Spitsbergen - Spitsbergen, 10 dagen ’The Artic Dream’

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Natuurcruises

Internationale natuurreis met het expeditieschip Plancius

Schitterende natuurreis met expeditieschip Plancius rond de eilandengroep van Spitsbergen. Ontmoet in Europa’s laatste wildernis – op nog geen 1000 km van de noordpool - poolvossen, rendieren, zeehonden, walrussen en misschien ijsberen. Zie rotskusten met kolonies alken, papegaaiduikers, eidereenden en jagers. Regelmatig met ‘zodiacs’ aan land voor korte wandeling of excursie.

Uniek aan deze reis

 • Circumnavigatie Spitsbergen
 • Excursies met zodiac
 • Korte wandelingen
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Oceanwide Expeditions

Voor reizen naar Spitsbergen en Antarctica hoef je geen Barentz, Scott of Amundsen meer te heten. Toch hebben deze legendarische expeditieleiders ervoor gezorgd dat de moderne avonturier tegenwoordig een cruise kan maken naar de laatste wildernissen op onze aarde. Tijdens de expeditiereis, die SNP samen met Oceanwide Expeditions uit Vlissingen organiseert, vaar je met een cruiseschip rond en ga je dagelijks aan land. Daar maak je kennis met de bijzondere flora en fauna. Tijdens je vakantie worden door deskundige gidsen interessante lezingen gehouden.

Dag tot dag

Spitsbergen - Spitsbergen

Tijdens deze bijzondere natuurcruise met het Nederlandse expeditieschip Plancius vaart u langs de arctische eilanden van Noord-Spitsbergen. U volgt er de markante kustlijn en ziet onderweg fenomenen als gletsjers, pakijs, toendravlakten, vogelkliffen en historische walvisstations. Regelmatig gaat u aan land met een rubberen motorboot ('zodiac") voor een korte wandeling of excursie. De kans is groot dat u dan oog in oog komt te staan met arctisch wild zoals poolvossen, rendieren, zeehonden, walrussen en misschien zelfs ijsberen. De deskundige expeditieleider zorgt er in zo'n geval voor dat uw veiligheid voorop staat en het welzijn van de dieren in acht wordt genomen.De Plancius is een voormalig oceanografisch onderzoekschip van de Nederlandse marine, gebouwd in 1976. Het schip is in 2008 omgebouwd voor het gebruik voor expeditiereizen in de Poolgebieden en is volledig ingericht op dit soort reizen. Het is een comfortabel en sfeervol schip, echter niet luxueus te noemen. De m/v Plancius biedt plaats aan maximaal 112 gasten en heeft een internationale bemanning van 30 personen, waarvan 1 expeditieleider, 5 gidsen en er is een dokter aan boord.Aan boord vindt u verder een eetzaal die ook gebruikt wordt als zaal voor lezingen. Daarnaast is er panorama-lounge met grote ramen en een bar. Als het weer goed is, dan is het natuurlijk het mooiste om op het ruime dek te genieten van het arctische landschap.Het zijn allemaal buitenhutten voorzien van een eigen raam. Verder is er een eetzaal waar ook boeiende lezingen worden gehouden, een lounge met een bar, een kleine bibliotheek en een ziekenkamer. U reist in een internationaal gezelschap en de voertaal aan boord is Engels en soms ook Engels en Duits (vertrek 28 juni en 8 juli).

Dag 1

Vandaag stapt u aan boord van het schip dat in de haven van Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen, ligt. Het is een klein stadje (1800 inwoners) dat vroeger van de mijnbouw leefde. U dient om 16.00 in te checken en het schip vertrekt om 18.00. Aan het begin van de avond zal de Plancius de Isfjorden uitvaren. Gedurende de nacht varen we noordwaarts langs de westkust van Spitsbergen.

Dag 2

's Ochtends komen we aan in de Krossfjorden. Hier maken we met de zodiacs een fantastische tocht langs de brokkelige rand van de 14de Juligletsjer. IJsbergen kalven in zee af en het blauwe ijs nodigt uit tot veel fotograferen. Op de bloemrijke kusttoendra gaan we aan land en op de nabijgelegen klifrotsen nestelen Drieteenmeeuwen en Kortsnavelzeekoeten. Ook maken we kans op het zien van poolvossen, die onder de rotsen wachten of er misschien een kuiken uit een nest valt... In de fjord kunnen baardrobben zwemmen. 's Middags varen we naar het meest noordelijk gelegen dorp ter wereld: Ny Ålesund. Vroeger was het een mijnbouwnederzetting en tegenwoordig is het een onderzoekstation. Voor poolreizigers als Amundsen en het Italiaanse luchtschip de Italia (1928) was Ny Ålesund de laatste ‘halte’ voor de Noordpool…

Dag 3

In de buurt van monding van de Liefdefjorden gaan we aan land van het toendra-eiland Andøya. Behalve de gewone eidereenden hebben veelkleine rietganzen hier hun nesten. Ook is er een kans op de meer zeldzame koningseidereend. Vervolgens varen we verder de Liefdefjorden in en langzaam wordt de indrukwekkende Monacogletsjer zichtbaar. Voor het gletsjerfront vliegen Drieteenmeeuwen en op het ijs hebben we kans op een ijsbeer.

Dag 4

Vandaag bereiken we het noordelijkste punt van onze reis, het op 81º Noorderbreedte gelegen Phippsøya, bij de Seven Islands ten noorden van Nordaustlandet. We zijn hier nog maar 540 mijlen van de geografische Noordpool verwijderd. Hier leven ijsberen en ivoormeeuwen en kunnen we de rossmeeuw waarnemen. De kans is groot dat we omgeven zijn met pakijs… Aan het einde van de middag varen we weer zuidwaarts.

Dag 5

Vandaag bezoeken we de walruspopulatie op het vlakke eiland Lågøya. Hier leven ook vorkstaartmeeuwen. Ook op de kusten van de Sorgfjord leven walrussen, vlak bij de resten van graven van walvisvaarders uit de 17de eeuw. Ook zullen we sneeuwhoenderen zien.

Dag 6

Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, het leefgebied van baardrobben, ijsberen en ivoormeeuwen. Met onze zodiacc maken we een tocht door het drijfijs en verkennen we de klifkust bij Alkefjellet met zijn duizenden kortbekzeekoeten. Aan de oostkant van de Hinloopen Straat proberen we aan land te gaan in de Ugustabukta op Nordaustlandet. Hier leven rendieren en walrussen. Aan de zuidelijke kust van Nordaustlandet gaan we aan land bij Torrelneset. Hier zijn we in een poolwoestijn beland. We wandelen langs de, door de branding geërodeerde kust. Ook hier is er kans op walrussen. Vervolgens varen we verder langs de kust van en Nordaustlandet en is er kans op het zien van de groenlandse walvis. Aan de oostkant van de Hinloopen Straat proberen we aan land te gaan in de Palanderbukta op Nordaustlandet. Hier leven rendieren en walrussen.

Dag 7

Vandaag is er landing gepland op het eiland Barentsøya.We bezoeken een oude jagershut op Sundneset en maken een wandeling over de toendra op zoek naar het kleine spitsbergen rendier en brandganzen. Met onze zodiacs gaan we aan land op de ondiepe kust van aan de westkant van het eiland Edgeøya .De kust van Diskobukta is hier bezaaid met Siberisch drijfhout en zeer veel walvisbotten. Ook zit hier de grote burgemeester. In het broedseizoen struinen poolvossen en ijsberen het gebied af op zoek naar jonge vogels die uit de nesten zijn gevallen.voedsel.

Dag 8

Nadat we de zuidpunt van Spitsbergen gepasseerd zijn, varen we de spectaculaire Hornsund binnen. De 1431 m hoge Hornsundtind maakt duidelijk waarom de Nederlandse zeevaarders het eiland de naam Spitsbergen hebben gegeven. In totaal zijn er 14 gletsjers zichtbaar in de Hornsund. Zeehonden zullen we zeker zien, maar ook is er een goede kans op ijsberen. We kunnen hier ook een bezoek brengen aan het Poolse onderzoekstation. Bij het station zit een zeer grote kolonie kleine alken.

Dag 9

Vandaag gaan we bij Ahlstrandhalvøya, aan het begin van de Van Keulenfjorden aan land. Hier vinden we de stille getuigen van de Belugajacht uit de 19de eeuw. Overal liggen de botten van deze kleine witte walvis. Gelukkig is de soort niet uitgemoord en is er een kans dat we deze bijzondere dieren nog zien. ’s Middags varen we door de Recherchefjorden en verkennen we de toendra waar veel rendieren leven.

Dag 10

Vroeg in de ochtend komt het schip aan in Longyearbyen en na het laatste ontbijt aan boord, verlaat u het schip.

NB Programma

De in het dagprogramma beschreven is natuurlijk afhankelijk van de aanwezigheid van pakijs. Gebaseerd op ervaring in het organiseren van deze expedities sinds 1992, is de kans dat het programma wordt uitgevoerd in de eerste helft van juli ongeveer 20%, in de tweede helft van juli 55%, in de eerste helft van augustus 90 % en in de tweede helft van augustus 95%. In het geval dat de circumnavigatie niet kan worden uitgevoerd, zal er een alternatief programma worden aangeboden.
Als de aanwezigheid van pakijs niet beperkend is, zal de vaarroute om het eiland Nordaustlandet worden uitgevoerd. We bezoeken dan het eiland Kvitøya, waar de Zweedse poolvorser Andree zijn einde vond. In het gebied tussen Kong Karls Land en Edgeøya is de kans groot op groenlandse walvissen. We varen dan niet door de Hinlopen Straat.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Longyearbyen wacht de m/v Plancius. Dit is een voormalig oceanografisch onderzoekschip van de Nederlandse marine, gebouwd in 1976. Het schip is in 2008 omgebouwd voor het gebruik voor expeditiereizen in de Poolgebieden en is volledig ingericht op dit soort reizen. Het is een comfortabel en sfeervol schip, echter niet luxueus te noemen. Het schip heeft een lengte van 89 m een breedte van 15 m en is “ijsversterkt”. De m/v Plancius biedt plaats aan maximaal 112 gasten en heeft een internationale bemanning van 30 personen, waarvan 1 expeditieleider, 5 gidsen en er is een dokter aan boord. Op de Plancius zijn twee- en driepersoonshutten (15 m²) en er zijn superior hutten (21 m²). Alle hutten hebben eigen douche en wc. De tweepersoonshutten hebben gewone, lage bedden en de driepersoonshutten hebben een stapelbed en een los eenpersoonsbed. De hutten liggen aan de buitenkant van het schip en hebben een eigen raampje. Alle hutten kunnen ook als eenpersoonshut geboekt worden. Handdoeken zijn aanwezig. Aan boord vindt u verder een eetzaal die ook gebruikt wordt als zaal voor lezingen. Daarnaast is er panorama-lounge met grote ramen en een bar. Als het weer goed is, dan is het natuurlijk het mooiste om op het ruime dek te genieten van het arctische landschap. Er is electriciteit aan boord (220 volt) met Europese stekkers. U kunt uw camera dus gewoon opladen onderweg. Uw mobiele telefoon zal echter nauwelijks bereik hebben. Kijk voor een uitgebreide beschrijving van het schip op www.oceanwide-expeditions.com.

Over de maaltijden

Dagelijks worden er drie maaltijden voor u bereid die gezamenlijk in de lounge worden gebruikt. Er wordt veel aandacht aan het eten besteed en de keuken is dan ook uitstekend.

Inbegrepen

verblijf aan boord van de Plancius , alle maaltijden aan boord, koffie en thee, diensten bemanning, excursies en lezingen tijdens bootreis, transfer luchthaven-boot v.v., alle transfers per zodiac, brandstoftoeslag (€ 18 per persoon per nacht aan boord), informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • hotelovernachting en transfers in Oslo en/of Longyearbyen
 • overige drankjes, verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Het reisprogramma is flexibel om het maximale uit de tijd en de weersomstandigheden te halen. U maakt korte wandelingen en excursies per zodiac. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Dit wordt namelijk bepaald door de lokale weersomstandigheden en terrreingesteldheid. De bedoeling is om iedere dag aan land te gaan. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om een keer aan boord te blijven.

Over de groepssamenstelling

Aan boord bevindt zich een internationaal gezelschap en de voertaal is Engels. Op de vertrekdatum van 4 augustus is de voertaal Duits. Behalve een expeditieleider zijn er enkele gidsen aan boord. Onderweg zult u regelmatig lezingen kunnen bijwonen over Spitsbergen en de unieke flora en fauna van het Noordpoolgebied. Deze lezingen zijn voor iedereen aan boord toegankelijk en worden in het Engels gegeven.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op de luchthaven van Longyearbyen

Vluchtinformatie

Boekt u voor deze reis inclusief de heen- en terugreis, dan boeken we voor u de best aansluitende vluchten. U vliegt met SAS via Oslo naar Longyearbyen. Afhankelijk van de vluchttijden heeft u dan een extra nacht nodig in Oslo en/of Longyaerbyen. Op de terugreis is het soms ook noodzakelijk om nog een extra nacht in Oslo te nemen. Transfers tussen luchthavens en accommodatie bij extra overnachtingen, zijn voor eigen rekening.

Op dag 1 van het dagprogramma moet u om 16.00 inchecken aan boord en het schip vertrekt om 18.00! Houdt u hier rekening mee met de keuze van de vluchten! Op de laatste dag van de scheepsreis ligt het schip al zeer vroeg, of zelfs 's nachts in de haven van Longyearbyen.

Na aankomst op de luchthaven van Longyearbyen wordt u met een bus naar de haven gebracht, waar het schip ligt.


Extra's

Verlengingshotels

thon_hotel_gardermoen.jpg

Thon Hotel Gardermoen (Oslo)

Een modern hotel dichtbij de luchthaven van Oslo. De kamers zijn netjes en comfortabel ingericht. Vanaf de luchthaven rijdt er een bus naar het hotel. De shuttlebus S22 vertrekt ieder half uur vanaf de luchthaven vanaf 04.25 uur tot 00.25 uur. Dit hoef je niet te boeken. De kosten zijn 70 NOK ter plaatse. Meestal vertrekt de shuttle vanaf platform 40

.

Basecamp Spitsbergen AS

Praktische informatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spitsbergen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aan boord van de Plancius kunt u betalen met zowel Euro's als Noorse kronen. Voor de heen- en terugreis en het verblijf in Longyearbyen dient Noorse kronen mee te nemen. In Oslo kunt u natuurlijk ook met credit card betalen.

Heeft u door SNP uw verblijf in het centrum van Oslo geboekt, dan reist u op eigen gelegenheid vanaf de luchthaven van Oslo, Gardermoen naar Oslo. Dit gaat het snelste met de Flytoget. Dit is een snelle treinverbinding, die iedere 10 minuten vertrekt vanaf Gardermoen. In de aankomsthal van de luchthaven vindt u de Flytoget door de borden "trains" te volgen. U kunt ter plaatse tickets kopen (ongeveer 20 € enkele rit). Aangekomen op het station van Oslo centraal, kunt u een taxi nemen naar het hotel, of lijn 19 van de tram. Deze komt in 10 minuten bij het hotel. Heeft u een hotel bij de luchthaven geboekt, dan kunt het beste een taxi nemen (3 km).

Heeft u het Thon hotel Gardermoen geboekt, dan neemt u Shuttle S22 naar het hotel. Deze bus vertrekt ieder half uur vanaf de luchthaven vanaf 04.25 uur tot 00.25 uur. Dit hoef je niet van te voren  te boeken. De kosten zijn 70 NOK ter plaatse. Meestal vertrekt de shuttle vanaf platform 40

Op de Plancius zijn stevige rubber laarzen en sneeuwschoenen aanwezig. De laarzen zijn noodzakelijk voor de landingen met de zodiacs en de sneeuwschoenen kunnen worden gebruikt als er veel sneeuw op de landingsplaatsen ligt. Het gebruik van laarzen is gratis.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Bergschoenen
 • Gewone schoenen voor aan boord
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandcreme
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Lang ondergoed
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Lippencreme met UV-filter

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

De bemanning is zeer ervaren en heeft een enorme kennis van Spitsbergen. Zij weten precies waar de mooiste plekken zijn en waar de kans het grootst is om het ’wildlife’ te zien. De reis wordt geleid door zeer ervaren Spitsbergen-kenners met een enorme kennis over het gebied. De voertaal aan boord is Engels. De expeditieleiding is aanwezig op het schip. U reist zelfstandig naar Longyearbyen.

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over terug- of doorreistickets, over een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en tijdens uw verblijf aantoonbaar over voldoende financiële middelen beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op de schepen is een medische post en er gaat een dokter mee aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een bezoek aan Spitsbergen heeft u geen vaccinaties nodig.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_m_v_plancius.jpg

Spitsbergen - Spitsbergen

’The Artic Dream’

Internationale natuurreis met het expeditieschip Plancius

Zwaarte
Comfort
Natuurcruises
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen