Portugal - Alentejo, 8 dagen Van vorsten en landhuizen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs landhuizen en agriturismos

Heerlijke fietstrektocht door Portugals vredige binnenland met start en eind in het schilderachtige Evora, UNESCO werelderfgoed. Je fietst over glooiende, groene heuvels, langs gouden korenvelden en uitgestrekte wijngaarden op weg naar het ruigere land langs de Spaanse grens. Onderweg zie je krijtwitte huisjes en middeleeuwse vestingstadjes te midden van kurkeikbossen en olijfboomgaarden. Je overnacht in zeer comfortabele en bijzondere familiaire onderkomens, typisch voor de streek.

Uniek aan deze reis

 • Langs menhirs en vestingsteden
 • Monumentaal Evora
 • Verblijf in oude landhuizen
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Alentejo

De afgeronde heuvels van de Alentejo vormen een heerlijk gebied voor een ontspannen fietstocht. Prachtige pousadas, talloze ooievaars en de rijke stad Evora zijn smaakmakers van deze reis, waarvan het eerste deel door een zacht glooiend landschap voert. Tussen kurkeiken, olijfbomen en golvende graanvelden flakkert het wit van oude dorpjes, waar het op kasseien hobbelig fietsen is. Metershoge, bloemrijke bermen maken fietsen in het voorjaar tot een feest. Geheimzinnige dolmens markeren een tocht door de steentijd. Vanuit de vlakte verschijnen geïsoleerde heuvels waarop imposante pousadas over de uitgestrekte wijngaarden erachter waken. Dichte eucalyptuswouden verspreiden een frisse geur als je vanuit het charmante Vila Vicosa zuidwaarts naar Terena fietst. Hier wordt de Alentejo ruiger. Wie laat op de dag in de ondergaande zon nog een fietstochtje maakt, waant zich in een Afrikaans savannelandschap. Het volledig ommuurde Evora, hoofdstad van de Alentejo, behoort tot de meest monumentale steden van Portugal. Je hebt dan ook volop de tijd om de 16e eeuwse schatten van deze stad te bewonderen. Tijdens je fietstocht verblijf je in oude landhuizen en sfeervolle agriturismos, waar je gastvrij en hartelijk wordt onthaald.

Dag 1

Aankomst in de accommodatie Monte de Serralheira, op een steenworp afstand van Evora. Inchecken kan vanaf 14.00 uur.

Overnachting in

Evora

Dag 2

35 km rondrit vanuit Monte de Serralheira (260 m stijgen en 200 m dalen).
Het eerste deel van de route voert over een onverharde weg door landelijk gebied, waar je niet veel anders tegenkomt dan boeren, vee en landbouwvoertuigen. Al gauw bereik je de plaatsen in het bos waar menhirs en cromeleques tussen het groen van eucalyptusbomen en kurkeiken verscholen liggen. Soms moet je een korte wandeling maken om ze van dichtbij te bekijken. Vrijwel aan het einde van de rondrit kan je even van de route afwijken om de schatten van Evora te bewonderen: één van de mooiste steden van Portugal en niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het bekendste historische bouwwerk is ongetwijfeld de Templo Romano: een Romeinse tempel met Korintische zuilen uit de 2e eeuw. Niet ver verwijderd liggen de imposante kathedraal van Santa Maria en de in klassiek-barokke stijl uitgevoerde universiteitsgebouwen uit de 15e eeuw.

Overnachting in

Evora

Dag 3

30 km van Evora naar Arraiolos (260 m stijgen en 200 m dalen).
Je verlaat het levendige Évora over de onverharde ecopista. Je volgt deze autovrije fietsroute over een oude spoorlijn voor een groot deel van de route. Vervolgens fiets je door vrijwel geheel vlak gebied naar Arraiolos. Dit kleine, gemoedelijke dorpje ligt bovenop een geïsoleerde heuvel en is beroemd in heel Portugal om de bijzondere tapijten die hier geknoopt worden.

Overnachting in

Arraiolos

Dag 4

62,5 km van Arraiolos naar Sotlleira bij Estremoz (360 m stijgen en 390 m dalen).
Vandaag volgt een fietstocht door een typisch Alentejo-décor. Je verlaat Arraiolos en zoeft de heuvel af richting Aldeia da Serra. Het zacht glooiende landschap van goudgele akkers wordt vlakker naarmate je Sousel nadert. Duizenden olijfbomen en uitgestrekte wijngaarden bedekken hier de bodem. Achter het kleine dorpje Sousel, buiten Estremoz, ligt de 'herdade': een prachtige, rustig gelegen, verbouwde boerderij, voorzien van alle moderne gemakken.

Overnachting in

Estremoz/ Sotileira

Dag 5

28,5 km van Sotileira naar Vila Vicosa (240 m stijgen en 150 m dalen).
Een korte fietsdag vandaag, zodat je de tijd hebt om Estremoz te bezoeken en in elk geval het prachtige Vila Vicosa. Het imposante paleis (maandag gesloten), het serene klooster ernaast en het gezellige stadsplein lenen zich bij uitstek voor een ontspannen dag.

Overnachting in

Vila Vicosa

Dag 6

52,5 km van Vila Vicosa naar Terena (370 m stijgen en 570 m dalen).
Vandaag fiets je een geheel ander terrein binnen: ruiger, minder gecultiveerd en heuvelachtiger. Zuidwaarts fiets je naar Alandroal en van daaruit parallel aan de Spaanse grens door een prachtig natuurgebied naar je herdade: een oud landhuis waarvan de verbouwde en inmiddels van alle gemakken voorziene stallen, dienst doen als gastenverblijf.

Overnachting in

Terena

Dag 7

64,5 km van Terena naar Evora (480 m stijgen en 380 m dalen).
Een laatste rit door een glooiend landschap. Via het historische Redondo, met haar gezellige plein en oude gebouwen, fiets je via het stuwmeer van Monte Novo terug naar Evora.

Overnachting in

Evora

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in oude Portugese landhuizen, agriturismos en een sfeervol, klein stadshotel in Arraiolos. In Vila Vicosa overnacht je in een soort stadkasteeltje. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van ontbijt. Verder is het diner inbegrepen in Sotileira, Vila Vicosa en Terena. In de accommodaties waar je geen diner geserveerd krijgt, zijn altijd meerdere eetgelegenheden in de nabije omgeving.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen op kamers met douche en toilet
 • Alle ontbijten
 • 3x diner
 • Bagagevervoer
 • Kaartmateriaal en Nederlandstalige routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

De Alentejo is een vriendelijk fietsgebied. Met name de eerste dagen van je tocht voeren door een zacht glooiend landschap. Je komt hellingen tegen op je tocht, maar deze zijn nooit steil. De omgeving rond Sousel is nagenoeg vlak. Vanaf Vila Vicosa, tegen de Spaanse grens, worden de hellingen iets steviger, maar inmiddels ben je goed ingefietst dus dit zal nauwelijks problemen geven. Wel kan het voorkomen dat door de wind en de warmte het niveau van de tochten wat zwaarder wordt. Je fietst vrijwel altijd over smalle asfaltwegen van goede kwaliteit.

Extra dagen

Je kan overal een extra rustdag boeken. Qua sfeer en comfort van de accommodatie is een extra overnachting in Vila Vicosa aan te bevelen. Je verblijft hier in een pousada: een soort stadskasteeltje. Alle accommodaties, behalve die in Vila Vicosa en Arraiolos, beschikken over een zwembad (vroeg en laat in het jaar niet altijd geopend).
Op een extra dag in Terena kan je een door ons beschreven fietstocht naar de Rio Guadiana maken, de grensrivier van Spanje en Portugal.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Evora is ca. 2130km.

Eigen fietsen
Fietsen mogen in Portugal op een fietsdrager achter op de auto worden vervoerd, mits ze aan de zijkant niet uitsteken en aan de achterzijde niet meer dan 45 cm uitsteken. Als niet aan bovenstaande eis voldaan kan worden, moeten de fietsen op het dak vervoerd worden of op de dissel van een eventuele aanhanger. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van de ANWB.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Lissabon.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Van het vliegveld reis je in ca. 30 minuten per metro of evt. bus naar het busstation Sete Rios in Lissabon. Vanaf daar reis je per snelbus in ca. 2 uur naar Evora en van hier per taxi (ca. 10 km) naar je eerste accommodatie.

Voor meer informatie over de busdienstregeling, klik hier.

Je kan evt. ook een transfer vanaf Lissabon naar Evora boeken en vice versa (zie transfers). Als je eigen fietsen meeneemt dien je de transfers te boeken, aangezien je fiets niet mee mag in de snelbus.

Voor de terugreis raden we je aan om een taxi te nemen naar Evora en vervolgens per trein naar Lissabon te reizen. Deze trein gaat slechts enkele keren per dag, maar het is een mooie rit van 1,5 tot 2 uur.
Voor de treindienstregeling, klik hier.
Vanaf treinstation Lissabon-Oriente neem je de metro naar het vliegveld.

Praktische informatie

Je kan dit arrangement op elke dag starten van 15 februari t/m 31 oktober. Houd er rekening mee dat het van half juni tot en met eind augustus erg heet kan zijn in de Alentejo, met temperaturen overdag (ver) boven de 30 graden.
Het paleis in Vila Vicosa is op maandag (dag 5) gesloten. We adviseren je om hiermee rekening te houden bij het bepalen van de startdag van de reis.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Alentejo ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

arraiolos.jpg

Portugal - Alentejo

Van vorsten en landhuizen

Fietsvakantie langs landhuizen en agriturismos

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen