Portugal - Minho, 8 dagen De groene provincie van Portugal

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis per auto langs pousadas

Tijdens deze rondreis met (huur)auto door de groene noordelijke provincie van Portugal, de Minho, ben je te gast in bijzondere hotels, met ruime en stijlvolle kamers voorzien van alle mogelijke comfort. Vrijwel altijd verblijf je in een historische pousada, prachtige monumentale gebouwen met een historie en fraaie ligging. Je reist langs de stranden van de Atlantische kust, de citadellen van de Minho-vallei, de ruige granietbergen van de Peneda en Gêres, ongetwijfeld de mooiste wandelgebieden van het land en naar de historische steden Braga en Guimarães.

Uniek aan deze reis

 • De groene tuin van Portugal
 • De stranden van de Costa Verde
 • Guimarães: stad met cultuur en historie
 • Historische Pousadas
 • Wandel langs granietbergen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Minho

In de veertiger jaren van de vorige eeuw besloot de Portugese regering tot het opzetten van een netwerk van bijzondere hotels: de pousadas, ruime en stijlvolle kamers voorzien van alle mogelijke comfort. De restaurants behoren tot de beste van het land, maar het is vooral de ligging die een verblijf in een pousada zo bijzonder maakt. Deze rondreis per auto voert u dor de noordelijkste provincie van Portugal: de groene Minho. Een land van groene valleien met vriendelijke akkertjes en verborgen dorpen, waar de tijd van stroop lijkt. Maar ook van ruige en ongenaakbare granietmassieven, waar de wolf nog voorkomt. Maar ook van de prachtige stranden van de Costa Verde en de monding van de Minho. Prachtige stadjes, vol eeuwenoude kerken, burchten en forten, maar ontdek ook de geheimzinnige pelourinhos, groepen espigueiros, fraaie azulejos, protserige brazileiros, oude watermolens en verlaten gehuchtjes; een ongekend rijk cultureel erfgoed! U bent te gast in drie bijzondere pousada’s; alle stijlvol en elk met een geheel eigen ambiance! Onderweg kunt u overal genieten van de lokale keuken, rijk aan visgerechten, en de frisse vino verde, die overal in de provincie geproduceerd wordt. In dit reispakket vindt u talrijke tips en suggesties. Over bekende bezienswaardigheden en verborgen cultuurschatten. Achtergrondinformatie over de wijnen en de gastronomie van de regio, evenals suggesties voor bijzondere restaurants. Voorst informatie over feesten en markten. En een scala aan wandelsuggesties en andere activiteiten.

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven van Porto, rijd je naar het noorden. De havenstad Viana do Castelo, aan de monding van de Lima-rivier en aan de voet van de heuvel van Santa Luzia, waarop de pousada van Viana prijkt, is een goede plek voor een eerste kennismaking met de noordelijke regio van Portugal, de Minho. Rit ca. 100 km.

Overnachting in

Viana do Castelo - Pousada Viana do Castelo of Hotel Feelviana

Dag 2

Je kunt langs de kust rijden, op zoek naar een van de vele stille stranden. Het zal niet verbazen dat de lokale keuken langs de Costa Verde en de monding van de Minho veel visgerechten kent:Arroz de lampreia (rijstschotel met lamprei), Tainha assada no forno (harder uit de oven) Angula com touchinho (glasaaltjes met spek) en diverse Bacalhau-schotels. Je kunt prachtige wandelingen maken vanuit het stille dorpje Montaria. Dit is zonder meer het mooiste wandelgebied, een groene oase van kleine akkertjes, waterlopen, watermolentjes en eeuwenoude huizen en boerderijen aan de voet van de desolate granietbergen van de Serra da Arga. Stadjes als Caminha, Vila Nova de Cerveira en Valenca, in de vallei van de Minho, hebben fraaie citadellen, die de grens met het oude koninkrijk Castilië-Leon moesten bewaken.

Overnachting in

Viana do Castelo - Pousada Viana do Castelo of Hotel Feelviana

Dag 3

Van Viana do Castelo naar Santa Maria do Douro (240 km of 85 km rechtstreeks).
De route voert je  door een afwisselend landschap langs de vestingstadjes van de Vale do Minho en dwars door de Serra da Peneda naar het dal van de Lima en voorts naar de zuidzijde van de Sera do Gerês. Onderweg kun je vestingstadjes bezoeken, van prachtige uitzichten genieten, unieke terrasvelden rondom Sistelo bewonderen of een wandeling maken, bijvoorbeeld door het spectaculaire granietlandschap van de Serra da Peneda.

Overnachting in

Amares - Pousada do Amares (Sta Maria do Bouro)

Dag 4-5

De bergen van de Minho zijn ruig, onherbergzaam en spectaculair. De rijke natuur van de Serra da Peneda en de Serra do Gerês is beschermd in de vorm van een nationaal park. De granietmassieven met hun spectaculaire rotsformaties, dennenbossen en bergbeekjes, zijn perfecte wandelgebieden. Hoog verscholen in de bergmassieven liggen stille bergdorpjes als Castro Laborero, Soaje, Lindos en Campo do Gêres, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Hier gaan de ossenkarren nog geregeld door de straten en vind je grote groepen ‘espigueiros’, granieten opslagschuurtjes op palen. In de warme baden van het kuuroord van Caldo do Gerês kun je je heerlijk laten verwennen. Je kunt mountainbikes huren en het stuwmeer van Caniçada biedt tal van watersportmogelijkheden.

Overnachting in

Amares - Pousada do Amares (Sta Maria do Bouro)

Dag 6

Van Santa Maria do Bouro naar Guimarães (70 km)
Vandaag reis je via de ene historische plek naar de volgende. Eerst bezoek je Braga, een van de oudste christelijke steden ter wereld. Net iets voor het centrum ligt een indrukwekkend heiligdom, Bom Jesus, waar je een stop maakt. Je eindigt de rit in de laatste overnachtingsplaats van deze reis: Guimarães. Guimarães is een kleine, maar levendige stad met een prachtig centrum waar het Portugese koninkrijk is gesticht.

Overnachting in

Guimarães - Pousada Santa Marinha

Dag 7

In en om het historische stadje Guimarães zijn tal van culturele uitstapjes te maken. De stad zelf kent een harmonieus en goed bewaard centrum dat zelfs cultureel erfgoed is. Er zijn tal van prima restaurants en ook de pousada waar je overnacht is een perfecte plek om heerlijk te ontspannen.

Overnachting in

Guimarães - Pousada Santa Marinha

Dag 8

Einde van het arrangement. Je kunt eventueel nog de verrassend mooie stad Porto bezoeken

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis ben je te gast in 3 verschillende pousadas, elk bijzonder vanwege de unieke ambiance, ligging en service. De kamers in de pousadas zijn goed tot uitstekend. De extra voorzieningen lopen per pousada sterk uiteen. In het dag-tot-dagprogramma vermelden we de pousadas die wij in eerste instantie voor je proberen te reserveren. Omdat de pousadas in bepaalde seizoenen (en vooral in de weekenden) populair zijn, kan het voorkomen dat wij je in een andere pousada onderbrengen. In de opzet van het programma is hiermee rekening gehouden. Ook de andere gelijkwaardige accommodaties zijn stuk voor stuk bijzonder te noemen.
NB1: de Pousada Viana do Castelo heeft door hoge vraag regelmatig geen plaats. We boeken dan standaard het direct aan het strand gelegen 4* Hotel Feelviana, modern en sportief in alle uitstraling.
NB2: in augustus accepteren de eerste en de derde pousada van de reis slechts boekingen van 3 nachten!

Over de maaltijden

Het ontbijt is tijdens deze reis inbegrepen. In elke pousada wacht je een uitgebreid ontbijtbuffet. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Uiteraard heeft elke pousada een eigen restaurant, waar je goed à la carte kunt eten. De prijzen zijn er vrij hoog, de kwaliteit van de maaltijden loopt uiteen van goed tot uitstekend.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • autohuur (los bij te boeken)

Over de activiteiten

Tijdens deze rondreis door de Minho bieden wij je dagelijks verschillende suggesties aan. Vanwege de huurauto is het erg gemakkelijk zelf een keuze te maken in de activiteiten die je wilt doen en/of de bezienswaardigheden die je wilt zien/bezoeken. Met de auto reis je naar adembenemende uitzichtpunten in een groen landschap en bezoek je mooie bezienswaardigheden diep in de natuur. Verder zijn er verschillende mogelijkheden voor wandelingen maar ook andere activiteiten mogelijk zoals paardrijden, fietsen, zwemmen en surfen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een dagje (of meerdere!) helemaal niets te doen en lekker te genieten van de rust, het comfort en de heerlijke tuin van de pousada.
Een enkele wandeling is door ons beschreven en voorzien van een wandelkaart. Van andere wandelmogelijkheden geven wij alleen tips. Deze wandelingen staan veelal alleen in plaatselijk uitgegeven foldertjes en zijn redelijk tot matig gemarkeerd. Gedetailleerde (wandel)kaarten zijn moeilijk te verkrijgen. De wandelingen in het Nationaal Park Peneda-Gêres zijn het beste gemarkeerd en gedocumenteerd.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Boa Vista (Porto)

Het historische hotel Boa Vista heeft een prachtig zicht op de monding van de rivier de Douro en de oceaan. Het oorspronkelijke hotel is al 150 jaar oud. Tegenwoordig is het gemoderniseerd en uitgebreid, maar de oude sfeer proeft u nog steeds. Op het dak van de moderne vleugel is een heerlijk zwembad. De kamers zijn modern en met een goede badkamer. Klasse ***

De ligging maakt dat je de rust en het ruisen van de oceaan (met fraai zandstrand) op loopafstand hebt, maar het centrum van Porto is uitstekend met het openbaar vervoer (tram) bereikbaar met een mooie rit langs de Douro.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Porto is ca. 1700 km. De transfers tijdens deze reis vinden vervolgens per eigen auto plaats.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Porto.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven reis je verder per huurauto. De afstand van Oporto naar Viana do Castelo bedraagt ongeveer 80 km (ongeveer 1 uur rechtstreeks). Vanuit de laatste accommodatie in Guimarães is het ca. 55 km rijden naar Oporto (ongeveer 40 minuten rechtstreeks).

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

U kunt dit arrangement het hele jaar door starten. De beste periode qua weer is tussen april en oktober, maar ook buiten die periode zijn er genoeg aangename dagen.  Het klimaat is zacht tot warm, maar niet onaangenaam heet. De Atlantische Oceaan zorgt immers voor verkoeling. De Minhostreek is de groenste streek van Portugal. Er valt daar namelijk meer neerslag dan in het zuiden van Portugal, met name in de winter. De temperaturen liggen hier in het voor- en najaar rond de 20 ºC en in de zomer wordt het er niet vaak warmer dan 25-30 ºC. In de wintermaanden kunt u op een graad of 15 rekenen. Houdt u er rekening mee dat het weer in de bergen van de Peneda-Gêres wisselvallig en koeler van karakter is.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Minho ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

minho-dag-1.jpg

Portugal - Minho

De groene provincie van Portugal

Actieve rondreis per auto langs pousadas

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.