Portugal - Azoren walvissafari, 8 dagen ‘Whalewatching & Walking’

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

natuurreis vanuit casa rural

Voor de kust van het Azoren-eilanden Pico duiken elke zomer talrijke walvissen op. Vanuit het voormalige walvisstation gaan we vijf keer met een speciaal voor onze groepen gecharterde boot de zee op, op zoek naar de tuimelaars, potvissen, gevlekte dolfijnen, bultruggen, etc. We nemen ruim de tijd om de dieren rustig te benaderen en te fotograferen. De walvissafari’s worden afgewisseld met korte, maar prachtige wandelingen over het vulkanische eiland.

Uniek aan deze reis

 • 4 walvisexcursies + 1 dagexcursie zeeleven
 • Bezoek onderzoeksstation
 • De mooiste wandelingen van Pico
 • Locale begeleiders en 1 SNP bioloog
 • Op aantal dagen korte wandelingen op Picos en Horta
 • Sfeervol verblijf nabij de oceaan
 • Sfeervol verblijf nabij de op de oceaan
 • Unieke natuurreis in teken van de walvissen en dolfijnen van de Azoren
 • Verblijf sfeervolle huisjes aan de zuidkust bij Lajas
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Azoren walvissafari

Deze reis brengt ons naar het sfeervolle eiland Pico, genoemd naar de indrukwekkende 2351m hoge stratovulkaan die tot ver boven de passaatwolken naar de hemel reikt. De Atlantische Oceaan rond Pico is ons belangrijkste reisdoel. Hier komen meer dan 22 soorten walvissen en dolfijnen voor! De meest gespotte walvissoort is de potvis, die hier het hele jaar voorkomt.

Thema reis 1: baleinwalvissen: in het voorjaar tussen april en juni heb je de meeste kans op het zien van de grote baleinwalvissen zoals de bultrug en de vinvis. De rijkdom aan zeezoogdieren wordt verklaard door de aanwezigheid van oceaanstromen in combinatie met het onderwatergebergte. De koude stroming van voedselrijk zeewater wordt langs de steile wanden omhoog gestuwd en aan het oppervlak door de zon verwarmd, waardoor er een groei-explosie van micro-organismen plaatsvindt. Deze vormen het hoofdvoedsel van vissen, die weer worden gegeten door walvissen en dolfijnen.

Programma en soorten
We maken vier bootexcursies van zo’n 3 uur om zeezoogdieren van dichtbij te observeren en te fotograferen. Op één dag zijn we de hele dag op zee. De lokale partner waar wij mee samen werken stelt het welzijn van de dieren als eerste prioriteit en dat bepaalt dan ook altijd hoe dicht we de dieren kunnen benaderen en hoe lang we de dieren kunnen bekijken. We maken gebruik van een kleine, speciaal voor ons gecharterde boot en zijn dus flexibel. Centraal staat het waarnemen van de dieren, niet om zoveel mogelijk soorten te spotten. Het programma ligt niet vast omdat we rekening moeten houden met de weersomstandigheden. Behalve dolfijnen kunnen we vanuit de boot mogelijk ook Indische grienden, grampers, zwarte zwaardvissen, orka’s, dwergvinvissen en potvissen bekijken. Deze laatste soort wordt eigenlijk altijd wel gezien en is ‘de’ attractie van de Azoren. We maken ook kans op andere spectaculaire oceaanbewoners als schildpadden, mantaroggen, maanvissen en het zogenaamde Portugese oorlogsschip. Dit is een giftige kwal, met een azuurblauwe kleur waarvan het grootste deel van het lichaam boven water uitsteekt, als een drijvend oorlogsschip.

Op de meeste dagen maken we ook een mooie wandeling op het vulkanische eiland Pico, langs de prachtige kustlijn, langs de ommuurde wijngaarden van het eiland, door lavavelden en endemisch laurierbos. We verblijven de hele week in sfeervolle casa rurales in het walvisdorpje Lajes do Pico of het nabijgelegen São João.

Over de Azoren
Midden in de Atlantische oceaan, op 1500 km uit de Portugese kust, liggen negen eilanden die tezamen de archipel van de Azoren vormen. Deze vulkanische eilanden vormen de toppen van een immens onderwatergebergte dat het Azoren-plateau wordt genoemd. In de 15-de eeuw vonden Portugese ontdekkingsreizigers de eilanden per toeval. Ze zagen de vele buizerds aan voor haviken, die in het Portugees Açores (Azoren in het Nederlands) worden genoemd. De exotische begroeiing, de ontzagwekkende berglandschappen, de vredige dalen en de betoverende kratermeren geven de eilanden een mysterieuze sfeer. Het ontbreken van brede zandstranden en een heet Mediterraan klimaat zorgt ervoor dat de Azoren gevrijwaard zijn gebleven van massale toeristische ontwikkelingen en nog relatief ongerept zijn.

Dag 1

We vliegen naar de Azoren via Lissabon. We landen op Faial en steken met een gecharterde catamaran of de ferry de zeestraat in 20-30 minuten over naar Pico. Na een transfer van ruim een half uur komen we aan bij onze verblijfplaats aan de zuidkant van het eiland, in Lajes do Pico of São João do Pico (ca. 9 km. ten westen van Lajes).

Groepen 1 en 4 verblijven in Lajes in een dorpshuis op ca. 300m van de haven.
Groepen 2 en 3 verblijven we in twee karakteristieke natuurstenen huizen in het dorpje Sâo Jâo, dat bovenop de kliffen over zee uitkijkt.

Overnachting in

Lajes of São João do Pico

Dag 2

In de ochtend is er tijd voor een bezoek aan het boeiende walvismuseum van Lajes, en kunnen we ook de walvis-uitzichtstoren bekijken. In het walvismuseum laten we ons informeren hoe tot voor kort de potvissen op een andere manier werden geëxploiteerd en hoe dat (gelukkig) tot het verleden is gaan behoren.

In de middag maken we dan een eerste boottocht op zoek naar zeezoogdieren. De excursies vinden plaats met een eigen boot en schippers. De zeer stevige en comfortabele rubberboot brengt ons snel naar plaatsen waar walvissen of dolfijnen gespot zijn. De bemanning van de boot staat in contact met waarnemingstorens op de kust, deze geven informatie door over waar de zeezoogdieren zich bevinden. Op deze manier zijn waarnemingen vrijwel zeker.

Overnachting in

Lajes of São João do Pico

Dag 3

In de ochtend gaan we de oceaan op om walvissen en dolfijnen te spotten. We kijken of we andere soorten kunnen zien dan gisteren.

Behalve de boottocht maken we ook een wandeling over het eiland. Vandaag maken we een wandeling langs de zuidkust nabij van Pico. We kunnen het kustpad volgen van Sao Joao naar Silveira (onderweg is zwemmen mogelijk), maar het is ook mogelijk vanuit Lajes een rondwandeling te maken. Beide wandelingen duren 2-3 uur.

Overnachting in

Lajes of São João do Pico

Dag 4

In de ochtend of middag gaan we, afhankelijk van de weersomstandigheden, weer 3 tot 4 uur de oceaan op om walvissen en dolfijnen te spotten.

In de middag gaan we met de openbare bus richting Madalena. We maken een rustige wandeling door de unieke wijngaarden “Vinhas da Criação Velha”,  genoteerd op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO Heritage. Ze vormen een netwerk van kleine wijngaardjes, de zogenaamde "currais", die door uit lavabrokken opgetrokken muurtjes worden omgeven. We passeren de resten van oude walvisstations, kleine haventjes, zoals dat van Monte en een van de karakteristieke rode windmolentjes die zo kenmerkend zijn voor de Azoren. Wandelduur 3 uur, 10 km, 150m stijgen en dalen.

Overnachting in

Lajes of São João do Pico

Dag 5

Vandaag maken we gedurende de hele dag een bijzondere zee-excursie. Je vaart langs de zuidkust van Pico naar het oosten, en we steken over naar het eiland Sao Jorge. Naast walvissen en dolfijnen kun je vandaag ook zeeschildpadden, de spectaculaire kwal ‘het Portugese oorlogsschip’, en haaien zien. Onderweg kun je picknicken op São Jorge, bij Calheta, met ook een mooie snorkelplek. Last but not least kun je diverse bijzondere zeevogels zien.  Onderweg is er ruim aandacht voor het brede scala aan (zee)dieren dat we in deze wateren tegen kunnen komen, waaronder ook haaien! Verder zullen we zeker ook veel zeevogels kunnen zien.

Overnachting in

Lajes of São João do Pico

Dag 6

In de ochtend of middag gaan we, afhankelijk van de weersomstandigheden, weer 3 tot 4 uur de oceaan op om walvissen te spotten. We concentreren ons op soorten die we nog niet eerder hebben geobserveerd.

Na de lunch rijden we oostwaarts naar het vissershaventje Calheta de Nesquim. Hier kun je heerlijk zwemmen maar ook een prachtige rondwandeling maken. We wandelen deels langs de kust en hoog boven het dorp. Hier hebben fraai uitzicht over de oceaan. Lengte 7 km, 250m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Lajes of São João do Pico

Dag 7

Deze dag houden we in reserve voor het geval er lopende de week vanwege het weer of de zeeconditie een vaarexcursie uitvalt. Die verschuift dan naar vandaag.

Gaat alles volgens plan gedurende de week, dan is er (op basis van beschikbaarheid) vandaag nog kans om een laatste walvisexcursie te maken voor de liefhebbers.
Verder staat in elk geval een van de mooiste wandeltochten van Pico op het programma: van het onderaan de Pico-vulkaan gelegen meer Lagoa do Capitão afdalend naar het vissersdorp Sao Roque. Onderweg komen we door een gebied waar in de periode 1562 tot 1654 een vulkaanuitbarsting plaatsvond en restanten van endemisch laurierbos. Bij helder weer is er prachtig uitzicht op de noordkust en Sao Jorge.
Wandelduur 9 km, 20 m stijgen, 790 m dalen, 4 uur lopen.

De namiddag is er tijd om te genieten en te zwemmen bij ons onderkomen en in de avond gaan we een laatste keer dineren in Lajes.

Overnachting in

Lajes of São João do Pico

Dag 8

Vandaag vliegen we vanaf Pico weer terug naar Amsterdam met een stopover in Lissabon.

De stop in Lissabon maakt het aantrekkelijk om een of meer nachten in deze leuke stad bij te boeken.

NB Programma

Het genoemde programma gaat uit van ideale omstandigheden. Het kan voorkomen dat ongunstige wind of golfslag ons dwingen het programma aan te passen. Een flexibele instelling is dan ook noodzakelijk!
Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De reizen in mei en september verblijven de hele week in een traditioneel dorpshuis in het walvisdorp Lajes do Pico. Dat heeft als voordeel dat we op loopafstand van het startpunt van onze zee-excursies verblijven. Ons huis staat wat hoger in het dorp en heeft vanaf de voorzijde uitzicht op de oceaan. Elke kamer heeft een eigen badkamer en er is een terras voor het huis. Zwemmen kan in het natuurlijke 'zwembad'  van Lajes.

In juli en augustus zijn we te gast in traditionele dorpshuizen in het dorpje São João, hoog boven de zuidkust van Pico en op slechts enkele minuten rijden van het walvisstation Lajes. De huizen zijn opgebouwd uit robuuste zwarte vulkanische stenen en zijn traditioneel en smaakvol ingericht, en mooi gelegen. Je verblijft op tweepersoonskamers. De huizen hebben een eigen badkamer en keuken, zodat u zelf bijvoorbeeld koffie of thee kunt zetten. Eén van de huizen heeft een zwembad, maar nabij ligt ook een natuurlijk zwembad, tussen de kliffen van de kust. Als je geluk hebt (en een goede verrekijker) kun je soms vanuit je huis walvissen spotten!

Over de maaltijden

Het verblijf tijdens deze reis is op basis van halfpension, vanaf het diner op dag1 t/m ontbijt dag 8. Het ontbijt wordt verzorgd in de huizen waar je verblijft. De lunch is voor eigen rekening. Er is dagelijks gelegenheid zelf inkopen te doen voor de lunch.

We dineren bij verblijf in Lajes bij een vast restaurant, verbonden aan ons verblijf. Elke dag zijn er andere gerechten, ook vegetarisch.
In Sao Jao is geen restaurant (meer). Bij het verblijf daar dineren we op diverse locaties in een leuk restaurant. Dit doen we vaak na het einde van de middagwandeling of een excursie, alvorens met de taxi huiswaarts te keren. 

Duurzaamheid

SNP heeft er voor gekozen samen te werken met de oudste aanbieder van walvisexcursies in Lajes do Pico, die dat ook op de meest verantwoorde wijze doet. Hiermee proberen we iets bij te dragen aan het behoud van bedreigde zeedieren en daarnaast willen we respect tonen voor de plaatselijke bevolking en hun cultuur. Daarnaast compenseert Espaco Talassa hun CO2 uitstoot door per excursiedeelnemer € 0,50 te doneren aan stichting www.quercus.pt, die zorgt voor aanplant van locale boomsoorten in de Caramulo-regio, die getroffen is door bosbranden.
Hieronder een korte weergave van de gedragscodes die Espaco Talassa hanteert bij de activiteiten op zee.

Vooraf aan de zee-excursies:
* zorgen wij voor de maximale hoeveelheid informatie over de dieren die je zult zien, in het bijzonder:
* in onze bibliotheek zijn boeken en video's, plus toegang tot internet en de statistieken en onderzoek die we hebben opgebouwd sinds 1993.
* er is een 20-minuten durende introductie tot de walvisachtigen van de Azoren zee, hun habitat, communicatie, gedragspatronen etc.
* er zijn biologen beschikbaar om specifieke vragen te beantwoorden

Bij de dieren:
* Voor bijna elke groep dieren onderzoeken we:
De soorten die we waarnemen (elke soort en dier reageert verschillend op de aanwezigheid van schepen)
De aanwezigheid van jongeren in de groep
De toestand van de dieren van de activiteit (bewegen, eten, op de vlucht ...)

* Observeren doen we met respect voor de dieren op een manier die ze zo min mogelijk stoort. Zo varen we niet dichter bij dan 50 meter en passen de vaarrichting en snelheid aan.  

* Espaco Talassa werkt ook mee bij onderzoek als bijdrage tot de bescherming van de dieren.

Respect naar cultuur en bevolking:
We vinden dat je niet overhaast moet oordelen mensen wier cultuur wordt gekenmerkt door 150 jaar walvisvangst.
Probeer de dagelijkse beleefdheden in het Portugees zeggen ( "obrigado", "bom dia", "como é que esta" ...). Dit kleine inspanning wordt zeer gewaardeerd en resulteert in veel glimlachen en nieuwe vrienden.
Draag in de dorpen passende kleding. Omkleden svp niet in openbare plaatsen, zoals in de haven of op de dokken, maar op daarvoor aangewezen plekken.

Handwerk en souvenirs:
Weiger om souvenirs te kopen die gemaakt zijn van dieren die we waarnemen in de zee. Op de Azoren kunt u verkopers van objecten in walvis bot en ivoor tegenkomen (zonder kenteken), dolfijn tanden, schildpad schelpen, haaientanden etc.

Op dit gebied heeft Espaço Talassa een dubbele doelstelling:
* Bezoekers informeren over de gevaren van de handel in ivoor - het enige element van de potvis met commerciële waarde ... en dus ook een selling point gebruikt door walvisjagers.
* Levend houden van de lokale ambachten met het gebruik van alternatieve materialen zoals hout, steen en plantaardig ivoor.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen op de Azoren in casa rural op basis van tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension (vanaf diner op dag 1  t/m ontbijt op dag 8)
 • alle transfers (openbaar vervoer, taxi, minibus, ferry), conform programma
 • 4 walvissafari’s (duur 3 uur) op dag 2, 3, 4 en 6 begeleid door ervaren walviskenners
 • 1 speciale zee-excursie 'biodiversiteit van de Azoren' op dag 5 (duur ca. 7-8 uur)
 • bezoek walvismuseum Lajes
 • gegidste wandelingen met SNP reisleider
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • verzekeringen
 • overige entrees
 • optionele excursie(s) op dag 7
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maakt u afwisselend excursies op zee en korte wandelingen. Op de meeste dagen is er ’s ochtends een walvisexcursie gepland, en ’s middags een wandeling.
De wandelingen zijn niet zwaar, en kennen geen al te grote hoogteverschillen. Een enkele afdaling is stevig te noemen. De wandelingen duren 3 tot maximaal 4 uur en de hoogteverschillen die u moet overbruggen zijn in de orde van 100 à 300 m; eentje tot 750 m dalen. De paden verschillen van goed onderhouden landweggetjes tot stenige paden. Op de Azoren komen regelmatig aardverschuivingen voor, die paden over grote afstanden wegvagen en wandelingen daardoor onmogelijk kunnen maken. In sommige extreme gevallen kan dit van invloed op het wandelprogramma zijn en moet worden uitgeweken naar alternatieve wandelingen.
Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving maken. Ons programma is immers vrijblijvend.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Horta.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met TAP Air Portugal via Lissabon naar Horta en terug vanaf Pico.

Vluchtschema
TP 669 Amsterdam - Lissabon vertrek om 07.00 aankomst 09.00 uur
TP 6595 Lissabon - Horta vertrek om 15.00 aankomst 16.45 uur
TP 6464 Pico Island - Lissabon vertrek om 10.35 aankomst 14.05 uur
TP 668 Lissabon - Amsterdam vertrek om 19.55 aankomst 23.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

Eind april en mei zijn de beste maanden om de grote baleinwalvissen te zien rondom Pico. Boek op tijd, want we hebben slechts één vertrekdatum kunnen boeken.

De overige zomermaanden zijn in de oceaan rondom Pico vooral potvissen, diverse soorten dolfijnen en enkele kleinere walvissoorten te spotten, hoewel begin juli altijd nog de kans op een baleinwalvis aanwezig is. Daarnaast kun je altijd diverse andere zeezoogdieren zien en bijzondere vogelsoorten zien en horen (waaronder de bijzondere Cory's pijlstaartstormvogel).

Op de Azoren heerst vanwege de zuidelijke ligging en vanwege de ligging midden in de Atlantische Oceaan een subtropisch klimaat. In mei kan het soms nog regenachtig zijn, maar het is ook dan al zacht met temperaturen tegen 20 graden. 's Zomers is het warm en vochtig met vrij veel zon, maar soms ook nevel en een regenbui. De temperatuur loopt dan op tot ca. 25ºC. Op de warmere dagen zorgt de altijd aanwezige zeewind voor verkoeling.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunch en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. U kunt op de Azoren zonder problemen geld pinnen, er zijn o.a. in Madalena geldautomaten. Reken in totaal op ca € 100,- aan persoonlijke uitgaven.

Op dag 1 gaan we per taxi van het vliegveld van Horta naar de ferryhaven en steken we per ferry in ca 30 minuten over naar Pico. Daar staat een gecharterde midibus klaar om ons naar de accommodatie te brengen. Op dag 8 reizen we op dezelfde manier maar in omgekeerde volgorde weer terug naar het vliegveld van Horta.
De transfers tijdens ons verblijf vinden plaats per openbaar vervoer, taxi of minibus. De ritten zijn meestal niet langer dan ca 10-30 minuten (behalve van/naar Madalena vv), Pico is immers een klein eiland.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen.

 • wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zwemkleding
 • eventueel: snorkeluitrusting
 • eventueel voor in de zodiacs: tefa's waterschoenen of sandalen die nat mogen worden
 • badhanddoek (gewone handdoeken zijn in de huisjes aanwezig)
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • pinpas
 • niet meer dan 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fotocamera, video camera
 • eventueel: primatour of andere middelen tegen zeeziekte
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van de zeezoogdieren van de wateren rond de Azoren  graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Tijdens de walvisexcursies worden de boten bestuurd door deskundige walviskenners die veel over de zeezoogdieren vertellen. Op dag 2 brengen we een bezeek aan een onderzoekscentrum waar u oo uitgebreid over de walvissen en dolfijnen van de wateren rondom de Azoren wordt geïnformeerd.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

dolfijn_en_regenboog_-_(c)_Espaco_Talassa.jpg

Portugal - Azoren walvissafari

‘Whalewatching & Walking’

natuurreis vanuit casa rural

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen