Spanje - Andalusië, 15 dagen Een stukje Afrika in Spanje

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels

Zeer afwisselende wandelreis door het fascinerende land op de rand van Europa. Wandelingen door uiteenlopende landschappen en bezoek aan prachtige steden. Van de ruige kalkbergen en witte dorpen rond Ronda tot de woestijnen van Guadix. Bezoek aan de vogelrijke moerassen van Doñana. Wandelingen langs de witte bergdorpen van de Alpujarras. Ontdek de monumentale steden Sevilla, Córdoba en Granada.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek aan steden Sevilla, Córdoba en Granada
 • Lichte wandelingen in schitterend Andalusisch landschap
 • Veel aandacht voor Moors cultureel erfgoed
 • Wetlands van Doñana èn hooggebergte van de Sierra Nevada
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Andalusië

Andalusië is een snipper Afrika in Spanje, een uitheems stukje Europa. De heuvels en bergen herbergen exotische plant- en diersoorten die men eerder in Noord-Afrika zou verwachten. Ook de Moren voelden zich er thuis. Hun invloed is nog steeds zichtbaar in de vorm van moskeeën, paleizen en andere monumentale bouwwerken van Córdoba, Sevilla en Granada.

De reis begint in Ronda en de Sierra de Grazalema, waar kleine witte dorpjes verspreid liggen in een landschap van grijswitte kalkbergen. De vegetatie is opvallend uitbundig. We maken hier wandelingen door steeneikbossen en de matorral: een dichte struikvegetatie met geurende kruiden.

Na een bezoek aan de levendige stad Sevilla met haar reusachtige kathedraal en paleizencomplex Alcázar, reizen we door naar het natuurpark Coto de Doñana, een van de rijkste vogelgebieden van Europa. Met een terreinwagen maken we hier een rondtocht en kunnen we exotische vogels in de kijker krijgen, zoals purperkoeten, blauwe eksters, flamingo's en misschien wel de zeldzame keizerarend.

Via de Arabische stad Córdoba, waar Karel de Vijfde na het verdrijven van de Moren in de enorme Mezquita-moskee een kathedraal liet bouwen, reizen we naar Baeza bij de Sierra de Cazorla.

Vervolgens gaat het naar de grillig geërodeerde badlands rondom Guadix.

Ten slotte bereiken we de bergdorpen van de Alpujarras. Aan de voet van de Sierra Nevada maken we wandelingen langs dorpjes, terrassen en irrigatiekanaaltjes die door de Moren zijn aangelegd. Ook Granada ademt een onmiskenbaar Arabische sfeer. Wereldberoemd is de het Alhambra: een lusthof van paleizen, torens en tuinen.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Málaga. Van het vliegveld van Málaga rijdt de touringcar in ongeveer twee uur naar het interessante stadje Ronda. Hier is de rest van de middag gelegenheid om in dit typisch Andalusische stadje rond te kijken. Ronda bezit de oudste arena van Spanje; het stadje is daarnaast vooral beroemd vanwege de diepe kloof die de oude vesting van de nieuwe stad scheidt.

Overnachting in

Ronda - Hotel Maestranza

Dag 2

Vandaag staat een bezoek aan de Cueva de la Pileta op het programma, een grot met imposante druipsteenvormen en interessante rotsschilderingen uit de steentijd. Vervolgens wandelen we terug naar Ronda. Al van verre zien we het witte stadje liggen. Onderweg maken we kennis met de steeneik, de agave, de olijfboom en andere mediterrane plantensoorten. De lengte van de wandeling is ongeveer 10 km met een stijging van 100 meter en een daling van 350 meter. De wandelduur is ongeveer 4 uur. Vlak voor Ronda stijgen we nog ongeveer 150 meter.

Overnachting in

Ronda - Hotel Maestranza

Dag 3

Door een typisch kalksteen- en karstlandschap, met steeneikbossen en mediterrane vegetatie, lopen we naar Benaocaz. Dit is een van de minst aangetaste witte dorpen, met overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het is fraai gelegen, boven een dal met een prachtig uitzicht. Wandeling: 12 km, 500 m stijgen en 550 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Ronda - Hotel Maestranza

Dag 4

De bus rijdt van Ronda naar El Rocío (200 km). Het kalkgebergte gaat langzaam over in de brede alluviale vlakte van de Guadalquivir, de Grote Rivier. We vertrekken vroeg zodat we voor het middaguur nog in Sevilla aankomen. Daar is 's middags gelegenheid om het Alcázar te bezoeken, het fraaie paleis van de christelijke koning Pedro I, door Arabische bouwmeesters geconstrueerd. Ook de enorme kathedraal is zeker een bezoek waard. Aan het einde van de middag rijden we naar El Rocío, waar we overnachten. Dit pelgrimsoord, waar de inwoners zich nog per paard verplaatsen, is bekend vanwege de verering van de Nuestra Señora del Rocío. Met Pinksteren komen vele Andalusiërs haar hier aanbidden.

Overnachting in

El Rocío - Hotel Toruño

Dag 5

In de ochtend maken we per terreinwagen een tocht van circa vier uur door het Nationale Park Coto de Doñana. We rijden over het uitgestrekte strand, door duingebieden en langs graslanden en watervlakten. Een verrekijker is zeer gewenst om vogels goed te kunnen zien, waaronder flamingo’s en, als we geluk hebben, de zeldzame keizerarend. Verder is er ook veel groot wild te zien, zoals damherten, edelherten en everzwijnen. ‘s Middags kunnen we de vogelobservatiehutten in het park bezoeken waar we grote aantallen vogels kunnen observeren, waaronder de steltkluut en de purperkoet. In de namiddag keren we terug naar El Rocío.

Noot: tijdens de reis met vertrek op 20-12-20 concentreert de Doñana-excursie zich vooral op de moerassen en bossen in het binnenland en worden de duinen en het strand niet bezocht.

Overnachting in

El Rocío - Hotel Toruño

Dag 6

Reisdag van El Rocío naar Baeza. Eerst rijden we in 2,5 uur naar de beroemde stad Córdoba, met zijn beroemde Mezquita: de moskee-kathedraal. Er is volop tijd om deze stad te bezoeken. In de namiddag rijden we naar de volgende verblijfplaats: het mooie stadje Baeza.

Overnachting in

Baeza - Hotel TRH Ciudad de Baeza

Dag 7

Na een transfer van ongeveer een uur komen we in Cazorla, waar we een rondwandeling maken in de omgeving. We wandelen door olijfboomgaarden en komen langs de Ermita (kapel) Virgen de la Cabeza. Ook passeer je authentieke boerderijen met een typisch Andalusische, ronde dorsvloer. We wandelen 8 km, circa 3 uur door heuvelachtig terrein; we stijgen en dalen 300 meter. De wandeling eindigt in Cazorla, waar nog voldoende tijd is om de plaats te bewonderen.

Overnachting in

Baeza - Hotel TRH Ciudad de Baeza

Dag 8

's Morgens reizen we naar het stadje Úbeda, dat in 2003 op de werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst omdat het maar liefst vijfhonderd monumenten bezit. We kunnen hier uitgebreid rondkijken, alvorens we verder reizen naar Guadix, dat aan de noordzijde van de Sierra Nevada ligt, in een dor landschap van zachte leemformaties. Hier leven nog veel mensen in zelf uitgehakte grotwoningen.

Overnachting in

Guadix - Hotel Palacio de Oñate

Dag 9

We maken een wandeling door een van de meest merkwaardige en imposante landschappen die zuidelijk Spanje kent: de ‘badlands’ van het Bekken van Guadix. Kleurige sedimenten, witte, gele en roze kleien en zanden zijn hier neergelegd in een vroegere binnenzee. Deze zachte formaties zijn door stortregens geërodeerd tot de meest grillige vormen. We wandelen door dit landschap met zijn bevloeide dalen te midden van het droge geërodeerde landschap. Woestijnvorming is een reële bedreiging voor dit gebied. Getuigenissen van de vroegere zee zijn te vinden in de vorm van fossiele schelpen en zee-egels. Wandeling 10 km, circa 4 uur door heuvelachtig terrein, stijgen en dalen 200 meter.

Overnachting in

Guadix - Hotel Palacio de Oñate

Dag 10

Vanuit het dorpje Gorafe, beroemd vanwege zijn grotwoningen, beginnen we aan een tocht met een spectaculair uitzicht over het bekken van Guadix. Tot zover het oog reikt liggen de badlands aan onze voeten. Aan het einde van de wandeling, bij Baños de Alicún, kunnen we de door het warme kalkhoudende water afgezette travertijnen bekijken. Lengte 10 km, circa 4 uur wandelen. Naar keuze maken een of twee stevige klimmetjes (elk tweehonderd meter stijgen) deel uit van de wandeling.

Overnachting in

Guadix - Hotel Palacio de Oñate

Dag 11

's Morgens bezoeken we de wijk met grotwoningen in Guadix. Daarna rijdt de bus naar Mecina Fondales (140 km), een dorpje dat fraai is gelegen in de Alpujarras, de eertijds zeer geïsoleerde zuidflank van de Sierra Nevada. Dit gebied ademt nog een echt Arabische sfeer. Hier verbleven de laatste Moren op Spaans grondgebied, totdat ook zij werden gedwongen het land te verlaten. Als de tijd het toelaat kunnen we ‘s middags een wandeling maken van Pórtugos naar Mecina Fondales (4,8 km, 155 m stijgen, 375 m dalen).

Overnachting in

Mecina Fondales - Albergue de Mecina Fondales

Dag 12

Een prachtige wandeltocht voert diep de vallei van de Rio Poqueira in. Na Capileira wordt het landschap ruiger. Hoog boven ons zien we de ongenaakbare en besneeuwde toppen van de Pico Veleta en de Mulhacén, die met 3482 meter hoogte de hoogste berg van het Iberisch schiereiland is. Onderweg zie je vele oude en vaak verlaten boerderijtjes en hutjes. De wandeling voert grotendeels door open terrein. Zo nu en dan komen we, met name in de buurt van beken, langs stukjes bos. Een kleine elektriciteitscentrale, die diep in de verlatenheid van de vallei ligt, is het doel vandaag. Hoog boven de vallei keren we na de lunch terug. Van verre zien we de spierwitte dorpjes Capileira en Bubión al liggen. Lengte 10 km, 350 m stijgen en 450 m dalen, wandelduur 4 uur.

Overnachting in

Mecina Fondales - Albergue de Mecina Fondales

Dag 13

Vanuit het dorpje Pórtugos wandelen we via Bubión naar Pampaneira. We maken kennis met een typisch Alpujarras-landschap met zijn karakteristieke terrassenbouw, irrigatiekanaaltjes, steeneikbossen en olijfgaarden. Wandeling 9 km, 3,5 uur wandelen, 350 m stijgen en 450 m dalen.

Overnachting in

Mecina Fondales - Albergue de Mecina Fondales

Dag 14

Vandaag bezoek je de cultuurhistorisch unieke stad Granada, met de wereldberoemde Arabische citadel en paleis het Alhambra, en de prachtige tuinen van de Generalife. Verder zijn de kathedraal en de oude wijk Albaicín een bezoek meer dan waard en is het heerlijk rond te dwalen in deze gezellige stad. Je overnacht in het centrum van Granada, in een uitstekend hotel. Tijdens het bezoek aan het Alhambra word je rondgeleid door een Engelstalige cultuurgids.

Overnachting in

Granada - Hotel Dauro II

Dag 15

Per bus rijden we vandaag van Granada in twee uur naar Málaga voor de aansluitende vlucht naar Amsterdam.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De hotels tijdens deze reis zijn goede *** en uitstekende ****-hotels. De kwaliteit van de kamers is goed tot uitstekend; het eten is redelijk tot uitstekend. De kamers zijn standaard voor twee personen met douche en toilet.
Hotel Maestranza is een uitstekend en bijzonder gastvrij hotel in het hart van Ronda. De 18e eeuwse stadsvilla was ooit de residentie van de eerste stierenvechter van het land; Pedro Romero. De stijlvolle inrichting herinnert nog aan de dagen van de aristocratie. De kamers zijn comfortabel en modern. Het hotel beschikt over een ruime lounge en in de ontbijtzaal wordt een goed ontbijtbuffet geserveerd. Klasse ****, 3 nachten.
Hotel Toruño ligt in het beroemde pelgrimsoord El Rocío , letterlijk aan de rand van het moeras. De kamers zijn goed en hebben douche, toilet, telefoon en tv. Elke kamer heeft een eigen dier als motief, dat in het Andalusische tegelwerk tot uiting komt. Het hotel beschikt over een goed restaurant met een schitterende glaswand die uitzicht op het moeras biedt.. Klasse **, 2 nachten
In Baeza bent u te gast in het in een voormalig Karmelieten klooster gesitueerde hotel TRH Ciudad de Baeza. Het hotel ligt middenin het historische centrum van het stadje en is geheel gerenoveerd. De inrichting van de openbare ruimtes en de kamers is modern. De kamers zijn ruim en voorzien van alle comfort. Het hotel beschikt over een buffetrestaurant en een mooie renaissance patio. Het hotel beschikt over gratis wifi. Klasse ****, 2 nachten
In Guadix verblijf je in een prachtig gerestaureerde begin 20e eeuwse stadsvilla: Palacio de Oñate. Het hotel beschikt over een  buffetrestaurant, een klein cafetaria en een kleine spa met o.m. jacuzzi en sauna (gratis toegang voor gasten). De kamers zijn goed en klassiek ingericht. Klasse ****, 3 nachten.
Hotel Mecina Fondales, gelegen in het gelijknamige bergdorpje, is een uitgelezen hotel voor wandelaars, in typisch Andalusische stijl ingericht, rustig gelegen en met een gastvrije ontvangst. De kamers zijn comfortabel, er is een gezellige bar. Het hotel is omgeven door een ruime tuin met terras en heeft een klein zwembad. Klasse ***, 3 nachten
In Granada verblijf je in Hotel Dauro II. Een goed stadshotel met kamers met douche en toilet en verder van alle gemakken voorzien. Klasse ***, 1 nacht.

NOOT:
Tijdens de reis met vertrek op 12-4-20 verblijven we in El Rocío in een appartementencomplex in het dorp. De kamers zijn standaard maar comfortabel ingericht en uitgerust met eigen badkamer. We gaan uit eten in een restaurant dat vlakbij het appartementencomplex ligt. Klasse ***, 2 nachten.
Tijdens de reis van 20-9-20 verblijven we in de Alpujarras aan de rand van het mooie dorpje Bubión in het hotel-appratementencomplex Villa Turistica de Bubión. De kamers zijn gesitueerd in klassieke witte gebouwen en zijn  comfortabel ingericht en hebben mooi uitzicht over de bergen van de Alpujarras. We dineren die avonden in een restaurant in het dorp, op loopafstand van het hotel, Klasse ***, 3 nachten.

 

 

 

Over de maaltijden

Diner is op de meeste avonden in een nabij het hotel gelegen restaurant. De lunch dient zelf  verzorgd te worden. Soms pauzeer je onderweg in een kleine bar, maar meestal picknick je in de buitenlucht. De benodigde lunchinkopen verzorg je als deelnemer zelf. Iedere dag is daarvoor gelegenheid.
Tijdens de kerstreis in 2020 zijn een kerstdiner en Oudjaarsdiner met Gala inbegrepen. 

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel)
 • alle transfers ter plaatse per midibus
 • verblijf in hotels/pension op basis van tweepersoonskamer
 • halfpension (ontbijt en diner)
 • dagtocht Coto de Doñana per terreinwagen
 • toegang tot de Cueva de la Pileta bij Ronda
 • toegang tot Alhambra, plus begeleiding Engelstalige gids
 • diensten 1 SNP-reisleider en 1 lokale chauffeur

Niet inbegrepen

 • lunches
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van de eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis zowel op de cultuur als op de natuur. De wandelingen zijn licht. De lengte van de wandelingen varieert van enkele tot maximaal 15 kilometers op één dag. Er staan geen echt zware beklimmingen op het programma, de hoogteverschillen blijven veelal beperkt tot enkele honderden meters. Er is wel enige wandelconditie nodig. Natuurlijk kun je ook in het hotel blijven en de dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving te maken. Ons programma is immers vrijblijvend. Bovendien zijn een paar wandelingen  in de 2e week in te korten, zodat je een deel kunt meelopen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Málaga.

Vluchtinformatie

Vluchtinformatie
Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia rechtstreeks naar Malaga v.v.

Vluchtschema - vertrek 20 september 2020
HV 6115 Amsterdam-Malaga vertrek om 06.25 aankomst 09.25 uur
HV 6120 Malaga-Amsterdam vertrek om 20.05 aankomst 23.10 uur

Vluchtschema - vertrek 20 december 2020
HV 6115 Amsterdam-Malaga vertrek om 06.50 aankomst 09.50 uur
HV 6110 Malaga-Amsterdam vertrek om 21.00 aankomst 00.05 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang kort voor vertrek.

Het klimaat van Andalusië wordt gekenmerkt door droge, hete zomers en zachte winters. Op de meeste plaatsen valt veel minder neerslag dan in Nederland. Als het regent, zijn het echter vaak fikse stortbuien. Regenkleding is daarom toch noodzakelijk. De reizen zijn bewust in het voorjaar en najaar gepland, omdat de temperatuur dan aangenaam is. Bovendien zijn in het voorjaar en najaar veel vogels op doortrek in Zuid-Spanje. In het voorjaar is de mediterrane flora op z’n mooist en is Andalusië getooid in één bonte, feestelijke kleurenpracht. Echter: het kan in het voor- en najaar nog behoorlijk fris zijn m.n. in de hoger gelegen gebieden dus een trui meenemen is noodzakelijk.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Andalusië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, komen er weinig extra uitgaven bij. In alle  grotere plaatsen vind je een pinautomaat. Gemiddeld moet je rekening houden met ongeveer € 175,- aan persoonlijke uitgaven.

Ter plaatse staat de gehele reis een midibus tot uw beschikking. Deze comfortabele bus is groot genoeg om de hele groep plus bagage te herbergen, maar niet te groot voor de vaak kleine wegen waar we op weg naar de wandelingen overheen rijden.

Wij raden aan om uitgerust aan de reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding op de wandelingen adviseren wij voorafgaand aan de reis een paar wandelingen te maken. Het is bovendien van belang dat de schoenen goed ingelopen zijn.

niet meer dan 20 kg. bagage;

 • GELDIG paspoort
 • pinpas of contant geld
 • fotokopieën van paspoort, reisverzekering-, ziekenfonds en/of ziektekostenverzekeringspapieren
 • enige EHBO-benodigheden zoals sporttape, sporttape (breed), middelen tegen blaren of maag- en darmklachten
 • eventueel verrekijker, fototoestel, planten- en/of vogelgids. Reisgids


Voor de wandelingen:
 • wandelschoenen die goed ingelopen zijn, hoog sluiten boven de enkels en voorzien zijn van goed profiel
 • dagrugzak (min. 25 liter)
 • grote veldfles (min. 1,5 liter)
 • warme en luchtige kleding
 • zwemkleding
 • regenkleding
 • zonnebrandcrème, zonnepet en lippenpommade
 • beker, zakmes en zitmatje voor de picknicks in het veld

11-2-20: Voor alle reizen (met uitzondering van de reis met start op 12-4-20) hebben we voor het reserveren van het ticket en de gegidste excursie in het Alhambra uw paspoortgegevens nodig: paspoortnaam, paspoortnummer, geboortedatum en nationaliteit.  
De in het Engels gegidste excursie vindt plaats in kleine groepen, mogelijk ook met enkele niet-SNP bezoekers.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Spanje - Andalusië

Een stukje Afrika in Spanje

Wandelvakantie vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten