Oostenrijk - Virgental, 8 dagen Bergwandelen in een maagdelijke vallei

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Privéreis - Wandelen

Gezinsvakantie door de bergen vanuit pension en berghut

Familietrektocht aan de zuidzijde van het Nationalpark Hohe Tauern. Korte dagetappes en optionele beklimmingen: ook voor jongere kids prima te doen. Flexibele huttentocht met overnachting in kindvriendelijke berghut. Energie over? Leef je uit op het sportcomplex met tennisbaan, zwembad en beachvolleybal. Of meer zin in een rafttocht? Maak een spectaculaire tocht naar een van de grootste watervallen van de Alpen: de Umbalfälle. Overnacht tijdens deze gezinsvakantie in een vriendelijk pension en twee nachten in een berghut. Exclusieve SNP-barbecue aan de Bergersee!

Uniek aan deze reis

 • BBQ tussen bergcoulissen
 • Dalverblijf en huttentocht in één
 • Flexibele planning
 • Natuurbestemming pur sang
 • Uitzicht op Grossvenediger
 • Umbal watervallen
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 8 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep: Op avontuur in de bergen; zelf fietsen met een tas achterop; of in een kano die spannende rivier af. En het liefst samen met andere kinderen. Groepsreizen zijn dan ook heel populair! Eenmaal op reis blijkt de natuur toch altijd veel leuker te zijn dan een beeldscherm (van een mobiel of tablet). Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Oostenrijk - Virgental voor de kids

Het Virgental ligt aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern en is de bakermat van het Sanfter Tourismus, toerisme dat het landschap niet aantast. In het Virgental geen ontsierende skigebieden, kabelbanen en stuwdammen, maar wel rust en sympathieke initiatieven gericht op natuur- en wandelvakanties voor jong en oud. Door de wijze waarop bergboeren al generaties lang hun land bewerken, is de natuurlijke rijkdom van het dal opmerkelijk. In hooilanden, weiden en akkers tref je naast kleurrijke vlinders ook een enorme bloemenpracht aan. Het indrukwekkende landschap - het Virgental is omringd door drieduizenders - wordt ontsloten door een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waarin vooral de Höhenwanderwege opvallen, die er samen met voldoende berghutten voor zorgen dat je hier prima op hoogte kunt wandelen met gezinnen.

Tussen ruige rotshellingen en glooiende groene weiden liggen enkele van de mooiste bergmeertjes van de Alpen. Altijd aanwezig zijn de mooie vergezichten met hoge bergen op de achtergrond. Ook vind je hier de spectaculaire Umbal-watervallen. Zwemmen kan in meertjes of in het prachtige zwembad van Virgen, waar je ook kunt tennissen of beachvolleyballen. Je overnacht in eenvoudige, vriendelijke pensions en een fraai gelegen berghut.

De tochten zijn flexibel in te plannen, zodat je bij slecht weer de berghutovernachtingen kunt verschuiven of zelfs kunt inwisselen tegen overnachtingen in het dal (voor voorwaarden: zie NB Programma).

Dag 1

Vandaag komen jullie aan in Virgen. Dit kleine plaatsje ligt op ongeveer 1200 meter hoogte. Als je vroeg bent, kun je vast de omgeving verkennen van Virgen.
Een wandeling die je bij Virgen zeker moet maken is de 'Weg der Sinne'. Deze 'weg' is een 2,5 km lange wandeling waarbij het gaat om het waarnemen met andere zintuigen dan de ogen. De wandeling start bij het Tourismusbüro in Virgen. En als je daar dan toch bent, haal dan meteen je wandelkaart op en neem een Virgentaler Hüttenbuch mee, waarin je stempels kunt verzamelen van allerlei plaatsen die je op de wandelingen deze week voorbij komt.

Overnachting in

Virgen - Haus in Virgen

Dag 2

Als je gisteren geen tijd hebt gehad om de Weg der Sinne te lopen, dan kan dat natuurlijk vandaag nog! Een andere wandeling die jullie kunnen maken, is de rondwandeling naar het Zedlacher Paradies. Dat is een natuurpark met 500 jaar oude lariksen. Via de Woden Alm keer je dan weer terug naar Virgen. De wandeling is 12,5 km, 700 m stijgen en dalen en 5,5 uur lopen, maar je kunt ook een kortere variant lopen. Dichtbij huis kun je ook nog een (korte) wandeling maken naar de ruïne Rabenstein, een indrukwekkende burcht op een steile rots met fantastisch uitzicht. Let onderweg op bijzondere dieren! Tuur in de lucht en speur naar torenvalken, haviken en steenarenden en kijk in het grasland vooral uit naar ... koeien(vlaaien). Er is genoeg te beleven onderweg!

Overnachting in

Virgen - Haus in Virgen

Dag 3

Een absolute aanrader is om per auto of bus naar Hinterbichl aan het eind van het dal te gaan. Je loopt omhoog naar de plaats waar het smeltwater van de Umbal Kees (gletsjer) zich naar beneden stort in verschillende spectaculaire watervallen, soms meer dan 100 m hoog. Na deze Umbalfälle, die je na ca. 3 km bereikt, kun je nog doorlopen naar de Clara Hütte op 2038 m (*). De terugweg is gelijk aan de heenweg, dus je kunt deze wandeling net zo zwaar Wandeling: max. 17 km, 950 m stijgen en 300 m dalen, 8 uur.
(*) Als je niet de hele wandeling doet kun je de Umballfälle mooi combineren met klimmen en klauteren in het 'Waldseilpark' bij Hinterbichl.

Als alternatief kun je je vandaag met de Venediger Hüttentaxi (niet inbegrepen) naar de op 2100 m hoogte gelegen Johannishütte laten brengen en vandaar naar het Defreggerhaus (2960 m) lopen. Deze hut ligt te midden van enorme gletsjers onder de Grossvenediger.

Na deze inspanningen is het op het eind van de dag heerlijk chillen bij het zwembad van Virgen ...

Overnachting in

Virgen - Haus in Virgen

Dag 4

Vandaag ga je met de auto of de bus naar Prägraten, vanwaar de minitrek naar de Bergerseehütte begint. Je hoeft alleen de noodzakelijke spullen voor de komende twee dagen mee te nemen, de rest kan in het dal blijven!
Er zijn twee routes om de 900 m hoogteverschil te overwinnen: de kortste voert door het steile en diep ingesneden Zopatnitzental. Continue flink klimmen, maar een flink deel door bos, dus met schaduw. Vlak voor de hut kom je langs een indrukwekkende waterval, een mooie picknickplek.
De langere variant, 100 m extra stijgen en dalen en 3,5 km langer, gaat ook door het bos omhoog, maar naar de Bergeralm. Daar heb je een fantastisch uitzicht over het dal en je kunt er wat drinken. Vervolgens verder via alpenweides omhoog bovenlangs het Zopatnitzental met fraaie uitzichten over dit kloofdal.
De Bergerseehütte ligt indrukwekkend aan een fraai meertje, omgeven door de ruige kliffen van het 3000 m. hoge Lasorlingmassief.
Wandeling: max. 9,5 km, 900 m stijgen, 4 uur.

Overnachting in

Bergerseehütte - Bergerseehütte

Dag 5

Vandaag een echte dag hoog in de bergen. Maak je klaar voor jullie topbeklimming! Vanaf de hut voert een smal slingerend pad naar de 2659 m hoge Bergerkogel. Af en toe flink stijgen, maar voor iedereen te doen en de tocht is niet te lang. De klauteraars kunnen via een graat en bovenlangs het Zopatnitzental terug, anders loop je hetzelfde pad terug naar de Bergerseehütte. In de middag kun je lekker relaxen bij de hut, spelen in het beekje (dammetjes bouwen) of met de waterfiets over het bergmeertje! Vandaag kun je de grappige alpenmarmot tegenkomen. Deze marmot is een speels en groot knaagdier dat soms erg veel herrie kan maken.
Op het einde van de dag mogen jullie bij het meertje je eigen privé-barbecue gaan opstoken. Dat is culinair genieten in een prachtige omgeving.
Wandeling: 5 km, 500 m stjigen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Bergersee Hütte - Bergerseehütte

Dag 6

Vandaag staat de afdeling naar Virgen op het programma. Op de terugweg naar Virgen volg je eerst de Muhs Höhenweg, met uitzicht als vanaf een balkon op het bergmassief en de gletsjers van de Gross Venediger Gruppe. Via de Lasnitzenalm daal je af langs de beek naar Prägraten, vanwaar je verder kunt wandelen langs de rivier de Isel naar Virgen, met een mooi stukje door de Iselschlucht.
Je kunt ook rechtstreeks langs de Zopatnitzenbach afdalen (korter) en je kunt als je wilt het laatste stukje naar Virgen door het dal met de bus of per taxi afleggen als jullie auto tenminste niet in Prägraten staat.
Wandeling: 11,5 km, 150 m stijgen en 1050 m dalen, 4,5 uur. Je verblijft weer in je pension of appartement in de omgeving van Virgen.

Overnachting in

Virgen - Haus in Virgen

Dag 7

Afgelopen dagen hebben jullie de Grossvenediger bergketen kunnen zien. Vandaag zou je met de auto in ca. 40 minuten naar het Kalsertal kunnen gaan om een kijkje te gaan nemen (op afstand) bij de Grossglockner, dat andere hoge bergmassief in de omgeving. Hier zijn enkele leuke wandelingen te maken. Ook mooi is het om via de Kalser Glocknerstrasse (wel tol) naar het Lucknerhaus te rijden en daar een wandeling te maken.
Als jullie wel van een beetje natte actie houden kun je ook een familierafttocht gaan maken vanuit het dorpje Ainet.
Natuurlijk kun je ook in het Virgental nog naar de Umballfälle of het Zedlacher Paradies, als je daar de eerste dagen nog niet aan toegekomen bent.
Natuurlijk kun je vandaag ook lekker relaxen en naar het zwembad in Virgen gaan!

Overnachting in

Virgen - Haus in Virgen

Dag 8

Einde van het arrangement.

NB Programma

Slechtweergarantie:
Als je het weer te slecht acht om de huttentocht of een deel daarvan te volbrengen, is het in overleg met het Toerismebureau van Virgen mogelijk om de berghutovernachtingen om laten zetten naar een andere datum, of in het uiterste geval naar dalovernachtingen in het pension of appartement. Dit kan zonder extra kosten tot uiterlijk de dag vóór het conform dagprogramma geplande vertrek naar de berghut besproken worden bij het Toerismebureau. Bij latere melding of geen melding wordt de nacht in de berghut in rekening gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht vijf nachten in de omgeving van Virgen, naar keuze in een eenvoudig, maar vriendelijk en rustig gelegen pension of een appartement. We werken met meerdere kleinschalige accommodaties, gerund door de plaatselijke bevolking, die in kwaliteit vergelijkbaar zijn. Bij de huizen is een terras of een tuin aanwezig. Soms is er in de tuin van een accommodatie speelgelegenheid. In het dorp is een algemene speelplaats en een skatebaan.

 • In de pensions hebben alle kamers douche en wc en zijn comfortabel ingericht. In het pension is ruimte om gezamenlijk te zitten en te kletsen of om een spelletje te doen.
 • De appartementen hebben allemaal één of meer aparte slaapkamers, afgestemd op de gezinsgrootte (vanaf 4 personen: minimaal 2 slaapkamers). Verder is er een zodanig uitgeruste keuken dat je daar goede maaltijden kunt bereiden, er is een eethoek, een zithoek en een balkon of terras. Het appartement kan deel uit maken van een huis met meerdere appartementen of op zichzelf staan. De appartementen zijn voorzien van beddengoed, handdoeken, keukenlinnen en de schoonmaak wordt geregeld.
Jullie overnachten twee nachten in de leukste berghut voor families die er in het dat is: de Bergerseehütte. In de hut verblijf je op kleine slaapzaaltjes, waar 6-8 mensen kunnen slapen. Als er meerdere SNP-gezinnen samen reizen, slapen die altijd bij elkaar. In de hut zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. Omdat je 2 nachten hier verblijft hebben we geregeld dat je ook overdag bij je spullen kunt (normaal zijn de slaapruimtes overdag dicht) en hebben we een speciale maaltijd georganiseerd. In de hut is beddengoed aanwezig en je krijgt ook een handdoek (nb: dit beddengoed wordt niet dagelijks gewassen, dus evt. kun je wel een lakenzak meenemen als je dat prettiger vindt).

Over de maaltijden

In zowel het pension als in de berghut wordt voor het ontbijt gezorgd, in de appartementen moet je voor je eigen ontbijten zorgen. Je moet zelf lunch en avondeten regelen. In de appartementen is een goede (woon-)keuken waar je prima zelf kunt koken. In het dorp kun je bij de bakker en de supermarkt terecht voor inkopen en je kunt kiezen uit enkele restaurants voor het avondeten. De berghut verzorgt eenvoudige maar prima maaltijden waar je een flinke tocht op kunt maken. Ook hebben ze lekkers zoals Apfelstrudel en serveren ze lunches. Je kunt er lunchpakketten bestellen en drankjes en snacks kopen. Jullie hoeven dus niet met etensvoorraden door de bergen te sjouwen!
De tweede nacht dat je in de Bergerseehut verblijft heeft SNP met de hut afgesproken dat jullie exclusief je eigen barbecue kunnen maken aan het meertje bij de hut. Dit zal zonder twijfel de meest bijzondere BBQ-plek zijn die jullie als gezin meegemaakt hebben! Bij de huttenwirt kun je bij aankomst je bestelling doorgeven. Indien je niet wilt of kunt barbecuen (vw. het weer bv) is deze dag een gewone huttenmaaltijd inclusief.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen (5x dal en 2x berghut)
 • alle ontbijten in pensions en berghut
 • beddengoed en handdoeken (ook in de berghut)
 • in appartement: keukenlinnen
 • dagverblijf berghut
 • barbecue bij berghut dag 6
 • informatiepakket ter plaatse met originele wandelkaart Virgental
 • wandeloorkonde voor de kinderen na afloop
 • Family Specials-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • ontbijt bij verblijf in appartementen
 • lunches en diners (behalve barbecue dag 6)
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
 • toeristenbelasting (ter plekke te betalen)

Over de activiteiten

De wandeltochten zijn geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar die een beetje kunnen afzien zo nu en dan. Ook de huttentocht is geschikt voor vrijwel alle kinderen omdat we meerdere wandelvarianten (lichter en zwaarder) voor jullie hebben.
Je maakt wandelingen door het Virgental, waarbij je in het begin en het einde van de week drie resp. twee nachten in een pension of appartement verblijft en gedurende drie dagen (twee nachten) een trektocht langs een hooggelegen kindvriendelijke berghut maakt. De wandelingen zijn niet lang en de hoogteverschillen blijven beperkt (1 dag wel behoorlijk). Tijdens deze reis kunnen ook minder ervaren bergwandelfamilies doordringen in de alpiene zone en genieten van de wereld boven de boomgrens.
Zitten de weersomstandigheden tegen, dan is het in overleg mogelijk om de huttentocht te verschuiven of eventueel de huttenovernachtingen te laten vervallen en om te ruilen tegen overnachtingen in het dal.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement op aanvraag een extra dagen boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Virgental is ca. 970 km. U kunt de auto in overleg met de pensionhouder parkeren.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket met de nachttrein naar Kitzbühel laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.


Vanaf Kitzbühel reis je per lijnbus in 1,5 uur naar Matrei in Osttirol en verder per bus naar Virgen. Ongeveer eens in de twee uur is er een aansluitende verbinding die er ca. 2 uur over doet. 
Terugreis: in de middag reis je naar Matrei en Kitzbühel en vandaar met de nachttrein terug naar huis.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Kitzbühel    18:38 - 09:29 2
Kitzbühel – Amsterdam CS 20:38 - 11:28 2

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

U kunt dit arrangement boeken van begin juli tot en met begin september. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in de zomermaanden wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Virgental ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens de huttentrektocht dient u voor 2 nachten bagage mee te nemen. Deze kan beperkt blijven tot toiletartikelen en verschoning. Verder moet u natuurlijk een warm vest, regenkleding, lunchpakket en drinken bij u hebben.
In de hut zijn dekens en kussens aanwezig; die zijn ook voorzien van lakens/ hoezen, maar die worden niet dagelijks gereinigd. Dus als u dat niet prettig vindt, is het aan te raden zelf lakens/ lakenzak en kussensloop mee te nemen.
Ook voedsel hoeft u niet mee naar boven te nemen. Hierdoor hoeft u deze dagen toch geen al te zware rugzak mee te sjouwen. Een rugzak met inhoud tussen 40 en 50 liter volstaat. Uw kinderen kunnen dan een normaal formaat dagrugzak meenemen.

In de pension en ook in de appartementen in het dal zijn beddengoed en handdoeken aanwezig.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk - Virgental

Bergwandelen in een maagdelijke vallei

Gezinsvakantie door de bergen vanuit pension en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten