Terug naar Spanje

Gezinstrektocht langs berghut en hotel

Een reis naar Tenerife is pas helemaal 'af' als je bovenop de vulkaan de Teide bent geweest. Met 3718 m is dit de hoogste top van Spanje. Door de heldere lucht zijn de vergezichten, en 's nachts de sterrenhemel, fenomenaal. Wij regelen een overnachting in de berghut die op 3260 m ligt én, minstens zo belangrijk, een permit om helemaal boven naar de kraterrand en de top te kunnen lopen. Om erosie van het zachte vulkanische gesteente te vermijden wil men het aantal wandelaars beperken en mag je alleen verder met een permit. Om bij de hut te komen boeken we bovendien een ticket voor de kabelbaan; vanaf het eindstation is het nog 1,5 uur verder lopen naar de hut. Het is niet echt een moeilijke klim naar de top (maar je voelt wel de hoogte!), maar  je moet er voor 9 uur 's ochtends zijn, dus iedereen staat om 5.00 uur op. Maar bedenk: een zonsopkomst vanaf de krater van de Teide is een onvergetelijke gebeurtenis. Vervolgens loop je weer omlaag naar het benedenstation van de kabelbaan, naar de auto. Om bij te komen en nog te kunnen douchen boeken we nog een extra hotelovernachting voor jullie.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 371071
3 dagen

Dag 1

Met je huurauto rijd je eerst naar het hotel in Medano om je overtollige bagage af te geven. Vervolgens rijd je omhoog naar de grote (gratis) parking op 2350 m. hoogte bij van de kabelbaan die je omhoog richting berghut en vulkaan brengt. Als je uit de gondel stapt ben je nog ruim 200 m. onder de top. Daar ga je morgenochtend pas heen en je loopt nu nog ca. 1,5 uur verder naar de berghut Altavista del Teide op 3260 m (je daalt dus weer iets). In die hut kun je vanaf 11.00 uur terecht in de hal. Keuken, wasruimtes en slaapruimtes gaan pas eind van de middag/ begin van de avond open. Je hebt dus vandaag alle tijd om van de omgeving te genieten.
Je neemt zelf je eten mee naar boven, dat je in de hut kunt opwarmen. Vergeet ook je ontbijt voor morgenochtend niet! Drankjes zijn bij de hut te koop.

Overnachting in

Altavista del Teide

Dag 2

Niets mooiers dan een zonsopkomst vanaf de top van de vulkaan. Daartoe moet je wel heel vroeg opstaan. Maar omdat iedereen dat doet, word je vanzelf wakker. Bovendien sluiten de slaapzalen om 8.00 uur en moet je volgens je permit voor 9.00 uur boven zijn. Als je rond 5.30 opstaat zul je doorgaans op weg naar de top de zon zien opkomen. Vanaf de hut moet je nog 450 hoogtemeters overbruggen; dat zal best moeizaam gaan gezien de hoogte.
Op de afdaling kun je bij de hut weer wat drinken om weer verder van landschap en uitzichten te genieten op het vervolg van de tocht naar de parkeerplaats. Daar stap je in de auto en rijd je naar een heerlijk strandhotel met zwembad, direct aan zee, en niet al te ver van het vliegveld Tenerife Sud.

NB: je kunt ook vandaag de kabelbaan nemen (omlaag), maar het ticket hiervoor is niet inclusief en moet je zelf regelen via de berghut.

Overnachting in

Medano - El Medano (Medano)

Dag 3

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Het is mogelijk om je verblijf in ons strandhotel met extra nachten uit te breiden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in de hoogst gelegen berghut van Spanje en na de afdaling reserveren we een prettig hotel aan het strand, met zwembad, waar je kunt douchen en uitrusten. Een beschrijving van dit hotel vind je via de link bij dag 2.

De berghut ‘Altavista del Teide’ ligt middenin het Nationaal Park Teide op maar liefst 3260 m. hoogte. De oorspronkelijke hut is gebouwd in 1892, met de laatste renovering in 2007.  Het is met stip de hoogste overnachtingsplek van Spanje en de door de hoogte en het gebrek aan licht is het ’s avonds en ’s nachts een superplek om de sterren te observeren.
Je kunt hier maximaal één nacht verblijven. Je kunt zelf je meegebrachte eten opwarmen in de keuken. De hut bestaat uit twee gebouwen en heeft een eetzaal, keuken en drie slaapzalen voor in totaal 54 personen. Er is verwarming en er zijn lakens en dekens, zodat je geen slaapzak hoeft mee te nemen. Er zijn toiletten en wasgelegenheid met koud water. Je kunt hier frisdrank, warme draneken en water kopen, er is EHBO en zelfs WiFi.

Over de maaltijden

In de berghut moet je je eigen eten meenemen. Er is een gemeenschappelijke keuken waar je dit kunt opwarmen of verder bereiden. Dit geldt zowel voor avondeten als ontbijt.
In het hotel na afloop van de bergtocht verblijf je op basis van logies en ontbijt.

Inbegrepen

 • 1 nacht in berghut op meerpersoons slaapzaal met eenvoudig sanitair
 • kabelbaanticket omhoog richting Teide
 • permit voor beklimming Teide
 • 1 nacht hotel in Medano met ontbijt
 • SNP routebeschrijving en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • ticket kabelbaan omlaag
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over deze trekking

Deze mini-trektocht naar de berghut is door de (mogelijke) inzet van de kabelbaan flexibel in zwaarte. De hoogteverschillen zijn pittig en het terrein stenig, maar de zwaarte hangt af van hoeveel je uiteindelijk gaat lopen. De klim naar de krater is niet geschikt voor mensen die last hebben van hoogtevrees. Tredzekerheid is vereist en gebruik van wandelstokken is een aanrader.
Door de hoogte, en de snelheid van stijgen (kabelbaan) kun je last van de hoogte krijgen. Loop daarom langzaam en met kleine stapjes omhoog.
Het totale hoogteverschil dat je op dag 2 omhoog moet is ca. 450 m.; dat betekent een afdalng van bijna 1400 m. Daar kun je natuurlijk wel de hele dag over doen.

Extra dagen

In de berghut zijn géén extra nachten mogelijk: maximum verblijf is één nacht.
Je kunt wel extra nachten na afloop van dit arrangement bijboeken in het hotel in Medano. Geef dit aan bij de definitieve boeking.

Praktische informatie

De berghut is bijna het hele jaar geopend; hij sluit alleen bij erg slecht weer. Die kans is in de winterperiode het grootst: je hebt dan kans op sneeuw, kou en veel wind. Daarom bieden we dit arrangement tussen december en 1 maart niet aan.

Voor deze trekking is een goede uitrusting vereist. Hou er ook rekening mee dat het boven behoorlijk koud en winderig kan zijn. Je dient te beschikken over:

 • dagrugzak, groot genoeg voor het meenemen van hoogstnoodzakelijke spullen voor een overnachting in de berghut + je eten
 • goede bergwandelschoenen
 • warme kleding (ook: muts, sjaal, handschoenen)
 • regenkleding
 • handdoek (lakens en dekbedden zijn aanwezig)
 • evt. wandelstokken (als je weet hoe je hier mee om moet gaan, kan je met stokken je knieën ontlasten tijdens de lange afdaling)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs