moors_dambordje.jpg

Spanje - Sierra Nevada & Alpujarras * vlinderreis, 8 dagen De vlinderrijkdom van Andalusië

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Bloemen en vlinders kijken

Themareis vanuit 2 hotels, groepsreis

Met vlinderdeskundige Albert Vliegenthart kunt u het komend jaar de vlinderrijkdom van Andalusië ontdekken. De reis speelt zich af in de Sierra Nevada, waar we de hogere regionen verkennen en gemakkelijk tot bijna 3000m hoogte kunnen komen. In de warme badlands rond Guadix gaan we op zoek naar droogte minnende soorten en ook bezoeken we de waterrijke terrashellingen van de Alpujarras aan de zuidzijde van de Sierra. Verblijf in prima hotels en transfers per eigen minibusjes waardoor we zeer flexibel zijn. Reis in samenwerking met De Vlinderstichting.

Uniek aan deze reis

 • 130 soorten waarvan 15 endemisch
 • Alpujarras’ waterrijke terrashellingen
 • Met vlinderdeskundige Albert Vliegenthart
 • Steppes en badlands van Guadix
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met De Vlinderstichting

De Vlinderstichting is dé organisatie die de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen bundelt. Zij maken zich sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa.

Dag tot dag

Spanje - Andalusië - Sierra Nevada en Alpujarras * vlinderreis

Vlinders ontdekken in Andalusië is spannend. De adem van Afrika blaast in onze nek, waardoor de kustlijn juist een bijzondere plaats is voor trekvlinders van het andere continent. Monarchvlinders, amethistblauwtjes, vals oranjetipjes en pasja zorgen voor er een exotisch karakter. Toch richten we onze blik tijdens deze vlinderweek vooral naar het binnenland van Andalusië. We verkennen de relatief groene in cultuur gebrachte hellingen van de Alpujarras, een gebied dat vooral ook bekend is vanwege zijn Moorse witte dorpjes.
Ook gaan we naar de hogere delen van de hoofdkam van de Sierra Nevada. Dit gebergte is hoger dan de Pyreneeën en is ontstaan door de botsing van het Afrikaans continent tegen het Iberisch schiereiland. De toppen liggen grotendeels van het jaar onder de sneeuw en de hoogste toppen zijn de Veleta (3398 m.) en de Mulhacén (3478 m). Het gebergte biedt een grote diversiteit aan flora en fauna. In de hoger gelegen gedeelten komen de meeste endemische soorten voor. Op de hellingen groeien vooral steeneiken, grove dennen, jeneverbessen, kastanjes en walnotenbomen. Steenbok en de ginetkat komen hier voor, maar leven zeer verborgen. De Sierra Nevada is grotendeels Nationaal Park en een deel van de Alpujarras ligt binnen het ditzelfde Natuurpark. De hoofdkam en de droge hellingen aan noordzijde van de Sierra verkennen we tijdens het tweede deel van de reis. 
Het klimaat in Andalusië is warm waarbij het kwik soms tot ver boven de 30 graden kan oplopen. Tijdens onze excursies zijn we de gehele dag in de warmte op zoek naar vlinders, die zich goed hebben aangepast aan deze warmte. In de groene beekdalen kan af en toe verkoeling gezocht worden om bijvoorbeeld een lunch te nuttigen. Er heerst een oase van rust, die zo nu en dan onderbroken wordt door een koeien- of schapenbel. Door de begrazing is er een grote variatie in bodembedekking. Hierdoor zijn het klein brandkruiddikkopje en Bretons spikkeldikkopje in hetzelfde gebied als rouwmantel, grote vos, kardinaalsmantel en witbandzandoog te vinden. Langs de bosrandjes foerageren glazenmakers en bronlibellen. De kleine tanglibel neemt zijn positie in bij de beek, waardoor hij goed te fotograferen is.
In de reis zijn plekken opgenomen waar enkele karakteristieke soorten uit deze streek voorkomen. Meestal vliegen deze soorten een zeer vlinderrijke leefomgeving. In beide gebieden samen komen ongeveer 130 soorten vlinders voor waarvan er 15 endemisch of tenminste een endemische ondersoort zijn voor de Sierra Nevada. Namen als Nevadaturkooisblauwtje (boven 2400 m.) en Nevadaheremiet spreken dan ook voor zich. Deze ruige streek kent veel valleien en kloven, die begroeit zijn met bossen van het type hazelnoot - Spaanse eik. Hier kunnen typische soorten gevonden worden zoals, Moors dwergblauwtje, bruine eikenpage, westelijke- en Spaanse parelmoervlinder en Spaans oranje zandoogje. Boven de 2000 meter worden de graslanden meer alpien. Hier komen de meeste karakteristieke soorten van de Sierra Nevada voor zoals de speciale ondersoorten van de apollovlinder, vals bruin blauwtje en groot geaderd witje. De streek kent ruim 2100 plantensoorten waarvan vele endemisch zijn. 
Tijdens deze reis, die is ontwikkeld in samenwerking met De Vlinderstichting, verblijven we in twee goede hotels, een op de zonnige zuidhellingen van de Sierra Nevada, een op de noordhelling. We verkennen het gebied met twee gehuurde minibusjes die de gehele week tot onze beschikking staan en waardoor we heel flexibel zijn en op plekken kunnen komen waar een grotere bus niet komen kan. De lunches in het veld worden verzorgd door de chauffeur/assistent-reisleider die ook een van de busjes bestuurd.

Dag 1

Vlucht naar Malaga. Na aankomst op de luchthaven van Malaga zullen we naar onze eerste accommodatie in de Alpujarras rijden. We rijden langs de kust waar we enkele stops zullen maken om de eerste vlinders te bekijken. Deze kustregio is interessant voor vlinders met een Afrikaans karakter. Monarch en kleine monarch zoeken voedsel op de opvallende bloemen. Meer onopvallend zijn de bijzondere oranjetipjes zoals het zuidelijk- en vals oranjetipje. In de warme valleien van de Sierra de Almijara, waar de temperaturen hoog kunnen oplopen, vliegen veel parelmoervlinders en blauwtjes. Deze streek is vrij kalkrijk en dat kenmerkt zich door een rijke vlinderfauna. Zuidelijke luzernevlinder, adonisblauwtje, zuidelijk dwergblauwtje en zelfs het bijna zilverwitte kwartsblauwtje behoren tot de mogelijkheden. Bij kleine stroompjes vliegen bijzondere libellen als de schemerlibel en koperen beekjuffer. Mochten we nog stilstaand water tegenkomen, dan maken we hier kans op bijzondere libellen als de purperlibel, woestijnheidelibel en de gebandeerde grondzitter. Aan het einde van de dag bereiken we onze bestemming in Mecina op ongeveer 1000 meter hoogte aan de zuidrand van de Alpujarras.

Overnachting in

Mecina Fondales - Albergue de Mecina Fondales

Dag 2

Poqueira vallei
Niet ver van ons hotel in Mecina, ligt op ongeveer 1300 meter hoogte een prachtige vallei waar het riviertje (Rio) Poqueira uit de Alpujarras stroomt. Hier maken we een wandeling, waarbij we de eerste soorten uit bergachtige streken tegen kunnen komen. Het onverharde pad leidt naar de hoogste toppen van de Sierra Nevada, de Mulhacén en de Veleta, die we in de verte kunnen zien liggen, en die we later in de week op een gemakkelijkere manier kunnen benaderen. In deze omgeving vliegt het Moors bruin blauwtje een zeldzame soort in Spanje. Gelukkig bieden algemenere soorten als tweekleurige parelmoervlinder, groot geaderd witje, kalkgraslanddikkopje en kleine parelmoervlinder een beetje houvast. Waarschijnlijk stroomt er nog water naar beneden, waar we nog enkele libellen kunnen aantreffen als beekoeverlibel en zwervende heidelibel. Grijze gorzen zingen in de struikjes en witbandzandogen vliegen over de paden. Wikkeblauwtje, zwart blauwtje en icarusblauwtjes zijn in de bloemrijke graslanden aanwezig.

Overnachting in

Mecina Fondales - Albergue de Mecina Fondales

Dag 3

Trevélez 
We reizen naar het hoogst gelegen dorp van Spanje: Trevélez dat op 1476 meter hoogte ligt. Trevélez is een typisch wit en idyllisch Andalusisch dorpje en vanaf hier ligt een vallei die diep de Sierra Nevada insteekt. We maken hier een wandeling en volgen de Rio Trevélez. Op de bloemrijke hellingen staan vol met kruiden en bloemen, waar sprinkhanen, bijen, zweefvliegen en vlinders die zich tegoed doen aan de mediterrane nectar. Typische vlindersoorten tegen kunnen we tegenkomen. Het Spaans tijmblauwtje, gestreepte heivlinder, bleek hooibeestje, adonisblauwtje, klein brandkruiddikkopje en tijgerblauwtje behoren tot de mogelijkheden. Opvallend wit zijn de Spaanse en gewone dambordjes en aan de andere kant van het kleurenpallet vinden we grauw zandoogje. Hop en blonde tapuit voelen zich hier thuis. Tijdens een avondwandeling in de buurt van het hotel, treffen we mogelijk nog muurgekko’s en nachtvlinders aan.

Overnachting in

Mecina Fondales - Albergue de Mecina Fondales

Dag 4

Over de Puerto del Ragua via Guadix naar Cumbres Verdes
We verlaten onze stek in de Alpujarras en steken de Sierra Nevada over naar het noorden. Via de Puerto del Ragua en La Calahora reizen we naar Guadix. Op een van de weinige routes die het bergmassief oversteken bereiken we hoogtes boven de 2000 meter. Tijdens enkele stops onderweg proberen we de echte bergsoorten ontdekken tussen de vele typische alpine plantensoorten. Apollovlinders (speciale ondersoort nevadensis), vals heideblauwtje, hooibeestje en groot dikkopje vliegen op bloemrijke graslanden. Voor de vogelliefhebber is er ook wel iets te beleven. Rode rotslijsters, alpenheggenmussen en zwarte roodstaarten scharrelen tussen de rotsblokken. We bevinden ons in het domein van steenarenden en slangenarenden. Alpengierzwaluwen en raven vliegen hoog boven de bergen en met wat geluk vinden we de citroenkanarie, die hier op de meest zuidelijke vindplaats van Spanje zingt. Puerto del Ragua is een mooie plek om te zoeken naar een van de meest kenmerkende endemische soorten van de Sierra Nevada, de Nevadaheremiet. De endemische ondersoort van het vals heideblauwtje (ssp. nevadensis) kan talrijk zijn op de bloemrijke graslanden en kan op natte plekken drinkgezelschappen vormen met heideblauwtje, dwergblauwtje en bleek blauwtje. Via Castillo de La Calahora, een kasteel dat gebouwd is net na de Moorse periode rond 1520, rijden we naar Guadix dat in een droog steppe-achtig landschap ligt. Hier kunnen we op zoek naar droogte minnende soorten,  Aan het eind van de dag is het nog een uur rijden naar de noordwestkant van de Sierra Nevada, waar we verblijven in een landelijk gelegen hotel op de flanken van de Sierra Nevada, niet ver van Granada. 

Overnachting in

Cumbres Verdes

Dag 5

De hoge Sierra Nevada, Pico Veleta
De Pradollano is een populair skigebied hoog boven Granada. De weg reikt hier tot de hoogste kam van de Sierra Nevada. Afhankelijk van het voorjaar kunnen de toppen die ver boven de 3000 meter uitsteken, nog onder de sneeuw liggen. We verkennen deze hoge omgeving door op verschillende hoogtes te gaan struinen en waarschijnlijk zullen we de 3300 meter niet halen (de weg kan nog afgesloten zijn). De meest interessante soorten vliegen tussen de 2400 en 3000 meter, die te voet prima te bereiken zijn. Op deze hoogte bevinden we ons in de meest interessante vlinderzone van de Sierra. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat er streng gecontroleerd wordt in dit nationaal park. Als we de bergranden inde gaten houden, vangen we misschien nog een glimp op van de steenbokken, die hier het belangrijkste verspreidingsgebied van Spanje heeft. Ook hier vliegt de apollovlinder, vergezeld door enkele bergspecialisten als het Nevadaturkooisblauwtje, het Nevada manschildblauwtje (zeer zeldzaam) en het Spaans bruin blauwtje. Voor de meeste mensen zijn de erebia’s de meest moeilijke groep, maar hier vliegt maar een soort erebia, de Spaanse glanserebia, ook al weer een endeem voor de Sierra Nevada. Het zal nog een kunst zijn, alle blauwtjes te herkennen; groot tragant-, vals heide-, heide-, bruin- en wikkeblauwtje vliegen hier allemaal door elkaar.Boven ons vliegen alpenkauwen, steenarenden en wellicht nog een Spaanse keizerarend.

Overnachting in

Cumbres Verdes

Dag 6

Sierra de Alfacar
Dit gebergte, net ten noorden van Granada, is eigenlijk geen onderdeel van de Sierra Nevada. Echter deze streek is dusdanig de moeite waard om te bezoeken, dat we deze plek beslist niet mogen missen. Vlakbij Granada ligt een mooie pas vanwaar we lekker rond zullen gaan struinen. Een unieke kans om eens kennis te maken met parelmoerblauwtje en het Moors dwergblauwtje die hier talrijk kunnen zijn. In deze vlinderrijke omgeving vliegen veel parelmoervlinders en dambordjes en misschien zien we nog een afgevlogen exemplaar van de Spaanse pijpbloemvlinder die vooral in het voorjaar hier volop aanwezig is. Zandogen zijn er altijd wel te vinden, bleek en gewone hooibeestjes, saterzandogen, grauw zandoogjes, kleine heivlinder, oranje zandoogjes en wellicht de endemische Andalusische steppevlinder.

Overnachting in

Cumbres Verdes

Dag 7

Lagere Sierra Nevada, Genil vallei
Iets lager gelegen in het Nationaal Park Sierra Nevada ligt de Genil vallei, waar het riviertje de Genil doorstroomt. De omgeving kenmerkt zich door Pyreneese eik – Hazelnootbossen, met hier en daar wilgen en essen. Hier treffen we de soorten van bosrijke omgeving zoals de Spaanse eikenpage, essenpage, bont zandoogje, kleine boswachter, cleopatra, kardinaalsmantel en de grote vos. Deze vallei is een waar botanisch hoogtepunt en herbergt dan ook veel typische Andalusische soorten. Veel vogels verschuilen zich in het groen, maar wie goed oplet vind de boomkruipers, goudhaantjes en zwarte mees. Grijze-, cirl en geelgors zijn volop aanwezig in het meer open gebied.In deze regio vliegen de bosparelmoervlinder (ssp. nevadensis) en het violette vuurvlinder (ssp. granadensis) adonisblauwtje (ssp. alfcariensis), die er weer net even anders uitzien dan in de rest van Europa. Deze vallei ligt vrij beschut en is een waar vlinderparadijs. Een van de mooiste zandoogjes, het Spaans oranje zandoogje met een mooie witte streep op de ondervleugel komt hier verspreid voor. Waterspreeuwen en grote gele kwikstaarten verstoren het zoeken naar beekjuffers, tanglibellen bij het water. In de donkere hoekjes jaagt de schemerlibel en valt het lichte lampionnetje extra op. Vaak zitten langs de oevers snuitvlinders te drinken.

Overnachting in

Cumbres Verdes

Dag 8

Afhankelijk van het tijdstip van vliegen, zullen we nog een leuke plek bezoeken om de laatste vlinders op te zoeken. We zullen op geringe hoogte blijven en wellicht maken we nog kans op kustdikkopjes, kaasjeskruiddikkopje of andere soorten die we nog hebben gemist. Vanaf Malaga vliegen we terug naar Nederland, waar we weer afscheid nemen van elkaar.

NB Programma

Het genoemde programma is indicatief. De uitvoering van het programma is sterk afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de SNP gids.
Noot: In de week voorafgaande aan de reis worden de potentiele locaties bezocht om te kijken of ze nog steeds bereikbaar zijn en de moeite van een bezoek waard. Dat kan voor de nodige mutaties zorgen. Bovendien wordt pas op de dag zelf bepaald waar we die dag heen gaan. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden. Is het heet dan kunnen we hoog, is het koeler dan blijven we lager. Is het in het noorden bewolkt, dan gaan we naar het zuiden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De hotels waar u verblijft, zijn goed en fraai gelegen, midden in het gebied dat u gaat verkennen. De kwaliteit van de kamers is goed tot uitstekend. De kamers zijn standaard voor twee personen met douche en toilet.
De eerste dagen verblijft u in de Alpujarras. Hotel Mecina Fondales, gelegen in het gelijknamige bergdorpje, is een uitgelezen hotel voor wandelaars, in typisch Andalusische stijl ingericht, rustig gelegen en met een gastvrije ontvangst. De kamers zijn comfortabel, er is een gezellige bar en een goed restaurant, met een typisch Andalusische keuken. Het hotel is omgeven door een ruime tuin met terras en heeft een klein zwembad. Klasse ***, 3 nachten
Hotel El Balcon de la Nieve ligt in het dorpje Cumbres Verdes, in een groene en rustige omgeving op de flanken van de Sierra Nevada, boven de stad Granada. De kamers zijn goed en sfeervol ingericht. Het hotel beschikt over een tuin met een klein zwembad, een goed restaurant en een gezellige lounge. Het is een klein hotel waardoor het aantal eenpersoonskamers beperkt is. Klasse ***, 4 nachten.

Over de maaltijden

De reis is op basis van volpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. We dineren en ontbijten steeds in het restaurant van de twee hotels waar we verblijven. Tijdens de excursiedagen wordt er door de logistiek/assistent voor een smakelijke lunch in het veld gezorgd.

Inbegrepen

 • verblijf in hotels op basis van tweepersoonskamers met douche en toilet
 • volpension (ontbijt, picknicks en diner) van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • alle verplaatsingen met 2 minibusjes
 • diensten SNP-reisleider en logistiek assistent

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • eventuele entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk in deze reis ligt met name op de vlinderwereld van Andalusië. Het spreekt voor zich dat u geen volleerd vlinderaar hoeft te zijn om aan deze reis mee te mogen doen. Interesse in vlinders en natuur en enige nieuwsgierigheid zijn voldoende. Afwisselend bezoekt u de belangrijkste waarnemingsplaatsen en maakt u kortere wandelingen, waarop u kennis met het afwisselende landschap en zeker ook de nodige vlindersoorten maakt. Het tempo op deze wandelingen is laag en we nemen dan ook volop de tijd om te genieten van al het bijzondere dat er om ons heen te zien is.
Het dagritme zal iets anders zijn dan u gewend bent; Na het ontbijt gaan we op pad. De lunch die we van tevoren samen in kunnen kopen, wordt meegenomen en in het veld genuttigd, in de schaduw van een boom. We houden dan een flinke siësta om de aller heetste uren ter vermijden. De Spanjaarden zijn gewend om pas ‘s avonds laat te eten. We zullen daarom ook later dineren, dat kan soms zelfs pas om negen uur ‘s avonds zijn. Het streven is dan ook rond zeven uur terug te zijn bij het hotel zodat iedereen zich eventjes kan opfrissen. Hierdoor ontstaan erg lange dagen en is er weinig ruimte voor een avondprogramma. Hoewel u daar natuurlijk helemaal vrij in bent.
Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving te maken. Ons programma is immers vrijblijvend.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Malaga of in de eerste accommodatie in Mecina Fondales.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia rechtstreeks van Amsterdam naar Malaga v.v.

Vluchtschema reizen met Transavia
HV6115 Amsterdam - Malaga vertrek om 06.15 aankomst 09.15 uur
HV6118 Malaga - Amsterdam vertrek om 21.25 aankomst 00.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Het klimaat van Andalusië wordt gekenmerkt door droge, hete zomers en zachte winters. Op de meeste plaatsen valt veel minder neerslag dan in Nederland. Als het regent, zijn het echter vaak fikse stortbuien. Regenkleding is daarom toch noodzakelijk. Deze reis is bewust in de vroege zomer gepland omdat dan ook de hoogste flanken van de Sierra Nevada sneeuwvrij en goed bereikbaar zijn. Op de lagere hellingen vinden we dan soorten die goed aangepast zijn aan het warme klimaat. In de Alpujarras verblijven we op ca 1000 meter en vinden de vlinderexcursies tussen 1000 en 1700 m plaats. Hier en vooral aan de warmere, drogere noordzijde van de Sierra wordt het dan overdag ca 30ºC, op beschutte plekken zelfs warmer. Op de hoge hellingen van de Sierra Nevada is het dan rond de 20 ºC. Regenen doet het in in juni zelden, maar hoog in de bergen kan altijd een bui ontstaan of kan er mist voorkomen. Het meenemen van een trui of fleece-jack is hier noodzakelijk. Bescherming tegen de zon en tegen uitdroging is eveneens van groot belang, niet alleen in de warmere lagere delen, maar ook hoog in de bergen waar de UV straling sterk is. Zorg voor goede zonnecreme, lippenbalsem, t-shirts of bloezen met lange mouwen, een hoofddeksel en voldoende drinken. Tijdens de heetste uren van de dag zoeken we de schaduw op voor een picknick en een siësta.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. De meeste banken in Spanje hebben een pinautomaat. Gemiddeld zult u aan ca. € 125,- voor uw persoonlijke uitgaven voldoende hebben.

We maken gebruik van minibusjes die worden bestuurd door de reisleiders. Met de busjes verplaatsen we ons gedurende de hele reis en omdat de busjes permanent tot onze beschikking zijn we met deze busjes ook op kleine weggetjes kunnen rijden, is onze flexibiliteit maximaal.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen.

 • niet meer dan 20 kg. bagage
 • GELDIG paspoort
 • Euro-pinpas of contant geld
 • fotokopieën van paspoort, reisverzekering-, ziekenfonds en/ of ziektekostenverzekeringspapieren
 • enige EHBO-benodigheden zoals middelen tegen blaren of maag- en darmklachten
 • vlindergids
 • eventueel verrekijker, fototoestel, statief, planten-, vogelgids, reisgids


voor de wandelingen
 • wandelschoenen die goed ingelopen zijn, hoog sluitend tot boven de enkels zijn en voorzien zijn van goed profiel
 • dagrugzak (min. 25 liter)
 • grote veldfles(sen) (min. 2 liter)
 • warme en luchtige kleding
 • zwemkleding
 • regenkleding
 • zonnebrandcrème, zonnepet en lippenpommade
 • beker, zakmes en zitmatje voor de picknicks in het veld

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door Albert Vliegenthart. Albert bestuurt tevens een van de minibusjes. Hij wordt geassisteerd door Matty Musters, die de picknicks in het veld verzorgt door de Nederlander Matty Musters. Hij is tevens de chauffeur van het tweede minibusje.
Albert is al vanaf jonge leeftijd met de natuur bezig. Inmiddels is hij al weer een aantal jaar zeer fanatiek aan het vlinderen in Europa, en sinds enkele jaren is hij actief voor de Vlinderstichting. Albert houdt wel van een stevige wandel- of klimpartij als het gaat om het 'scoren' van bijzondere soorten. Als reisleider is hij ondernemend, energiek en vriendelijk.
De deskundigheid en passie voor vlinders van de SNP-reisleiders zorgen ervoor dat u langs de allermooiste plekjes wordt geleid waar u volop kunt genieten. Tijdens uw reis dienen de reisleiders als sleutelfiguren en zullen zij er alles aan doen om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. De reisleiders staan altijd open voor uw vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor u reist, vlinders en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgen zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

tweekleurige_parelmoervlinder.jpg

Spanje - Sierra Nevada & Alpujarras * vlinderreis

De vlinderrijkdom van Andalusië

Themareis vanuit 2 hotels, groepsreis

Zwaarte
Comfort
Bloemen en vlinders kijken
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen