Terug naar Panama

Strandverblijf vanuit standaard lodge

Even heerlijk wegdromen op een droomeiland. Met een verblijf op het eiland Yandup in de San Blas-archipel, kunt u uw rondreis door Panama in alle rust en schoonheid afsluiten. De San Blas-eilanden (ca. 350-375 in totaal) behoren toe aan de Comarca Kuna Yala, het autonome leefgebied van de Kuna indianen. Met uw verblijf maakt u kennis met hun cultuur op een aangename wijze. Geniet verder van de heerlijke maaltijden die men bereidt, het spreekt voor zich dat visliefhebbers aan hun trekken komen. San Blas: luieren op een bounty eiland, snorkelen en een goed boek!

Zwaarte
Comfort
vanaf € 535
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 266517
3 dagen

Panama - Caribe * San Blas eiland Yandup

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

U wordt vroeg bij uw hotel opgehaald voor de transfer naar Albrook airport, het nationale vliegveld in Panama. Na de vlucht van bijna een uur landt u op de San Blas eilanden. Daar aangekomen vaart u per boot in ongeveer 5-10 minuten naar de Yandup Island Lodge dat omgeven is door koraalriffen met een klein wit zandstrand en kristalhelder zeewater rondom. Het ligt op 5 minuten van de Playón Chico gemeenschap. Naast de eenvoudige cabins die in Guna stijl zijn gebouwd is het er onbewoond. Vandaag staat er een ochtend- en middagexcursie op het programma. Welke excursies u maakt is afhankelijk van het weer en van de andere aanwezige gasten. Verder kunt u genieten van het mooie uitzicht, zwemmen in het kristalhelder blauwe water of lekker tot rust komen in een van de hangmatten.


Overnachting in

San Blas - Yandup island

Dag 2

Vandaag kunt u heerlijk genieten wederom weer van twee excursies, een in de ochtend en een in de middag. U zult de indrukwekende Guna cultuur beter leren kennen. De Guna indianen hebben een rijke traditie en leven in autonomie in Panama. Hun leider de Sahila, is zowel de politieke als de spirituele leider. Daarnaast kunt u natuurlijk lekker zwemmen, snorkelen en genieten van het eiland leven.

Overnachting in

San Blas - Yandup island

Dag 3

Vroeg in de ochtend vertrekt u voor uw boottransfer naar het vliegveldje van Playon Chico. U vliegt weer terug naar Panama-Stad alwaar bij aankomst op de luchthaven van Allbrook in Panama-Stad dit arrangement eindigt.

Een enkele keer komt het voor dat Air Panama de terugvlucht annuleert. Om te voorkomen dat u hierdoor de aansluiting met uw terugvlucht naar Nederland/België mist, raden wij u aan in Panama-Stad uw reis nog met een nachtje te verlengen in een aangenaam modern stadshotel. 

NB Programma

Slechts één airline onderhoudt een vlucht van Panama-Stad (Albrook luchthaven) naar de San Blas archipel. Deze vluchten vinden momenteel (juli 2013) dagelijks plaats.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De lodge is eenvoudig, maar de ligging aan zee op een eilandje maakt dit verblijf zeer unike. Omdat vijf sterren accommodaties niet bestaan op San Blas en de gehele regio het autonome gebied is van de Kuna-indianen, zal uw verblijf een belevenis zijn. Alle accommodaties zijn in eigendom en worden beheerd door de Kuna indianen. Voor niet Kuna indianen is het niet toegestaan om hier grond te kopen, dan wel een hotel te beheren. In de lodge heeft u de beschikking over elektriciteit en warm water. Soms is de waterdruk niet groot. Voor het eten wordt natuurlijk vaak vers bereidde vis geserveerd. Als men niet van vis houdt dan moet men dit van tevoren aangeven. Ook kipgerechten kunnen worden bereid.

Over de maaltijden

Het overgrote deel van alle accommodaties op de San Blas eilanden werkt op basis van vol pension met mineraal water bij de maaltijden. Drankjes kunt u bestellen tegen niet al te buitensporige prijzen. U betaalt voor een fris/biertje ca. US$ 1,50. Wijn is zoals in heel Panama duurder daar het geïmporteerd moet worden.

Inbegrepen

 • transfer hotel Panama-Stad - luchthaven Panama-Stad
 • retourvlucht Panama-Stad - San Blas
 • boottransfer luchthaven San Blas - Akwadup
 • twee nachten verblijf Yandup lodge (cabin aan zee) o.b.v. vol pension
 • twee excursies per dag
 • Kuna yala belasting
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • persoonlijke uitgaven (souvenirs, drankjes en fooien)

Praktische informatie

Het hele jaar

Omdat er veel voedsel en drank moet worden ingevlogen naar de eilanden, zijn de kosten van drank vrij hoog. Reken voor de prijs van een biertje US$ 3,25, voor een wijntje US$ 4,25 en een (extra) flesje water van 600 ml US$ 2,50. 

 • Dagrugzak (10 liter)
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • Snorkel uitrusting (ter plaatse ook te huur)
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencreme met UV-filter

Houdt u er rekening mee dat u aan boord van de vlucht naar de San Blas eilanden maximaal 14 kilo pp mag inchecken en maximaal 4 kilo aan handbagage mag inchecken. Overgewicht is niet toegstaan, ook niet tegen bijbetaling.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Panama hebt u een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
N.B.
Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. Ook dient u een kopie te hebben van de bladzijde van uw paspoort met daarop het stempel dat u hebt gekregen bij binnenkomst in Panama. Aan de hand van dit stempel met datum, kunt u altijd aan de autoriteiten laten zien dat u korter dan 90 dagen in het land verblijft. Een kopie van uw paspoort zonder deze stempel is dus niet voldoende, u moet deze stempel altijd kunnen laten zien (op de kopie).
N.B.
Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Panama (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Panama via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Panama via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Panama van minder dan 180 dagen hebt u geen visum nodig. U moet bovendien beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Ook moet u bij aankomst minimaal US$ 500 per persoon cash bij u hebben, ook al wordt hier nauwelijks naar gevraagd. Ook kunt u een recent bankafschrift (hooguit een paar dagen oud) meenemen als bewijs dat u over minimaal US$ 500 beschikt. Soms accepteert men dat u het equivalent aan euro’s bij u heeft, maar de officiële lezing is cash US$.N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Panama (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.
VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Panama

Vliegen via de Verenigde Staten
Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De medische voorzieningen zijn in Panama-Stad goed en in de andere grote steden toereikend, maar op het platteland is voorzichtigheid geboden. Hoewel lokale ziekenhuizen de internationale standaard niet halen, kunnen de veelal Engels sprekende artsen gebruikelijke lokale ongemakken prima aan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Panama is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne in Panama is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat u eet. Wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Panama binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Panama zelf komt ook Gelekoorts voor.

Malaria
In Panama komt in sommige gebieden malaria voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Sinds 2015 is er sprake van een zikavirusuitbraak in diverse landen in Zuid- en Midden-Amerika. Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt overgebracht door een bepaalde steekmug en de gebruikelijke antimuggenmaatregelen moeten in acht worden genomen. Het zikavirus lijkt vooral een groter risico mee te brengen voor zwangere vrouwen op afwijkingen van het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Panama is een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. Voor veel Panamezen is de toerist een rijke westerling in het bezit van dure spullen. Het enige wat hiertegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van de belangrijkste bladzijden van uw paspoort (voorblad met uw naam en foto plus de plaats waar de entreestempel staat die u bij binnenkomst in Panama heeft gekregen) en uw rijbewijs. Bewaar de originelen in de kluis bij uw hotel en legitimeer u met de kopieën
Darién
Vooral in het deel van het Darién National Park tegen de grens met Colombia, de Darién-Gap, kunnen plaatselijk geweld, plundering en gevechten voorkomen door drugssmokkelbendes en Colombiaanse Farc-rebellen. Stel u van te voeren ter plaatse op de hoogte van de actuele situatie, reis zoveel mogelijk per vliegtuig en in een groep olv. een gespecialiseerde gids naar plaatsen die onder bescherming staan van de Panamese politie.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Panama ligt buiten de zone waarbinnen tropische wervelstormen kunnen overtrekken.

Reizigsters
Het is raadzaam om in Panama mannen vanaf het begin duidelijk te maken in hoeverre u in hun gezelschap en belangstelling geïnteresseerd bent. De wijze en tijdstip (bv. 's avonds) waarop u zich op straat begeeft, kleding en uitstraling helpen daarbij.

Prijsinformatie

22 augustus 2018 - 31 oktober 2018
1 persoon (eenpersoonskamer) € 615
2 personen (tweepersoonskamer) € 535

01 november 2018 - 31 december 2018
1 persoon (eenpersoonskamer) Prijs op aanvraag
2 personen (tweepersoonskamer) Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs