Punta de Sao Lourenco

Portugal - Madeira vogelreis, 8 dagen Pelagische soorten en endemen van Macaronesië

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit hotel

De wateren rondom de steile kliffen van Madeira en de nabijgelegen rotseilanden Ilhas Desertas vormen de perfecte plek om op zoek te gaan verschillende zeevogels (pelagische vogelsoorten), zoals stormvogeltjes, pijlstormvogels en stormvogels. Vier keer gaan we de zee op, op zoek naar soorten die uniek zijn voor de Macaronesische wateren en eilanden. Tijdens de boottochten zullen we ongetwijfeld ook diverse zeezoogdieren ontdekken. De diepe kloven, hoge vulkanische rotspieken en laurierbossen van Madeira herbergen bovendien een aantal endemische soorten en ondersoorten, waar we vergezeld door een lokale vogelgids èn de SNP reisleider/vogelaar naar op zoek gaan. Uitvalsbasis is het havenplaatsje Machico, vlakbij de rode vulkaanrotsen en kliffen van het São Lourenço schiereiland, waar we de hele week in een goed hotel overnachten.

Uniek aan deze reis

 • 4 excursies op zee
 • Begeleiding door SNP reisleider èn lokale vogelgidsen
 • Bezoek aan Ihas Desertas
 • Ook aandacht voor zeezoogdieren
 • Ook diverse dagtochten in het binnenland op zoek naar endemen
 • Veel aandacht voor pelagische soorten
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Madeira vogelreis

Madeira, geliefd bloemeneiland en wandelbestemming, is een van de grotere eilanden van de Macaronesische Archipel, waartoe ook de andere vulkanische eilandengroepen van de oostelijke Atlantische oceaan behoren: Azoren, Canarische eilanden en Kaapverdië. Ofschoon deze eilandengroepen ver uiteen liggen, kennen ze toch grote overeenkomsten op het gebied van flora en fauna. Op deze vogelreis richten we ons uiteraard op de endemische soorten die we op het hoofdeiland vinden, maar vooral op de zeevogels die de wateren rondom het hoofdeiland en de kleine rotseilanden Ilhas Desertas bevolken en die nestelen in de steile kliffen en rotspieken in het binnenland. We maken een avondexcursie naar de nestplaatsen van de freira (ofwel Maderia stormvogel); een onvergetelijke ervaring! Drie middagen en avonden gaan we onder begeleiding van deskundige Engelssprekende gidsen vanuit Machico de zee op en varen we langs de steile zeekliffen om algemenere soorten als de Kuhls pijlstormvogel en Bulwers stormvogel en freira te zien, maar ook bijzonderder soorten als Madeirastormvogeltje, grauwe pijlstormvogel, kleine pijlstormvogel, vaal stormvogeltje, Wilsons stormvogeltje, bont stormvogeltje en de zeldzame Barolo pijlstormvogel. We maken ook kans om zeezoogdieren, zoals grienden, tuimelaars of Atlantische gevlekte dolfijnen en misschien wel een potvis of een Brydevinvis. We gaan er een hele dag op uit om naar de afgelegen, kale eilanden Ilhas Desrtas te bezoeken, waar we diverse pelagische vogelsoorten zien, waaronder de kanarie, de Berthelots pieper (ondersoort van de graspieper) en de Desertasstormvogel, een endeem voor deze eilanden. In de wateren rondom deze eilanden leeft ook nog de zeldzame monniksrob. In de havens van Machico en Funchal maken we kans op de Dougalls stern en de Atlantische geelpootmeeuw, familie van de zilvermeeuw. Ook het prachtige binnenland van Madeira, met haar peilloos diepe kloven, mysterieuze hoogvlaktes en grillige rotspieken komt aan bod. Samen met een ervaren SNP reisleider/vogelaar èn met een lokale vogelgids ga je op zoek naar endemen zoals Madeiragoudhaan, Madeiravink, trocazduif en endemische ondersoorten van bijvoorbeeld de merel, de grote gele kwikstaart, torenvalk en buizerd. Maar ook soorten als de zwartkop, rotsmus, brilgrasmus, kanarie en de vale gierzwaluw kunnen we hier vinden.
We verblijven een week lang in een goed hotel in het havenplaatsje Machico, vlak bij de rode kliffen van de kaap Punta São Lourenço, aan de haven vanwaar de meeste van onze zee-excursies vertrekken.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Madeira. Onze verblijfplaats Machico ligt op slechts een paar minuten rijden van het vliegveld. Machico is een vriendelijk en levendig havenplaatsje, met een mooi strand. Een goede uitvalsbasis voor onze vogelreis, omdat van hier de 3 tochten op zee vertrekken èn we hier vlakbij de kliffen van de Punta de São Lourenço zitten. ’s Middags hebben we gelegenheid om in de directe omgeving van het dorp kennis te maken met de eerste vogelsoorten van Madeira. Na het diner wacht ons een nachtexcursie die een onvergetelijke indruk zal achter laten: we gaan een kijkje nemen bij de nesten van de Freira (ofwel Madeira stormvogel, ofwel Zino’s petrel), die nergens anders broeden dan rondom de hoogste toppen van Madeira. De af- en aanvliegende vogels maken een angstaanjagend geluid en schieten als schimmen door de nachtelijke hemel. Net na middernacht zijn we weer terug in het hotel.

Overnachting in

Machico

Dag 2

Vandaag richten we onze aandacht op de westkant van Madeira, waar de natuur nog relatief ongerept is. In de diepe kloven vinden we nog ongeschonden laurierbossen. We maken hier kans om 10 van de endemische soorten en ondersoorten van Madeira te zien. Een lokale gids toont ons de beste plekken. We maken kans op de Trocazduif, Madeiragoudhaantje en de Madeiravink. Maar we maken ook kans op de rotsmus, kanarie, brilgrasmus, gierzwaluw, vale gierzwaluw en rode patrijs. Bij de kust zien we wellicht de bij ons algemene visdief, bonte strandloper en steenloper maar ook de Dougalls stern en de Atlantische geelpootmeeuw. In de verscholen beken gaan we op zoek naar de endemische ondersoort van de witte kwikstaart: Motacilla cinerea ssp schmitzi. Aan het eind van de dag rijden we in ca. 1,5 uur weer naar Machico terug, waar we opnieuw dineren in het hotel.

Overnachting in

Machico

Dag 3

’s Ochtends gaan we in de akkertjes, tuinen en bossen van Santo da Serra, in de heuvels boven Machico, op zoek naar soorten als de Madeiravink, het Madeiragoudhaantje en een ondersoort van de zwartkop die alleen op Madeira voorkomt: Sylvia atricapilla ssp heineken.
Na de lunch, die je in een van de restaurantjes van Machico kunt nuttigen (niet inbegrepen) gaan we voor de eerste keer vanuit de haven van Machico de zee op voor een excursie die van ca 15.00 uur tot ‘s avonds ca. 22.00 uur duurt. We krijgen een kleine picknick mee en je dient te zorgen voor warme en waterdichte kleding, want we varen met een zodiac powerboat waarbij je laag boven het water zit en de kans loopt last te hebben van spatwater. We gaan de zee op en varen ook langs de kliffen van de noord- en oostkust van Madeira. We varen met een moderne zodiac, niet heel comfortabel maar wel snel zodat onze actieradius groot is en we snel bij gespotte zeezoogdieren kunnen komen. Met dit boottype kunnen we ook dicht bij de vogels komen. Bovendien zitten we zo laag boven het wateroppervlak dat we de pelagische soorten die vlak boven de golven zweven goed kunnen zien (en eventueel fotograferen). Soorten waar we kans op maken zijn de Bulwers stormvogel, Kuhls pijlstormvogel, freira, Atlantische geelpootmeeuw en Dougalls stern.

Overnachting in

Machico

Dag 4

Vanochtend maken we een wandeling bovenlangs de schitterend gekleurde vulkanische rotsen van de Punta de São Lourenço. De rode rotsen en de diepblauwe zee vormen een gewild onderwerp voor fotografen. Het is een geologisch zeer interessant gebied, maar we komen uiteraard vooral voor de vogels. In dit droge, halfwoestijnachtige landschap gaan we op zoek maar soorten als de rotsmus, de Berthelots pieper, de kanarie en de Spaanse mus. ’s Middags is er weer gelegenheid om in de haven van Machico, te lunchen voordat we wederom met de zodiac de zee op gaan. We krijgen andermaal een picknick pakketje mee. De tocht duurt opnieuw tot ca. 22.00 uur. We hopen vandaag o.m. Madeirastormvogeltje, bont stormvogeltje, Bulwers stormvogel en de Kaapverdische stormvogel. We maken ook kans om tuimelaars of misschien wel een van de walvissoorten te scoren die in de wateren rondom Madeira in dit seizoen rondzwemmen, zoals grienden, de potvis en de Bryde vinvis.

Overnachting in

Machico

Dag 5

‘s Ochtends gaan we naar de hoofdstad van Madeira, Funchal. We kunnen even in deze gezellige stad rondkijken en gaan uiteraard ook naar de haven waar we diverse meeuwensoorten en sternen kunnen waarnemen. In de tuinen rondom Funchal gaan we op zoek naar de kanarie, de endemische zwartkop, putters, maar ook het uit Afrika geïntroduceerde kleurrijke Sint Helenafazantje. We maken ook kans op de lokale ondersoort van de buizerd: buteo buteo ssp harterti.
In de namiddag gaan we voor de derde en laatste maal per zodiac het water op, op zoek naar pelagische soorten die we wellicht nog niet gezien hebben. En misschien ontmoeten we een van de walvissoorten of dolfijnensoorten die de zeeën rondom Madeira doorkruisen. Misschien zien we een van de moeilijker te spotten soorten, zoals Wilsons stormvogeltje, bont stormvogeltje, Barolo pijlstormvogel, Kaapverdische stormvogel of de kleine pijlstormvogel.

Overnachting in

Machico

Dag 6

Vandaag blijven we weer op het ‘vasteland’ van Madeira en samen met een lokale vogelgids gaan we hoog de bergen in voor een gemakkelijke, maar spectaculair mooie wandeling langs de hoogste toppen van het eiland, de meer dan 1800m hoge Pico de Aireiro en Pico Ruivo. Met de bus kunnen we tot vlak onder de top komen. Het komt regelmatig voor dat je je hier boven het wolkendek bevindt, maar het kan ook zijn dat er een harde wind staat en de wolken en mist langs de toppen jagen. Dit is het gebied waar we de endemische ondersoorten van de torenvalk (Falco tinnunculus ssp canariensis) en buizerd (buteo buteo ssp harterti) kunnen vinden. Maar ook de rode patrijs en de kneu worden hier waargenomen. Dan dalen we af en rijden naar de noordkust en lunchen in een restaurantje in Santana. De relatief vochtige noordkust is bij Santana en São Jorge intensief bebouwd en overal zijn terrassen aangelegd tegen de bijna loodrechte noordkust. Hier zien we diverse cultuurvolgers, zoals de groenling, Madeiravink en de endemische ondersoort van de merel (Turdus merula ssp cabrerae). ’s Avonds dineren we weer in het hotel in Machico.

Overnachting in

Machico

Dag 7

Vandaag is wellicht het hoogtepunt van de reis: een bezoek aan de op 40 km van Madeira gelegen kale, onbewoonde eilandjes Ilhas Desertas. Vanuit de haven van Funchal varen we met een luxe zeiljacht met motor (waarop plek is voor 22 personen)  in ca. 2 uur naar het hoofdeiland. Er gaan vogelgidsen mee aan boord en we krijgen een lunchpakket mee. De eilanden en de wateren rondom zijn strikt beschermd. De wateren rondom de eilanden zijn rijk aan zeezoogdieren, vissen, zeeschildpadden etc. Dit is een van de weinige plekken op aarde waar de monniksrob nog in een gezonde en groeiende populatie leeft. De plek waar ze hun jongen ter wereld brengen is strikt beschermd, maar misschien zien we er een zwemmen. Onderweg naar de eilanden maken we vanaf het dek kans op walvissen, dolfijnen en misschien wel een lederschildpad. Zeevogels als de Noordse pijlstormvogel, Kuhls pijlstormvogel, Madeirastormvogeltje en misschien wel Bulwers stormvogel en de Kaapverdische stormvogel. Nog zeldzamer is de Barolo pijlstormvogel. Eén stormvogel is zelfs vernoemd naar de eilanden: het Desertas stormvogel. We gaan aan land op Desertas Grande, waar ook een onderzoekstation is, dat we bezoeken en waar een ranger vertelt over de geologie en natuur van de Ilhas Desertas. De schaarse vegetatie herbergt kanaries, Berthelots pieper en de Madeira muurhagedis. We maken een korte wandeling over het eiland en wie wil kan ook een duik in het kraakheldere water nemen.
Aan het eind van de middag varen we in 2 uur naar Funchal terug, waarna een kort ritje ons weer in Machico brengt voor een afsluitend diner in het restaurant van het hotel.

Overnachting in

Machico

Dag 8

Transfer naar het vliegveld van Madeira en terugvlucht naar Nederland.

NB Programma

Het genoemde programma gaat uit van ideale omstandigheden. Het kan voorkomen dat ongunstige wind of golfslag ons dwingen het programma aan te passen. Een flexibele instelling is dan ook noodzakelijk! De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We zijn de hele week te gast in het vriendelijke kleine hotel Residencial Amparo, in het centrum van het havenstadje Machico. Het hotel ligt op een paar honderd meter afstand van het strand en van de haven, vanwaar uit we onze zee-excursies ondernemen.  Dit kleine, gastvrije hotel heeft nette, modern ingerichte kamers met badkamer. Het hotel heeft ook een klein restaurant.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten inbegrepen. Op dag 1, 2, 6 en 7 is het diner, dat in het restaurant van het hotel wordt geserveerd, ook inbegrepen. Op de drie avonden dat we op zee zijn, is er in plaats van een diner een picknick met 2 broodjes, fruit en een sapje geregeld. Op dag 2 en dag 7 (tijdens de dagexcursie naar Ilhas Desertas) is er ook een lunchpakket geregeld, en op dag 6 lunchen we in een restaurantje. Op dag 3, 4 en 5 is er geen lunch geregeld, maar kun je voorafgaand aan de pelagische excursies lunchen in een van de (vis)restaurants van Machico.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotel op tweepersoonskamer
 • alle transfers op Madeira conform programma, met minibus of lijnbus
 • verblijf op basis van halfpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8 (op dag 3, 4 en 5 eenvoudige picknick aan boord; geen diner)
 • lunches op dag 2, 6 en 7
 • 3 bootexcursies (middag en avond)
 • 1 dagexcursie per boot naar Ilhas Desertas
 • diensten 1 SNP-reisleider/vogelaar en lokale Engelstalige vogelgidsen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches op dag 1, 3, 4, 5 en 8
 • verzekeringen
 • eventuele entrees
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vogels. Op sommige dagen maken we een rondrit over het hoofdeiland en hebben we onderweg diverse stops of korte wandelingetjes om de vogelwereld van Madeira te leren kennen. De wandelingen zijn licht en kennen weinig hoogteverschillen. Soms loop je over onverharde weggetjes, dan weer over een klein pad. Tijdens de dagexcursie naar Ilhas Desertas ga je ook aan land voor een korte wandeling. Deze excursie vindt plaats op een groter schip met een dek vanwaar je in alle rust vogels kunt spotten. De drie namiddag/avondexcursies vinden plaats met moderne snelle zodiac. Je zit dan laag op het water, zodat je op ooghoogte met de vogels bent, die zeer dichtbij komen, maar nadeel is dat je niet kunt rondlopen en dat je kans maakt door spatwater nat te worden. Deze boten kunnen een hoge snelheid ontwikkelen, waarbij de boten flink over het water kunnen ‘stuiteren’. Mensen met hartklachten of een slechte rug wordt afgeraden aan deze excursie mee te doen. Je kunt natuurlijk altijd besluiten om een dag niet mee te gaan en er op eigen houtje op uit te trekken, of te kiezen voor een dagje aan het strand van Machico; we blijven immers de hele week in hetzelfde hotel.

 

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Funchal of de accommodatie in Machico.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Transavia naar Funchal v.v.

Vluchtschema Transavia
HV 6629 Amsterdam - Funchal vertrek 06.35 aankomst 09.45 uur
HV 6630 Funchal - Amsterdam vertrek 10.30 aankomst 15.30 uur  

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Nota Bene:  bij bepaalde windsituaties is het niet mogelijk op de luchthaven van Madeira te landen. In dat geval wijken vliegtuigen uit naar het nabijgelegen eiland Porto Santo en ga je per boot (2,5 uur varen) verder naar Madeira.

Praktische informatie

Deze reis vindt plaats in juni, als de meeste zeevogels op de nesten zitten, en de kans op het zien van pelagische soorten dicht bij de kust en op de nestkliffen het grootst is.
Door de zuidelijke ligging op de oceaan heeft Madeira het hele jaar door een aangenaam gematigd klimaat. Overdag lopen de temperaturen op tot 25 ºC. Een frisse bries van zee geeft meestal wat verkoeling. Vooral langs de vochtige noordkust moet u rekening houden met een bui of regenachtige dag. Er zijn aanzienlijke weersverschillen tussen de noord- en zuidkust van het eiland. Het zuiden ligt in de regenschaduw en heeft een droger, zonniger en warmer klimaat. In het centrale gebergte is het koeler dan aan de kust. De temperatuur blijft hier bij mist steken op 15 ºC. Mist is hier een veel voorkomend verschijnsel. In Machico en op de kaap van São Lourenço aan de oostkust en op de Ilhas Desertas valt zelden regen.

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de maaltijden tijdens de heen- en terugreis, lunches op dag 3, 4 en 5 en uitgaven voor consumpties zijn voor eigen rekening. Rekent u voor uw persoonlijke uitgaven op een bedrag van ca. € 150,-. Op Madeira kunt u onder meer in Machico en Funchal geld pinnen.

Op Madeira wordt u regelmatig per minibus naar de vogellocaties in het binnenland gebracht. Mooie ritten, over de bochtige en steile wegen van het eiland. De drie excursies op zee vinden plaats per snelle moderne zodiac powerboat, zodat we fikse afstanden kunnen afleggen, maar vooral ook laag boven het water zitten, waardoor we de pelagische soorten van dichtbij en op ooghoogte kunnen zien. De dagexcursie naar de Ilhas Desertas (2 uur varen enkele tocht) vindt plaats luxe zeiljacht met motor, waar plek is voor 22 personen en waarop dus ook andere passagiers aanwezig zijn naast onze eigen groep.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

Omdat het in de bergen en aan de noordkust van Madeira fris en nat kan zijn, zijn goede regenkleding en warme kleding noodzakelijk. Ook raden we aan wandelschoenen met een goed profiel mee te nemen. Voor de tochten op zee heb je eveneens warme kleding nodig en een goede waterafstotende broek en jas (tegen spatwater). Tijdens deze excursies adviseren we je gymschoenen of sandalen (teva's) aan te doen, die nat mogen worden.

In het vliegtuig is de bagagebeperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de bus is echter gering. We verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is voor je foto-uitrusting en/of telescoop.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:

 • Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • Lunchpakket voor de eerste dag
 • Eventueel een (kleine) thermosfles voor heet water
 • Veldfles, plastic beker (mok)
 • Zakmes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Lichte schoenen (gymschoenen of teva's) voor tijdens de zee-excursies
 • Verrekijker
 • Eventueel telescoop
 • Dagrugzakje
 • Lichte regenkleding
 • Warme kleding (en eventueel handschoenen)
 • Zaklamp
 • Zitmatje
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met schrijfgerei
 • Zonnehoed of pet met klepje
 • Zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes
 • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO-doos).

Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:

 • Statief, wandelstok e.d.
 • Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door éen ervaren SNP-reisleider die zijn of haar grote kennis van vogels graag met je deelt. Deze reis wordt begeleid door Hans de Waard.
Hans is een natuur- en vogelliefhebber in hart en nieren. Hij deed tijdens zijn studie aan de Hogere Bosbouwschool ook de IVN gidsenopleiding. Hij werkte bij Staatsbosbeheer en voor LNV en de provincie Fryslân als faunaspecialist. Is al decennia lang actief bij vogeltellingen voor SOVON. Een mooi landschap vindt Hans nog aantrekkelijker als er vogels en (wat grotere) zoogdieren in voorkomen. Sinds een paar jaar fotografeert hij die weer enthousiast. Hans is momenteel met pensioen en geniet optimaal van het buitenleven en reizen naar alle continenten. Hij wil graag zijn kennis, ervaring én scherpe oog delen met andere natuur- en vogelliefhebbers (dus ú/jíj lezer); ervaar met hem de triomfantelijke trompetter van de Kraanvogel, het verengeruis van de Vale Gier, de mysterieuze kreet van de Uil, de knallende zang van de Moorse Nachtzwaluw, het geblaf van de Ree en het huilen van de Wolf.
De reisleider wordt elke dag bijgestaan door een lokale Engelstalige vogelgids. Tijdens de tochten op zee gaan meerdere gidsen mee met veel kennis van de zeevogels en zeezoogdieren etc. die je tegen kunt komen.
SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

266956_Brent_Stephenson_Bulwers_stormvogel.jpg

Portugal - Madeira vogelreis

Pelagische soorten en endemen van Macaronesië

Vogelreis vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen