Oostenrijk - Salzkammergut, 7 dagen Wandelen op de alm met kinderen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

Gezinsvakantie langs hotel en almhutten

Steile bergkammen weerspiegelen in diepe meren, waarboven grazig groene almen liggen. In dit decor van de beroemde musical ‘The Sound of Music’, maak je met je gezin een avontuurlijke almhuttentocht. Met het geluid van koeienbellen kun je genieten van Apfelstrudel en Kaiserschmarren. Al wandelend ontdek je ruisende beken, kijk je uit op de Dachsteingletscher en de meren ver onder je. Verblijf in een kindvriendelijk hotel bij het meer en twee ‘urige’ Almhutten in de bergen. Ook in de hutten zijn warme douches, dus aan comfort hoeft het niet te ontbreken.

Uniek aan deze reis

 • Goed hotel aan mooi meer
 • Goede almhutten met familiekamers
 • Landschap van ‘Sissi’ en de ‘Sound of Music’
 • Maak het almleven mee
 • Speciaal voor gezinnen ontworpen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Met het gezin de bergen in

‘Je krijgt maar één kans om kinderen te introduceren in de bergen.’ Je kunt het ook verknallen. Of dat ook gebeurde tijdens deze almentocht door de Osterhornbergen? Aan het decor zal het niet liggen, maar meer verklappen we nog niet. Lees verder...


Family special 10 jaar en ouder

Dag tot dag

Oostenrijk - Salzkammergut

In het Oostenrijkse merengebied, aan de rand van de Alpen, zijn de bergen nog niet zo hoog. Tijdens de wandelingen in deze vakantie kom je dan ook niet boven de 1300m. Maar omdat de meren vrij laag liggen en de bergwanden bij sommige meren steil zijn, waan je je toch echt in de bergen.

Deze almwandeltocht speelt zich af in de Osterhornbergen. Dit groene berggebied ten oosten van Salzburg heeft nog veel traditionele almen. De almen vormen een weideparadijs voor koeien, schapen en paarden, omzoomd door ruige rotsige toppen. Door de aanwezigheid van talrijke wandelpaden in alle mogelijke soorten en zwaarte is het gebied perfect toegerust voor een wandelvakantie met het gezin. Vanaf de almen heb je fantastisch uitzicht op de in het dal gelegen meren en verder weg gelegen toppen en gletsjers. De wandelpaden voeren je behalve over de almen, langs diep ingesneden beekdalen en naar diverse fraaie oude houten almhutten.

In twee van die almhutten kun je overnachten. Traditioneel, maar wel met enig comfort als warme douches, heerlijke maaltijden en voor je gezin een eigen kamer. Omdat je steeds twee nachten in elke hut verblijft is er alle ruimte om het aloude almleven mee te maken. ’s Ochtends wordt je gewekt door klingelende koeienbellen en een stevig ontbijt.
Beneden in het dal bij de meren overnacht je voor en na de almentocht in een prima hotel.

Dag 1

Aankomst in Abersee bij de Wolfgangsee, een fraai meer gelegen in een diep dal. Hier verblijf je de eerste nachten in een comfortabel hotel. Indien je hier op tijd bent kun je nog een boottocht op het de Wolfgangsee maken of een uitstapje naar de Fuschlsee en het uit de beroemde Sissi-films bekende Schloss Fuschl, nu een luxe hotel.

Overnachting in

Abersee (am Wolfgangsee)

Dag 2

Van de Wolfgangsee naar de Genneralm
Vandaag begint jullie trektocht door het Osterhorngebied. Vanaf het ‘Mozartdorp’ St. Gilgen zweven jullie per kabelbaan naar de Zwölferhorn. Prachtig uitzicht op de Wolfgangsee en de gletsjers. Over een panoramaweg loop je langs watervallen, over almen en door bossen omlaag naar het Lämmerbachtal. Je volgt dan geleidelijk stijgend het Lämmerbachtal naar de Genneralm. Hier verblijf je de komende twee nachten in de mooi gelegen almhut. Vanaf Hintersee (extra busrit of transfer) is er ook een kortere wandeling mogelijk, die alleen het laatste stuk door het Lämmerbachtal volgt.
Wandeling v.a. Zwölferhorn: 16 km, 600 m stijgen en 770 m dalen, 6,5 uur.
Wandeling v.a. Hintersee: 6,5 km, 550 m stijgen en 0 m dalen, 3 uur.

Het kan prettig zijn op deze dag een extra overnachting te boeken zodat je kunt wennen aan omgeving en wandelen in de bergen.
Je kunt dan met de bus naar Strobl en omhoog naar het wildpark Kleefeld, waar je o.a. herten en steenbokken kunt zien en waar je ook een speeltuin aantreft. Via de Sparberg kom je op de Schartenalm, die idyllisch gelegen is tussen diverse ruige bergtoppen. Bij een ‘Jausenstation’, kun je traditioneel bergeten proberen. Verder afdalen met prachtig uitzicht op St. Wolfgang in de diepte.
Wandeling vanaf Strobl: maximaal 14,5 km, 730 m stijgen en 760 m dalen, 6,5 uur (kortere alternatieven mogelijk).

Overnachting in

Genneralm

Dag 3

Rondwandeling Genneralm
Een rustige dag waarin je het almleven met de koeien en het kaasmaken kunt ontdekken. Op een rondwandeling verken je de omgeving en kun je een mooi uitzichtspunt beklimmen. Na terugkomst wacht jullie een traditionele ‘Kasnockn-Pfanne’, bereid van de op de alm gemaakte kaas.
Wandeling: 5 km, 400 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Genneralm

Dag 4

Van de Genneralm naar de Postalm
Vandaag is er een mooie, maar pittige, tocht door een hoog gelegen dal met verschillende kleine almhutten, omringd door indrukwekkende berghellingen. Onderweg kom je diverse kuddes koeien tegen en loop je langs enkele steile en spectaculair ogende beekdalen, die hier ‘Klammen’ heten. Uiteindelijk kom je op de Postalm, waar jullie volgende overnachtingsadres weer een mooie oude almhut is. Er is een lage, iets makkelijker route en een hoge route via enkele toppen die zwaarder en moeilijker is.
Wandeling; 16,5 of 17 km, 680 of 590 m stijgen en 630 m of 540 m dalen, beide varianten 6,5 uur.

Overnachting in

Postalm

Dag 5

Rondwandeling Postalm
Je kunt vandaag kiezen uit de Almbloemenroute, een almentour of het beklimmen van een van de bergtoppen in de omgeving. Uiteraard kan dit allemaal wandelend en is het ook voor kinderen te doen. Een tip is een bezoek aan de Labenberghut, waar een interessante kaasmakerij is. Daar is ook wat lekkers te eten. Maar ook de ter ere van de beroemde keizerin Sissi opgerichte Postalmkapel is een bezoekje waard.
Wandeling: 8 km, 200 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Postalm

Dag 6

Van de Postalm terug naar de Wolfgangsee
Als in de ‘Sound of music’ dartelen jullie vandaag over de almen weer omlaag richting het meer. Wil je het minder prozaïsch, dan kun je ook de bus omlaag nemen en nog een dag nabij het meer genieten van de voordelen van jullie ‘Salzkammergut-card’. Nabij het meer is een ruime keuze aan leuke uitstapjes. Bijvoorbeeld een bootocht, met de tandradbaan naar de Schafberg of het attractiepark Abarena.
Wandeling: 13,5 km, 180 m stijgen, 980 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Abersee (am Wolfgangsee)

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Maar je kunt natuurlijk ook nog één of meer dagen in het hotel bijboeken om te genieten van de mooie omgeving en de leuke activiteiten rondom de Wolfgangsee. Hier hebben we nog een extra wandeling (zie dag 2). Ook een dagje Salzburg is de moeite waard.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft nabij de Wolgangsee in een goed 3* hotel. Op de almen ben je te gast in traditionele almhutten, die echter wel met modern comfort ingericht zijn. Er is daar een gezellige Stube waar je kunt eten, als gezin heb je je eigen kamer en er is goed gemeenschappelijk sanitair met warme douches. Luxe is er niet, des te meer fraaie uitzichten.

Over de maaltijden

We zorgen elke ochtend dat jullie een goed en stevig ontbijt krijgen. De overige maaltijden laten we graag aan jullie zelf over, zodat je kunt kiezen wat en hoeveel je wilt eten. Uitzondering is één van de avonden bij de Genneralm, waar jullie een traditionele Kasnockn-Pfanne krijgen inclusief het arrangement.
Voor de lunches en overige diners kun je prima terecht bij de almhutten. Er wordt stevige bergkost geserveerd waarop het goed wandelen is. Ook lekkers als apfelstrudel is verkrijgbaar. Op dag 5 krijg je bij de Stroblhütte een typisch Oostenrijkse (zoete) 'Mehlspeise', zoals Strudel of Buchteln (zoete broodjes met jam en vanillesaus). Voor een eenvoudige avondmaaltijd moet je op een budget van ongeveer €10- €15 rekenen.

Info kindvriendelijkheid

Bij het hotel bij de Wolfgangsee is speelgelegenheid en er zijn familiekamers. In de almhutten heeft elk gezin haar eigen kamer. Je slaapt daar dus niet op slaapzalen.

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen in (familie) kamers in hotel en almhutten
 • Alle ontbijten
 • Bagagetransport
 • 1x Kasnocknpfanne op de Genneralm (dag 4)
 • 1x Oostenrijkse zoetigheid (bv. Apfelstrudel of Buchteln) bij de Strobler Hütte (dag 6)
 • Kabelbaan Zwöferhorn of transfer naar Hinterris op dag 3
 • Salzkammergut Erlebnis-card (diverse kortingen o.a. op kabelbaan, boottocht)
 • Service-hotline
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige busritten en evt. transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Over de activiteiten

De wandelingen zijn nooit heel moeilijk, maar kennen soms wel pittige hoogteverschillen. Een prachtige tocht, maar vooral geschikt voor wat oudere kinderen met pit en doorzettingsvermogen. Stijgen doe je vooral op dag 2,3 en 5. Tijdens de rondwandelingen zijn er meerdere opties en kun je de tocht aan je eigen niveau aanpassen. Reken met hoogteverschillen van enige honderden meters. De kwaliteit van de paden is goed, maar soms zijn ze wel stenig. Bij de zwaardere variant op dag 5 zitten een paar pittig steile stukken, waarvoor bergwandelervaring aan te bevelen is.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement alleen in het hotel in Abersee vooraf of na afloop van de reis extra nachten bijboeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Hohenstauffen (Salzburg)

Een zeer charmant, gastvrij familiehotel in Salzburg met zeer gunstige ligging bij het centraal station. Ook het centrum is te voet in ca. 10 minuten bereikbaar. Prettige retrosfeer in de inrichting, die niet standaard maar met een persoonlijke 'touch' is. Comfortabele kamers met douche en toilet. Een fijn hotel waar fietsers en wandelaars zich thuis kunnen voelen. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Wolfgangsee is ca. 990 km. Je kunt de auto soms, maar niet altijd, parkeren bij de eerste (tevens laatste) accommodatie. Het kan ook zijn dat je je auto op een openbare parking moet parkeren; kosten ca. € 30,- per week.

Trein informatie

Vanaf Salzburg reis je vervolgens per bus in ca. 1 uur verder naar het dorp Abersee aan de Wolfgangsee. Je kunt ook nog verder per trein naar Bad Ischl en vanaf daar per bus verder (ca. 30 min). Als je het hotel vooraf informeert, kun je bij de bushalte (5342 Sankt Gilgen-Abersee) opgehaald worden. Klik hier voor de bustijden. Check deze voordat je een trein boekt.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Salzburg.

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen kun je zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.  Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.


Je kunt deze reis starten op elke vrijdag, zondag en maandag in juni tot en met september. Vroeger starten is niet mogelijk i.v.m. de aanwezigheid van sneeuw in de hoger gelegen gebieden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Salzkammergut ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Algemeen

 • Kleine rugzak voor de benodigdheden overdag
 • waterfles (1 - 1,5 l)

Kleding

 • Licht (fiets)jack (winddicht en ademend)
 • Langen en korte broek, evt. fietsbroek
 • (T-)shirts met langen en korte mouw
 • 1 licht vest en 1 warmer vest (fleece)
 • Makkelijk zittende sport/ vrijetijds kleding
 • regenkleding
 • badkleding en badhanddoek
 • hoofdbedekking tegen de zon
 • normale handdoek (voor in de hutten)
 • stevige sportschoenen of wandelschoenen

Overig

 • Zonnebrandcrème, zonnebril
 • EHBO benodigdheden

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

306105-F-108.jpg

Oostenrijk - Salzkammergut

Wandelen op de alm met kinderen

Gezinsvakantie langs hotel en almhutten

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.