Portugal - Azoren, São Miguel, 8 dagen Te voet door subtropisch paradijs

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Avontuurlijke wandelreis vanuit twee hotels

Op het grootste eiland van de Azoren-archipel, São Miguel, maak je een avontuurlijke wandelreis, waarbij je te voet op bijzondere plekken komt. Natuurlijk ontbreken highlights als de kratermeren van Sete Cidades en Furnas niet, maar met onze reisleider kom je ook op onbekende wandelpaden om door te dringen tot het hart van het eiland. Geniet van de uitbundige subtropische flora en het bijzondere vulkanische landschap, met regelmatig uitzicht op zee en..... soms een onverwachte zwemmogelijkheid. Vanuit de charmante hoofdstad Ponta Delgada kun je een walvisexcursie maken. Je overnacht in twee fijne onderkomens, waardoor de rijafstanden beperkt zijn: een kleinschalig hotel in Furnas en een vriendelijk en rustig gelegen stadshotel in Ponta Delgada.

Uniek aan deze reis

 • Elke dag wandelen in subtropische natuur
 • Slapen in thermisch kuuroord Furnas
 • Spectaculaire tropische tuinen van Terra Nostra
 • Bijdrage aan natuurbescherming
 • Te voet naar verborgen pareltjes
Zwaarte
Comfort

Vlog - Naar de Azoren met SNP Natuurreizen

Ben je benieuwd naar een impressie van de Azoren? Wandel mee langs kratermeren en stroombronnetjes en door wijngaarden op de flanken van de vulkaan Pico. Kijk snel op YouTube.

Blog - De Azoren, een schatkamer midden op zee

Het is dé verrassing tijdens de walvisexcursie: een klein, doorzichtig ballonnetje dat drijft op de golven. Het lijkt op een kwal, maar het is net wat anders. Hoe dan ook, de meterslange tentakels zijn giftig. Lees verder...

Deze reis met dertigers en veertigers?

Deze reis bieden we ook aan via ons label Yomads. Tijdens deze hike-, bike- en multi-activity-trips ga je op avontuur met andere Yomads. Nieuwsgierig? Bekijk deze reis hier.  

Dag tot dag

Portugal - Azoren, São Miguel

De Azoren, een welhaast vergeten eilandengroep midden in de Atlantische oceaan, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Op het grootste eiland van de archipel, São Miguel, laten wij je kennismaken met de uitbundige subtropische Azoreaanse flora en het bijzondere vulkanische landschap. De enorme caldeira Sete Cidades, steile basaltkliffen, het kratermeer Lagoa de Fogo en de stoombronnen van Furnas, herinneren aan een recent vulkanisch verleden. Nu is het landschap er rustig en wandel je over eeuwenoude ezelspaden naar verborgen vissersplaatsjes, komt langs altijd groene weilanden, en dring je diep het struikgewas van de gemberwortel binnen. 
Maar er is ook tijd om (bij mooi weer) te genieten op een fijn strand of om een bijzondere walvissafari te maken. Een stadsbezoek aan het mooie oude centrum van Ponta Delgada mag niet ontbreken. Je kunt proeven van de unieke Azoreaanse keuken en in het dorpscafé maak je kennis met de ’tranquilidade’ - vriendelijkheid - van de boeren en vissers.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Ponta Delgada word je naar de eerste accommodatie in groene oostelijke heuvels gebracht. De komende dagen verblijf je in de vallei van Furnas, waar het vulkanische verleden van de Azoren nog volop tastbaar is.

Overnachting in

Furnas

Dag 2

Vandaag heb je volop gelegenheid om de vulkanische verschijnselen rond Furnas te ontdekken. Op een plek langs de wandeling rond het Lagoa das Furnas zie je de stoombronnen, pruttelpoeltjes en de gaten in de grond waarin de lokale bevolking de 'cozido' kookt. Aan de zuidkant van het meer bezoeken we het moderne informatie centrum gewijd aan het herstel van de natuurlijke vegetatie.
Wellicht dat ook wij tijdens ons diner 'Cozido nas Caldeira', die in deze kookputjes is bereid, op het menu zien staan. Na het uitzichtpunt Miradouro do Picodomilho lopen we terug naar Furnas.
In de namiddag kun je de prachtige tropische tuinen van Terra Nostra en het thermale bad bezoeken. Je waant je hier in de tropen en het thermale water is weldadig warm, al ziet de mosterdgele kleur er in eerste instantie wellicht niet aantrekkelijk uit.
Wandeling 11 km, 150 m stijgen en dalen, 4 uur lopen

Overnachting in

Furnas

Dag 3

Je wordt van Furnas naar het weelderige dal bij Faial da Terra gebracht. Hier start een niet zo lange, maar door het terrein wel pittige en vooral erg mooie trail. Langs spectaculaire vegetatie en een idyllisch gelegen waterval wandelen we naar het verscholen liggende gehucht Aldeia do Sanguinho, waar tegenwoordig sommige huisjes te huur zijn voor natuurliefhebbers. Vervolgens zetten we koers naar de Pico dos Bodes, maar de inspanning wordt beloond met fraaie uitzichten vanuit de observatietoren. Over een pad hoog boven de kust dalen we langs een uitzichtrijke route af naar Faial da Terra of Povoação. Bij mooi weer kun je na de wandeling zonnen op het strand of zwemmen vanaf de pier.
*) Er zijn vandaag meerdere varianten mogelijk, waarbij we kijken naar het weer en het niveau van de groep.
Wandeling: 7 tot 12 km, 150 tot 550 m stijgen, 450 of 750 m dalen, ongeveer 4 tot 6 uur lopen.

Overnachting in

Furnas

Dag 4

Vandaag gaan we richting de noordkust bij Ribeira Funda. Vanaf de kapel Nossa Senhora da Aflição lopen we door een open landschap met muurtjes naar de kust, die we met ups en downs westwaarts volgen. We komen langs enkele oude watermolens en een van de zeldzame mooie strandjes van de Azoren, Praia da Viola, voor we het dorpje Maia binnenlopen. Op de velden wordt tabak verbouwd en er is een tabaksmuseum. We eindigen de wandeling bij de theefabriek van Cha Goreana, waar de liefhebbers nog een rondje door de theeplantage kunnen lopen en je ook thee kunt proeven.
Eind van de middag rijden we dan naar Ponta Delgada waar we de volgende dagen overnachten. In de avond eten we in het centrum bij een gezellig restaurant.
Wandeling: 10,5 km, 350 m stijgen en 380 m dalen, 3,5 uur lopen, met rondje theeplantages + 3 km, 150 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Ponta Delgada

Dag 5

Vandaag bezoek je in de ochtend naar keuze het historische centrum en de parken van Ponta Delgada, de hoofdstad van Sao Miguel of je maakt een optioneel te boeken walvissafari (zie 'extra's). De Azoren staan bekend om de vele soorten dolfijnen en walvissen die er voorkomen. Vooral de kans op het zien op potvissen is behoorlijk groot. Met snelle zodiacs of per comfortabeler catamaran ga je enkele uren de zee op, op zoek naar de plaatsen waar de dieren vanaf de vaste wal gespot zijn.
In de middag maken we nog een korte wandeling bij Rocha da Relva. We wandelen naar een van de weinige kustvlaktes onder kliffen (fajãs) van São Miguel. We vinden hier kleinschalige wijngaardjes in de basaltrotsen en enkele wijnkelders.
Wandeling 6,5 km, ca. 3 uur, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Ponta Delgada

Dag 6

Je gaat naar het westen van Sâo Miguel, waar je vanaf het oude aquaduct vlakbij Lago do Canario een wandeling maakt over de kraterrand van Sete Cidades. Dit is een van de grootste kraters van Europa, met een doorsnede van zo’n 7 km. Je loopt eerst naar de kraterrand. Al wandelend over de kraterrand zie je dat er twee meren liggen, het ene is blauw en het andere groen. Omdat de kam van de vulkaankrater vaak in nevel is gehuld, is de vegetatie hier zeer uitbundig. Het pad leidt je naar en langs de oever van Lagoa Azul op de bodem van de krater. Totaal 12 km, 120 m stijgen en 580 m dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Ponta Delgada

Dag 7

De dag begint met een transfer. Een prachtige, maar stevige klim over kleine paadjes en langs irrigatiekanaaltjes brengt je vanaf de kust naar het op zeshonderd meter hoogte gelegen Lagoa do Fogo, het meest ongerepte kratermeer van de Azoren. Na het uitzicht over het meer kun je tot de oevers ervan afdalen, een prachtige zwem- en picknickplek. Na een korte klim de krater uit, volgt een lange afdaling door een groene vallei met prachtig uitzicht op de oceaan. Het laatste stuk dalen we af langs enkele heel oude verlaten kleine elektriciteitsfabriekjes van begin vorige eeuw, tot je uiteindelijk weer de kust bereikt, waar je eventueel een duik in zee kunt nemen. 
Wandeling 13 km, 5 uur, 510 m stijgen, 700 m dalen

Overnachting in

Ponta Delgada

Dag 8

Einde van het arrangement. We worden naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in met zorg uitgekozen sfeervolle accommodaties met een prima comfort op 3* niveau.

In Furnas, temidden van heetwaterbronnen in de oostelijke bergen, verblijf je de eerste 3 nachten. Ons verblijf daar is iets buiten het centrum gelegen: het kleine en charmante familiehotel Recidencial Vista do Vale, vanwaar je een prachtig uitzicht over Furnas en de omringende groene heuvels hebt. De kamers zijn eenvoudig, maar uiteraard met eigen badkamer en met goede bedden. Bij deze accommodatie is een mooie lounge, een terras en een klein zwembad.

In Ponta Delgada, verblijf je de laatste 4 dagen in een fijn en vriendelijk 3* stadshotel net buiten de drukte van het historische centrum, maar dat is wel op 5-10 min. loopafstand. De meeste groepen slapen in Urban nature hotel Canadiano, een recentelijk volledig gerenoveerd hotel met nieuwe moderne inrichting, gesitueerd rondom een binnentuin. Slechts twee verdiepingen, dus een gemoedelijke uitstraling. Enkele groepen slapen in het My story Vila Nova hotel, vlakbij het fort São Bras, een modern hotel met een klein zwembad.

Over de maaltijden

Alle overnachtingen zijn inclusief een goed ontbijtbuffet. Het avondeten is ook inclusief en daarvoor zoeken we steeds een goed en gezellig restaurant in onze verblijfplaats.

De lunch zullen we in lokale supermarkten onderweg inkopen en nuttigen als picknick in het veld, of we zoeken een restaurant of café op.

Duurzaamheid

Op de Azoren is veel van de oorspronkelijke vegetatie vervangen door weides voor veeteelt. Op bepaalde plaatsen heeft dit geleid tot problemen, met name in de kraters waar het regenwater (met alle uitgespoelde meststoffen) zich in het kratermeer verzamelt. De meststoffen zorgen voor overdadige algengroei, waardoor een groot deel van het waterleven sterft. Rond Furnas probeert men het vee uit de krater te houden en is begonnen de oorspronkelijke vegetatie te herstellen. Het project heeft een Portugese prijs voor landschapsbehoud gewonnen.

Inbegrepen in de reissom is een bijdrage van € 7,50 voor herstel van de natuurlijke vegetatie rond het meer van Furnas. Op dag 2 bezoek je tijdens de wandeling het centrum waar alles over dit project wordt uitgelegd.

Inbegrepen

 • transfers conform programma met kleine touringcar of midibus
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners in restaurants
 • bezoek natuurcentrum bij Furnas
 • entree Terra Nostra park
 • entree Tabaksmuseum in Maia
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis inclusief aansluitende transfers (optioneel)
 • lunches
 • optionele walvisexcursie (optioneel bij te boeken bij reservering)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens deze avontuurlijke wandelreis maak je niet te lange, maar door het ruige terrein soms pittige wandelingen, tussen 6 en 12 km en tussen 300 en 750 m hoogte verschil. De ondergrond kan bij regen of nabij rivierbeddingen modderig en dus soms glibberig worden. Je wandelt afwisselend over goed begaanbare onverharde wegen en kleinere paden door bos en struikgewas. Daar kunnen af en toe steile stukken bij zitten. Soms is een stukje verharde weg onvermijdelijk. Een paar wandelstokken kunnen van pas komen.
We nemen de tijd voor de wandelingen en er is voldoende gelegenheid om pauzes te nemen en van de natuur en de uitzichten te genieten. Slecht weer, zoals mist, regen of wind, kunnen de wandelingen wel zwaarder maken. Voor deze reis komt een goede conditie en enige tredzekerheid van pas.

Extra's

Excursies

Walvisexcursie vanuit Ponta Delgada - halve dag (vanaf € 66,- per persoon)

Bij dit programma kun je op dag 5 van het programma een walvisexcursie maken. De excursie vindt plaats vanuit de haven van Ponta Delgada. r gaan Engels sprekende begeleiders mee die in contact staan met een uitkijkpost op de vaste wal, die walvissen en dolfijnen lokaliseert. Hoewel er geen garanties zijn dat je iets zult zien, is zeker de kans op het spotten van dolfijnen heel groot. De meest voorkomende walvissoort is de imposante potvis, maar in het voorjaar (vooral april-mei) kun je ook veel baleinwalvissen zien. 

 • Om er zeker van te zijn dat er plaats is, dien je deze excursie vooraf te boeken, samen met de reis. De prijs is per persoon.
 • De excursie is op dag 5 van het programma

NB: De excursie wordt afgeraden voor mensen met ernstige rugklachten of hartklachten. Afhankelijk van het type boot waarmee je de zee op gaat kun je nat worden, denk dus om regenkleding. Je krijgt uiteraard een reddingvest om. SNP werkt samen met een verantwoorde dier- en milieuvriendelijk werkende organisatie ter plekke.

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Ponta Delgada of in de eerste accommodatie.

De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met TAP Air Portugal naar Ponta Delgada v.v.

Vluchtschema 
TP0669 Amsterdam - Lissabon vertrek om 13.55 aankomst 16.00 uur
TP1863 Lissabon - Ponta Delgada vertrek om 17.05 aankomst 18.30 uur
TP1862 Ponta Delgada - Lissabon vertrek om 10.45 aankomst 14.00 uur
TP0674 Lissabon - Amsterdam vertrek om 18.20 aankomst 22.20 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld volgt een transfer naar de eerste accommodatie en vanaf de laatste accommodatie word je naar het vliegveld terug gebracht.

Het hele jaar door heerst er op de Azoren een mild, maar vochtig klimaat. Daarom is het eiland zo groen en gezegend met een bijzondere bloemenpracht. De gemiddelde dagtemperaturen lopen uiteen van 16°C in de winter tot 25°C in de zomer. Over het algemeen kun je het hele jaar door heerlijk wandelen op de Azoren, hoewel er, met name in de winter, periodes met winderig, slecht weer kunnen voorkomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Azoren ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.Carmacal Portugal Azoren Sao Miguel groepsreis

Voor deze reis zijn vrijwel alle uitgaven inbegrepen. Zo zijn de maaltijden behalve de lunches inbegrepen. Alleen uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes en een enkele entree zijn niet inbegrepen. Reken voor de gehele week op ca €150,- eigen uitgaven, natuurlijk afhankelijk van je consumptiepatroon. Er is tijdens de reis voldoende gelegenheid om te pinnen.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter.

 • warme en luchtige kleding
 • zwemkleding, handdoek (liefst donker i.v.m. ijzerhoudend water bij Terra Nostra in Furnas)
 • sandalen
 • pinpas
 • kopieën van paspoort/ID-kaart, reis-, en ziektekostenverzekering
 • GELDIG paspoort
Voor de wandelingen:
 • stevige wandelschoenen die hoog om de enkels sluiten, ingelopen zijn en een goed profiel hebben
 • grote veldfles (min. 1,5 liter)
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • evt. wandelstokken
 • brooddtommel, zakmes en zitmatje voor lunches in het veld
 • lichte lange wandelbroek
 • regenkleding: regenjas en regenbroek
 • zonnebrandcrème, zonnepet, lippenvet
 • eventueel verrekijker, fototoestel, reisgids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, bijvoorbeeld sporttape (breed), middelen tegen blaren (Second Skin) en tegen maag- en darmklachten

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

12-05-11-3704krater.sao.miguel.azoren_pano3_-_Paul_tolenaar.jpg

Portugal - Azoren, São Miguel

Te voet door subtropisch paradijs

Avontuurlijke wandelreis vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.