegenstelling tot de Serengeti – off road mag, een belangrijke reden voor Martin om juist daar zijn kennis van de dieren én fotografie te gebruiken voor de ultieme foto safari ervaring. Tijdens de safari’s zorgt hij – in samenwerking met de gidsen/chauffeurs – voor de beste fotokansen en fotoposities. En de beste camera-instellingen voor de beste foto’s. Zijn foto Leopard Gaze heeft internationaal veel bekendheid gekregen door de nominatie voor de Peoples Choice 2017 in de meest prestigieuze internationale fotowedstrijd, de Wildlife Photographer of the Year. 

Martin bespreekt de beelden die je maakt tijdens deze reis. Iedereen met gebruik van een digitale reflexcamera tot aan een compact camera, gevorderd of een enthousiaste beginner, is welkom op deze bijzondere reis. Martin zal er tijdens deze reis alles aan doen om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, kaart- en kompaslezen, voeding en hygiëne en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.

 

 

Voor een bezoek aan Tanzania heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 6 maanden geldig is na vertrek uit Tanzania. Je paspoort moet nog minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende pagina's bevatten.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Tanzania heb je een visum nodig. Je kunt dit visum bij aankomst op de luchthaven verkrijgen, mits je reisdocumenten (paspoort/reispas) kunt laten zien die nog minstens 6 maanden geldig zijn na je vertrek uit Tanzania. De kosten bedragen US$ 50 (single entry, 6 maanden geldig). 

SNP service visumverplichtingen

SNP biedt een extra service waarmee je je  informeert over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via de VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen. Voor een visumaanvraag voor toeristen (geen zakelijke doeleinden) is i.t.t. hetgeen er op de website van de Tanzaniaanse ambassade staat geformuleerd, GEEN uitnodingsbrief noodzakelijk. Voor het verkrijgen van een toerisme-visum dien je te overleggen:

 • geldig paspoort
 • 2 standaard pasfoto's 
 • ingevuld visumformulier
 • bewijs van je vluchtreservering

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Tanzania

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse

nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je bijzondere aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de reisleiding en/of je chauffeur/gids in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, e.d.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen de felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek.

Hoogteziekte
Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro (5895 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bijv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts te raadplegen. Heb je reeds in Nederland/België ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je (huis)arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

Lezenswaardige boekjes over gezondheid in de tropen en reizen met kinderen

’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Gezond op reis met kinderen' zijn lezenswaardige boekjes met veel informatie over risico's, tips en adviezen om gezond op reis te gaan en blijven. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en internetwinkels. 

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Tanzania en Zanzibar binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Tanzania en op Zanzibar zelf komt Gelekoorts voor. Reist u door naar Kenia: voor dit land is vaccinatie tegen Gelekoorts VERPLICHT.
Voor Tanzania is een Cholera-verklaring vereist, wanneer u over land Tanzania binnenkomt.

Malaria
In Tanzania komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 1.800 m hoogte liggen. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In wildparken mag je zonder toestemming van de chauffeur/gids niet uit de auto stappen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies van Tanzania.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

MVL_20160405_11381_800px_sRGB_-_Copyright_Martin_van_Lokven.jpg

Tanzania - Gnoetrek

Foto- en natuurreis met Martin van Lokven

Themareis vanuit hotel en lodges

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen