Oostenrijk - Lungau, 8 dagen Navigeren door de bergen van de Lungau

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit herberg en berghut

In de Salzburger Lungau, sinds 2012 een UNESCO-Biosfeerreservaat is de authentieke sfeer van het Oostenrijkse berglandschap goed bewaard gebleven. Tijdens deze groepsreis voor gezinnen beleef je dit oorspronkelijke alpengebied vanuit een kleinschalige maar zeer comfortabele dorpsherberg in het boerendorp Lessach, op 1200 meter. Je maakt bergwandelingen en een fotospeurtocht, je bezoekt een oude zilvermijn en je leert navigeren met kaart, kompas, GPS en...door middel van de natuur! Ook slapen we een nacht in een berghut aan de voet van de ‘lawinekegels’.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek zilvermijn en fotospeurtocht
 • Gebruik diverse oriëntatietechnieken
 • Gratis koffie thee en limonade
 • Kortingen en gratis toegang bij veel attracties (voor de vrije dag)
 • Overnachting in een traditionele berghut
 • UNESCO biosfeerranger als gids
 • Zeer knusse comfortabele dorpsherberg
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 10 jaar en ouder

Dit is de leeftijd voor spannende ontdekkingstochten. Kids in deze leeftijdsgroep worden al wat sterker en ze leren gevaren kennen. De SNP Family Specials voor deze leeftijd zitten vol verschillende avonturen: van schatzoeken in de jungle tot raften op de rivier. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Oostenrijk - Lungau Biosfeer gezinsvakantie

Er staat een avontuurlijke en spannende week op het programma met afwisselende activiteiten. Je wordt begeleid door een Nederlandstalige gids en haar man, Bettina en Mark. Zij zijn niet alleen de begeleiders maar ook de eigenaren van de herberg 'Dreiländerwirt'. Bettina en Mark hebben een aantal jaren een traditionele almhut gerund en behoren inmiddels tot de lokale bevolking.

Het ontbijtbuffet wordt geserveerd in de ‘oude wagenschuur’ en de avondmaaltijden worden met assistentie van deelnemers bereid in de keuken van de ‘oude graanschuur’. Zo kan iedereen z’n kookkunsten uitproberen en je leert gelijk hoe je typische Oostenrijkse gerechten maakt. Afhankelijk van het weer kan er binnen of buiten gegeten worden. Eén keer wordt er gegrild bij de vuurplaats in de tuin. Veel verse producten komen rechtstreeks bij boerderijen uit het dorp vandaan of zelfs uit eigen tuin.

Bij de berghut worden we verwend met een heerlijk ‘Bergsteigermenu’!
En wat deze groepsreis voor gezinnen zo bijzonder maakt is dat de gastvrouw en gastheer ook nog verhalen kunnen vertellen over het leven van de bergbewoners vroeger en nu en wat deze streek tot een biosfeerreservaat heeft gemaakt.

Deze reis is geschikt voor kinderen van 10 tot 15 jaar.

Dag 1

Aankomst in Lessach, een klein traditioneel bergdorp op 1200 meter. Je wordt welkom geheten bij de dorpsherberg ‘Dreiländerwirt’. Je kan vanaf 15.00 uur inkwartieren en afhankelijk van de aankomsttijd, kun je alvast het dorp een beetje verkennen. Als iedereen is gearriveerd, maak je kennis met je groepsgenoten voor deze week. Vandaag hoef je nog niet te helpen met koken maar zorgen de eigenaren van de herberg voor een welkomstmaaltijd. Zij geven je ook uitleg over het programma voor deze week.

Overnachting in

Lessach - Gasthof Dreiländerwirt

Dag 2

Vandaag staat een fotospeurtocht op het programma. Zo maken we op een leuke manier kennis met elkaar en met het dorp en je leert gelijk allerlei interessante dingen over het dorp, de geschiedenis en cultuur. Na het ontbijt stelt de begeleiding de teams samen waardoor er een leuke competitie ontstaat. De speurtocht begint en eindigt bij onze herberg Dreiländerwirt. In teamverband vertrek je voor de ontdekkingstocht met een fotoboekje en een aantal vragen en opdrachten. De groep die de meeste antwoorden goed heeft, wint!

Je komt o.a. langs de kerk en zijn bijzondere begraafplaats. Via de ‘Totengassl’ -wat ons herinnert aan de donkere tijd waarin de pest heerste - kom je bij de ‘Ruïne Thurnschall’, een vesting uit de 12e eeuw. De legende van deze ruïne vertelt het verhaal van een betoverde kasteelvrouw die in de kelder van de vroegere vesting een schat moet bewaken met behulp van een zwarte hond. Wie weet waag jij het met je teamgenoten de schat op te sporen... Bij de ruïne doen we een aantal traditionele Lungauer spelen, zoals kegelen op een echte natuurkegelbaan. De lunch is ook bij de ruïne. Hiervoor moet er natuurlijk wat hout gesprokkeld worden want we maken een vuurtje en je kunt zelf worstjes grillen.

Na de lunch speuren we verder en komen aan de andere kant van het rivierdal met prachtig zicht op het dorp. Misschien herken je al een paar plekken waar je geweest bent. Je komt langs een aantal oude boerenhoeves, zoals de ‘Gamshof’. De boerderij had z’n eigen smid, graanschuur en kapel. Deze gebouwtjes zijn nog intact gebleven. Aan het einde van de speurtocht kun je bij de herberg nagenieten van de dag, of als je nog energie hebt, kun je nog een ander stukje van het dorp verkennen langs de rivier de Lessach. De lengte van speurtocht is ca. 6,5 km maar makkelijk terrein.
Vanavond koken we gezamenlijk. Het menu wordt samengesteld door de begeleiding en iedereen helpt een handje mee. Er is genoeg variatie tijdens de week, dus jouw lievelingsgerecht is er zeker ook een keer bij...

Overnachting in

Lessach

Dag 3

Na het ontbijt rijden we eerst met de auto naar de Prebersee. Vanaf dit grotere veenmeer wandel je met GPS, kaart en kompas via jagerspaden door veenbossen en weidelandschap. Tijdens de wandeling leren we over de bijzonder planten en dieren die hier leven. We komen bij een kleiner veenmeertje, de ‘Dürrenecksee’. Hier kunnen we op het trilveen ‘zweven’. Met onze opgedane oriëntatiekennis vinden we vast weer het Prebermeer. Hier kunnen we nog een verfrissende duik nemen.
Wandelduur ca. 4 uur, 400 m stijgen en dalen.
Na deze avontuurlijke dag gaan we per auto terug naar Lessach. Een tip: via het marktplein van het stadje Tamsweg rijden om de sierlijke middeleeuwse gevels te bewonderen.
Voor degenen die nog energie hebben, is er de mogelijkheid om naar Lessach terug te lopen. Op de kaart kun je inmiddels uitrekenen hoever dit is en hoeveel je moet stijgen en dalen.
‘s-Avonds koken we gezamenlijk een “Holzknechtmenu" met al het eetbare wat we onderweg gevonden hebben, zoals paddenstoelen, bessen en kruiden.
.

Overnachting in

Lessach

Dag 4

Na het ontbijt rijden we een stukje het Lessachdal in langs de rivier de Lessach tot de laatste parkeerplaats. Vanaf hier gaan we te voet verder en wandelen via een klaterende waterval (Landschitzwaterval) omhoog naar de ‘Landschitzmeren’. Naarmate we hoger komen, wordt het landschap steeds ruiger en de uitzichten op de omliggende bergen steeds mooier. Af en toe hoor je zelfs bergmarmotten fluiten.
Eenmaal op de hogere bergweides aangekomen, is het landschap plotseling weer wat groener en lieflijker. Hier lopen koeien en paarden te grazen en nog hogerop de schapen. In deze streek wordt veeteelt nog op traditionele wijze bedreven. Het vee gaat eind juni naar de hogere alpenweides en mogen hier 3 maanden lang grazen van het sappige gras en de vele bloemsoorten. We steken een paar keer bergbeekjes over via bruggetjes of rotsen en na een laatste pittige klim komen we bij de onderste van de drie Landschitzmeren (1778 m). De ruige hoge toppen spiegelen in het meer en je ziet af en toe vissen boven het glasheldere water uitspringen. De natuur is hier overweldigend. Geen wonder dat de UNESCO dit gebied heeft opgenomen als beschermd natuurlandschap in het biosfeerreservaat Salzburger Lungau. Aan de rand van het meer kunnen we van onze welverdiende ‘Jause’ (lunchpakketje) genieten. Afhankelijk van het weer en de energie, kunnen we nog verder naar het 2e meer (1937 m). Het uitzicht is adembenemend! Vanaf hier kijk je op de 2 meren en zie je in de verte de hoogste berg, de Hochgolling (2862 m).
We dalen weer af via dezelfde route naar de parkeerplaats bij de almhut. Hier kunnen we onze dorst nog lessen voordat we terugkeren naar het dorp.
Wandelduur ca. 4,5/5 uur, 500/665 meter stijgen en dalen.

Vanavond koken we op een echt kampvuur in de tuin. We beginnen bijtijds want er moet wat hout gehakt worden, dus padvinders: de mouwen opstropen!

Overnachting in

Lessach

Dag 5

Vandaag staat in het teken van de mijnbouw en gaan we ‘ondergronds’ de berg verkennen. We gaan terug in de tijd, naar de middeleeuwen. Dit was de bloeitijd van de mijnbouw in de Lungau: goud, zilver, koper, arseen, alle mineralen zijn in deze streek wel gewonnen. We rijden ongeveer 20 minuten met de auto naar het dorpje Ramingstein, waar we een oude zilvermijn bezoeken. Je moet stevige schoenen aan en een extra trui mee, want het is hier donker, vochtig en in de berg ongeveer 8 graden! Ter plekke krijgen we de overige uitrusting; een helm, een regenjas en een lamp. Met veel goeie moed gaan we de berg in waar we via een tunnelstelsel (geen angst, de gids weet de weg) de oude mijn ontdekken en een indruk krijgen hoe ze hier vroeger in niet al te makkelijke omstandigheden zilvererts wonnen. Je leert tijdens de rondleiding ook nog een beetje over de geologie van de streek.
Dit programma duurt ca. 2,5 uur.

De rest van de dag is vrij te besteden.
Er is genoeg keuze. Wil je wat meer actie, dan is er het ‘Outdoorparc Nessieteich’ met veel spannende attracties. Voor degenen die niet genoeg van de bergen krijgen, kun je met de gondel omhoog. Weer even terug naar de middeleeuwen? Breng dan een bezoek aan het kasteel in Mauterndorf. En voor de waterratten; heerlijk afkoelen in een van de zwembaden klinkt natuurlijk ook uitnodigend. Bij al deze activiteiten krijg je 1 x gratis toegang met de LungauCard. Je kan natuurlijk ook gewoon lekker naar huis gaan en een middagje luieren of spelletjes doen in en om de herberg.
Het kan zijn dat je, afhankelijk van je middagprogramma ervoor kiest om aan het einde van de dag buiten de deur te eten. Dit staat iedereen natuurlijk vrij maar je kan ook aanschuiven bij ‘Dreiländerwirt’, want we zorgen in ieder geval dat er vanavond een lekkere maaltijdsoep op de houtkachel staat te pruttelen.

Overnachting in

Lessach

Dag 6

Na het ontbijt vertrekken we voor ons 2-daagse huttenavontuur naar de ‘Wildbachhütte’ aan de voet van de berg de ‘Gumma’. Tijdens deze tocht hoef je alleen een dagrugzakje mee te nemen. De overige bagage voor de overnachting wordt voor je naar de hut gebracht. We wandelen het dorp uit en bij de laatste boerderij gaat de route via bredere bospaden en oude veepaadjes zigzaggend omhoog naar de ‘Zoitzachalm’, een huttendorpje waar een aantal lessacher boeren hun vee in de zomer naartoe brengen om te grazen. Naarmate we hoger komen kun je steeds verder kijken met prachtige vergezichten van het Lessachdal, het dorp en de hoge toppen van de ons al bekende ‘Niedere Tauern’. In de loop van de middag komen we bij de ‘Wildbachhütte’ (1800 m), ons onderkomen voor vandaag.
Voor de liefhebbers is er nog een wandeling naar het huttendorp de ‘Granglitzalmen’ maar je kunt ook bij de hut blijven want er is genoeg te beleven op de alm en rondom de hut.
Wandelduur ca. 3,5 uur, 600 m stijgen en dalen.
’s Avonds wordt er voor ons een echt ‘Bergsteigermenü’ klaargemaakt. We hoeven niet mee te helpen maar kunnen heerlijk genieten van de zonsondergang. Als het helder is, kunnen we na het eten nog een wandelingetje maken naar de onderste lawinekegels om de sterren te ontdekken. Kijken wie de poolster ontdekt...

Overnachting in

de Wildbachhütte

Dag 7

 

Voor het ontbijt pakken we onze spullen en maken ons klaar voor onze laatste uitdaging van deze week: de beklimming naar de top van de Gumma (2316 m). Na het ontbijt vertrekken we vanaf de hut en stijgen meteen vrij steil door een prachtig oeroud lariksbos richting de lawinekegels. Deze wel heel bijzondere piramidevormige bouwwerken moeten voorkomen dat er vanaf de Gumma lawines afglijden en het dorp Lessach bedreigen, wat in het verleden een paar keer is gebeurd. De zwaarste was in 1935 waarbij zelfs 2 huizen zijn verwoest met 2 slachtoffers en een aantal stuks vee. Zo zijn er in totaal 38 stenen piramides en een grote stenen wal gebouwd om te voorkomen dat het dorp weer door een lawine getroffen zou worden. Als we vanaf de lawinekegels de ‘kom’ uitklimmen, komen we boven de boomgrens. We genieten van de steeds spectaculair wordende uitzichten en na het laatste stukje stijgen, komt het kruis van de Gumma in zicht. Dit is een echte beloning: je hebt het gevoel op het dak van de Lungau te staan! We schrijven trots onze namen in het ‘Gipfelbuch’, genieten nog even van de vergezichten en keren weer via dezelfde route, tussen de lawinekegels door naar de hut terug.
Wandelduur ca. 3,5 uur, 510 stijgen en dalen
Weer terug bij de hut kunnen we met een voldaan gevoel op het terras neerstrijken na deze pittige bergtocht. Nadat we weer een beetje energie bijgetankt hebben, dalen we af via de kortste route naar het dorp. Bij Dreiländerwirt teruggekeerd, staat je ‘eigen’ kamer weer op je te wachten.
Duur afdaling ca. 2 uur
Ons laatste avondmaal is bij Dreiländerwirt. Gezamenlijk kijken we terug op de avonturen van de week en duiken we moe maar voldaan in ons vertrouwde bed.

Overnachting in

Lessach

Dag 8

Na het ontbijt pakken we onze spullen en ontruimen we de kamers. Met opgeladen batterijen nemen we helaas afscheid van elkaar en van Dreiländerwirt maar we nemen onze rugzakken vol indrukken en herinneringen mee naar huis.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Midden in het boerendorp Lessach op 1200 meter ligt de herberg Dreiländerwirt. Het is een oude verbouwde boerderij en ligt op een prachtige plek met fantastisch uitzicht op de bergen en het Lessachdal. Het is geen gewone herberg maar heeft best veel comfort en je krijgt hier meteen het thuisgevoel. Er zijn 6 kamers, variërend van een tweepersoonskamer tot een riante familiekamer. Iedere kamer is weer net anders ingericht, dus allemaal met een eigen sfeer. Alle kamers hebben een eigen badkamer met wastafel, douche en wc. Natuurlijk heeft ieder gezin een eigen kamer.

Er zijn meerdere ruimtes in en om de oude boerderij. In de oude graanschuur is de hoofdkeuken. Hier wordt op een houtkachel gekookt. Aangrenzend aan de graanschuur is de oude wagenschuur. Dit was vroeger de garage voor het wagenpark van de boer. De mestkar, de ploeg en de hooislee werden hier gestald. Nu wordt het gebruikt als ontbijt- en eetruimte. Of om gewoon even te zitten en van het uitzicht te genieten. De slaapkamers zijn in het hoofdgebouw; de voormalige boerderij, stal en hooizolder. Hier is ook een grote gezellige woonkamer met een aantal grote tafels waar (bij slecht weer) activiteiten gedaan kunnen worden. Hier kan eventueel ook gegeten worden met de groep.

De tuin rondom de herberg heeft veel verschillende hoekjes met een bankje of een paar luie stoelen, waar je tussendoor even kan relaxen of een boek lezen. Er is een groentetuin met hoogbedden waar we de sla en kruiden kunnen plukken. Er is ook een vuurplaats in de tuin, dus een kampvuur wordt er zeker een avond gemaakt. Een speeltuin of zwembad hebben we niet bij de herberg maar de directe omgeving biedt zoveel mogelijkheden dat je dit ook niet mist. Wat dacht je van dammetjes bouwen in de rivier beneden in het dorp? Of lekker een stukje door het bos struinen aan de rand van het dorp?

Een nacht slapen we op de berg op 1800 m, aan de voet van de Gumma met zijn 38 ‘lawinekegels’. In deze knusse berghut zijn verschillende slaapruimtes met geschakelde bedden en stapelbedden. De bedden zijn opgemaakt, dus je hoeft geen slaapzak mee te nemen. Voor een berghut is het er best luxe want er is stroom en zelfs een douche. ’s Avonds wordt er voor ons een echt ‘Bergsteigermenü’ klaargemaakt. We hoeven deze avond niet mee te helpen maar kunnen heerlijk genieten van de zonsondergang. Als het helder is, kunnen we na het eten nog een wandeling maken naar de lawinekegels om de sterren te ontdekken. Kijken wie de poolster kan vinden...

Over de maaltijden

Voor de avondmaaltijden wordt er meestal gezamelijk gekookt onder begeleiding van Bettina en Mark. De maaltijden worden grotendeels bereid op een traditionele houtoven in de open keuken van de sfeervolle omgebouwde ‘wagenschuur’. ’s Ochtends is er een uitgebreid ontbijtbuffet met zelfgebakken brood en hoofdzakelijk produkten van lokale boeren. Je kunt dagelijks je eigen lunchpakket klaarmaken en de thermos laten vullen. Koffie, thee en limonade gedurende het verblijf is gratis!

Duurzaamheid

Het pension Dreiländerwirt heeft zoveel zonnepanelen op het dak dat ze bijna helemaal zelfvoorzienend zijn en niet meer afhankelijk van de energiemaatschappij. De geproduceerde stroom wordt opgeslagen in een batterij.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • 6 overnachtingen op basis van halfpension met lunchpakket op meerpersoonskamer (2 of 4 personen per kamer) met eigen douche en toilet
 • 1 overnachting in een traditionele berghut op basis van halfpension en lunchpakket, opgemaakte bedden in gedeelde slaapruimtes.
 • gratis koffie, thee, en limonade
 • activiteitenprogramma (educatief maar speels en avontuurlijk) inclusief entrees (bij de groepsactiviteiten).
 • LungauCard (gastenkaart met gratis toegang of kortingen op entrees en activiteiten in de Lungau, te gebruiken op de vrije dag)
 • diensten Biosfeerranger

Niet inbegrepen

 • verzekering en uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

De activiteiten die deze week worden georganiseerd, zijn geschikt voor kinderen tussen 10 en 15 jaar. De volgende activiteiten staan er op het programma:

 • Speurtocht in en rondom het dorp
 • Wandeling met oriëntatie-oefeningen (kaart, kompas, GPS) door het veenlandschap met mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen in het veenmeer aan het eind van de wandeling.
 • Avontuurlijke bergwandeling langs watervallen en snelstromende beekjes naar bergmeer.
 • Spannend “ondergronds” programma 'In de sporen van de Middeleeuwse mijnbouw' met bezoek aan zilvermijn.
 • 2 x een middag dag vrij in te vullen met keuze uit talrijke activiteiten zoals oa: outdoorparc Nessieteich, gondelbaan op de berg, kasteel Mauterndorf of zwembad
 • Wandeltocht naar berghut met een overnachting op de berg. Tijdens deze tocht hoef je alleen een dagrugzakje mee te nemen. De overige bagage voor de overnachting wordt naar de hut gebracht.
 • 's-avonds kampvuur (zelf houthakken).

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet je reisgezelschap in Lessach.

Over de route en parkeergelegenheden

Bij het pension in Lessach is voldoende parkeergelegenheid. De afstand van Utrecht naar Lessach is ongeveer 1050 km, vanaf Brussel ongeveer 1020 km.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lungau ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Euro’s voor persoonlijk uitgaven. In Lessach kun je geen geld pinnen!

Paklijst:

 • Dagrugzakje (25 liter)
 • Bergwandelschoenen
 • Fleece
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • zwemkleding voor op de vrije dag
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandcreme
 • Zonnebril
 • Thermosfles
 • Lippencreme met UV-filter


Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze week wordt begeleid door Bettina van der Vaart, nederlandstalig gediplomeerd bergwandelgids en natuur- en cultuurgids (biosfeerranger) met affiniteit kinderprogramma's en Mark Klarenbeek, didactische achtergrond en ervaring met outdooractiviteiten. Beiden zijn tevens gastvrouw en -heer tijdens het verblijf. Bettina en Mark kennen de streek tot in de puntjes.
Mocht het een keer van toepassing zijn om niet met het hoofprogramma mee te doen, kunnen ze zorgen voor voldoende alternatieve activiteiten. Dus: voor ieder wat wils.

 

Ter introductie van Bettina, een week uit het leven van een biosfeerranger

Deze week weer bijzondere momenten beleefd. De week begon met groep 3a op de basisschool van Mariapfarr waar ik een les over de ‘bloemetjes en bijtjes’ heb gegeven. Dit is een project vanuit het Biosfeerreservaat over de soortenrijke bloemenweides in de Lungau. Lekker naar buiten gegaan, met de kinderen op bloemenjacht geweest en ze op een speelse manier wat geleerd over het belang van de bloemenweides. Daar sta je dan als hollandse een ‘memoryspel’ te maken van wilde bloemen met een groepje Lungause kinderen. Leuk om te zien hoe deze kinderen zo enthousiast kunnen zijn over de lokale bloemenpracht op 200 meter van de school vandaan. Daar kan ik echt van genieten en ... ik heb er zelf ook nog weer wat van geleerd!

Dinsdag was ‘de-zwarte-specht-dag’; ’s morgens één gehoord en ’s middags één gezien, ‘gewoon’ tijdens het wandelen met de honden in het Lessachdal. Het zijn erg schuwe vogels en laten zich niet zo makkelijk zien, maar ik had het geluk dat ie voor mij vandaag een uitzondering heeft gemaakt.

Vrijdag was een ‘thuiswedstrijd’ voor het schoolprojekt “Het behoud van de bloemenweides in het Biosfeerreservaat Salzburger Lungau”. Ik mocht groep 3 en 4 van de basisschool in Lessach mee op excursie nemen. Een mooie plek uitgezocht aan de rand van het dorp, tussen de weides waar de boeren sinds een dag met de ‘maaikoorts’ besmet waren, maar voor het thema van de dag was de timing perfect: De bermen en stijlere randen van de weitjes mochten we, zoals afgesproken met de lessacher boeren, naar hartelust uitpluizen voor onze les en spel. Het was voor allen weer een leerzame en geslaagde ochtend en een mooi begin van een zonnig, zoemend Pinksterweekend.

De afsluiting van de week vond plaats in St. Michael met een excursie langs de rivier de Mur en de omliggende bloemenweides. Het thema van vandaag is “Van de bloemenweide naar het winkelmandje...of toch omgekeerd?”. Hier gaat het om de invloed van de bloemenweides op de levensmiddelen die we dagelijks inkopen en de bewustheid waarmee we dit kunnen doen. Een spannend onderwerp om in een excursie te verpakken. Na 1,5 uur struinen tussen de zoemende en geurende bloemenweides sluiten we af met een welverdiende ‘Jause’ van regionale producten, die hun oorsprong hebben in de bloemenweides van deze prachtige streek.

Dit zijn de dingen die het leven hier zo mooi maken en de momenten waarop we ons realiseren waarom we hier op deze plek - zoals ze hier zeggen “am Ende der Welt” - zijn gaan wonen.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

De_top_bereikt!_klein.jpg

Oostenrijk - Lungau

Navigeren door de bergen van de Lungau

Wandelvakantie vanuit herberg en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten