witte dorpen

Spanje - Andalusië-Pueblos Blancos, 7 dagen Op de fiets langs witte dorpen

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

fietsvakantie langs hotels en pensions

Tussen de Atlantische kust en de bergen van Ronda ligt een cluster van de mooiste bergdorpjes van Andalusië. De Spanjaarden noemen ze eenvoudig “Los Pueblos blancos”: de witte dorpen. Het is een landstreek met duizenden olijfbomen op talloze kleuren aarde en gifgroene sierra's. Je hebt voldoende tijd voor het historische Moorse stadje Ronda, waar Rilke en Hemingway verbleven.

Uniek aan deze reis

 • De arena van Ronda
 • De Moorse sfeer van de 'witte dorpen'
 • Perfecte fietsbestemming voor voor- en najaar
 • Verken de Sierra de Grazalema
 • GPS Tracks Aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Andalusië-Pueblos Blancos

Een laat middagzonnetje beschijnt de bleke kalkmassieven. Witte dorpjes lichten op in het bloemrijke heuvelland. Zilverkleurige olijfbomen werpen hun schaduw op de weg. De heuvelruggen van Andalusië bieden schitterende mogelijkheden tot onvergetelijke fietstochten. Rotstekeningen, Moorse dorpjes en Romeinse bouwwerken vormen hier het culturele erfgoed. Ontelbare olijfbomen omringen spectaculaire kloven, uitgesleten door woest stromende rivieren. Steeneiken, kurkeiken en citrusbomen vormen een erehaag langs je pad. Je bezoekt het hooggelegen Ronda, met één van de mooiste arena’s van Spanje en een prachtig uitzicht op natuurpark Sierra de Grazalema. Benaocaz en Zahara ademen nog die typisch Moorse sfeer. De burcht van Zahara torent als een robuust baken boven het stadje uit.

Dag 1

Aankomst in Ronda.

Overnachting in

Ronda

Dag 2

Van Ronda naar Olvera (32 km, 450m stijgen, 600m dalen).
Een schitterende tocht via het dorpje Setenil de las Bodegas, één van de witte dorpjes ingebed in een kloof, uitgesleten door de rivier de Guadalporcun. Je passeert witte dorpen als Arriate en Torre Alhaquime. Van verre is het mooie stadje Olvera in het open landschap tussen de vele olijfgaarden al te zien.

Overnachting in

Olvera

Dag 3

Van Olvera naar Zahara (49 of 30 km, 500m stijgen, 550m dalen).
Je hebt vandaag de keus uit een lange tocht die heel rustig begint over een Via Verde (fietspad van grind, dat het tracé van een oud spoorlijntje volgt). Bij het stationnetje van Coripe verlaat je de Via Verde en begin je aan een pittige klim over een rustig asfaltweggetje door agrarisch landschap.
Kies je voor de kortere route, dan volg je een iets drukkere regionale weg. Op beide routes wordt flink gestegen (500m). Vanaf Algodonales heb je een prachtig uitzicht op de witte huizen van Zahara de la Sierra, magnifiek gelegen op een heuveltop.

Overnachting in

Zahara

Dag 4

Van Zahara naar Benaocaz (40,5 km, 700m stijgen, 400m dalen).
Vandaag krijg je een pittige klim van 470 m vlak voor Grazalema. Dan gaat het naar het witte dorpje Benaocaz. Je treft hier overblijfselen aan van een Romeinse weg. De oude kern is van Arabische (Moorse) oorsprong. De kerk is gebouwd op de oude moskee.

Overnachting in

Benaocaz

Dag 5

Fietsen van Benaocaz naar Jimera de Libar (40km, 550m stijgen, 700m) en treinrit.
Een lange maar afwisselende route vandaag, waarbij je minstens de helft van het totaal aantal kilometers daalt. Terwijl je met een grote boog rond het hart van de Sierra de Grazalema rijdt, bezoekt je het stadje Ubrique: het grootste van de Pueblos Blancos, met gezellige winkelstraatjes en terrassen. Daarna klim je geleidelijk aan omhoog naar de pas Mojón de la Vibora en geniet je van de stilte in het uitgestrekte natuurpark Los Alcornoques (kurkeiken). Je passeert het plaatsje Cortes de la Frontera voordat je de bodem van het dal bereikt bij Jimera del Ibar. Daar kies je voor een route uitbreiding van 12km (en 300m extra klimmen en 450m extra dalen) naar je accommodatie in Benaoján, of je stapt met je fiets in het lokale treintje dat je in minder dan 10 minuten naar Benaoján brengt, waar je overnacht.

Overnachting in

Benaoján - Hotel Molino del Santo

Dag 6

Je hebt vandaag twee mogelijkheden. De snelste optie is om van Benaojan rechtstreeks terug naar Ronda te fietsen: een ritje van 14,5 km (330m stijgen, 50m dalen). Als je iets meer wil fietsen neem je 's morgens - met fiets - de trein naar Jimera de Libar. Vervolgens fiets je van Jimera naar Ronda (25 km, 740m stijgen, 420 dalen). Dit is nog altijd een korte route, zodat je in de middag in alle rust Ronda kan bezoeken. Maar Ronda ligt relatief hoog en op een strategische plek die slechts via een omweg bereikbaar is; dat wordt dus opnieuw flink klimmen! Eerst 5,5km over een rustig binnenweggetje en dan 7,5km over een brede en rustige regionale weg. Vanaf de 1000m hoge pas “Encinas Borrachas” (“dronken steeneiken”) is het genieten van de panorama’s tijdens de 9,5km afdaling naar Ronda. Je rijdt de stad binnen in stijl, over de beroemde “nieuwe” brug (gebouwd tussen 1759 en 1793) aan de rand van het historische stadscentrum.

Overnachting in

Ronda

Dag 7

Het arrangement eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht tijdens dit arrangement in goede hotels en pensions op kamers, die meestal zijn voorzien van douche en toilet. In Benaocaz is het anders geregeld: hier verblijf je in een sfeervol appartement met mooi uitzicht.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Je kan dineren in de accommodatie of zelf een restaurant in het dorp zoeken. De lunch kan je zelf kopen in de dorpen waar je overnacht.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen in kamer met douche en toilet
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer (1 stuks van max 15 kg p.p.)
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Je fietst door een glooiend tot heuvelachtig landschap. De beklimmingen zijn soms pittig. In de zomermaanden is de warmte een verzwarende factor.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement overal een rustdag boeken. Vanuit Olvera, Zahara en Ronda hebben we extra rondritten beschreven die je kan doen als je in deze plaatsen extra nachten boekt.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ronda is ca. 2350 km. Je kan je auto parkeren bij de eerste, tevens laatste accommodatie.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Malaga.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Bij vertrek op maandag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag  kan je kiezen voor een chartervlucht naar Malaga.
 
Vertrek- en aankomsttijden van charters worden ongeveer één week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat, met name in schoolvakantieperiodes, deze tijden zeer vroeg of laat op de dag kunnen zijn.
 
Rond de mei- en herfstvakantie is een chartervlucht in principe alleen mogelijk bij verblijf van één week. Voor meer informatie kan je terecht bij onze Sales-afdeling.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf vliegveld Malaga neem je de metro naar het bus-/treinstation. Vanaf hier kan je een bus of een trein nemen (ca. 2,5 uur) naar Ronda. De laatste bus van Malaga naar Ronda gaat om 19.00 (zaterdag om 17.00) en je hebt ca. 45 minuten nodig om van het vliegveld op het busstation in Malaga te komen.

Vanuit Ronda reis je per trein of bus (2-4u) naar Malaga. Er zijn meerdere verbindingen per dag. Je kan aan het einde van de ochtend in Malaga zijn.
 
Je kan tevens een transfer reserveren van het vliegveld naar de eerste accommodatie en van de laatste accommodatie naar het vliegveld. Deze transfer is noodzakelijk als je een chartervlucht boekt, omdat de tijden hiervan pas kort voor vertrek bekend zijn.

Als u uw eigen fiets(en) meeneemt, houd er dan rekening mee dat fietsen niet op sneltreinen kunnen worden meegenomen. Op lokale treinen is dat in de meeste gevallen wel toegsetaan, maar is er een limiet aan het aantal fietsen dat op deze treinen wordt teogestaan. Meer informatie hierover vindt u hier: http://www.renfe.com/EN/viajeros/info/bicicletas.html

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin je vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op je gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reis je milieubewust en comfortabel per trein, dan kan je met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Als je toch voor de auto kiest, kan je je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost je overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

Je kan dit arrangement op elke dag starten van 19 maart t/m 22 oktober.

In Spanje is bij het fietsen het dragen van een fietshelm wettelijk verplicht. Deze zijn te huur bij onze fietsverhuurder.

U kunt per persoon maximaal 1 stuks bagage van max. 15 kg met het bagagevervoer meegeven. Anders betaalt u ter plekke een kleine toeslag.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

natasja_Scholten.jpg

Spanje - Andalusië-Pueblos Blancos

Op de fiets langs witte dorpen

fietsvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen