Brunnich's_Guillemot_on_an_icefloe_Erwin_Vermeulen-Oceanwide_Expeditions.jpeg.jpg

Spitsbergen - Vogelreis, 10 dagen Met Arjan Dwarshuis op vogelexpeditie

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis met de makers van de Vogelspotcast Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen

Medio juni 2023 varen we aan boord van het expeditie-schip M/V Plancius langs de arctische kusten van Spitsbergen en gaan we op zoek naar de vele vogelsoorten die hier broeden. En dat samen met de makers van de Vogelspotcast Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen! En jij kan daarbij zijn! Het belooft een unieke reis te worden voor liefhebbers van de Vogelspotcast en enthousiaste vogelaars!

Uniek aan deze reis

  • Met de makers van de Vogelspotcast Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen
  • Tienduizenden broedvogels
  • Vogelsoorten die iedere vogelaar doet watertanden
Zwaarte
Comfort

Met Arjan Dwarshuis naar Spitsbergen

Een echte vogelreis met een van Nederlands beste vogelaars Arjan Dwarshuis en zijn vriend Gisbert van de Vogelspotcast. Lees waarom we hier zo trots op zijn.

Dag tot dag

Spitsbergen - Programma

Arjan Dwarshuis

Een expeditie naar Spitsbergen biedt misschien wel de ultieme Europese natuurervaring: een mix van weidse, ongerepte landschappen, indrukwekkende zoogdieren en een lijst van vogelsoorten die iedere vogelaar doet watertanden. Als klein jochie droomde ik er al van om ooit deze bestemming te bezoeken en op zoek te gaan naar ijsberen, walrussen, Groenlandse walvissen, ivoormeeuwen en koningseiders, maar tot nu toe beleef het altijd bij dromen. Ik verslond boeken over de 16e -eeuwse expedities van Willem Barentz (die Spitsbergen in 1596 ontdekte) en keek met open mond naar natuurdocumentaires van de BBC over deze hoog-arctische archipel. Nu is het moment eindelijk daar, want medio juni 2023 gaat de Vogelspotcast op een unieke expeditie met SNP Natuurreizen naar Spitsbergen!.

Acht dagen lang zullen we aan boord van het arctische expeditie schip MS Plancius langs de kust van Spitsbergen varen en een serie podcasts opnemen. Onze eerste Vogelspotcast-expeditie over de grens dus, en jij kan daarbij zijn!

In een adembenemend decor van fjorden, gletsjers, bergen en uitgestrekte toendra’s gaan we op zoek gaan naar hoogarctische vogelsoorten als de kleine alk en de kortbekzeekoet, die hier met tienduizenden paartjes broeden, de rosse franjepoot, die in deze tijd van het jaar niet saai en grijs, maar prachtig oranje is, en de hagelwitte ivoormeeuw, de heilige graal van het noorden: stuk voor stuk vogelsoorten die slechts zeer zelden langs de Nederlandse kust worden waargenomen. Ook maken we kans op een aantal tot de verbeelding sprekende zoogdieren, zoals baardrobben, walrussen, beluga’s, blauwe en dwergvinvissen, rendieren, poolvossen en het grootste landroofdier ter wereld, de ijsbeer. En dit is slechts een kleine greep uit de vele diersoorten die we kunnen tegenkomen.

Gisbert en ik kunnen in ieder geval niet wachten tot deze bijzondere reis eindelijk gaat beginnen. Nog iets meer dan een jaar, dan vertrekken we. Hopelijk zien we jou medio juni 2023 op de MS Plancius!

Happy Birding!

Dag 1

Je vliegt naar Oslo en overnacht in een vlakbij de luchthaven Gardermoen gelegen hotel.

Overnachting in

Oslo-Gardermoen

Dag 2

Vanaf de luchthaven Gardermoen vlieg je naar Longyearbyen, de 'hoofdstad' van Spitsbergen. Het is een kleine nederzetting met 1800 inwoners die vroeger van de mijnbouw leefden maar nu vrijwel volledig op het toerisme zijn georiënteerd. Het Polar Museum is zeker de moeite van een bezoek waard. Aan het einde van de middag, om  een uur of 16.00, stap je aan boord van de Plancius. Aan het begin van de avond zal het schip de Isfjorden uitvaren. Het wordt niet donker, dus je kunt lang op het dek genieten van het landschap en misschien je eerste walvis of zeevogel spotten.

Het vaarschema van de komende dagen, evenals de landingen die plaats vinden, is onder voorbehoud van ijsbewegingen en weersomstandigheden. De eindverantwoordelijkheid ligt vanzelfsprekend bij de expeditieleiders van de 'Plancius'. Zij zullen hun uiterste best doen om voor de passagiers de maximale natuurbeleving onder de omstandigheden te leveren, maar de arctische natuur is niet volledig planbaar. De invulling van de volgende dagen zoals hierbij omschreven is daarom een voorbeeld maar kan in praktijk anders uitpakken.

Overnachting in

M/V Plancius

Dag 3-8

De Plancius vaart deze week aan de noordwestelijke kant van Spitsbergen. Het programma zal er ongeveer als volgt uitzien.

Dag 3 Gedurende de nacht varen we naar het Noorden, naar de Raudfjord, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en is een geliefde plek voor Ringelrobben, Baardrobben en vaak ook IJsberen. De kliffen in de fjord bieden plaats aan grote kolonies Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen.

Dag 4 We varen de Liefdefjord in om ons te vergapen aan de 5 km brede, afbrokkelende Monaco gletsjer. De zee tussen de ijsbergen is een voedselrijke plek : Beluga's en duizenden Drieteenmeeuwen foerageren er. Verder is ook deze fjord geliefd terrein voor IJsberen.

Dag 5 Vandaag varen we de Hinlopen Strait binnen, een zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig Blauwe vinvissen gezien en het gebied is de thuisbasis van Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen. We maken een wandeling over de Arctische toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanaf de zodiacs de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van Spitsbergen. Later proberen we aan land te gaan om Rendieren, Kleine rietganzen, Ivoormeeuwen en Walrussen in het vizier te krijgen.

Dag 6 Vandaag bereiken we de Seven Islands, een groep ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Dit is tevens het noordelijkste punt van deze zeereis op 80 graden noorderbreedte, slechts 870 km van de Noordpool. Met wat geluk vinden we jagende ijsberen op het pakijs.

Dag 7 We beginnen aan de terugweg naar Longyearbyen, Let op Groenlandse walvissen. Verder van de kust volgen we de rand van het Continentaal Plat. Hier wordt de zee opeens veel dieper en welt koud, voedselrijk water omhoog, een favoriete plek voor de gewone vinvis. Bij Kongsfjorden is weer meer kans op Minky Whales.

Dag 8 Met de Zodiacs gaan we poolshoogte nemen bij de zeevogels op de kliffen van Alkhornet, bij de ingang van Isfjorden. Hier broeden vele tienduizenden zeevogels en onder het klif zien we vaak Poolvosjes naar gevallen eieren en kuikens zoeken. Verderop begrazen rendieren de schaarse vegetatie. Tijdens de nacht komen we aan in Longyearbyen.

Overnachting in

M/V Plancius

Dag 9 - 10

Vroeg in de ochtend komt de Plancius aan in Longyearbyen en na het laatste ontbijt aan boord, verlaat je het schip voor de terugvlucht naar Oslo.
Hier overnachten we bij het vliegveld en vliegen de volgende dag verder naar huis.

Overnachting in

Oslo-Gardermoen

NB Programma

De in het dagprogramma beschreven programma is ten alle tijden afhankelijk van de aan- of afwezigheid van pakijs en het weer. De expeditieleider kan besluiten om wijzigingen door te voeren in het belang van de veiligheid van de groep.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Longyearbyen wacht de m/v Plancius. Dit is een voormalig oceanografisch onderzoekschip van de Nederlandse marine, gebouwd in 1976. Het schip is in 2008 omgebouwd voor het gebruik voor expeditiereizen in de Poolgebieden en is volledig ingericht op dit soort reizen. Het is een comfortabel en sfeervol schip, echter niet luxueus te noemen. Het schip heeft een lengte van 89 m een breedte van 15 m en is “ijsversterkt”. De m/v Plancius biedt plaats aan maximaal 112 gasten en heeft een internationale bemanning van 30 personen, waarvan 1 expeditieleider, 5 gidsen en er is een dokter aan boord. Op de Plancius zijn twee- en driepersoonshutten (15 m²) en er zijn superior hutten (21 m²). Alle hutten hebben eigen douche en wc. De tweepersoonshutten hebben gewone, lage bedden en de driepersoonshutten hebben een stapelbed en een los eenpersoonsbed. De hutten liggen aan de buitenkant van het schip en hebben een eigen raampje. Alle hutten kunnen ook als eenpersoonshut geboekt worden. Handdoeken zijn aanwezig.

Aan boord vindt u verder een eetzaal die ook gebruikt wordt als zaal voor lezingen. Daarnaast is er panorama-lounge met grote ramen en een bar. Als het weer goed is, dan is het natuurlijk het mooiste om op het ruime dek te genieten van het arctische landschap. Er is elektriciteit aan boord (220 volt) met Europese stekkers. U kunt uw camera dus gewoon opladen onderweg. Uw mobiele telefoon zal echter nauwelijks bereik hebben. Aan boord van de Plancius kunt u betalen met zowel Euro's als pinpassen/creditcards.

U reist in een internationaal gezelschap en de voertaal aan boord is Engels. De bemanning is zeer ervaren en heeft een enorme kennis van Spitsbergen. Zij weten precies waar de mooiste plekken zijn en waar de kans het grootst is om wildlife te zien. U reist zelfstandig naar Longyearbyen. Kijk voor een uitgebreide beschrijving van het schip op www.oceanwide-expeditions.com.

Tijdens deze bijzondere natuurcruise met het Nederlandse expeditieschip de Plancius vaart u langs de arctische eilanden van Noord-Spitsbergen. U volgt er de markante kustlijn en ziet onderweg fenomenen als gletsjers, pakijs, toendravlakten, vogelkliffen en historische walvisstations. Regelmatig gaat u aan land met een rubberen motorboot ('zodiac") voor een korte wandeling of vogelexcursie. De kans is groot dat u dan oog in oog komt te staan met de ijsbeer en ander arctisch wild zoals poolvossen, rendieren, zeehonden en walrussen. De deskundige expeditieleider zorgt er in zo'n geval voor dat uw veiligheid voorop staat en het welzijn van de dieren in acht wordt genomen.

Over de maaltijden

Aan boord van de Plancius worden dagelijks drie maaltijden bereid die gezamenlijk in het restaurant worden gebruikt. Er wordt veel aandacht aan het eten besteed en de keuken is dan ook uitstekend.

Inbegrepen

  • 2 overnachtingen in hotel bij de luchthaven van Oslo (incl. ontbijt)
  • transfer luchthaven Longyearbyen - Plancius v.v.
  • 7 overnachtingen aan boord van de Plancius
  • alle maaltijden aan boord van de Plancius, koffie en thee
  • diensten bemanning, excursies en lezingen
  • excursies per zodiac
  • gebruik rubber laarzen
  • digitale reisinformatie
  • 25 euro bijdrage aan het IUCN fonds 'landaankoop voor natuur'
  • compensatie CO2-voetafdruk

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis (optioneel)
  • transfer naar en van het hotel bij de luchthaven Gardermoen (ongeveer € 8 per rit)
  • overige maaltijden
  • uitgaven van persoonlijke aard (drankjes, fooien)
  • verzekeringen

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Het reisprogramma is flexibel vanwege het wel of niet voorkomen van pakijs en het onberekenbare weer. De expeditieleiders proberen altijd om er het maximale uit te halen. Je maakt korte wandelingen en excursies, waarbij je met een zodiac (rubberboot) van de Plancius naar de kust wordt gevaren. Om in en uit de zodiac te komen is enige behendigheid nodig. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Dit wordt namelijk bepaald door de lokale weersomstandigheden en terreingesteldheid. De bedoeling is om iedere dag met de gidsen aan land te gaan, voor degenen die dat willen.
Tijdens de reis worden wandelingen georganiseerd met verschillende zwaarte en lengte. Hiervoor zijn goede hoge wandelschoenen met gamaschen noodzakelijk. Je kunt er ook voor kiezen om aan boord stevige rubberen laarzen met goed profiel te lenen.

Tijdens alle landexcursies dienen de aanwijzingen van de expeditieleiders ten alle tijden worden opgevolgd, dit in verband met het altijd aanwezige gevaar van ijsberen. Zij zijn uitgerust met afschrik-devices maar zullen er alles aan doen om deze enkel in noodgevallen te gebruiken.

Over de groepssamenstelling

Onze SNP-groep van Nederlandse vogelliefhebbers is niet de enige groep aan boord. Er bevindt zich een internationaal gezelschap van in totaal maximaal 102 gasten en de voertaal is Engels. Behalve een expeditieleider zijn er enkele enthousiaste gidsen aan boord. Onze reisgenoten en vogelspotcasthelden Arjan en Gisbert zullen exclusief voor onze reisgroep hun kennis delen in het Nederlands.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op de luchthaven van Longyearbyen

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met SAS naar Longyearbyen v.v.

Vluchtschema
SK0828 Amsterdam - Oslo vertrek om 19.05 aankomst 20.55 uur
Overnachting in Oslo
SK4414 Oslo - Longyearbyen vertrek om 09.40 aankomst 13.45 uur
SK4425 Longyearbyen - Oslo vertrek om 14.30 aankomst 18.50 uur
Overnachting in Oslo
SK0821 Oslo - Amsterdam vertrek om 08.05 aankomst 10.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Op de heen- en terugreis is een extra nacht in Oslo-Gardermoen noodzakelijk. Je overnacht in een vlakbij de luchthaven gelegen hotel. De shuttlebus langs de verschillende hotels rond de luchthaven, vertrekt iedere 10 minuten voor de aankomsthal. De volgende morgen neem je dezelfde bus weer van het hotel naar de luchthaven.

Op de kleine luchthaven van Longyearbyen staat een bus klaar die je naar het schip van Oceanwide brengt. Na de cruise wordt je weer naar de luchthaven gebracht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spitsbergen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.  

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.  

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.  
Carmacal Spitsbergen Birding Ortelius 614820

De keuze voor de MS Plancius is mede bepaald door de goede ervaringen die we hebben met de zorgvuldige wijze waarmee zij omgaan met de strikte regels rondom het benaderen van ‘wildlife’. Alle expeditieleiders zijn getraind om de impact van de landexcursies tot een minimum te beperken, het schip is net voorzien van een laag-emissie motor en vaart op LSMGO brandstof (low-sulphur marine gasoil). Aan boord wordt het water gezuiverd, plastic zoveel mogelijk vermeden en al het afval gerecycled. Vanzelfsprekend wordt de CO2 voetafdruk van deze reis volledig gecompenseerd evenals de heen- en terugvlucht naar Longyearbyen.

Bovendien is in de reissom een bijdrage aan het IUCN-fonds, waar Arjan ambassadeur van is, inbegrepen. Lees hier meer over het IUCN project.

Op de Plancius zijn stevige rubberen laarzen aan boord. Deze kun je gratis gebruiken voor de wandelingen.

Paklijst 

  • Dagrugzak (25 liter)
  • Gewone schoenen en sloffen voor aan boord
  • Fleece jack
  • Handschoenen
  • Muts en sjaal
  • Warme kleding
  • Lang ondergoed
  • Wind- en waterdicht jack en broek
  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • Pinpas en/of creditcard (in Noorwegen kan je niet meer met cash geld betalen)
  • Zonnebril
  • Verrekijker
  • Zonnebrandcreme en lippencreme met UV-filter

Januari 2022
Deze vogelreis kan helaas niet uitgevoerd worden met de M/V Ortelius. In plaats daarvan vertrek je een dag eerder dan eerder gepland met zusterschip M/V Plancius. Alle voorzieningen zijn op dit schip gelijkwaardig aan de Ortelius. Kijk voor meer info op https://oceanwide-expeditions.com/nl/schepen/m-v-plancius

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op enkele boten (de grotere) is een arts aanwezig maar op de reizen waar we gebruik maken van de boot Het Noorderlicht (o.a. Winterwandelen reiscode 500196, Wandelreis 614050 en Geschiedenis Walvisvaart 614040) is geen arts aanwezig aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vogelspotcast

Spitsbergen - Vogelreis

Met Arjan Dwarshuis op vogelexpeditie

Vogelreis met de makers van de Vogelspotcast Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.