Oostenrijk - Dachstein, 8 dagen Langlaufcursus voor gevorderden op het plateau van Ramsau

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

langlaufen vanuit hotel

Ramsau, aan de voet van de Dachstein, is hét internationale trainingscentrum voor langlaufers en biatleten en met een loipennet van 220 km dus de perfecte plaats voor deze langlaufcursus voor gevorderden. De cursus is bedoeld voor iedereen die zijn langlaufkunsten op een hoger niveau wil brengen en het accent ligt op het aanscherpen van de verschillende technieken. Je bent immers nooit uitgeleerd!

Uniek aan deze reis

 • Langlaufcursus voor gevorderden
 • Langlaufstadion
 • Unieke cursusopzet
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Dachstein

Honderdduizend jaar geleden sleten enorme gletsjers diepe en brede dalen uit in het kalksteengebergte aan de noordzijde van de Oostenrijkse Alpen. Inmiddels heeft het ijs zich teruggetrokken tot de hoogste delen van het Dachsteinmassief en een uitzonderlijk fascinerend en afwisselend landschap achtergelaten. Met de ruige kalkwanden van de Dachstein als decor glijden we deze week voor de 220 km perfect getrokken loipen van het Ramsauplateau.
Onder de bezielende leiding van een enthousiaste SNP-langlaufinstructeur tillen de gevorderden hun langlaufkunsten op een hoger niveau. De cursus voor gevorderden is bedoeld voor iedereen die het plezier in de sport heeft ervaren en méér wil. Beide langlaufstijlen, klassiek en skating, komen aan bod. Het accent zal liggen op het aanscherpen van de verschillende technieken. Je bent immers nooit uitgeleerd!
Het hotel ligt op het zonneplateau van Ramsau. Vrij gelegen, op 1170 m hoogte, omgeven door de natuur en toch maar op een steenworp van het centrum van Ramsau en het langlaufstadion: de perfecte plaats voor deze cursus. De loipe ligt voor de deur! 

Dag 1

Vertrek per dagtrein vanuit Nederland in de vroege ochtend. Aankomst in Schladming in de vroege avond en bustransfer (10 min) naar Ramsau. ’s Avonds genieten we van een heerlijke welkomstmaaltijd ons hotel.

Overnachting in

Ramsau - Hotel Timmelbachhof

Dag 2-7

De gevorderden beginnen de eerste dag met herhaling van de techniek. Het is voor de meesten immers toch alweer minstens een jaar geleden dat ze op de langlaufski’s hebben gestaan.
Dagelijks bestaat het ochtenddeel van 2,5 uur voornamelijk uit techniektraining. Het gaat hier om de verfijning van de passen waardoor het langlaufen nog vloeiender wordt. Ook wordt er veel aandacht besteed aan verschillende afdaal- en remvormen zodat geen enkel terrein meer een obstakel hoeft te zijn. Na de lunch zullen we het gebied verkennen middels een paar mooie tochten waarbij onderweg soms nog aandacht wordt besteed aan specifieke punten. De afstanden van de tochten liggen tussen de 10 en de 30 km.
In de avond worden de videobeelden bekeken en geanalyseerd.

Overnachting in

Ramsau

Dag 8

Vroeg in de ochtend worden we naar het station van Schladming gebracht, waar we op de trein naar Nederland stappen.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Almfrieden ligt 3 km van het centrum van Ramsau. Het is een sfeervol familiehotel en de medewerkers zorgen ervoor dat je je direct thuis zal voelen. De kamers zijn comfortabel ingericht en hebben badkamer met douche/bad en toilet. De tweepersoonskamers hebben een tweepersoons bed met gescheiden bedden en dekbedden. Er zijn geen kamers met twee aparte bedden. Er is een Wellness met whirlpool, sauna, infraroodcabine en een stoomdouche waar je gratis gebruik van kan maken. Het hotel heeft gratis wifi.
Je kan direct voor het hotel in de loipe stappen.

Over de maaltijden

De dag begint met een uitgebreid ontbijtbuffet in het restaurant en ’s avonds is er een gevarieerd viergangenmenu en saladebuffet. Voor de lunch kan je in het hotel een lunchpakket bestellen. We zullen echter ook regelmatig voor de lunch een gezellige Stube opzoeken. 

Inbegrepen

• Overnachtingen op basis van halfpension
• Transfers volgens programma
• Oefenlift
• SNP-informatiepakket en SNP-langlaufinstructeur

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Verzekering
 • Huur langlaufmateriaal
 • Loipenpas (€ 30 voor 6 dagen)
 • Toeristenbelasting € 2,30 pppd
 • Persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • De loipenpas kun je in het hotel aanschaffen. Deze kost €30 voor 6 dagen.
 • Toeristenbelasting € 2,30 pppd

Over de activiteiten

Deze cursus is voor gevorderden. Voor de gevorderdencursus moet je minimaal een beginnerscursus hebben gevolgd in de desbetreffende techniek, of vergelijkbare ervaring hebben. Er wordt verwacht dat je alle basispassen beheerst. Langlaufen is een echte sport en qua inspanning vergelijkbaar met hardlopen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap bij het hotel.

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ramsau is ca. 1130 km. Je kan je auto parkeren bij de accommodatie.

Treininformatie

Bij deze groepsreis reis je per dagtrein naar Schladming. Na aankomst word je per taxibus naar Ramsau gebracht.

Treinschema

 

Heenreis Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Düsseldorf Hbf  09:07 - 10:20      ICE 105
Düsseldorf Hbf - München Hbf        11:08 - 16:07 ICE 625
München Hbf - Schladming  16:17 - 19:51  EC 219

Terugreis Tijden      Treinnr.
Schladming- Frankfurt (Main) Hbf    08:10 - 15:40      EC 218
Frankfurt (Main) Hbf - Arnhem CS  16:27 - 19:28 ICE 132

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Let op! De groepsreis met vertrek 24 februari heeft onderstaand treinschema; 

Heenreis  Tijden    Treinnr.
Arnhem CS- Düsseldorf Hbf           08:37 - 10:20      ICE 405       
Düsseldorf Hbf-München Hbf 11:08 - 16:07 ICE 625
München Hbf -Schladming 16:17 - 19:51 EC 219

 

Terugreis Tijden      Treinnr.
Schladming- Frankfurt (Main) Hbf    08:10 - 15:40     EC 218
Frankfurt (Main) Hbf - Arnhem CS 16:27 - 19:28      ICE 122

Praktische informatie

Euro’s voor persoonlijk uitgaven.

Ondanks dat de wedstrijdlanglaufer uitsluitend wax-ski’s gebruikt, prefereert de recreatieve langlaufer een goede kwaliteit schubbenski, ook wel no-wax- ski genoemd. Hierbij wordt een goede afzet bereikt door de schubben(structuur) op het afzetgedeelte van de ski’s. De ski’s moeten passen bij de lengte, het gewicht én het technisch vermogen van de langlaufer. Dat kan betekenen dat de ski’s gewisseld moeten worden tijdens de cursus. Voor het skaten heb je ander materiaal nodig: deze schaatstechniek behoeft langere stokken, een hogere en stijvere schoen en een kortere ski met een volledig andere opbouw. Zelfs de binding is aangepast aan de schaatstechniek. Het langlaufmateriaal kan je het beste ter plaatse huren, zodat je van materiaal kan wisselen wanneer dat nodig is. Mocht je je eigen langlaufschoenen willen meebrengen, bedenk dan dat niet alle bindingssystemen hetzelfde zijn. Salomon sns bindingen zijn gebruikelijk in Ramsau. De materiaalhuur ter plaatse bedraagt ongeveer €80,- voor klassieke ski's.
Tijdens de week wordt ook aan het ski-onderhoud aandacht besteed, zodat je bij een volgende langlaufreis zelf voor het materiaal zorg kan dragen.
Het dragen van te warme skikleding bij het langlaufen is niet verstandig. Door de inspanning krijg je het in een ski-uitrusting veel te warm. Het dragen van meerdere dunne lagen wordt geadviseerd. De perfecte langlaufkleding kan je vergelijken met hardloop-/schaatskleding in de winter: een goed “laagjessysteem” aangevuld met een winddichte buitenlaag, met name voor het bovenlichaam. Verder moeten de handschoenen niet te dik zijn en nauw sluiten. Een muts en eventueel een hoofdband maakt de uitrusting compleet.

Paklijst:

• EHBO sporttape
• Dagrugzak (25 liter)
• Bergschoenen (eventueel)
• Fleecejack
• Muts
• Sjaal
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Snacks (bijv. mueslirepen)
• Thermosfles
• Lang ondergoed / Thermo-ondergoed
• Skipully
• Onderhandschoenen en wanten
• Winddichte en sneeuwafstotende broek
• Skibril (eventueel)
• Lippencrème met UV-filter

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

langlaufen_in_ramsau.jpg

Oostenrijk - Dachstein

Langlaufcursus voor gevorderden op het plateau van Ramsau

langlaufen vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen