Spitsbergen - Noord Spitsbergen IJsbeer Special, 9 dagen Met Koos Dijksterhuis op zoek naar de ijsbeer

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Natuurcruises

Internationale natuurreis met het expeditieschip Plancius

Op zoek naar de  ijsbeer! We varen naar de Raudfjord, aan de noordkust van West Spitsbergen. Deze prachtige fjord, die wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers, is een geliefde plek voor ringelrobben en baardrobben. Op de vogelkliffen in de fjord broeden duizenden zeevogels en er groeit een verrassend rijke vegetatie op de beschutte plekken en onder de vogelkliffen. Op deze reis gaat Trouw (natuur) columnist Koos Dijksterhuis mee. Bekijk de video.

Uniek aan deze reis

 • De ijsbeer in beeld
 • Excursies met zodiac
 • Korte wandelingen
 • Met Trouw journalist Koos Dijksterhuis naar Spitsbergen
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Oceanwide Expeditions

Voor reizen naar Spitsbergen en Antarctica hoef je geen Barentz, Scott of Amundsen meer te heten. Toch hebben deze legendarische expeditieleiders ervoor gezorgd dat de moderne avonturier tegenwoordig een cruise kan maken naar de laatste wildernissen op onze aarde. SNP organiseert samen met Oceanwide Expeditions reizen naar Spitsbergen en Antarctica.

Dag tot dag

Spitsbergen - Noord Spitsbergen IJsbeer Special

Het ijs knispert zacht in de stilte. Het water in de baai ligt er roerloos bij tussen met witte mutsen getooide bergen. Een donkere wolk schuift over, met stralende gouden randen. Dan knipoogt de zon er onderdoor. De zon staat laag, maar hoog genoeg om warmte te stralen door de frisse lucht heen. ’s Nachts schijnt de zon in het noorden, overdag in het zuiden. Zo cirkelt hij om Spitsbergen, altijd laag genoeg voor verpletterend mooie weerspiegelingen, glinsteringen en schaduwen, en een waaier aan kleuren op de bergen, de baaien en het ijs.

Eind juni vaar ik met een groep liefhebbers een week langs Spitsbergen, op de Plancius, een comfortabel en ijsbestendig cruiseschip. We varen vanuit Longyearbyen, het stadje op Spitsbergen. Daarvandaan varen we de fjord uit en om het eilandje Amsterdamoya heen naar de Zeven Eilanden in het noordoosten van de archipel.
In stoere, snelle opblaasboten gaan we op de fraaiste plekken aan land, op zoek naar kleine rietganzen, paarse strandlopers, rosse franjepoten, poolvossen en rendieren. De toendra bloeit vast al, met onder meer purpersteenbreek. De kans dat we walrussen zien is groot. Die zijn niet bang, maar nieuwsgierig. We benaderen de dieren niet, ze benaderen ons. Ook ijsberen kunnen nieuwsgierig zijn. Met wat geluk laten ze zich vanaf de Plancius goed zien. Aan dek staand maken we grote kans op diverse soorten walvissen, zeehonden en natuurlijk zeevogels als zwarte zeekoeten, Noordse sterns en de sneeuwwitte ivoormeeuwen…

Gaat u mee? Wie weet tot eind juni op Spitsbergen!

Koos Dijksterhuis

Dag 1

In de middag vlieg je naar Oslo en overnacht je in een hotel vlakbij de luchthaven.

Overnachting in

Oslo-Gardermoen

Dag 2

’s Morgens vlieg je vanaf de luchthaven Gardermoen naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Het is een klein stadje (1800 inwoners) dat vroeger van de mijnbouw leefde. Het Polar Museum is zeker de moeite van een bezoek waard. Aan het einde van de middag, om 16.00 stap je aan boord van het schip dat in de haven ligt. Aan het begin van de avond zal de Plancius de Isfjorden uitvaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.

Overnachting in

aan boord van de Plancius

Dag 3

Gedurende de nacht varen we naar het noorden, naar de Raudfjord, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en is een geliefde plek is voor Ringelrobben, Baardrobben en vaak ook IJsberen. De kliffen in de fjord bieden ook plaats aan grote kolonies Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen.

Overnachting in

aan boord van de Plancius

Dag 4

Mogelijk bezoeken we de Liefdefjord en varen daar langs de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. De Liefdefjord is IJsberen gebied en dit magnifieke roofdier wordt dan ook regelmatig waargenomen in de fjord, zelfs op de gletsjer, wat een prachtige fotogelegenheid zou bieden. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden Drieteenmeeuwen, ook Beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.

Overnachting in

aan boord van de Plancius

Dag 5

Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, een Hoog-Arctische zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig Blauwe vinvissen gezien en het gebied is de thuisbasis van Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen. We maken een wandeling over de Arctische toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanaf de zodiacs de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van Spitsbergen. Aan de oostkant van de Hinlopen Straat, op Nordaustlandet, ervaren we hoe ‘Life in the Freezer’ moet voelen tijdens een landing in Palanderbukta. In deze ijswoestijn leven toch ook nog rendieren, Kleine rietganzen, Ivoormeeuwen en IJsberen.

Overnachting in

aan boord van de Plancius

Dag 6

Ten noorden van Nordaustlandet hopen we vandaag het meest noordelijke punt van de reis te bereiken, bij Phippsøya, één van de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden, een groep ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Hier bevinden we ons op bijna 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. Dit is de zogenaamde ‘Hoge Arctische Zone’. IJsberen bevolken deze regio, samen met Walrussen en Ivoormeeuwen. Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de IJsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien.

Overnachting in

aan boord van de Plancius

Dag 7

Terugkerend naar de westkust van Spitsbergen varen we langs of mogelijk door het pakijs, waar we blijven uitkijken naar IJsberen, Walrussen en de zeldzame Groenlandse walvis. Ongeveer 40 zeemijlen ten westen van Spitsbergen varen we langs de rand van het Continentaal Plat, daar waar vinvissen foerageren in de ‘upwelling’ stromingen langs de kust van Spitsbergen. Bij de monding van de Kongsfjord is er ook een goede kans om walvissen te zien.

Overnachting in

aan boord van de Plancius

Dag 8

Op het eiland Prins Karls Forland vinden we een zogenaamde ‘haul-out’, een rustplaats van Walrussen. Het is een bijzondere ervaring deze magnifieke dieren van dichtbij te kunnen zien. Een alternatief is Trygghamna, in de monding van de Isfjord. Hier broeden op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we vaak rendieren en Poolvossen die onderaan de klif naar gevallen eieren en kuikens zoeken. Tijdens de nacht komen we aan in Longyearbyen.

Overnachting in

aan boord van de Plancius

Dag 9

Vroeg in de ochtend komt het schip aan in Longyearbyen en na het laatste ontbijt aan boord, verlaat u het schip. Terugvlucht via Oslo naar Amsterdam.

NB Programma

Alle reisprogramma’s zijn enkel bedoeld als indicatie. De programma’s kunnen variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditiecruises.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Longyearbyen wacht de m/v Plancius. Dit is een voormalig oceanografisch onderzoekschip van de Nederlandse marine, gebouwd in 1976. Het schip is in 2008 omgebouwd voor het gebruik voor expeditiereizen in de Poolgebieden en is volledig ingericht op dit soort reizen. Het is een comfortabel en sfeervol schip, echter niet luxueus te noemen. Het schip heeft een lengte van 89 m een breedte van 15 m en is “ijsversterkt”. De m/v Plancius biedt plaats aan maximaal 112 gasten en heeft een internationale bemanning van 30 personen, waarvan 1 expeditieleider, 5 gidsen en er is een dokter aan boord. Op de Plancius zijn twee- en driepersoonshutten (15 m²) en er zijn superior hutten (21 m²). Alle hutten hebben eigen douche en wc. De tweepersoonshutten hebben gewone, lage bedden en de driepersoonshutten hebben een stapelbed en een los eenpersoonsbed. De hutten liggen aan de buitenkant van het schip en hebben een eigen raampje. Alle hutten kunnen ook als eenpersoonshut geboekt worden. Handdoeken zijn aanwezig.
Aan boord vindt u verder een eetzaal die ook gebruikt wordt als zaal voor lezingen. Daarnaast is er panorama-lounge met grote ramen en een bar. Als het weer goed is, dan is het natuurlijk het mooiste om op het ruime dek te genieten van het arctische landschap.
Er is elektriciteit aan boord (220 volt) met Europese stekkers. U kunt uw camera dus gewoon opladen onderweg. Uw mobiele telefoon zal echter nauwelijks bereik hebben. Aan boord van de Plancius kunt u betalen met zowel Euro's als pinpassen/creditcards.
U reist in een internationaal gezelschap en de voertaal aan boord is Engels. De bemanning is zeer ervaren en heeft een enorme kennis van Spitsbergen. Zij weten precies waar de mooiste plekken zijn en waar de kans het grootst is om wildlife te zien. U reist zelfstandig naar Longyearbyen.
Kijk voor een uitgebreide beschrijving van het schip op www.oceanwide-expeditions.com.

Tijdens deze bijzondere natuurcruise met het Nederlandse expeditieschip de Plancius vaart u langs de arctische eilanden van Noord-Spitsbergen. U volgt er de markante kustlijn en ziet onderweg fenomenen als gletsjers, pakijs, toendravlakten, vogelkliffen en historische walvisstations. Regelmatig gaat u aan land met een rubberen motorboot ('zodiac") voor een korte wandeling of excursie. De kans is groot dat u dan oog in oog komt te staan met de ijsbeer en ander arctisch wild zoals poolvossen, rendieren, zeehonden en walrussen. De deskundige expeditieleider zorgt er in zo'n geval voor dat uw veiligheid voorop staat en het welzijn van de dieren in acht wordt genomen.

Over de maaltijden

Dagelijks worden er drie maaltijden voor u bereid die gezamenlijk in de lounge worden gebruikt. Er wordt veel aandacht aan het eten besteed en de keuken is dan ook uitstekend.

Inbegrepen

 • verblijf in Oslo luchthavenhotel, inclusief ontbijt
 • verblijf aan boord van de Plancius,
 • alle maaltijden aan boord, koffie en thee
 • diensten bemanning, excursies en lezingen tijdens bootreis
 • diensten Koos Dijksterhuis
 • transfer luchthaven-boot in Longyearbyen v.v.
 • alle transfers per zodiac
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugvlucht (optioneel)
 • fooien (ongeveer € 100,- pp)
 • bustransfers naar en van luchthavenhotel Oslo
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Het reisprogramma is flexibel om het maximale uit de tijd en de weersomstandigheden te halen. U maakt korte wandelingen en excursies per zodiac. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Dit wordt namelijk bepaald door de lokale weersomstandigheden en terrreingesteldheid. De bedoeling is om iedere dag aan land te gaan. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om een keer aan boord te blijven.

Over de groepssamenstelling

Aan boord bevindt zich een internationaal gezelschap en de voertaal is Engels. Behalve een expeditieleider zijn er enkele gidsen aan boord. Onderweg zult u regelmatig lezingen kunnen bijwonen over Spitsbergen en de unieke flora en fauna van het Noordpoolgebied. Deze lezingen zijn voor iedereen aan boord toegankelijk en worden in het Engels gegeven.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met KLM en SAS naar Longyearbyen v.v.

Vluchtschema
KL1147 Amsterdam Oslo vertrek om 1430 aankomst 1620 uur
Overnachting in Oslo
SK4490 Oslo Longyearbyen vertrek om 0945 aankomst 1240 uur
SK4491 Longyearbyen Oslo vertrek om 1335 aankomst 1630 uur
KL1150 Oslo Amsterdam vertrek om 1915 aankomst 2105 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

NB. Bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Op de heenreis is een extra nacht in Oslo-Gardermoen noodzakelijk. U overnacht in een vlakbij de luchthaven gelegen hotel. De shuttlebus langs de verschillende hotels rond de luchthaven, vertrekt iedere 10 minuten voor de aankomsthal. Een enkele reis kost ongeveer 70 NOK/ 7 €. De volgende morgen neemt u dezelfde bus weer van het hotel naar de luchthaven.

Op de kleine luchthaven van Longyearbyen staat een bus voor u klaar die u naar het schip van Oceanwide brengt. Na de cruise wordt u weer naar de luchthaven gebracht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spitsbergen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Op de Plancius zijn stevige rubber laarzen en sneeuwschoenen aanwezig. De laarzen zijn noodzakelijk voor de landingen met de zodiacs en de sneeuwschoenen kunnen worden gebruikt als er veel sneeuw op de landingsplaatsen ligt. Het gebruik van laarzen is gratis.

Paklijst

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Bergschoenen
 • Gewone schoenen voor aan boord
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Pinpas en/of credicard (in Noorwegen kan je niet meer met cash geld betalen)
 • Zonnebrandcreme
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Lang ondergoed
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Lippencreme met UV-filter

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over terug- of doorreistickets, over een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en tijdens uw verblijf aantoonbaar over voldoende financiële middelen beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op enkele boten (de grotere) is een arts aanwezig maar op de reizen waar we gebruik maken van de boot Het Noorderlicht (o.a. Winterwandelen reiscode 500196, Wandelreis 614050 en Geschiedenis Walvisvaart 614040) is geen arts aanwezig aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

the_arctic.jpg

Spitsbergen - Noord Spitsbergen IJsbeer Special

Met Koos Dijksterhuis op zoek naar de ijsbeer

Internationale natuurreis met het expeditieschip Plancius

Zwaarte
Comfort
Natuurcruises
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten