Spanje - Andalusië - fotoreis * Volkskrant Lezersreis, 8 dagen fotoreis met Raymond Rutting

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fotograferen

Fotoreis vanuit comfortabele hotels

Zeer afwisselende fotografiereis onder begeleiding van topfotograaf Raymond Rutting en in samenwerking met De Volkskrant. Met een veelheid aan fotogenieke onderwerpen: van  het fotograferen van flamenco dansers en ham-makers in het hoogste bergdorpje van Spanje, tot  prachtige architectuur en weidse landschappen. Bezoek aan het Moorse paleis Alhambra in Granada en authentieke filmlocaties in de woestijn bij Guadix.

Uniek aan deze reis

 • Badlands van Guadix en de bergen van de Sierra Nevada
 • Bezoek Granada: Unesco World Heritage site Alhambra zowel overdag als 's avonds
 • Bezoek van historische filmlocaties in de omgeving van Guadix
 • Comfortabele en sfeervolle accommodaties waaronder een grothotel en een authentieke cortijo
 • Cultuur van Spanje: bijwonen van een flamenco optreden in Granada
 • Persoonlijke begeleiding en feedback van topfotograaf Raymond Rutting
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Volkskrant

SNP Natuurreizen en de Volkskrant organiseren elk jaar samen een aantal inspirerende lezersreizen.

Dag tot dag

Spanje - Andalusie * fotoreis met Raymond Rutting

Na eerdere succesvolle fotoreizen naar Portugal en Turkije, bieden we in samenwerking met de Volkskrant een unieke fotografiereis naar het prachtige Andalusie. Topfotograaf Raymond Rutting neemt je mee op een fotografische ontdekkingstocht in het fotogenieke Zuiden van Spanje. Tijdens de reis belichten we verschillende kanten van Andalusië met onderwerpen die speciaal door Raymond Rutting zijn uitgekozen. Zo bezoeken we een vissershaven en laat Raymond zien hoe hij locals benadert en fotografeert. We proberen tijdens deze reis zoveel mogelijke oorspronkelijke kanten van Andalusië te laten zien en hierbij zowel de prachtige en afwisselende natuur als de eigen cultuur in beeld te brengen. We reizen van de kust naar de bergen en in het tweede deel van de week van de stad naar de woestijn. We overnachten op verschillende locaties en krijgen daardoor veel mee van de rijjke cultuur en het prachtige land en hebben veel tijd  om te fotograferen. De eerste 2 dagen verblijven we vlakbij de kust, in het mooie achterland van de Axarquía. Na een fijn verblijf op een authentieke witte cortijo reizen we door naar de bergen - de Alpujarras. We bezoeken een authentieke hammenmakerij en overnachten in een mooi bergdorpje in een gastvrij hotel in Andalusische stijl. Hierna reizen we door naar Granada waar we naast het wereldberoemde Alhambra ook andere interessante plekken in de stad bezoeken en fotograferen. En we organiseren onder andere een avond met flamenco dans en muziek. Van Granada gaan we naar een minder bekend deel van Andalusië: de rotslandschappen en woestijn rondom Guadix waar we hopelijk een mooie zonsopgang mee zullen maken en overnachten in een comfortabel rosthotel! Ook maken we onderweg regelmatig een stop  als we een mooi en onverwacht fotomoment tegenkomen.

Raymond Rutting en reisopzet
Raymond Rutting maakte onder andere voor National Geographic Traveler al vele prachtige reportages over de hele wereld en is daarnaast ook bekend van zijn werk als fotograaf voor de Volkskrant en het koningshuis. Tijdens deze fotografiereis deelt Raymond Rutting zijn uitgebreide kennis van en ervaring met (reis)fotografie. Een belangrijk onderwerp is compositie en alle facetten hiervan. De foto’s van Raymond Rutting staan erom bekend dat ze met één beeld een heel verhaal vertellen. Hoe pakt Raymond dit aan?  De verschillende fotogenieke locaties die we zullen bezoeken vragen ieder een eigen aanpak: van een weids woestijnlandschap tot een oud Moors badhuis. Raymonds 'tips en tricks' zijn hierbij van groot nut.
De fotografiereis is bedoeld voor alle niveaus van fotografen, van beginners tot gevorderden, waarbij een basis fotografische kennis wel een voorwaarde is. Op verschillende momenten tijdens de week wordt er door Raymond een selectie van de gemaakte foto’s en bespreekt deze per deelnemer. Hoe kijkt een professionele fotograaf naar de foto’s en welke foto’s springen er uit? Dit zijn hele boeiende en leerzame besprekingen, ook voor de andere deelnemers.
Ook het bespreken van foto’s die niet zijn geworden wat de maker hoopte, kunnen interessant zijn om te bespreken.  Op een constructieve wijze denk Raymond mee, en deelt zijn grote kennis.
Bij fotografie gaat het vaak over “het moment pakken”, en bij het doornemen van de foto’s komt dat onderwerp zeker aan bod.

Dag 1

Vlucht naar Malaga. Vanaf het vliegveld rijden we met twee minibusjes in ongeveer een uur naar  ons hotel in de omgeving van Velez-Malaga. Na ons te hebben geïnstalleerd in het hotel nemen we gezamenlijk het weekprogramma doornemen. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst brengen we nog een bezoek aan een meer in de omgeving.
De eerste twee nachten verblijven we in een “Cortijo”, een typisch spaans landhuis in de streek Axarquía, ten oosten van Malaga in de buurt van de plaats Velez-Malaga.  Het witte landhuis is prachtig gelegen op een heuvel tussen de olijfboomgaarden en heeft een mooie tuin met een weids uitzicht op de omgeving. Het hotel heeft een heerlijk terras waar u kunt ontbijten en een mooi zwembad. Het diner is vanavond niet inbegrepen. Bij late aankomst is er gelegenheid om onderweg te dineren, als we op tijd aankomen kun je in het restaurant van het hotel dineren.

Overnachting in

Velez-Malaga - Cortijo Bravo

Dag 2

Vandaag verkennen we de omgeving van ons hotel: de Axarquía streek. Dit rustige gebied ligt vlak achter de druk bezochte kuststrook tussen de Montes de Málaga en de provincie Granada. Het is een heuvelachtige streek met als middelpunt een groot stuwmeer en een aantal mooie (witte) dorpjes.
In de Axarquía is veel landbouw te vinden: van wijnbouw tot olijfolie, avocado’s, citroenen etc.
We bezoeken verschillende plaatsen langs de “olijfolie-route” en bezoeken ook het fotogenieke meer bij Viñuela. Ook gaan we naar de vlakbij gelegen kust, naar een lokale haven waar vissers netten repareren en waar wellicht te zien is hoe de visvangst wordt binnengebracht. Een bijzondere locatie om foto’s te maken van de vissers en hun werk.Met avondlicht bezoeken we het dorpje Frigiliana, dat zo’n 6 kilometer ten noorden van Nerja ligt. Frigiliana kent een lange historie en de oude wijk is zeer goed intact gebleven. Het kleine oude centrum ligt op een heuvel en bij een rondwandeling door de (stijgende) straatjes zijn er mooie uitzichten en doorkijkjes. Het dorpje is meerdere malen tot mooiste dorp van Spanje gekozen. 's Avonds kunnen we hier eten bij een restaurant met uitzicht over het mooie witte dorp. Het diner is niet inbegrepen.

Overnachting in

Velez-Malaga - Cortijo Bravo

Dag 3

Vandaag reizen we verder met onze minibus naar de bergdorpen van de Alpujarras, de zuidflank  van de bekende Sierra Nevada, ten zuiden van Granada. Deze regio staat bekend om het natuurschoon en de prachtige wandelmogelijkheden. We reizen naar het witte bergdorpje Trévelez (het hoogst gelegen bergdorp van Spanje op 1476 meter) dat bekend staat om de hoge kwaliteit hammen die hier gedroogd worden: de Jamon Serrano. We nemen een kijkje achter de schermen  bij een hamdrogerij waar we kunnen zien hoe zo’n 80.000 (!) hammen een proces ondergaan van zouten en drogen. Een bijzondere plek om te fotograferen. Na de rondleiding kunt u in het eetlokaal ook voor een proeverij van de “jamon” kiezen. Na het bezoek is er nog tijd om de omgeving van het hotel de omgeving te verkennen. We overnachten in de buurt van Trevelez in Mecina Fondales, een dorpjes dat fraai is gelegen in de Alpujarras.  Dit gebied ademt nog een echt Arabische sfeer. De berbercultuur van de Moren zie je nog steeds heel duidelijk terug in veel dorpen, vooral in de bouw: vierkante huisjes met platte daken en ronde schoorstenen zijn tegen de bergwanden aan gebouwd.
We dineren in het hotel.

Overnachting in

Mecina Fondales - Albergue de Mecina Fondales

Dag 4

We reizen verder naar de stad Granada, wereldberoemd vanwege het immense Moorse paleizencomplex Alhambra, dat boven de stad ligt. Granada is een levendige universiteitsstad met een rijke geschiedenis en een vrij compact centrum. Naast het Alhambra is er nog veel meer te zien in Granada. Zo is er de heuvel Albaycin met de voormalige Moorse wijk met smalle straatjes, witte huizen en veel prachtige uitzichtspunten. In deze wijk vlakbij ons hotel zijn nog veel Moorse gebouwen en badhuizen zoals het Bañuelo. Ook zijn er straatjes waar je je als bezoeker in Noord-Afrika waant met een levendige markt en vele theehuizen, de tetería’s. Dit levert zeker ook interessante fotomomenten op. Je kunt hier op eigen gelegenheid rondlopen, en op een aantal vooraf afgesproken plaatsen en tijden kun je Raymond Rutting treffen voor advies.
Een belangrijk onderdeel van de Andalusische cultuur is de Flamenco. Het bijwonen van een optreden mag natuurlijk niet ontbreken in ons programma: vanavond wonen we een Flamenco optreden bij in de wijk Albaycin, waarbij er ook gelegenheid is om de flamenco dansers en muzikanten
tijdens en voorafgaand aan het optreden te fotograferen.
In de omgeving van het hotel zijn er veel restaurants en kan iedereen daar zelf een keuze in maken. Zo is het mogelijk om te dineren met uitzicht op het Alhambra, het beroemde Moorse paleis van Granada.

Overnachting in

Granada - Hotel Dauro II

Dag 5

Vandaag bezoeken we het beroemde Alhambra, het Moorse paleizencomplex. Het aantal toegangskaartjes voor het Alhambra per dag is door de Unesco gelimiteerd, maar wij zorgen ervoor dat er op tijd kaartjes worden gereserveerd. Het Alhambra, oftewel het rode kasteel, ligt op een heuvel omringd door tuinen en bossen. Vanaf het fort is er een schitterend uitzicht op de wijk Albaycín en op de (vaak besneeuwde) toppen van de Sierra Nevada. Het enorme complex van het Alhambra bevat naast het Palacio Nazariés met haar prachtige tegels (azulejos), zuilen, vijvers, vensters en rijkversierde patio’s ook nog vele andere gebouwen en tuinen waaronder het Generalife. Overdag bezoeken we het Generalife, enkele andere gebouwen en de tuinen. 's Avonds gaan we naar het Palacios Nazariés, dat in het kunstlicht bijzonder fotogeniek is.
We dineren gezamenlijk in een sfeervol restaurant in Granada.

Overnachting in

Granada - Hotel Dauro II

Dag 6

Langs de noorkant van de Sierra Nevada reizen we verder naar het gebied rond Guadix, een minder druk bezocht deel van Andalusië met prachtige rotsformaties, de 'badlands'. In deze omgeving zijn veel grotwoningen, waaronder  het hotel waar we overnachten. In de omgeving van Guadix zijn ook veel authentieke filmlocaties te vinden waar in het verleden "Spagetti Westerns" zijn opgenomen, zoals het verlaten treinstation bij Calahorra uit de oude Sergio Leone film 'Once upon a Time in  the West'. Ook zijn er fotogenieke locaties zoals een oude, verlaten suikerfabriek. Het wijdse en lege landschap van de Hoya de Guadix kent mooie rotsformaties en canyons, waar we uiteraard ook naar toe gaan.
Het diner is vandaag niet inbegrepen. Het is mogelijk om in het hotel of in de buurt van het hotel te dineren.

Overnachting in

Benalua de Guadix - Cuevas La Granja

Dag 7

Het meemaken van de zonsopgang in het prachtige landschap van de badlands van Guadix is een bijzonder ervaring. Afhankelijk van het weer organiseren we een vroege of late foto-excursie bij zonsopgang of zonsondergang. Vandaag is ook de afsluitende fotopresentatie waarbij we de mooiste en meest iconische beelden van alle deelnemers tijdens de reis bewonderen.
Op deze laatste avond dineren we gezamenlijk als afsluiting van deze mooie fotografiereis.

Overnachting in

Benalua de Guadix - Cuevas La Granja

Dag 8

Vandaag vliegen we -met hopelijk veel inspiratie en mooie foto’s in de bagage- terug naar Nederland. Het is ongeveer 2,5 uur rijden naar het vliegveld van Malaga.

Overnachting in

Granada

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De hotels tijdens deze reis zijn goede *** hotels. De kwaliteit van de kamers is goed tot uitstekend. De kamers zijn standaard voor twee personen met douche en toilet.
De eerste twee nachten verblijven we in een “Cortijo”, Hotel Cortijo Bravo, een typisch spaans landhuis in de streek Axarquía, ten oosten van Malaga in de buurt van de
plaats Velez-Malaga. Het witte landhuis is prachtig gelegen op een heuvel tussen de olijfboomgaarden en heeft een mooie tuin met een weids uitzicht op de omgeving.
Het hotel heeft een heerlijk terras waar u kunt ontbijten en een mooi zwembad. Het 3 sterren hotel is van alle gemakken voorzien. Klasse ***, 2 nachten.
Hotel Mecina Fondales, gelegen in het gelijknamige bergdorpje, is een uitgelezen hotel voor natuurliefhebbers, in typisch Andalusische stijl ingericht, rustig gelegen en met een gastvrije ontvangst. De kamers zijn comfortabel, er is een gezellige bar. Het hotel is omgeven door een ruime tuin met terras en heeft een klein zwembad. Klasse ***, 1 nacht.
In Granada verblijf je in Hotel Dauro II. Een goed stadshotel met kamers met douche en toilet en verder van alle gemakken voorzien. Klasse ***, 2 nachten.
In Benalúa de Guadix verblijven we in een comfortabel *** grothotel: Cuevas la Granja. Het Cuevas La Granja is een uniek complex van 18 gerestaureerde grotverblijven in een traditionele boerderij uit de 19e eeuw. Ze beschikken over oorspronkelijke vloeren, gewelfde plafonds en rustiek meubilair. De grotten zijn met veel zorg en aandacht gerenoveerd en vernieuwd en combineren hun authentieke charme met moderne faciliteiten en luxe voorzieningen. Behalve unieke accommodatie biedt dit hotel ook uitstekende faciliteiten zoals een buitenzwembad. Klasse ***, 2 nachten.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten en 3 diners inbegrepen. Op dag 3, 5 en 7 is het diner inbegrepen. In Mecina Fondales dineer je in het restaurant van het hotel, in Granada en Guadix gaan we uit eten in een restaurant. De overige avonden kun je 'à la carte' dineren in de accommodatie waar we verblijven of op eigen gelegenheid dineren in een nabij het hotel gelegen restaurant. Voor de lunch dien je zelf zorg te dragen. Er is alle dagen gelegenheid om inkopen te doen voor een picknick 'in het veld'. In Granada kun je uiteraard ook lunchen in een van de vele restaurants.

Inbegrepen

 • alle transfers ter plaatse per minibus
 • verblijf in hotels/pension op basis van tweepersoonskamer
 • halfpension (ontbijt en diner) op dag: 3, 5 en 7
 • logies ontbijt (diner exclusief) op dag: 1, 2, 4, 6 en 8
 • toegang tot Alhambra
 • entree voor flamenco optreden in Granada
 • diensten fotograaf Raymond Rutting
 • begeleiding  SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel)
 • lunches
 • diners op dag 1, 2, 4, 6 en 8
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes etc.
 • transfers naar en van de plaats van de eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Deze fotografiereis is geschikt voor mensen met interesse voor fotografie en die al enige basiskennis hebben. Overdag ga je met fotograaf Raymond Rutting op pad om het landschap, de mensen en de cultuur van de Andalusische steden en platteland op beeld vast te leggen. Je bent de hele dag op pad, in de auto, of te voet en 's avonds wordt het gefotografeerde werk gezamelijk bekeken en besproken. De dagen zijn dus wel inspannend. Je maakt af en toe korte wandelingen over weggetjes of paden. In Granada maak je een stadswandeling en in de Alpujarras en de badlands van Guadix maak je ook een wandeling.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Málaga of bij de eerste accommodatie in Velez-Malaga.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Malaga v.v.

Vluchtschema
HV 6119 Amsterdam - Malaga vertrek om 09.10 aankomst 12.10 uur
HV 6120 Malaga - Amsterdam vertrek om 12.55 aankomst 16.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Het klimaat van Andalusië wordt gekenmerkt door droge, hete zomers en zachte winters. Op de meeste plaatsen valt veel minder neerslag dan in Nederland. Als het regent zijn het echter vaak fikse stortbuien. Regenkleding is daarom toch noodzakelijk. De reis vindt in mei plaats, omdat in deze perioden de temperatuur aangenaam is en de natuur dan in volle bloei staat. In de Alpujarras loopt het kwik overdag op tot boven de 20 ºC, maar in de lagere gebieden kan het dan al ruim 25 ºC worden. Buien zijn in mei een zeldzaamheid, maar in de hogere Alpujarras is er in mei wel een kleine kans op een bewolkte of regenachtige dag.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Andalusië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Voor de lunches, de diners die niet zijn inbegrepen en persoonlijke uitgaven moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer € 200,-. In alle steden en grotere dorpen zijn pinautomaten.

We maken de gehele reis gebruik van twee minibusjes, die worden bestuurd door de reisbegeleiding. Zo zijn we flexibel qua tijdsindeling en kunnen we de meest afgelegen fotoplekken bereiken.

In verband met de beperkte ruimte in de huurbusjes kunt u uw bagage het beste meenemen in een rugzak of weekendtas. Tijdens de foto excursies en korte wandelingen draagt u een dagrugzakje waarin in ruimte moet zijn voor: een warm kledingstuk, een grote veldfles, regenkleding, de lunch en uiteraard ruimte voor fotoapparatuur.

 • niet meer dan 20 kg bagage
 • wandelschoenen met stevige zool (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • digitale camera met toebehoren (extra geheugenkaartjes, reserve batterij, oplader)
 • laptop met oplader
 • statief en flitser zijn optioneel mee te nemen, maar niet noodzakelijk
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • enige EHBO-benodigdheden

 

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Tijdens deze unieke Volkrant Lezersreis ga je samen met topfotograaf Raymond Rutting op pad om de unieke sfeer, mensen, cultuur en landschappen van Andalusie te fotograferen. Raymond Rutting  is sinds 1985 werkzaam als  fotojournalist. Hij werkte lange tijd voor het ANP en de Volkskrant. Sinds 1 Januari 2013 is hij zelfstandig fotograaf. Zijn foto’s verschenen in gerenommeerde kranten en tijdschriften, zoals de New York Times, Time magazine, The Guardian, Stern en National Geographic. Tijdens de reis geeft hij onder meer tips en advies over compositie, licht en materiaalgebruik.
De logistieke organisatie is in handen van een ervaren SNP reisleider, die tevens de korte wandelingen begeleidt.

SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. 

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Spanje - Andalusië - fotoreis * Volkskrant Lezersreis

fotoreis met Raymond Rutting

Fotoreis vanuit comfortabele hotels

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen