SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 101435 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Spanje - Sierra de Guara, 8 dagen

Kloven en gieren van de Somontano, wandelvakantie vanuit twee hotels

Het grootste en mooiste klovengebied van Europa ligt aan de voet van de Spaanse Pyreneeën in het natuurpark Sierras y Canyones de Guara. Tijdens prachtige wandelingen ervaart u de rust en ruigte van het verlaten landschap, waar gieren en arenden rondcirkelen. U verblijft in het unieke, van oorsprong Moorse, vestingplaatsje Alquezar en twee nachten in het landelijke Lecina waar uitstekende locale gerechten en wijnen geserveerd worden. Uitgesleten kloven met rotstekeningen in de overhangen, geurende mediterrane kruiden, steeneikenbossen, schapen en geiten in verlaten dorpjes, rotslijsters en kanaries zijn een greep uit wat u onderweg zult zien. Hoogtepunt van de reis is een bezoek aan een voederplaats voor gieren.

 
Dit is een fantastische reis in een prachtige streek van Spanje. De reisleider is onovertroffen en het wandelen door...
Bekijk alle reviews (20)
Uniek aan deze reis
 • spectaculaire kloven van de Guara
 • uniek bezoek gieren voederplaats
 • begeleiding Nederlandse gids die ter plekke woont
 • verblijf in vriendelijke hotels
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis
In het voor- en najaar geniet u tijdens deze wandelvakantie naar de Sierra de Guara van de indrukwekkende natuur met grote rijkdom aan flora en fauna. Aan de horizon de altijd aanwezige besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën, die voor spectaculaire vergezichten zorgen. De grote geologische variatie: conglomeraat, kalk- en zandsteenformaties en karstverschijnselen maken de Sierra de Guara tot een bijzonder mooie streek en een perfecte wandelbestemming.
De charme van de Sierra de Guara ligt in de ontmoeting van ruig landschap, zoals diepe kloven met kristalheldere beken, rotsige hellingen én mediterrane cultuur: olijf- en amandelboomgaarden en wijnbouw. Deze combinatie dankt de streek aan het heersende microklimaat: veel zon, doordat het gebied omsloten wordt door verschillende bergruggen, die de regenwolken uit het noorden, oosten en westen tegenhouden. Tussen de plukjes steeneiken, geuren de hellingen heerlijk naar tijm, rozemarijn, lavendel, bonenkruid en rotsthee.
De grillige rotswanden worden bewoond door vale gieren en andere roofvogels, in de vroege ochtend op de rotskammen ongeduldig wachtend op gunstige thermiek. De hele wandelreis worden we voortdurend vergezeld door deze majestueuze vogels. Op één van de ochtenden maakt u op een heel spectaculaire manier kennis met deze rotsbewoners als we een van de voederplaatsen bezoeken en we heel dicht bij de vogels kunnen komen!
Alquézar heeft op cultureel gebied veel te bieden: op een rots, die hoog uittorent boven het dorp, staat een vesting die uit de Moorse tijd stamt. De vesting, nu bekend als Colegiata,  was in de middeleeuwen kerk, klooster, kasteel en school tegelijkertijd.
Het dorp ademt een warme, gezellige sfeer en het lichtspel bij zonsondergang geeft de huizen, de daken en de hele omgeving een zachte en homogene abrikooskleurge tint.
Het is heerlijk ronddolen in de smalle steegjes van het dorp, dat in de vorm van een halve maan gedrapeerd ligt op de flanken onder de Colegiata. De aanwezige terrasjes en restaurants geven Alquézar een levendige en prettige sfeer. Hier verblijven we de eerste drie nachten in een vriendelijk, gemoedelijk en comfortabel dorpshotel.
Dan maken we een uitstapje naar Lecina,  één van de best bewaarde geheimen van de Sierra de Guara. Een uit natuursteen opgetrokken, authentiek gehucht met slechts zes vaste bewoners. De bouwstijl is typisch voor de Pyreneese bergdorpen: de op verdediging gerichte versterkte huizen, de karakteristieke schoorstenen en de leistenen daken. Hier zijn we twee nachten te gast in een authentiek hotel.  Ana is een uitstekende kok en Miguel Angel een innemende gastheer.
De Sierra de Guara, Alquézar en Lecina spreken tot een ieders verbeelding. Aan het einde van uw wandeldag wacht u een goede maaltijd, vergezeld van een heerlijke Somontano wijn en daarna een comfortabel bedje.....
boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Spanje

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • NB Programma

 • kaart

 1. Alquezar
Alquezar
Programma
Vlucht naar Barcelona. Na aankomst in Barcelona rijden we in een gecharterde bus in 3 uur naar Alquézar in Aragon, aan de voet van de Sierra de Guara. De verrassing zit in het laatste stuk van de rit, door het dal van de Rio Vero met mediterrane sfeer, zich vernauwend tot een kloof waar bovenuit het monumentale stadje Alquézar torent.Bij vroege aankomst maken we met de Nederlands sprekende gids een rondwandeling door het historische stadje. ´s Avonds dineren we in een restaurantje in het stadje.


Overnachting in
Alquézar, Hotel Villa de Alquezar

 1. Spanje - Sierra de Guara
Programma
Onze eerste wandeling is gemakkelijk, maar daarom niet minder interessant! Het klovenstelsel waar deze wandeling doorheen leidt biedt een grote botanische rijkdom. Afdalend door een smalle kloof bereiken we de bodem van de diep uitgesleten kloof van de Rio Vero en volgen deze stroomafwaarts tot een mooie waterval, waar we picknicken en heerlijk kunnen zwemmen. Daar waar het klovenlandschap van de Sierra de Guara zich opent naar het dal van de rio Vero vinden we de idyllisch gelegen uit de 12de eeuw stammende watermolen en romaanse brug van Fuente Baños. Over een conglomeraatkam stijgend, hebben we prachtig uitzicht. Het pad voert ons door olijf- en amandelboomgaarden en door de 'matoral', het mediterrane halfopen landschap van laag struikgewas en verwilderde akkers. Na Asque slingert de landweg eerst nog door cultuurlandschap en via de kloof Lumos en een tweede prachtig gelegen romaanse brug bereiken we Alquézar. We bezoeken we de 16de eeuwse Colegiata, met 12de eeuwse kloostergang, gebouwd op de resten van het voormalige moorse grensfort Al Qasr. De Nederlands sprekende gids vertelt over legenden, de opkomst, teloorgang en wederopleving van Alquézar. Vanavond is het diner niet inbegrepen en kunt u uit eten in een van de restaurantjes van het dorp. Lengte 11 km, duur 4,5 uur, 500m stijgen en dalen. 

Overnachting in
Alquézar, Hotel Villa de Alquezar

 1. Spanje - Sierra de Guara
Programma
Vandaag wandelen we naar het hoger gelegen dorpje Lecina, waar we 2 nachten verblijven. Onze bagage wordt vandaag vervoerd.De wandeling gaat veelal over goede paden en stenige bergpaden, af en toe een beetje klauteren en door droge kloven. De altijd watervoerende kloof van de rio Vero doorwaden we vijfmaal. In de kloven lopen we over grove kiezels en paden. Bij hoogwater volgen we een alternatieve route langs de rand van de kloof van de rio Vero. Vanaf het pasje San Lucas daalt de tocht af naar de idyllisch gelegen middeleeuwse brug Villacantal, vervolgens door de droge bedding van de kloof Lumos en via een bergkam langs enkele grotten met prehistorische rotstekeningen. Dan wandelen we door een eikenbos naar een kam met wederom prachtige uitzichten op de besneeuwde Pyreneeën en een uitzichtpunt met gieren op ooghoogte. Dit is een perfecte picknickplek! Vervolgens gaat het dalend door de kloof van de Rio Vero met oversteken door het koele water en dan weer omhoog. Via een 7de eeuws kapelletje en een oude watermolen naar Lecina, waar we een van de grootste steeneiken van de wereld bezoeken. Het avondeten in Hotel La Choca is een bijzondere, onvergetelijke ervaring, Ana is een uitstekende kok en Miguel Angel een innemende gastheer. Lengte 12,5 km, 5 uur, 750m stijgen en 600m dalen.

Overnachting in
Lecina

 1. Spanje - Sierra de Guara
Programma
Vanuit Lecine maken we een afwisselende rondwandeling van 5,5 uur via de plaatsjes Betorz en Almazorre. Stijgend naar Betorz lopen we door open mediterraan eikenbos naar het bijna verlaten dorpje en onderweg hebben we kans op prachtige orchideeën zoals het de bruine orchis, vogelnestje en het rode bosvogeltje. De route naar Almazorre leidt door een open heuvellandschap met nooit vervelende uitzichten op de Pyreneeën. We kruisen de Rio Vero en stijgen naar Almazorre, een ware uitkijkpost over de Somontano. EWe picknicken bij een verlaten watermolen en een mooie zwemplek. We steken de  Rio Vero nogmaals over en we vervolgen onze weg over een eeuwenoud pad tussen stenen muren van droog metselwerk door het fraaie heuvellandschap met vele kreekjes. ´s Avonds laten we ons wederom verrassen door Ana en Miguel-Angel. Lengte 16 km, duur 5,5 uur, 575m stijgen en dalen.

Overnachting in
Lecina

 1. Spanje - Sierra de Guara
Programma
Vanuit Lecina wandelen we terug naar Alquézar; onze bagage wordt opnieuw vervoerd. We dalen tussen eeuwenoude muren af in het hier brede dal van de Rio Vero. Door gevarieerd glooiend cultuur- en boslandschap, met uitzicht op dorpjes en de steeds aanwezige Pyreneeën op de achtergrond. De oostelijke waterscheiding van de Rio Vero volgend met uitzichten in ruige kloven opent zich een nieuw vergezicht en daarna de meanderende kloof Lumos met tegen de horizon de contouren van Alquézar. Steil afdalend in de kloof Lumos gaat de wandeling verder. We volgen de Rio Vero met mooie zwemplekjes en door de smalle kloof de la Fuente stijgen we naar Alquézar.
De wandeling voert grotendeels over goede land- en boswegen en paden en gedeeltelijk over een spoor door laag mediterraan struikgewas. Het laatste stuk van de route kiest de gids afhankelijk van de tredzekerheid van deelnemers en de weersomstandigheden voor een eenvoudige route over landwegen en goede bergpaden of voor het smalle pad langs de rand van de kloof Lumos en steil afdalend naar de bodem van deze kloof. Slecht weer route: 16 km, 5,5 uur, 550m stijgen en 650m dalen. Goed weer route: 14 km, 5 uur, 600m stijgen en 700m dalen.  Vanavond slapen we weer in het hotel in Alquezar. Het diner is niet inbegrepen.

Overnachting in
Alquézar, Hotel Villa de Alquezar

 1. Spanje - Sierra de Guara
Programma

Met een midibus rijden we vroeg in de ochtend in ca. 45 min naar een parkeerterrein op een afgelegen plek in de bergen. Van daar wandelen we in ca 20 minuten naar de plek waar ons een uniek spektakel wacht: het bijvoeren van de gieren die hier in grote aantallen voorkomen. Na de onuitwisbare oog in oog ervaring met een 200-tal hongerige vale gieren, aasgieren en waarschijnlijk een enkele lammergier, vertrekken we naar onze picknickplek bij een oude oliemolen. Hier start onze middagwandeling van 5 uur. Eerst langs olijf- en amandelboomgaarden vervolgens door een klovenlandschap naar de Ermita de La Virgen de la Viña. Een ideale plek om even te verpozen en te genieten van de uitzichten. Met een beetje geluk vinden we de bijzondere Jasiusvlinder (Charaxes jasius). Een oude schaaproute volgend dalen we af in een vochtige kloof met populierenbos waar de wilde zwijnen zich thuis voelen. Stijgend door mediterrane ruigten bereiken we het gehucht San Pelegrin, bewoond door één familie met een enorme schaapskudde en waar de varkens nog vrij rondlopen. Bij San Gregorio genieten we van weidse uitzichten over de Pyreneeën en de vlakte van Huesca en dalen we over een oud geitenpad naar Alquézar. Ochtendwandeling totaal 2 km, 0,5 uur. Middagwandeling 14,5 km, 5 uur, 600m stijgen en dalen. Ook vanavond is het diner niet inbegrepen.Overnachting in
Alquézar, Hotel Villa de Alquezar

 1. Spanje - Sierra de Guara
Programma
We maken vandaag een rondwandeling die begint met een klim over goede paden, via een zuidhelling tot  de  top Tozal Deros Tiestos. Op het pasje San Lucas opent zich een verrassende blik in de kloof van de Rio Vero met loodrechte kalkmassieven, nestplaatsen van aasgieren en slechtvalk. Vervolgens over de bergkam met uitzichten op de besneeuwde toppen van de Pyreneeën naar een oude veekraal Quizans, waar we prehistorische rotstekeningen vinden. We stijgen verder naar een top en dalen af in de smalle kloof Chimiachas, in het voorjaar een ware bloemenzee. Onze picknickplek van vandaag is bij een grot met de aansprekende rotsschildering van een hert. In de kloof naar de grot Chimiachas kan het glibberig zijn en er komen enkele klimmetjes en korte afdalingen  in voor (eventueel met gebruik van handen). Terug wandelend kunnen we enkele middeleeuwse ijsputten bezoeken en lopen we via de  aflopende passerelle langs de rotswand van de Payuala kloof terug naar Alquézar.  Lengte 12,5 km, duur 6 uur, 700m stijgen en dalen. ’s Avonds besluiten we de week met een goed diner in een restaurant in Alquézar. 

Overnachting in
Alquézar, Hotel Villa de Alquezar

 1. Spanje - Sierra de Guara
Programma

Na het ontbijt en een laatste rustige ochtend wacht het afscheid van Alquézar en de Sierra de Guara en aanvaarden we de terugreis  naar Barcelona (ca 3 uur). Vlucht Barcelona naar Amsterdam.

Je kunt je reis gemakkelijk uitbreiden met een van onze korte Bed&2Do arrangementen. Zie hiervoor onder 'extra mogelijkheden'.
NB Programma
Het programma van de eerste en de laatste dag kan in verband met mogelijke veranderingen in vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.
Noot: De reis met vertrek op 22-5-17 heeft een afwijkend overnachtingsschema en andere programma volgorde, dan onder het dag-tot-dagprogramma is vermeld: de gierenexursie van dag 7 vindt dan plaats op dag 4. Op dag 5 is dan de wandeling naar Lecina gepland, op dag 6 de rondwandeling vanuit Lecina. Op dag 7 wandeldelen we dan naar Alquezar terug. Dag 1 t/m 4 verblijven we dus in Alquézar, dag 5 en 6 in Lecina en dag 7 weer in Alquézar.


Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties
De eerste 2 dagen en de laatste 3 dagen verblijft u in het dorpje Alqézar in  Hotel Villa Alquezar. Het dorpje aan de voet van de kalkbergen van de Sierra de Guara is vermaard vanwege de diepe kloven en ruige kliffen. Hotel Villa de Alquézar is gevestigd in een smaakvol, opgeknapt, oud huis in het midden van het historisch deel van Alquézar. Het hotel ademt vanuit elke hoek kalmte, vriendelijkheid en weldadige rust uit.Het hotel heeft 31 comfortabele en sfeervolle kamers, alle met airconditioning, t.v. eigen badkamers. Een aantal kamers hebben een terras of balkon vanwaar u prachtige uitzichten heeft over het middeleeuwse dorp, de Colegiata (Moorse burcht) en de canyon van de rivier de Vero. Het hotel beschikt over een zwermbad metr bar en terras met uitzicht. Verder beschikt het hotel over een mooie, grote tuin, een bar, een ruimte met open haard.  Klasse ***, 5 nachten.
Op dag 3 en 4 ben je te gast in een eenvoudig maar zeer sfeervol dorpshotel in het middeleeuwse dorpje Lecina. Hotel La Choca was een groot 17de-eeuws huis dat in 1992 in ere is hersteld en veranderd in een klein hotel met 8 kamers met badkamer. De oorspronkelijke plattelandsstijl is gehandhaafd, met de originele natuurstenen vloeren en muren en oude houten balken. De meubels en volkskeramiek zijn antiek. Het hotel heeft een: restaurant, bar en een terras en wifi in de algemene ruimtes. Het hotel heeft alleen twee- en driepersoonskamers met eigen badkamer en 2 appartementen. De appartementen zijn in een nabij gelegen verbouwde oude boerderij “Casa Mur”, gerenoveerd in 2000. Het avondeten is een bijzondere, onvergetelijke ervaring, Ana is een uitstekende kok en Miguel Angel een innemende gastheer. Klasse **, 2 nachten.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen, evenals een lunchpakket op dag 2 t/m 7. Vier diners zijn eveneens inclusief: op de eerste en de laaste avond gaan we uit eten in een klein dorpsrestaurant in Alquézar en op dag 3 en 4 wacht een smaakvol diner in het hotel in Lecina. Op de overige avonden kunt u zelf een keuze maken uit een van de restaurantjes in Alquézar.


Inbegrepen
 • overnachting in hotels op 2-persoonskamers (7 nachten) op basis van logies en ontbijt
 • diensten SNP-reisleider
 • transfer vliegveld Barcelona- Alquézar v.v. per gecharterde bus
 • bagagevervoer Alquézar-Lecina v.v.
 • entree La Colegiata Alquézar + rondleiding met Nederlandse gids
 • rondleiding door Alquézar met Nederlandse gids
 • 4 avondmaaltijden: 2 in Alquézar op dag 1 en dag 7 en 2 in Lecina: op dag 3 en 4
 • 6 lunchpakketten
 • gierenvoedering en de betreffende transfers op dag 6


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • 3 avondmaaltijden: op dag 2, 5 en 6
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
De wandelingen tijdens deze reis zijn niet bijzonder zwaar, maar toch is een goede wandelconditie vereist. U wandelt dagelijks over afwisselend goed begaanbare paden en kleine schapenpaadjes, die stenig kunnen zijn en soms overwoekerd zijn met struikgewas. Sommige trajecten door de kloven voeren over veilige en en stevig in de rotswanden verankerde 'pasarelas': metalen stellages met een leuning die een aantal meter boven het water zijn aangelegd. Mensen met veel hoogtevrees kunnen dit als lastig ervaren. Op 1 dag moeten we een aantal keren een ondiepe rivier doorwaden (enkel tot knie diep). De wandelingen variëren in lengte van 5 tot 6 uur. De hoogteverschillen lopen uiteen van 500 tot 700 meter stijgen en dalen. De lengte van de wandelingen varieert van 12 tot 16 kilometer. Op dag 2 wordt een korte wandeling van een paar uur gemaakt.


Reisleiding
Deze reis wordt begeleid door Jules Rutten, een Nederlander die al jaren in Alquézar woont en de streek op zijn duimpje kent. Als bioloog weet hij ook veel te vertellen de natuur en de vogelrijkdom van de streek, evenals de historie en de cultuur van de regio.
Behalve hun liefde voor de natuur, hebben onze reisleiders ook het enthousiasme voor wandelreizen door mooie landschappen gemeen. Zij zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens uw reis en doen er alles aan om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.


Minimum aantal deelnemers
5


Maximum aantal deelnemers
15


Geschikte reisperiode
Het voorjaar, vroege zomer en het najaar zijn zeer geschikte wandelperiodes in dit deel van Aragon, dat in de luwte van de Pyreneeën ligt. De bergen van de Pyreneeën zorgen dat de meeste neerslag en buien die met westenwinden worden aangevoerd de Sierra de Guara niet bereiken. Het is dan ook een relatief droog gebied. Toch is er in het voor- en najaar altijd kans op een buitje (mn in oktober). Omdat de regio relatief hoog ligt is het in mei nog niet extreem heet, al kunnen temperaturen tot 30°C wel voorkomen. U dient wel rekening te houden met frisse ochtenden en een enkele bui.


 • reisdocumenten

 • gezondheid

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 Veiligheid
Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Materiaal & uitrustingBagage mee op reis
U maakt dagwandelingen vanuit 2 verblijfplaatsen. U wandelt met een dagrugzakje met daarin de lunch, één of meerdere veldflessen (minimaal 2 liter), een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een verrekijker of fototoestel. Tijdens de 2 verplaatsingsdagen wordt de overige bagage vervoerd. 
 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren 
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • lange wandelbroek (i.v.m. struikgewas)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje 
 • anti-insectenmiddel
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken (ook handig bij beekdoorwadingen)
 • dagrugzakje (35 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • handdoek voor rivierdoorwadingen
 • tevas of  gymschoentjes (met goede zool) die nat mogen worden
 • zwemkleding
 • eventueel reischeques en/of pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering en eventueel EHIC (zie 'Van Belang Spanje / gezondheid')
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"


Geld mee op reis
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen drankjes en overige persoonlijke uitgaven en drie diners zijn voor eigen rekening. Hiervoor heeft u aan ca € 125,- wel voldoende
Bij aankomst op de luchthaven van Barcelona en in Alquézar kunt u pinnen.


Hoe verplaatst u zich ter plekke
Vanaf het vliegveld van Barcelona worden we met twee minibusjes naar de eerste accommodatie in Alquézar gebracht. Tijdens de wandelweek zijn er vrijwel geen transfers, behalve naar de gierenexcursie. Aan het einde van de wandelweekt worden we weer met twee minibusjes weer naar het vliegveld van Barcelona teruggebracht.


Voorbereiding op uw reis
Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Sierra de Guara te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
16-1-17: De reis met vertrek op 22-5-17 heeft een afwijkend overnachtingsschema en andere programma volgorde, dan onder het dag-tot-dagprogramma is vermeld: de gierenexcursie van dag 6 vindt dan plaats op dag 4. Op dag 5 is dan de wandeling naar Lecina gepland, op dag 6 de rondwandeling vanuit Lecina. Op dag 7 wandelen we dan naar Alquezar terug. Dag 1 t/m 4 verblijven we dus in Alquézar, dag 5 en 6 in Lecina en dag 7 weer in Alquézar.


 • op eigen gelegenheid

 • per auto

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Reist u met eigen vervoer, dan ontmoet u de groep op het vliegveld van Barcelona, of in Alquézar in de eerste accommodatie.


Over de route en parkeergelegenheden
De afstand tussen Utrecht en Alquézar is 1450 km.


Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Barcelona v.v.

Vluchtschema
HV 5135 Amsterdam - Barcelona vertrek om 12.25 aankomst 14.35 uur
HV 5136 Barcelona - Amsterdam vertrek om 15.20 aankomst 17.45 uur

Vluchtschema - vertrek 22 mei 2017 met KLM
KL 1671 Amsterdam - Barcelona vertrek om 10.20 aankomst 12.35 uur
KL 1674 Barcelona - Amsterdam vertrek om 17.15 aankomst 19.35 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


 • september 2016
 • Dit is een fantastische reis in een prachtige streek van Spanje. De reisleider is onovertroffen en het wandelen door de kloof en getuige zijn van het bijvoegen van de gierenkolonie zijn echte hoogtepunten van een geweldige wandelweekend.
 • september 2016
 • Je waadt door azuurblauwe rivieren, luncht op rotswanden met gieren op ooghoogte, wandelt door boerenlandschap en staat even later op hoog in de lucht op een bergkam. Jules en zijn hond Bas zijn de beste begeleiders. Je leert veel van de flora & fauna. Aanrader!
 • juni 2016
 • Het bijvoeren van de gieren is een unieke belevenis, dit alleen al maakt de reis de moeite waard.
 • juni 2016
 • Van 5 tot 12 juni 2016 deze reis gemaakt. Voor het eerst met SNP meegegaan. De reis voldeed volkomen aan mijn verwachtingen. Mede door de informatie vooraf op de website, de goed bij elkaar passende groep en de uitstekende reisleider die flexibel met het programma omging, veel informatie had over de flora en fauna en tevens een goed oog had voor de mogelijkheden van de deelnemers.
 • mei 2016
 • Hele mooie wandelvakantie door een prachtig, afwisselend, gebied. Geweldige gids met heel veel kennis over deze streek. Kan mooi vertellen. Als kers op de taart op de laatste dag de gieren, die je de hele week hebt zien rondcirkelen, van heel dicht bij bewonderen. Wat een prachtige ervaring.
 • mei 2016
 • Het is een mooie wandelreis met af en toe een pittige afdaling. Vergeet ook niet om je heen te kijken voor schitterende vergezichten!
 • mei 2016
 • Mooi afwisselend landschap in rustige omgeving met als hoogtepunt de (bij)voederplaats van honderden gieren.
 • oktober 2015
 • Prachtige wandelreis met mooie vergezichten, bomen met beginnende herfstkleuren en de vele gieren. Flink veel klimmen en dalen dus een zeer goede conditie is aanbevolen. Na de wandelingen was het heerlijk eten, zowel in één van de restaurantjes in Alquézar als in het hotel in Lecina.
 • oktober 2015
 • Ik heb een heerlijke wandelvakantie gehad in de Sierra de Guara. Alle wandelingen waren prachtig, met veel afwisseling in een klein gebied. Genoten van de vale gieren en andere roofvogels. De reisleider, Jules, deelde zijn grote kennis van planten, vogels en lokale gewoontes met ons. Dat deed hij serieus, met regelmatig een dosis droge humor zodat de sfeer lekker los bleef. Ik zal aan Jules, Bas en Alquézar terugdenken als ik hier thuis olijven eet met een glas Vino de Vero.
 • september 2015
 • Deze culinaire wandelreis gaat door een bijzonder gebied, van wandelen tot klauteren door de kloven tot waden door de Rio Vero. Prachtige omgeving en zeer goed verzorgd door de reisleider (en zijn vrouw).
 • juni 2015
 • Gevarieerde wandelingen in een prachtig en rustig gebied. Dit, in combinatie met goede accommodaties, lekker eten en een prima reisleider, maken deze reis zeer de moeite waard!
 • juni 2015
 • In mei heb ik heerlijk gewandeld in Sierra de Guara. Het is een mooi gebied en het weer was prima. Het is er groen, er zijn kloven en er zijn rivierbeddingen waar je doorheen kunt lopen. De hotels waren leuk gelegen en het ontbijt in Alquezar was zeer uitgebreid. Onze reisleider wist enorm veel te vertellen over het gebied, de planten en de vogels. Een aanrader wat mij betreft.
 • juni 2015
 • Prachtige omgeving. Heerlijk door de rivier gewaad. Veel mooie bloemen. Het voeren van de gieren was een indrukwekkende ervaring.
 • oktober 2014
 • Na 25 jaar SNP reizen denk je niet meer verrast te kunnen worden, maar deze reis overtrof mijn verwachtingen. Zeer afwisselende wandelingen en natuur, geweldig met altijd de spanning of en welke gier je ziet. Leuk in het najaar zo met de vele paddestoelen maar dat is een beetje geluk hebben.
 • september 2014
 • De afwisseling van de wandelingen maakt het erg leuk. Soms best wel een pittige klim, om daarna weer te kunnen genieten van mooie vergezichten. De twee hotels zijn zeer goed, in Alquezar een uitgebreid ontbijt en in Lecina twee heerlijke diners. Kortom echt genieten, met een hele vriendelijke nederlandstalige gids die veel weet van de omgeving wat er groeit en bloeit, en vliegt!.
 • september 2014
 • Erg leuke reis in rustige dorpjes met heerlijk eten. Prachtige natuur met mooie uitzichten op kloven en riviertjes. Het bijwonen van het bijvoeren van de gieren is een prachtige en apart belevenis.
 • juli 2014
 • Het was een zeer afwisselende week: wandelen door de kloven, klauteren naar de toppen, afdalen naar het dal, waden door de heldere rivier, zwemmen in superblauw water, genieten op de terrasjes van Alquezar en natuurlijk het voeren van de gieren van dichtbij bekijken. Fantastisch!
 • juli 2014
 • De wandelingen van deze vakantie vinden meestal plaats vanuit het stadje Alquezar en 2 dagen vanuit een ander dorpje. De wandelingen zijn erg divers en onder leiding van een Nederlandstalige gids die het hele jaar in het stadje woont. Hij weet ontzettend veel te vertellen over het stadje en de omliggende natuur en is erg aardig. De wandelingen voeren langs mooie uitzichtpunten en door kloven heen, waarbij je soms de rivier oversteekt of doorwaadt Ze zijn goed te doen, niet te moeilijk en steeds is er iets anders te zien (mooie uitzichten, grotschilderingen of beekjes om pootje in te baden/te zwemmen). Het stadje waarin je verblijft bevat veel terrasjes om na de wandelingen een lekker biertje/wijntje met elkaar te drinken en is erg mooi, helemaal in oude stijl opgeknapt. Verder is het hotel erg luxe, uitgebreid ontbijt, lekkere lunch mee voor tijdens het wandelen en de restaurantjes voor het avondeten die SNP heeft uitgezocht zijn supergoed. Kortom, deze vakantie is een enorme aanrader!
 • juni 2014
 • Een mooi wandelgebied en daarbij komt nog de prachtige kloven. Supertocht.
 • juni 2014
 • Een mooi stukje afwisselende natuur + cultuur. Het hoofd wordt heerlijk afgekoeld door de voetenbaden in de beekjes.

Data en prijzen

7 mei 2017 - 14 mei 2017 (Vol)
€ 1095 / € 1350* eenpersoonskamer
€ 895 / € 1150* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling 

22 mei 2017 - 29 mei 2017 (Vol)
€ 910 / € 1205* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling 

geslacht (in %)
man vrouw
26 74
gem. leeftijd (in %)
< 30 30-39 40-55 > 55
0 0 15 85
status reizend (in %)
alleen samen
73 27
4 juni 2017 - 11 juni 2017 (Garant vertrek)
€ 1095 / € 1350* eenpersoonskamer
€ 895 / € 1150* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

10 september 2017 - 17 september 2017
€ 1095 / € 1350* eenpersoonskamer
€ 895 / € 1150* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

24 september 2017 - 1 oktober 2017 (Garant vertrek)
€ 1095 / € 1350* eenpersoonskamer
€ 895 / € 1150* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

15 oktober 2017 - 22 oktober 2017
€ 1095 / € 1405* eenpersoonskamer
€ 895 / € 1205* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon
 • prijzen met een *) zijn inclusief vlucht, belastingen en toeslagen
 • Let op: Vanaf 8 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag
 • Bij vluchten met Transavia of Sundio is bij SNP Groepsreizen 20kg ruimbagage en 10 kg handbagage p.p. bij de prijs inbegrepen.

Extra mogelijkheden bij Spanje - Sierra de Guara

Dit arrangement is uitstekend te verlengen met de volgende Bed&2Do arrangmenten (min. 2 deelnemers):
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden