Rondreis per auto met chauffeur vanuit luxe hotels en ecolodges
Uniek aan deze reis
- Enkele unieke wandelingen door de hooglanden
- Luxe hotels op bijzondere lokaties
- Perfecte balans natuur en cultuur
- Ruime keuze aan optionele bouwstenen
Je slaapt in comfortabele sfeervolle hotels, gelegen op goede lokaties. Bijzonder is het verblijf in 2 eco lodges. Hotels beschikken altijd over een eigen restaurant, het ontbijtbuffet is inbegrepen en meeste hotels beschikken over een zwembad. Kamers zijn voorzien van 1 of 2 comfortabele bedden, zijn airconditioned (behalve de 2 ecolodges), en ook vaak met wifi. In het dag-tot-dag programma staat steeds een link naar de door ons standaard gebruikte accomodaties. Hebben die in jouw reisperiode geen plaats dan stellen we je een gelijkwaardig alternatief voor waar mogelijk.
Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen. Lunches en diners zijn voor eigen kosten. Het Sri Lankes eten is uitstekend. De specialiteiten zijn natuurlijk verschillende kipgerechten zoals tandoori chicken of chicken massala en vegetarische maaltijden zijn in het boeddhistisch Sri Lanka geen probleem. Je dineert vaak in het hotel of in een nabijgelegen restaurant. Soms lunch je onderweg in een klein restaurant op aanwijzen van de gids, of picknick je in de buitenlucht.
Tijdens deze rondreis maak je een aantal natuur- en cultuurexcursies, lichte wandelingen en safari's. De hitte en hoge luchtvochtigheid kunnen af en toe vermoeiend zijn maar samen met de gids kun je altijd het reistempo aanpassen. Ook ben je natuurlijk vrij om een dag af te haken en zelf het programma in te vullen.
De lokale ondersteuning
In principe blijft de gehele reis dezelfde gids/chauffeur bij je. Sommige spreken behoorlijk goed Engels, anderen duidelijk minder. Ga er van uit dat ze gebrekkig, moeilijk verstaanbaar Engels spreken, dan kan het alleen maar meevallen! De gids/chauffeur zorgt met name dat alles logistiek gewoon goed verloopt en je veilig wordt rondgereden. Zij begeleiden je wel bij het bezoek aan de culturele bezienswaardigheden, maar hebben daar beperkte kennis over. Het is daarom goed een informatieve landengids zelf aan te schaffen om je voor te bereiden. Daarnaast wordt bij diverse optionele excursies, zoals de jeepsafari's, gebruik gemaakt van gidsen ter plaatse. Deze spreken vrijwel altijd veel beter Engels en zijn gewend om zaken toe te lichten.
Op alle plekken in deze reis kunt u extra dagen toevoegen. Extra nachten zijn altijd op aanvraag en afhankelijk van beschikbaarheid.
Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Colombo. Houd er bij de planning van zowel heen- als terugreis rekening mee, dat je - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op je bestemming.
Sri Lanka kent een tropisch warm en behoorlijk vochtig klimaat. De gemiddelde temperatuur langs de kust ligt rond de 26-30 graden en in het binnenland in het heuvel- en bergland rond de 20 graden. De luchtvochtigheid schommelt, evenals in Nederland, tussen 80 en 90%. De dagen zijn over het algemeen zonnig en/of warm, zelfs tijdens de regentijd.
De regentijd op Sri Lanka valt in zuidwesten tussen mei en augustus en het noordoosten tussen november tot februari. Dit betekent een tropische stortbui in de namiddag, waarna de zon al snel weer doorbreekt. Hoewel regen nooit plezierig is op reis, heeft dit toch ook voordelen. Immers het landschap is gedurende de vochtige periode prachtig groen, het ruikt heerlijk fris en het is minder stoffig op de wegen. Waar de regentijd meer effect op heeft is een strandverblijf. Als je wilt zwemmen in zee kies je dus in de zomermaanden eerder voor een strandverblijf aan de oostkust, en in de wintermaanden aan de zuid- of westkust.
Reizen in Sri Lanka is dus het gehele jaar mogelijk.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sri Lanka ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Onze lokale partner
Onze lokale partner in Sri Lanka heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vandaar dat ze sinds begin 2017 geregistreerd staat als Travelife Partner. Op het gebied van duurzaamheid zijn ze koploper in Sri Lanka. Losse plastic drinkflesjes in de wagen zijn vervangen door een hervulbaar waterreservoir met filtersysteem voor gegarandeerd zuiver drinkwater. Zo help je mee de hoeveelheid plastic te reduceren. De tented camps die we gebruiken worden op een duurzame manier gerund, er zijn eigen eco-guides in dienst die de safari's in de parken begeleiden en de unieke wandelingen die speciaal zijn uitgezet door onze partner verzorgen.
Travelife
Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen. Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.
Deze partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald.
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Meteen op het vliegveld kun je al pinnen en in de steden kun je ook overal pinnen. Gemiddeld zul je aan ca. € 400-500,- voor persoonlijke uitgaven, fooien, maaltijden die niet inbegrepen zijn, drankjes, etc. voldoende hebben. Voor optionele excursies zijn nog extra kosten.
Denk er ook aan dat het gebruikelijk is je chauffeur een fooi te geven voor verleende diensten. Ga uit van gemiddeld 1750-2250 roepie (10-15 USD) voor een hele dag.
Alle verplaatsingen worden gemaakt met een eigen privé-auto met gids/chauffeur, met airconditioning. De excursies in de parken en natuurgebieden worden gemaakt te voet en per jeep.
Paklijst:
Je hoeft tijdens deze reis niet ver met je bagage te sjouwen, dus welk type tas of koffer je meeneemt is om het even. De bagage wordt telkens vervoerd in de auto waarmee je reist. Tijdens de treinreis wordt de grote bagage ook vervoerd door je gids/chauffeur.
Het Sri Lankese Department of Wildlife heeft besloten dat het Yala National Park meestal in de maand september gesloten zal worden voor alle bezoekers. Deze maatregel is ingesteld om de wilde dieren in het park meer ruimte te gegeven om te overleven in de droogste maand van het jaar. Voor reizigers die in deze maand reizen zal in overleg naar een passend alternatief worden gezocht. In principe zou dan de jeepsafari in Bundala of Lunugamvehera plaats vinden.
11-7-2018: Voor de treinreis op dag 8 geldt het volgende. Er is een enorme vraag naar de treintickets ontstaan waardoor het zeer moeilijk is geworden om voor dit traject een ticket te bemachtigen. We doen ons uiterste best een ticket in de 1e (met zitplaats), 2e (zonder zitplaats) of zelfs 3e klasse (zonder zitplaats) te krijgen, maar het kan dus voorkomen dat dit niet lukt. Ook proberen we als alternatief de treinrit tussen Nuwara en Ella te reserveren. Als dit alles niet lukt dan zal de chauffeur ook nog op de dag zelf proberen een ticket te kopen. Houd er dus rekening mee dat de treinreis gewijzigd kan worden.
Voor een verblijf op Sri Lanka hebt u een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd!
N.B. Er is een visumplicht. Electronic Travel Authorization (ETA) verplicht voor een verblijf van maximaal 30 dagen (zie visum).
N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Sri Lanka (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).
E-visa
Voor een verblijf op Sri Lanka heeft u een visum nodig en de aanduiding hiervoor is Electronic Travel Authorization (ETA). Dit is eenvoudig vooraf te verkrijgen online via: www.eta.gov.lk. De kosten bedragen USD 35 per persoon en zijn alleen met credit card te betalen. Deze ETA is ook bij aankomst te verkrijgen, alleen te betalen in USD, maar dan zijn de kosten hoger. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Sri Lanka (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Sri Lanka binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. Op Sri Lanka zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Sri Lanka aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Sri Lanka.
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis op Sri Lanka van meer dan 2 weken. Laat u informeren over de risico’s op besmetting met Mazelen en Japanse Encefalitis.
Malaria
Op Sri Lanka komt op dit moment geen malaria meer voor. Doch laat u altijd voorlichten door een GGD arts hierover.
Dengue en Rabies
Om besmetting met dengue of knokkelkoorts te voorkomen, moet u zich bescherm,en tegen muggenbeten. Rabies kan bij voorkomen bij zoogdieren. Vermijd contact hiermee.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.
Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?
De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Of bekijk de veelgestelde vragen