Spitsbergen - Noord-Spitsbergen, 8 dagen Met de Ortelius op zoek naar ijsberen en walvissen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Natuurcruises

Internationale natuurreis met het expeditieschip Ortelius

Schitterende natuurreis met expeditieschip Ortelius rond de eilandengroep van Spitsbergen. Ontmoet in Europa’s laatste wildernis – op nog geen 1000 km van de noordpool - poolvossen, rendieren, zeehonden, walrussen en misschien ijsberen. Zie rotskusten met kolonies alken, papegaaiduikers, eidereenden en jagers. Regelmatig met zodiacs aan land voor korte wandeling of excursie.

Uniek aan deze reis

 • Korte wandelingen
 • Zeer grote kans op ijsberen en walvissen
 • Zodiac-excursies
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Oceanwide Expeditions

Voor reizen naar Spitsbergen en Antarctica hoef je geen Barentz, Scott of Amundsen meer te heten. Toch hebben deze legendarische expeditieleiders ervoor gezorgd dat de moderne avonturier tegenwoordig een cruise kan maken naar de laatste wildernissen op onze aarde. Tijdens de expeditiereis, die SNP samen met Oceanwide Expeditions uit Vlissingen organiseert, vaar je met een cruiseschip rond en ga je dagelijks aan land. Daar maak je kennis met de bijzondere flora en fauna. Tijdens je vakantie worden door deskundige gidsen interessante lezingen gehouden.

Dag tot dag

Spitsbergen - Noord-Spitsbergen

In Longyearbyen wacht de Ortelius. Dit is een voormalig oceanografisch onderzoekschip van de Russische Acedemie voor Wetenschappen, gebouwd in 1989. Het schip is omgebouwd voor het gebruik voor expeditiereizen in de Poolgebieden en is volledig ingericht op dit soort reizen. Het is een comfortabel en sfeervol schip, echter niet luxueus te noemen.

Het schip “ijsversterkt” en geschikt op door het pakijs te varen.. De m/v Ortelius biedt plaats aan maximaal 100 gasten en heeft een internationale bemanning van 34 personen, waarvan 1 expeditieleider, 5 gidsen en er is een dokter aan boord.

Tijdens deze bijzondere natuurcruise met de m/v/ Ortelius vaart u langs de arctische eilanden van Noord-Spitsbergen. U volgt er de markante kustlijn en ziet onderweg fenomenen als gletsjers, pakijs, toendravlakten, vogelkliffen en historische walvisstations. Regelmatig gaat u aan land met een rubberen motorboot voor een korte wandeling of excursie. De kans is groot dat u dan oog in oog komt te staan met arctisch wild zoals poolvossen, rendieren, zeehonden, walrussen en misschien zelfs ijsberen. De deskundige expeditieleider zorgt er in zo'n geval voor dat uw veiligheid voorop staat en het welzijn van de dieren in acht wordt genomen.

Dag 1

Vandaag stapt u aan boord van het schip dat in de haven van Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen, ligt. Het is een klein stadje (1800 inwoners) dat vroeger van de mijnbouw leefde. U dient om 16.00 in te checken en het schip vertrekt om 18.00. Aan het begin van de avond zal de Ortelius de Isfjorden uitvaren en is er een kans dat we de eerste dwergvinvissen kunnen zien. Gedurende de nacht varen we noordwaarts langs de westkust van Spitsbergen.

Dag 2

We varen naar de Raudfjord aan de noordelijke kust van West, een prachtige fjord met spectaculaire gletsjers en het is een geliefde plaats van de ringel- en baardrobben. De kliffen de vaak rijk begroeide stranden worden bevolkt door zeevogelkolonies. Ook ijsberen worden hier waargenomen.

Dag 3

Als het weer het toelaat varen we de monding van de Liefdefjorden binnen en maken we een wandeling over de toendra van het eiland Andøya. Hier nestelen vele eidereenden en kleine rietgans, maar ook de zeldzame koningseidereend. We proberen bij de 5 km lange rand van de Monaco Glacier te komen, waar vele duizenden drieteenmeeuwen fourageren. Op de gletsjer worden ook ijsberen waargenomen.

Dag 4

We varen verder naar het oosten en als we de Hinlopenstrait invaren is er een mogelijkheid om de blauwe vinvis te zien. In de Hinlopenstrait, leven baardrobben, ringelrobben, ijsberen en ivoormeeuwen. Met onze zodiacs maken we een tocht door het drijfijs aan de kust van Lomfjordshalvøya en op de klifrotsen van Alkefjellet broeden duizenen kortbekzeekoeten. Aan de oostzijde van de  Hinlopenstrait proberen we in de Palanderbukta aan land te gaan op Nordaustlandet. Hier leven rendieren, kleine rietganzen, ivoormeeuwen en walrussen.

Dag 5

Vandaag bereiken we het noordelijkste punt van onze reis, het op 81º Noorderbreedte gelegen Phippsøya, bij de Seven Islands ten noorden van Nordaustlandet. We zijn hier nog maar 540 mijlen van de geografische Noordpool verwijderd. Hier leven ijsberen en ivoormeeuwen en kunnen we de rossmeeuw waarnemen. De kans is groot dat we omgeven zijn met pakijs… Aan het einde van de middag varen we weer zuidwaarts.

Dag 6

We varen nu weer westwaarts en langs de rand van het pakijs blijven we uitkijken naar ijsberen en de groenlandse walvis. 100 zeemijlen ten westen van de kust varen we aan de rand van de continentale plaat en hier in het voedselrijke water, fourageren zomers. Ten westen van de Kongsfjord hebben we grote kans op bultruggen.

Dag 7

Als het weer het toelaat gaan we bij Fuglehuken op het noordelijkste punt van Prins Karl Forland aan land. Hier zetten de eerste Europeanen, de expeditie van Willem Barentsz, voet aan land op Spitsbergen. Er zijn nog oude graven van walvisvaarders te zien en er leeft een kolonie walrussen en gewone zeehonden. Ook zien we er sporen van de historische jacht op ijsberen.

Aan de overzijde van de Forlandsundet bezoeken we bij Sarstangen een kolonie walrussen en aan de moning van de Isfjorden gaan we aan land bij Alkhornet. Aan de voet van de vogelrijke rotsen doen poolvossen zich te goed aan eieren en pas uitgevlogen jongen en grazen er rendieren. ’s Nachts komen we aan in Longyearbyen.

Dag 8

Na het laatste ontbijt aan boord, verlaat u het schip.

NB Programma

De in het dagprogramma beschreven is natuurlijk afhankelijk van de aanwezigheid van pakijs. Gebaseerd op ervaring in het organiseren van deze expedities sinds 1992, is de kans dat het programma wordt uitgevoerd in de eerste helft van juli ongeveer 20%, in de tweede helft van juli 55%, in de eerste helft van augustus 90 % en in de tweede helft van augustus 95%. In het geval dat de circumnavigatie niet kan worden uitgevoerd, zal er een alternatief programma worden aangeboden.
Als de aanwezigheid van pakijs niet beperkend is, zal de vaarroute om het eiland Nordaustlandet worden uitgevoerd. We bezoeken dan het eiland Kvitøya, waar de Zweedse poolvorser Andree zijn einde vond. In het gebied tussen Kong Karls Land en Edgeøya is de kans groot op groenlandse walvissen. We varen dan niet door de Hinlopen Straat.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Longyearbyen wacht de Ortelius. Dit is een voormalig oceanografisch onderzoekschip van de Russische Acedemie voor Wetenschappen, gebouwd in 1989. Het schip is omgebouwd voor het gebruik voor expeditiereizen in de Poolgebieden en is volledig ingericht op dit soort reizen. Het is een comfortabel en sfeervol schip, echter niet luxueus te noemen.

Het schip “ijsversterkt” en geschikt op door het pakijs te varen.. De m/v Ortelius biedt plaats aan maximaal 100 gasten en heeft een internationale bemanning van 34 personen, waarvan 1 expeditieleider, 5 gidsen en er is een dokter aan boord.

Op de Ortelius zijn diverse huttypen. De drie en vierpersoonshutten hebben stapelbedden. De tweepersoons hutten hebben twee losse, lage bedden. Verder kunnen de tweepersoonshutten een patrijspoort of een raam hebben. De superior hutten hebben een tweepersoons bed en een  apart zitgedeelte. Alle hutten hebben eigen douche en toilet. De hutten liggen aan de buitenkant van het schip en hebben dus een of twee patrijspoorten of ramen. Alle hutten kunnen ook als eenpersoonshut geboekt worden. Handdoeken zijn aanwezig.

Onderweg is het mogelijk om op de brug te komen kijken. Natuurlijk kunt u ook op het dek genieten van de arctische natuur.

Aan boord vindt u verder twee restaurants die ook gebruikt worden als zaal voor lezingen. Verder is er een lounge met een bar en een kleine bibliotheek Als het weer goed is, dan is het natuurlijk het mooiste om op het ruime dek te genieten van het arctische landschap.

Er is elektriciteit aan boord (220 volt) met Europese stekkers. U kunt uw camera dus gewoon opladen onderweg. Uw mobiele telefoon zal echter nauwelijks bereik hebben.

Kijk voor een uitgebreide beschrijving van het schip op www.oceanwide-expeditions.com.

Over de maaltijden

Dagelijks worden er drie maaltijden voor u bereid die gezamenlijk in de lounge worden gebruikt. Er wordt veel aandacht aan het eten besteed en de keuken is dan ook uitstekend.

Inbegrepen

 • verblijf aan boord van de Ortelius
 • alle maaltijden aan boord, koffie en thee
 • diensten bemanning, excursies en lezingen tijdens bootreis
 • transfer luchthaven-Ortelius v.v.
 • alle transfers per zodiac
 • brandstoftoeslag (€ 18 per persoon per nacht aan boord)
 • informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • extra hotelovernachting en transfers in Oslo en/of Longyearbyen
 • overige drankjes, uitgaven van persoonlijke aard, fooien (ongeveer € 100,- pp)
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het reisprogramma is flexibel om het maximale uit de tijd en de weersomstandigheden te halen. U maakt korte wandelingen en excursies per zodiac. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Dit wordt namelijk bepaald door de lokale weersomstandigheden en terrreingesteldheid. De bedoeling is om iedere dag aan land te gaan. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om een keer aan boord te blijven.

Geschikt voor kinderen

Voor de reis die vertrekt op 21 juli is er speciale kinderkorting als u met uw gezin (4 personen) in een vierpersoonshut verblijft.

Over de groepssamenstelling

Aan boord bevindt zich een internationaal gezelschap en de voertaal is Engels. Behalve een expeditieleider zijn er enkele gidsen aan boord. Onderweg zult u regelmatig lezingen kunnen bijwonen over Spitsbergen en de unieke flora en fauna van het Noordpoolgebied. Deze lezingen zijn voor iedereen aan boord toegankelijk en worden in het Engels gegeven.

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Boekt u voor deze reis inclusief de heen- en terugreis, dan boeken we voor u de best aansluitende vluchten. U vliegt via Oslo naar Longyearbyen. Afhankelijk van de vluchttijden heeft u dan een extra nacht nodig in Oslo en/of Longyaerbyen. Op de terugreis is het soms ook noodzakelijk om nog een extra nacht in Oslo te nemen. Transfers tussen luchthavens en accommodatie bij extra overnachtingen, zijn voor eigen rekening.

Op dag 1 van het dagprogramma moet u om 16.00 inchecken aan boord en het schip vertrekt om 18.00! Houdt u hier rekening mee met de keuze van de vluchten! Op de laatste dag van de scheepsreis ligt het schip al zeer vroeg, of zelfs 's nachts in de haven van Longyearbyen.


Praktische informatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spitsbergen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aan boord van de Ortelius kunt u betalen met zowel Euro's als Noorse kronen. Voor de heen- en terugreis en het verblijf in Longyearbyen dient Noorse kronen mee te nemen. In Oslo kunt u natuurlijk ook met credit card betalen.

Heeft u door SNP uw verblijf in het centrum van Oslo geboekt, dan reist u op eigen gelegenheid vanaf de luchthaven van Oslo, Gardermoen naar Oslo. Dit gaat het snelste met de Flytoget. Dit is een snelle treinverbinding, die iedere 10 minuten vertrekt vanaf Gardermoen. In de aankomsthal van de luchthaven vindt u de Flytoget door de borden "trains" te volgen. U kunt ter plaatse tickets kopen (ongeveer 20 € enkele rit). Aangekomen op het station van Oslo centraal, kunt u een taxi nemen naar het hotel, of lijn 19 van de tram. Deze komt in 10 minuten bij het hotel. Heeft u een hotel bij de luchthaven geboekt, dan kunt het beste een taxi nemen (3 km).

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Stevige kniehoge rubberen laarzen
 • Gewone schoenen voor aan boord
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandcreme
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Lang ondergoed
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Lippencreme met UV-filter

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

De bemanning is zeer ervaren en heeft een enorme kennis van Spitsbergen. Zij weten precies waar de mooiste plekken zijn en waar de kans het grootst is om het ’wildlife’ te zien. De reis wordt geleid door zeer ervaren Spitsbergen-kenners met een enorme kennis over het gebied. De voertaal aan boord is Engels. De expeditieleiding is aanwezig op het schip. U reist zelfstandig naar Longyearbyen.
NB. De voertaal op de reis die vertrekt op 17 juni is Duits.

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over terug- of doorreistickets, over een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en tijdens uw verblijf aantoonbaar over voldoende financiële middelen beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op de schepen is een medische post en er gaat een dokter mee aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een bezoek aan Spitsbergen heeft u geen vaccinaties nodig.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

walrus_op_de_kust.jpg

Spitsbergen - Noord-Spitsbergen

Met de Ortelius op zoek naar ijsberen en walvissen

Internationale natuurreis met het expeditieschip Ortelius

Zwaarte
Comfort
Natuurcruises
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen