SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 510195 LA Internationale groep
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 

Noorwegen - Spitsbergen, 8 dagen

Zeilen en sneeuwwandelen in het spoor van Willem Barentsz, internationale groepsreis met zeilschip de Noorderlicht

Unieke expeditie met stoere tweemaster de Noorderlicht naar Spitsbergen. The Arctic ontwaakt net uit een lange winterslaap. Op sneeuwschoenen ontdekt je haar besneeuwde kusten, ruige gletsjers en bevroren fjorden. Met een zodiac ga je aan land en ziet ijsberen, walrussen, poolvossen, baardrobben, rendieren en talrijke zeevogels. Een arctische droom wordt werkelijkheid

 
Er is nog geen review voor deze reis
Uniek aan deze reis
 • internationaal gezelschap
 • zeilen met de Noorderlicht
 • sneeuwwandelen op Spitsbergen
 • kans op ijsberen
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis

Ons vaargebied is beperkt tot de westkust van de archipel, daar de rest van Spitsbergen nog stevig in de greep van het poolijs is. Welke plaatsen we gaan bezoeken tijdens deze reis is vooraf niet exact te zeggen. We zijn afhankelijk van de lokale weersomstandigheden, zoals de aanwezigheid van het drijfijs en de wind, of zoals de zeelieden het zeggen: ijs en weder dienende!

In principe varen we vanuit Longyearbyen naar het zuiden. Het kan echter voorkomen dat het pakijs ons dwingt om naar het noorden te varen. Dit alles heeft tot gevolg dat we een voorbeeld dag tot dag programma geven maar dit zal zeker afwijken van het uitgevoerde programma. De kapitein van de Noorderlicht en de gids bepalen het uiteindelijke programma!

boeken & kaarten
de meest complete online boeken-en kaartenwinkel naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Spitsbergen

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • 1

 • 2-3

 • 4-5

 • 6 -7

 • 8

 • NB Programma

 • kaart

 1. Rendier
Rendier
Programma
Aankomst in Longyearbyen. ’s Middags heb je, afhankelijke van je vluchtschema, kort de gelegenheid om Longyearbyen te bezichtigen. Een bezoek aan het Svalbardmuseum is er zeker de moeite waard.
Aan het einde van de middag hijsen we de zeilen. Longyearbyen ligt zo´n beetje in het midden van Spitsbergen, in de 100 kilometer lange Isfjorden. We varen daarom eerst naar het westen om de westkust te bereiken. Aan de noordwestelijke ingang van de Isfjorden ligt de Alkhornet, een 400 meter hoge vogelklif waar vele duizenden drieteenmeeuwen en zeekoeten broeden. We ankeren voor de nacht (die in feite geen nacht is daar de zon al 24 uur per dag aan de hemel staat) in de baai Trygghamna. Deze baai werd in de 17e eeuw door Nederlandse walvisvaarders de `Behouden Haven` genoemd. We hebben hier een gerede kans rendieren op de toendra te zien.

Overnachting in
, S/V Noorderlicht

 1. Noorwegen - Spitsbergen
Programma
We verlaten Tryghamna in de vroege ochtend en varen naar de noordkant van de Bell Sund. Bell Sund is de ingang van een fjordsysteem dat zich splitst in de Van Mijenfjord, de Van Keulenfjord en de kleinere Recherchefjord. De geologie van het gebied is zeer interessant. Zo blokkeert het smalle eiland Akseløya bijna de gehele Van Mijenfjord. In Fridtjofhamna, is de afkalvende gletsjer 'Fridtjofbreen' te zien. Het rijke dierenleven heeft in het verleden een grote aantrekkingskracht gehad op jagers en in de Recherchefjord bezoeken we op Ahlstrandhalvøya een oude jagershut. Hier zijn ook veel sporen zichtbaar van de mijnbouw uit het begin van de twintigste eeuw. De gletsjer Recherchebreen komt uit in de fjord en hier zien we vaak ijsberen. Zelfs Belugawalvissen zijn hier waargenomen!

Overnachting in
, S/V Noorderlicht

 1. Noorwegen - Spitsbergen
Programma
Deze dagen verblijven we in de Hornsund. Aan de rand van de gletsjers hebben we grote kans op baardrobben en ijsberen. Op Sofiakammen zitten enkele broedkolonies van drieteenmeeuwen en Brünnichs zeekoeten. De geologische formaties zijn zeer spectaculair en kleurrijk. Op Isbjørnhamna bezoeken we een Pools onderzoekstation.

 1. In de Magdalenafjorden
In de Magdalenafjorden
Programma
Op onze terugreis naar het noorden bezoeken we Poolepynten op Prince Karls Foreland, waar walrussen leven. Aan het einde van de zevende dag komen we aan in Longyearbyen.

 1. Pas op voor de ijsbeer!
Pas op voor de ijsbeer!
Programma
Na het ontbijt nemen we afscheid van de bemanning en verlaten we de Noorderlicht en vliegen we via Olso terug naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het dagprogramma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. U dient zich terdege te realiseren dat een expeditie als deze, alleen tot ieders tevredenheid kan verlopen indien u beschikt over een flexibele instelling. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de gids en de schipper. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Let op: Omdat de vlucht van Oslo naar Longyearbyen zo vroeg is, is het noodzakelijk om op de heenreis in Oslo te overnachten.



Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties
In Longyearbyen wacht de bijna honderd jaar oude tweemaster, De Noorderlicht. Het schip biedt plaats aan maximaal 20 gasten en 5 bemanningsleden. Het is niet overdreven luxe maar wel uitermate comfortabel en past goed in het arctische gevoel. Benedendeks biedt het zeilschip aan haar gasten volop ruimte. In het dekhuis bevindt zich een zitgelegenheid. Tien tweepersoonshutten zijn voorzien van een wastafel met warm en koud stromend water en kastruimte. Er zijn 3 douches en 4 toiletten. Er is 220 volt aan boord met normale Nederlandse stopcontacten. Het schip is optimaal geisoleerd en heeft centrale verwarming. De bemanning geeft er natuurlijk de voorkeur aan om te zeilen. Hiervoor zijn ze echter afhankelijk van de wind. Indien nodig wordt er op de motor gevaren. Een enkele keer wordt er ook 's nachts gevaren waardoor u de volgende morgen weer in een geheel ander deel van Spitsbergen voet aan land kunt zetten. Op de luchthaven Gardermoen van Oslo verblijft u in een vlakbij de luchthaven gelegen hotel.


Over de maaltijden
De maaltijden aan boord van het Noorderlicht worden bereid door de kok. De dag begint met een stevig ontbijt. Afhankelijk van het programma zal er een lunchpakket worden klaargemaakt. Regelmatig zal er ook aan boord van het schip geluncht worden. ’s Avonds is er een heerlijke driegangenmaaltijd en natuurlijk koffie en thee.


Inbegrepen
 • verblijf aan boord van de Noorderlicht in tweepersoons hutten
 • alle maaltijden aan boord
 • diensten bemanning en expeditieleider tijdens de zeilreis
 • transfer luchthaven-Noorderlicht v.v.
 • gebruik sneeuwschoenen
 • alle transfers per zodiac
 • informatiepakket


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • drankjes aan boord
 • verzekeringen
 • verblijf in Oslo/Gardermoen in hotel
 • transfer luchthaven Oslo - hotel v.v.


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
Het reisprogramma is flexibel om het maximale uit de tijd en de weersomstandigheden te halen. We zullen ons aan land vanwege de sneeuw zo veel mogelijk op sneeuwschoenen voortbewegen. Hierdoor komt een uniek gebied voor ons open te liggen. Naast korte wandelingen en excursies is het de bedoeling om diverse langere wandelingen te gaan maken. Ook het beklimmen (beklauteren) van kleine bergtoppen behoort tot de mogelijkheden. Dit is zonder overdrijven dé ultieme manier om het poolgebied mee te ontdekken. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Dit wordt bepaald door de lokale weersomstandigheden en de kwaliteit van het sneeuwdek. De bedoeling is om iedere dag aan land te gaan en een rondwandeling te maken van 3 tot 5 uur. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om een keer aan boord te blijven. Als je op Spitsbergen aan land gaat is er altijd een kans op een ontmoeting met een ijsbeer. Voor de veiligheid heeft de gids altijd een wapen bij zich. Er is zeer duidelijk protocol als we aan land gaan Als groep blijf je altijd compact bij elkaar lopen en je moet altijd op elkaar wachten. Even alleen een stukje vooruit lopen is er absoluut niet bij en zelfs als er iemand een “kleine boodschap” moet doen, zal er gewacht worden. Als we aan land gaan, gebruiken we een zodiac. Deze rubberen boot met buitenboordmotor ligt langszij het Noorderlicht en via een touwladder verlaat u het schip. Het is verplicht om zwemvesten te dragen. Deze zijn aan boord aanwezig.


Reisleiding

De Nederlandse bemanning van de Noorderlicht vaart al ruim tien jaar op Spitsbergen en hebben dus een enorme kennis van Spitsbergen. Zij weten precies waar de mooiste plekken zijn en waar de kans het grootst is om mooie dieren te zien. 

Aan boord van de Noorderlicht zit een internationaal gezelschap en de voertaal is Engels. Tijdens de heen- en terugreis naar Longyearbyen reist u vanaf Schiphol zonder reisleider.



Minimum aantal deelnemers
11


Maximum aantal deelnemers
20


Over de groepssamenstelling
Aan boord van de Noorderlicht zit een internationaal gezelschap en de voertaal is Engels.


Geschikte reisperiode
In de tijd dat deze reis gepland is het landschap nog in de greep van de winter, maar het is al 24 uur per dag licht! Veel van de fjorden zijn achterin nog dichtgevroren en de bergen met sneeuw bedekt. Toch is het juist dit seizoen waarin het aantrekkelijk is om Spitsbergen te bezoeken omdat het poolgebied dan nog zijn ware gedaante toont. Zo zijn veel dieren te zien in hun winterkledij. De poolvossen in hun dikke wintervacht zijn op hun mooist. Dit goed gecamoufleerde beest verraadt door zijn sporen in de sneeuw zijn aanwezigheid en de kans om hem werkelijk te zien is dus ook vrij groot. Rendieren krijgen in deze tijd van het jaar hun kalveren en de vogelkliffen zijn al volop bewoond door zeevogels. Ook is de kans op drijfijs, met hierop mogelijk walrussen en ijsberen, groot.


 • reisdocumenten

 • Visum

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).



Visum
Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over terug- of doorreistickets, over een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en tijdens uw verblijf aantoonbaar over voldoende financiële middelen beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.


Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op de schepen is een medische post en er gaat een dokter mee aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.



Vaccinatie
Voor een bezoek aan Spitsbergen heeft u geen vaccinaties nodig.


Veiligheid
De expeditieleiders hebben speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepalen vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land dragen de gidsen een wapen en houden ze de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijderd kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

Materiaal & uitrusting

Op Spitsbergen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Uw uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Jas en broek moeten water- en winddicht zijn. Voor aan boord van het schip is eigenlijk waterdichte zeilkleding te adviseren. U staat namelijk veel stil en als het waait is het koud. Deze is echter weer niet geschikt om te wandelen. Ook de zonnebril moet van uitstekende kwaliteit zijn en door het felle zonlicht voldoet een gletsjerbril het beste. Omdat we voor de wandelingen met een rubber boot, een zodiac, aan land gaan, heeft u rubberen laarzen nodig. Als deze geschikt zijn om er ook te wandelen (warm en comfortabel) dan heeft u geen aparte bergschoenen nodig.
Spatwaterbescherming voor o.a. de camera´s, voor in de zodiac, is ook belangrijk. Verder is een verrekijker onmisbaar bij het spotten van de dieren.
Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder uw eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zakt u minder diep in de sneeuw en kunt u ontspannen lopen. Uw schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Uw bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruikt u twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun. De sneeuwwandeluitrusting is op het schip aanwezig en het gebruik is inclusief.

Paklijst:

 • Gamaschen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • kniehoge rubberen laarzen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Zakmes
 • Veldfles
 • Handdoeken
 • Uitschuifbare wandelstok(-ken)
 • (langlauf)handschoenen
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Lippencreme met UV-filter


Geld mee op reis
Aan boord van de Noorderlicht kunt u betalen met zowel Euro’s als Noorse kronen. Voor de heen- en terugreis en het verblijf in Longyearbyen raden wij u aan Noorse kronen mee te nemen. Op het schip worden nederlandse horecaprijzen gehanteerd.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Momenteel zijn er geen bijzonderheden.


 • per vliegtuig


Vluchtinformatie
Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, vliegt u met SAS via Oslo naar Longyearbyen v.v.

Let op: Omdat de vlucht van Oslo naar Longyearbyen zo vroeg is, is het noodzakelijk om op de heenreis in Oslo te overnachten.


Vluchtschema
SK 822 Amsterdam - Oslo vertrek om 10.25 aankomst 12.10 uur; overnachting in Oslo
SK 4490 Oslo - Longyearbyen vertrek om 10.10 aankomst 13.05 uur
SK 4491 Longyearbyen - Oslo vertrek om 13.50 aankomst 16.45 uur
SK 461 Oslo - Kopenhagen  vertrek om 18.00 aankomst 19.10 uur                SK 549 Kopenhagen -  Amsterdam vertrek om 20.05  aankomst 21.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. U kunt uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als u langer wegblijft betaalt u maar €5 per dag. Meer informatie.


Airporthotel
Omdat de vlucht van Oslo naar Longyearbyen zo vroeg is, is het noodzakelijk om op de heenreis in Oslo te overnachten.


Extra mogelijkheden bij Noorwegen - Spitsbergen

Aanbevolen hotels om uw reis te verlengen

Thon Hotel Gardermoen (Oslo)

Een nieuw en modern budgethotel dichtbij de luchthaven van Oslo. De kamers zijn netjes en comfortabel ingericht.
vanaf € 63,- per persoon
select
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden