Oostenrijk - Lungau, 8 dagen Navigeren door de bergen van de Salzburger Lungau

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit herberg

In de Salzburger Lungau, sinds 2012 een UNESCO-Biosfeerreservaat is de authentieke sfeer van het Oostenrijkse berglandschap goed bewaard gebleven. Tijdens deze groepsreis voor gezinnen beleef je dit oorspronkelijke alpengebied vanuit een kleinschalige maar zeer comfortabele dorpsherberg in het boerendorp Lessach, op 1200 meter. Je maakt bergwandelingen (ook naar de top!) en een fotospeurtocht, je bezoekt een oude zilvermijn en een spannend klim- en waterpark en je leert navigeren met kaart, kompas, GPS en...door middel van de natuur!

Uniek aan deze reis

 • Activiteiten flexibel in te vullen (sportief en minder sportief)
 • Bezoek zilvermijn en spannend klim- en waterpark
 • Gratis koffie thee en limonade
 • Nederlandse UNESCO biosfeerranger als gids
 • Zeer knusse comfortabele dorpsherberg
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 10 jaar en ouder

Dit is de leeftijd voor spannende ontdekkingstochten. Kids in deze leeftijdsgroep worden al wat sterker en ze leren gevaren kennen. De SNP Family Specials voor deze leeftijd zitten vol verschillende avonturen: van schatzoeken in de jungle tot raften op de rivier. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Oostenrijk - Lungau Biosfeer gezinsvakantie

Er staat een avontuurlijke en spannende week op het programma met afwisselende activiteiten. Je wordt begeleid door een Nederlandstalige gids en haar man, Bettina en Mark. Zij zijn niet alleen de begeleiders maar ook de eigenaren van de herberg 'Dreiländerwirt'. Bettina en Mark hebben een aantal jaren een traditionele almhut gerund en behoren inmiddels tot de lokale bevolking. Het ontbijtbuffet wordt geserveerd in de ‘oude wagenschuur’ en de avondmaaltijden worden met assistentie van deelnemers bereid in de keuken van de ‘oude graanschuur’. Zo kan iedereen z’n kookkunsten uitproberen en je leert gelijk hoe je typische Oostenrijkse gerechten maakt. Afhankelijk van het weer kan er binnen of buiten gegeten worden. Eén keer wordt er gegrild bij de vuurplaats in de tuin. Veel verse producten komen rechtstreeks bij boerderijen uit het dorp vandaan of zelfs uit eigen tuin.

En wat deze groepsreis voor gezinnen zo bijzonder maakt is dat de gastvrouw en gastheer ook nog verhalen kunnen vertellen over het leven van de bergbewoners vroeger en nu en wat deze streek tot een biosfeerreservaat heeft gemaakt.

Deze reis is geschikt voor kinderen van 10 tot 15 jaar.

Dag 1

Aankomst in Lessach, een klein traditioneel bergdorp op 1200 meter. Je wordt welkom geheten bij de dorpsherberg Dreiländerwirt. Je kan vanaf 15.00 uur inkwartieren en afhankelijk van de aankomsttijd, kun je alvast het dorp een beetje verkennen. Als iedereen is gearriveerd, maak je kennis met je groepsgenoten voor deze week. Vandaag hoef je nog niet te helpen met koken maar zorgen de eigenaren van de herberg voor een welkomstmaaltijd. Zij geven je ook uitleg over het programma voor deze week.

Overnachting in

Lessach - Gasthof Dreiländerwirt

Dag 2

Vandaag staat een fotospeurtocht op het programma. Zo maken we op een leuke manier kennis met elkaar en met het dorp en je leert gelijk allerlei interessante dingen over het dorp, de geschiedenis en cultuur. Na het ontbijt stelt de begeleiding de teams samen waardoor er een leuke competitie ontstaat. De speurtocht begint en eindigt bij onze herberg Dreiländerwirt. In teamverband vertrek je voor de ontdekkingstocht met een fotoboekje en een aantal vragen en opdrachten. De groep die de meeste antwoorden goed heeft, wint!

Je komt o.a. langs de kerk en zijn bijzondere begraafplaats. Via de ‘Totengassl’ -wat ons herinnert aan de donkere tijd waarin de pest heerste - kom je bij de ‘Ruine Thurnschall’, een vesting uit de 12e eeuw. De legende van deze ruïne vertelt het verhaal van een betoverde kasteelvrouw die in de kelder van de vroegere vesting een schat moet bewaken met behulp van een zwarte hond. Wie weet waag jij het met je teamgenoten de schat op te sporen... Bij de ruïne doen we een aantal traditionele Lungauer spelen, zoals kegelen op een echte natuurkegelbaan. De lunch is ook bij de ruïne. Hiervoor moet er natuurlijk wat hout gesprokkeld worden want we maken een vuurtje en je kunt zelf worstjes grillen.

Na de lunch speuren we verder en komen aan de andere kant van het rivierdal met prachtig zicht op het dorp. Misschien herken je al een paar plekken waar je geweest bent. Je komt langs een aantal oude boerenhoeves, zoals de ‘Gamshof’. De boerderij had z’n eigen smid, graanschuur en kapel. Deze gebouwtjes zijn nog intact gebleven. Aan het einde van de speurtocht kun je bij de herberg nagenieten van de dag, of als je nog energie hebt, kun je nog een ander stukje van het dorp verkennen langs de rivier de Lessach. De lengte van speurtocht is ca. 6,5 km maar makkelijk terrein.

Vanavond koken we gezamenlijk. Het menu wordt samengesteld door de begeleiding en iedereen helpt een handje mee. Er is genoeg variatie tijdens de week, dus jouw lievelingsgerecht is er zeker ook een keer bij...

Overnachting in

Lessach

Dag 3

Vandaag is weer een teamdag maar wel met een nieuwe uitdaging. We gaan namelijk het veengebied verkennen. Je moet je hier goed kunnen oriënteren want er zijn geen gemarkeerde routes. Je krijgt als team een GPS of kaart en kompas mee en natuurlijk krijg je hier vooraf uitleg over. De gids gaat ook mee, mocht het toch niet helemaal lukken om het einddoel te vinden.
Na het ontbijt rijden we eerst met de auto naar de Prebersee. Vanaf dit grotere veenmeer wandel je met GPS, kaart en kompas via jagerspaden door veenbossen en weidelandschap. Tijdens de wandeling leren we over de bijzonder planten en dieren die hier leven. We komen bij een kleiner veenmeertje, de Dürrenecksee. Hier kunnen we op het trilveen ‘zweven’. Met onze opgedane oriëntatiekennis vinden we vast weer het Prebermeer. Hier kunnen we nog een verfrissende duik nemen.
Wandelduur ca. 4 uur, 400 m stijgen en dalen.

Na deze avontuurlijke dag gaan we per auto terug naar Lessach. Een tip: via het marktplein van het stadje Tamsweg rijden om de sierlijke middeleeuwse gevels te bewonderen.
Voor degenen die nog energie hebben, is er de mogelijkheid om naar Lessach terug te lopen. Op de kaart kun je inmiddels uitrekenen hoever dit is en hoeveel je moet stijgen en dalen.

‘s-Avonds koken we gezamenlijk een “Holzknechtmenu" met al het eetbare wat we onderweg gevonden hebben, zoals paddenstoelen, bessen en kruiden.

.

Overnachting in

Lessach

Dag 4

Na het ontbijt rijden we een stukje het Lessachdal in langs de rivier de Lessach tot de laatste parkeerplaats. Vanaf hier gaan we te voet verder en wandelen naar een klaterende waterval (1e etappe- Landschitzwaterval) Vanaf de waterval gaan we verder omhoog naar onderste van de drie ‘Landschitzmeren’(2e etappe-onderste Landschitzmeer). Naarmate we hoger komen, wordt het landschap steeds ruiger en de uitzichten op de omliggende bergen steeds mooier. Af en toe hoor je zelfs bergmarmotten fluiten.

Eenmaal op de hogere bergweides aangekomen, is het landschap plotseling weer wat groener en lieflijker. Hier lopen koeien en paarden te grazen en nog hogerop de schapen. In deze streek wordt veeteelt nog op traditionele wijze bedreven. Het vee gaat eind juni naar de hogere alpenweides en mogen hier 3 maanden lang grazen van het sappige gras en de vele bloemsoorten. We steken een paar keer bergbeekjes over via bruggetjes of rotsen en na een laatste pittige klim komen we bij de onderste van de drie Landschitzmeren (1778m). De ruige hoge toppen spiegelen in het meer en je ziet af en toe vissen boven het glasheldere water uitspringen. De natuur is hier overweldigend. Geen wonder dat de UNESCO dit gebied heeft opgenomen als beschermd natuurlandschap in het biosfeerreservaat Salzburger Lungau. Aan de rand van het meer kunnen we van onze welverdiende ‘Jause’ (lunchpakketje) genieten. Afhankelijk van het weer en de energie, kunnen we nog verder naar het middelste meer (1937m 3e etappe-middelste Landschitzmeer). Het uitzicht is adembenemend! Vanaf hier kijk je op de eerste 2 meren en zie je in de verte de hoogste berg, de Hochgolling (2862m).

We dalen weer af via dezelfde route naar de parkeerplaats bij de almhut. Hier kunnen we onze dorst nog lessen voordat we terugkeren naar het dorp.
Wandelduur ca. 4,5/5 uur, 500/665 meter stijgen en dalen.
Afhankelijk van je sportiviteit bepaal je zelf hoeveel etappes je meegaat.

Vanavond koken we op een echt kampvuur in de tuin. We beginnen bijtijds want er moet wat hout gehakt worden, dus padvinders: de mouwen opstropen!

Overnachting in

Lessach

Dag 5

Deze dag kun je helemaal zelf invullen. Er is keuze genoeg ...

Weer even terug naar de middeleeuwen? Breng dan een bezoek aan het kasteel in Mauterndorf. Een goede combinatie met een bezoek aan dit middeleeuws stadje is met de gondelbaan omhoog en een hoogtewandeling maken en eventueel nog een ‘Gipel’ meepikken. En voor de waterratten; heerlijk afkoelen in een van de zwembaden klinkt natuurlijk ook uitnodigend. Wat dacht je van raften op de rivier de Mur! Een (E-)bike fietstour rond de Mitterberg (ongeveer. 35 km) is ook een aanrader. Bij al deze activiteiten krijg je korting of zelfs 1x gratis toegang met de LungauCard.

Je kan natuurlijk ook gewoon bij de herberg blijven en lekker luieren of spelletjes doen in en om de herberg.

Deze dag is de keuken van Dreiländerwirt gesloten. We adviseren graag waar je een maaltijd naar wens kunt eten (bijvoorbeeld de typische Schnitzel mit Pommes!).

Overnachting in

Lessach

Dag 6

Vandaag staat in het teken van de mijnbouw en gaan we ‘ondergronds’ de berg verkennen. We gaan terug in de tijd, naar de middeleeuwen. Dit was de bloeitijd van de mijnbouw in de Lungau: goud, zilver, koper, arseen, alle mineralen zijn in deze streek wel gewonnen. We rijden ongeveer 20 minuten met de auto naar het dorpje Ramingstein, waar we een oude zilvermijn bezoeken. Je moet stevige schoenen aan en een extra trui mee, want het is hier donker, vochtig en in de berg ongeveer 8 graden! Ter plekke krijgen we de overige uitrusting; een helm, een regenjas en een lamp. Met veel goeie moed gaan we de berg in waar we via een tunnelstelsel (geen angst, onze gids Bettina  weet de weg) de oude mijn ontdekken en een indruk krijgen hoe ze hier vroeger in niet al te makkelijke omstandigheden zilvererts wonnen. Je leert tijdens de rondleiding ook nog een beetje over de geologie van de streek.

Dit programma duurt ca. 2,5 uur.

’s-Middags staat er een spannend ‘bovengronds’ avontuur op het programma. We gaan naar een klim- en waterpark met veel spannende attracties, zoals o.a. de Flying Fox, het Adventure Park en een klimtoren. Het is tegelijkertijd ook een kleine recreatieplas dus voor de waterratten zijn er tal van attracties in en op het water.

Het gezamenlijke programma duurt ca. 2 uur maar je kunt je de rest van de middag nog lekker uitleven. Ook vanavond maken we er weer een feestje van: er staan pizza’s en pannekoeken op het menu. Iedereen kan z’n eigen pizza en/of pannekoek samenstellen in alle vormen en smaken!


Overnachting in

Lessach

Dag 7

 

Vandaag gaan we weer een berg  op, net iets boven het dorp. We komen bij de Wildbachütte en de lawinekegels en voor de liefhebbers is er nog een laatste uitdaging: De beklimming naar het ‘Gipfelkreuz’ van de Gumma (2316 m).

Na het ontbijt gaan we met de auto naar de hoogste boerderij op 1440m. Via een thema-wandelroute stijgen we geleidelijk door mystische bossen en langs interessante stationnetjes tot ons eerste doel, de Wildbachhütte op 1800m(1e etappe-Wildbachhütte). Vanaf de hut stijgen we meteen vrij steil door een prachtig oeroud lariksbos richting de lawinekegels. Deze wel heel bijzondere piramide-vormige bouwwerken moeten voorkomen dat er vanaf de Gumma lawines afglijden en het dorp Lessach bedreigen, wat in het verleden een paar keer is gebeurd. De zwaarste was in 1935 waarbij zelfs 2 huizen zijn verwoest met 2 slachtoffers en een aantal stuks vee. Zo zijn er in totaal 38 stenen piramides en een grote stenen wal gebouwd om te voorkomen dat het dorp weer door een lawine getroffen zou worden(2e etappe-lawinenkegels)

Voor de echte berggeiten is er nog een laatste uitdaging: de top van de Gumma (2316 m-3e etappe-Gipfelkreuz Gumma). Als we vanaf de lawinekegels de ‘kom’ uitklimmen, komen we boven de boomgrens. We genieten van de steeds spectaculair wordende uitzichten en na het laatste stukje stijgen, komt het kruis van de Gumma in zicht. Dit is een echte beloning: je hebt het gevoel op het dak van de Lungau te staan! We schrijven trots onze namen in het ‘Gipfelbuch’, genieten nog even van de vergezichten en keren weer via dezelfde route, tussen de lawinekegels door naar de hut terug.

Weer terug bij de hut kunnen we met een voldaan gevoel op het terras neerstrijken na deze pittige bergtocht. Nadat we weer een beetje energie bijgetankt hebben, dalen we af via de kortste route naar het dorp.

Wandelduur: 1e etappe tot Wildbachhütte ca. 2 uur, 370 meter stijgen; 2e etappe tot lawinekegels ca. ½ uur, 180 meter stijgen en laatste  3e etappe met topbeklimming ca. 1,5 uur, 336 meter stijgen.  

Afhankelijk van je sportiviteit bepaal je zelf hoeveel etappes je meegaat.

Ons “laatste avondmaal” is bij Dreiländerwirt. Gezamenlijk kijken we terug op de avonturen van de week en duiken we moe maar voldaan in ons bed.


Overnachting in

Lessach

Dag 8

Na het ontbijt pakken we onze spullen en ontruimen we de kamers. Met opgeladen batterijen nemen we helaas afscheid van elkaar en van Dreiländerwirt maar we nemen onze rugzakken vol indrukken en herinneringen mee naar huis.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Midden in het boerendorp Lessach op 1200 meter ligt de herberg Dreiländerwirt. Het is een oude verbouwde boerderij en ligt op een prachtige plek met fantastisch uitzicht op de bergen en het Lessachdal. Het is geen gewone herberg maar heeft best veel comfort en je krijgt hier meteen het thuisgevoel. Er zijn 6 kamers, variërend van een tweepersoonskamer tot een riante familiekamer. Iedere kamer is weer net anders ingericht, dus allemaal met een eigen sfeer. Alle kamers hebben een eigen badkamer met wastafel, douche en wc. Er zijn meerdere ruimtes in en om de oude boerderij. In de oude graanschuur is de hoofdkeuken. Hier wordt op een houtkachel gekookt. Aangrenzend aan de graanschuur is de oude wagenschuur. Dit was vroeger de garage voor het wagenpark van de boer. De mestkar, de ploeg en de hooislee werden hier gestald. Nu wordt het gebruikt als ontbijt- en eetruimte. Of om gewoon even te zitten en van het uitzicht te genieten. De slaapkamers zijn in het hoofdgebouw; de voormalige boerderij, stal en hooizolder. Hier is ook een grote gezellige woonkamer met een aantal grote tafels waar (bij slecht weer) activiteiten gedaan kunnen worden. De tuin rondom de herberg heeft veel verschillende hoekjes met een bankje of een paar luie stoelen, waar je tussendoor even kan relaxen of een boek lezen. Er is een groentetuin met hoogbedden en een plantenkas waar we de groenten, sla en kruiden kunnen plukken. De eigen kippen zorgen dagelijks voor onze verse eitjes.

Op ons dak produceren we overdag een groot deel van ons warm water en stroom. Deze stroom slaan we op in batterijen. We proberen dit bewust te gebruiken en hiermee onze co² uitstoot terug te dringen. Vele dagen zijn we zelfs “energie autonoom” en hoeven we geen stroom bij te kopen.

Er is ook een vuurplaats in de tuin, dus een kampvuur wordt er zeker een avond gemaakt. Een speeltuin of zwembad hebben we niet bij de herberg maar de directe omgeving biedt zoveel mogelijkheden dat je dit ook niet mist. Wat dacht je van dammetjes bouwen in de rivier beneden in het dorp? Of lekker een stukje door het bos struinen aan de rand van het dorp? Zelf hebben we geen boerenbedrijf maar je kan wel een kijkje nemen bij een boerderij om de hoek waar we zelf ook veel producten vandaan hebben. Wie weet mag je wel helpen bij het melken van de koeien...

Over de maaltijden

Voor de avondmaaltijden wordt er meestal gezamenlijk gekookt onder begeleiding van Bettina en Mark. De maaltijden worden grotendeels bereid op een traditionele houtoven in de open keuken van de sfeervolle omgebouwde ‘wagenschuur’. ’s Ochtends is er een uitgebreid ontbijtbuffet met ambachtelijk brood en hoofdzakelijk producten van lokale boeren. Je kunt dagelijks je eigen lunchpakket klaarmaken en de thermos laten vullen. Koffie, thee en limonade gedurende het verblijf is gratis!

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen op basis van halfpension met lunchpakket op meerpersoonskamer (2 of 4 personen per kamer) met eigen douche en toilet
 • gratis koffie, thee, en limonade, op de vrije dag geen avondmaaltijd
 • activiteitenprogramma (educatief maar speels en avontuurlijk) inclusief entrees (bij de groepsactiviteiten).
 • LungauCard (gastenkaart met gratis toegang of kortingen op entrees en activiteiten in de Lungau, te gebruiken op de vrije dag)
 • diensten Nederlandse Biosfeerranger

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • verzekering en uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

De activiteiten die deze week worden georganiseerd, zijn geschikt voor kinderen tussen 10 en 15 jaar. Bij nagenoeg alle groepsactiviteiten is er een etappewijze flexibele keuze voor de sportieve en minder sportieve deelnemers. De volgende activiteiten staan er op het programma:

 • Speurtocht in en rondom het dorp
 • Wandeling met oriëntatie-oefeningen (kaart, kompas, GPS) door het veenlandschap met mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen in het veenmeer aan het eind van de wandeling
 • Avontuurlijke bergwandeling langs watervallen en snelstromende beekjes naar bergmeer
 • Spannend “ondergronds” programma 'In de sporen van de Middeleeuwse mijnbouw' met bezoek aan zilvermijn
 • één dag vrij in te vullen met keuze uit talrijke activiteiten zoals: kasteel Mauterndorf, zwembad, bezoek stad in de buurt (Spittal a/d Drau-Millstattersee, Salzburg, Villach), fietstocht met E-bikes, paardrijden op IJslandse paarden, met Gondelbaan de berg op
 • Klim- en wateravontuur in outdoorparc
 • Wandeling naar het Gipfelkreuz van de Gumma
 • 's-Avonds kampvuur (zelf houthakken)

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet je reisgezelschap in Lessach.

Over de route en parkeergelegenheden

Bij het pension in Lessach is voldoende parkeergelegenheid. De afstand van Utrecht naar Lessach is ongeveer 1050 km, vanaf Brussel ongeveer 1020 km.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lungau ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Euro’s voor persoonlijk uitgaven. In Lessach kun je geen geld pinnen!

Paklijst:

 • Dagrugzakje (25 liter)
 • Bergwandelschoenen
 • Fleece
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • zwemkleding voor op de vrije dag
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandcreme
 • Zonnebril
 • Thermosfles
 • Lippencreme met UV-filter


9-6-2020 Wandelaars moeten verplicht een mondkapje en desinfectie gel op zak hebben. Het mondkapje hoef je niet op tijdens de wandeling. Maar het mondkapje en de desinfectie gel behoren wel tot je nooduitrusting. Zo kan je hulp bieden (of ontvangen) wanneer dat nodig is.

Deze week wordt begeleid door Bettina van der Vaart, nederlandstalig gediplomeerd bergwandelgids en natuur- en cultuurgids (biosfeerranger) met affiniteit kinderprogramma's en Mark Klarenbeek, didactische achtergrond en ervaring met outdooractiviteiten. Beiden zijn tevens gastvrouw en -heer tijdens het verblijf. Bettina en Mark kennen de streek tot in de puntjes.
Mocht het een keer van toepassing zijn om niet met het hoofprogramma mee te doen, kunnen ze zorgen voor voldoende alternatieve activiteiten. Dus: voor ieder wat wils.

 

Ter introductie van Bettina, een week uit het leven van een biosfeerranger

Deze week weer bijzondere momenten beleefd. De week begon met groep 3a op de basisschool van Mariapfarr waar ik een les over de ‘bloemetjes en bijtjes’ heb gegeven. Dit is een project vanuit het Biosfeerreservaat over de soortenrijke bloemenweides in de Lungau. Lekker naar buiten gegaan, met de kinderen op bloemenjacht geweest en ze op een speelse manier wat geleerd over het belang van de bloemenweides. Daar sta je dan als hollandse een ‘memoryspel’ te maken van wilde bloemen met een groepje Lungause kinderen. Leuk om te zien hoe deze kinderen zo enthousiast kunnen zijn over de lokale bloemenpracht op 200 meter van de school vandaan. Daar kan ik echt van genieten en ... ik heb er zelf ook nog weer wat van geleerd!

Dinsdag was ‘de-zwarte-specht-dag’; ’s morgens één gehoord en ’s middags één gezien, ‘gewoon’ tijdens het wandelen met de honden in het Lessachdal. Het zijn erg schuwe vogels en laten zich niet zo makkelijk zien, maar ik had het geluk dat ie voor mij vandaag een uitzondering heeft gemaakt.

Vrijdag was een ‘thuiswedstrijd’ voor het schoolprojekt “Het behoud van de bloemenweides in het Biosfeerreservaat Salzburger Lungau”. Ik mocht groep 3 en 4 van de basisschool in Lessach mee op excursie nemen. Een mooie plek uitgezocht aan de rand van het dorp, tussen de weides waar de boeren sinds een dag met de ‘maaikoorts’ besmet waren, maar voor het thema van de dag was de timing perfect: De bermen en stijlere randen van de weitjes mochten we, zoals afgesproken met de lessacher boeren, naar hartelust uitpluizen voor onze les en spel. Het was voor allen weer een leerzame en geslaagde ochtend en een mooi begin van een zonnig, zoemend Pinksterweekend.

De afsluiting van de week vond plaats in St. Michael met een excursie langs de rivier de Mur en de omliggende bloemenweides. Het thema van vandaag is “Van de bloemenweide naar het winkelmandje...of toch omgekeerd?”. Hier gaat het om de invloed van de bloemenweides op de levensmiddelen die we dagelijks inkopen en de bewustheid waarmee we dit kunnen doen. Een spannend onderwerp om in een excursie te verpakken. Na 1,5 uur struinen tussen de zoemende en geurende bloemenweides sluiten we af met een welverdiende ‘Jause’ van regionale producten, die hun oorsprong hebben in de bloemenweides van deze prachtige streek.

Dit zijn de dingen die het leven hier zo mooi maken en de momenten waarop we ons realiseren waarom we hier op deze plek - zoals ze hier zeggen “am Ende der Welt” - zijn gaan wonen.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

De_top_bereikt!_klein.jpg

Oostenrijk - Lungau

Navigeren door de bergen van de Salzburger Lungau

Wandelvakantie vanuit herberg

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten