Oostenrijk - Stubaital, 8 dagen Bergwandelen in het hart van Tirol

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Winterwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Wintersport in het hooggelegen Stubaital, vlakbij Innsbruck betekent wandelen op winterpaden die geprepareerd zijn en je hoeft dus niet door de diepe sneeuw hoeft te ploeteren. Deze week maak je onder begeleiding van een enthousiaste SNP-winterreisleider mooie tochten door het Pinnistal, het Oberbergtal,  op de Miederer en natuurlijk in het Stubaital zelf. Op de vrije dag kun je naar de mooie stad Innsbruck, de hoofdstad van Tirol. De gehele week ben je te gast in het comfortabele viersterrenhotel Fernau in Neustift.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende berglandschappen
 • Hoog alpien en dus grote kans op sneeuw
 • Lekker veel met de gondellift
 • Winters bezoek aan Innsbruck
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Stubaital

In het hart van Tirol, ligt bezijden de drukke Brennerpas, het rustige Stubaital. Hier liggen vriendelijke dorpjes als Fulpmes en Neustift. Boerengehuchtjes met welvarende boerenhoeves en witte weilanden bedekken de dalbodem. Dennenbossen groeien op de lagere, steile dalhellingen en hogerop, onder de steile rotswanden van Elferspitze, Burgstall, Kreuzjoch en Serles zijn de almweiden bedekt met een dik pak sneeuw.
Met behulp van de frequent rijdende streekbus en diverse kabelbanen kunnen we gemakkelijk het hele dal bestrijken en de hoogste hellingen bereiken.
De winterse wandelingen over de geprepareerde wandelpaden zijn eenvoudig, echter enige conditie is wel vereist omdat er toch wat hoogtemeters overwonnen moeten worden. Maar de inspanningen van de dag worden ruimschoots goedgemaakt door het prachtige winterlandschap van het Stubaital. En ’s avonds wacht een smakelijk diner en de luxe van een heerlijk hotel, mèt comfortabele wellnessruimte

Dag 1

Heenreis per dagtrein naar Innsbruck in Oostenrijk. Een korte rit van ca. 50 minuten brengt u in het dorp Neustift, in het Stubaital. Hier, onderaan de Kesselspitze en de Burgstall, neemt u voor een heerlijke wandelweek uw intrek in hotel Fernau.

Overnachting in

Neustift im Stubaital

Dag 2

Met de taxibus worden we na het ontbijt naar het begin van het verstilde Oberbergtal gebracht. Langzaam beginnen we aan de klim naar de Oberisshütte (1742 m). De hut ligt op een prachtige alm en is omgeven door toppen zoals de Kühstein (2364 m) en de Wildkopf (2719 m). Via een breed pad dalen we weer af naar de boerderijen van Seduck. Hier worden we opgehaald.
Wandelinformatie: 3-4 uur, 11 km, 300 m stijgen dalen.

Overnachting in

Neustift im Stubaital - Hotel Berghof

Dag 3

Na het ontbijt nemen we de gondel van de Elferlift naar een hoogte van 1800 m. Hier heb je een mooi uitzicht over het Stubaital en het Pinnistal. Over het besneeuwde bospad dalen we af naar de Issenangeralm (1366 m). Een geleidelijk klim over een breed pad brengt ons ’s middags naar de Pinnisalm. Nadat we de mooie bevroren waterval bewonderd hebben, wandelen we helemaal terug naar Neustift.
Wandelinformatie: 4-5 uur, 15 km, 400 m stijgen en 800 m dalen.

Overnachting in

Neustift im Stubaital

Dag 4

Met de bus rijden we naar het dalstation van de Serleslift in Mieders aan het begin van het Stubaital. Met de lift gaan we omhoog naar de Koppeneck (1625 m). We maken een mooie wandeling naar de bedevaartkerk van Maria Waldrast en vervolgens wandelen we rondom de Gleinserjoch (1878 m) terug naar het eindstation van de lift. Met de bus rijden we weer terug naar Neustift.
Wandelinformatie: 11 km, 500 m stijgen en dalen, 3-4 uur.

Overnachting in

Neustift im Stubaital

Dag 5

Na het ontbijt nemen we de bus naar Fulpmes en hier stappen we in de lift naar de Fronebenalm (1306 m). Vanaf hier loop je over de winterwanderweg naar de Galtalm (1680 m). Hier heb je een mooi uitzicht op het Stubaital. Na een heerlijke pauze lopen we naar de Schlickeralm, gelegen aan de voet van de indrukwekkende Dolomieten bergrug van de Kalkkögl. Terug naar de lift volgen we de Schlickerbach en vanaf de Fronebenalm gaan we weer met de lift terug naar Fulpmes.
Wandelinformatie: 12 km, 3-4 uur, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Neustift im Stubaital

Dag 6

Vandaag is een dag die je zelf kunt invullen. Je kunt een winterwandeling maken door het Stubaital maar het vlakbij gelegen Innsbruck is zeker een bezoek waard. Met de bus ga je naar de Tiroolse hoofdstad en slenter je langs kleurrijke gevels en natuurlijk “das Goldene Dach”. Een bezoek aan een knusse Konditorei hoort daar natuurlijk ook bij. Liefhebbers van het boerenleven in de Alpen en de geschiedenis van het dal kunnen terecht in het heimatmuseum van Kampl. Hier is de grootste pickel-collectie van de Alpen te bewonderen….

Overnachting in

Neustift im Stubaital

Dag 7

Vandaag maken we een wandeling op de Miederer Berg. Met de lift omhoog naar 1625 m en over de goed geprepareerde winterwandelpaden lopen we onderlangs de indrukwekkende Serles (2717 m) en de Sonnenstein (2441 m) naar de Medrazer Stille, beneden in het dal.
Wandelinformatie: 11 km, 3 uur, 150 m stijgen en 750 m dalen.

Overnachting in

Neustift im Stubaital

Dag 8

Uw verblijf in het Stubaital is ten einde. Na het ontbijt wordt u in een klein uur naar het station van Innsbruck gebracht, vanwaar u naar Nederland terugreist.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De gehele week ben je te gast in hotel Fernau, gelegen aan de rand van het dorpje Neustift. Fernau is een klassiek ingericht viersterrenhotel. De kamers zijn sfeervol en hebben natuurlijk eigen wc en douche. Alle kamers hebben een balkon. De tweepersoons kamers hebben een groot bed met gescheiden matrassen en dekbedden. Slechts enkele kamers hebben gescheiden bedden. Er is een wellnessafdeling met Finse sauna, Turks stoombad, whirlpool en je kunt je laten masseren. Er is een gezellige bar en in de Jachtstube is het goed toeven… als je van geweien houdt… Het hotel ligt aan de rand van het dorp en het centrum is slechts 5 minuten lopen.

Over de maaltijden

De dag begint in Fernau met een uitgebreid ontbijtbuffet. Het lunchpakket kun je in het hotel bestellen (€ 5,-) of je loopt even naar het dorp en je koopt spullen voor de lunch in de supermarkt. ’s Middags is er een klein Kuchenbuffet en ’s avonds kun je genieten van een viergangen keuzemenu met saladebuffet en een kaas dessert buffet.

Inbegrepen

 • heen en terugreis per dagtrein (optioneel)
 • verblijf in viersterrenhotel op tweepersoonskamers op basis van halfpension: vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8 
 • transfers conform programma
 • kabelbanen conform programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • eventueel huur sneeuwschoenen
 • toeristenbelasting (€ 2,80 p.p.p.d.)
 • uitgaven van persoonlijke aard

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (€ 2,80 p.p.p.d.)

Over de activiteiten

De wandelingen die we maken gaan over geprepareerde paden. Dit betekent dat er regelmatig met een wals overheen gereden worden en de sneeuw wordt aangedrukt. Je hebt halfhoge waterdichte bergwandelschoenen nodig. Je wandelt 3-5 uur en meestal nemen we de gondellift om op hoogte te komen. Tijdens sommige afdalingen daal je tot 800 hoogtemeters. Als er zeer veel verse sneeuw is gevallen, kan het zijn dat niet alle paden gewalst zijn. Dan maken we eventueel gebruik van sneeuwschoenen. De sneeuwschoenen worden dan ter plaatse gehuurd.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het station van Innsbruck of in het hotel in Neustift.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Neustift is 920 km. je kunt de auto bij het hotel parkeren.

Treininformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan reist u per dagtrein naar Innsbruck v.v.

Treinschema

Heenreis Treinschema Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Siegburg/ Bonn                       09:07 - 11:08                  ICE 105
Siegburg/ Bonn- München Hbf                        11:43 - 16:06 ICE 625
München Hbf - Innsbruck Hbf    17:34 - 19:18 EC 287

Terugreis Treinschema Tijden      Treinnr.
Innsbruck Hbf - München Hbf                10:40 - 12:26                 EC 286
München Hbf - Frankfurt luchthaven Fernbf    12:50 - 16:22 ICE 626
Frankfurt luchthaven Fernbf - Arnhem CS  16:37 - 19:28 ICE 122

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Stubaital ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. U heeft alleen geld nodig voor de lunch, drankjes en voor ‘tussendoortjes’.

Vanaf Innsbruck reis je met een bus nog een klein stukje verder naar het Stubaital. Tijdens de wandelweek zijn er dagelijks verplaatsingen naar andere wandelgebieden per minibus of streekbus. Bovendien maken we een aantal keren gebruik van een kabelbaan.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de tochten in de Stubaier Alpen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Met een paar stevige wandelingen, voorafgaand aan de reis, kunt u  uw bergwandelschoenen en voeten alvast aan elkaar laten wennen.

Vanwege het overstappen op de treinstations adviseren wij u uw bagage in een koffer met wieltjes, een rugzak of twee kleinere weekendtassen te vervoeren. Gedurende de dagwandelingen draagt u een dagrugzak (min. 25 liter) waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een grote veldfles, de lunch en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape en middelen voor afplakken blaren

Voor de wandelingen:
 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen
 • warme kleding
 • regenbroek en regenjas
 • winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzak (25 liter)
 • grote veldfles of thermosfles
 • eventueel: zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk - Stubaital

Bergwandelen in het hart van Tirol

Winterwandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten