SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 310100 LA individuele reis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 
 • GPS tracks aanwezig

Polen - Bialowieza & Biebrza, 8 dagen

Watervogels, spechten en wisenten, individuele vogelreis met (huur)auto vanuit pensions

Het noordoosten van Polen is met zijn oerbossen, moerassen en kleinschalige cultuurlandschappen een paradijs voor de vogelliefhebber! Gewapend met gedetailleerde beschrijving van routes en de beste vogelspots reis je per auto rond in dit  vogelparadijs. Twee dagen ga je met een lokale Engelstalige gids op stap: in Bialowieza verken je het meest ongerepte deel van het oerbos, waar je zonder gids niet mag komen. Ook ga je hier op zoek naar wisenten. Dan verken je de moerassen van de Biebrza vanuit een gastvrij pension waarvan de eigenaar een ervaren vogelaar is. Met hem ga je ook een dag op pad, op zoek naar bijzondere soorten zoals de roodmus, de halsbandvliegenvanger en de waterrietzanger.

 
Er is nog geen review voor deze reis

Reisverslagen en/of vogellijsten van deze reis.

Bekijk ze hier
Uniek aan deze reis
 • vogels van Oost-Europese wetlands
 • 2 excursies met lokale gidsen
 • vogels en wisenten van laatste oerbos van Europa
 • archaïsch cultuurlandschap
vanaf
per persoon
bij min. 2 personen

Een bezoek aan het oosten van Polen is in ieder seizoen een waar feest voor de natuurliefhebber. In dit bijna archaïsche achterland waan je je werkelijk terug in de tijd. In deze streek, die rijk is aan folklore, bewerken boeren vaak kleine, onrendabele, natte percelen. Hier en daar wordt zelfs het paard nog voor ploeg of kar gespannen en wordt het bedrijf nog met de hele familie ‘gerund’, zoals dat in Nederland zo'n zestig jaar geleden gebeurde. Het is dus niet zó vreemd dat de natuur met haar enorme variatie ook uit die vroegere tijden lijkt te stammen. Zeker, ingrijpende veranderingen zijn volop aan de gang, maar gaan - gelukkig voor de natuurliefhebber! – nog steeds erg langzaam. Hierdoor zijn in Oost-Polen de laatste oerbossen van Europa te vinden, evenals de fraaiste natuurlijke moerasgebieden. Bovendien is het land, dat hier aan Wit-Rusland grenst, bezaaid met vele meren, meertjes en rietlanden. Al met al is Polen dan ook een van de beste plekken in Europa om vogels te kijken.
Mei en juni zijn de meest geschikte maanden voor een vogelreis naar Polen. De wetlands van de Biebrza rivier en de bossen van Bialowieza zijn dan vol van uitbundig leven. Maar liefst negen soorten spechten zijn er in de kijker te krijgen, en daarnaast onder meer vier soorten futen (de fuut, de kuifduiker, de geoorde fuut en de roodhalsfuut), de fraaie withalsvliegenvanger en de roodmus, die je begroet met zijn vrolijke 'please to meet you'-tune. Je hoort het gekras van de kwartelkoning en de kleine vliegenvanger, ziet de dansende kraanvogels, baltsende groepen kemphanen, de witvleugelstern, de kuifduiker, de roodhalsfuut, de schreeuwarend en de zeearend. Per (huur)auto reis je rond in deze welhaast vergeten uithoek van Europa, met een omvangrijk en uniek ecosysteem, dat nog steeds een complete en natuurlijke verzameling aan dieren en planten omvat. Je gaat op pad met een gedetailleerd roadbook waarin uitvoerige routebeschrijvingen van wandelingen door de mooiste gebieden en nauwkeurige omschrijvingen van de beste observatieplekken staan. Tweemaal ga je met een lokale gids op stap: in het meest beschermde deel van het Bialowieza oerbos, waar je zonder gids niet kunt komen. En een dag ga je op pad met de eigenaar van het pension waar je aan de rand van de Biebrzamoerassen verblijft. Hij is een verwoed vogelaar, spreekt Engels en kan je de beste plekjes wijzen. De reis is ook in het najaar interessant als het groot wild in het Bialowieza woud zich wat beter laat zien en de kans op wisenten het grootst is.

boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Polen

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reisverslagen

 • 1

 • 2-3

 • 4

 • 5-7

 • 8

 • NB Programma

 • kaart

 1. Bialowieza oerbos
Bialowieza oerbos
Programma
Aankomst in Bialowieza. Als je per vliegtuig of trein naar Warschau reist, haal je hier je huurauto op en rijd je in ca. 3,5 a 4 uur naar Bialowieza (250 km).  Je overnacht in een pension of bij particulieren op een kamer met eigen douche/wc op basis van logies en ontbijt. In de directe omgeving van het pension zijn verschillende restaurants te vinden.


Overnachting in
Bialowieza

 1. wandelend door het Bialowieza Nationaal Park
wandelend door het Bialowieza Nationaal Park
Programma
De bossen van Bialowieza zijn zo’n 1250 vierkante kilometer groot en strekken zich uit over de grens met Wit-Rusland. Bijna de helft bevindt zich op Pools grondgebied en omvat een van Europa’s laatste stukken, oorspronkelijk, gemengd laaglandbos. In dit immense oerwoud leven meer dan 200 vogelsoorten en een van Europa’s laatste kuddes wisenten, de zeldzame, vrij schuwe Europese bizons, die met wat speurwerk en geluk wel te vinden zijn. Andere bijzondere dieren zijn de lynx en de wolf, die ook hier zeldzaam zijn en uitermate schuw.
Gedurende je tweedaags verblijf bezoek je samen met een gids het meest ongerepte deel van het Bialowieza Nationaal Park: een meer dan 475 vierkante kilometer groot, magnifiek, maagdelijk oerbos. Zonder gids mag hier niemand komen. Voor dag en dauw ga je uit de veren en neemt een lokale gids je 5 uur mee op pad. Hij kent de geschiedenis van veel afzonderlijke bomen en kent de vogels en hun geluiden op zijn duimpje. Heel langzaam wandelen we door dit indrukwekkende woud tot we bij een riviertje komen waar het bos even ophoudt en waar vaak de schreeuwarend rond cirkelt. Daarna keren we via een ander pad weer langzaamaan terug naar de ingang. Behalve de vogelrijkdom (o.a. de withalsvliegenvanger, de kleine vliegenvanger en diverse spechten) zal ook de ruige en weelderige plantengroei je verbazen. Een wandeling door dit grillige woud vol elzen, stokoude, vaak holle lindebomen, enorme eiken en haagbeuken is bijzonder indrukwekkend. In mei staat dit bos in bloei en wordt de bodem bedekt door één groot tapijt van voorjaarsbloemen: de bosanemoon, de slanke sleutelbloem, daslook, zevenster, goudveil enzovoort. Het park is belangrijk genoeg bevonden om te worden benoemd tot biosfeerreservaat en te worden bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Bij zonsopgang is het in het voorjaar een leven van jewelste: roffelende spechten - waaronder de bijzondere witrug- en middelste bonte specht - en de zang van veel verschillende soorten vogels, die prachtig klinkt tussen de dikke stammen van de woudreuzen.
De rest van de tijd dat je in Bialowieza verblijft (1,5 dag) kan je zelf het vrij toegankelijke en eveneens zeer gevarieerde en uitgestrekte deel van het bosgebied van Bialowieza verkennen, bijvoorbeeld wandelend of fietsend (een fiets kan ter plekke zelf gehuurd worden). Naast vele vogelsoorten voelen ook de laatst in het wild levende wisenten van Europa zich hier thuis. Zo kan je een tocht maken in het minder goed beschermde deel van het bos, waar wel houtproductie plaatsvindt, maar dat ook nog op de meeste plaatsen erg indrukwekkend is. Hier zijn vogels te vinden als de dwerguil, de drieteenspecht, de notenkraker en het schuwe hazelhoen. In de bloemrijke weiden en moerassen rond de Narweka-rivier gaan we op zoek naar de hier veel voorkomende 'onzichtbare' kwartelkoning met zijn karakteristieke raspende roep, de schreeuwarend, de roodmus, de sperwergrasmus, de krekel- en bosrietzanger. Dit gedeelte van het bos is ook de plek waar de wisent leeft. De populatie aan de Poolse kant telt ongeveer 300 dieren. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vormden de bossen van Bialowieza het laatste leefgebied van deze ‘keizer van het bos’. De populatie overleefde de oorlog niet. Daarmee stierf het grootste landzoogdier van Europa uit. Wisenten leefden echter nog wel in dierentuinen. Dankzij een speciaal fokprogramma konden er weer dieren worden losgelaten in het bos. Nu worden ze ook uitgezet naar andere nationale parken, maar het voortbestaan van deze imposante grote grazer blijft instabiel.
Je kan ook een wandeling door natte elzenbroekbossen van Zebra Zubra maken. Ook hier vind je weer een weelderige ondergroei met onder andere moerasvaren en slangenwortel. Het pad is af en toe zo nat dat het over vlonders gaat.  Door zorgvuldig rond te speuren, heb je kans om maar liefst negen spechtensoorten waar te nemen: de groene, de grijskop-, de zwarte, de grote bonte, de middelste bonte, de kleine bonte, de witrug- en de drieteenspecht en de draaihals. Een imposante optelsom!

Overnachting in
Bialowieza

 1. geoorde fuut
geoorde fuut
Programma
Met je (huur)auto rijd je door prachtig kleinschalig landschap naar de 150km noordelijker gelegen Biebrzamoerassen. Onderweg kom je langs het meer van Siemianowka: een ondiep kunstmatig meer aan de grens met Wit-Rusland, populair bij vogelaars (bv. kans op de zeearend, de citroenkwikstaart, de zwarte Ooievaar en diverse eendensoorten). Ook liggen de visvijvers van Bialystok op de route, welke altijd een stop waard zijn. Deze op het oog saaie, aangelegde vijvers blijken een verrassende vogelwereld te herbergen. We vinden er maar liefst vier soorten futen: de gewone fuut, de roodhalsfuut, de geoorde fuut en de kuifduiker. In het riet langs het water wemelt het van de grote karekieten en rietzangers en in de wilgen bouwen buidelmezen hun nestje. Het geluid van geelbuikvuurpadden is overal te horen. In een klein boeren gehucht, vlakbij het piepkleine stadje Goniadz neem je je intrek bij een Poolse vogelgids en zijn gezin. Je slaapt in prima kamers met eigen douche/wc. Vanuit de achtertuin heb je prachtig uitzicht over de moerassen.

Overnachting in
Goniadz

 1. vrouwtje baardman
vrouwtje baardman
Programma

Drie hele dagen heb je de tijd om de uitgestrekte Biebrzamoerassen te verkennen. Eén van de dagen leidt je gastheer, een ervaren vogelgids, je rond in de moerassen. Een ideale kans om dié plekjes en dié soorten te ontdekken die je anders gemist zou hebben. En de dagen dat je er alleen op uittrekt kan je gastheer je uiteraard van allerlei nuttige adviezen voorzien.
Je kan er voor kiezen om wandelend, ver en soms nat de moerassen in te dringen, bijvoorbeeld op zoek naar de, nabij het Czerwone Bagno (het Rode Moeras)  broedende, bastaard arend.  Het eerste deel van deze wandeling voert afwisselend over kurkdroge rivierduinen en door drassige zeggevelden en orchideerijke graslanden diep de Biebrza-moerassen in. De schreeuwarend, die broedt in het nabij gelegen bosgebied, laat zich hier geregeld zien. In de elzenbroekbossen broedt de kraanvogel en ook de houtsnip voelt zich hier prima thuis. Door de hoge waterstanden hebben de bomen het vaak moeilijk; het vermolmde hout vormt een prima biotoop voor de middelste bonte specht en de witrugspecht. In de wilgen, die het vaak nog wel goed doen, zingt de noordse nachtegaal zijn korte lied. Bij Solistowka Gora aangekomen, een fraaie rivierduin, bevind je je letterlijk midden in het moeras. Dat de eland hier ook graag komt, blijkt uit de uitwerpselen die overal te vinden zijn. Ook wolven komen hier voor. De hop en de grauwe klauwier zijn hier niet zeldzaam.
Er is ook de mogelijkheid om een kanotocht op de Biebrza te maken. Vanaf het water ziet de wereld er weer heel anders uit. Dat geldt ook voor de vogels. Met name riet- en oevervogels laten zich goed bekijken. De kanotocht is technisch niet lastig en evenmin zwaar; je vaart in een rustig tempo over het vlakke, rustig voortkabbelende water, zodat je volop gelegenheid hebt om van de vogelrijkdom te genieten. Ook zijn er vele andere, makkelijk bereikbare vogelspots voor geliefde soorten als de witvleugelstern, de witwangstern, de kemphaan en bijvoorbeeld de waterrietzanger. Maar ook de zwarte ooievaar, de kraanvogel, de zeearend en de grauwe kiekendief zijn enkele tot de verbeelding sprekende soorten die veelvuldig in de Biebrzamoerassen voorkomen.
Je kan ook naar Burzyn, een plaatsje dat op een stuwwal langs de Biebrza ligt. De weg erheen is al bijzonder. Op iedere paal langs de weg broedt wel een ooievaar. Eenmaal bij de Biebrza komen we in een vogelparadijs terecht. Op de net drooggevallen graslandjes drommen kemphanen samen. De mannetjes vallen elkaar voortdurend aan. Het gekrijs van witvleugelsterns en meeuwen is oorverdovend. Aalscholvers vliegen af en aan. Brilduikers, pijlstaarten, slobeenden, smienten, futen en nog vele andere soorten zwemmen rond in het ondiepe water. Een zeearend zaait paniek en grote groepen eenden vliegen nerveus op om verderop weer neer te strijken. Bij het dorpje Burzyn gaan we nog even het akkerbouwgebied in. Hier zingt de ortolaan zijn symfonie.
Via Dolistowo,  eveneens een ideale observatieplek, kan je ook naar Osowiec waar je een wandeling door de moerassen kunt maken. Dit plaatsje ligt op de overgang van het centrale naar het zuidelijke bekken van de Biebrza. Hier is het dal van de Biebrza het smalst. Het was dus logisch dat juist hier een weg door de elders ondoordringbare moerassen aangelegd werd.  Vanwege de centrale ligging bevindt zich in Osowiec het hoofdkantoor van het Biebrza Nationaal Park. Osowiec is een prima observatiepunt. De roodmus zingt er zijn lied. In het moerassige gedeelte, waar we grotendeels over vlonders lopen, is soms het ijsvogeltje te zien. De buidelmees bouwt er zijn kunstig geweven nest van wilgenpluis. Op de droge akkers komt de kraanvogel geregeld foerageren en tot diep in het natte zuidbekken, een afwisseling van wilgenstruelen, rietvelden en open water, zijn zowel de dwergmeeuw als de dwergstern actief. Een aan een doorn van een wilde peer gespieste hagedis verraadt de aanwezigheid van de klapekster. Het laatste stuk loopt door droog dennenbos. De eekhoorn blijkt hier een geduchte rover. Hij haalt nesten van de appelvink uit, een dier met dezelfde voedselkeuze als de eekhoorn (dennenzaden).Overnachting in
Goniadz

 1. hoogveenlandschap in Mazurië
hoogveenlandschap in Mazurië
Programma
Einde van het arrangement en terugrit naar Nederland, of naar Warschau (230 km, 3 uur rijden) waar je de trein of vliegtuig terug naar Nederland neemt.


NB Programma
Voor deze reis heb je een (huur-)auto nodig voor. Zowel voor de verplaatsingen tussen de accommodaties als voor de dagelijkse ritten tussen de accommodaties en de wandelingen en vogelexcursies heb je een auto nodig. De gids die één dag in het Biebrza moeras met je meegaat, rijdt met de auto mee en daarom heb je dus één vrije zitplaats nodig.


Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

 • rustdagen

Over de accommodaties
Aan de rand van het Bialowieza-oerbos verblijf je de eerste drie nachten in pension Gawra. Het gebouw is deels uit hout opgetrokken en ademt een vriendelijke sfeer; rondom de open haard is het goed toeven. De kamers zijn goed en voorzien van badkamer.
Aan de rand van de Biebrzamoerassen verblijf je vier nachten in een klein pension in het dorp Goniadz. Er zijn vier gastenkamers met eigen douche/WC in een vrijstaand gebouw op het erf. De accommodatie is rustig gelegen en je zal je hier zeer welkom voelen dankzij de gastvrijheid en de gebieds- en vogelkennis van de Engels- en Duitssprekende gastheer, die gedurende één dag je gids is.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
In het Bialowieza gebied is het verblijf op basis van logies en ontbijt. Er wordt bovendien dagelijks voor een lunchpakket gezorgd. Je kan in het pension dineren maar er zijn ook restaurants op loopafstand. In Goniadz, in het Biebrzagebied, worden ontbijt, diner en lunchpakket door de accommodatiehouder verzorgd.


Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 lunchpakketten (Biebrza)
 • 4 diners (Biebrza)
 • excursie met gids in oerbos Bialowieza
 • excursie met gids in de Biebrzamoerassen
 • uitvoerig SNP-reisinformatiepakket met o.a. routes, wandelingen en gedetailleerde omschrijving observatiepunten


Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis
 • Diners dag 1, 2 en 3
 • Eventuele entrees
 • Autohuur (los bij te boeken)


Reserveringskosten
• Reserveringskosten € 20,- per boeking
• Bijdrage Calamiteitenfonds, € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Ter plaatse te betalen
• Toegangskaartjes Biebrzamoerassen (ca. € 1,- per dag)


GPS waypoints en tracks
Voor deze reis zijn er GPS waypoints en tracks beschikbaar. Deze zijn te vinden in uw persoonlijke Mijn SNP omgeving en eenvoudig in uw GPS ontvanger te laden.


Over de activiteiten
Tijdens deze vogelreis maak je op de meeste dagen verschillende kortere wandelingen om bij de mooiste observatieplekken te komen.  De bospaden en paden door de moerassen zijn vlak, maar vaak drassig. Je loopt ook stukken over onverharde en verharde landweggetjes. De wandelingen lopen uiteen van enkele honderden meters tot enkele kilometers. Veel wandelingen zijn in te korten omdat de heen- en terugweg over hetzelfde pad voeren en je bepaalt natuurlijk zelf je eigen tempo. In Bialowieza kan je ook een dag een fiets huren en de Biebrza leent zich ook uitstekend voor een kanotocht. Op de meeste dagen zit je niet lang in de auto en zijn de afstanden tussen de observatieplekken beperkt. Alleen op dag 1 en 8 rijd je ca. 250 km en op dag 4 ca. 150 als je van Bialowieza naar Biebrza rijdt. Je ontvangt een uitgebreid informatiepakket met gedetailleerde routebeschrijvingen, beschrijvingen van wandelingen naar observatieplekken en nauwkeurige omschrijvingen van de beste vogellocaties.


Reisleiding
In het Bialowieza oerbos ga je één ochtend met een lokale, Engelstalige gids op stap. Samen met hem heb je toegang tot het meest beschermde deel van het oerbos, waar je zonder gids van het Nationale park niet mag komen. In de Biebrzamoerassen ga je één hele dag op stap met de accommodatiehouder. Hij is tevens natuurgids, geboren en getogen nabij de Biebrzamoerassen en al 15 jaar actief als gids. Hij spreekt Engels en Duits. Vrij recentelijk heeft hij een mooi plekje aan de rand van de Biebrzamoerassen bemachtigd waar hij zijn eigen houten huis heeft gebouwd inclusief enkele kamers voor gasten.


Minimum aantal deelnemers
2


Geschikte reisperiode
Je kan dit arrangement dagelijks starten in de periode van 15 april t/m 15 oktober. Mei en juni zijn de interessantste maanden om vogels te spotten. In september en oktober maak je het meeste kans op groot wild en laten de wisenten zich het beste zien.
In noordoost-Polen heerst een continentaal klimaat. De zomers zijn er warm en droog en worden gekenmerkt door lange periodes met stabiel weer. Op zonnige dagen loopt de temperatuur op tot boven de 25 ºC. Op de enkele regenachtige dagen kan het kwik bij 15 tot 20 ºC blijven steken. ‘s Nachts daalt de temperatuur tot 10 à 15 ºC. Tijdens warm en windstil weer en wanneer de waterstand in de rivieren laag is, dien je terdege rekening te houden met de aanwezigheid van muggen. Neem daarom muggenolie of een fijnmazig muskietennetje mee voor over je hoofd.


Extra dagen
Je kunt in beide pensions extra nachten boeken.


 • reisdocumenten

 • Visum

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Polen hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Polen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Polen erkend. In Polen is een WA-verzekering verplicht. Kijk op uw groene kaart of uw polis voor Polen geldig is. Is dat niet het geval dan kunt u aan de Poolse grens een korte-termijnverzekering afsluiten. Poolse verzekeraars keren na een aanrijdinmg een relatief laag bedrag uit. U ondervangt dit probleem door een vakantie-casco-verzekering af te sluiten (all-risk).Visum
Voor een verblijf in Polen hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Polen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.


Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.Vaccinatie

Voor een verblijf in Polen zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid), de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).Veiligheid
Ook in Polen raden we u aan rekening te houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op uw geld en waardevolle spullen.


 • materialen en uitrusting

 • overige informatie

Bagage mee op reis

Zorg voor goede (berg-)wandelschoenen, warme en luchtige wandelkleding, goede regenkleding, maar ook voor goede bescherming tegen de zon. Een goede verrekijker, vogelgids en een telescoop met statief zijn uiteraard ook aanbevolen.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:

 • Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • Rijbewijs
 • (Zak)mes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Verrekijker en eventueel telescoop
 • Rugzak/tasje voor overdag
 • Lichte regenkleding
 • Luchtige kleding
 • Zaklamp
 • (Reis)wekker
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met schrijfgerei
 • Deze reizigersinformatie
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Muggenolie
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld
 • Persoonlijke EHBO-benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc.

Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:

 • Statief, wandelstok e.d.
 • Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • Vloeistoffen


Hoe verplaats je je ter plekke
Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig. Tijdens de tweede gegidste excursie in de Biebrza rijdt de gids mee in de auto. Zorg dus voor een extra vrije plek.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • per auto

 • per vliegtuig

 • per trein

Over de route en parkeergelegenheden
De afstand Utrecht - Przechody is ca. 1400 km. Tot Warschau kan je op de snelweg blijven en goed doorrijden. Na Warschau worden de wegen smaller. De wegen in het oosten van Polen zijn vaak van dusdanige kwaliteit dat je niet veel harder dan 60 km/u kan rijden. Je kan zowel bij de eerste als de tweede accommodatie parkeren.


Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Warschau.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden je aan om je vlucht tegelijkertijd met of pas na bevestiging van je arrangement te boeken.Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie
Vanaf de luchthaven reis je verder per huurauto. De afstand van Warschau naar de eerste accommodatie in Bialowieza is 240 km: ca. 3,5 a 4 uur rijden. Van de laatste accommodatie in Goniadz terug naar Warschau airport is het 220 km, ca. 3,5 uur rijden.


Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.Trein informatie
BestemmingTijdOverstap
Amsterdam CS – Warschau20:31 - 12:151
Warschau – Amsterdam CS 18:00 - 09:591


Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL):

€ 250,50 (5-pers. couchette, 2e klas, retour)
€ 340,50 (2-pers. slaapcoupe, 2e klas, retour)

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.
Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Toelichting
Voor dit arrangement kies je voor een treinreis naar Warschau. Van daar reis je dan per huurauto verder (zie voor gegevens autohuur via Sunnycars onder 'per vliegtuig').

Voor meer informatie over de up-to-date treindienstregeling (ook van en naar Polen), klik hier .
Bekijk hier de vogellijsten van eerdere reizen naar Polen:Data en prijzen

13 april 2017 - 16 oktober 2017
€ 620 eenpersoonskamer, samenreizend
€ 535 tweepersoonskamer

Reserveringskosten

• Reserveringskosten € 20,- per boeking
• Bijdrage Calamiteitenfonds, € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Ter plaatse te betalen

• Toegangskaartjes Biebrzamoerassen (ca. € 1,- per dag)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon en exclusief autohuur en heen- en terugreis
 • de arrangementprijs is gebaseerd op de reisperiode waarbinnen de eerste overnachting valt

Extra mogelijkheden bij Polen - Bialowieza & Biebrza

Andere SNP reizen die bij deze reis aansluiten

Polen - Mazurië

Code 710001 LA individuele reis, 9 dagen
vanaf € 580,- per persoon
select

Aanbevolen hotels om uw reis te verlengen

Hotel Mercure Warzawa Centrum (Warschau)

Het Mercure Warsaw Centrum ligt in het centrum van de stad, naast Golden Terraces, het grootste winkelcentrum van Warschau. Dit hotel is ideaal door zijn ligging nabij het centrale station van Warschau en in de buurt van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden. Het is een groot en modern stadshotel, met comfortabele, ruime kamers. Het hotel beschikt o.m. over twee restaurants, een bar, eigen parkeergarage, een welness centrum met binnenbad.
vanaf € 42,- per persoon
select
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden