Slovenië - Fietsvakantie, 8 dagen Van Ljubljana naar de Middellandse Zee

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Afwisselende fietsvakantie die je kennis laat maken met de hoogtepunten van Slovenië. Fiets van het oude stadscentrum van de hoofdstad naar de palmen aan de Sloveense kust. Bezoek unieke natuurgebieden en bewonder de elegante witte Lipizzaner paarden. Fiets door de wijngaarden en langs diepe kloven. Uiteraard breng je een bezoek aan de fameuze grotten van Postojna. Na een laatste uitstapje naar het Italiaanse Trieste eindig je met een duik in de Adriatische Zee.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende natuur&cultuur
 • Beroemde grotten van Postojna
 • Dwarsdoorsnede van het land
 • Eindigt aan Middellandse Zee
 • Fin de siecle-huizen in Ljubljana
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Video | Invitation to Slovenia: Feel Slovenia

Bekijk op YouTube een mooie impressievideo van het veelzijdige Slovenië.

Dag tot dag

Slovenië - West-Slovenië

De laatste jaren wordt er steeds meer gefietst in Slovenië. En terecht: het is een dunbevolkt land met vriendelijke inwoners, een goed klimaat en een interessante geschiedenis. Het heeft per inwoner meer ongerepte en afwisselende natuur dan de meeste andere Europese landen.
Je begint deze fietsvakantie in het letterlijke en figuurlijke hart van het land: de kleine, maar fijne hoofdstad Ljubljana. Door het heuvelende karstlandschap fiets je langs grotten en meren in het zuidwesten van het land. De laatste etappe voert je langs vrijwel de gehele Sloveense kust, die slechts 47 km lang is.

Dag 1

Aankomst in Ljubljana, de sfeervolle hoofdstad van Slovenië. Het machtige fort torent uit boven de stad. Geniet aan de oever van de rivier van een drankje en de lichtjes van de stad.

Het hotel ligt ca. 2,5 km buiten het centrum. We hebben voor dit (goede, maar niet bijzonder sfeervolle) hotel gekozen omdat er goed geparkeerd kan worden en er plek is voor de fietsen. Je fietst of wandelt (deels door het Tivoli park) vlot naar het centrum.

Overnachting in

Ljubljana

Dag 2

Van Ljubljana naar Vrhnika (36,5 km).
Een aangename eerste dag door het historische en gevarieerde laagland rond de hoofdstad. Terwijl de zon klimt fiets je door een enorm moerasgebied van 160 km². Ljubljansko Barje was ooit een groot meer, tot het 6000 jaar geleden opdroogde. Het liet hierbij een ongekend divers landschap achter waar tegenwoordig zeldzame vogels, planten en insecten voorkomen. Maak een extra lus van 18 km voor een wandelingetje door het natuurreservaat van de Iski Vintgarkloof, diep ingesneden in een prachtig plateau van kalksteen. Bewonder de overblijfselen van 's werelds hoogste spoorviaduct in Borovnica. Op een warme zomerdag neem je een frisse duik in het karstmeer Podpec. Bezoek even voor Vrhnika het techniekmuseum van de Republiek Slovenië. Dit museum is ondergebracht in kasteel Bistra en herbergt een interessante verzameling auto's van Tito.    

Overnachting in

Vrhnika

Dag 3

Van Vrhnika naar Postojna (33 km).
De etappe van vandaag is wat uitdagender dan die van gisteren, door een glooiend landschap. Je ervaart het echte Sloveense platteland en passeert de fraaie Slivnicaberg en het Planinameer. Een extra ommetje van 12 km brengt je in natuurreservaat Rakov Skocjan, een perfecte plaats voor een picknick. De Rakrivier heeft in dit park een prachtige kloof uitgesneden en een bizar landschap gecreëerd, inclusief twee natuurlijke bruggen. Om al te veel hoogteverschil te vermijden loopt de standaard route min of meer parallel aan de snelweg, soms dicht er langs. Met een wat langere en zwaardere, maar wel hele mooie, variant heb je een rustigere fietstocht.
In de middag is er tijd om de wereldberoemde grotten van Postojna te bezoeken. Met 21 km is Postojna het meest uitgestrekte ondergrondse grottenstelsel van Slovenië en het is een toeristische trekpleister. Een rondleiding van 1,5 uur brengt je langs sprookjesachtige rotsformaties en het mysterieuze wezen dat in de donkere poelen in de grot leeft...

Overnachting in

Postojna

Dag 4

Van Postojna naar omgeving Stanjel (40 / 48,5 km).
Een heuvelachtige etappe vandaag, met één lange afdaling. Vanuit Postojna kan je direct starten met een extra lus van 6km naar het ontoegankelijke fort van Predjama. Deze spectaculair gelegen burcht is gebouwd in de ingang van een grot in een bergwand, op 123m hoogte. Je eindigt op een landelijk gelegen plek waar het heerlijk toeven is.
Na het avondeten kun je (voor een klein bedrag) een korte wijnproeverij doen.

Overnachting in

Omgeving Stanjel

Dag 5

Van omgeving Stanjel naar Divaca (48,5 / 40 km).
De botanische tuin van Sezana is wellicht je eerste tussenstop. Door een glooiend landschap met enkele vlakke trajecten fiets je verder naar de keizerlijke hofstoeterij van Lipica. Bewonder de Lipizzaner paarden die wereldwijde roem hebben vergaard met hun glinsterende witte vacht en gracieuze bewegingen. De geschiedenis van de Lipizzaner paarden is nauw verweven met die van de Spaanse rijschool in Wenen. Laat je rondrijden in een traditionele koets, zie de paarden optreden en bewonder ze van dichtbij in de stallen.
Als er nog tijd is voor een ander uitstapje, dan breng je een bezoek aan het ongebruikelijke, maar erg interessante Oorlogsmuseum in de verdedigingstoren van het dorp Lokev.

Overnachting in

Divaca

Dag 6

Van Divaca naar Muggia/Ankaran (38 of 45 km).
Als je de grotten van Postojna hebt overgeslagen kan je vanmorgen een bezoek brengen aan de grotten van Skocjan; niet minder interessant en zelfs Werelderfgoed, maar minder bezocht. Een extra omweg van 19 km brengt je in het Italiaanse Trieste, ooit een belangrijke havenstad met flair en onderdeel van Slovenië tijdens de Oostenrijkse overheersing. Bezoek het kasteel, de kathedraal en de Piazza Unita en geniet van een cappuccino of ijsje in één van de stijlvolle oude cafés.
Langs de kust fiets je, via Muggia (waar je mogelijk overnacht) terug naar Slovenië naar de badplaats Ankaran.
Tijd voor een duik in zee.....

Overnachting in

Muggia of Ankaran

Dag 7

Van Muggia/Ankaran naar Piran (35,5 of 28 km).
Vandaag een eenvoudige etappe over het fietspad over een voormalige spoorlijn langs de kust. Geniet van de prachtige uitzichten op de baai van Trieste en de Sloveense kustlijn. Een koffiepauze in het hippe Portoroz is een must. De rit - en de reis - eindigt in het charmante Venetiaanse havenplaatsje Piran.

Overnachting in

Piran

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in zeer verschillende, maar goede hotels met privé badkamer. Er zitten bijvoorbeeld twee 4**** hotels tussen, je overnacht tweemaal aan de kust en in Stanjel overnacht je in een landelijk gelegen hotelletje in een wijnstreek..

Over de maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Voor het avondeten kun je per dag bekijken of je à la carte in het hotel wilt eten of liever elders een eethuisje zoekt.
Voor de lunch zoek je onderweg een restaurantje of koopt een en ander in een winkeltje en gaat onderweg picknicken.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer (1 koffer / tas per persoon van max 15 kg)
 • Digitale reisinformatie in het Engels

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Eventueel vervoer van extra koffers (€10 per stuk)
 • Fietshuur (materiaalhuur)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekering

Over de activiteiten

Fietspaden zijn zeldzaam in Slovenië, maar in Ljubljana beginnen de eerste fietspaden vorm te krijgen. De fietstochten gaan zoveel mogelijk over autoluwe, verharde plattelandsweggetjes. Soms is een stukje over een wat drukkere hoofdweg niet te vermijden. Je kan de route eventueel ook met de racefiets rijden.
Het landschap is glooiend met elke dag een aantal pittige klimmetjes (denk Zuid-Limburg). Om al te grote hoogteverschillen te vermijden loopt de route op een aantal momenten helaas parallel aan de snelweg.

Je krijgt een Route App (in het Engels) waarmee je door het Sloveense landschap navigeert.

rustdagen

Je kan overal extra (rust)dagen bijboeken. We raden uiteraard de leuke hoofdstad Ljubljana en kustplaatsen Muggia en Piran aan, maar zeker ook Stanjel/Kodreti (dag 4), met een leuk landelijk gelegen hotelletje, met tuin en uitzicht, waarvandaan je een mooie rondrit op de fiets kunt maken. Het hotel ligt op 10 km van het plaatsje, dus niet geschikt als je wat reuring zoekt.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

M Hotel (Ljubljana)

Modern en ruim 4**** hotel, gelegen vlakbij het Tivoli Park en op 2 km van het historisch centrum van Ljubljana.

Locanda al Leon (Venetië)

Op 200m van het beroemde San Marcoplein in Venetië vind je Locanda al Leon is een 15e eeuws pand. Het hotel in het hart van Venetië is de perfecte uitvalsbasis voor je stadsverblijf. Je kamer beschikt over TV, minibar, airco, gratis wifi en een eigen badkamer.

Transfers

transfer vliegveld Trieste - hotel Ljubljana (vanaf € 187,- per boeking)

Optionele transfer van het vliegveld in Trieste naar de eerste accommodatie in Ljubljana, inclusief eventuele fietsen. (125 km)

Voorwaarden: De prijs is per boeking, max 3 personen. Bij 4 of meer personen een toeslag.
Aub bij boeking aangeven of je eigen fietsen meeneemt.

transfer vliegveld Ljubljana - hotel Ljubljana (vanaf € 55,- per boeking)

Optionele transfer van het vliegveld in Ljubljana naar de eerste accommodatie in Ljubljana, inclusief eventuele fietsen.

Voorwaarden: De prijs is per boeking, max 3 personen. Bij 4 of meer personen een toeslag.
Aub bij boeking aangeven of je eigen fietsen meeneemt.

transfer Piran - hotel Ljubljana (vanaf € 187,- per boeking)

Optionele transfer van Piran naar de eerste accommodatie in Ljubljana, incl. eventuele eigen fietsen.

Voorwaarden: De prijs is per boeking, max 3 personen. Bij 4 of meer personen een toeslag.
Aub bij boeking aangeven of je eigen fietsen meeneemt.

transfer Piran - hotel Trieste (vanaf € 77,- per boeking)

Optionele transfer van Piran naar een hotel in Trieste, incl. eventuele eigen fietsen.

Voorwaarden: De prijs is per boeking, max 3 personen. Bij 4 of meer personen een toeslag.
Aub bij boeking aangeven of je eigen fietsen meeneemt.

transfer Piran - vliegveld Ljubljana (vanaf € 209,- per boeking)

Optionele transfer van Piran naar het vliegveld van Ljubljana, incl. eventuele eigen fietsen (125 km)

Voorwaarden: De prijs is per boeking, max 3 personen. Bij 4 of meer personen een toeslag.
Aub bij boeking aangeven of je eigen fietsen meeneemt.

transfer Piran - vliegveld Trieste (vanaf € 149,- per boeking)

Optionele transfer van Piran naar het vliegveld van Trieste, incl. eventuele eigen fietsen (80 km)

Voorwaarden: De prijs is per boeking, max 3 personen. Bij 4 of meer personen een toeslag.
Aub bij boeking aangeven of je eigen fietsen meeneemt.

Transfer van hotel Ljubljana naar vliegveld Ljubljana (vanaf € 55,- per boeking)

Optionele transfer van het hotel in Ljubljana naar het vliegveld van Ljubljana, inclusief eventuele fietsen.

Voorwaarden: De prijs is per boeking, max 3 personen. Bij 4 of meer personen een toeslag.
Aub bij boeking aangeven of je eigen fietsen meeneemt.

Fietshuur

e-bike (vanaf € 242,- per persoon)

Je kunt via SNP een e-bike huren. De e-bike beschikt over 21 versnellingen en een achtertas. Per 2 personen krijg je een  km-teller, pomp, slot en reparatiesetje.

Voorwaarden: Je dient de huurfiets bij boeking aan te geven.

trekking fiets (vanaf € 99,- per persoon)

Je kunt via SNP een fiets huren. Je huurfiets is een trekking fiets met 21 versnellingen en achtertas. Per 2 personen krijg je een km-teller, pomp, slot en reparatiesetje.

Voorwaarden: Je dient de huurfiets bij boeking aan te geven.

fietshelm

Je kunt via SNP een fietshelm huren. Voor kinderen onder de 15 jaar is een fietshelm in Slovenië verplicht.

Voorwaarden: Je dient de helm bij boeking aan te geven.

Praktische informatie

over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ljubljana is ca. 1200 km. Ons hotel in Ljubljana beschikt over eigen parkeergelegenheid die gratis is op de dagen dat je in het hotel overnacht (als er plek is). De rest van de week kan de auto blijven staan voor ca. 10 euro per dag. Aan de overkant van de straat is een goedkopere (bewaakte) parkeerplaats (ca. 3 euro per dag) waar je de auto beter kunt neerzetten voor de rest van de week.
Voor zowel Oostenrijk als Slovenië is een tol-vignet vereist.

Aan het einde van de reis neem je vanuit Piran de bus naar Ljubljana. Je bent ca. 2,5 uur onderweg (fiets kan niet mee). Je kan ook een transfer reserveren (fiets kan wel mee).

NB. Het centrum van Piran (waar het laatste hotel ligt) is ontoegankelijk voor auto's. Parkeren kan hier alleen (ver) buiten het centrum en kost ca, 10 euro per dag.

Pendelbusjes
Tussen de meeste plaatsen in Slovenië rijden er comfortabele pendelbusjes. NB. Fiets kan niet mee.
Klik hier voor informatie en om te reserveren.

Lijnbussen
Klik hier voor een algemene website van bussen in Slovenië (alle maatschappijen), NB. Fiets kan niet mee.
AP staat voor Avtobusna Postaja, busstation. 
ZP staat voor Zelezniška Postaja, treinstation.
zoek een verbinding tussen Piran en Ljubljana Avtobusna Postaja

trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Ljubljana.

Met de huidige treinverbindingen je bestemming in Slovenië, ook afhankelijk van waar je woont, vaak net te ver om in één dag te halen.
Het meest ontspannen is om bv. in München of Salzburg een overnachting te plannen. Dit zijn allebei mooie steden om wat tijd door te brengen.

In Ljubljana is het hotel ca. 2,5 km van het station.
Aan het einde van de reis neem je vanuit Piran de bus naar Ljubljana. Je bent ca. 2,5 uur onderweg (fiets kan niet mee). Je kan ook een transfer reserveren (fiets kan wel mee).

Pendelbusjes
Tussen de meeste plaatsen in Slovenië rijden er comfortabele pendelbusjes. NB. Fiets kan niet mee.
Klik hier voor informatie en om te reserveren.

Lijnbussen
Klik hier voor een algemene website van bussen in Slovenië (alle maatschappijen), NB. Fiets kan niet mee.
AP staat voor Avtobusna Postaja, busstation. 
ZP staat voor Zelezniška Postaja, treinstation.
zoek een verbinding tussen Piran en Ljubljana Avtobusna Postaja

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht Ljubljana. Terugvliegen vanaf Trieste (Italië) kan eventueel ook.
Het is ook mogelijk naar een vliegveld in noordoost Italië (bv. Treviso, Venetië, Trieste) of Istrië in Kroatië (Pula) te vliegen. Klik hier voor een transfer van het vliegveld naar de bestemming in Slovenië.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden je aan om je vlucht tegelijkertijd met je arrangement te boeken.

hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf vliegveld Ljubljana reis je per bus of taxi naar de stad. Je kan ook een transfer (incl. fietsen) reserveren (zie Extra's/Transfers).
Aan het einde van de reis neem je vanuit Piran de bus (zonder fietsen) naar Ljubljana (ca. 2,5 uur) of Trieste (1 uur).
Je kan ook een transfer (incl. fietsen) reserveren naar het centrum of het vliegveld van zowel Ljubljana als Trieste (zie Extra's/Transfers).

Pendelbusjes
Van vliegvelden in en rond Slovenië rijden er comfortabele pendelbusjes naar bestemmingen in Slovenie'. NB. Fiets kan niet mee.
Klik hier voor informatie en om te reserveren.

Lijnbussen
Klik hier voor een algemene website van bussen in Slovenië (alle maatschappijen), NB. Fiets kan niet mee.
AP staat voor Avtobusna Postaja, busstation. 
ZP staat voor Zelezniška Postaja, treinstation.
zoek een verbinding tussen Piran en Ljubljana Avtobusna Postaja

Je kan dagelijks starten van half maart tot half oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Slovenië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Voor kinderen onder de 15 jaar is een fietshelm in Slovenië verplicht. We raden ook volwassenen aan een fietshelm te dragen. Als je fietsen huurt kan je tevens een fietshelm huren (zie materiaalhuur).

Ga je binnenkort op reis naar Slovenië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/slovenie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/slovenie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Slovenië ligt op Europees niveau. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

slovenia_helia_cycling_emerald_tour_08.jpg

Slovenië - Fietsvakantie

Van Ljubljana naar de Middellandse Zee

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)