Spanje - Cabañeros Nationaal Park, 8 dagen de Serengeti van Spanje

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

natuurreis vanuit vriendelijk dorpshotel

Natuurreis naar het Nationaal Park Cabañeros in de Montes de Toledo. Ga op safari in ‘de Serengeti van Spanje’ waar bedreigde diersoorten voorkomen zoals monniksgier, Iberische keizerarend, Iberische lynx en zwarte ooievaar. Verken het park zowel per terreinwagen als te voet en neem de tijd om te kijken en te fotograferen. Overnacht in een goed hotel en geniet van de regionale keuken.

Uniek aan deze reis

 • Begeleid door in Spanje woonachtige Nederlandse bioloog en lokale rangers
 • Wandelingen en excursies per terreinbus
 • Weidsheid van la Mancha
 • Zoogdieren en vogelrijkdom van voormalig jachtdomein
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Cabañeros Nationaal Park

Het Nationaal Park Cabañeros ligt in de Montes de Toledo, een berggebied van ongeveer vierduizend vierkante kilometer in het hart van Spanje en niet zo ver van de prachtige stad Toledo, die we ook een dagje bezoeken. We verkennen dit unieke gebied vanuit een vriendelijk en comfortabel dorpshotel. Het landschap van de Cabañeros wordt bepaald door beboste bergketens van tussen de 800 en 1500 meter hoog en brede, opener dalen daartussen. Het landschap is overweldigend: de leegte, de sensatie van ruimte, overal gieren, arenden, edelherten en bossen, met daarboven een staalblauwe hemel met intens zonlicht. De reden voor de hoge beschermingsgraad van Cabañeros is de ecologische waarde van het ‘bosque mediterráneo’ en de fauna die daar leeft. Een van de belangrijkste kenmerken van het mediterrane bos is dat altijd groene soorten, zoals de steen- en de kurkeik, de overhand hebben. Cabañeros is een van de drie Spaanse nationale parken waar je niet zo maar op eigen houtje kunt rondtrekken. Op deze reis bezoekt u het park samen met lokale rangers en een ervaren SNP reisleider en bioloog.  Tijdens een aantal wandelingen en tijdens de ‘safari’s’ per terreinwagen/bus wordt hij vergezeld door een deskundige gids van het Nationaal Park. Een van de excursies begint op La Raña, het centrale deel van Cabañeros. Het is een vlakte van zo´n vijftig vierkante kilometer met verspreid staande bomen, een landschapsvorm die in Spanje ‘dehesa’ wordt genoemd. Oorspronkelijk waren deze dehesa’s dichte eikenbossen, maar in de loop van de tijd zijn de ondergroei en een deel van de bomen door de mens verwijderd. Op die manier werd er op traditionele wijze een evenwicht gecreëerd tussen veehouderij en houtwinning. Nu is La Raña een eldorado voor edelherten en ander wild. Deze setting - kuddes herten en groepen gieren die zich in de namiddag op La Raña verzamelen -, heeft Cabañeros de bijnaam ‘de Serengeti van Spanje’ opgeleverd. Wat er zoal te zien is in het park: monniksgier en vale gier, steenarend, slangenarend, havikarend en Spaanse keizerarend, grijze wouw, kleine trap, hop, roodkopklauwier en blauwe ekster. Naast de in Nederland bekende zoogdieren als edelherten, reeën, wilde zwijnen en vossen, komt hier ook de Iberische lynx voor. De reis vindt plaats vanuit een klein dorpshotel dat aan de rand van het natuurpark ligt en wordt begeleid door een in Spanje woonachtige Nederlandse bioloog.

Dag 1

Vlucht naar Madrid. Aansluitend rijden we in ca. 3 uur, eerst over de hoogvlakte van Castilla-La Mancha en vervolgens door de Montes de Toledo naar het afgelegen dorp Horcajo de los Montes, aan de westkant van het Nationaal Park Cabañeros.
Indien er tijd is maken we in de namiddag  een rondwandeling  in de omgeving van Horcajo naar het hoogste topje wat uitkijkt over de vallei van Horcajo, het zo genoemde 'Plaza de los Moros'. Duur: 2,5 uur. Lengte 8 km. 150 m stijgen en dalen. Als alternatief kan er ook een iets korte rondwandeling met minder hoogte verschil in de omgeving gemaakt worden.

Overnachting in

Horcajo de los Montes

Dag 2

Vandaag starten we vroeg in de morgen met een 4x4 excursie in de omgeving van Horjacos, een  ‘safari’ op zoek naar kuddes herten, vossen, gieren en diverse arendsoorten in de omgeving die 'Junta de Correos' wordt genoemd. ’s Middags maken we een afwisselende wandeling in de omgeving van Horcajo door het lieflijke rivierdal La Chorrera de Cabañeros naar een waterwaterval die afhankelijk van de herfst regens wel of geen water bevat.  Duur: 3 uur. Lengte: 8,5 km. 100 m stijgen; 200m dalen.

Overnachting in

Horcajo de los Montes

Dag 3

We maken een 4x4 excursie in het mooie dehesa landschap in het zuidelijke deel van Cabañeros. We vertrekken om 6:00 uit het hotel om zo bij zonsopkomst aan de andere kant van het park van start te gaan voor een 4 uur durende excursie per terreinwagen/bus en zien we de vogelpracht en wildrijkdom van La Raña. Ook bezoeken we het informatieve bezoekerscentrum Casa Palillos en picknicken in de botanische tuin.
In de namiddag maken we een mooie, afsluitende wandeling aan de noordzijde van Cabañeros langs het riviertje de Estena, die zich hier een weg baant door steile en imposante rotspartijen (Duur 3 uur. Lengte 7 km. Minder dan 100 m stijgen en dalen). In deze rotsen kunnen we fossiele overblijfselen zien van  wel 450 miljoen jaar oud. Bij goed weer kan er op enkele plaatsen in de rivier  gezwommen worden.

Overnachting in

Horcajo de los Montes

Dag 4

Vandaag heeft u de gelegenheid om de prachtige stad Toledo te bezoeken, die hoog in een bocht van de rivier de Taag ligt. Toledo heeft de bijnaam ‘ciudad de las tres culturas’, de stad van de drie culturen, waarmee wordt gedoeld op de synthese van joodse, christelijke en moslimcultuur die in deze stad bij uitstek tot uiting komt. De beroemde kathedraal, twee synagogen, een moskee, het klooster van San Juan de los Reyes en de burcht Alcázar behoren tot de mooiste monumenten van het Toledaanse culturele erfgoed. Aan het eind van de middag rijden we weer terug naar Horcajo de los Montes.

Overnachting in

Horcajo de los Montes

Dag 5

Deze ochtend is ter eigen besteding. U kunt genieten van het mooie zwembad of een eenvoudige wandeling in de  omgeving maken van het hotel.
In de namiddag trekken we per terreinwagen/bus het Nationaal Park weer in, deze keer verkennen we de Sierra, het bergachtige deel van het park. Hier zien we het bosque mediterráneo in al zijn verschijningsvormen: dichte steeneikenbossen, bijna tropisch aandoende kurkeikenbossen en vochtige Pyrenese eikenbossen, die het beeld van het droge Spaanse binnenland terstond teniet doen.

Overnachting in

Horcajo de los Montes

Dag 6

’s Ochtends maken we een prachtige rondwandeling, vergezeld door een gids van het park, door het groene en waterrijke westelijke deel van Cabañeros. Begin- en eindpunt van de wandeling is La Gargantilla, een landhuis dat afgelegen in het nationale park ligt. De wandeling gaat door een oeroud kurkeikenbos met spectaculaire vergezichten over Cabañeros. We picknicken in de tuin van het landhuis. Duur: 3 uur. Lengte 8 km. 250 m dalen en stijgen.
's Middags bezoeken we het etnologisch museum van Horcajo, waar u van alles te weten komt over de cultuur en historie van dit van oudsher arme en landelijk deel van Castilië.

Overnachting in

Horcajo de los Montes

Dag 7

Vandaag maken we een wandeltocht in het massief van de berg Rocigalgo, het het hoogste gedeelte van zowel de Montes de Toledo als Cabañeros. De busroute naar het beginpunt, die ca. anderhalf uur duurt, is al spectaculair en gaat door een leeg natuurlandschap met vergezichten tot de bergen van Extremadura. De wandeling zelf gaat door een zonnig beekdal en passeert een fraaie waterval, de Chorro de Navalucillos, met een interessante restvegetatie uit het Tertiair. Duur: 3 uur. Lengte 8 km. 200 m stijgen en dalen. Doorlopen naar de Chorrera chica (een tweede, kleine waterval) is mogelijk. Dat is 1,5 uur extra en 250 extra stijgen en dalen.  Na terugkomst maken we ons op voor het slotdiner in het restaurant van ons hotel.

Overnachting in

Horcajo de los Montes

Dag 8

Transfer naar Madrid en aansluitend terugvlucht naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In het dorpje Horcajo de los Montes, aan de rand van het Nationaal Park Cabañeros, ligt het goede en comfortabele Hotel Parque Cabañeros. In 2002 is het hotel geheel gerenoveerd. Het hotel beschikt over comfortabele kamers met goede badkamers. Verder is er een tuin met zwembad, een prima restaurant en een gezellige bar. Klasse ***, 7 nachten.

Over de maaltijden

Tijdens onze reis gebruiken we het ontbijt en het diner in het hotel. U proeft dan van de goede en degelijke regionale keuken. U heeft dagelijks de gelegenheid om zelf de inkopen voor uw lunch te doen, maar u kunt ook een lunchpakket bestellen in het hotel. In Toledo kunt u natuurlijk ook prima lunchen in een van de vele restaurants.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen op tweepersoonskamers
 • alle ontbijten
 • 7 x diner
 • alle transfers ter plekke per charterbus, minibus of taxis
 • alle excursies volgens programma
 • 3 excursies met terreinwagens/busjes en lokale natuurgids
 • diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • picknicks
 • overige entrees en transfers

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vogels en ander wild. Excursies per 4x4-terreinwagens worden afgewisseld met korte wandelingen, van maximaal 2 tot 9 km per dag en zonder veel hoogteverschillen. We nemen geregeld lange pauzes om de kijkers en vogelgidsen voor de dag te halen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Madrid of in het hotel in Horcajo de los Montes.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Madrid v.v.

Vluchtschema
KL 1701 Amsterdam - Madrid vertrek om 09.30 aankomst 12.05 uur
KL 1704 Madrid - Amsterdam vertrek om 17.10 aankomst 19.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

In het najaar kunt u in Castilia-La Mancha doorgaans uitstekend weer verwachten. Overdag heersen er aangename temperaturen van ca. 22 ºC, maar ‘s nachts kan het dan al flink afkoelen. Ofschoon er een typisch landklimaat heerst, is er in september en oktober altijd wel een kans op een lokaal buitje, maar op de meeste dagen is het er dan echter droog en zonnig.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Voor de lunch moet u rekenen op ca. € 5 per dag. U kunt geld pinnen bij aankomst op het vliegveld, of halverwege de reis in Toledo.

Vanaf het vliegveld van Madrid worden we per bus naar onze verblijfplaats gebracht. Tijdens de excursies maken we gebruik van deze bus of van terreinwagens/terreinbsjes, die ons naar de meest afgelegen plekken van het Nationaal Park brengen. Aan het einde van de reis reizen we per bus weer terug naar Madrid.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

 • wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • dagrugzakje (min. 20 liter)
 • warme én luchtige kleding
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
 • grote veldfles of meerdere kleinere flessen (minimaal 2 liter)
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zaklamp
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • verrekijker, eventueel telescoop
 • verder eventueel: kompas, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden zoals rekverband, sporttape of middelen voor het afplakken van blaren, bv. 'second skin'

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van de Spaanse natuur graag met je deelt en woonachtig in Spanje is. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Tijdens deze reis wordt de SNP reisleider geregeld bijgestaan door deskundige gidsen van het Nationaal Park Cabañeros.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_serengeti_van_spanje_het_prachtige_landschap_van_het_nationaal_park_caba_eros.jpg

Spanje - Cabañeros Nationaal Park

de Serengeti van Spanje

natuurreis vanuit vriendelijk dorpshotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen