noorderlicht!.jpg

Spitsbergen - Met de Noorderlicht, 8 dagen Aurora borealis in de Arctische herfst

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Rondreizen

Internationale groepsreis met zeilschip de Noorderlicht

Unieke expeditie met stoere tweemaster de Noorderlicht naar Spitsbergen tijdens de Arctische herfst. Deze reis, net voor het begin van de winter, is ideaal voor het observeren van de Aurora Borealis (Noorderlicht). De expeditie is ook een prachtige manier om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te spotten. We bezoeken we de Bell Sund met zijn Van Mijenfjord en de Van Keulenfjord en één kleinere, de Recherchefjord. Gletsjers hebben hier een verbazingwekkend landschap gecreëerd.

Uniek aan deze reis

 • Internationaal gezelschap
 • Kans op Aurora borealis
 • Zeilen met de Noorderlicht
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Oceanwide Expeditions

Voor reizen naar Spitsbergen en Antarctica hoef je geen Barentz, Scott of Amundsen meer te heten. Toch hebben deze legendarische expeditieleiders ervoor gezorgd dat de moderne avonturier tegenwoordig een cruise kan maken naar de laatste wildernissen op onze aarde. Tijdens de expeditiereis, die SNP samen met Oceanwide Expeditions uit Vlissingen organiseert, vaar je met een cruiseschip rond en ga je dagelijks aan land. Daar maak je kennis met de bijzondere flora en fauna. Tijdens je vakantie worden door deskundige gidsen interessante lezingen gehouden.

Dag tot dag

Spitsbergen - Spitsbergen met de Noorderlicht

Deze Centraal Spitsbergen reis - net voor het begin van de winter - is ideaal voor het observeren van de Aurora Borealis (Noorderlicht). U krijgt de kans om zowel de prachtige fjord regio, alsmede de geschiedenis van de mensen die hier woonden en werkten te verkennen. De expeditie is ook een prachtige manier om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te spotten. We bezoeken we de schitterende Bell Sund met zijn fascinerende geologie en prachtige toendra landschappen. De Bell Sund heeft twee grote aftakkingen, de Van Mijenfjord en de Van Keulenfjord en één kleinere, de Recherchefjord. Gletsjers hebben hier een verbazingwekkend landschap gecreëerd, zoals het lange eiland Akseløya, dat de Van Mijenfjord bijna volledig blokkeert.

In principe varen we vanuit Longyearbyen naar het zuiden. Het kan echter voorkomen dat het pakijs ons dwingt om naar het noorden te varen. Dit alles heeft tot gevolg dat we een voorbeeld dag tot dag programma geven maar dit zal zeker afwijken van het uitgevoerde programma. De kapitein van de Noorderlicht en de gids bepalen het uiteindelijke programma!

Dag 1

Aankomst in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Voor we aan het einde van de middag boord gaan is er de gelegenheid om dit voormalige mijnstadje te bezoeken. Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities. In de vroege avond zal het schip vertrekken en de Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen. We varen in ongeveer 4 uur naar Trygghamna waar we ankeren voor de nacht. Trygghamna, oorspronkelijk ’Behouden Haven’, was een baai die frequent door 17e-eeuwse walvisvaarders werd gebruikt.

Dag 2-5

We landen dicht bij de overblijfselen van een 17e-eeuws Engels walvisvaarders station en een 18e-eeuws jachtstation van Pomoren, Russische trappers. Hiervandaan lopen we naar de Alkhornet, een grote klif met tienduizenden zeevogels. Onderaan de kliffen is een hol van Poolvossen en rendieren begrazen er de weelderig begroeide toendra. We varen daarna richting het zuiden, naar de Bellsund. De Bell Sund is een fjord-systeem met twee grote vertakkingen, de Van Mijenfjord en de Van Keulenfjord en daarnaast nog een kleinere baai, de Recherchefjord. De geologie hier is fascinerend en heeft verbazingwekkende landschappen gecreëerd, zoals het smalle, lange eiland Akseløya, dat de Van Mijenfjord bijna volledig blokkeert. In Fridtjofhamna wordt de afkalvende gletsjer Fridtjofbreen omringd door schilderachtige bergen. De rijke fauna van dit gebied heeft door de eeuwen heen veel jagers getrokken. We volgen in hun voetstappen en bekijken de overblijfselen van trappershutten, bijvoorbeeld op Ahlstrandhalvøya en Akseløya. De Recherchefjord is één van de plekken op Spitsbergen met de hoogste concentratie aan historische bezienswaardigheden, een herinnering aan de 17e-eeuwse walvisvaarders. In dit gebied zien we vaak IJsberen en Beluga’s, de witte walvissen. In de avond en nacht varen we terug richting de Isfjord.

Dag 6

We varen het binnenste gedeelte van het Isfjord fjordsysteem in, waar we tijdens de nachten onder open hemel temperaturen van -10 graden Celsius kunnen ervaren en zich nieuw zeeijs zal vormen aan de koppen van de fjorden. We bezoeken Barentsburg, de enige bewoonde Russische nederzetting op Spitsbergen of Pyramiden, een verlaten mijnwerkers dorpje, nu een spookstadje, diep in de fjord gelegen. Hier in de buurt is ook één van de meest indrukwekkende gletsjers van de archipel te zien, de Nordenskiöldbreen waar we een mooie wandeling naar de gletsjer kunnen maken.

Dag 7

We varen terug naar Longyearbyen, waar we in de avond aankomen.

Dag 8

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bemanning en verlaten we de Noorderlicht en vliegen we via Olso terug naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het dagprogramma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. U dient zich terdege te realiseren dat een expeditie als deze, alleen tot ieders tevredenheid kan verlopen indien u beschikt over een flexibele instelling. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de gids en de schipper. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Longyearbyen wacht de bijna honderd jaar oude tweemaster, De Noorderlicht. Het schip biedt plaats aan maximaal 20 gasten en 5 bemanningsleden. Het is niet overdreven luxe maar wel uitermate comfortabel en past goed in het arctische gevoel. Benedendeks biedt het zeilschip aan haar gasten volop ruimte. In het dekhuis bevindt zich een zitgelegenheid. Tien tweepersoonshutten zijn voorzien van een wastafel met warm en koud stromend water en kastruimte. Er zijn 3 douches en 4 toiletten. Er is 220 volt aan boord met normale Nederlandse stopcontacten. Het schip is optimaal geisoleerd en heeft centrale verwarming. De bemanning geeft er natuurlijk de voorkeur aan om te zeilen. Hiervoor zijn ze echter afhankelijk van de wind. Indien nodig wordt er op de motor gevaren. Een enkele keer wordt er ook 's nachts gevaren waardoor u de volgende morgen weer in een geheel ander deel van Spitsbergen voet aan land kunt zetten.

Over de maaltijden

De maaltijden aan boord van het Noorderlicht worden bereid door de kok. De dag begint met een stevig ontbijt. Afhankelijk van het programma zal er een lunchpakket worden klaargemaakt. Regelmatig zal er ook aan boord van het schip geluncht worden. ’s Avonds is er een heerlijke driegangenmaaltijd en natuurlijk koffie en thee.

Inbegrepen

 • verblijf aan boord van de Noorderlicht in tweepersoons hutten
 • alle maaltijden aan boord
 • diensten bemanning en expeditieleider tijdens de zeilreis
 • transfer luchthaven-Noorderlicht v.v.
 • alle transfers per zodiac
 • informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • extra nachten tijdens de heen- en terugreis
 • drankjes aan boord
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het reisprogramma is flexibel om het maximale uit de tijd en de weersomstandigheden te halen. We zullen ons aan land vanwege de sneeuw zo veel mogelijk op sneeuwschoenen voortbewegen. Hierdoor komt een uniek gebied voor ons open te liggen. Naast korte wandelingen en excursies is het de bedoeling om diverse langere wandelingen te gaan maken. Ook het beklimmen (beklauteren) van kleine bergtoppen behoort tot de mogelijkheden. Dit is zonder overdrijven dé ultieme manier om het poolgebied mee te ontdekken. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Dit wordt bepaald door de lokale weersomstandigheden en de kwaliteit van het sneeuwdek. De bedoeling is om iedere dag aan land te gaan en een rondwandeling te maken van 3 tot 5 uur. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om een keer aan boord te blijven. Als je op Spitsbergen aan land gaat is er altijd een kans op een ontmoeting met een ijsbeer. Voor de veiligheid heeft de gids altijd een wapen bij zich. Er is zeer duidelijk protocol als we aan land gaan Als groep blijf je altijd compact bij elkaar lopen en je moet altijd op elkaar wachten. Even alleen een stukje vooruit lopen is er absoluut niet bij en zelfs als er iemand een “kleine boodschap” moet doen, zal er gewacht worden. Als we aan land gaan, gebruiken we een zodiac. Deze rubberen boot met buitenboordmotor ligt langszij het Noorderlicht en via een touwladder verlaat u het schip. Het is verplicht om zwemvesten te dragen. Deze zijn aan boord aanwezig.

Over de groepssamenstelling

Aan boord van de Noorderlicht zit een internationaal gezelschap en de voertaal is Engels.

Extra's

Verlengingshotels

thon_hotel_gardermoen.jpg

Thon Hotel Gardermoen (Oslo)

Een modern hotel dichtbij de luchthaven van Oslo. De kamers zijn netjes en comfortabel ingericht. Vanaf de luchthaven rijdt er een bus naar het hotel. De shuttlebus S22 vertrekt ieder half uur vanaf de luchthaven vanaf 04.25 uur tot 00.25 uur. Dit hoef je niet te boeken. De kosten zijn 70 NOK ter plaatse. Meestal vertrekt de shuttle vanaf platform 40

.

Basecamp Spitsbergen AS

Praktische informatie

In de tijd dat deze reis is gepland, is het landschap alweer bij in de greep van de winter, maar het is overdag gedurende 10 uur voldoende licht om buiten de krant te lezen. De zon staat gedurende 6 uur vlak boven de horizon. Veel van de fjorden zijn achterin alweer dichtgevroren en de bergen met sneeuw bedekt. Toch is het juist dit seizoen waarin het zeer bijzonder is om Spitsbergen te bezoeken omdat het poolgebied dan zijn ware gedaante toont. Bij heldere sterrenhemel is de kans groot dat het noorderlicht, Aurora borealis te zien. De temperaturen overdag liggen rond het vriespunt en kunnen zakken tot -5 Celsius.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spitsbergen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aan boord van de Noorderlicht kunt u betalen met zowel Euro’s als Noorse kronen. Voor de heen- en terugreis en het verblijf in Longyearbyen raden wij u aan Noorse kronen mee te nemen. Op het schip worden nederlandse horecaprijzen gehanteerd.

Op Spitsbergen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Uw uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Jas en broek moeten water- en winddicht zijn. Voor aan boord van het schip is eigenlijk waterdichte zeilkleding te adviseren. U staat namelijk veel stil en als het waait is het koud. Deze is echter weer niet geschikt om te wandelen. Ook de zonnebril moet van uitstekende kwaliteit zijn en door het felle zonlicht voldoet een gletsjerbril het beste. Omdat we voor de wandelingen met een rubber boot, een zodiac, aan land gaan, heeft u rubberen laarzen nodig. Als deze geschikt zijn om er ook te wandelen (warm en comfortabel) dan heeft u geen aparte bergschoenen nodig.
Spatwaterbescherming voor o.a. de camera´s, voor in de zodiac, is ook belangrijk. Verder is een verrekijker onmisbaar bij het spotten van de dieren.

Paklijst:

 • Gamaschen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • kniehoge rubberen laarzen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Zakmes
 • Veldfles
 • Handdoeken
 • Uitschuifbare wandelstok(-ken)
 • Handschoenen
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Lippencreme met UV-filter

Op dit moment zijn er geen bijzonderheden.

De Nederlandse bemanning van de Noorderlicht vaart al ruim tien jaar op Spitsbergen en hebben dus een enorme kennis van Spitsbergen. Zij weten precies waar de mooiste plekken zijn en waar de kans het grootst is om mooie dieren te zien. 

Aan boord van de Noorderlicht zit een internationaal gezelschap en de voertaal is Engels. Tijdens de heen- en terugreis naar Longyearbyen reist u vanaf Schiphol zonder reisleider.

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over terug- of doorreistickets, over een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en tijdens uw verblijf aantoonbaar over voldoende financiële middelen beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op de schepen is een medische post en er gaat een dokter mee aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een bezoek aan Spitsbergen heeft u geen vaccinaties nodig.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_noorderlicht.jpg

Spitsbergen - Met de Noorderlicht

Aurora borealis in de Arctische herfst

Internationale groepsreis met zeilschip de Noorderlicht

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen