SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 121026 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Portugal - tussen Porto en Lissabon, 15 dagen

Door het hart van Portugal, wandelvakantie langs hotels

Wandelvakantie door het afwisselende land dat tussen Spanje en de Atlantische oceaan is ingeklemd. Van Porto, port-stad aan de Douro, naar Lissabon, cultuurstad aan de Taag. Door het hart van Portugal, via de granietbergen van Gerês en Estrela, de wijnhellingen van de Douro-vallei en de mediterrane Serra de Arrábida. Tevens de rijke cultuur van steden, paleizen en kloosters. We eindigen met uitzicht op de Atlantische Oceaan nabij Sintra.

 
We hebben een prachtige reis gehad. Mooi land en mooi weer. Het eten was prima. De groep was gezellig en de reisleids...
Bekijk alle reviews (20)
Uniek aan deze reis
 • afwisselende wandelvakantie
 • wandelen gecombineerd met aandacht rijke cultuur van Portugal
 • steden als Porto; Lissabon en Coimbra
 • wandelen in o.m. prachtige Nationale Park Peneda-Gerês
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis
Volgens de Portugezen ligt hun land met het gezicht naar zee en de rug naar Spanje gekeerd. Aan de kust immers liggen alle belangrijke steden. Het vergeten achterland van Portugal is het land van dorpen waar de tijd heeft stilgestaan en van ongerepte natuurgebieden. Tijdens deze rondreis van Porto naar Lissabon, leert u de vele facetten van dit hartverwarmende land kennen.
In het verrassend groene noorden verblijft u in een van de mooiste natuurgebied van het land, het Parque Nacional Peneda-Gerês, waar de Steenarend op konijnen, Rode Patrijzen en slangen jaagt. De bergbewoners hebben op de steile hellingen terrassen aangelegd voor akkerbouw en veeteelt.
Voorts wandelt u door de diepe vallei van de Douro, waar de steile hellingen begroeid zijn met ontelbare druivenstokken. Hier komt de beste Port vandaan. In schril contrast met de lieflijke Douro-vallei staat de ruige Sierra da Estrela, ofwel het Sterrengebergte, een streek van woeste schoonheid en ongenaakbare granieten toppen.
De rijke geschiedenis van Portugal komt tot leven in en rondom de oude universiteitsstad Coïmbra. Prachtige voorbeelden van de rijke Manuelijnse bouwstijl vindt u in het kloostercomplex van de Tempeliers in Tomar en in het klooster van Batalha. U bezoekt ook het sprookjesachtige parkbos van Buçaco. De laatste dagen staan de oceaan, paleizenstad Sintra en Lissabon centraal. U kunt hier de oude Moorse wijk Alfama, het Jeronimoklooster en de Toren van Belem bezoeken. Hier kozen de ontdekkingsreizigers van de 15e eeuw het ruime sop en was het gezicht van Portugal naar zee gericht.
boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Portugal

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • 9

 • 10

 • 11

 • 12

 • 13

 • 14

 • 15

 • NB Programma

 • kaart

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
Vertrek vanaf Schiphol naar Porto. Vandaar wordt u naar het centrum van de stad gebracht. Als de tijd het toelaat kunt u 's middags kunt u in deze boeiende stad rondkijken. Vooral de ligging op een heuvel boven de Douro is zeer fraai. Aan de overkant van de rivier liggen in de wijk Vila Nova de Gaia de beroemde opslagmagazijnen waar al eeuwen lang port ligt te rijpen.

Overnachting in
Porto

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
Na het ontbijt heeft u de gelegenheid om van de bijzondere sfeer van deze havenstad te proeven. De binnenstad is een wirwar van kleine steegjes die verschillende pleintjes met elkaar verbinden en tegen de dalhelling omhoog kronkelen. Na de lunch rijdt u in ca. 2 uur naar het Nationaal Park van Gerês, dat in het noorden van Portugal ligt, tegen de grens met Spanje. Onderweg is er nog gelegenheid om in de eeuwenoude bisschopsstad Braga rond te kijken. Vanwege de vele kerken die deze stad kent, wordt Braga ook wel het ‘Rome van Portugal’ genoemd.

Overnachting in
Gerês

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
De bus brengt u naar het dorpje Covide. Van hieruit verkent u de buitenrand van het natuurgebied van Peneda-Geres. Tussen grote granietblokken door zoekt u zich een weg naar de hoogste top in de omgeving. Af en toe volgt u kleine geitenpaadjes, dan weer een oud karrenspoor. U geniet van een prachtig uitzicht over het park en het stuwmeer. Na de lunch wandelt u via een paar gehuchtjes terug naar beneden waar de bus op u staat te wachten. Op sommige plaatsen houdt het pad op en moet u een stukje struinend door het struikgewas de route vervolgen. De lange wandelbroek moet vandaag dan ook mee in het rugzakje. Duur 4 uur, lengte 9 km, 400 m stijgen en 500m dalen.

Overnachting in
Gerês

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma

Een rit van 45 minuten brengt je naar de omgeving van Campo de Gerês. Vanaf het etnografisch museum (dat je later kunt bezoeken indien geopend) volg je de eerste 50 minuten een rustig asfaltweggetje dat mooie uitzichten biedt op het omliggende landschap. Vervolgens pik je een klein bergpaadje op en loop je langzaam omhoog tot onder de top van de Cabeço Calcedonia. Deze granieten bult ligt midden in een landschap dat gekarakteriseerd wordt door duizenden wolzakken. Deze zijn het resultaat van vele tienduizenden jaren van verwering van het granietgesteente. Na het hoogste punt daal je via kleine paadjes af en bereik je uiteindelijk het etnografisch museum dat gewijd is aan het nationale Park van Peneda-Gerês. Bij het museum staan hier en daar antieke mijlpalen. Deze staan langs de ‘Geira’, de oude Romeinse weg tussen Braga en het Spaanse Astorga. Na het museum is het nog een klein stukje wandelen naar het karakteristieke dorpje Campo de Gerês, vanwaar de bus ons terugbrengt naar Gerês.
Lengte: 11 km, duur: 4 uur, 350 m stijgen en dalen.Overnachting in
Gerês

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
Deze dag, waarop de cultuur centraal staat, bezoekt u de vlakbij Braga gelegen bedevaartskerk Bom Jesús do Monte.  Na de lunch krijgt u de gelegenheid Guimarães te bezichtigen, waar de eerste koning van Portugal geboren werd. Vervolgens rijdt u door naar de stad Lamego, het historische centrum van de Douro-vallei.

Overnachting in
Lamego

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
Vandaag bezoekt u eerst het kapelletje S. Domingos, vanwaar u een schitterend uitzicht over de Dourovallei heeft. Vanaf deze plek kunt u zien hoe arbeidsintensief het onderhoud van de kleine wijngaarden op de steile terrashellingen moet zijn. Daarna maakt u een wandeling over authentieke Portwijn-landgoederen. Vanaf het dorp Fontelo te midden van wijngaarden, amandelbomen en stukken natuurlijke vegetatie wandelt u afdalend naar de rivier de Douro. Duur ca. 3 uur, lengte 7 km, 50 m stijgen, 550 m dalen.

Overnachting in
Lamego

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
Na het ontbijt heeft u de gelegenheid het historische centrum van Lamego te bezichtigen. Na de lunch verlaat u het lieflijke gebied van de Douro en vertrekt u naar het natuurpark Serra da Estrela, een rit van ca. 4 uur. Er is een korte pauze in het vestingstadje Trancoso, waar de robuuste burcht de aandacht trekt. Maar ook de fotogenieke steegjes van dit hooggelegen vestingstadje zijn de moeite waard.

Overnachting in
Seia, Hotel Eurosol Seia Camelo

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
De bus brengt u naar het stuwmeer Lagoa Comprida, in het hart van het Estrela-gebergte. De wandeling die vandaag op het programma staat, leidt u vanaf een plek dichtbij het hoogste punt van Portugal, de bijna 2000 meter hoge Torre, door een woest en eenzaam granieten landschap waar de wolf nog huist en de elementen vrij spel hebben. Bij het eindpunt, Vale do Rossim, staat de bus op u te wachten. Duur 4 uur, lengte 10 km, stijgen 200 m, dalen 350 m.

Overnachting in
Seia, Hotel Eurosol Seia Camelo

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
Deze dag leert u de lieflijke kant van de Serra de Estrela kennen. Na een busrit naar het begin van de wandeling, het bergdorpje Folgosinho, wandelt u via groene valleitjes, kastanjebossen en een arcadisch landschap langs de rand van het gebergte naar Linhares. Onderweg krijgt u een goede indruk van de bijzonder rijke flora en fauna van de Estrela. Het dorp Linhares is geheel in oude stijl gerestaureerd. U vindt er een kasteel en middeleeuws aandoende steegjes. Duur 4 uur, lengte 10,5 km, stijgen 275 m, dalen 400 m.

Overnachting in
Seia, Hotel Eurosol Seia Camelo

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma

Na het ontbijt verlaat u de bergstreek en rijden we richting Coimbra. Ten noorden daarvan ligt Luso, een oud kuuroord met heilzame bronnen en het bijzondere parkbos van Buçaco. Het parkbos heeft een exotische rijkdom aan planten, gelegen op de hellingen ten zuidoosten van Luso. Mossen, varens, struiken, enorme bomen zorgen voor een weelderige begroeiing. In het midden van het parkbos ligt een neo-manuelijns jachtslot. Lengte 8 km, ca. 3 uur lopen, 100 m stijgen, 300 m dalen. 
In de namiddag rijden we verder naar Anadia, een klein stadje waar het historische gebouw van ons bijzondere hotel opvallend is. Overnachting in
Anadia

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma

Na het ontbijt rijden we in ca. 30 minuten naar de befaamde universiteitsstad Coimbra. Onze reisleiding neemt u mee op een rondwandeling langs historische bezienswaardigheden van de stad, waaronder natuurlijk de universiteitsgebouwen.
’s Middags kunt u op eigen gelegenheid verder het historische centrum van Coimbra bekijken. Overnachting in
Anadia

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
Verder zuidwaarts gaat het vandaag, richting Lissabon en meer in het bijzonder de Atlantische kust ten westen van die stad. Onderweg stopt u bij het schitterende klooster van Batalha, een hoogtepunt in de gotische architectuur. De overdadige versieringen op de pilaren en muren zijn zeer indrukwekkend. Ook in Tomar houdt u halt. Daar heeft u gelegenheid het ‘Convento do Cristo’, een oud kloostercomplex van de Tempelridders, te bezoeken. Alle belangrijke Portugese stijlen zijn in het gebouw terug te vinden. Duur busrit 4 uur, 250 km.
We overnachten in het badplaatsje Colares, waar de golven van de oceaan op het fraaie zandstrand rollen.
*)de groep van mei 2017 overnacht vandaag nog een nacht in Anadia; het programma blijft gelijk.

Overnachting in
Colares

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
Vandaag heeft u de hele dag gelegenheid om de musea, kerken, kloosters, pleinen, parken van Lissabon te bezoeken. Ook  de oude wijk Alfama mag natuurlijk niet ontbreken. En wie wil kan met de tram naar de havenwijk Bélem waar o.m. het prachtige Jeronimosklooster en de toren van Bélem te zien zijn. Vandaag eten we in stijl in een restaurant in de stad. Pas in de avond keren we terug naar ons hotel aan de kust.

Overnachting in
Colares

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
We rijden een stukje landinwaarts naar de 'paleizenstad' Sintra. Hier vinden we prachtige parken en imposante historische gebouwen. Door en rond deze stad voert de wandeling ons naar bijzondere plekken. Natuurlijk nemen we de tijd om alles te bezichtigen en te fotograferen.
Aan het einde van de dag sluiten we in stijl af bij de meest westelijke kaap van Europa, Cabo da Roca. We dineren daarna in ons hotel met een laatste zonsondergang in de oceaan op deze reis.

Overnachting in
Colares

 1. Portugal - tussen Porto en Lissabon
Programma
We worden in ca 1,5 uur naar het vliegveld van Lissabon gebracht, voor de terugvlucht naar Schiphol.

NB Programma
Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.


Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties

U verblijft in uitstekende hotels met een rustige ligging en bijzondere ambiance en waar mogelijk een historisch tintje,. In alle accommodaties heeft u de beschikking over tweepersoonskamers met een moderne badkamer met douche of bad en toilet. Een deel van de hotels heeft een zwembad, maar houd er rekening mee dat zwembaden vaak onverwarmd zijn en soms pas na 1 juni geopend zijn.
* In Porto verblijft u een nacht middenin het historische centrum. Het Moov-hotel is gevestigd in een Art-Deco pand dat voorheen een bioscoop was. Op de binnenplaats is een terras. De kamers zijn modern en met een goede badkamer. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Klasse ***. 1 nacht.
* In Caldas doGerês verblijft u in het comfortabele hotel Universal-Termas. Het hotel is stijlvol ingericht en heeft uitstekende kamers, die van alle comfort zijn voorzien. Na de wandelingen kunt u uitrusten in een groene, overkapte patio. De keuken is er goed. Klasse ***. 3 nachten.
* In de Douro-regio verblijven we in het provinciestadje Lamego. U verblijft u in het luxueuze Hotel Lamego. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Verder biedt het hotel een zwembad (binnen- en buitenbad), een solarium, squash- en tennisbanen en andere luxe voorzieningen. De kamers zijn uitstekend en hebben tv, telefoon en minibar. Het hotel ligt op loopafstand van het stadscentrum. Klasse ****. 2 nachten.
*) reis 1-2017 verblijft hier in het landelijke hotel Casa dos Viscondos. Charmehotel in rurale setting en vergelijkbaar comfort met hotel Lamego.
* In Seia, aan de voet van de Serra de Estrela, verblijft u in Hotel Eurosol Seia Camelo. Het hotel biedt u een gastvrije ontvangst. U kunt er genieten van het zwembad (in voor- en naseizoen soms gesloten). De kamers zijn goed. Klasse ***. 3 nachten.
* Nabij de historische universiteitsstad Coïmbra, in het landelijke Anadia, verblijven we in het bijzonder stijlvolle hotel Curia Palace. In een historische ambiance vindt u ruime en comfortabele kamers. De inrichting is in de stijl van de jaren twintig. De kamers beschikken over een goede badkamer, tv, airco en dubbel glas. Er is een smaakvolle bar en een uitstekend restaurant. In de fraaie tuin ligt een heerlijk zwembad. Klasse ****. 2 nachten.
* De laatste drie nachten *) verblijven we aan de kust in Colares, nabij de historische stad Sintra, ten westen van Lissabon. Met uitzicht over de Atlantische oceaan sluiten we hier onze reis af. U kunt kiezen tussen het strand of een groot zwembad om uit te rusten van actieve dagen in de omgeving of Lissabon. Het hotel is modern en luxueus. Ook hier is een prima restaurant. Klasse ****. 3 nachten
*) tijdens de reis van mei 2017 verblijven we 3 nachten in Anadia en 2 nachten in Colares.Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
Uw verblijf in Portugal is op basis van halfpension, vanaf ontbijt op dag 2 t/m ontbijt op dag 15. Het diner op dag 1 in Oporto is, vanwege de soms late aankomst, niet inbegrepen. Het ontbijt wordt dagelijks door de hotels verzorgd. Het diner is vrijwel altijd in het restaurant bij het hotel, omdat u daar uitstekend kunt eten en het bovendien prettig is dat u na een actieve dag niet meer weg hoeft voor het avondeten. Zo kunt u ook meer genieten van de faciliteiten die de geselecteerde hotels bieden. In Lissabon dineren we in een restaurant in de stad.
Voor de lunch dient u zelf te zorgen. U krijgt iedere dag de gelegenheid om inkopen te doen. Soms kunt u ook de lunch gebruiken in een restaurant, om zo kennis te maken met de plaatselijke keuken.


Inbegrepen
 • alle vervoer met touringcar ter plaatse
 • overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension vanaf ontbijt op dag 2 t/m ontbijt op dag 15
 • bezoek nationaal park Buçaco
 • entree Tomar, entree Batalha
 • diensten 1 SNP reisleider en 1 lokale chauffeur


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • diner dag 1
 • lunches
 • overige entrees
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekeringen
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
De nadruk ligt bij deze reis zowel op de natuur als op de cultuur. De wandelingen zijn voor iedereen met een redelijke wandelconditie goed te doen. Per bus wordt u naar het wandelgebied gebracht en in de namiddag weer naar het hotel teruggebracht. De wandelingen duren 3 tot 5 uur. In een rustig tempo loopt u door heuvelachtig terrein. De routes voeren meestal over goede, brede paden of onverharde wegen. Soms, met name in het noorden en in de Sierra de Arrábida treft u een smal pad, dat stenig of soms zelfs deels overwoekerd is. Een lichte, lange wandelbroek is op deze reis dan ook onontbeerlijk, evenals stevige, hoogsluitende wandelschoenen. Een paar wandelstokken kunnen i.vm. het soms ongelijke terrein ook van pas komen. U gebruikt de lunch op de wandeldagen steeds ergens in de vrije natuur. Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving maken. Ons programma is immers vrijblijvend.


Reisleiding
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.


Minimum aantal deelnemers
8


Maximum aantal deelnemers
20


Geschikte reisperiode
Het klimaat is warm, maar niet onaangenaam heet. De Atlantische Oceaan zorgt immers voor verkoeling. Het noorden van het land is zeer groen. Er valt daar namelijk meer neerslag dan in het zuiden van Portugal, met name in de winter. De temperaturen liggen hier in het voor- en najaar rond de 20 ºC en in de zomer wordt het er niet vaak warmer dan 25 ºC. Het zuiden is warmer en droger. In het voorjaar loopt het kwik hier al gauw op tot 25º en in de zomer is het er overdag vaak 30 ºC. Deze overgang weerspiegelt zich in het landgebruik, de vegetatie en in de manier waarop de mensen leven. Voor de wandelaar betekent het dat het over het algemeen zonnig weer zal zijn, maar dat er in het noorden tijdens de voorjaarsreizen een enkele keer een bui kan vallen. In de buurt van de kust zorgt de zeewind meestal voor aangename verkoeling.


Klimaattabel


 • reisdocumenten

 • gezondheid

 • vaccinatie

Reisdocumenten

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.Vaccinatie

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).  • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Bagage mee op reis
 • warme en luchtige kleding
 • eventueel zwemkleding
 • Kopieën van paspoort, reis-, en ziektenkostenverzekering
 • GELDIG paspoort


Voor de wandelingen:
 • stevige wandelschoenen waarbij de enkels hoog omsloten worden, die ingelopen zijn en een goed profiel hebben
 • grote veldfles (min. 1,5 liter) of meerdere veldflessen
 • dagrugzakje (min 25 liter)
 • zakmes en zitmatje voor lunches in het veld
 • lichte lange wandelbroek
 • regenkleding
 • zonnebrand, zonnepet, lippenvet
 • eventueel verrekijker, fototoestel, flora-, vogel- of reisgids
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, bijvoorbeeld sporttape (breed), middelen tegen blaren (second skin) of maag- en darmklachten


Geld mee op reis
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Rekent u voor uw persoonlijke uitgaven op een bedrag van ca. € 300,-. Er zijn in de meeste plaatsen pinautomaten aanwezig.


Hoe verplaatst u zich ter plekke
Op het vliegveld van Porto staat een touringcar op u te wachten. Deze staat gedurende deze twee weken steeds tot uw beschikking. De touringcar wordt gebruikt voor de langere transfers en brengt u naar de begin- en eindpunten van de wandelingen.


Voorbereiding op uw reis
Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken in de omgeving van uw woonplaats. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.


Webadressen voor openbaar vervoer
trein: http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en bus: http://www.rede-expressos.pt/


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws

15-10-16: deze reis zal ook in 2017 weer worden aangeboden. Vertrekdata: 14 mei en 10 september.

Het programma van dag 12, 13 en 14 zal gaan wijzigen, waarbij ook de overnachtingslocatie gaat veranderen. Deze dagen zullen zich afspelen rondom het historische Sintra. Een bezoek aan Lissabon blijft in het programma. Ook zullen we op andere locaties enkele hotels upgraden. Wij verwachten eind januari het vernieuwde programma te kunnen presenteren. • op eigen gelegenheid

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld in Porto of in de eerste accommodatie.


Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Porto, terug vanaf Lissabon.

Vluchtschema
HV 6003 Amsterdam - Porto vertrek 18.20 aankomst 20.00 uur
HV 5952 Lissabon - Amsterdam vertrek 19.55 aankomst 23.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


 • oktober 2016
 • We hebben een prachtige reis gehad. Mooi land en mooi weer. Het eten was prima. De groep was gezellig en de reisleidster was geweldig.
 • september 2016
 • Een mooie afwisselende reis. Een mix tussen cultuur en natuur. De wandelingen waren goed te doen. Ook deze waren heel afwisselend en soms zeer verrassend.
 • september 2016
 • Een mooie reis langs verschillende steden, historische monumenten en door een verscheidenheid aan natuur. De wandelingen zijn goed te lopen voor een ieder die ervaring heeft met belopen van allerlei paden. Verrassende onderkomens en op 3 locaties ook een zwembad waarvan ik goed gebruik heb gemaakt. Mede door de uitstekende reisleidster en de fijne groep, is deze reis meer dan geslaagd.
 • september 2016
 • Een treffende combinatie van wandelingen door gevarieerd gebied met het bezoeken van prachtige steden.
 • juni 2016
 • Een fantastische reis. Veel cultuur, geschiedenis over Portugal met links naar de geschiedenis van ons eigen Nederland, landshap en bloemen en natuurlijk de wijnen en port en de Portugese keuken.
 • juni 2016
 • Een afwisselende reis met veel natuur en cultuur door het prachtige Noord-Portugal! Ik heb genoten.
 • mei 2016
 • Een hele relaxte reis, boordevol culturele hoogtepunten en met mooie wandelingen. De koffie in Portugal smaakt uitstekend en is spotgoedkoop.
 • september 2015
 • Leuke, afwisselende rondreis met een goede balans tussen natuur en cultuur.
 • juni 2015
 • Deze reis bood ons een bijzondere kennismaking met Portugal. Er was een grote variatie aan wandelingen in steeds wisselende gebieden, maar we maakten ook kennis met mooie steden en kloosters in het land.
 • augustus 2014
 • Dit voorjaar gekozen voor de wandel-cultuur-reis van snp. Is heel goed bevallen,meer hadden we niet kunnen verwachten. Een uitstekende reisleider en een goed gezelschap van medereisgenoten. Veel cultuur en geschiedenis goed gedoceert en gedoseert. Met regen in Geres,sneeuw in de Estrella en volop zon in Lissabon genoten van alle weertypen. Goed eten en veel vino verdes met fado aan je tafel in Coimbra. Het gevoel gastvrij te zijn en betaalbaar je koffie met lekkers te kunnen nemen. Al met al heel veel van het land leren kennen en zeker de moeite waard om terug te komen.
 • juni 2014
 • Erg afwisselend qua wandelingen, veel cultuur.
 • oktober 2013
 • Mooie reis in een bijzonder land met veel diversiteit, zowel cultureel als landschappelijk. Prachtige steden en overal een vriendelijke en gemoedelijke sfeer.
 • oktober 2013
 • Mooie afwisselende reis waarin een goede indruk wordt gegeven van natuur en cultuur van het noordelijk deel van Portugal. Prima te doen voor mensen met weinig wandelervaring.
 • oktober 2013
 • Een mooie reis in een aangenaam land, met een goede balans tussen wandelen in de rijke natuur en genieten van de rijke cultuur.
 • juni 2013
 • Het fantastische weer bepaalde natuurlijk ook bij deze reis voor een niet onbelangrijk deel het succes van de reis!.
 • Als je interesse hebt in de historische achtergronden van Portugal en een goede indruk wilt krijgen van het moois in de lokale natuur en in een paar historische steden is dit een goede vakantie voor je. Denk niet te licht over de wandelingen! Bergschoenen met hoge sluiting zijn een aanrader.
 • Prachtige reis met veel cultuur en mooie afwisselende wandelingen.
 • Een vakantie met soms pittige klimmetjes en afdalingen. met voldoende rustpauzes, voelt als een relaxte vakantie en toch wat gepresteerd te hebben
 • Relaxt wandelen en veel cultuur op verschillende plekken in Portugal, ga met Dick mee!
 • De rondreis door Portugal is zeer aan te raden, vooral in de maand mei, de natuur is op zijn mooist. Alle wandelingen zijn prachtig. Ook de steden zijn het bekijken waard.

Data en prijzen

14 mei 2017 - 28 mei 2017 (Garant vertrek)
€ 2295 / € 2695* eenpersoonskamer
€ 1795 / € 2195* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

geslacht (in %)
man vrouw
63 37
gem. leeftijd (in %)
< 30 30-39 40-55 > 55
0 12 25 63
status reizend (in %)
alleen samen
63 37
10 september 2017 - 24 september 2017
€ 2315 / € 2585* eenpersoonskamer
€ 1825 / € 2095* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon
 • prijzen met een *) zijn inclusief vlucht, belastingen en toeslagen
 • Let op: Vanaf 8 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag

Extra mogelijkheden bij Portugal - tussen Porto en Lissabon

Dit arrangement is uitstekend te verlengen met:

Aanbevolen hotels om uw reis te verlengen

Hotel Miraparque (Lissabon)

Hotel in het centrum van Lissabon, gevestigd in een historisch gebouw met uitzicht op Park Eduardo VII. Dankzij de centrale ligging loopt u binnen 15 minuten het centrum van Lissabon in, maar op loopafstand vindt u ook metrostation Parque vanwaar u binnen enkele minuten verschillende andere bezienswaardigheden kunt bereiken. In de directe omgeving van de accommodatie vindt u plein Marquês de Pombal en één van de grootste winkelcentra van Lissabon, El Corte Inglês. De accommodatie beschikt over WIFI, parkeren kan op openbare parkeergelegenheden.
vanaf € 48,- per persoon
select
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden