Spanje - La Rioja en Bilbao, 9 dagen De wijnhuizen van La Rioja

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en klooster

De streek La Rioja streelt de tong èn het oog. Fiets door golvende wijngaarden, langs bodega's en monumentale kastelen. Het is ontspannen fietsen langs de meanderende Ebro tegen het decor van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Een bezoek aan een wijnhuis met een proeverij is inbegrepen. Bezoek de mysterieuze kapellen en kloosters in de bergen van de Sierra de la Demanda. Verblijf bij een wijnboer in een herenhuis, in een barok klooster, in historisch Ezcaray en in een prima stadshotel in Bilbao, waar je een bezoek aan het prachtige Guggenheim-museum brengt en kennismaakt met de gastronomie van het Baskenland, tijdens een 'pintxos'-tour.

Uniek aan deze reis

 • Golvende wijngaarden
 • 'Pintxos'-tour en bezoek aan wijnhuis met proeverij
 • Rustige fietstochten
 • Sfeervolle accommodaties waaronder klooster
 • Slot in Bilbao met bezoek aan Guggenheim-museum
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Rioja fietsvakantie

Dat La Rioja als wijntour bekend staat weten we. Maar beleef Rioja eens op een andere manier, namelijk op de fiets. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Spanje - Rioja en Bilbao

Iedereen kent de streek La Rioja van de wijn en vermoedt een golvend landschap met wijngaarden zover het oog strekt. Die wijngaarden zijn er zeker: overvloedige groene struiken, in gelid opgesteld en vooropgegaan door een rozenstruik om parasieten te verjagen. In de herfst kleuren de bladeren nostalgisch oranjerood en beloven dikke trossen druiven dat er ook in de toekomst wijn zal zijn ter verzachting van de zwaarmoedigheid, zo eigen aan dit jaargetijde. Het cultureel erfgoed verraadt eeuwen van welvaart, verbonden aan die wijnproductie: historische stadjes met indrukwekkende herenhuizen, paleizen, muren en natuurstenen bruggen. Op iedere heuveltop staat een monumentale kerk of kasteel, en tussen de wijngaarden verrijzen als paddenstoelen avant-gardistische bodega's: product van de concurrentiegeest van de grote wijnhuizen. Maar, La Rioja is ook groentetuin en graanschuur, producent van hout, textiel en leer èn decor voor de Camino Francés. Ten zuiden van de wijnstreek en dwars door een kleurig palet van graan, zonnebloem- en groentevelden, loopt de populairste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In haar kielzog verrezen kloosters en intieme kapelletjes waar devotie en mystiek van de wand druipen. De 'Sierras' zorgen ervoor dat er een microklimaat heerst in de Rioja, met minder extreme temperaturen dan in de rest van de Spaanse Meseta. Daarom is La Rioja relatief koel en groen, vergeleken met de Castiliaanse hoogvlakte en de Ebrovallei.
Tijdens deze ontspannen fietsreis ontdek je alle verschillende facetten van de Rioja: de cultuur, het vriendelijke landschap en de heerlijke wijnen. Als afsluiting breng je een bezoek aan de Baskische hoofdstad Bilbao. Je maakt dagelijks ontspannen fietstochtjes door een heuvelig landschap over meestal geasfalteerde binnenweggetjes. Op twee dagen heb je de keuze uit een wat kortere of een wat langere en inspannender fietstocht. Je verblijft in met zorg geselecteerde accommodaties en proeft van de culinaire geneugten van La Rioja en het Baskenland. In een bezoek aan een gerenommeerd wijnhuis, mèt wijnproeverij, en tijdens een 'pintxos'-tour langs de barretjes van Bilbao, maak je kennis met de culinaire traditie van het Baskische 'finger food'. In Bilbao bezoek je ook nog het wereldberoemde Guggenheim-museum!

Dag 1

Aankomst in Ábalos. Arriveer je vroeg, dan maak je een rondwandelingetje in de omgeving of bekijk je de zestiende-eeuwse kerk van Ábalos, een nationaal monument.

Overnachting in

Ábalos - Hotel Villa de Ábalos

Dag 2

Rondrit door La Rioja Alavesa, 35 km, 470 m stijgen en dalen.
Vandaag maak je een rondrit ten oosten van Ábalos, door het Baskische deel van de wijnstreekLa  Rioja. In dit heuvelachtige landschap is iedere vierkante centimeter vruchtbare grond benut voor de druiventeelt. De middeleeuwse dorpjes liggen verschanst op terpen. Je passeert het monumentale stadje Laguardia en het wijndorp Elciego, waar architect Frank Gehry in opdracht van wijnhuis Marques de Riscal moderne geschiedenis schreef in vorm van een avant-gardistisch hotel met een grote paarse strik. Terug fiets je over binnenweggetjes door de wijngaarden van Navaridas en Eskuernaga, met aan het einde het grillige kalkmassief van de Sierra de Cantabria. Vandaag is onderweg ook een wijnproeverij  op een wijndomein geregeld.

Overnachting in

Ábalos - Hotel Villa de Ábalos

Dag 3

Rondrit door La Rioja Alta, 30 km, 350 m stijgen en dalen; uitstapje naar Haro is circa 12 km extra.
De rondrit van vandaag voert eerst zuidwaarts naar de rivier de Ebro, die je vervolgens al meanderend volgt tot aan Labastida. Je kunt hier een uitstapje maken naar Haro, de ongekroonde hoofdstad van de wijnstreek La Rioja Alta. Onderweg passeer je mooie plaatsjes zoals San Vicente de la Sonsierra, met een schitterende middeleeuwse brug en een hooggelegen Gotische kerk. Liefhebbers van een wat ruige route, maken een extra ritje over landweggetjes langs de meanderende rivier de Ebro (39 km, 440 m stijgen en dalen).

Overnachting in

Ábalos - Hotel Villa de Ábalos

Dag 4

Van Ábalos naar San Millán de la Cogolla, 39 km, 420 m stijgen en 270 m dalen.
Vandaag steek je de Ebro over en rijd je zuidwaarts door een golvend landschap van wijngaarden, graanvelden en akkers met allerlei soorten groenten. Onderweg heb je de mogelijkheid om in Briones de privécollectie te bewonderen van wijnproducent Vivanco, die alles verzamelt wat direct of indirect met wijn(productie) van doen heeft: van 3500 kurkentrekkers en glazen, tot wijnpersen en kunstvoorwerpen. In de tuin vind je meer dan tweehonderd verschillende soorten druivenplanten. Via Alesanco en Badarán bereik je de kloosters van Yuso en Suso, gelegen in een open dal aan de voet van de Sierra de Demanda. Je overnacht in een deel van het barokke klooster, in de luxueuze hospedería aan het binnenplein. Als je nog energie over hebt, dan moet je beslist even omhoog lopen naar het oudere klooster van Suso, met een ontroerend mooi kerkje in Mozarabische stijl.

Overnachting in

San Millán de la Cogolla - Hosteria del Monasterio de San Milan

Dag 5

Van San Millán de la Cogolla naar Ezcaray, 39 km, 460 m stijgen en 370 m dalen.
Je fietst eerst een stukje terug naar Badarán en rijdt dan over slingerende binnenweggetjes naar Santo Domingo de la Calzada: een belangrijke halteplaats op de Camino de Santiago. Je kunt onderweg het Cisterciënzerklooster van Cañas bezoeken. Daarna laat je de wijnstreek definitief achter je en betreed je de graanschuur van de Rioja. Na 26 km heb je de keuze om Santo Domingo direct bezoeken, of te ‘bewaren’ voor morgen of overmorgen. Een oud spoorwegtracé, aangelegd voor de afvoer van steenkool in de negentiende eeuw, is nu een verhard fietspad en voert rechtstreeks naar het gezellige stadje Ezcaray. Het historische, autovrije centrum van Ezcaray heeft een ruim aanbod aan goede restaurants, bodega's en tapas-bars. Het is een geliefd vakantieoord en weekendbestemming voor de stedelingen van La Rioja en Baskenland. Ze gaan te voet de Sierra in of genieten van uitgebreide Spaanse lunches, uiteraard rijkelijk overgoten met lokale wijn.

Overnachting in

Ezcaray - Hotel Casa Masip

Dag 6

Vandaag kun je kiezen uit een langere of kortere fietstocht vanuit Ezcaray. Rondrit door het dal van Ezcaray (21 km, 150 m stijgen en dalen) en/of wandeling door de Sierra de la Demanda (14 km, 450 m stijgen en dalen, 4,5 uur).
Of je kiest voor een langere rondrit via Santo Domingo, 50 km, 300 m stijgen en dalen. Je maakt een rondrit door de graanschuur La Rioja. Je rijdt eerst het vrijwel vlakke rivierdal van de Oja uit. Dan gaat het op en af door de heuvels, dwars door een speels palet van graanvelden, akkers met zonnebloemen of groenten, en koele populierenbossen. Na 32 km doorkruis je Santo Domingo de la Calzada waar de kathedraal (inclusief kippenren!) zeker een bezoek verdient. Terug fiets je over de via verde naar Ezcaray.

Overnachting in

Ezcaray - Hotel Casa Masip

Dag 7

's Ochtends word je van Ezcaray naar het busstation van Santo Domingo gebracht. Hier neem je de lijnbus naar Bilbao (soms met een overstap in Haro). Op maandag t/m zaterdag vertrekt deze bus in de ochtend, maar op zondag pas aan het einde van de middag. Deze busrit is niet inbegrepen. Je kunt ook een taxirit van Ezcaray naar Bilbao bijboeken. In het hotel dat in het historische centrum van Bilbao ligt, vind je de informatie voor de 'pinxtos'-tour die je vandaag kunt doen en die je kennis laat maken met de unieke cultuur van het Baskische 'finger food'. Je maakt een wandeling langs de beste tapas-cafés en drie bars in het centrum van de stad. In elke bar krijg je een glas wijn en drie 'pinxtos', kleine hapjes. Een bijzondere culinaire ervaring die smaakt naar meer!

Overnachting in

Bilbao - Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

Dag 8

Vandaag wacht een bezoek aan het Guggenheim-museum (op maandag gesloten). Dit architectonische wonder werd ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry en dateert uit eind twintigste eeuw. De vaste collectie moderne kunst op zich is een bezoek meer dan waard, maar alleen al voor het gebouw zou iedereen Bilbao in zijn reisplan moeten opnemen.

Overnachting in

Bilbao - Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in drie bijzonder sfeervolle accommodaties: een 17e eeuws herenhuis dat door een jonge wijnboer en een creatieve kokkin in een sfeervol hotel is omgetoverd (3 nachten); een luxe hospedería in het kloostercomplex van Yuso (1 nacht) en een comfortabel familiehotel in het centrum van het levendige stadje Ezcaray (2 nachten). De laatste 2 nachten verblijf je in Bilbao in een goed hotel, dat in het historische centrum en op 15 minuten lopen van het Guggenheim Museum ligt. Het hotel is gesitueerd op de eerste verdieping van een historisch stadspand uit het begin van de 20e eeuw. De comfortabele kamers zijn voorzien van alle gemakken.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een uitgebreide ontbijt voor je klaar met vers fruit, zoet en hartig beleg, yoghurt en brood. Tevens zijn de diners op de eerste avond en Abalos en Yuso inbegrepen. De andere twee avonden in Abalos kan je zelf kiezen of je uitgebreid wil dineren in het hotel of liever onderweg uitgebreid uit lunchen gaat en licht dineert in het hotel. En Ezcaray kan je kiezen of je dineert in je accommodaties of in één van de vele restaurants, bodegas en bars die Ezcaray rijk is. Op dag 2 is een wijnnproeverij geregeld en op dag 8 is een pinxtos-excursie langs 3 bars in Bilbao inbegrepen. In elke bar krijg je 2 pinxtos en een glas wijn.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen in kamers met douche / toilet
 • Alle ontbijten
 • 2x diner (dag 1 en 4)
 • Transfer hotel Ezcaray-bushalte Santo Domingo (dag 7)
 • self guided pintxos route in Bilbao langs 3 bars (met Engelse routebeschrijving en 1 glas wijn en 2 pintxos per bar)
 • entree Guggenheim museum
 • wijnproeverij dag 2
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal
 • Bagagevervoer

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Overige diners
 • transfer dag 7 van Santa Domingo naar Bilbao
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • transfer dag 7 van Santa Domingo naar Bilbao, kosten ca € 25,- pp

Over de activiteiten

De zwaarte van de routes varieert van licht tot middelzwaar. Je fietst door licht glooiend en heuvelachtig terrein over geasfalteerde binnenwegen en een enkel grindpad. Op dag 3 en 6 kunt u kiezen uit een korte of een lange route.

Extra dagen

Je kan overal een extra rustdag boeken. Een extra dag in Ezcaray geeft je de mogelijkheid de bergen van de Sierra de Demanda nog wat verder te verkennen.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Abalos ca. 1435 km.  Op dag 7 reis je terug naar Abalos, waar je auto staat. Abalos is niet met het openbaar vervoer bereikbaar. Je dient een transfer te boeken (zie transfers). Vanaf Abalos rijdt je vervolgens met je eigen auto naar de laatste accommodatie in Bilbao.

Noot: als je per auto rest èn je eigen fietsen meeneemt, is het logistiek het handigst om je bagage en fietsen naar Abalos te brengen, vervolgens de auto naar Ezcaray te brengen en van daar de optionele transfer te boeken terug naar Abados (dit omdat de fietsen niet mee kunnen in de optionele transfer van Ezcaray of Haro naar Abados).

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bilbao.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven..
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld Bilbao reis je per bus naar Haro. Er gaat meerdere keren per dag een bus (zondag minder vaak), je bent ongeveer een uur onderweg. Twee keer per dag (1x 'sochtends en 1x 's avonds rijdt deze bus door naar Abalos (om 9.00 uur en 18.30 uur, in het weekend om 9.30 uur, 17.00 uur en 18.30 uur). Informatie bus Bilbao-Haro-Abalos: klik hier.
Je kan ook een transfer boeken zodat je in Haro wordt opgehaald en naar Abalos wordt gebracht (zie 'Extra's). 

Op dag 7 wordt je van Ezcaray naar de bushalte in Santo Domingo gebracht. Hier neem je de bus naar de laatste accommodatie in Bilbao. Er gaat ongeveer drie keer per dag een bus, soms met een overstap in Haro: 's morgens, 's middags en 's avonds (zondag alleen 's middags). Je kan ook een transfer van Ezcaray naar Bilbao boeken (zie 'Extra's).

Informatie bus: klik hier.
(Stel de taal in op Engels en klik in de rechterkolom op 'print timetable'. Vervolgens kan je de dienstregeling van de betreffende buslijn als PDF downloaden).

Je kan dit arrangement op elke dag starten van 15 maart tot 31 oktober. In juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen tot 40 ºC, ofschoon de gemiddelden rond de 22ºC schommelen (30ºC overdag en 15ºC ‘s nachts). Augustus is een erg drukke maand wat nationaal toerisme betreft, met veel autoverkeer, ook op de anders rustige binnenweggetjes. Het voorjaar, het begin van de zomer en de herfst zijn ideale periodes voor een fietsreis.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Rioja & Bilbao ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Spanje is bij het fietsen buiten de bebouwde kom het dragen van een fietshelm wettelijk verplicht. 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xx

Spanje - La Rioja en Bilbao

De wijnhuizen van La Rioja

Fietsvakantie langs hotels en klooster

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten