Portugal - Parque Nacional Peneda Gerês, ezeltrektocht, 7 dagen Met een ezel door de 'hoge bergen van Portugal'

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Ezeltocht langs historische dorpshuizen

Op deze spannende ezeltocht in de ruige granietbergen van Nationaal Park Peneda-Gêres heb je kans om een glimp op te vangen van wilde paarden en wolven. In deze noordelijke uithoek van Portugal vind je bijzondere bergdorpjes in een groene en waterrijke natuur. Een plaatselijke gids weet alle bijzondere plekken te vinden, van de fraaie en luxe dorpshuizen waar je overnacht, tot de mooiste zwempoelen en watervalletjes. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Volledig verzorgd van aankomst tot vertrek Porto
 • Ezels helemaal voor de kinderen
 • Verblijf in historische dorpshuizen
 • Het enige Nationaal Park van Portugal
 • Kasteel Lindoso en bijzondere graanschuren
 • Overal natuurlijke zwempoelen
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Portugal - Parque Nacional Peneda Gerês ezeltrektocht

Het Nationaal Park Peneda Gerês is het enige Nationaal Park van Portugal en bestaat uit grillig gevormde granietbergen. Dit afgelegen gebied in de noordpunt van Portugal is een laatste thuis voor wolven, wilde geiten, herten en wilde paarden. Het is een waterrijk gebied en dus groen met vele stroompjes. Historische dorpen met bijzondere graanschuren, forten en kleinschalige landbouw completeren een landschap en samenleving waarbij je voor even terug in de tijd gaat.

 

Ziedaar het decor voor deze bijzondere ezeltrektocht. Onze plaatselijke (Engelstalige) gids weet alle bijzondere plekken en zorgt voor de plaatselijke organisatie. Volledig verzorgd van aankomst tot vertrek in Porto hoef je onderweg echt nergens over na te denken, behalve natuurlijk om je ezel. Voor voer en onderdak wordt gezorgd, verdere vertroeteling is aan jullie. Als beloning mogen kinderen onderweg op de rug van de ezel, net als je dagbagage. De grote bagage wordt vervoerd.

 

Slapen en eten wordt geregeld in bijzonder comfortabele historische dorpshuizen. In elk dorp zijn meerdere huizen voor ons geregeld. Alles tijdens de reis is geregeld, op een enkel extra drankje of ijsje onderweg na. Er zijn dus zo goed als geen bijkomende kosten!

Dag 1

Aankomst in NP Peneda Gerês
Transfer vanaf het vliegveld van Porto (individueel per gezin) naar Soajo, een dorp in het Nationaal Park. Uiterste aankomst in Porto is ca. 15.00 uur! Soajo is een relatief groot dorp met diverse voorzieningen en winkels en zelfs een PIN –automaat. De lunch is vandaag als enige uitzondering niet inbegrepen. De middag is vrij om het dorp te verkennen of om te zwemmen in een van de zwempoelen bij het dorp.
In de avond om 18.00 maken we kennis met elkaar en zal door de gids het programma worden uitgelegd. Daarna is er gezamenlijk avondeten.

Overnachting in

Soajo

Dag 2

Rondwandeling Soajo: het pad van brood en vertrouwen

Na het ontbijt maak je kennis met je ezel, krijg je uitleg hoe je met het dier moet omgaan en welke verzorging het nodig heeft. Daarna maken we een eerste rondwandeling met de ezels over het ‘pad van brood en vertrouwen’. Vertrouwen’, omdat het voert over de pelgrimsroute naar het klooster van Senhora da Peneda en ‘brood’ omdat je langs enkele watermolens komt. Je loopt tussen oude landbouwterrasjes en over stenen paden waar karrensporen in uitgesleten zijn. Vroeger reden karren met graan en meel af en aan tussen dorp en watermolens. In de namiddag is er tijd om te zwemmen, uitrusten of te spelen.
Wandeling: 7 km, 300m stijgen en dalen, ca. 3,5 uur.

Overnachting in

Soajo

Dag 3

Van Soajo naar Lindoso
We verlaten Soajo en maken ons meteen op voor langste wandeldag van de reis! We volgen oude routes die de dorpen in de streek met elkaar verbonden. We komen nu echt in het Natuurpark Peneda Gerês en passeren kleine de landbouwnederzettingen Cunha en Paradela. Via de Lindoso stuwdam stijgen we naar Lindoso, een prachtig dorp met een indrukwekkend kasteel en een zo mogelijk nog indrukwekkender verzameling (54 stuks!) bijzondere graanschuren op pootjes (de Espigueros) die je nergens anders zo kunt zien.
Wandeling: 14,5 km, 500m stijgen en 380m dalen, ca. 5 uur

Overnachting in

Lindoso

Dag 4

Rondwandeling Lindoso: Serra Amarella, wilde paarden en wolven

We treden in de voetstappen van herders en vee die leiden naar de heuvels en bergweides van de Serra Amarela (‘gele berg’). Hier vind je nog een stuk echte wildernis en in dit gebied leven dan ook de laatste Iberische wolven van Portugal en de Garano-paarden, een met uitsterven bedreigd ras wilde paarden. Tijdens de wandeling zijn er fraaie uitzichten op Spanje, want je loopt een deel langs de Spaans-Portugese grens.

Wandeling: 11 km, 400m stijgen en 380m dalen, ca. 4 uur

Overnachting in

Lindoso

Dag 5

Van Lindoso naar Parada

Na de wat zwaardere wandeldagen is er vandaag meer rust. In de ochtend nemen we de tijd om het kasteel van Lindoso te bezoeken. Als we uitgekeken zijn, bepakken we de ezels en wandelen naar het volgende dorp: Parada. Langs wijngaarden en door eikenbossen zijn er onderweg mooie uitzichten op de Lima-vallei. Parada ligt middenin wilde natuur met boven het dorp een paar fantastische zwempoelen!

Wandeling: 7,5 km, 200m stijgen en 280m dalen, ca. 3,5 uur

Overnachting in

Parada

Dag 6

Rondwandeling Parada: de watermolens van Parada
We volgen oude paden langs een aantal (ruïnes van) watermolens. Onderweg zie en leer je een en ander over hoe de mensen vroeger in dit gebied leefden en hoe ze de waterlopen wisten te beheersen. Dat laatste was essentieel voor het agrarische bestaan in het gebied. Dankzij hun inspanningen kunnen wij nog een keer genieten van een paar mooie zwempoelen. We zadelen vandaag onze ezels voor een laatste keer af en mogen ze nog één keertje bedanken voor bewezen diensten.
Wandeling: 7 km; 170 m stijgen en dalen; 3 uur

Overnachting in

Parada

Dag 7

Einde van de reis: transfer naar Viana of Porto
Na het ontbijt wordt de groep teruggebracht naar het vliegveld van Porto, eventueel via Viana do Castelo indien daar mensen verlengen in ons outdoorhotel aan het strand. Ook in Porto kun je de reis indien gewenst verlengen in een hotel in het centrum. Het centrum is vanaf het vliegveld makkelijk bereikbaar per metro.
Boek je terugvlucht niet eerder dan ca. 14.00 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven tijdens de reis in drie afgelegen dorpjes, middenin het gebergte: Soajo, Lindoso en Parada. Afgezien van wat dagjesmensen en wandelaars is er nauwelijks toerisme en zeker ’s avonds heerst er serene rust. De smalle straatjes worden het speeldomein van de kinderen en ze kunnen makkelijk op bezoek bij je ezel, die ook in het dorp verblijft; in de middag in een wei, ’s nachts op stal.

In elk dorp zijn meerdere historische dorpshuizen als verblijf gereserveerd. Ze zijn voorzien van meerdere slaapkamers, woonkamer met keuken en een goede badkamer. Meestal is er een kleine binnenplaats of terras. De dikke stenen muren en deels authentieke inrichting voert je terug in de tijd, maar dan wel met bijzonder goede en comfortabele voorzieningen van onze moderne tijd.

Over de maaltijden

In onze bijzondere onderkomens ontbijt je en maak je je picknick voor onderweg. Het avondeten vindt gezamenlijk plaats en wordt voor ons verzorgd.

Voor het ontbijt worden alle ingrediënten in je woning gebracht. Je kunt dit ’s ochtends lekker op eigen tempo met de kinderen in de keuken maken en opeten. Ook voor picknickspullen wordt gezorgd, inclusief drinken en wat snacks voor onderweg. Het komt je dus overdag aan niets tekort.

Het avondeten wordt voor ons bereid en eten we gezamenlijk, soms in een oude taverna, soms speciaal gemaakt door mensen uit het dorp voor ons. Ook hier zijn alle drankjes inclusief.

Afgezien van een enkel extra drankje of ijsje onderweg hoef (en kun je) zelf dus niets te kopen.

Info kindvriendelijkheid

Er gaat gemiddeld één ezel per vier personen mee, die er helemaal is voor de kinderen (en evt. dagbagage). De grote bagage wordt met de auto vervoerd. De ezel kan maximaal 40 kg. dragen. De kinderen moeten goed en stevig kunnen zitten willen ze op een ezel kunnen. Eventueel kun je een fietshelmpje meenemen ter bescherming. De ezels overnachten nabij de accommodaties en ook buiten de wandelingen om kun je er dus desgewenst naar toe.

In de accommodaties heb je naast de slaapkamer(s) altijd een woonkamer en keuken en bij het huis meestal een patio. De huizen liggen aan verstilde dorpsstraatjes, waar het veilig buiten spelen is voor de kinderen.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen in dorpshuizen
 • Alle maaltijden, drinken, tussendoortjes, vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 7
 • Ezelhuur en uitrusting
 • Bagagevervoer per auto (dag 3 en 5)
 • Transfers van/ naar vliegveld van Porto
 • Diensten van lokale reisbegeleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis naar Porto
 • Lunch op dag 1
 • Individuele consumpties in café's of winkeltjes onderweg

Over de activiteiten

Deze tocht stelt geen bijzondere eisen aan de wandelconditie. Wat echter ook meetelt is dat je voor en vooral na de wandeling ook je ezel moet verzorgen! Uiteraard krijg je daar ter plekke uitleg over. We wandelen voornamelijk over onverharde paden en kleine weggetjes. Nabij de dorpen is soms een stuk asfalt niet te vermijden. De dagafstanden zijn slechts tussen 7 en 14 km, maar de hoogteverschillen (tussen 200 en 500m per dag) kunnen pittig zijn. Het wandeltempo ligt daarom niet hoog. Onderweg zijn er ook diverse momenten om even stil te staan en van het landschap te genieten en natuurlijk nemen we ruim de tijd voor een picknick en soms zelfs zwempauze. Kinderen kunnen bij toerbeurt op de ezel zitten; er gaat per 4 personen een ezel mee. Ook je dagbagage kan op de ezel, je kunt dus lekker ‘vrij’ lopen. De maximale belading van de ezel is 40 kg, dus volwassenen of oudere kinderen mogen niet op de ezel!

Geschikt voor kinderen

vanaf 6 jaar en ouder

Over de groepssamenstelling

Deze reis is voor gezinnen die het leuk vinden om samen op avontuur te gaan. Door de opzet van de reis zullen de kinderen elkaar snel weten te vinden, terwijl je als ouder zowel kunt profiteren van wat privacy in je dorpshuis, als gezelschap van medereizigers.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Wil je op eigen gelegenheid naar het beginpunt van de ezeltocht reizen, dan ontmoet je de groep bij de accommodatie op dag 1 om 18.00 uur.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Porto.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Je kunt zelf de gewenste vlucht naar en van Porto boeken; er zijn voor deze reis dus géén groepsvluchten. Dit heeft als voordeel dat je precies die vlucht kunt kiezen die qua prijs en tijd bij je past. Op Porto vliegen ook diverse Lowbudget maatschappijen als Ryanair en Transavia, maar ook KLM heeft een rechtstreekse vlucht.

Boek éérst de reis zelf, zodat je weet dat daar beschikbaarheid is, en dan pas je vlucht. We raden aan voor de heenreis een ochtendvlucht te boeken. Uiterlijke aankomsttijd in Porto is 15.00 uur.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis:

Je wordt vanaf het vliegveld van Porto naar het eerste onderkomen in Soajo gebracht. Dit is een individuele transfer per gezin, afgestemd op je aankomsttijd. Komen er met dezelfde vlucht meerdere gezinnen aan, dan wordt de transfer uiteraard gecombineerd. Deze transfer duurt ruim 1 uur.

Als je al in Portugal bent, dien je SNP een tijd door te geven dat je op Porto Airport bent; dan zorgen wij voor de transfer. Ook vertrek vanaf je hotel is mogelijk.

 

Terugreis:

Op de dag van vertrek worden we gezamenlijk na het ontbijt per bus terug naar het vliegveld van Porto gebracht. Boek voor de reis terug dus een middag- of avondvlucht, met niet eerder vertrek dan ca. 14.00 uur! Indien je langere in Portugal blijft kun je vanaf het vliegveld eenvoudig verder reizen per metro of (huur)auto.

Praktische informatie

Deze reis is gepland in de zomervakantie. In de mei- en herfstvakantie zijn het weer en de omstandigheden doorgaans niet zo gunstig (sneeuw, vocht). Het lage binnenland van Portugal en de Algarve is 's zomers erg heet, maar hier in de bergen in het Noordoosten blijft de warmte doorgaans aangenaam. De temperatuur loopt wel op naar zeker 25 graden, maar in de nachten koelt het af en de zomerse temperaturen maken ook dat het na afloop van de wandelingen heerlijk zwemmen is. Bovendien is er onderweg regelmatig schaduw. We zullen zo vroeg mogelijk vertrekken om de middagwarmte te vermijden; dan is het tijd om te zwemmen. Mocht het zo zijn dat het op sommige dagen toch aan de hete kant is, dan is vaak een kortere wandelroute mogelijk.

Deze reis is compleet verzorgd. Alleen op de dag van aankomst en vertrek is de lunch niet inbegrepen, verder is al het eten en drinken inclusief. In de dorpjes onderweg is nauwelijks gelegenheid iets te kopen, afgezien van een enkel ijsje of drankje, die hier spotgoedkoop zijn. Dat zijn dan ook meteen de enige uitgaves die je voor deze week zult hebben.
In de huizen waar je verblijft krijg je voor het ontbijt en picknick een ruim aanbod aan spullen, inclusief drinken, fruit en snacks voor onderweg.

De dagrugzak die u voor deze reis nodig hebt, moet in ieder geval voldoende ruimte hebben voor een lunchpakket, handdoek en zwemkleding en een of meer waterflessen. Wij raden dan ook een dagrugzak aan van ca. 35 liter voor de volwassenen, zodat de kinderen met een kleinere rugzak kunnen lopen. De dagrugzakken kunnen op de ezel, maar met eten en drinken er in kan het toch handig zijn dit direct bij de hand te hebben en dus zelf te dragen. De overige bagage wordt vervoerd. Je moet verder om de volgende uitrusting denken:

 • enkelhoge bergwandelschoenen met stevige slipvaste zool,
 • sportschoenen of sandalen die nat mogen worden
 • luchtige kleding
 • vest voor 's avonds
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoed (een must!) 
 • wandelrugzak
 • waterfles (minimaal 1-2 liter)
 • regenjack of droge kleding, voor het geval er een plensbui valt
 • zwemkleding
 • handdoeken (alleen voor het zwemmen)
 • zaklamp
 • indien je hebt: een fietshelm voor het kind, voor op de ezel
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • EHBO-benodigdheden (sporttape of middelen voor het afplakken van blaren en of schafwonden bijvoorbeeld Second Skin)
 • verder eventueel: verrekijker, fototoestel, spelletjes, planten-, dieren- en stenengids, muziekinstrument

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

De reis wordt begeleid door een Portugese reisleider uit de streek. Hij is ook degene die deze reis organiseert en dus kent hij alle facetten van de reis. Ook weet hij hoe je met de ezels dient om te gaan. De reisleider spreekt Engels en is je vraagbaak tijdens de reis. Dit betekent wel dat je als ouder belangrijke instructies goed aan je kinderen moet vertalen. De reisleider regelt alle logistiek en kan ook vertellen over hetgeen je onderweg tegenkomt. Ook heeft hij een EHBO kit bij, voor het geval er iets gebeurd onderweg. In geval van nood onderhoud hij ook contact met SNP Natuurreizen.

We hebben hier gekozen voor een lokale reisleider omdat het essentieel is dat deze de taal, de omgang met ezels, de streek en de eigenaren van de woningen kent. De lokale bevolking spreekt slechts sporadisch Engels in dit gebied.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Portugal - Parque Nacional Peneda Gerês, ezeltrektocht

Met een ezel door de 'hoge bergen van Portugal'

Ezeltocht langs historische dorpshuizen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen