Bloemrijke graslanden Mazurie

Polen - Mazurië, 7 dagen Het mooiste waterland van Europa

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs boerderijen & pensions

Stille natuurfietstochten over verharde en onverharde wegen door het Poolse boerenland van ooievaars, blonde korenschoven en pruttelende tractoren. Je fietst langs spiegelende Mazurische meren en uitgestrekte loofbossen. Ook rijd je door de onvergelijkbare ‘wetlands’ rond de Biebrza: thuisland voor zeearenden, otters en elanden. Je verblijft bij gastvrije boeren en in landelijke pensions.

Uniek aan deze reis

 • Alle maaltijden inclusief
 • Authentieke streek
 • Overnacht bij boeren thuis
 • Vogelrijke wetlands
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Polen - Mazurië

In het noordoosten van Polen ligt het Mazurische merengebied. Kronkelende beekjes en riviertjes fungeren er als levensaders voor de talloze meren. Kleine boerendorpjes, nostalgische huisjes en houten watermolens verschuilen zich achter weelderige rietkragen. Hier maaien sommige mensen het graan nog met de zeis en zijn paard en wagen nog niet helemaal uit het landschap verdwenen. Over smalle, soms onverharde weggetjes, fiets je ontspannen door een bijzonder landelijk gebied waar stille, spiegelende meren, glooiende goudgele velden en rijke en gevarieerde loofbossen elkaar afwisselen. Het landschap verandert abrupt als je de moerassen van de Biebrza - het meest uitgestrekte rivieren 'wetland' van Europa - binnenfietst. Dit vogelparadijs waar bovendien elanden, otters, bevers en nog enkele wolven leven, is een project van het Wereld Natuur Fonds. Op de fiets kan je hier genieten van prachtige zeggevelden, 'blauwe' graslanden en bolle rivierduinen. In de stadjes Elk en Stare Juchy vind je wat typisch Poolse winkeltjes en een enkel terrasje. Je overnacht in landelijke pensionnetjes en bij gastvrije boeren. Het is dé manier om de sfeer en de keuken van het alledaagse Poolse leven te proeven.

Dag 1

Aankomst in Osowiec. 's Avonds dineer je in de eerste accommodatie.

Overnachting in

Osowiec

Dag 2

71 km van Osowiec naar Wolka Karwowska.
Je maakt vandaag een slinger om de Biebrzamoerassen en komt onderweg door knusse gehuchtjes met vaak nog houten huisjes en met kinderkopjes geplaveide straten. Bij het plaatsje Biebrza kom je langs een voormalige staatsboerderij waar landarbeiders ondanks de weidsheid en de ruimte in kleine flats woonden.

Overnachting in

Wolka Karwowska

Dag 3

Rondwandeling of fietstocht.
Naar wens kan je besluiten om tot diep in de moerassen door te fietsen of vandaag een lange of kortere wandeling te maken (13, 16 of 20 km) in de moerassen van Bierbza. Onverharde zandpaden bieden een prachtige blik op de zeggevelden en zandduinen.

Overnachting in

Wolka Karwowska

Dag 4

65 km van Wolka Karwowska naar Bartosze
Deze etappe voert je vanuit de Biebrzamoerassen het Mazurische merengebied in. Een gevarieerde tocht afwisselend over kinderkopjes, zandwegen en kleine asfaltwegen. Je komt langs enkele mooie meren, kleine boerengehuchtjes en de stad Elk. Elk is de lokale 'metropool'; je vindt er een keur aan winkels en ook hier en daar kleine eetgelegenheden. Wanneer je Bartosze nadert, komt er meer reliëf in het landschap.

Overnachting in

Bartosze

Dag 5

59km rondrit.
Via glooiende velden, gevarieerde bossen en een scala aan kleine weggetjes, kom je in het plaatsje Stare Juchy. Rondom dit plaatsje heeft het toerisme zich goed ontwikkeld en zal je naast diverse winkeltjes, ook een enkel terrasje vinden. In het bos na Stare Juchy fiets je zowaar je eerste en enige haarspeldbocht.

Overnachting in

Bartosze

Dag 6

72,5km van Bartosze naar Osowiec.
Vanuit het glooiende landschap rond Bartosze fiets je zuidwaarts naar de vlakte rond de Biebrzamoerassen. Het wordt een dag van staatsboerderijen. Na een tocht door vele kleine gehuchtjes kom je weer bij de boswachter die je inmiddels kent. Je zal wederom worden voorzien van lekker eten en een slaapplaats.

Overnachting in

Osowiec

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kleinschalige boerderijen en pensions op keurige kamers.
Als je met drie personen reist kun je kiezen tussen verblijf op een driepersoonskamer of een twee- en eenpersoonskamer. Sommige overnachtingsadressen beschikken niet over een driepersoonskamer. Reis je met 3 personen dan krijg je op deze adressen twee kamers tot je beschikking.
Je beschikt niet overal over een eigen badkamer, maar maakt een enkele keer gebruik van het gemeenschappelijk sanitair.

Over de maaltijden

Zowel ontbijt, lunchpakket als diner zijn inbegrepen. Onderweg kom je maar heel af en toe plaatsen tegen om wat te drinken of eten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5 lunchpakketten
 • alle diners
 • transfer treinstation Osowiec - accommodatie v.v. voor treinreizigers
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • fietshuur (bij te boeken)

Over de activiteiten

Tijdens deze fietstocht overbrug je betrekkelijk geringe hoogteverschillen. Het is de kwaliteit van de wegen die de tocht wat zwaarder maakt. Zo kent een enkel dorp nog klinkerwegen en is ca. 1/4 van de route onverhard.

Extra dagen

Je kan overal een extra rustdag boeken. Bartosze ligt aan een meer en op 6 km afstand ligt de stad Elk. Dit is een leuke plaats om je reis een dag te verlengen.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Mercure Warzawa Centrum (Warschau)

Het Mercure Warsaw Centrum ligt in het centrum van de stad, naast Golden Terraces, het grootste winkelcentrum van Warschau. De ligging van het hotel is ideaal: vlakbij het centrale treinstation van Warschau en in de buurt van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden. Het is een groot en modern stadshotel, met comfortabele, ruime kamers. Het hotel beschikt over twee restaurants, een bar, eigen parkeergarage, een welness centrum met binnenbad.

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 59,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met 10 versnellingen, bagagedrager (zonder snelbinders), fietspomp en slot. Wij raden aan zelf een bandenplaksetje, fietslampjes en fietstas mee te nemen en eventueel een spin.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Wolka Piaseczna is ca. 1500 km. Je kan je auto parkeren bij de eerste, tevens laatste accommodatie.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Warschau.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Warschau reis je verder naar Osowiec (de totale treinreis duurt ca. 3 1/2 u). De transfer vanaf Osowiec van en naar de eerste, tevens laatste accommodatie, is voor je geregeld. Als je niet te laat aankomt, kan je ook fietsen vanaf het station Osowiec naar de eerste accommodatie.

Je kan dit arrangement starten op elke dag van de week in de periode begin mei - eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Mazurië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar Polen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/polen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/polen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid), de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Ook in Polen raden we je aan rekening te houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op je geld en waardevolle spullen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Polen - Mazurië

Het mooiste waterland van Europa

Fietsvakantie langs boerderijen & pensions

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.