Spitsbergen - de Nederlandse walvisvaart, 11 dagen Met Hans Beelen op zoek naar de geschiedenis van de walvisvaart

« Terug naar overzicht
In prijs verlaagd
Groepsreis - Natuurcruises

Groepsreis met zeilschip de Noorderlicht

Eeuwenlang trotseerden de Nederlanders de bittere kou op jacht naar walvissen in de arctische gebieden. Met het zeilschip ‘de Noorderlicht’ ga je op zoek naar de sporen van deze Nederlandse walvisvaart in de 17de eeuw. In deze huidige tijd kijkt men met andere ogen naar de walvisvaart die in de 17e eeuw een belangrijke stempel drukte op de ontwikkeling van Nederland. Hans Beelen, specialist op het gebied van de geschiedenis van de walvisvaart en mede auteur van Walvissen groot en vet, laat je samen met de expeditieleider de oude traanovens, resten van de nederzettingen en graven van walvisvaarders zien op Smerenburg, Amsterdameiland en Magdalenafjord. Interessante lezingen aan boord maken het verhaal van de walvisvaart compleet. Het is een historische themareis, maar natuurlijk komen ook de arctische flora en fauna uitvoerig aan bod.

 

 

 

Uniek aan deze reis

 • Hans Beelen als specialist walvisvaartgeschiedenis
 • Kans op ijsberen
 • Nederlands gezelschap
 • Uniek programma
Zwaarte
Comfort

Oppad | Een weekje overwinteren op Spitsbergen

SNP-directeur Gert Nieuwboer was aanwezig tijdens de Maiden voyage van tweemaster Noorderlicht om als een van de eersten de ongerepte kusten en baaien van het arctische Spitsbergen te ontdekken. Lees hier meer over deze bijzondere reis...

Spitsbergen reisverslag juni 2018

Van deze reis is een reisverslag van eerdere vertrekdata beschikbaar. Bekijk deze hier.

Dag tot dag

Spitsbergen - Spitsbergen

Alle reisprogramma’s zijn enkel bedoeld als indicatie. De programma’s kunnen variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor deze reis.
De gemiddelde vaarsnelheid van s/v Noorderlicht is 6 knopen. De Noorderlicht zal het grootste deel van de reis op de motor varen en slechts een enkele keer, als de omstandigheden optimaal zijn en het programma het toe laat, zullen de zeilen gehesen worden.

Ons vaargebied is beperkt tot de westkust van de archipel, daar de rest van Spitsbergen nog stevig in de greep van het poolijs is. Welke plaatsen we gaan bezoeken tijdens deze reis is vooraf niet exact te zeggen. We zijn afhankelijk van de lokale weersomstandigheden, zoals de aanwezigheid van het drijfijs en de wind, of zoals de zeelieden het zeggen: ijs en weder dienende!

Dit alles heeft tot gevolg dat we een voorbeeld dag tot dag programma geven maar dit zal zeker afwijken van het uitgevoerde programma. De kapitein van de Noorderlicht en de gids bepalen het uiteindelijke programma!

Dag 1

Aankomst na middernacht  in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Na een korte bustransfer kunnen we voor een korte nacht inchecken in het guesthouse. 

Na het ontbijt hebben we, tot we aan het einde van de middag aan boord van de Noorderlicht gaan, de gelegenheid om dit voormalige mijnstadje te bezoeken. Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de poolexpedities.

In de avond varen we naar de baai Trygghamna, waar we ankeren voor de nacht. Trygghamna heette, oorspronkelijk ’Behouden Haven’ en werd in de 17e-eeuws frequent door walvisvaarders gebruikt om de olie, ook wel traan genoemd, uit het spek van de Groenlandse walvis te koken.

Dag 2

Na het ontbijt gaan we aan land en bezoeken we de resten van een 17e-eeuws Engels walvisvaarders station. Hier zijn de restanten zichtbaar van traanovens en graven. Ook is er een 18e-eeuws jachtstation van Pomoren, Russische trappers. Hiervandaan lopen we naar de Alkhornet, een grote klif waar de vogels de nestplekken al aan het inspecteren zijn. Onderaan de kliffen is een hol van poolvossen en rendieren grazen op de weelderig begroeide toendra.
Aan het einde van de middag zetten we koers naar het zuiden, naar de Bellsundfjord.

Dag 3

In de ochtend varen we de Recherchefjord in en gaan we aan land bij Lagerneset. Hier lag het 17de eeuws Engels walvisstation Edge Point.
’s Middags varen we naar Kap Toscana-Kjeftaus waar de botten liggen van vele Belugawalvissen. Op het strand van Malbukta maken we een mooie wandeling en hier zijn spectaculaire geologische formaties zichtbaar. Er is een kans dat we vandaag ijsberen spotten!

Dag 4

’s Ochtends varen we naar Midterhuken en als we aan land zijn bezoeken we de resten van het 17de eeuws Engels walvisstation the Rock. Vanaf het schip hebben we een mooi zicht op de Midtherhukfjellet, waar een grote zeevogelkolonie zit met broedende brandganzen.

’s Middags bezoeken we Millarodden, waar de kans groot is dat we oog in oog komen met een groep walrussen. Bij de Ingeborgfjellet bezoeken we een mooie toegankelijke dikbekzeekoetenkolonie. Hier zitten ook veel poolvossen. 


Dag 5

Na een lange tocht noordwaarts komen we in de ochtend aan bij het Deense eiland, Danskøya. We bezoeken hier aan de Kobbefjord een Deens 17de eeuws walvisstation en in de middag gaan we aan land bij Virgohamna. Hier werd in 1636 de Harlinger Traankokerij gebouwd.

Dag 6

Vanmorgen bezoeken we op Amsterdameiland de restanten van de nederzetting Smeerenburg, een van de grotere Nederlandse walvisstation. Er is een graf van zeven overwinteraars (1634-1635) en monument uit 1906 met gedenksteen uit 1878.

’s Middags varen we via Fuglegattet en Fuglefjord naar Sallyhamna en in de avond varen we de Raudfjord binnen en overnachten we in Hamiltonbukta, aan de voet van de Hamiltonbreen. Hier hebben een goede kans op ijsberen!

Dag 7

Op deze dag gaan we aan land op het eilandje de Zeeuwse Uitkijk. Hier zijn diverse traanovens zichtbaar, maar het meeste indruk zullen de graven van de Nederlandse walvisvaarders maken. Natuurlijk beklimmen we de Uitkijk!
’s Middags varen we naar Fuglesangen, waar we tussen de aan- en afvliegende kleine alken zitten, met uitzicht op de “ Gekloofde Klip”

Dag 8

Vandaag staat een bezoek aan de Krossfjorden op het programma. Als eerste varen we de baai van Ebeltofthamna in. ’s Middags varen we naar de tegenoverliggende 14e July Glacier met zijn mooie gletsjerfront. Hier broeden vele zeevogels en door de beschutte ligging is de arctische vegetatie zeer uitbundig..

Dag 9

In de ochtend gaan we aan land bij Fuglehuken en zien we een oude berenval, een herinnering uit de vroegere jachtperioden. ’s Middags steken we de Forlandsundet over en via de ondiepe Sarstangen varen we verder naar het zuiden en eventueel gaan we op Murraypynt op zoek naar walrussen.

Dag 10

's Morgens brengen we een bezoek aan het Russische mijnstadje Barentszburg en maken we een korte wandeling op de Bohemanflya, waar ook de Nederlanders actief waren in de mijnbouw. Aan het einde van de middag komt de Noorderlicht aan in de kleine haven van Longyearbyen. 

Dag 11

Na een zeer korte nacht nemen we afscheid van de bemanning en verlaten we de Noorderlicht en vliegen we terug naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het dagprogramma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. U dient zich terdege te realiseren dat een expeditie als deze, alleen tot ieders tevredenheid kan verlopen indien u beschikt over een flexibele instelling. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de gids en de schipper. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Longyearbyen wacht de bijna honderd jaar oude tweemaster, De Noorderlicht. Het schip biedt plaats aan maximaal 20 gasten en 5 bemanningsleden. Het is niet overdreven luxe maar wel uitermate comfortabel en past goed in het arctische gevoel. Benedendeks biedt het zeilschip aan haar gasten volop ruimte. In het dekhuis bevindt zich een zitgelegenheid. Tien tweepersoonshutten zijn voorzien van een wastafel met warm en koud stromend water en kastruimte. Er zijn 3 douches en 4 toiletten. Er is 220 volt aan boord met normale Nederlandse stopcontacten. Het schip is optimaal geisoleerd en heeft centrale verwarming. De bemanning geeft er natuurlijk de voorkeur aan om te zeilen. Hiervoor zijn ze echter afhankelijk van de wind. Indien nodig wordt er op de motor gevaren. Een enkele keer wordt er ook 's nachts gevaren waardoor u de volgende morgen weer in een geheel ander deel van Spitsbergen voet aan land kunt zetten.

In Longyearbyen verblijf je op de eerste dag in een guesthouse. De kamers zijn eenvoudig en de sanitaire voorzieningen zijn gemeenschappelijk. Je komt pas na middernacht aan.

Over de maaltijden

De maaltijden aan boord van het Noorderlicht worden bereid door de kok. De dag begint met een stevig ontbijt. Afhankelijk van het programma zal er een lunchpakket worden klaargemaakt. Regelmatig zal er ook aan boord van het schip geluncht worden. ’s Avonds is er een heerlijke driegangenmaaltijd en natuurlijk koffie en thee.

Inbegrepen

 • verblijf aan boord van de Noorderlicht in tweepersoons hutten
 • alle maaltijden aan boord
 • verblijf guesthouse dag 1, inclusief ontbijt
 • diensten bemanning en expeditieleider
 • excursies o.l.v. Hans Beelen
 • transfer luchthaven-Noorderlicht v.v.
 • lezingen aan boord
 • alle transfers per zodiac
 • informatiepakket
 • het boek: Walvis groot en vet van Hans Beelen (1 per boeking)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis Longyearbyen (optioneel)
 • drankjes aan boord
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het reisprogramma is flexibel om het maximale uit de tijd en de weersomstandigheden te halen. We gaan dagelijks diverse keren aan land en bezoeken al wandelend de historische site. Naast korte wandelingen en excursies is het de bedoeling om diverse langere wandelingen te gaan maken. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om een keer aan boord te blijven.
Als je op Spitsbergen aan land gaat is er altijd een kans op een ontmoeting met een ijsbeer. Voor de veiligheid heeft de gids altijd een wapen bij zich. Er is zeer duidelijk protocol als we aan land gaan Als groep blijf je altijd compact bij elkaar lopen en je moet altijd op elkaar wachten. Even alleen een stukje vooruit lopen is er absoluut niet bij en zelfs als er iemand een “kleine boodschap” moet doen, zal er gewacht worden. Als we aan land gaan, gebruiken we een zodiac. Deze rubberen boot met buitenboordmotor ligt langszij het Noorderlicht en via een touwladder verlaat u het schip. Het is verplicht om zwemvesten te dragen. Deze zijn aan boord aanwezig.

Over de groepssamenstelling

De Noorderlicht wordt door SNP gecharterd. Aan boord van de Noorderlicht zitten dus alleen resgenoten die via SNP geboekt hebben. De voertaal is Nederlands.

Praktische informatie

Vlucht informatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met SAS via Oslo naar Longyearbyen v.v.

Vluchtschema
SK 0828 Amsterdam - Oslo vertrek om 19.05 aankomst 20.55 uur
SK 4496 Oslo - Longyearbyen vertrek om 21.45 aankomst 00.40 uur
SK 4497 Longyearbyen - Oslo vertrek om 02.25 aankomst 05.20 uur
SK 0821 Oslo - Amsterdam vertrek om 08.10 aankomst 10.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. U kunt uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als u langer wegblijft betaalt u maar €5 per dag.

De eilandengroep Spitsbergen is ongeveer zo groot als Ierland en door de ijskappen en fjorden is het weer vaak zeer lokaal. Het weer in Spitsbergen varieert dan ook enorm per gebied. De Atlantische Warme Golfstroom heeft een sterk matigende invloed op vooral de westkust, daar is het dan ook wat minder koud.

Omdat Spitsbergen relatief dicht bij de Noordpool ligt, en daardoor meestal binnen het polaire hogedrukgebied, heerst er in de zomer vaak stabiel, kalm weer.

Gedurende de winter kan de temperatuur zakken tot wel -16 graden Celsius. In de zomer, in juli, is de gemiddelde temperatuur echter een stuk minder laag, tussen de 3 en 8 graden, boven nul. De wind, vooral in de buurt van gletsjers en ijskappen, kan het echter koud doen aanvoelen door de zogenaamde ‘chill factor’. We adviseren daarom om goede en warme kleding mee te nemen op een Spitsbergen reis.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spitsbergen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aan boord van de Noorderlicht kunt u betalen met zowel Euro’s als Noorse kronen. Voor de heen- en terugreis en het verblijf in Longyearbyen raden wij u aan Noorse kronen mee te nemen. Op het schip worden Nederlandse horecaprijzen gehanteerd.

Op Spitsbergen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Jas en broek moeten water- en winddicht zijn. Voor aan boord van het schip is eigenlijk waterdichte zeilkleding te adviseren. U staat namelijk veel stil en als het waait is het koud. Deze is echter weer niet geschikt om te wandelen. Ook de zonnebril moet van uitstekende kwaliteit zijn en door het felle zonlicht voldoet een gletsjerbril het beste.
Omdat we voor de wandelingen met een rubber boot, een zodiac, aan land gaan, heeft u rubberen laarzen nodig. Als deze geschikt zijn om er ook te wandelen (warm en comfortabel) dan heeft u geen aparte bergschoenen nodig.
Spatwaterbescherming voor o.a. de camera´s, voor in de zodiac, is ook belangrijk. Verder is een verrekijker onmisbaar bij het spotten van de dieren.

Paklijst:

 • Gamaschen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Kniehoge rubberen laarzen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Zakmes
 • Handdoeken
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Lippencreme met UV-filter

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

De Nederlandse bemanning van de Noorderlicht vaart al enige jaren op Spitsbergen en heeft dus een uitstekende kennis van Spitsbergen.  De Engelstalige expeditieleider op de Noorderlicht heeft de algehele leiding en tijdens de excursies en wandelingen aan land draagt hij zorg voor de veiligheid van de groep. Hij draagt een geweer i.v.m de mogelijke aanwezigheid van IJsberen.

Hans Beelen zal tijdens de reis uitvoerig ingaan op de geschiedenis van de walvisvaart. Hans is docent Nederlandse taal en cultuur aan de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg (Duitsland), houdt zich sinds 20 jaar intensief bezig met de geschiedenis van de Nederlandse en Duitse walvisvaart. Een in 2007 door hem opgezette tentoonstelling van oude drukken en archeologische voorwerpen rond dit onderwerp was in verschillende musea en bibliotheken in Duitsland te zien. Als mede-oprichter en projectcoördinator van de Stichting Vrijwilligersnetwerk Nederlandse Taal gaf hij leiding aan de digitalisering van 45 werken uit de 16de-19de eeuw rond de geschiedenis van de Nederlandse arctische walvisvaart. In 2018 publiceerde hij samen met Ingrid Biesheuvel bij uitgeverij Athenaeum Walvissen groot en vet, Nederlanders op walvisvaart in het Hoge Noorden. Hij is als geen ander thuis in reisbeschrijvingen, logboeken en andere gedrukte bronnen, kan de verhalen feilloos plaatsen in hun historische contekst en weet ze meeslepend voor te dragen en toe te lichten aan de hand van illustratief beeldmateriaal. Behalve op de historische sites zal Hans op de Noorderlicht diverse lezingen geven.

Aan boord van de Noorderlicht zitten alleen mensen die via SNP natuurreizen hebben geboekt. SNP heeft de Noorderlicht voor deze reis gecharterd.  Tijdens de heen- en terugreis naar Longyearbyen reist u zonder begeleiding.

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over terug- of doorreistickets, over een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en tijdens uw verblijf aantoonbaar over voldoende financiële middelen beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op enkele boten (de grotere) is een arts aanwezig maar op de reizen waar we gebruik maken van de boot Het Noorderlicht (o.a. Winterwandelen reiscode 500196, Wandelreis 614050 en Geschiedenis Walvisvaart 614040) is geen arts aanwezig aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een bezoek aan Spitsbergen heeft u geen vaccinaties nodig.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

oneindige_wildernis.jpg

Spitsbergen - de Nederlandse walvisvaart

Met Hans Beelen op zoek naar de geschiedenis van de walvisvaart

Groepsreis met zeilschip de Noorderlicht

Zwaarte
Comfort
Natuurcruises
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 308 klanten