Oostenrijk - Postalm, 8 dagen trektocht vanuit het Lammertal

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

sneeuwwandelingen vanuit hotel en trektocht langs hutten

Ten noorden van het indrukwekkende kalkmassief van het Tennengebergte heeft de Lammerrivier een mooi en lieflijk Alpenlandschap gecreëerd. Na enkele dagwandelingen vanuit het zeer comfortabele hotel Gutjahr in Abtenau maak je een huttentrektocht op sneeuwschoenen naar de Postalm en de Goiserer Hütte. Voor de avontuurlijke wintersporter die comfort weet te waarderen…

Uniek aan deze reis

  • Dagwandelingen vanuit comfortabel hotel
  • Trektocht langs eenvoudige berghutten
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Postalm

In het aan de voet van het Tennengebergte gelegen dorpje Abtenau, ligt hotel Gutjahr. Guthjahr is de uitvalsbasis voor de dagwandelingen die we de eerste dagen in het Lammertal maken. Drijvende kracht van het hotel is Markus Gutjahr, een enthousiaste buitensporter die op sneeuwschoenen de omgeving regelmatig verkend.

Op onze sneeuwschoenen verkennen we het koude, schaduwrijke dal van Auwinkl en brengen een kort bezoek aan de Stube op Seitenalm. In het Lammertal gaan we op zoek naar de oudste bomen van Oostenrijk. Na de wandelingen kun je lekker zwemmen en relaxen in de sauna van het hotel en 's avonds genieten we van een heerlijk diner.

Tijdens de wandelingen op de Postalm naar de Goiserer Hütte worden we ondergedompeld in het almenleven, met witte weilanden en knusse berghutten. Het comfort van Gutjahr wordt vervangen door een gemoedelijke huttensfeer, eenvoudige maar smakelijke maaltijden, meerpersoonskamer en een gemeenschappelijke douche. Het gebrek aan comfort wordt echter meer dan gecompenseerd door mooie uitzichten op de Labenberg en de Wieskogel. Deze winterreis is een verrassende combinatie van comfortabele luxe in Abtenau en avontuurlijk charme van de berghutten.

Dag 1

Vertrek per dagtrein vanuit Nederland in de vroege ochtend. Aankomst in Golling in de vroege avond en bustransfer (30 min) naar Abtenau in het Lammertal. ’s Avonds genieten we van een heerlijke welkomstmaaltijd.

Overnachting in

Abtenau

Dag 2

Via de besneeuwde velden aan de voet van de Karkogel wandelen we via de gehuchtjes Auwinkl en Döllerhof terug naar het verlaten dal bij Unterberg en hier stijgen we langzaam naar de Seitenalm (949 m). Na een pauze in de knusse Stube lopen we even naar de Hochsattel en dan verder en via de Rettenbachgraben dalen we weer af naar het dal van de Lammer. Hier nemen we de bus terug naar Abtenau.
Tochtinformatie: afstand: 13 km, hoogteverschil: 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Abtenau

Dag 3

Met de bus reis je naar St. Martin am Tennengebirge. Op sneeuwschoenen lopen we via de Karalm (1438m) naar de Spiessalm. Hier groeien de oudste bomen van Oostenrijk, tot 350 jaar oud! s’Middags kunnen we nog een stuk het verstilde Lammertal inlopen. In Lungötz nemen we weer de Postbus terug naar Abtenau.
Tochtinformatie: afstand: 14 km, hoogteverschil: 500 m stijgen en dalen

Overnachting in

Abtenau

Dag 4

Na het ontbijt pakken we onze rugzakken met het hoogstnodige en worden we naar de rand van het Postalm-plateau gebracht. Hier trekken we onze sneeuwschoenen aan en over de hellingen van de Labenberg wandelen we over het hoogst gelegen almengebied van Oostenrijk. Tochtinformatie: afstand: 11 km, hoogteverschil: 600 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Postalm

Dag 5

Vandaag maken we een mooie dagtocht op de Postalm, naar de Thorhöhe (1492 m) en de Wieslerhorn (1603 m). Tochtinformatie: afstand: 8 km, hoogteverschil: 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Rinnbergalm

Dag 6

na het ontbijt komt de bus ons halen en brengt ons naar Pass Gschütt (957 m). Deze rit duurt ongeveer 45 min. Nadat we de sneeuwschoenen hebben aangetrokken, klimmen we via de Iglmoosalm naar de prachtig gelegen Goisererhütte (1592 m). Het uitzicht is de inspanning meer dan waard! Tochtinformatie: afstand: 10 km, hoogteverschil: 600 m stijgen.

Overnachting in

Goisererhütte

Dag 7

De laatste wandeling is een lange afdaling en via de Iglmoosalm (1206 m) komen we aan het begin van de middag aan in Gossau (736 m). Hier stappen we op de bus naar Abtenau, waar de welverdiende de sauna en het zwembad op ons liggen te wachten… Tochtinformatie: afstand: 8 km, hoogteverschil: 850 m dalen.

Overnachting in

Abtenau

Dag 8

Vroeg in de ochtend worden we naar het station van Golling gebracht, waar we op de trein naar Nederland stappen.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste drie nachten en de laatste nacht ben je te gast in hotel Gutjahr in Abtenau. Markus Gutjahr leidt hier met zijn familie het viersterren superior hotel. Met oog voor detail en smaak is het hotel, met zijn heerlijke zwembad en sauna, ingericht. De kamers zijn ruim en voorzien van alle gemakken en hebben natuurlijk eigen voorzieningen zoals wc en douche. De tweepersoons kamers hebben een groot tweepersoons bed met gescheiden matrassen of een tweepersoons bed met een eenpersoonsbed. Er is overal wifi.
De hutten tijdens trektocht zijn eenvoudig en je verblijft op meerpersoonskamers. Douche en wc is gemeenschappelijk. Handdoeken en beddengoed is aanwezig. Voor de overnachtingen in de hutten heb je een zogenaamde huttenslaapzak nodig. Dit is een dunne linnen slaapzak. Je kunt deze ook ter plaatse in hotel Gutjahr kopen voor € 20,-.
N.B. Het comfortniveau van deze reis op de site is aangeduid met een 3. De hutten hebben echter comfortniveau 1. Het is helaas niet mogelijk om beide te noemen bij de presentatie van de reis.

Over de maaltijden

In hotel Gutjahr begint de dag met een uitgebreid ontbijt buffet. Tijdens het ontbijt maak je je eigen lunchpakket. ’s Avonds is er een vijfgangen keuzemenu met een uitgebreid saladebuffet en dessertbuffet.
In de berghutten zijn de maaltijden natuurlijk eenvoudiger en is er ’s avonds een menu. Ook hier maak je je eigen lunchpakket bij het ontbijt.

Inbegrepen

• Overnachtingen op basis van halfpension plus lunchpakket vanag diner dag 1 tot en met ontbijt dag 8
• Gebruik zwembad en sauna
• Huur sneeuwschoenen en stokken
• Transfers volgens programma
• Toeristenbelasting (€ 1,65 pppd)
• Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis (optioneel)
• Maaltijden tijdens heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
• Verzekering en persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De dagwandelingen de eerste dagen gebruiken we om weer te wennen aan de sneeuwschoenen. De afstanden tijdens de trektocht zijn niet groot, maar je loopt wel met een rugzak waar wat reservekleding en toiletspullen zitten.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap bij de eerste accommodatie.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht of Brussel naar Abtenau bedraagt 970 km. U kunt bij het hotel parkeren, 

Treininformatie

Bij deze groepsreis reis je per dagtrein naar Golling-Abtenau. Na aankomst word je per minibus naar de eerste accommodatie gebracht. Onderstaand reisschema en tijden zijn onder voorbehoud.

Treinschema

 

Heenreis Treinschema Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Düsseldorf Hbf  09:07 - 10:20      ICE 105
Düsseldorf Hbf - München Hbf        11:08 - 16:07 ICE 625
München Hbf - Golling-Abtenau              16:17 - 18:39  EC 219
 

Terugreis Treinschema Tijden      Treinnr.
Golling-Abtenau- Frankfurt (Main) Hbf    09:19 - 15:40      EC 218
Frankfurt (Main) Hbf - Arnhem CS  16:27 - 19:58 ICE 132

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Praktische informatie

Euro’s voor persoonlijk uitgaven.

Deze week maken we diverse keren gebruik van de gratis ski- en wandelbus. Voor de bus naar de Postalm moet €2,- p.p. extra worden betaald.

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun. Het gebruik van het sneeuwwandelmateriaal is inclusief.

Paklijst:

• Dagrugzak (35 liter)
• Bergschoenen
• Slippers of sloffen voor in de hutten
• Fleecejack
• Muts
• Sjaal
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Thermosfles
• Lang ondergoed / Thermo-ondergoed
• Skipully
• Handschoenen
• Winddichte en sneeuwafstotende broek
• Skibril (eventueel)
• Lippencrème met UV-filter

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze winterreis wordt begeleid door een SNP reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

DSC_8076_Mark_Santer.jpg

Oostenrijk - Postalm

trektocht vanuit het Lammertal

sneeuwwandelingen vanuit hotel en trektocht langs hutten

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen