SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 125170 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Spanje - Extremadura * vogelreis, 7 dagen

Van Spaanse keizerarend tot monniksgier, vogelreis vanuit stadsherberg en casa rural

Extremadura is een begrip onder vogelaars. Deze afgelegen landstreek van Spanje is misschien wel het allerbeste- en mooiste vogelgebied van Europa. Nergens zie je meer roofvogels en gieren dan hier! We hopen tijdens de vogelreis oog in oog te staan met de zeldzame Spaanse keizerarend, de monniksgier, de grijze wouw en de kleine torenvalk. We struinen door bossen, steppegebieden en rivieren en gaan op zoek naar de meest prachtige vogels. We maken onder meer kans op grote - en kleine trap, de griel, de kuifkoekoek, de vorkstaartplevier, de witbuikzandhoen en de grijze gors.

 
Een mooie reis met geweldige gidsen die veel kennis hebben van vogels.
Bekijk alle reviews (20)

Reisverslagen en/of vogellijsten van deze reis.

Bekijk ze hier
Uniek aan deze reis
 • hèt vogelgebied van Z-Europa
 • vanuit stadsherberg in Trujillo en pension aan rand Monfragüe natuurpark
 • de vogels van de steppen en dehesa
 • twee vogelaars als reisleider
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis
De Extremadura is al eeuwenlang onveranderd. Van oudsher is het een extreem achtergelegen gebied met weinig economische ontwikkeling. Het authentieke landschap is nooit intensief gebruikt en door de eeuwen heen min of meer hetzelfde gebleven. En dat is in positieve zin te merken! In het voorjaar wemelt het er namelijk van de vogels. En al zijn in maart nog niet alle zomergasten teruggekeerd, ook dan valt er volop te genieten. De Extremadura wordt met recht een waar (roof-)vogelparadijs genoemd. Er broeden alleen al vijf soorten arenden (havik- , dwerg- , Spaanse keizer- , slangen- en steenarend) en drie soorten gieren (aas- , vale- en monniksgier) in het gebied. De reisleiders weten precies waar ze zich ophouden en met wat geluk krijg je ze allemaal voor de lens.
Karakteristiek voor de Extremadura zijn de uitgestrekte steppegebieden. Hier gaan we onder andere op zoek naar de grote trap. Met een gewicht van 15 kg is het de zwaarste vliegende landvogel ter wereld. Behalve met steppe is een groot deel van de Extremadura bedekt met ‘dehesa’. Dit is een uniek landschap van open eikenbos dat extensief wordt begraasd en waar soms graan wordt verbouwd. De oude eiken zijn van belang als broed- en rustplaats voor veel vogelsoorten. Onder de brede kruin van een vrijstaande eik is het heerlijk om de middaghitte te ontvluchten of… om vogels in alle rust van dichtbij te observeren! De steppes en heuvelgebieden rond Trujillo verkennen we vanuit een oude, sfeervol ingerichte herberg in het historische centrum van het stadje, het tweede deel van de reis verblijven we in een sfeervol en comfortabel 'casa rural', dat middenin het natuurpark van Monfragüe ligt.
boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Spanje

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reisverslagen

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • NB Programma

 • kaart

 1. Zuidelijke klapekster
Zuidelijke klapekster
Programma
Nadat we zijn aangekomen in Madrid worden we met twee minibusjes naar ons hotel midden in de Extremadura gebracht. De transfer naar het hotel duurt ongeveer 3 uur. Onderweg stoppen we om een moerasje bij Almaraz te bezoeken, waar in het koelwater van de gelijknamige kerncentrale een natuurgebiedje is ontstaan. Je hebt hier grote kans om onder andere het woudaapje, de purperreiger, de grote karekiet en de merkwaardige purperkoet te vinden. In het nabijgelegen dorp bevindt zich een kolonie kleine torenvalken, die hier van zeer dichtbij te bewonderen is. Tegen de avond bereiken we ons hotel in het historische centrum van het prachtige stadje Trujillo, dat op een heuvel ligt, omringd door de vogelrijke steppen van Extremadura.

Overnachting in
Trujillo

 1. Grote trap
Grote trap
Programma
We staan vroeg op om het beste steppegebied van de Extremadura te bezoeken: de uitgestrekte en weinig begraasde graslanden tussen Trujillo en Cáceres.  En daar moet je vroeg zijn, want steppevogels zijn vooral ’s morgens actief. Het steppegebied is een uitgestrekt en boomloos landschap waardoorheen een oude, nauwelijks gebruikte weg slingert. De weg gebruiken we om te ‘steppevogelen’. Er is een grote kans dat je ook daadwerkelijk alle steppesoorten zal kunnen bekijken, waaronder de spectaculaire grote trap. Maar ook de kleine trap, de kuifkoekoek, de scharrelaar en het witbuikzandhoen worden hier regelmatige gezien. Vaak komen ook grote roofvogels naar de steppe om te jagen. Het kan dus zijn dat je steenarenden, slangenarenden, grijze wouwen en grauwe kiekendieven kunt fotograferen. Na een lange lunchpauze rijden we via een mooie route naar een klein stuwmeertje waar we diverse eendensoorten en andere watervogels kunnen waarnemen. Via een hooggelegen weg, die over een met schaarse steppevegetatie bedekte heuvelrug voert, rijden we richting Trujillo terug.  Hier stoppen we ook nog op enkele plekken en wie weet komen we soorten tegen die we ‘s morgens hebben gemist.

Overnachting in
Trujillo

 1. grote trap in de vlucht
grote trap in de vlucht
Programma
Na het ontbijt rijden we richting de Sierra de Montánchez. Hier maken we een wat langere wandeling (ca 3 uur), waarbij je een fraai uitzicht hebt over de omgeving. Het is een goede plek om onder andere de hop, de havikarend, de cirlgors, de baardgrasmus, de wielewaal en de bijeneter te spotten en te fotograferen. In de middag  gaan we naar het stuwmeer van Guadiloba bij Caceres, waar we de slikkige oevers afstruinen naar waad- en watervogels. Aan het eind van de middag rijden we terug naar Trujillo en dineren we voor de laatste maal in een van de restaurantjes in het oude centrum.

Overnachting in
Trujillo

 1. het landschap van de Extremadura
het landschap van de Extremadura
Programma
Na het ontbijt begeven we ons eerst naar de steppe bij Belén, net buiten Trujillo. We gaan hier op zoek naar allerlei bijzondere steppevogels. Steppevogels zijn schuw en vragen om het speciale ‘steppevogelen’. Dit betekent dat we rustig over de smalle weggetjes rijden en de bus in eerste instantie gebruiken als schuilhut. Als er iets te zien is, kan je heel voorzichtig uitstappen zodat je je telescoop kan gebruiken. Soms zullen we een stukje wandelen. Op deze wijze maken we de meeste kans om ook de schuwe soorten als de grote - en kleine trap, het witbuik - en zwartbuikzandhoen en de griel te zien. ’s Middags gaan we richting de vallei de Almonte. Als we over een lange rechte weg het gebied inrijden, zie je goed hoe opvallend gevarieerd het gebied is. Er zijn afwisselend uitgestrekte vlaktes met dehesa’s, 'sierra’s' (rotsgebergtes) en kleine steppen te bewonderen. Als we onderweg bijzondere soorten tegenkomen, proberen we te stoppen. We maken een rustige wandeling langs het riviertje de Almonte. Broedvogels die hier veel voorkomen zijn onder andere de cirlgors, de roodstuitzwaluw, de hop, de kuifleeuwerik, de theklaleeuwerik, de kleine zwartkop, de ijsvogel en de zwarte ooievaar. Het is tevens een goed gebied om roofvogels te spotten, waaronder de dwergarend, de monniksgier, de vale gier en de havikarend. Tegen de avond bereiken we de tweede accommodatie, in het hart van het Natuurpark van Monfragüe.

Overnachting in
Villareal de San Carlos

 1. Vale gier
Vale gier
Programma
Vandaag staat alles in het teken van het Monfragüe Natuurpark. ’s Morgens gaan we eerst naar de Arroyo de la Vid: een prachtig beekje waar we een korte wandeling zullen maken. Rondom de beek broeden onder andere rotsmussen, roodstuitzwaluwen, cirlgorsen, zwarte tapuiten en zelfs ijsvogels. Na de wandeling installeren we ons bij de Peña Falcón, de befaamde 'gierenrots' van de Extremadura. Hier wachten we rustig tot de gieren opstijgen zodra de zon de rots verwarmt. Behalve de vale -, aas - en monniksgier zijn er allerlei andere schitterende vogelsoorten te zien zoals de zwarte tapuit, de zwarte ooievaar, de grijze gors en de alpenkraai. En natuurlijk ontbreken de roofvogels ook vandaag niet. Bij de gierenrots worden regelmatig slechtvalken en alle soorten arenden gezien. De zwarte wouw komt hier bijzonder vaak voor en ook de rode wouw zal regelmatig voorbij komen vliegen. Aan het einde van de ochtend wandelen we omhoog naar een lieftallig kasteeltje en dalen af door een fraai stukje mediterraan oerbos, waar 'onze' soorten voorkomen, namelijk de roodborst, de koolmees, de bonte vliegenvanger en de winterkoning.

Overnachting in
Villarreal de San Carlos

 1. Vergezicht in de Extremadura
Vergezicht in de Extremadura
Programma
Vandaag verkennen we de beste vogelplekken in het noorden van het Monfragüe Natuurpark. We maken langere vogelstoppen bij verschillende uitzichtpunten langs de ingedamde rivier de Tiétar. Hier kijken we mogelijk uit op het nest van een Spaanse keizerarend en een monniksgier. Een enkele keer zijn er zelfs otters te zien in de rivier. Wie weet zien we ook de uit het water springende karpers. Na de lunch gaan we vogelen bij de Portiella de Tiétar, een hoge rotspartij langs de rivier waar de vale gier, de oehoe en de aasgier broeden. Met wat geluk is de enorme en adembenemende oehoe te zien, rustend op de rots bij zijn nest. (7,5 km, 200 m stijgen en dalen, 2 uur).

Overnachting in
Villarreal de San Carlos

 1. Kuifkoekoek
Kuifkoekoek
Programma
Vandaag staan we vroeg op en nemen we afscheid van de Extremadura. Je rijdt in een paar uur weer terug naar de luchthaven in Madrid vanwaar je rond half 2 vertrekt in de richting van Amsterdam.

NB Programma
De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.


Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties

We verblijven tijdens deze reis in twee verschillende accommodaties. De eerste 3 nachten zijn we te gast in een sfeervol ingerichte stadsherberg in het historische centrum van Trujillo.
De laatste 3 nachten zijn we te gast in het piepkleine gehuchtje Villareal de San Carlos, dat in het hart van het Parque Natural de Monfragüe ligt. Het casa rural bestaat uit twee delen: Casa Rural el Cabrerín en Casa Rural Monfragüe, het hoofdgebouw.   Casa Rural el Cabrerín heeft twee sterren en heeft een gezellige, mooie eetkamer en keuken. In dit gebouw liggen vier comfortabele kamers met allemaal een badkamer op de kamer met douche en toilet. In het andere gasthuis, op een steenworp afstand, bevinden zich de overige ruime en stijlvol ingerichte kamers. Hier bevinden zich ook de bar en het restaurant, waar we het ontbijt en diner nuttigen.Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
We verblijven deze reis op basis van volpension beginnende met het ontbijt op dag 1 en eindigend met het diner op dag 7. In Trujillo ontbijten we in het restaurant van het hotel en dineren we in een van de restaurants in het stadje. In Monfragüe wordt het ontbijt en diner verzorgt door het café-restaurant dat bij het Casa de Monfragüe hoort. De maaltijden zijn eenvoudig maar voedzaam. De lunchpakketten voor tijdens onze excursies en wandelingen worden eveneens verzorgd door de accommodatiehouders.


Inbegrepen

• Verblijf in Casa Rural en dorpshotel op tweepersoonskamers (6 nachten)
• Verblijf op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 7
• Alle transfers ter plekke met minibusjes zoals beschreven in het programma
• Alle excursies zoals beschreven in het programma
• Diensten 2 SNP-reisleiders (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee)Niet inbegrepen
• Heen- en terugreis (optioneel)
• Verzekeringen
• Eventuele entrees
• Persoonlijke uitgaven


Reserveringskosten

• Reserveringskosten € 20,- per boeking
• Bijdrage Calamiteitenfonds, € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

 Over de activiteiten
De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vogels en ander wild. Meestal rijden we in een gebied rond langs diverse observatiepunten waar we ruim de tijd nemen om de kijkers en vogelgidsen voor de dag te halen. Op sommige dagen zijn er lichte wandelingen, maximaal 2 tot 9 km per dag, die kennen weinig hoogteverschillen kennen. We doen het dan kalm aan en nemen uitgebreid de tijd de vogelwereld te bewonderen. Dat is immers het doel van de wandelingen! Je bent overigens vrij om op een dag af te haken van de groep en zelf je programma in te vullen.


Reisleiding

Deze reis wordt begeleid door twee ervaren SNP-reisleiders die hun grote kennis van vogels graag met je delen.  SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De reisleiders besturen tevens  de minibusjes (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee). De reis van 16-4-17 wordt begeleid door Ton Renniers en Frank van Groen, de reis van 23-4-17 door Ton Renniers  en John van Lier.
Ton is moleculair biologisch analist. Vanaf zijn vroegste jeugd is hij geïnteresseerd in natuur en vanaf 1980 is hij natuurgids van het IVN Leiden. In 1986 werd hij lid van een vogelwerkgroep met als voornaamste bezigheid het verzorgen van excursies en cursussen. Vogels kijken en in de natuur rondstruinen zijn zijn grote passie. Als reisleider is hij behalve nuchter ook enthousiast en gedreven.
Frank is een vogelaar in hart en nieren. Hij begeleidt al vele jaren SNP-reizen "all over the world" en wist al reizende in de loop der jaren een uitgebreide soortenlijst op te bouwen. De vogelreizen naar de Bosporus en Zuid Spanje behoren tot zijn favorieten. Frank is gefascineerd door vogelgedrag en grote aantallen. Verder telt Frank ook beroepshalve vogels, zoals voor provinciale weidevogelmeetnetten. Ook is hij actief als vrijwilliger voor SOVON-vogelonderzoek en verzorgt hij cursussen voor de vogelwerkgroep in zijn woonplaats. Frank vindt het leuk zijn passie voor vogels te delen met anderen. Een telescoop op vogelreis behoort tot zijn standaarduitrusting, ideaal om rustig een vogel makkelijk aan medevogelreizigers te laten zien.
John is al van kinds af aan een fervent vogelaar. Duizenden ganzen in een winterse Friese polder, de eerste zingende tjiftjaf in je tuin, zeevogels spotten bij de eerste herfststorm, dat onbekende geluid in het riet ... vogels waarnemen blijft overal en altijd boeien, waar je ook bent. Belevingen die John graag met anderen wil delen.
Minimum aantal deelnemers
5


Maximum aantal deelnemers
14


Geschikte reisperiode
In het vroege voorjaar kan je in de Extremadura doorgaans uitstekend weer verwachten. Rond de stad Trujillo is het in maart/april al volop lente, soms zelfs bijna zomer. Overdag heersen er aangename temperaturen van ca. 20 ºC. In het Natuurpark Monfragüe is het wat frisser en kan het ‘s nachts afkoelen. Ook moet je rekening houden met enige neerslag in de bergen, aangezien de hoogste pieken de vochtige zeewind opvangen die vanuit de Middellandse Zee komt aanwaaien. Ook in de dalen kan het in het voorjaar wel eens regenen, hoewel je hier vaak zal genieten van de zon. Eind april en begin mei kan de temperatuur overdag al tot ruim boven de 25 ºC oplopen en is de kans op neerslag zeer gering.


Klimaattabel


 • reisdocumenten

 • gezondheid

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 Veiligheid
Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Bagage mee op reis
In het vliegtuig is de bagage beperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de bus is echter gering. We verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is voor je foto-uitrusting en/of telescoop.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:
 • Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • Lunchpakket voor de eerste dag
 • Eventueel een (kleine) thermosfles voor heet water
 • Schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • Veldfles, plastic beker (mok)
 • (Zak)mes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Verrekijker en eventueel telescoop
 • Rugzak/tasje voor overdag
 • Lichte regenkleding
 • Warme kleding (en eventueel handschoenen)
 • Zaklamp
 •(Reis)wekker
 • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met schrijfgerei
 • Deze reizigersinformatie
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld (voor 'normale' uitgaven is ca. 50,- euro voldoende)
 • Persoonlijke EHBO-benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos).

 Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
 • Statief, wandelstok e.d.
 • Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • Vloeistoffen


Geld mee op reis
Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €50,- voldoende. Wij adviseren je op het vliegveld voldoende geld te pinnen voor de hele week.


Hoe verplaats je je ter plekke
We maken gebruik van minibusjes die worden bestuurd door de reisleiders. Met de busjes verplaatsen we ons gedurende de hele reis. Op de steppe en soms ook onderweg dienen de busjes tevens als 'schuilhut', van waaruit in eerste instantie waarnemingen worden gedaan en vogels worden opgespoord. Uiteraard is het niet de bedoeling om vanachter het busraampje te vogelen. We zullen waar mogelijk de bus verlaten om de vogels rustig te kunnen waarnemen en/of te fotograferen.


Voorbereiding op je reis
Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • op eigen gelegenheid

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Madrid.


Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met KLM of Air Europa naar Madrid v.v.

Vluchtschema KLM
KL 1701 Amsterdam – Madrid vertrek om 09.30 aankomst 12.05 uur
KL 1704 Madrid – Amsterdam vertrek om 17.10 aankomst 19.50 uur

Vluchtschema Air Europa
UX 1098 Amsterdam - Madrid vertrek om 10.55 aankomst 13.35 uur
UX 1093 Madrid - Amsterdam vertrek om 15.00 aankomst 17.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor je bestemming.Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin je vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op je gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reis je milieubewust en comfortabel per trein, dan kan je met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Als je toch voor de auto kiest, kan je je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost je overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


 • april 2017
 • Een mooie reis met geweldige gidsen die veel kennis hebben van vogels.
 • april 2017
 • Nooit een monniksgier gezien of een bijeneter, ga met snp, deze en andere vogels kom je tegen!
 • april 2016
 • Voor het eerst een echte vogelreis gemaakt. Wat een leuke ervaring was dat! Met ervaren vogelaars om me heen die mij door hun telescopen de vogels van heel dichtbij lieten zien en mij van alles vertelden. Met Hans de Waard en Ton Renniers hadden we twee zorgzame en uiterst deskundige reisleiders! En als je dan op de laatste dag 'samen' met Hans de grijze wouw ontdekt en de dag ervoor de rode rotslijster en vrijwel elke dag een monniksgier ziet vliegen, ja dan kan zo'n reis niet meer stuk.
 • mei 2015
 • Ook een uitstekende reis als je vogels wilt fotograferen.
 • april 2015
 • Geweldige reis met zeer goede reisleiders! 134 verschillende vogelsoorten gezien. Dit overtrof onze verwachtingen!
 • april 2015
 • Leuke reis, met zeer ervaren en goede, hardwerkende gidsen! Prachtige flora en fauna! Redelijke accomodaties Matig eten. Een fijne reis!
 • mei 2014
 • Heel veel gezien, mooi gebied en deskundige reisleiding die de beste plekjes weet te vinden die je alleen nooit vindt. Door het geelde enthousiasme voor vogels was de sfeer in de groep ook uitstekend.
 • mei 2014
 • Een prachtige reis door afwisselend gebied met mooie vogels. Goede organisatie en fijne gids.
 • april 2014
 • Zeer fijne manier om vogels te leren kennen, ook als je er weinig van afweet.
 • mei 2013
 • Voor mij is het niet duidelijk waarom deze reis zoveel beter wordt beoordeeld dan andere reizen die ik ken. Wat mij betreft springt deze reis er niet echt ver boven uit ...
 • mei 2013
 • Prachtige reis, mooie natuur en veel vogels.
 • mei 2013
 • Prachtige reis met veel vogels en mooie natuur!
 • mei 2013
 • Ook voor beginners was deze vogelreis heerlijk om aan mee te doen: zoveel verschillende vogels leren 'kennen' of beter gezegd 'ontdekt'.
 • mei 2013
 • Als je gehoord hebt van de vogelrijkdom van de Extremadura, dan is deze reis bij uitstek geschikt om dat bevestigd te krijgen. HEERLIJK!
 • april 2013
 • Frank en Jourie een goede combinatie
 • Ik heb ervaren dat SNP voor vogelreizen reisleiders heeft met een brede kennis van zaken over vogels en hun verblijfplaatsen en zich inspannen om de deelnemers daarin te laten delen !
 • Prachtig gebied om veel soorten (roof)vogels te zien. De reisleiding brengt je naar alle juiste plekken.
 • Prima reis. Veel vogels gezien.
 • Extremadura is een uitstekende vogel bestemming.
 • Het aantal 1-persoonskamers is beperkt. Boek dus snel!

Extra mogelijkheden bij Spanje - Extremadura * vogelreis

Dit arrangement is uitstekend te verlengen met:

Aanbevolen hotels om uw reis te verlengen

Hotel Miau (Madrid)

Het gebouw van het hotel, met neoklassieke façade, dateert uit de 18de eeuw. Een groot aantal kamers biedt uitzicht op het Santa Ana-plein. De kamers zijn voorzien van alle moderne gemakken.
vanaf € 37,- per persoon
select
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden