SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 504025 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Oostenrijk - Dachstein, 8 dagen

Langlaufcursus voor gevorderden op het plateau van Ramsau, langlaufen vanuit hotel

Ramsau, aan de voet van de Dachstein, is hét internationale trainingscentrum voor langlaufers en biatleten en met een loipennet van 220 km dus de perfecte plaats voor deze langlaufcursus voor gevorderden. De cursus is bedoeld voor iedereen die zijn langlaufkunsten op een hoger niveau wil brengen en het accent ligt op het aanscherpen van de verschillende technieken. Je bent immers nooit uitgeleerd!

 
Ik vind deze gevorderde cursus goed. Veel techniek bijgeleerd om met minder inspanning leuke tochten te kunnen maken....
Bekijk alle reviews (13)
Uniek aan deze reis
 • langlaufcursus voor gevorderden
 • unieke cursusopzet
 • langlaufstadion
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis

Honderdduizend jaar geleden sleten enorme gletsjers diepe en brede dalen uit in het kalksteengebergte aan de noordzijde van de Oostenrijkse Alpen. Inmiddels heeft het ijs zich teruggetrokken tot de hoogste delen van het Dachsteinmassief en een uitzonderlijk fascinerend en afwisselend landschap achtergelaten. Met de ruige kalkwanden van de Dachstein als decor glijden we deze week voor de 220 km perfect getrokken loipen van het Ramsauplateau.
Onder de bezielende leiding van een enthousiaste SNP-langlaufinstructeur tillen de gevorderden hun langlaufkunsten op een hoger niveau. De cursus voor gevorderden is bedoeld voor iedereen die het plezier in de sport heeft ervaren en méér wil. Beide langlaufstijlen, klassiek en skating, komen aan bod. Het accent zal liggen op het aanscherpen van de verschillende technieken. Je bent immers nooit uitgeleerd!
Het hotel ligt op het zonneplateau van Ramsau. Vrij gelegen, op 1170 m hoogte, omgeven door de natuur en toch maar op een steenworp van het centrum van Ramsau en het langlaufstadion: de perfecte plaats voor deze cursus. De loipe ligt voor de deur! 

boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Oostenrijk

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2-7

 • 8

 • NB Programma

 • kaart

 1. Ramsau in de winter
Ramsau in de winter
Programma
Vertrek per dagtrein vanuit Nederland in de vroege ochtend. Aankomst in Schladming in de vroege avond en bustransfer (10 min) naar Ramsau. ’s Avonds genieten we van een heerlijke welkomstmaaltijd ons hotel.

Overnachting in
Ramsau, Hotel Timmelbachhof

 1. Oostenrijk - Dachstein
Programma
De gevorderden beginnen de eerste dag met herhaling van de techniek. Het is voor de meesten immers toch alweer minstens een jaar geleden dat ze op de langlaufski’s hebben gestaan.
Dagelijks bestaat het ochtenddeel van 2,5 uur voornamelijk uit techniektraining. Het gaat hier om de verfijning van de passen waardoor het langlaufen nog vloeiender wordt. Ook wordt er veel aandacht besteed aan verschillende afdaal- en remvormen zodat geen enkel terrein meer een obstakel hoeft te zijn. Na de lunch zullen we het gebied verkennen middels een paar mooie tochten waarbij onderweg soms nog aandacht wordt besteed aan specifieke punten. De afstanden van de tochten liggen tussen de 10 en de 30 km.
In de avond worden de videobeelden bekeken en geanalyseerd.

Overnachting in
Ramsau

 1. Oostenrijk - Dachstein
Programma
Vroeg in de ochtend worden we naar het station van Schladming gebracht, waar we op de trein naar Nederland stappen.

NB Programma
De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.


Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties
Hotel Timmelbauerhof ligt 3 km van het centrum van Ramsau. Het is een gezellig familiehotel en de familie Fischbacher en hun medewerkers zorgen ervoor dat je je direct thuis zal voelen. De kamers zijn eenvoudig ingericht en hebben badkamer met douche/bad en toilet. Er is een Finse sauna, infraroodcabine en een stoomdouche waar je gratis gebruik van kan maken. Het hotel heeft gratis wifi.
Je kan direct voor het hotel in de loipe stappen.


Over de maaltijden
De dag begint met een uitgebreid ontbijtbuffet in het restaurant en ’s avonds is er een gevarieerd driegangenmenu en saladebuffet. Eenmaal tijdens ons verblijf is er een typisch Bauernbuffet.Voor de lunch kan je in het hotel een lunchpakket bestellen, 6,-€. We zullen echter ook regelmatig voor de lunch een gezellige Stube opzoeken.  Veel van de produkten die in de keuken worden gebruikt, komen van de eigen boederij van de familie Fischbacher.


Inbegrepen
• Overnachtingen op basis van halfpension
• Transfers volgens programma
• Oefenlift
• SNP-informatiepakket en SNP-langlaufinstructeur.


Niet inbegrepen
 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Verzekering
 • Huur langlaufmateriaal
 • Loipenpas (€ 30 voor 6 dagen)
 • Persoonlijke uitgaven


Reserveringskosten
• Reserveringskosten € 20,- per boeking
• Bijdrage Calamiteitenfonds, € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Ter plaatse te betalen
De loipenpas kun je in het hotel aanschaffen. Deze kost €30 voor 6 dagen.


Over de activiteiten
Deze cursus is voor gevorderden. Voor de gevorderdencursus moet je minimaal een beginnerscursus hebben gevolgd in de desbetreffende techniek, of vergelijkbare ervaring hebben. Er wordt verwacht dat je alle basispassen beheerst. Langlaufen is een echte sport en qua inspanning vergelijkbaar met hardlopen.


Reisleiding
Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde.


Minimum aantal deelnemers
6


Maximum aantal deelnemers
15


Klimaattabel


 • reisdocumenten

 • gezondheid

 • vaccinatie

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.Vaccinatie
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

Materiaal & uitrusting

Ondanks dat de wedstrijdlanglaufer uitsluitend wax-ski’s gebruikt, prefereert de recreatieve langlaufer een goede kwaliteit schubbenski, ook wel no-wax- ski genoemd. Hierbij wordt een goede afzet bereikt door de schubben(structuur) op het afzetgedeelte van de ski’s. De ski’s moeten passen bij de lengte, het gewicht én het technisch vermogen van de langlaufer. Dat kan betekenen dat de ski’s gewisseld moeten worden tijdens de cursus. Voor het skaten heb je ander materiaal nodig: deze schaatstechniek behoeft langere stokken, een hogere en stijvere schoen en een kortere ski met een volledig andere opbouw. Zelfs de binding is aangepast aan de schaatstechniek. Het langlaufmateriaal kan je het beste ter plaatse huren, zodat je van materiaal kan wisselen wanneer dat nodig is. Mocht je je eigen langlaufschoenen willen meebrengen, bedenk dan dat niet alle bindingssystemen hetzelfde zijn. Salomon sns bindingen zijn gebruikelijk in Ramsau. De materiaalhuur ter plaatse bedraagt ongeveer €80,- voor klassieke ski's.
Tijdens de week wordt ook aan het ski-onderhoud aandacht besteed, zodat je bij een volgende langlaufreis zelf voor het materiaal zorg kan dragen.
Het dragen van te warme skikleding bij het langlaufen is niet verstandig. Door de inspanning krijg je het in een ski-uitrusting veel te warm. Het dragen van meerdere dunne lagen wordt geadviseerd. De perfecte langlaufkleding kan je vergelijken met hardloop-/schaatskleding in de winter: een goed “laagjessysteem” aangevuld met een winddichte buitenlaag, met name voor het bovenlichaam. Verder moeten de handschoenen niet te dik zijn en nauw sluiten. Een muts en eventueel een hoofdband maakt de uitrusting compleet.

Paklijst:

• EHBO sporttape
• Dagrugzak (25 liter)
• Bergschoenen (eventueel)
• Fleecejack
• Muts
• Sjaal
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Snacks (bijv. mueslirepen)
• Thermosfles
• Lang ondergoed / Thermo-ondergoed
• Skipully
• Onderhandschoenen en wanten
• Winddichte en sneeuwafstotende broek
• Skibril (eventueel)
• Lippencrème met UV-filterGeld mee op reis
Euro’s voor persoonlijk uitgaven.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Momenteel zijn er geen bijzonderheden.


 • op eigen gelegenheid

 • per auto

 • per trein

Waar ontmoet ik de groep
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap bij het hotel.


Over de route en parkeergelegenheden
De afstand Utrecht - Ramsau is ca. 1130 km. Je kan je auto parkeren bij de accommodatie.


Treininformatie
Bij deze groepsreis reis je per dagtrein naar Schladming. Na aankomst word je per taxibus naar Ramsau gebracht. Onderstaand reisschema en tijden zijn onder voorbehoud. 


 • april 2014
 • Ik vind deze gevorderde cursus goed. Veel techniek bijgeleerd om met minder inspanning leuke tochten te kunnen maken. De sportieve manier van langlaufen is wel inspannend.
 • april 2014
 • Prima cursus en leuke combinatie van lessen/oefeningen in de ochtend en tochten in de namiddag. Topdocent die het zelf goed kan maar het ook kan overbrengen. Sauna, een heerlijk saladebuffet en de omgeving van Ramsau met voor elk wat wils als je een dag niet wilt langlaufen maken het geheel compleet.
 • maart 2013
 • Nogmaals dank aan Michel ook voor het attente toesturen van de gemaakte filmopnames.
 • maart 2013
 • Fantastische langlaufcursus met bijzonder enthousiaste reisleider! Een aanrader!
 • maart 2013
 • Gedurende één week een aantal nieuwe technieken geleerd en andere verbeterd. Hierdoor kan je meer genieten van de tochten omdat je van techniek kan wisselen afhankelijk van de omstandigheden. Hierdoor wordt het ook mogelijk langere tochten te maken. Een aanrader voor elke langlaufer die meer wil.
 • maart 2013
 • Een prima reis voor de enigszins gevorderde langlaufer in een prachtig gebied.
 • maart 2013
 • Behalve de basistechniek is ook een uitstekende conditie (in de zin van uithoudingsvermogen) een vereiste voor deze pittige en zeer leerzame cursus. Het gebied is prachtig, met mooie loipes en veel verschillende mogelijkheden voor tochten.
 • Dit is met ware liefhebbers werken aan een echte mooie langlaufbeweging!
 • Ramsau is een mooi langlaufgebied. Een aanrader.
 • Aanrader voor iedereen die z'n langlauftechniek wil verbeteren.
 • prima reis!
 • Een gezellige week, waarin alle basistechnieken van het langlaufen aan bod komen.
 • Mooie reis, gedegen les in de ochtend, 's middags een tocht en bij terugkeer in 't hotel de sauna in. Na het eten video-opnamen van die dag bekijken: leerzaam en bij vlagen hilarisch!

Extra mogelijkheden bij Oostenrijk - Dachstein

Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden