man Pisaq banner 260200

Peru - Zuid, 18 dagen Van Costa, Titicaca tot Cusco

« Terug naar overzicht

Rondreis langs hotels

Van de vogelrijke kust en de mysterieuze Nazcalijnen tot aan de majestueuze Andes-keten. Deze complete rondreis voert u langs de mooiste hoogtepunten in het zuiden van Peru. Bezoek de diepste Colca Cañon van Zuid-Amerika, bevaar het hoog gelegen Titicacameer met zijn Aymará en Quechua-bewoners en de oude hoofdstad van de Inca's Cusco. Bewonder de fraaie overblijfselen uit de Paracas-, Nasca- en Inca-cultuur met natuurlijk de 'verborgen stad' Machu Picchu als absoluut hoogtepunt.

Uniek aan deze reis

 • Complete rondreis Zuid-Peru
 • Fysiek lichte excursies inclusief
 • Ruim verblijf Cusco
 • Verblijf Coporaque in Colca Canyon
 • Wereldwonder Machu Picchu
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Peru - Zuid

Vanuit de metropool Lima rijd je naar de kustplaats Pisco, de uitvalsbasis voor een excursie naar de Islas Ballestas waar je duizenden zeevogels en zeeleeuwen van dichtbij kunt bewonderen. Nazca is de bakermat van de Nazca-cultuur die haar vermaardheid ontleent aan de mysterieuze Nazca-lijnen. Na enige dagen verblijf aan de kust zal het gematigde klimaat in de 'witte stad' Arequipa een welkome afwisseling zijn. De stad beschikt over een arsenaal aan koloniale gebouwen, musea en prachtige kloosters en kerken. Rijdend langs de imposante vulkanen El Misti en Chachani verken je de Colca Canyon vanuit het authentieke plaatsje Coporaque Je rijdt door een prachtig woest landschap over een eindeloze hoogvlakte met meren en vulkanen tot in de diepe canyon met zijn vele terrassen. ‘s Ochtends cirkelen Andescondors vanuit de diepte omhoog en scheren soms rakelings boven je hoofd. Je vaart over het op 3800 meter hoogte gelegen Titicacameer en overnacht bij de traditioneel levende bevolking op het eiland Amantaní. In de verte zie je de diep oranje en rode tinten van de besneeuwde pieken van de Cordillera Real die langzaam verkleuren door de zonsondergang. Door het gebrek aan licht en auto's, krijgt de duisternis, de leegte en stilte een prachtige dimmensie. Tot slot bereik je Cusco, ooit hoofdstad van het Incarijk. De stad en omgeving zijn bezaaid met koloniale gebouwen en Incaruïnes, en op verschillende dagen zijn er indiaanse markten. Op een beboste bergkam in de Andes ligt de ‘Verloren Incastad’ Machu Picchu. Een bezoek aan deze indrukwekkende ruïnes is een waardige afsluiting van deze reis.

Onvergetelijke buitenervaring in het noorden van Peru! Combineer je reis naar het zuiden met een verkenning van het nauwelijks door toeristen bezochte noorden van Peru. Dit gebied is een paradijs voor liefhebbers van wandelen, trektochten en talloze pre-Inca culturen! In Peru’s mooiste bergketens, de Cordillera Blanca en Huayhuash, kun je trekkings (vanaf 4 dagen al mogelijk) maken door ’s werelds een-na-hoogste bergketen. Wandelaars en cultuurliefhebbers komen volledig aan hun trekken in de lager gelegen Andes met hun diepe groene valleien. Nog een voordeel, het noorden wordt een stuk minder bereisd dan het zuiden. Zoek je rust, wil je ervaren met welke rijkdom Moche-priesters werden begraven, wil je de schoonheid van Kuelap ervaren, overweeg dan om (vooraf of na afloop van je reis in het zuiden) in een week (langer kan uiteraard!) door het noorden van Peru te reizen. Bij de beschrijving  van dag 1 van deze reis tref je de links aan van twee nieuwe korte reisarrangementen (6 en 7 dagen) die je makkelijk tot een reis kunt vormen. Voor de echte wandelaars voor het hooggebergte raden we natuurlijk een trekking rondom de Alpamayo (vanaf 4 dagen al mogelijk!) in de Cordillera Blanca aan of een trekking van 6 dagen in de Cordillera Huayhuash. 

 

Dag 1

Nadat je bent aangekomen op de luchthaven van Lima word je hartelijk verwelkomd door een vertegenwoordiger van de SNP agent. Met een privé transfer word je naar een goed middenklasse hotel gebracht in de rustige wijk San Miguel op loopafstand van de Grote Oceaan.

Met zijn ongeveer 8 miljoen inwoners leeft eenderde van alle Peruanen in Lima. De stad dankt haar oorsprong voornamelijk aan de gouden bodemschatten die via de haven van Lima naar Spanje werden vervoerd. De glorietijd van Lima was de 18e eeuw waarin grote herenhuizen en paleizen werden gebouwd, het was een van Spanje's rijkste koloniën. Een bezoek aan Lima biedt voor elke reiziger wat wils. Van mooie musea, fraai versierde kerken, oude herenhuizen tot aan de moderne wijk Miraflores. Hippe winkels, cafés en goede restaurants die met name door de gastronomische liefhebbers zeer worden gewaardeerd. Afhankelijk van je aankomsttijdstip (met de KLM land je rond 18.00 uur op de luchthaven van Lima) raden wij een extra nacht in Lima aan als je iets van de koloniale stad, haar moderne (zaken)wijken en musea wilt zien.

Rustige noorden van Peru, een paradijs voor wandelaars en liefhebbers van cultuur! Het noorden van Peru staat synoniem voor de culturele schatkamer van Peru, twee van de mooiste bergketens (Cordillera Blanca en Huayhuash) voor bergliefhebbers en de lagere bergen in de Andes voor de wandelaars. Nog een voordeel, het is bij lange na niet zo druk als in het zuiden! Zoek je rust, overweeg dan om vooraf of na afloop van je reis in het zuiden in een week (langer kan uiteraard!) door het noorden van Peru te reizen. De twee nieuwe reisarrangementen (van 6 en 7 dagen) kun je ook aan elkaar verbinden en er zelfs een trekking aan toevoegen in de Cordillera Blanca of Huayhuash. 

Overnachting in

Lima - Mami Panchita

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Dag 2

Na een goede nachtrust na de lange vlucht, staat het ontbijt klaar. Nadat onze agent (Nederlandssprekend) de reis met je heeft doorgenomen, kan de rondreis beginnen.

Met een privé transfer rijd je na het middaguur naar de busterminal waar je op de lijnbus van Lima naar Paracas stapt, een reis van ca. 4 uur. De asfaltweg voert je dwars door de gortdroge Atacama-woestijn. Bij aankomst in Paracas vindt er nog een korte transfer plaats naar het hotel in Pisco.

Overnachting in

Pisco

Dag 3

Pisco is de uitvalsbasis voor een verkenning van de 'eilanden met de bogen', Islas Ballestas. Onder leiding van een gids vaar je in ca. 2 uur naar deze verzameling aan eilandjes in het Paracas National Park, die bekend staan om hun zeer rijke fauna. In het gebied leven zo'n 25.000 zeeleeuwen en zeerobben en grote kolonies watervogels, zoals Humboldtgenten, 3 soorten aalscholvers, bruine pelikanen en de Humboldtpinguïn. Op de eilandjes wordt een keer in de paar jaar de guano (uitwerpselen van de vogels) verzameld. Deze nitraatrijke guano wordt als meststof gebruikt en is economisch gezien zeer belangrijk.

Na afloop van de boottocht reis je met de openbare bus door naar Nasca. In Nasca heerst een iets warmer klimaat doordat het meer landinwaarts ligt. Bij aankomst in Nasca vindt de transfer plaats naar het hotel Don Agucho, sinds jaar en dag het gezellige familiehotel waar onze SNP-klanten gastvrij worden verwelkomd. 

Overnachting in

Nasca

Dag 4

Nasca is natuurlijk de plaats van de Nasca-lijnen, grote in de woestijn 'getekende' figuren van dieren en geometrische patronen. De ochtend is ter vrije besteding. In de nabij gelegen plaats Palpa staat het voormalige woonhuis van Maria Reiche dat na haar overlijden in 1998 is omgebouwd tot museum. Deze van origine Duitse wetenschapster (wiskundige en archeloge) heeft haar leven met name gewijd aan de bestudering van de betekenis van de Nasca-lijnen. In het museum zie je veel van haar personalia alsmede een kunstcollectie van Peruaanse keramiek. In Nasca zelf ligt het didactisch museum 'Antonini' waarin een groot deel van de artefacten afkomstig is van de opgravingsplek 'Cahuasi' dat op ca. 30 km vanaf Nasca ligt. Cahuasi was een ceremonieel centrum gedurende de Nasca-periode waar Italiaanse archeologen veel onderzoek hebben gedaan.

's Middags bezoek je (incl. transport en een Engelssprekende gids) het Chauchilla kerkhof waar de mummies tot voor kort her en der verspreid lagen. Tevens bezoek je een lokale pottenbakker. Na afloop van de excursie word je naar je hotel teruggebracht. Aan het eind van deze dag neem je de nachtbus naar Arequipa waar je vroeg in de ochtend van de volgende dag aankomt.

Overnachting in

nachtbus naar Arequipa

Dag 5-6

Bij aankomst in Arequipa heb je een transfer naar een aangenaam middenklasse hotel op loopafstand van het hart van Arequipa, Plaza de Armas. Arequipa ligt aan de voet van de kegelvormige 5822 meter hoge Misti vulkaan en heeft een uit wit vulkaansteen opgebouwd koloniaal stadscentrum, vandaar de bijnaam ‘witte stad’. De belangrijkste bezienswaardigheid van Arequipa is het prachtige Santa Catalina klooster, een van de mooiste kloosters van heel Zuid-Amerika. Het klooster vormt als het ware een stad binnen een stad, met straatjes, pleinen en kloosterhoven. Als je hier ronddwaalt, lijkt het wel of je een kleurig schilderij bent binnengestapt: elk straatje en kloosterhof is geschilderd in een andere pastelkleur. In het Museo Santuarios Andinos is de mummie Juanita te zien die in 1995 toevallig is ontdekt doordat het ijs waarin ze lag smolt door vermoedelijk de warmte van de iets verderop gelegen uitbarstende vulkaan Sabancaya (6040m.). Ongeveer 500 jaar geleden werd dit tienermeisje boven op de 6288 meter hoge, vlakbij bij Arequipa gelegen, Ampato vulkaan (6318m.) geofferd om de berggoden gunstig te stemmen.

Overnachting in

Arequipa

Dag 7

Met eventuele medepassagiers (internationale groep) vertrekt u 's ochtends vroeg naar het 160 km verderop gelegen Chivay, de grootste stad in de Colca-vallei. De uitzichten langs de route zijn spectaculair. U passeert een pas op 4820 meter en zult merken dat op deze hoogte de lucht ijl is. Het landschap wordt bepaald door barre omstandigheden die slechts de groei van gespecialiseerde planten zoals de rotsharde kussens van azorella toestaat. Ook de dierenwereld is kenmerkend. Onderweg heeft u de kans in het nationale reservaat Pampa Cañahuas, vicuña's te zien, de meest verfijnde soort van de kameelachtigen, viscacha's (knaagdier met een zachte vacht bruinig grijs van kleur, behorend tot de familie van wolmuizen) en Andesflamingo's. In het dorpje Sumbay krijgt u een kopje mate de coca geserveerd, de thee die van gedroogde cocabladeren wordt getrokken en prima dient als dorstlesser en ter voorkoming van hoogteziekte. Terwijl u het meer Lagos Salinas passeert heeft u de kans om lama's en guanaco's te zien die in hun natuurlijke habitat, de páramo, grazen. Vanaf de pas op 4820 meter hoogte heeft u een fenomenaal uitzicht naar diverse vulkanen, voordat de hoogvlakte wordt verruild door het uitzicht op de in de diepte gelegen Colca Canyon en de landbouwterrassen en indianendorpjes er omheen. U daalt vervolgens af naar het op 3651 m. gelegen Chivay. U verblijft in het verderop gelegen authentieke Indiaanse plaatsje Coporaque in een hotel met een fantastische ligging en uitzicht. 

's Middags kunt u het rustig aan doen. U heeft de mogelijkheid om een korte wandeling te maken door het plaatsje zelf, naar de heuvel van San Antonio voor een fraai uitzicht op het terrassenlandschap en een kort bezoekje aan een begraafplaats. 

Overnachting in

Coporaque

Dag 8

Een vroeg vertrek vandaag voor een van de grootse natuurspekatels in Peru, Cruz del Condor. Op deze plek aan de rand van de Colca canyon, komen 's ochtends door de termiek vele Andescondors langzaam uit de dieptes omhoog. Het is een toeristische fenomeen, maar toch niet te missen! Iedere ochtend stijgen Andescondors op van de rotsrichels waar ze hebben overnacht. Met enig geluk kunt u deze 'reuzen van het luchtruim' - ze hebben een spanwijdte van drie meter! - op een paar meter voorbij zien zweven. 

Onderweg naar Cruz del Condor wordt er een stop gemaakt bij Choquetico, vanaf waar u bijzondere graven kunt zien en litomaqueta, een model van de terrassen uitgegraven in de rotsen. We bezoeken het dorpje Maca waar u kennis maakt met de prachtige kleurrijke klederdracht van de Collaguas-indianen. Zij staan bekend om dit ambacht, dat in uiting van dorp tot dorp verschilt. Na het bezoek aan de Cruz del Condor, maakt u met uw gids een korte wandeling van maximaal 1 uur dichtbij de Colca Canyon. Op de terugreis passeert u het dorpje Pinchollo en neemt u een kijkje vanaf Antahuilque vanaf waar u een goed beeld heeft op de 1500 jaar oude terrassen die door de pre-Inca cultuur Collahua zijn aangelegd. 

Na de lunch in Chivay (niet inbegrepen), kunt u een wandeling maken naar de ruïnes van Uyo Uyo. 's Middags staat natuurlijk een bezoek gepland om naar de thermale warmwaterbaden te gaan van La Calera. Niet alleen het lichaam wordt verwend, maar ook geniet u hier van het kleuren- en schaduwspel veroorzaakt door de zonsondergang. U overnacht weer in het hotel in Coporaque. 

Overnachting in

Coporaque

Dag 9

's Ochtends heeft u heerlijk de tijd voor uzelf. U kunt genieten van de lodge, het dorpje of wellicht nog Chivay bezoeken. In de middag zet u de reis voort en doorkruist u de Andes temidden van uitgestrekte páramo velden waarin beslist vicuñas te zien zijn. Tegen het einde van de middag arriveert u in Puno, de belangrijkste plaats aan het Titicacameer. U overnacht in een uitstekend middenklasse hotel vlakbij het Plaza de Armas en het autovrije gedeelte van Puno waar zich vele restaurantjes en barretjes bevinden. 

Overnachting in

Puno

Dag 10

U maakt een tweedaagse excursie naar de indiaanse eilanden van het Titicacameer. Een bootreis over ’s werelds hoogst bevaarbare meer brengt u vandaag naar twee bijzondere plaatsen. De eerste stopplaats wordt gevormd door de drijvende eilanden van de Uros-indianen. Deze leven op eilanden die zijn gemaakt van dikke pakketten totora-riet. Na een korte stop op een drijvend eiland vaart u door naar Amantaní. De indiaanse bewoners van dit eiland staan bekend om hun gastvrijheid. U kunt een korte wandeling over het eiland maken en overnacht in één van de huizen van de lokale bewoners. Uw kamer is eenvoudig en primitief maar het is beslist een boeiende ervaring.

Overnachting in

Titicacameer

Dag 11

De volgende dag vaart u naar het eiland Taquile. Ook hier maakt u een korte wandeling. De bewoners van Taquile staan bekend om hun prachtige klederdracht en zeer hoogwaardige handgemaakte textiel. U bezoekt de coöperatieve winkel in het dorpscentrum. In de loop van de middag vaart u terug naar Puno waar u overnacht.

Overnachting in

Puno

Dag 12

Na het vroege ontbijt heb je een privé transfer vanaf het hotel naar het busstation alwaar je op de shuttle-bus stapt naar Cusco. De reis gaat door adembenemend altiplanolandschap. Onderweg is het genieten van het wijdse en desolate landschap waarin altijd wel weer herders opduiken die over hun lama's, alpaca's, schapen en geiten hoeden. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids bezoek je het museum Inka Aymara de Pucara en maak je een stop op de hoogste pas La Raya op 4335 m. Na de lunch (inbegrepen) bezoek je de fascinerende tempel van Raqchi Wiracocha en de Tempel San Pedro Apostol Andahuayillas. Tegen het eind van de middag arriveer je in Cusco bij de busterminal alwaar een transfer je naar het hotel brengt.

Cusco is de voormalige 'navel van het Incarijk'. De stad zelf is bijzonder mooi en rijk aan koloniale bouwwerken en Incaruïnes. 

Overnachting in

Cusco

Dag 13

Vandaag heb je alle tijd om Cusco en haar omgeving te ontdekken. Cusco is de langstbewoonde stad van het westelijk halfrond en wordt ook wel de keizerlijke stad genoemd. De Inca's maakten van het op 3.360 m. hoogte gelegen Cusco hun hoofdstad en gaven het de vorm van een poema. In het centrum bouwden ze vele tempels, zoals de tempels voor de zonnegod Inti en de maangodin Quilla. Helaas werd de stad eeuwen later door de Spanjaarden veroverd en gekoloniseerd. Veel van de bouwwerken die de Inca’s hadden neergezet werden door de Spanjaarden afgebroken, zodat zij hun katholieke kerken en kloosters op de muren van de Inca-tempels konden zetten. De nieuwe bouwstijl bleek echter niet goed bestand tegen de aardbevingen die het gebied regelmatig troffen. Vaak bleven de Inca-muren overeind staan terwijl de Spaanse bouwwerken instortten. Veel van deze archeologische bouwwerken zijn vandaag de dag nog altijd te bewonderen. Een voorbeeld hiervan is de majestueuze kathedraal (ooit een Incatempel) en de Coricancha, ooit de belangrijkste tempel binnen het Incarijk, gewijd aan Inti, de god van de zon. De muren en vloeren waren ooit bedekt met goud en de binnenplaats was gevuld met gouden beelden.

Ook in de omgeving van Cusco zijn tientallen bouwwerken en ruïnes te bezichtigen.

Overnachting in

Cusco

Dag 14

Vanaf het hotel word je opgehaald voor de transfer per bus naar Poroy om daar over te stappen op de bus naar Ollantaytambo. Vanaf een van deze twee plaatsen reis je per trein naar het dorp Aguas Calientes (2000m) dat aan de voet van Machu Picchu ligt. Onderweg geniet je van het bergachtige landschap waar doorheen de trein zich een weg baant langs de rivier de Urubamba. Tegen het middaguur kom je aan op het moderne station van Aguas Calientes. De middag is ter vrije besteding om deze levendige plaats en haar omgeving te verkennen. De naam van de plaats verraadt het al, er zijn thermale bronnen waarin je een heerlijk bad kunt nemen.

Overnachting in

Aguas Calientes

Dag 15

De volgende ochtend neem je vroeg de bus naar de ruïnes van de Incastad Machu Picchu. Hier krijg je een rondleiding in een internationale groep met een Engelstalige gids. Hij/zij vertelt over de wonderlijke geschiedenis van deze imposante ruïnes. Daarna heb je de tijd om zelf nog rond te dwalen tussen de huisjes en tempels. In de middag neem je eerst de bus terug naar Aguas Calientes en daarna de trein terug naar Cusco.

Verlenging Ollantaytambo? In plaats van terug te reizen direct naar Cusco, kun je er voor kiezen om met de trein vanaf Aguas Calientes naar Ollantaytambo te reizen en daar uit te stappen. Overnacht in de Ollantaytambo Lodge (ca. 10 minuten rijden vanaf het treinstation) of de Munay Tika Lodge (ca. 5 minuten lopen vanaf het treinstation). Vanaf de imposante grote terrassen in het Inca-fort (te bezoeken met het Cusco Visitor's ticket) kun je de maïsvorm zien van deze eens belangrijke administratieve stad van de Inca's. Het originele stratenpatroon is goed zichtbaar met afwateringskanalen die ingenieus zijn gebouwd en volledig intact. De stad straalt een rustieke haast agrarische sfeer uit. Huizen met een rode plastic zak op een paal voor de deur verkopen chicha-bier. 

Overnachting in

Cusco

Dag 16-17

De komende twee dagen zijn ter vrije besteding. Cusco heeft zoveel te bieden op geschiedkundig en cultureel vlak dat je je niet snel kunt vervelen. Bezoek de Coricancha en het Santa Domingo klooster, het Museo Inca (zeer interessant met name door de link die tussen de geografie en oudheden wordt gelegd) en het Museo Precolombiano. Even buiten Cusco liggen de ruïnes van Sacsayhuaman, Qenko, Puka Pukara en Tambo Machay. Je wandelt er in ca. een half uur vanuit het centrum naar toe. Indien je op souvenirjacht wilt gaan dan ben je in Cusco op het goede adres. Het aanbod van fraaie ambachtelijk gemaakte kleding en gebruiksvoorwerpen is groot, doch je zult er oog voor moeten hebben in het enorme aanbod. ’s Avonds kun je het beroemde Incagerecht 'cuy' proeven in één van de vele restaurants en daarna misschien nog een bezoek brengen aan een peña of salsateca.

Overnachting in

Cusco

Dag 18

Met een privé transfer word je van het hotel naar de luchthaven in Cusco gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Lima. Hiermee eindig je actieve rondreis door Peru.

Verlenging trektochten! Cusco vormt de startplek voor prachtige trektochten in de Cordillera Vilcabamba (alternatieve Inca-trail en Salkantay-trail) en de Cordillera Vilcanota (Ausangate & Mount Rainbow). Ook zou je terug naar Lima kunnen vliegen om vanaf daar met een zeer comfortabele dag- of nachtbus door te reizen naar Huaraz. Met de vierdaagse Santa Cruz trektocht in de Cordillera Blanca wandel je in het hooggebergte omringd door zesduizendes als de Huandoy, Huascarán en de Alpamayo. De pittige zesdaagse Huayhuash trektocht vindt plaats in een van de meest afgelegen en compacte bergmassieven van Peru, oogstrelend mooi! 

Verlenging Amazonewoud Manu of Tambopata-Candamo? Voordat je terugvliegt naar Lima kun je de rondreis verlengen met een verblijf in het Amazonewoud van Manu of Tambopata. 

Amazonewoud Peru * Manu

Verblijf vanuit eco-lodges en kampeerhutten

9 dagen v.a. € 1.475
Prijs per persoon bij min. 2 personen

NB Programma

 • Het Inti Raymi-festival op 24 juni is een uniek feest dat in het teken staat van de jaarlijske zonnewende. Indien u dit feest wilt meemaken in Cusco (tijdens uw verblijf op dag 14, 17 en 18), houdt u dan goed rekening met de aanvangstdatum van dit reisarrangement. Klik hier voor meer informatie over het Inti Raymi-festival.
 • Het kan voorkomen - met name het hoogseizoen van juli tot en met september - dat de trein vanaf Cusco naar Machu Picchu vol zit. Mocht zich dat voordoen, dan word jen met de bus van Cusco naar Ollantaytambo vervoerd v.v. In Ollantaytambo stap je dan op de trein naar Machu Picchu v.v. Zo geniet je vanuit de trein van het mooie traject naar Machu Picchu door de kloof van de rivier de Urubamba.
 • Indien je je paspoort nog voor vertrek moet vernieuwen, vernemen wij dat graag bij jouw boeking. De binnenlandse vluchten in Peru zijn alleen geldig indien het paspoortnummer bij boeking dezelfde is als tijdens je reis.

Bezoekregeling Machu Picchu

De Inca-stad Machu Picchu is voor bijna elke reiziger de reden om naar Peru af te reizen. Inmiddels is de ‘Unesco World Heritage Site’ zo populair geworden, dat bezoekers de verborgen stad alleen op een van te voren afgesproken uur mogen bezoeken. Het doel hiervan is de bezoekersstromen gelijkmatig over de dag te spreiden zodat iedereen optimaal kan genieten van een van Peru's mooiste archeologische opgravingen.

Vanaf 2019 kun je je voorkeur aangeven vanaf welk tijdstip je Machu Picchu wilt bezoeken. Elk permit geeft je recht op een verblijf van maximaal 4 uur. In de praktijk zal dat waarschijnlijk minder zijn, want eenmaal begonnen aan het circuit kun je hier niet meer van afwijken. Mocht je vooraf aan je bezoek aan Machu Picchu naar de zonnepoort willen wandelen (laatste stukje van de Inca-trail), dan kan dat, maar het gaat wel af van je maximale bezoektijd van 4 uur.  Aan het einde van de rondleiding (je mag Machu Picchu niet zonder gids bezoeken) kom je tercht bij de uitgang en kun je niet meer opnieuw naar binnen. Hieronder het overzicht van tijdstippen en het aantal beschikbare plaatsen:

 • Entree vanaf 06.00 uur: 800 plaatsen
 • Entree vanaf 07.00 uur: 800 plaatsen
 • Entree vanaf 08.00 uur: 800 plaatsen
 • Entree vanaf 09.00 uur: 560 plaatsen
 • Entree vanaf 10.00 uur: 600 plaatsen
 • Entree vanaf 11.00 uur: 600 plaatsen
 • Entree vanaf 12.00 uur: 360 plaatsen
 • Entree vanaf 13.00 uur: 540 plaatsen
 • Entree vanaf 14.00 uur: 540 plaatsen

Geef graag je voorkeurstijdstip aan en wij proberen deze voor je gereserveerd te krijgen. Mocht het een ander tijdstip worden, dan zal dat altijd met je in overleg worden afgestemd.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in 2-persoonkamers met eigen sanitair in middenklasse hotels.

Inbegrepen

 • Privé transfers volgens programma
 • Binnenlandse vlucht Cusco – Lima incl. belastingen 
 • Accommodatie o.b.v. logies en ontbijt
 • Openbare dagbus Lima-Paracas en Paracas-Nasca
 • Openbare nachtbus Nasca-Arequipa (met slaapstoelen)
 • Vervoer Coporaque-Puno  
 • Shuttlebus Puno-Cusco (incl. bezoek 4 bezienswaardigheden, lunch & entrees)
 • Alle vermelde transfers in programma
 • Excursie Islas Ballestas incl. gids, boot en transfers    
 • Bezoek Chauchilla kerkhof en pottenbakkerij (incl. transport en Engelssprekende gids) 
 • Driedaagse tour Colca Canyon (gids, bezoek Cruz del Condor, thermale baden La Calera en korte wandelingen (incl. entree Colca vallei ter waarde van US$ 27)
 • Tweedaagse tour Titicacameer (Uros, Amantaní en Taquile) met lunch, diner en ontbijt
 • Bus en trein Cusco – Aguas Calientes v.v.
 • Rondleiding Machu Picchu met Engelssprekende gids incl. entree
 • SNP informatiepakket
 • Boekje Te gast in Peru

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • maaltijden en transfers (voor zover niet inbegrepen)
 • entrees (zie 'Geld op reis')
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. souvenirs en fooien)

Extra's

Excursies

Lima fietsexcursie (halve dag) (vanaf € 35,- per persoon)

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Lima.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Voor geheel Peru bestaat er geen beste reisseizoen. Het klimaat in Peru laat zich beter omschrijven naar droge en natte periodes en de plaats waar u zich bevindt. Denkt u hierbij aan de regio's kust, Andes en tropisch regenwoud. Aan de kust valt nauwelijks neerslag. Vanwege de overheersende zuidoostelijke winden ligt de kuststrook in de regenschaduw van de Andes. Verder is de temperatuur er gematigd vanwege de koude 'Humboldt' zeestroom. Deze zorgt voor weinig verdamping en dus weinig neerslag. Het aanwezige vocht in de lucht zorgt boven zee en in de kustvlakte voor een constante wolkenlaag gedurende het grootste gedeelte van het jaar. 15 kilometer landinwaarts kan de zon al schijnen. In de maanden december tot en met maart is het overwegend onbewolkt en warmer aan de kust. Door de constante bewolking met de daarbij gepaard gaande mistige motregen (garua) is Lima een stad met enorme luchtverontreiniging. In de Andes is er sprake van een droge en een natte tijd. De regen valt over het algemeen van december tot april. In de droge tijd (winter) kan het vooral in de maanden juli en augustus op grotere hoogten flink afkoelen (0 tot -10 graden) en overdag heet zijn. De zon op grotere hoogte (Cusco 3500 meter) is fel en agressief. Een goede zonnecreme met hoge beschermingsfactor (20-30) is nodig tijdens de wandelingen.

Partner in Peru

De SNP agent in Peru doet er alles aan om het kantoor zo groen mogelijk te laten functioneren. Men recyclet actief en gaat bewust om met het energieverbruik. Onze partner heeft deelgenomen aan een tweedaagse Travelife cursus waar het waardevolle informatie heeft ontvangen om in de toekomst nog duurzamer te werk te gaan. Het doel is om binnen aanzienlijke tijd volledig te participeren in het Travelife programma. Voor meer informatie klik op check Travelife.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Peru ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Tijdens deze reis naar Peru zijn er een aantal bijkomende kosten. Denk hierbij aan maaltijden, entrees en excursies (voor zover niet inbegrepen), fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard. Wij geven je hieronder een aantal kosten van excursies en entrees: 
 • entree Paracas NP - Sol 10 pp (combinatieticket met Ballestas-eilanden - Sol 15 pp)
 • vlucht Nasca-lijnen in hoogseizoen (jul-sep) - ca. US$ 110-120 pp (excl. luchthavenbelasting Sol 30); in voor- en naseizoen kosten iets lager - ca. US$ 100 pp
 • entree Chauchilla kerkhof - Sol 8 pp
 • entree Santa Catalina klooster in Arequipa Sol 40 pp
 • Cusco Visitors Ticket (Sol 130 pp; hiermee heb je toegang tot vele bezienswaardigheden in Cusco, nabijgelegen ruïnes en de bezienswaardigheden in de Heilige Vallei, te weten Pisac, Ollantaytambo en Chinchero)
 • entree kathedraal in Cusco - Sol 25 pp
 • entree zonnetempel Coricancha in Cusco Sol 10 pp

In Peru is het gebruikelijk dat een goede dienst wordt beloond met een fooi. Het past in het cultuur- en verwachtingspatroon. Bij eten en drinken In restaurants is het gebruikelijk een fooi te geven van 5 – 10%, uiteraard afhankelijk van de service. Voor de diensten van een lokale gids per dag bedraagt de fooi afhankelijk van het aantal personen, een richtbedrag hiervoor is US$ 5 per persoon. Voor de diensten van een privé chauffeur adviseren wij de helft.

Wij adviseren je geld mee te nemen in de vorm van een pinpas, cash euro's (of US$) en een creditcard. Een combinatie van verschillende betaalmiddelen is aan te raden. De Peruaanse Sol is een incourante geldsoort en is daarom buiten Peru vrijwel niet verkrijgbaar. Het is in bijna alle steden in Peru mogelijk om geld te pinnen met pasjes met het logo Maestro en Cirrus. Bij elke pintransactie wordt er tegenwoordig een commissie in rekening gebracht die tot 5% kan oplopen. Met een maximaal bedrag voor een pintransactie van ca. 700 Sol kom je dan niet ver. Cash euro’s kun je makkelijk in de grote steden omwisselen in Peruaanse Soles zonder commissie. Blijf wel opletten op de koers en het meenemen van teveel cash euro’s, immers bij diefstal ben je hiervoor (vaak) niet verzekerd. Omdat bij pinnen ook storingen zich kunnen voordoen, is het raadzaam om terug te kunnen vallen op je credit card en cash euro’s/US$. Bij het meenemen van cash €/ US$ houd rekening dat men geen gescheurde of bekraste biljetten accepteert. Bij cash US$ geldt nog dat kleine coupures van US$ 1 en 5 niet makkelijk worden geaccepteerd omdat die door de plaatselijke bevolking moeilijk zijn terug te wisselen in Soles. Overtollige Soles kun je op de luchthaven van Lima inwisselen.

Tijdens deze reis maakt je gebruik van diverse typen vervoer: openbare bus, shuttle bus, privé bus en vliegtuig. Het comfort van de openbare bussen is prima en het is bij uitstek het vervoermiddel voor de lokale bewoners voor de lange afstanden. Voor de reis vanaf Arequipa naar Coporaque  reis je met een reisgezelschap van maximaal 18 mensen. Meestal is deze groep kleiner en zal ook de grootte van de bus hierop worden aangepast. Meestal zijn er wat extra plaatsen die vrij gehouden worden. Op de dag dat je doorreist naar Puno, heb je een shuttle transfer waarbij ook de kans aanwezig is dat de transfer privé plaatsvindt alleen met je eigen reisgezelschap. 

Je kunt ervoor kiezen om in plaats van de shuttlebus met de luxe trein van Puno naar Cusco te reizen. Hiervoor geldt een meerprijs. Je reist dan in 10 uur per luxe trein over de Altiplano. Aan boord is er gelegenheid tot het nuttigen van een lunch (niet inclusief) en er is een panorama wagon vanaf waar je comfortabel in de buitenlucht kunt genieten van het prachtige landschap. Houd er rekening mee dat deze trein alleen op maandag, woensdag en zaterdag rijdt.

 • Weekendtas of rugzak (55-70l)
 • Bergschoenen
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Verrekijker (optioneel)
 • Zaklamp
 • Hervulbare veldfles (min. 1 liter)
 • Lippenbalsem (afhankelijk van huidtype, ten minste SPF 30)
 • EHBO eenvoudige middelen

 • Bij voorkeur raden wij je aan bagage mee te nemen in de vorm van een rugzak, dit draagt wel zo prettig bij de transfers van en naar hotels, luchthavens en busterminals. Een weekendtas zou ook kunnen, doch hiermee heb je niet beide handen vrij bij transfers. De  handbagage kun je het beste meenemen in de vorm van een dagrugzak.
 • De bagagelimiet voor in te checken bagage is voor binnenlandse vluchten 23 kilo pp

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Peru hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Peru_Machu_Picchu_02_-_Wijmke_Frens_WEB.jpg

Peru - Zuid

Van Costa, Titicaca tot Cusco

Rondreis langs hotels

Zwaarte
Comfort

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 285 klanten