kust van Galicie

Spanje - Asturië & Galicië, 15 dagen España Verde

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels

Wandelvakantie naar Spanje's groene noorden. Van de imposante kalkmassieven van de Picos de Europa tot de ruige ria-kusten van Finisterre. Aandacht voor het pre-romaanse culturele erfgoed van Asturië (Asturias). Wandelen over de Camino de Santiago en bezoek aan de beroemde bedevaartsstad. Overnachting in comfortabele hotels.

Uniek aan deze reis

 • Bergen en kusten van het Groene Spanje
 • Slot in Santiago de Compostela
 • Stranden en kapen van Galicië
 • Wandelen in de Picos en het Asturische heuvelland
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Asturië & Galicië

De groene provincies Asturië en Galicië doen in weinig opzichten aan de populaire Spaanse costa's denken. Naar Asturië en Galicië gaat men niet voor zon en strand, maar voor de ongenaakbare toppen van de Picos de Europa. Ook vinden we in dit deel van Spanje de ruige kapen en vriendelijke rias van Finisterre en de met varens en gele brem bedekte heuvels van Galicië. En natuurlijk de veelgeprezen pelgrimsstad Santiago de Compostela. Telkens kruist ons pad de beroemde oude pelgrimsroute El Camino de Santiago. We overnachten in comfortabele hotels in kleine dorpjes of in historische stadscentra.

De eerste dagen maken we prachtige wandelingen door de vegas, de graslanden die het gebergte van Asturië bedekken, met vele soorten irissen, lelies, orchideeën en gentianen. De witte toppen van de Picos de Europa torenen hoog boven ons uit. Ten zuiden van Lugo, op de grens van León en Galicië, ligt een van de mooiste trajecten van El Camino de Santiago. Het landschap is lieflijk en groen. Op pad naar het grote klooster van Samos zien we overal langs de pelgrimsroute kapelletjes en hórreos, de typische voorraadschuurtjes op poten.

Via de levendige havenstad La Coruña reizen we door naar Muxía, een vissersplaatsje aan een der vele rias, de ondiepe fjorden waar Galicië zo bekend om is. Vissersboten, gele zandstranden, netten en boeien en de eeuwige geur van vis zetten hier de toon. We lopen langs een der ruigste stukken van de Spaanse Atlantische kust.

Talloze pelgrims indachtig, eindigen we de reis met een ontdekkingstocht langs de romaanse kathedraal en de bemoste kloostergebouwen van het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostela.

Dag 1

Vliegreis van Amsterdam met overstap in Madrid naar Bilbao. Met de midibus rijden we in drie uur naar het dorp Arenas de Cabrales in het dal van de Río Cares. Dit dorp ligt aan de voet van de immense kalksteenpieken van de Picos de Europa.

Overnachting in

Arenas de Cabrales - Hotel Picos de Europa

Dag 2

De bus brengt ons naar Sotres, een van de hoogstgelegen dorpen van Spanje, waar de wandeling begint. Tijdens de lunch kunnen we genieten van een weids uitzicht op het hele centrale deel van de Picos. We blijven nog een tijd lang hoog wandelen en dalen uiteindelijk af via een herderspad naar het dorp Tielve. Wandelduur: 4 uur, 200 m stijgen, 600 m dalen. Lengte: 11 km.

Overnachting in

Arenas de Cabrales - Hotel Picos de Europa

Dag 3

Over brede landweggetjes lopen we eerst naar het dal van Pandébano. Vanaf de pas Collado de Pandébano (1217 m) stijgen we tot aan de zomernederzetting Majada de la Terenosa. Onderweg krijgen we de markante Picu Urriellu van zijn mooiste kant te zien en worden we gadegeslagen door gieren die nestelen in de steile rotswanden. Vanaf La Terenosa keren we via landbouwweggetjes en een breed pad langzaam dalend terug naar het startpunt en stijgen we uiteindelijk naar Sotres. De wandeling is 13 km, duur 5 uur, 580 m stijgen en 490 m dalen. 

Overnachting in

Arenas de Cabrales - Hotel Picos de Europa

Dag 4

We maken een rustige rondwandeling  over goede paden vanuit Arenas de Cabrales naar de winterweiden van Vano, met mooie panorama's over de Cares-kloof, het dorp Arenas de Cabrales en de hoogste toppen van de Picos de Europa. Via het karakteristieke bergdorp Poo wandelen we terug naar Arenas de Cabrales. Wandelduur: 3,5 uur, 400 m stijgen en dalen. Lengte: 9,5 km.

Overnachting in

Arenas de Cabrales - Hotel Picos de Europa

Dag 5

De bus brengt ons ‘s ochtends naar Oviedo, de hoofdstad van Asturië. Het is een mooie tocht langs de rand van de Picos de Europa en, eenmaal uit het gebergte, door een vlakker land. Oviedo is sinds een grondige opknapbeurt een bezoek meer dan waard. Na aankomst kunnen we een stadswandeling maken, de kathedraal bezoeken en in de stad gaan lunchen. Je zult zien dat er voldoende mogelijkheden zijn om de vele streekspecialiteiten uit te proberen. Tot de belangrijkste monumenten van Oviedo behoren twee unieke pre-romaanse bouwwerkjes die iets buiten de stad liggen. We bezoeken ze op weg naar de volgende verblijfplaats in Las Caldas (twintig minuten rijden van Oviedo).

Overnachting in

Las Caldas - Las Caldas Villa Termal

Dag 6

Vandaag maken we een wandeling in een ongerept deel van het Cantabrisch gebergte, ten zuidoosten van Salas, ruim een uur rijden van Las Caldas. Hoog boven het kloofdal van de Río Villabre maken we een wandeling vanuit Yernes. Na de busrit begint de wandeling in het op een hoogvlakte gelegen Yernes. Vanuit het dorp stijgen we om daarna over een goed begaanbaar pad, dat vrijwel vlak loopt, de hoogste toppen te ronden. Onderweg zien we allerlei karstverschijnselen. Wandelduur: 5 uur, 500 m stijgen en dalen. Lengte: 12,5 km. Na de wandeling rijden we terug naar Las Caldas.

Overnachting in

Las Caldas - Las Caldas Villa Termal

Dag 7

Het stadje Salas, ongeveer 45 minuten rijden van Las Caldas, ligt tussen met bossen en landerijen bedekte heuvels. We maken vandaag een wandeling vanuit het gehucht Las Gallinas naar Salas. We lopen over paden en tussen muren gelegen landweggetjes. Onderweg komen we door een aantal boerendorpen tot boven op de heuvelruggen, zodat we mooie uitzichten hebben. Onder aan de heuvels bewerken de boeren de kleinschalige akkers of maaien hun hooiland. Het laatste deel van de wandeling gaat door het bos op de hellingen van El Viso, ten noorden van Salas. Wandelduur: 4 uur, 200 m stijgen, 450 m dalen. Lengte: 13 km. Na de wandeling rijden we in circa 45 minuten naar Las Caldas terug.

 

Overnachting in

Las Caldas - Las Caldas Villa Termal

Dag 8

Vanuit Las Caldas rijden we naar de omgeving van Ribadeo, waar we bij zee kunnen lunchen in een restaurant bij het 'Kathedralenstrand'. Later in de middag rijden we het binnenland van Galicië in. In Lugo aangekomen rest nog wat tijd voor een verkenning van deze levendige stad. Aan het einde van de middag loopt een groot deel van Lugo hier te flaneren. Wil je het wat rustiger, dan kun je een wandeling maken over de fraaie Romeinse muren rondom de oude stad.

Overnachting in

Lugo - Hotel Méndez Nuñez

Dag 9

Vanuit Lugo rijden we in een half uurtje naar de Keltische nederzetting Castro de Viladonga. Na het bezoek aan deze nederzetting maken we een rustige wandeling naar het dorpje Castro de Rei. Vanaf de Monte das Peñas genieten we van mooie uitzichten over het overweldigende groene landschap. Dan volgen we de loop van het riviertje Azúmara, langs watermolens en oeverbossen. Ten slotte bereiken we het dorpje Castro de Rei. Wandelduur 2,5 à 3 uur, 200 m dalen en 80 m stijgen, 8 km.

Overnachting in

Lugo - Hotel Méndez Nuñez

Dag 10

Een traject van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela mag uiteraard niet ontbreken op een wandelreis in dit deel van Spanje. In ruim een uur rijden we naar Triacastela, ten zuidoosten van Lugo gelegen en het beginpunt van de tocht. Van hier wandelen we naar het beroemde klooster van Samos. Het is een wandeling door een kleinschalig agrarisch landschap over landweggetjes die soms diep onder het groen verscholen gaan. De wandeling wordt afgesloten met een bezoek aan het klooster met zijn vele bouwstijlen. Wandelduur: 4 uur, 200 m stijgen, 300 m dalen. Lengte: 13 km.

Overnachting in

Lugo - Hotel Méndez Nuñez

Dag 11

Met de bus gaan we naar de havenplaats A Coruña. De rit duurt ongeveer 1,5 uur. We brengen een bezoek aan deze stad, met zijn levendige haven, zijn drukke winkelstraten en zijn mooie oude centrum. Opvallend zijn de huizen aan de kade met hun aaneengesloten glazen gevels. Via een mooie route rijden we vervolgens in ruim 1,5 uur door naar Muxía, een typisch klein vissersdorp gelegen op een rotskaap aan de Atlantische kust. Kleurrijke vissersboten in de haven, de dagelijkse aanvoer en verkoop van verse vis op de kade en de zeemanscafés bepalen er de sfeer.

Overnachting in

Muxía - Hostal la Cruz

Dag 12

Vandaag wandelen we van Muxía door het kustgebied naar Cabo Touriñán. Het groene glooiende land eindigt abrupt boven steile kliffen. Tussen de kliffen liggen beschutte baaien met zandstranden en duintjes. De gure wind en oceaangolven teisteren dit meest afgelegen deel van de Spaanse Atlantische kust met grote regelmaat. Het wordt niet voor niets de ‘Costa da Mort’ (kust van de dood) genoemd. In de zomer echter, als het weer juist aangenaam is, kan de wandelaar hier genieten van een stil stukje Spanje en laat de Costa da Mort zich van zijn beste kant zien. Wandelduur: 5 uur, 350 m stijgen, 300 m dalen. Lengte: 16 km. De wandeling is 4 km in te korten door het laatste stuk naar de kaap de bus te nemen.

Overnachting in

Muxía - Hostal la Cruz

Dag 13

Vandaag zetten we koers naar het einddoel van onze reis: Santiago de Compostela. Maar eerst leggen we een deel van de prachtige pelgrimstocht van Muxía naar Cabo Finisterre af. Cabo Finisterre is het spreekwoordelijke einde van de wereld, tot waar de meest onvermoeibare pelgrims doorliepen. Tot hier, het einde van de toenmalige bekende wereld, zou de in Santiago begraven apostel het geloof hebben gebracht. De bus brengt ons naar het dorpje Lires, waar de met gele jacobsschelpen gemarkeerde route wordt opgepikt. We lopen door bossen, landerijen en dorpjes naar het dorp Finisterre, waar de bus staat om ons naar de punt van de kaap te brengen, waarna de wandelschoenen worden opgeborgen. Wandelduur: 3 uur, 200 m stijgen, 200 m dalen. Lengte: 12 km.

Overnachting in

Santiago de Compostela - NH Collection

Dag 14

We hebben de hele dag gelegenheid om Santiago te bezichtigen. Deze bemoste granieten stad met zijn door arcaden geflankeerde smalle straten, is volgestouwd met monumenten en behoeft geen verdere aanprijzing. Zij is een bezoek van een dag méér dan waard. We kunnen samen met de pelgrims de speciaal voor hen dagelijks opgedragen mis in de kathedraal meemaken.

Overnachting in

Santiago de Compostela - NH Collection

Dag 15

Na een korte taxirit naar het vliegveld van Santiago de Compostela, vliegen we via Madrid terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief langere rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft in vijf verschillende hotels, van standaard stadshotels tot luxe hotels, die variëren van 4 sterren tot 2 sterren. Voor meer informatie: zie dag tot dagprogramma.
Hotel Picos de Europa ligt in het dorpscentrum van Arenas de Cabrales, aan de noordkant van de bergen van de Picos de Europa. Het comfortabele hotel beschikt over een tuin met zwembad, bibliotheek en wifi. U verblijft op een comfortabele kamer met eigen badkamer en TV. Klasse ***, 4 nachten
In Las Caldas verblijft u in een comfortabel en luxueus spa-hotel, Las Caldas Villa Termal. Het moderne hotel, dat is gesitueerd op de plek waar aan het eind van de 19e eeuw een groot kuuroord ontstond, beschikt over zeer comfortabele en ruime kamers, die voorzien zijn van alle gemakken, zoals lcd-tv, wifi, airco, minibar, kluisje en een ruime badkamer. Er is een bar en een groot restaurant, waar o.m een zeer uitgebreid ontbijtbuffet wordt verzorgd. Het hotelcomplex beschikt over een groot spa-centrum en sport- en fitnesscomplex en een buitenzwembad, omgeven door een grote zonneweide.  Voor de toegang tot de thermale baden, het zwembad en het sportcomplex betaalt u ter plekke een kleine toeslag. Klasse ****, 3 nachten.
In Lugo verblijft u in Hotel Méndez Núñez, gelegen in een voor het verkeer afgesloten straat naast het sfeervolle centrale plein van de stad. Het heeft een statige inrichting en ruime kamers. Het hotel is recentelijk gerenoveerd. Klasse ****, 3 nachten.
Hostal La Cruz in Muxia ligt vlak aan zee en heeft een strand voor de deur. De kamers zijn eenvoudig, maar voorzien van badkamer. In sommige gevallen overnachten we in de comfortabelere annex 'Habitat Costa da Morte' van het hotel. De kamers zijn hier ruimer en luxer, maar dit huis ligt niet direct aan zee. Klasse **, 2 nachten
NH Collection is een modern en luxueus hotel, gelegen in het stadscentrum tegenover het Galicia Auditorium, in een gebied omgeven met parken en tuinen en op vijftien minuten loopafstand van de Santiago Kathedraal. Het luxe hotel beschikt over tal van faciliteiten, zoals een ruime lounge, bar, buiten- en binnenzwembad, fitnessruimte en tuin. De kamers zijn modern, ruim en comfortabel. Klasse *****, 2 nachten

Over de maaltijden

De maaltijden gebruikt u in de restaurants van de hotels of in een met het hotel samenwerkend restaurant. In Lugo en Santiago dineren we in een goed restaurant in het centrum. De lunch dient u meestal van tevoren in te kopen. We lunchen meestal in het veld. Tijdens de wandeling is er vaak gelegenheid voor een consumptie in een bar. Op de reisdagen kan de lunch in de stad (Oviedo, La Coruña) worden gebruikt.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfers (optioneel)
 • alle overige transfers per touringcar volgens programma
 • verblijf in hotels in tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension
 • diensten 1 SNP-reisleider en 1 Spaanse chauffeur

Niet inbegrepen

 • gebruik spa- en sportfaciliteiten Caldas de Oviedo
 • optioneel gebruik Funicular de Bulnes
 • verzekeringen
 • lunches
 • entrees
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis op de natuur, maar ook de cultuur krijgt volop aandacht. De wandelingen gaan meestal over goede paden en onverharde weggetjes, maar zeker niet altijd. Zo zult u in de Picos de Europa maar ook elders stenige bergpaden tegenkomen. Bij regen kunnen sommige paden glad worden en ontstaan er drassige of modderige stukken. De lengte van de wandelingen varieert van 10 tot 16 km. U wandelt 3 tot 6 uur per dag. De meeste wandelingen beginnen hoog waarna soms flinke afdalingen volgen (van 300 tot 600 meter). Daar staat tegenover dat er minder gestegen hoeft te worden: tussen de 100 en 580 meter gerekend over de gehele dagtocht. Gezien de aard van het gebergte zijn de hellingen over het algemeen steil, maar ze hoeven geen probleem te vormen voor mensen met hoogtevrees. Wel dient u over een goede wandelconditie te beschikken. Op sommige dagwandelingen is het mogelijk om slechts een gedeelte van de wandeling te lopen of een alternatieve wandeling te maken, zodat u de reis naar believen lichter of zwaarder kunt maken. Meer informatie hierover vindt u in het dag-tot-dagprogramma. Natuurlijk kunt u ook altijd een dag in het hotel blijven en uw dag naar eigen believen invullen. Ons programma is immers vrijblijvend.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Bilbao of in de eerste accommodatie.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg met KLM naar Bilbao, terug vanaf Santiago de Compostela via Barcelona naar Amsterdam.

Vluchtschema
KL 1685 Amsterdam - Bilbao vertrek 09.15 aankomst 11.20 uur

VY 1677 Santiago de Compostella - Barcelona vertrek 13.20 aankomst 15.00 uur
KL 1674 Barcelona - Amsterdam vertrek 17.15 aankomst 19.35 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Wil je weten hoeveel bagage je mag meenemen tijdens je vliegreis met KLM? Voor veel KLM bestemmingen moet je voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

 

Het klimaat in de wandelgebieden is gematigd met in de zomermaanden temperaturen tussen 20º en 25 ºC. De invloed van de zee is overal merkbaar, zowel op de temperatuur als op de neerslag. De maanden juli en augustus zijn echter de droogste. Net als in alle andere bergachtige gebieden kan het weer er veranderlijk zijn en moet u ook in de zomermaanden met een bui rekening houden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Asturië & Galicië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Voor de lunches moet u rekenen op een bedrag van ongeveer € 5,- per dag. Wij adviseren u om voldoende geld mee te nemen voor de eerste dagen van de reis. De consumpties in Spanje zijn ongeveer net zo duur als in Nederland. Wijn is vaak bij de avondmaaltijd inbegrepen. Rekent u voor deze reis op ca. € 150,- aan persoonlijke uitgaven.

In Bilbao staat een touringcar te wachten, die u in 3 à 3,5 uur naar de eerste accommodatie brengt. Deze bus staat de gehele reis tot uw beschikking. De laatste ochtend gaat u per taxi naar het vliegveld van Santiago.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis door Asturië en Galicië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan dat u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

 • warme en luchtige kleding
 • eventueel zwemkleding
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekosten-verzekering
 • GELDIG paspoort
 • voor de liefhebber: verrekijker, fototoestel, flora en/of faunagids, reisgids
 • enige EHBO-benodigdheden zoals sporttape (breed), middelen tegen blaren of maag- en darmklachten


voor de wandelingen
 • wandelschoenen met: stevige, stugge zool met goed profiel; hoogsluitend en goed ingelopen
 • schoenvet
 • regenkleding
 • zonnebrandolie, zonnebril, evt. zonnepetje
 • dagrugzak (min. 25 liter)
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’


 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

cabo_finisterre_het_einde_van_de_wereld.jpg

Spanje - Asturië & Galicië

España Verde

Wandelvakantie vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten