Spitsbergen - Arctic Academy met MV Ortelius, 11 dagen Met poolonderzoekers naar Spitsbergen

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Natuurcruises

Internationale natuurreis met expeditieschip Ortelius

De Arctic Academy is een unieke wetenschappelijke expeditie naar Edgeoya, een van de Spitsbergeneilanden. Aan boord van de M/V Ortelius samen met 60 wetenschappers van het Arctisch Centrum in Groningen. Als reiziger kijk je mee met wetenschappers en je bezoekt diverse onderzoeksopstellingen. 's Avonds zijn er lezingen, waarin over de verschillende onderzoeksprojecten wordt verteld en overdag ga je al wandelend en met zodiacs varen voor de kust, op zoek naar baardrobben, walrussen en ijsberen. De Arctic Academy… het beste van twee werelden: wetenschap en avontuur!

Uniek aan deze reis

 • Excursies met zodiac
 • Lezingen Nederlands poolonderzoekers
 • Uitgebreide verkenning van het eiland Edgeøya
 • Wandelingen
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Oceanwide Expeditions

Voor reizen naar Spitsbergen en Antarctica hoef je geen Barentz, Scott of Amundsen meer te heten. Toch hebben deze legendarische expeditieleiders ervoor gezorgd dat de moderne avonturier tegenwoordig een cruise kan maken naar de laatste wildernissen op onze aarde. SNP organiseert samen met Oceanwide Expeditions reizen naar Spitsbergen en Antarctica.

Dag tot dag

Spitsbergen - Spitsbergen Arctic Academy met m/v Ortelius

In de zomer van 1968 zetten de Nederlandse onderzoekers Eric Flipse, Paul de Groot, Piet Oosterveld en Ko de Korte voet aan land op het eiland Edgeøya, voor de oostkust van Spitsbergen. Ze bouwden zelf het onderzoeksstation waar ze zouden verblijven en de fundamenten staan er nog. Ze deden onderzoek aan ijsberen, ze schoten de dieren met een verdovingsgeweer of zetten strikken en voorzagen die van een kleine zender. Daarnaast deden ze onderzoek naar andere diersoorten zoals kleine jagers, ivoormeeuwen en drieteenmeeuwen. Uiteindelijk bleef er tot en met 1988 een Nederlands onderzoeksstation op het eiland bestaan.
In 2015 keerden de Nederlandse onderzoekers terug op Spitsbergen, een groep van 60 wetenschappers (biologen, geologen, meteorologen, ornithologen, etc).

Het Arctisch Centrum (onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen) heeft in samenwerking met Oceanwide Expeditions namelijk een nieuwe Nederlandse expeditie richting noordpool in touw gezet, onder de naam SEES. Oftewel: Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen. Ze gaan er op zoek naar de gevolgen van menselijk handelen in één van de meest afgelegen wildernissen. Juist omdat er in het verleden al twintig jaar onderzoek is gedaan op Edgeøya, is het interessant om er nu terug te keren: welke gevolgen heeft de klimaatverandering de afgelopen decennia gehad voor het arctische gebied?
De Nederlandse wetenschappers zullen uiteenlopende onderzoeksprojecten verrichten. Vanaf de boot wordt onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het zeewater en naar het zeeleven. Op het eiland zelf worden de planten en dieren onderzocht. Zo gaat men brandganzen, kleine rietganzen en witbuikrotganzen ringen met kleurringen en halsbanden, en ook bloedmonsters van vogels verzamelen. Verder wordt de gletsjer in kaart gebracht, en de bodem geanalyseerd. Met 24 uur daglicht kunnen de wetenschappers in teams de klok rond werken. Er zullen ijsberen rondlopen, baardrobben zwemmen, ivoormeeuwen vliegen. 
De Arctic Academy is een unieke kans om een inkijk te krijgen in het noordpoolonderzoek. Als reiziger kijk je mee met wetenschappers en bezoekt diverse onderzoeksopstellingen. 's Avonds zijn er lezingen, waarin over de verschillende onderzoeksprojecten wordt verteld. Behalve het onderzoeksprogramma is er voor de reizigers aan boord een dagprogramma, met wandelingen en vaartochten in zodiacs.

In Longyearbyen wacht de Ortelius. Dit is een voormalig oceanografisch onderzoekschip van de Russische Academie voor Wetenschappen, gebouwd in 1989. Het schip is omgebouwd voor het gebruik voor expeditiereizen in de poolgebieden en is volledig ingericht op dit soort reizen. Het is een comfortabel en sfeervol schip, echter niet luxueus te noemen.

Het schip “ijsversterkt” en geschikt op door het pakijs te varen. De m/v Ortelius biedt plaats aan maximaal 116 gasten en heeft een internationale bemanning van 47 personen, waarvan 1 expeditieleider, 5 gidsen en er is een dokter aan boord.

Dag 1

In het begin van de avond vlieg je naar Oslo en overnacht je in een vlak bij de luchthaven gelegen hotel.

Overnachting in

Oslo

Dag 2

's Morgens vlieg je vanaf de luchhaven Gardernoen naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Het is een klein stadje (1800 inwoners) dat vroeger van de mijnbouw leefde. Het Polar Museum is zeker de moeite van een bezoek waard. Aan het einde van de middag, om 16.00 stap je aan boord van het schip dat in de haven ligt. Aan het begin van de avond zal de Ortelius de Isfjorden uitvaren.

Dag 3

Vandaag varen we via de zuidkant van Sørkap de Storfjorden in en gaan we bij Stellingfjellet aan land en bezoeken we de grootste kolonie op Spitsbergen van de Brünnichs guillemot, de dikbekzeekoet. Hier, ten zuiden van de Markhambreen, zitten duizenden vogels op smalle richels te broeden en het schip zal er zo dicht mogelijk langs varen.

Dag 4

We varen verder noordwaarts naar Diskobukta, aan de westkust van Edgeøya. In de ondiepe baai maken we met zodiacs, rubberen motorboten een mooie tocht. Op de oevers liggen overal oude walvisbotten en drijfhout dat afkomstig is uit Siberië. Bij Blankodden zetten we voet aan land. Hier leven ook veel drieteenmeeuwen, zwarte zeekoeten en de grote burgemeester. Tijdens het broedseizoen jagen de ijsbeer en de poolvos op jonge vogels die van de kliffen vallen. Als de weersomstandigheden het toelaten, maken we wandeling naar de Kapp Lee, de noordwestelijke punt van Edgeøya. In 1968-1969 overwinterden hier de Nederlandse onderzoekers Erik Flipsen, Ko de Korte, Paul de Groot en Piet Oosterveld. Zij deden onderzoek naar ijsberen. Kapp Lee zal ook tijdens de Arctic Academy een van de onderzoeksgebieden zijn.

Dag 5

Gedurende de “nacht” heeft de Ortelius de Storefjorden over gevaren. In deze brede fjord ligt ook zomers nog zeer veel drijfijs. Na het ontbijt gaan we bij de Agardhbukta aan land. Hier, aan de oostkust van West Spitsbergen, broeden ivoormeeuwen op een hoogte van 400m boven zeeniveau. In deze baai zijn ook fossielen te vinden van primitieve inktvissoorten Belemnieten en Ammonieten.

Dag 6

Vandaag bezoeken we het eiland Barentsøya. De Ortelius vaart de Freemansundet in en bij Sundneset gaan we aan land om een oude jagershut te bekijken. Tijdens de wandeling over de toendra langs de kust gaan we op zoek naar Spitsbergen rendieren en brandganzen. In de wendbare zodiacs varen we langs het spectaculaire gletsjerfront van de Freemanbreen. Hier leeft ook nog een kolonie drieteenmeeuwen.

Dag 7

’s Morgens leggen we aan in de Diskobukta, aan de westkust van Edgeøya. We maken een wandeling door de drooggevallen smeltwaterstromen naar de voet van de Caltexfjellet. Hier broeden ivoormeeuwen. In het Smelledalen vinden we enkele pingo’s. Deze markante met aarde bedekte vorstheuvels hebben een ijzige kern en we vinden ze alleen in permafrostgebieden. Is het niet mogelijk om in Diskobukten aan land te gaan, dan bezoeken we Plurdalen. Hier vinden we restanten van een oliewinningsproject dat hier 40 jaar geleden is uitgevoerd.

Dag 8

In de Habenichbukta bezoeken we een jagersnederzetting van de Russische Pomoren uit de 18de en 19de eeuw. Deze pelsjagers maakten jacht op poolvossen en walrussen. Hier maken we ook een wandeling door een landschap van meertjes en moerassen waar veel roodkeelduikers, eenden en ganzen leven.

Dag 9

Na het ontbijt gaan we bij Andretangen aan land. Hier leeft een kudde walrussen die we uitvoerig kunnen observeren. Hier staat ook nog een oude jachthut op de kust. Een eind landinwaarts zien we de botten van een walvis die hier, enkele duizenden jaren geleden is gestrand. 's Middags gaan we nog aan land op een van de eilanden van de Tusen øyane-archipel. Hier zien we weer sporen van de Pomoren zoals walvisbotten en gebruiksvoorwerpen.

Dag 10

Gedurende de nacht zijn we de Storfjorden weer overgestoken en in de loop van de ochtend varen we de Hornsund binnen, een van de mooiste fjorden van Spitsbergen. Het zijn de hoge spitse toppen van o.a. de Hornsundtind (1431 m) waaraan de eilanden hun naam te danken hebben. Op diverse plaatsen zien we de gletsjers tot in het water “stromen”, zoal de Hornbreen en de kans is groot dat we zeehonden en ijsberen zien. In de fjord kunnen we ook een Pools onderzoekstation bezoeken. Aan het einde van de zomer zit hier wellicht nog een groep kleine alken op de rotsen.

Dag 11

Vroeg in de ochtend komt het schip aan in Longyearbyen en na het laatste ontbijt aan boord, verlaat u het schip voor de terugvlucht naar huis.

NB Programma

De in het dagprogramma beschreven programma is natuurlijk afhankelijk van de aanwezigheid van pakijs. Gebaseerd op ervaring in het organiseren van deze expedities sinds 1992, is de kans dat het programma wordt uitgevoerd in de eerste helft van augustus 90 % en in de tweede helft van augustus 95%.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op de heenreis overnacht je in een hotel vlakbij de luchthaven van Oslo.

In Longyearbyen wacht de Ortelius. Het schip is genoemd naar de 16e-eeuwse Vlaams/Nederlandse cartograaf Abraham Ortelius. Je overnacht 9x op dit voormalig oceanografisch onderzoekschip van de Russische Acedemie voor Wetenschappen, gebouwd in 1989. Het 90 m lange schip is omgebouwd voor het gebruik voor expedities in Poolgebieden en is volledig ingericht op dit soort reizen. Het is een comfortabel en sfeervol schip, echter niet luxueus te noemen.

Aan boord zijn twee restaurants die ook gebruikt worden als zaal voor lezingen. Verder is er een lounge met een bar en een kleine bibliotheek. Als het weer goed is, dan is het natuurlijk het mooiste om op het ruime dek te genieten van het arctische landschap.

Er is elektriciteit aan boord (220 volt) met Europese stekkers. Camera en telefoon zijn dus op te laden onderweg. Met de telefoon zal je echter nauwelijks bereik hebben.
Aan boord van de Ortelius kun je betalen met een creditcard/pinpas of Euro's. Vanwege slechte satelliet dekking rond de polen is de wifi aan boord niet altijd gegarandeerd en langzamer dan je gewend bent. Je kunt aan boord een tegoed kopen (richtprijs 100MB voor €35).

Het schip is “ijsversterkt” en geschikt om door het pakijs te varen. De m/v Ortelius biedt plaats aan maximaal 108 gasten en heeft een internationale bemanning van 52 personen, waaronder 1 expeditieleider, 6 gidsen en en een dokter. Tijdens de reis is het mogelijk om op de brug te komen kijken. Er zijn 10 Zodiacs aan boord voor de excursies naar de kust.

De bemanning is zeer ervaren en heeft een enorme kennis van Spitsbergen. Zij weten precies waar de mooiste plekken zijn en waar de kans het grootst is om het ’wildlife’ te zien. De voertaal aan boord is Engels. Onderweg kan je regelmatig lezingen bijwonen over Spitsbergen en de unieke flora en fauna van het Noordpoolgebied.

Op de Ortelius zijn diverse huttypen. Ongeveer de helft van de hutten wordt bezet de onderzoekers. De tweepersoons hutten hebben twee losse, lage bedden en eigen sanitaire voorzieningen. Verder kunnen de tweepersoonshutten een patrijspoort of een raam hebben. De tweepersoonshutten met patrijspoort kunnen ook als eenpersoonshut geboekt worden. Handdoeken en bedlinnen zijn aanwezig. 

Kijk voor een uitgebreide beschrijving van het schip op www.oceanwide-expeditions.com.

Over de maaltijden

Op de Ortelius worden dagelijks drie maaltijden voor u bereid die gezamenlijk in het restaurant worden gebruikt. Er wordt veel aandacht aan het eten besteed en de keuken is dan ook uitstekend.

Inbegrepen

 • 1 overnachting in hotel vlakbij de luchthaven van Oslo (inclusief ontbijt)
 • 9 overnachtingen aan boord van de Ortelius
 • alle maaltijden aan boord van de Ortelius, koffie en thee
 • diensten bemanning, excursies en lezingen
 • transfer luchthaven-Ortelius v.v.
 • alle transfers per zodiac
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel)
 • transfer naar en van het hotel bij de luchthaven Gardermoen (ongeveer € 7 pp per reis)
 • uitgaven van persoonlijke aard, fooien (ongeveer € 100,- pp)
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het reisprogramma is flexibel om het maximale uit de tijd en de weersomstandigheden te halen. U maakt korte wandelingen en excursies per zodiac. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Dit wordt namelijk bepaald door de lokale weersomstandigheden en terrreingesteldheid. De bedoeling is om iedere dag aan land te gaan. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om een keer aan boord te blijven.
Tijdens de reis worden wandelingen georganiseerd met verschillende zwaarte, variërend van  van 1-5 uur. Hiervoor zijn goede wandelschoenen met gamaschen noodzakelijk. U kunt er ook voor kiezen om stevige rubberen laarzen met goed profiel te dragen.

Over de groepssamenstelling

Aan boord bevindt zich een internationaal gezelschap en de voertaal is Engels. Behalve een expeditieleider zijn er enkele gidsen aan boord. Er zijn ongeveer 60 poolonderzoekers aan boord.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op de luchthaven van Longyearbyen

Vluchtinformatie

Je reist op eigen gelegenheid naar Longyearbyen.
Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met SAS naar Longyearbyen v.v.

Vluchtschema
SK 0828 Amsterdam - Oslo vertrek om 19.05 aankomst 20.55 uur
Overnachting in Oslo
SK4490 Oslo - Longyearbyen vertrek om 09.55 aankomst 12.50 uur
SK4491 Longyearbyen - Oslo vertrek om 13.35 aankomst 16.30 uur
SK1465 Oslo - Kopenhagen vertrek om 17.15 aankomst 18.30 uur
SK0553 Kopenhagen - Amsterdam vertrek om 19.40 aankomst 21.05 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Op de heenreis is een extra nacht in Oslo-Gardermoen noodzakelijk. U overnacht in een vlakbij de luchthaven gelegen hotel. De shuttlebus langs de verschillende hotels rond de luchthaven, vertrekt iedere 10 minuten voor de aankomsthal. Een enkele reis kost ongeveer 70 NOK/ 7 €. De volgende morgen neemt u dezelfde bus weer van het hotel naar de luchthaven.

Op de kleine luchthaven van Longyearbyen staat een bus voor u klaar die u naar het schip van Oceanwide brengt. Na de cruise wordt u weer naar de luchthaven gebracht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spitsbergen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Op de Ortelius zijn stevige rubberen laarzen aan boord. Deze kunt u gratis gebruiken voor de wandelingen.

Paklijst 

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Gewone schoenen voor aan boord
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Pinpas en/of creditcard (in Noorwegen kan je niet meer met cash geld betalen)
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Lang ondergoed
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Lippencreme met UV-filter

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over terug- of doorreistickets, over een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en tijdens uw verblijf aantoonbaar over voldoende financiële middelen beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op enkele boten (de grotere) is een arts aanwezig maar op de reizen waar we gebruik maken van de boot Het Noorderlicht (o.a. Winterwandelen reiscode 500196, Wandelreis 614050 en Geschiedenis Walvisvaart 614040) is geen arts aanwezig aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Ortelius_(c)_Oceanwide_Expeditions.jpg

Spitsbergen - Arctic Academy met MV Ortelius

Met poolonderzoekers naar Spitsbergen

Internationale natuurreis met expeditieschip Ortelius

Zwaarte
Comfort
Natuurcruises
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten